InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Constanta

Procedura insolventei. Cerere privind prelungirea termenelor de inregistrare a cererilor de admitere a creantelor, de verificare a acestora, de intocmire, afisare si comunicare a tabelului preliminar de creante si a termenului de definitivare a tabel...

(Decizie nr. 209/COM/ din data de 17.02.2010 pronuntata de Curtea de Apel Constanta)

Domeniu Faliment | Dosare Curtea de Apel Constanta | Jurisprudenta Curtea de Apel Constanta

Finalitatea notificarii deschiderii procedurii insolventei, reglementate de art.61 din Legea nr.85/2006, nu se rezuma doar la efectuarea unei simple mentiuni in registrele in care este inmatriculat debitorul si nici la a-i incunostiinta pe creditori in legatura cu dificultatea financiara in care se afla debitorul, ci se urmareste si comunicarea principalelor masuri si operatiuni ce vor fi intreprinse in cadrul procedurii, precum si conditiile si termenul in care se vor realiza.
Notificarea apare ca un veritabil plan de actiune cu etape si termene clar stabilite de catre legiuitor si pe care creditorii trebuie sa-l urmeze intocmai, sa se conformeze cu strictete celor impuse in continutul lui, pentru ca numai in acest mod se realizeaza cerinta legii, respectiv satisfacerea intereselor creditorilor.
Pentru aceasta, textul art.62 din lege dispune ca notificarea va cuprinde si termenul de verificare a creantelor, precum si termenul de intocmire, afisare si comunicare a tabelului preliminar de creante, cu mentiunea ca termenul de realizare a operatiunilor specificate difera in raport cu procedura incidenta, fiind de 30 de zile pentru procedura generala si de 15 zile in cazul procedurii simplificate, ambele termene curgand de la data expirarii celor 60 de zile de la data deschiderii procedurii.
In continutul dispozitiilor art.62 al.2 legiuitorul consacra posibilitatea prelungirii termenelor de inregistrare a cererilor de admitere a creantelor, a termenului de verificare a creantelor, de intocmire, afisare si comunicare a tabelului preliminar de creante si a termenului de definitivare a tabelului de creante.
Astfel, potrivit art.62 alin.2 din Legea nr.85/2006, "In functie de circumstantele cauzei si pentru motive temeinice, judecatorul-sindic va putea hotari o majorare a termenelor prevazute la alin. (1) lit. b), c) si d) cu maximum 30, 15, respectiv 15 zile."
Depunerea cu intarziere a listei creditorilor de catre debitoare poate fi apreciata ca un motiv temeinic care sa justifice prelungirea termenelor, odata ce, scopul procedurii instituite prin Legea nr.85/2006 este acela de a acoperi pasivul debitorului aflat in insolventa si nu de a inlatura creantele unor creditori cu consecinta prejudicierii acestora in conditiile unei atitudini culpabile a debitoarei insasi. Prin incheierea nr.5160/31.08.2009, pronuntata de judecatorul sindic in dosarul nr.11209/118/2008 al Tribunalului Constanta, au fost admise cererile formulate de C.I.I S.L., in calitate de administrator judiciar al debitoarei  SC B. SA, si, in baza art.4 alin.1 si 2, coroborat cu art.25 lit.b din Legea nr.85/2006, si cu prevederile pct.2 al Normelor Metodologice pentru aplicarea art.4, a incuviintat ca administratorul judiciar sa mentina contul in lei deschis la BRD-GSG SA, Sucursala Constanta, pe numele averii debitoarei SC B. SA, destinat sa suporte cheltuielile aferente procedurii falimentului.
         Totodata, s-a dispus majorarea termenelor prevazute in sentinta civila nr.3639/COM/15.05.2009 stabilindu-se: termen limita pentru inregistrarea cererii de admitere a creantelor - 17.08.2009; termen limita pentru verificarea creantelor, intocmire, afisare si comunicarea tabelului preliminar al creantelor -3.09.2009; termen limita pentru depunerea contestatiilor - 28.09.2009 si termen limita pentru intocmirea si afisarea tabelului definitiv- 5.10.2009.
Pentru a pronunta aceasta solutie, judecatorul sindic a retinut ca, la solicitarea creditoarei BRD-GSG SA, Sucursala Constanta, prin sentinta civila nr.3639 pronuntata la data de 15.05.2009 judecatorul sindic a deschis procedura insolventei reglementata de Legea nr.85/2006 fata de debitoarea SC B. SA, desemnand in calitate de administrator judiciar pe S.L.C.
Daca debitorul nu se conformeaza indatoririi prevazute la pct.1, contul va fi deschis de administratorul judiciar in exercitarea atributiei prevazute de art.20 lit. f) din Legea 85/2006.
Fata de nesocotirea de catre debitoarea SC B. SA a obligatiei instituite de art.4 alin.1 din Legea nr.85/2006, judecatorul sindic a constatat intemeiata cererea formulata de administratorul judiciar, in sensul mentinerii contului deschis pe numele SC B. SA la BRD-GSG SA, Sucursala Constanta, ca si cont pe numele averii debitoarei destinat sa suporte cheltuielile procedurii.
In ceea ce priveste cererea de majorare a termenelor, s-a retinut ca o astfel de cerere se justifica in raport de data la care administratorul judiciar a intrat in posesia documentelor contabile ale societatii debitoare, precum si de timpul scurt estimat initial pentru fiecare operatiune prevazuta de art.108 din Legea nr.85/2006 si de volumul de lucru aferent acestei operatiuni.
Impotriva incheierii mentionate, a declarat recurs creditorul N.M.D., criticand-o pentru nelegalitate si netemeinicie, cu urmatoarea motivatie, in esenta:
A sustinut recurentul ca judecatorul sindic a admis cererea de prelungire a termenelor si a dispus prelungirea termenului limita pentru inregistrarea cererii de admitere a creantelor la data de 17.08.2009 apreciind ca, se justifica in raport de data la care administratorul judiciar a intrat in posesia documentelor contabile ale societatii debitoarei, timpul scurt estimat initial pentru fiecare operatiune prevazuta de art.108 din Legea nr.85/2006 si de volumul de lucru aferent acestei operatiuni.
A aratat recurentul ca art.62 alin.2 din Legea nr.85/2006 impune ca si conditie pentru majorarea termenelor sa se aiba in vedere circumstantele cauzei si existenta unor motive temeinice.
Ori, motivele retinute de judecatorul sindic atunci cand a dispus majorarea termenelor, nu sunt temeinice. La data de 29.06.2009 s-a publicat in Buletinul procedurilor de insolventa privind deschiderea procedurii fata de debitorul SC B. SA.
Recurentul arata ca a dat dovada de diligenta, depunand cererea de admitere a creantei in data de 07.07.2009, respectiv in termenul stabilit prin sentinta de deschidere a procedurii, astfel ca, orice creditor ar fi trebuit sa respecte termenul. Considera ca cererea de prelungire a termenelor a fost formulata de administratorul judiciar pentru a proteja interesele altor creditori, care au stat in pasivitate.
Intimatul administrator judiciar, legal citat, nu a formulat aparari in cauza.
Analizand cauza sub aspectul motivelor invocate, Curtea a constatat ca  recursul este nefondat, si, pe cale de consecinta, a dispus respingerea acestuia, pentru urmatoarele considerente, in esenta:
Astfel, la cererea creditorului BRD - GSG - suc. Constanta, prin sentinta civila nr.3639/COM/15.05.2009, s-a dispus deschiderea procedurii de insolventa si ridicarea dreptului de administrare al SC B. SA Medgidia, fiind desemnat administrator judiciar C.I  S.L.C.
Prin sentinta de deschidere a procedurii de insolventa s-au stabilit urmatoarele termene: termenul limita pentru inregistrarea cererilor de admitere a creantelor impotriva averii debitoarei la 17.07.2009; termenul limita pentru verificarea creantelor si intocmirea tabelului preliminar la 19.08.2009; termenul pentru formularea contestatiilor la 8.09.2009 si pentru definitivarea tabelului la 18.09.2009.
Administratorul judiciar a motivat cererea de prelungire a termenelor prin aceea ca, desi notificata potrivit legii, debitoarea nu si-a indeplinit obligatia de a depune la dosarul cauzei actele si informatiile prevazute la art.28 alin.1 din Legea nr.85/2006, astfel ca s-a procedat la notificarea creditorului BRD GSG SA si a prezumtivilor creditori bugetari.
Abia la data de 21.07.2009 debitoarea, prin directorul economic, a raspuns solicitarii administratorului judiciar si a depus o serie de acte, precum si lista cu numele, adresele si creantele creditorilor la data de 30.04.2009 si 31.05.2009.
In aceste conditii, administratorul judiciar a procedat la notificarea creditorilor la data de 23.07.2009, concomitent cu formularea in instanta a unei cereri de majorare a termenelor.
          Potrivit art.62 alin.2 din Legea nr.85/2006, "In functie de circumstantele cauzei si pentru motive temeinice, judecatorul-sindic va putea hotari o majorare a termenelor prevazute la alin. (1) lit. b), c) si d) cu maximum 30, 15, respectiv 15 zile."
         In cauza, depunerea cu intarziere a listei creditorilor de catre debitoare poate fi apreciata ca un motiv temeinic care sa justifice prelungirea termenelor. Scopul procedurii instituite prin Legea nr.85/2006 este acela de a acoperi pasivul debitorului aflat in insolventa si nu de a inlatura creantele unor creditori cu consecinta prejudicierii acestora in conditiile unei atitudini culpabile a debitoarei insesi.
          Ori, fata de modul in care debitoarea a inteles sa-si respecte obligatiile legale, in mod corect administratorul judiciar a depus toate diligentele pentru notificarea tuturor creditorilor in vederea intocmirii tabelului de creante.
          Curtea constata ca dispozitiile citate nu impun un anumit moment pentru formularea cererii de prelungire a termenelor, singura conditie fiind aceea ca termenele sa fie majorate cu maxim 30 de zile (termenul limita pentru inregistrarea cererii de admitere a creantelor asupra averii debitorului), 15 zile (termenul de verificare a creantelor, de intocmire, afisare si comunicare a tabelului preliminar de creante) si 15 zile  (termenul de definitivare a tabelului creantelor).
           Prin urmare, singura conditie ce se desprinde din prevederile mentionate este aceea ca la momentul formularii cererii de prelungire a termenelor sa nu fi fost depasit maximul cu care se poate majora termenul respectiv. 
          In speta, cererea de prelungire a termenelor a fost formulata mai inainte de implinirea termenelor maxime ce se puteau stabili conform art.62 alin.2 din Legea nr.85/2006, astfel ca solutia judecatorului sindic respecta intru totul dispozitiile legale invocate. 
          Pentru considerentele expuse, apreciind ca motivele invocate de recurent sunt nefondate, Curtea a respins recursul ca atare, in baza art.312 alin.1 Cod de procedura civila.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Faliment

Faliment - Hotarare nr. 669 din data de 21.12.2017
Faliment - Hotarare nr. 484 din data de 28.09.2017
Cererea de deschidere a procedurii prev. de Legea nr. 64/1995, republicata, impotriva debitoarei dizolvate de drept conform Legii nr. 359/2004, este inadmisibila. - Sentinta civila nr. 136/F din data de 20.03.2006
FALIMENT - Sentinta comerciala nr. 1180/C/2014 din data de 27.11.2014
Deschiderea procedurii insolventei - Sentinta comerciala nr. 1085/C din data de 08.06.2010
Deschidere procedura insolventa - Sentinta comerciala nr. 861/C din data de 02.06.2009
Faliment - Sentinta comerciala nr. 861/C din data de 02.06.2009
Procedura insolventei. S.R.L. - Sentinta comerciala nr. 1276/C din data de 13.10.2009
Procedura insolventei - Sentinta comerciala nr. 1275/C din data de 13.10.2009
Procedura insolventei. Raspunderea administratorului social. - Sentinta comerciala nr. 1388/C din data de 15.10.2009
Procedura insolventei. Intocmirea tabelului definitiv al creantelor - Decizie nr. 264/R din data de 11.06.2009
Faliment . Raspunderea administratorului pentru netinerea contabilitatii conform legii. Cazul fortuit cauza de exonerare de raspundere - Decizie nr. 168/R din data de 02.04.2009
Procedura insolventei. Indeplinirea conditiilor legale pentru deschiderea procedurii - Decizie nr. 178/R din data de 09.04.2009
In ceea ce priveste existenta subrogatiei legale ca temei al masurii lichidatorului judiciar de operare a subrogatiei in tabelul definitiv, potrivit art.1093 alin.2 teza a II a Cod civil, obligatia achitata de o persoana neinteresata care lucreaza i... - Decizie nr. 357/R din data de 19.08.2008
Cerere de autorizare a promovarii actiunii intemeiate pe dispozitiile art.138 din Legea nr.85/2006 formulata de un singur creditor. - Decizie nr. 258/R din data de 17.06.2008
Procedura insolventei. Obiectiuni la raportul final (art.129). Cheltuielile aferente procedurii instituite prin Legea nr.85/2006 (art.4). Ordinea in care se platesc creantele in cazul falimentului (art.123). Distribuirea sumelor obtinute din executar... - Decizie nr. 254/R din data de 31.05.2007
Procedura insolentei. Creditorul indreptatit sa solicite deschiderea procedurii insolentei (art.3 pct.6 din Legea nr.85/2006). Obligatia judecatorului–sindic de a verifica indeplinirea conditiilor cerute pentru aplicarea procedurii prevazute de Legea... - Decizie nr. 181/R din data de 26.04.2007
Limita maxima de stabilire a raspunderii administratorului unei societati debitoare aflate in procedura prevazuta de Legea nr.64/1995. - Decizie nr. 270/R din data de 01.06.2006
Actiune intemeiata pe dispozitiile art.137 din Legea nr. 64/1995. Conditii. - Decizie nr. 212/R din data de 20.04.2006
Antrenarea raspunderii personale a administratorului Raportat la art.137 lit.c din Legea nr.64/1995. - Decizie nr. 211/R din data de 20.04.2006