InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Bacau

. Recurs; contestatie decizie de concediere; obligatie plata drepturi indemnizatie incapacitate temporara de munca, ajutor deces si tichete cadou; obligatie eliberare adeverinta salariat, contract individual, carte munca si fise fiscale.

(Decizie nr. 881 din data de 21.07.2010 pronuntata de Curtea de Apel Bacau)

Domeniu Contracte de munca | Dosare Curtea de Apel Bacau | Jurisprudenta Curtea de Apel Bacau

Prin S.civ. nr. 630/21.04.2010, pronuntata de Tribunalul Bacau in dosar 2662/110/2009, s-a respins exceptia lipsei calitatii procesual pasive a paratului I.S.J. Bacau, s-a admis exceptia tardivitatii contestatiei si, in consecinta, s-a respins contestatia formulata de reclamanta M.L. in contradictoriu cu S.L.I. Judetului Bacau ca tardiva; totodata, s-au respins cererile privind plata indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, premiul anual, plata ajutorului de deces, tichete cadou, eliberare adeverinta, copie carnet de munca si fisa fiscala pentru anii 2007-2009.
Pentru a pronunta aceasta solutie instanta de fond a retinut ca:
Din Contractul individual de munca, depus la dosar, rezulta ca reclamanta, a avut calitatea de salariat incepand cu iulie 2003 al S.L.I, angajarea facandu-se pe baza de concurs organizat de I.S.J. si decizie de numire emisa de aceeasi parte; prin urmare, fata de aceste aspecte si raportat la obiectul actiunii, instanta a apreciat ca intimata I.S.J. are calitate procesuala pasiva.
In ce priveste fondul cauzei s-a constatat ca potrivit deciziei contestate - nr. 2** din martie 2009 - s-a dispus incetarea CIM incepand cu 5.III.2009 in temeiul art.264 (1) Codul muncii.
Contestatoarea a luat cunostinta de continutul deciziei la data emiterii sale, data cand a refuzat sa semneze de primire, situatie consemnata in PV redactat cu acea ocazie.
De asemenea, urmare a prezentarii contestatoarei la serviciu a doua zi dupa emiterea deciziei, i s-a solicitat predarea inventarului existent in biroul acesteia; Cum partea s-a opus inventarului, s-a dispus sigilarea biroului sau, incheindu-se un nou proces-verbal de constatare.
A doua zi contestatoarea a venit la serviciu si a rupt sigiliile de la birou, motiv pentru care s-a incheiat procesul - verbal de la fila 48 dosar.
Intimata, urmare a conduitei contestatoarei, a dispus comunicarea deciziei prin posta - conform actelor fila 50 -, contestatoarea refuzand sa ridic corespondenta de la posta.
Fata de situatia retinuta, instanta a apreciat ca in cauza contestatia formulata la data de 20 iulie 2009 este tardiva raportat la data comunicarii, luarii la cunostinta de catre contestatoare (29.04.2009) si in consecinta a respins contestatia ca fiind tardiv formulata.
In ce priveste cererea privind plata indemnizatiei pentru incapacitate de munca, instanta a respins cererea intrucat prin decizia contestata s-a dispus incetarea raporturilor de munca ale contestatoarei.
De asemenea, desi in zilele ulterioare emiterii deciziei de concediere, partea a fost prezenta la serviciu, conform depozitiei martorului audiat in instanta, aceasta nu a facut dovada instiintarii unitatii despre existenta concediilor medicale, la dosar nefiind depuse acte din continutul carora sa rezulte modalitatea comunicarii concediilor medicale la unitate.
In ce priveste eliberarea de adeverinte, copii CIM, CM, reclamanta nu a facut dovada refuzului unitatii de a-i elibera aceste acte (dovada formularii de cereri catre intimata in sensul celor solicitate).
In cauza s-a dispus luarea interogatoriului reclamantei, sens in care a fost citata cu aceasta mentiune pentru termenul din 21.04.2010; Reclamanta, desi a primit citatia cu aceasta mentiune, nu s-a prezentat in instanta in vederea administrarii probei, instanta facand aplicarea dispozitiilor art.225 Cod procedura civila.
In ce priveste plata ajutorului de inmormantare, pentru decesul parintelui, instanta a respins cererea nefiind depuse acte doveditoare (certificat deces).
In privinta acordarii premiului anual, tichetelor cadou, s-a constatat ca acordarea acestora reprezinta o vocatie si nu o obligatie, intimata fiind o institutie bugetara avea obligatia incadrarii cheltuielilor in limita bugetului de venituri si cheltuieli aprobat.
In termen legal, motivat si legal scutit de plata taxelor judiciare, impotriva acestei hotarari a declarat recurs reclamanta, cauza inregistrandu-se pe rolul Curtii de Apel Bacau sub nr. 2662/110/2009.
Criticile formulate au vizat, in esenta, urmatoarele aspecte:
- nelegala respingere a contestatiei pe tardivitate, in conditiile in care a depus actiunea la instanta prin posta cu confirmare de primire la 4.05.2009, si-a completat actiunea la 17.07.2009, iar decizia contestata i-a parvenit abia la 23.06.2007 o data cu intampinarea - a respectat astfel termenul de 30 de zile prevazut de art. 268 alin.4, 5 C.muncii;
- neanalizarea motivelor de nulitate privind decizia contestata (respectiv: - emiterea sa in perioada concediului medical despre care angajatorul fusese informat; - neefectuarea cercetarii disciplinare; - neindicarea temeiului legal pentru aplicarea masurii disciplinare) si a celor de netemeinicie (nedovedirea abaterilor imputate);
- gresita respingere a solicitarii de plata a indemnizatiilor de concediu medical, fata de dovedirea incapacitatii sale temporare de munca cu certificatele medicale depuse;
- nelegala respingere a cererii de eliberare a carnetului de munca, in conditiile in care, desi exista obligatia restituirii conform Decretului 92/1976, nici pana la zi nu s-a dat curs acestei obligatii;
- incalcarea dispozitiilor legale si a drepturilor sale de salariat prin neprimirea solicitarii de eliberare a unei adeverinte de salariat si a fiselor fiscale anuale;
- retinerea gresita a refuzului de a se prezenta la interogatoriu, in conditiile in care aceasta proba nu fusese solicitata in termen si nici nu i se comunicase interogatoriul mentionat;
- neanalizarea cererii privind discriminarea sa de catre parata.
In sustinerea recursului, reclamanta a inaintat, in copie inscrisuri. Partile au fost legal citate si nu au formulat intampinare. Pentru recurenta parata s-a prezentat aparator care a formulat concluzii orale de respingere a recursului partii adverse - depunand in dovedirea prezentei la serviciu a reclamantei la 3.03.2009 a unei copii certificate dupa statul de plata pe febr. 2009 purtand semnatura acesteia in dreptul pozitiei 4. A solicitat acordarea cheltuielilor de judecata din recurs reprezentand onorariu avocat, conform chitantei depuse in copie.
Recurenta reclamanta nu s-a prezentat si nu a formulat alte cereri. Examinand recursul in raport de motivele invocate, de actele si lucrarile dosarului, precum si fata de dispozitiile art. 304, 304/1, 312 C.pr.civ., Curtea a constatat caracterul sau neintemeiat, retinand ca:
Tardivitatea formularii contestatiei impotriva Deciziei nr. 2**/03.2009 a fost corect retinuta de catre prima instanta, avand in vedere ca dreptul la contestatie nu a fost valorificat de aceasta parte in termenul de 30 de zile prevazut de art. 268 alin.5 C.muncii;
Astfel, comunicarea actului ( cu semnificatia de primire ) a avut loc la 3.03.2009 conform procesului-verbal de la fl. 45 d. fond - inscris necontestat in nici un mod de catre reclamanta partea refuzand cu acea ocazie doar a semna de primire; Conform art. 268 alin.4 C.muncii comunicarea se preda personal salariatului, cu semnatura de primire, ori, in caz de refuz al primirii, prin scrisoare recomandata, la domiciliul sau resedinta comunicata de acesta.
Prin urmare, prin norma instituita legiuitorul a inteles sa acopere prin metoda subsidiara a expedierii recomandate situatia in care angajatul ar fi refuzat primirea deciziei, nu confirmarea prin semnatura a primirii. Ceea ce in cauza nu a survenit.
In consecinta, recomunicarea ulterioara cu scrisoare recomandata - din 3.04.2009 -, neridicarea corespondentei de catre destinatar sau comunicarea inscrisului o data cu intampinarea de catre instanta la 23.06.2009 (sustinere din recurs), nu pot prezenta relevanta sub aspectul momentului in care se considera indeplinita obligatia prevazuta in sarcina angajatorului de art. 268 alin.4 C.muncii, fiind excedentare dispozitiei legale mentionate.
De asemenea, contestarea acestui act a survenit in conditiile art. 104 C.pr.civ. abia la 17.07.2009, data la care termenul de 30 de zile calendaristice era deja implinit.
Este adevarat ca instanta de fond, in argumentarea acestei solutii, a facut referire la date eronate, respectiv 20.07.2009v (data inregistrarii la instanta) ca data promovarii contestatiei, si 29.04.2009 (data de pe plicul de la fi. 50 ) ca data a comunicarii deciziei, insa aceste erori nu sunt de natura a modifica solutia dispusa fata de cele retinute anterior;
Neanalizarea motivelor de nulitate si de netemeinicie a deciziei de desfacere disciplinara a contractului individual de munca (intrand aici si pretisa discriminare invocata) a survenit firesc in contextul in care nu s-a intrat in cercetarea fondului contestatiei prin respingerea sa ca tardiv formulata (a se vedea dispozitiile art. 137 alin. 1 C.pr.civ.)
Respingerea solicitarii de plata a indemnizatiei de incapacitate temporara de munca (pentru perioada 3.03.- 30.04.2009) a fost legal dispusa avand in vedere atat faptul ca partea nu a incunostiintat angajatorul la 3.03.2009 (cand a fost la serviciu, a semnat statul de plata pe luna februarie si a primit decizia de desfacere a contractului de munca) despre starea sa de incapacitate survenita la 2.03.2009, cat si faptul ca aceasta incunostintare a survenit (12.03.2009) dupa ce decizia de desfacere a contractului individual de munca operase (5.03.2009); mai mult, s-a observat ca solicitarea judiciara a survenit mai inainte de a se contesta decizia de desfacere a contractului de munca, iar admiterea sa era conditionata de anularea sau desfiintarea respectivului act, fapt ce nu a survenit.
Neobligarea paratului la eliberarea carnetului de munca pe cale judiciara a fost corecta fata de absenta oricarei culpe procesuale a acestei parti care inca de la 14.04.2009 (anterior promovarii actiunii) a invitat-o pe reclamanta a-si ridica acest act; ori reclamanta nu a inteles a da curs invitatiei preferand ca la 4.05.2009 sa promoveze prezenta actiune (de amintit ca drepturile procesuale trebuie exercitate cu buna credinta - art. 723 C.pr.civ. -, iar reclamanta trebuia sa justifice temeinicia pretentiei sale raportat la un interes nascut si actual decurgand din lezarea produsa de atitudinea paratei).
Solicitarea privind eliberarea unei adeverinte de salariat, a fiselor fiscale pe anii 2007-2009 putea fi primita, in primul rand, daca s-ar fi dovedit efectuarea unui demers anterior promovarii actiunii in acest sens si, corelativ, refuzul abuziv al paratei in a-i da curs - ceea ce insa nu a survenit; mai mult, pentru eliberarea adeverintei mentionate s-ar fi impus ca reclamanta sa mai aiba calitatea de salariat al paratei, ori aceasta incetase inca de la 5.03.2009.
Sustinerile privind nelegalitatea interpretarii neprezentarii la interogatoriu ca o recunoastere a sustinerilor paratei, nu au fost retinute ca intemeiate, in contextul argumentat de recurenta, intrucat:
- solicitarea si incuviintarea probatoriului poate surveni si dupa prima zi de infatisare in conditiile art. 138 C.pr.civ.; daca reclamanta ar fi considerat ca nu este indeplinita nici una din situatiile prevazute de respectivul text avea atat dreptul, cat si obligatia, de a-si exercita opozitia numai pana la termenul urmator - conform art. 108 alin.3 cu ref. la 103 alin.l C.pr.civ. -, sub sanctiunea decaderii (sanctiune cunoscuta partii care are calificare juridica ); ori nici pana, nici la 21.04.2010, reclamanta nu a facut vreun astfel de demers, desi a fost citata cu mentiunea prezentarii la interogatoriu;
- nu este reglementata obligatia citarii sale la interogatoriu cu o copie dupa acesta, sub sanctiunea nelegalitatii masurii; doar in cazul persoanelor juridice si a celor cu domiciliu in strainatate este prevazuta o astfel de obligatie - art. 222, 223 C.pr.civ.-, iar reclamanta nu se regaseste in aceste situatii.
In contextul expus, constatand si ca nu sunt alte motive de nelegalitate care sa fie analizate din oficiu, recursul reclamantei a fost respins.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Contracte de munca

Litigiu privind functionarii publici - Hotarare nr. 56 din data de 18.01.2018
ESFACEREA DISCIPLINARA A CONTRACTULUI INDIVIDUAL DE MUNCA - Sentinta civila nr. 258/LM/2010 din data de 10.12.2010
DESFACEREA CONTRACTULUI INDIVIDUAL DE MUNCA - Sentinta civila nr. 535/LM/2010 din data de 10.12.2010
Contract colectiv de munca. Nelegalitatea unor clauze stipulate cu respectarea dispozitiilor legii 130/1996 privind contractul colectiv de munca - Sentinta civila nr. 906/lm/2008 din data de 17.02.2009
Sindicat.Conditiile legale pentru reprezentativitate. - Decizie nr. 976/R/ din data de 28.11.2005
Raspunderea patrimoniala. Prejudiciu creat societatii de catre angajat. Cerere reconventionala. Restituirea garantiei retinuta de angajator. - Sentinta civila nr. 227 din data de 28.02.2012
Contestatie impotriva deciziei de impunere pentru restituirea unor sume incasate necuvenit de catre angajatul cu contract individual de munca. - Sentinta civila nr. 566 din data de 02.05.2012
Raspunderea patrimoniala a angajatilor pentru pagubele produse datorita nerespectarii atributiilor de serviciu. - Sentinta civila nr. 1216 din data de 11.10.2011
Raspunderea disciplinara. Reducerea salariului cu 10 % pe o perioada de 3 luni. - Sentinta civila nr. 203 din data de 01.03.2010
Despagubiri solicitate in baza unui act aditional la contractul individual de munca - Sentinta civila nr. 95 din data de 25.01.2011
Obligatii asumate prin act aditional la contractul de munca - Sentinta civila nr. 17 din data de 11.01.2011
Drepturi banesti ce decurg din Contractul colectiv de munca - Sentinta civila nr. 419 din data de 15.04.2008
Despagubiri solicitate in baza unui act aditional la contractul individual de munca - Sentinta civila nr. 979 din data de 19.10.2010
Obligarea angajatului la plata unor despagubiri angajatorului pentru prejudiciul cauzat din vina salariatului - Sentinta civila nr. 94 din data de 01.02.2010
Contestatie impotriva deciziei de sanctionare disciplinara - Sentinta civila nr. 392 din data de 30.04.2009
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 1386 din data de 16.12.2010
Violenta psihica. Viciu de consimtamant la incheierea actului aditional la CIM - Decizie nr. 83/AP din data de 03.03.2014
Modificarea unilaterala a contractului individual de munca - Decizie nr. 240/M din data de 03.03.2014
Litigii de munca – incetarea suspendarii contractului individual de munca, dispuse in temeiul art. 52 alin. 1 lit. b Codul muncii, va genera consecinte diferite in functie de solutia pronuntata prin hotararea judecatoreasca penala definitiva - Decizie nr. 1743/R din data de 02.10.2013
Fisele de evaluare sunt acte administrative ce se bucura de prezumtia legalitatii si veridicitatii in situatia in care au fost emise de o autoritate publica si nu au fost contestate de persoanele indreptatire in termen legal. - Decizie nr. 2076/R din data de 17.04.2013