InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Moinesti

Prejudicii, daune

(Sentinta civila nr. 2856 din data de 13.11.2013 pronuntata de Judecatoria Moinesti)

Domeniu Prejudicii, daune | Dosare Judecatoria Moinesti | Jurisprudenta Judecatoria Moinesti

Prin cererea inregistrata sub nr…./260/… pe rolul Judecatoriei Moinesti reclamanta SC … S.A. a chemat in judecata pe parata S.E., solicitand instantei obligarea acesteia la plata sumei de 1447,76 lei reprezentand contravaloarea energiei electrica consumata si neachitata si obligarea la plata cheltuielilor de judecata.
Actiunea a fost legal timbrata cu 127 lei taxa judiciara de timbru si cu 3 lei timbru judiciar.
In motivarea actiunii reclamanta arata ca in baza contractului de furnizare a energiei electrice  a furnizat paratei energie electrica la locul de consum situat in  str…., nr…., localitate …, judetul ... In schimb, aceasta avea obligatia corelativa de a achita contravaloarea facturilor la termenul de scadenta prevazut in contractul de furnizare a energiei electrice.
La data de … cu ocazia unui control la punctul de consum s-a constatat ca a fost realizat un consum fraudulos de energie electrica, fiind intocmita nota de constatare nr…./…. In baza constatarilor consemnate in nota de constatare s-a intocmit proces verbal de analiza a abaterilor nr…./… si procesul verbal de stabilire a despagubirilor nr…./…, precum si fisa de calcul a energiei electrice consumate si neinregistrate. In urma analizarii tuturor documentelor transmise a fost emisa factura nr…./… in valoare de 1447,76 lei, suma ce nu a fost achitata de parata-debitoare.
In conformitate cu dispozitiile art.7201 C.pr.civ, reclamanta a convocat pe parata la conciliere directa in data de …, insa aceasta nu s-a prezentat.
In drept, reclamanta a invocat dispozitiile art.1270 din Codul civil,  art.46  din Codul  Comercial, art.720 ind.1 si urm din Codul  de procedura civila, Ordinul ANRE nr.5/2003, HG nr. 1007/2004.
In sustinerea actiunii reclamanta a depus inscrisuri, respectiv: certificat de inregistrare a SC … SA, certificat de radiere a SC … SA, contract de furnizare a energiei electrice la consumatorii casnici, invitatie la conciliere, dovada primirii invitatiei la conciliere, situatia centralizata a datoriilor, situatia facturilor neincasate, proces verbal de stabilire a despagubirilor, proces verbal de analiza a abaterilor,nota de constatare, fisa de evaluare a energiei electrice consumate si neinregistrate, factura fiscala.
Legal citata, parata s-a prezentat in instanta pentru a formula aparari, a depus intampinare (f. 41-42) si a solicitat proba cu inscrisuri, cu interogatoriul reclamantei si proba testimoniala cu un martor. Prin intampinare parata a invocat exceptia lipsei calitatii procesual pasive motivat de faptul ca nu este semnatara contractului de furnizare energie electrica nr. …/… si nici consumator energie electrica din imobilul situat in …, str. … nr. …, jud. ... Pe fondul cauzei, a solicitat respingerea actiunii ca netemeinica si nelegala
La termenul din data de …, reclamanta a formulat precizari, la solicitarea instantei.
Analizand actele si lucrarile dosarului instanta retine:
Fata de dispozitiile art.137 C.pr.civ. potrivit carora instanta se va pronunta mai intai asupra exceptiilor de procedura si asupra celor de fond care fac de prisos, in totul sau in parte, cererea in fond a pricinii, instanta urmeaza a se pronunta cu precadere asupra exceptiei lipsei calitatii procesuale pasive a paratei, invocata de acesta prin intampinare.
Prin contractul de furnizare a energiei electrice la consumatorii casnici, incheiat intre cele doua parti, reclamanta SC … SA s-a obligat sa furnizeze energie electrica la locul de consum situat in  str…, nr…., localitate …, judetul …, in mod continuu iar parata s-a obligat sa achite integral si la termen contravaloarea energiei electrice furnizate.
La data de …, asa cum rezulta din cererea de reziliere a contractului de furnizare a energiei electrice  depusa de reclamanta la dosarul cauzei (f. 55), parata S.E. a solicitat rezilierea acestui contract privind imobilul situat in …, strada … nr. …, jud. …, achitand taxa de reziliere solicitata de catre furnizor, prezentand cartea de identitate si recunoscand implicit incheierea contractului de furnizare incheiat la data de … prin exercitarea dreptului de a solicita rezilierea contractului in calitatea sa de beneficiar. De altfel, desi parata a aratat ca nu a semnat personal contractul de furnizare nr. …/…, parata nu s-a inscris in fals cu privire la acest inscris.
De asemenea, faptul ca parata nu mai locuieste la adresa indicata in contract ca punct de consum indicat in contract, fapt sustinut si de catre martorul audiat in cauza (M.M.S. – f. 75 dosar) nu este de natura sa inlature calitatea sa procesual pasiva, in conditiile in care parata figureaza ca parte in contractul mentionat. Astfel, conform art. 87 lit. f din HG nr. 1007/2004 pentru aprobarea Regulamentului de furnizare a energiei electrice la consumatori, „consumatorul are obligatia sa comunice in scris orice modificare a elementelor care au stat la baza incheierii contractului de furnizare.” In conditiile in care titularul contractului de furnizare, parata din cauza nu a notificat modificarea intervenita in starea de fapt, aceasta nu ii era opozabila reclamantei.
Avand in vedere aceste considerente instanta va respinge ca neintemeiata exceptia lipsei calitatii procesual pasive a paratei.
Cu privire la fondul cauzei, instanta retine ca, la data de …, s-a realizat fuziunea prin absorbtie dintre SC … SA si SC … SA, fiind infiintata SC E… SA, conform certificatului de inregistrare seria … nr…. si certificatului de radiere al SC E… SA, din …, SC … SA preluand astfel toate drepturile si obligatiile SC … SA.
Conform art.11 alin 1 din contractul cadru de furnizare a energiei electrice, factura emisa pentru plata energiei electrice va fi achitata in termenul de scadenta de 15 zile de la data emiterii facturii, data emiterii facturii si termenul de scadenta fiind inscrise pe factura.
Conform art.11 alin 2 din acelasi contract, neachitarea contravalorii facturii de catre consumator in termen de 30 zile de la scadenta atrage perceperea de penalitati.
In baza contractului pentru plata energiei electrice furnizate, a fost emisa factura fiscala atasata la f. 26-28 dosar.
Conform art.969 C.Civil conventiile legal facute au putere de lege intre partile contractante iar conform art.1073 C.Civil creditorul are dreptul la indeplinirea exacta a obligatiei si, in caz contrar, are dreptul la dezdaunari.
Art.1169 Cod civil stabileste obligatia celui ce face o propunere inaintea judecatii de a o dovedeasca iar potrivit art.129 alin.1 teza finala Cod procedura civila partile au obligatia sa indeplineasca actele de procedura in conditiile, ordinea si termenele stabilite de lege sau de judecator, sa-si exercite drepturile procedurale conform dispozitiilor art.723 alin.1, precum si sa-si probeze pretentiile si apararile.
Astfel instanta retine ca reclamanta care avea sarcina dovedirii existentei obligatiei paratei de plata a serviciilor prestate, obligatie derivata din raporturile comerciale derulate intre parti, a facut pe deplin aceasta dovada, paratul nefacand dovada achitarii acestor obligatii sau a neexecutarii, la randul sau de catre reclamanta a obligatiilor contractuale, desi sarcina dovezii in acest caz revenea paratului.
Cu privire la penalitatile de intarziere, calculate de reclamanta si facturate la plata prin factura fiscala, instanta retine urmatoarele:
Conform Ordinului 5/2003, art.11, factura emisa pentru plata contravalorii energiei electrice va fi achitata in termenul de scadenta de 15 zile de la data emiterii facturii. Neachitarea facturii de catre consumator in termen de 30 zile de la data scadentei atrage penalitati de intarziere, care sunt egale cu nivelul dobanzii datorate pentru neplata la termen a obligatiilor bugetare, stabilit conform reglementarilor legale in vigoare, se datoreaza incepand cu prima zi dupa data scadentei, valoarea totala a acestora neputand depasi valoarea facturii. Procentele de 0,1%, 0,05% si 0,04 aplicate de reclamanta sunt procentele legal perceput pentru neachitarea la termen a obligatiilor fiscale, in conformitate cu dispozitiile OG 92/2003.
In speta reclamanta a facut dovada indeplinirii procedurii convocarii la conciliere directa, conform art.7201 Cpc, iar de la data primirii convocarii si pana la introducerea actiunii au trecut mai mult de 30 de zile.
Fata de aceste prevederi, vazand si dispozitiile contractului de furnizare a energiei electrice, instanta va admite cererea de chemare in judecata si va obliga parata la plata sumei de 1447,76 lei, cu titlu de contravaloare energie electrica consumata si neachitata.
In baza art.274 Cod proc.civ., parata cazuta in pretentii va fi obligata la plata cheltuielilor de judecata in suma de 130 lei, reprezentand taxa judiciara de timbru si timbru judiciar.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Prejudicii, daune

Prejudiciu. Termen de prescriptie. - Sentinta civila nr. 544/LM/2008 din data de 30.12.2008
Conflict de drepturi. Anularea deciziei de imputare si restituirea drepturilor salariale retinute prin aceeasi decizie. - Sentinta civila nr. 80/lm/2008 din data de 17.02.2009
prejudiciu de producerea unui accident de circulatie si a asiguratorului sau. - Decizie nr. 72/R/ din data de 31.01.2005
Raspundere patrimoniala. Lipsa in gestiune. Actiune respinsa, nefiind indeplinite conditiile pentru antrenarea raspunderii patrimoniale al angajatului. Lipsa culpei. Prejudiciu incert - Sentinta civila nr. 699 din data de 21.06.2016
Coproprietar obligat sa-si dea consimtamantul la efectuarea unui bransament de apa. Obligare coproprietar la repararea pagubei produsa ca urmare a inundarii apartamentului vecin. Cerere reconventionala. Coproprietar obligat la plata contravalorii consumul - Decizie nr. 117 din data de 01.04.2015
plata cheltuielilor neachitate de chiriasul evacuat - Sentinta civila nr. 436 din data de 10.10.2014
Obligarea societatii de asigurare la plata daunelor rezultate dintr-un accident rutier - Decizie nr. 49 din data de 30.01.2014
Raspunderea patrimoniala. Lipsa in gestiune - Sentinta civila nr. 549 din data de 02.05.2012
Infractiuni silvice. Incadrarea corecta in functie de valoarea diurnei.Legea penala mai favorabila. - Decizie nr. 14 din data de 21.01.2010
Pretentii - Sentinta comerciala nr. 576/C din data de 10.04.2009
Pretentii - Sentinta comerciala nr. 6C din data de 08.01.2010
Pretentii - Decizie nr. 4C din data de 08.01.2010
Pretentii - Decizie nr. 3C din data de 08.01.2010
abuz in serviciu contra intereselor publice - Decizie nr. 12 din data de 11.03.2009
Suspendare act administrativ. Conditiile legale. Cazul bine justificat, definit de art.2 lit. t din Legea nr.554/2004, poate fi determinat de rezolutia de neincepere a urmaririi penale dispusa de procuror in privinta pretinselor conditii frauduloase ... - Decizie nr. 2081/R din data de 14.10.2011
Legea nr. 221/2009 privind condamnarile cu caracter politic si masurile administrative asimilate acestora - Sentinta civila nr. 322/S din data de 14.12.2009
Raspundere patrimoniala. Restituirea sumelor nedatorate. - Decizie nr. 448 din data de 22.03.2017
Legea nr. 33/1994. Stabilirea intinderii prejudiciului suferit de persoana expropriata. Intelesul sintagmei „prejudiciu cauzat proprietarului”. - Decizie nr. 91/A din data de 27.05.2010
Raspundere patrimoniala. Conditii. - Decizie nr. 906 din data de 28.09.2009
Raspundere materiala a angajatului. Prejudiciu cauzat prin lipsa in gestiune - Decizie nr. 1202 din data de 01.11.2007