InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Constanta

Raspundere administrator.

(Decizie nr. 574 din data de 07.07.2005 pronuntata de Curtea de Apel Constanta)

Domeniu Faliment | Dosare Curtea de Apel Constanta | Jurisprudenta Curtea de Apel Constanta

Raspundere administrator.
Potrivit art.137 alin.1 lit.a-g din Legea nr.64/1995 republicata (fost art.124) "judecatorul sindic poate dispune ca o parte din pasivul debitorului, persoana juridica, ajuns in stare de insolventa, sa fie suportata de catre membrii organelor de conducere  - administratori, directori,  cenzori si de orice alta persoana  - care au contribuit la  ajungerea debitorului  in aceasta situatie" prin una din faptele desemnate expres de textul  de lege.
Prin cererea formulata la data de 06.10.2004 reclamanta-creditoare AVAS  a solicitat atragerea raspunderii patrimoniale a paratului-administrator L.G. si instituirea masurilor asiguratorii prevazuta de art.126 din Legea nr.64/1995 sustinand ca, potrivit raportului final intocmit de lichidator si documentelor aflate la dosar, paratul a determinat falimentul societatii debitoare, prin lipsa de interes manifestata in recuperarea datoriilor si prin desfasurarea unei activitati nerentabile care ducea in mod vadit la incetare de plati.
In drept, reclamanta a invocat disp.art.124 lit.c si d din Legea nr.64/1995.
Prin sentinta civila nr.562/COM/2005 judecatorul sindic a respins cererea ca nefondata retinand ca reclamanta nu a dovedit nici una din faptele invocate.
In ceea ce priveste fapta reglementata de art.137 (124) lit.c, a motivat instanta ca reclamanta nu a indicat care dintre activitatile care se circumscriu obiectului statutar al societatii debitoare au fost desfasurate de parat in interes personal si in ce masura acestea erau pagubitoare pentru societate. In contextul  in care administratorul judiciar  a constatat, in raportul  intemeiat pe art.41 din Legea nr.64/1995 ca principala cauza a incetarii platii debitoarei S.C.C.A. SRL o reprezinta o seceta prelungita, cu consecinta  imposibilitatii rambursarii creditului catre banca din productia estimata, iar din inscrisurile aflate la dosar nu rezulta ca paratul a continuat o  activitate ruinatoare pentru societate, este evident ca nu poate fi retinuta in sarcina  paratului savarsirea acestei fapte.
A mai retinut instanta de fond ca argumentele reclamantei privitoare la  nerecuperarea  de catre parat a creantelor societatii si managementul defectuoas nu pot fi incadrare in ipoteza textului art.137 lit.c   si de aceea nu inlatura concluzia instantei.
Nici savarsirea  de catre parat a faptei prevazute de art.137 lit.d nu a fost dovedita probator. Faptul ca paratul a predat  administratorului judiciar evidenta contabila si ca printre cauzele incetarii de plati retinute de administratorul judiciar nu se regaseste si netinerea contabilitatii in conformitate cu legea, reprezinta argumentele pentru care instanta retine ca acest caz de atragere a raspunderii nu este inbcident in cauza.
Impotriva  sentintei mentionate a  declarat  recurs reclamanta AVAS care a invocat disp.art.304 pct.9 si 10 si art.3041 Cod pr.civila.
A sustinut  recurenta ca astfel cum rezulta  din actele dosarului fostul administrator a savarsit acte/fapte juridice de natura  celor prevazute de art.137 din Legea nr.64/1995 lit.d si e.
A aratat recurenta  ca, potrivit concluziilor raportului final, cauzele care au condus la incetarea de plati sunt:
- lipsa de interes a administratorului manifestata prin nerecuperarea datoriilor societatii debitoare  in valoare de 1.022.543.305 lei, care intre timp s-au prescris fiind imposibila recuperarea  acestora  de catre lichidator;
- desfasurarea unei activitati nerentabile care ducea in mod vadit la incetarea de plati, generata  de un management  defectuos;
- in calitate de administrator al debitoarei nu a gestionat resursele financiare in mod adecvat fapt care a avut ca rezultat scaderea tarifelor prestarilor  de  servicii ce au adus incasari mult mai mici  decat cele estimate initial, situatie care a condus in final la  imposibilitatea rambursarii creditelor contractate, respectiv a achitarii obligatiilor izvorate  din activitatea curenta si inregistrarea de pierderi financiare.
Mai mult  decat atat fata  de  cele aratate fostul administrator al falitei  a incercat prin mijloace frauduloase, pe  de o parte, sa  ascunda creditorilor situatia patrimoniala a societatii iar, pe  de alta parte, a dispus continuarea unei activitati care ducea in mod evident societatea la  incetarea de plati, fapte prevazute de art.137 lit.c  si d din Legea nr.64/1995 (rep.2) si pentru care poate fi atrasa raspunderea patrimoniala  a administratorului.
A mai sustinut recurenta ca sunt indeplinite conditiile prev. de art.137 lit.d deoarece obligativitatea tinerii contabilitatii in conformitate cu prevederile legale  nu se rezuma doar la intocmirea actelor contabile ci si la depunerea evidentelor  contabile  la  institutiile prev. de  legea nr.82/1991.
De asemenea, s-a aratat ca dispozitiile art.137  nu contin in mod explicit cerinta culpei sau a greselii membrilor organelor de conducere, iar potrivit art.72 din Legea nr.31/1990 si art.1540 Cod civil, mandatarul este raspunzator nu numai pentru dol, dar si pentru culpa comisa in executarea mandatului, raspunderea mandatarului  (administratorului) fiind apreciata  cu mai multa  rigurozitate in cazul mandatului cu titlu oneros.
Intimatul-parat, prin aparator,  a solicitat respingerea recursului ca nefondat.
Analizand cauza sub aspectul motivelor invocate instanta a constatat ca recursul este nefondat.
Astfel,  reclamanta a solicitat antrenarea raspunderii administratorului L.G. in temeiul art.137 lit.c si d din Legea nr.64/1995.
Potrivit art.137 "judecatorul sindic poate dispune ca o parte din pasivul  debitorului, persoana juridica, ajuns in stare de insolventa, sa fie suportata de catre membrii organelor  de conducere - asdministratori,  directori, cenzori si de orice alta persoana - care au contribuit la ajungerea  debitorului  in aceasta  situatie, prin una din urmatoarele fapte:
c) au dispus in interes personal, continuarea unei activitati care ducea in mod vadit persoana juridica la incetare de plati;
d) au tinut o contabilitate fictiva, au facut sa dispara unele documente contabile sau nu au tinut contabilitatea  in conformitate cu legea.
Raspunderea organelor  de conducere reglementata de textul citat este o raspundere comerciala delictuala pentru antrenarea careia este necesara intrunirea cumulativa  a conditiilor raspunderii delictuale: fapta ilicita, prejudiciul provocat societatii, raportul de cauzalitate dintre fapt si prejudiciu si vinovatia.
In mod  corect judecatorul sindic a apreciat ca in cauza reclamanta nu a dovedit savarsirea de catre parat a faptelor prevazute de art.137 lit.c si d.
Astfel, lipsa de interes manifestata in nerecuperarea datoriilor si desfasurarea unei activitati nerentabile care ducea in mod vadit la incetarea de plati , respectiv managementul defectuos invocate de reclamanta si retinute in raportul final al lichidatorului nu pot fi incadrate in dispozitiile art.137 lit.c deoarece nu se  poate aprecia ca aceasta activitate a fost dispusa in interesul personal al paratului.
De asemenea,  lichidatorul nu a retinut, iar reclamanta nu a dovedit contrariul, ca paratul nu a tinut contabilitatea in conformitate cu legea  potrivit art.137 lit.d.
In ceea ce priveste vinovatia, aceasta rezulta din chiar modul de prezentare  a faptelor care presupun un interes strain societatii debitoare, o cauza nelicita sau o incalcare vadita a dispozitiilor. Vinovatia  apare in acceasta situatie  sub forma intentiei  directe sau indirecte, in sensul ca autorul faptei prevede rezultatul si urmareste producerea lui sau,  desi nu-l urmareste, accepta posibilitatea producerii lui. Prin urmare, este necesar ca intentia sa fie dovedita, neputand fi retinuta doar culpa autorului.
Referitor la  raportul de cauzalitate, acesta se prezuma in conditiile art.137 din lege, prezumtia fiind o prezumtie absoluta ce nu poate fi rasturnata prin nici  un mijloc de proba. Este suficient a se proba incetarea platilor si savarsirea uneia sau mai multor fapte  din cele prevazute de art.137 fara  a mai fi necesara dovedirea legaturii de cauzalitate  dintre fapta si prejudiciu.
Avand in vedere insa ca  reclamanta nu a dovedit  savarsirea faptelor invocate, nu se poate retine existenta unei legaturi de cauzalitate cu prejudiciul,astfel apreciind ca motivele invocate  de recurenta sunt nefondate, curtea  respinge recursul ca atare, in  baza art.312  al.1 Cod pr.civila.

Decizia civila  nr.574/07 iulie  2005

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Faliment

Faliment - Hotarare nr. 669 din data de 21.12.2017
Faliment - Hotarare nr. 484 din data de 28.09.2017
Cererea de deschidere a procedurii prev. de Legea nr. 64/1995, republicata, impotriva debitoarei dizolvate de drept conform Legii nr. 359/2004, este inadmisibila. - Sentinta civila nr. 136/F din data de 20.03.2006
FALIMENT - Sentinta comerciala nr. 1180/C/2014 din data de 27.11.2014
Deschiderea procedurii insolventei - Sentinta comerciala nr. 1085/C din data de 08.06.2010
Deschidere procedura insolventa - Sentinta comerciala nr. 861/C din data de 02.06.2009
Faliment - Sentinta comerciala nr. 861/C din data de 02.06.2009
Procedura insolventei. S.R.L. - Sentinta comerciala nr. 1276/C din data de 13.10.2009
Procedura insolventei - Sentinta comerciala nr. 1275/C din data de 13.10.2009
Procedura insolventei. Raspunderea administratorului social. - Sentinta comerciala nr. 1388/C din data de 15.10.2009
Procedura insolventei. Intocmirea tabelului definitiv al creantelor - Decizie nr. 264/R din data de 11.06.2009
Faliment . Raspunderea administratorului pentru netinerea contabilitatii conform legii. Cazul fortuit cauza de exonerare de raspundere - Decizie nr. 168/R din data de 02.04.2009
Procedura insolventei. Indeplinirea conditiilor legale pentru deschiderea procedurii - Decizie nr. 178/R din data de 09.04.2009
In ceea ce priveste existenta subrogatiei legale ca temei al masurii lichidatorului judiciar de operare a subrogatiei in tabelul definitiv, potrivit art.1093 alin.2 teza a II a Cod civil, obligatia achitata de o persoana neinteresata care lucreaza i... - Decizie nr. 357/R din data de 19.08.2008
Cerere de autorizare a promovarii actiunii intemeiate pe dispozitiile art.138 din Legea nr.85/2006 formulata de un singur creditor. - Decizie nr. 258/R din data de 17.06.2008
Procedura insolventei. Obiectiuni la raportul final (art.129). Cheltuielile aferente procedurii instituite prin Legea nr.85/2006 (art.4). Ordinea in care se platesc creantele in cazul falimentului (art.123). Distribuirea sumelor obtinute din executar... - Decizie nr. 254/R din data de 31.05.2007
Procedura insolentei. Creditorul indreptatit sa solicite deschiderea procedurii insolentei (art.3 pct.6 din Legea nr.85/2006). Obligatia judecatorului–sindic de a verifica indeplinirea conditiilor cerute pentru aplicarea procedurii prevazute de Legea... - Decizie nr. 181/R din data de 26.04.2007
Limita maxima de stabilire a raspunderii administratorului unei societati debitoare aflate in procedura prevazuta de Legea nr.64/1995. - Decizie nr. 270/R din data de 01.06.2006
Actiune intemeiata pe dispozitiile art.137 din Legea nr. 64/1995. Conditii. - Decizie nr. 212/R din data de 20.04.2006
Antrenarea raspunderii personale a administratorului Raportat la art.137 lit.c din Legea nr.64/1995. - Decizie nr. 211/R din data de 20.04.2006