InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Suceava

Obligarea asiguratorului de raspundere civila la plata cheltuielilor judiciare efectuate de partile civile in cadrul procesului penal. Interpretarea normei juridice cuprinse in legea asigurarilor in raport de Ordinul emis de Comisia de supraveghere a...

(Decizie nr. 97 din data de 22.02.2010 pronuntata de Curtea de Apel Suceava)

Domeniu Prejudicii, daune | Dosare Curtea de Apel Suceava | Jurisprudenta Curtea de Apel Suceava

      Prin sentinta penala nr.282/05.06.2009 a Judecatoriei Suceava, in temeiul art. 178 alin. 1 si 2 C. pen., a fost condamnat inculpatul DV la pedeapsa de 2 (doi) ani inchisoare, pentru savarsirea infractiunii de ucidere din culpa.
In temeiul art. 184 alin. 1 si 3 C. pen., acelasi inculpat a fost condamnat la pedeapsa de 4 (patru) luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii de vatamare corporala din culpa.
In baza art. 33 lit. b) rap. la art. 34 alin. 1 lit. b) C. pen., s-a aplicat inculpatului pedeapsa cea mai grea de 2 (doi) ani inchisoare.
In temeiul art. 71 alin. 1 si 2 C. pen., s-au interzis inculpatului drepturile prev. de art. 64 alin. 1 lit. a) teza a II-a si lit. b) C. pen., pe durata pedepsei principale a inchisorii.
In baza art. 81 alin. 1 si 2 C. pen., s-a suspendat conditionat executarea pedepsei inchisorii pe durata termenului de incercare de 4 ani stabilit conform art. 82 alin. 1 C. pen.
In baza art. 71 alin. 5 C. pen., s-a suspendat conditionat executarea pedepsei accesorii a interzicerii drepturilor.
In temeiul art. 359 alin. 1 C. proc. pen. rap. la art. 83 alin. 1 C. pen., s-a atras inculpatului atentia asupra revocarii suspendarii conditionate a executarii in intregime a pedepsei care nu se contopeste cu pedeapsa aplicata pentru noua infractiune in cazul savarsirii din nou a unei infractiuni.
In temeiul art. 346 alin. 1 rap. la art. 14 alin. 1, alin. 3 lit. b) si alin. 5 C. proc. pen. cu referire la art. 999 C. civ., art. 49, 50, 55 din Legea nr. 136/1995 din Legea nr. 136/1995, s-au admis in parte actiunile civile alaturate procesului penal de partile civile UM, SV, SA si PL si a fost obligat inculpatul, si in subsidiar asiguratorul BT Asigurari Transilvania SA Cluj Napoca, sa plateasca urmatoarele sume:
      - partii civile UM suma de 3.000 lei cu titlu de daune morale;
      - partii civile SV suma de 30.000 lei daune morale si suma de 15.000 lei daune materiale;
      - partii civile SA suma de 30.000 lei daune morale, suma de 4.530 lei daune materiale, precum si suma de 150 lei lunar despagubiri periodice lunare incepand cu luna iunie 2009 si pana la data terminarii studiilor universitare de catre partea civila, dar nu mai tarziu dupa implinirea varstei de 26 ani;
      - partii civile PL 15.000 lei, cu titlu de daune morale,
si s-au respins restul pretentiilor civile formulate de aceste parti.
In temeiul art. 346 alin. 1 rap. la art. 14 alin. 1, alin. 3 lit. b) cu referire la art. 999 C. civ., si art. 313 din Legea nr. 95/2006, s-a admis in parte actiunea civila alaturata actiunii penale de partea civila Spitalul Judetean "Sfantul Ioan cel Nou" Suceava si a fost obligat inculpatul sa plateasca acestuia suma de 1.138 lei, reprezentand cheltuielile de spitalizare cu partea vatamata UM si respinge ca inadmisibile pretentiile civile formulate de aceasta parte civila pentru suma de 564,7 lei, reprezentand cheltuieli de spitalizare cu persoana vatamata ZSL
S-a respins ca inadmisibila actiunea civila exercitata de persoana vatamata ZSL.
      In baza art. 193 alin. 6 C. proc. pen., si art. 50 din Legea nr. 136/1995, a fost obligat inculpatul, si in subsidiar a fost obligat asiguratorul, sa plateasca cu titlu de cheltuieli judiciare partii civile UM suma de 300 lei, partii civile PL suma de 1000 lei si partii civile SV suma de 800 lei.
      Pentru a hotari astfel, prima instanta a retinut, in esenta, ca la data de 04.01.2006, in jurul orei 11.00, inculpatul DV conducea autoturismul proprietate personala, marca Renault Clio cu nr. de inmatriculare SV-77-DON pe drumul judetean 208A, in afara localitatii, din directia Bosanci spre municipiul Suceava, in autoturism, in dreapta conducatorului auto, aflandu-se martorul CA.
      In acelasi timp, din sens opus, din directia Ipotesti spre Bosanci, circula autoturismul marca Dacia 1310 cu nr. SV-62-VAV, condus de SV, in autoturism aflandu-se si p.v. UM pe bancheta din spate mijloc si ZSL pe bancheta din spate dreapta.
      Sectorul de drum pe care circulau autoturismele se afla in aliniament si palier, vizibilitatea fiind buna, iar carosabilul acoperit cu zapada neprezentand denivelari majore, autoturismul marca Renault condus de inculpat ruland cu o viteza aproximativa de 72,5 km/h, iar autoturismul marca Dacia fiind condus de SV cu viteza aproximativa de 50km/h.
      La km 5+300, datorita unei gropi in carosabil de pe sensul sau de deplasare, inculpatul DV a efectuat manevre de schimbare a directiei de mers catre stanga si de franare, si intrucat carosabilul era acoperit cu zapada, autoturismul a intrat in derapaj catre stanga rotindu-se in sensul invers acelor de ceasornic si patrunzand pe contrasens, imediat avand loc un impact intre partea frontala a autoturismului Dacia condus de SV si partea laterala dreapta a autovehiculului Renault. Autoturismul Dacia a fost proiectat in lateral pe acostamentul din dreapta al sensului sau de mers si dispus oblig stanga.
      In urma coliziunii s-a produs vatamarea pasagerului UM, transportat imediat la Spitalul Judetean de Urgenta Sf. Ioan cel Nou Suceava, acestuia fiindu-i produse leziuni care au necesitat un numar de 13-14 zile de ingrijiri medicale, in vreme ce conducatorul Daciei, SV a fost internat de urgenta in aceeasi unitate medicala, cu numeroase leziuni traumatice.
      Ulterior, la data de 17.01.2006, SV a decedat, moartea fiind violenta si datorandu-se insuficientei cardio-respiratorii acute survenita dupa un traumatism toracic complex (cu fracturi sterno-costale multiple cu volet costo-sternal, cu hemotorax bilateral, hemopericard si contuzii cardiace si vasculare) si bronhopneumoniei consecutive, produs printr-un politraumatism.
      Impotriva acestei sentinte a declarat apel asiguratorul SC GA SA Cluj Napoca, criticand-o pentru nelegalitate si netemeinicie, solicitand desfiintarea sentintei penale mai sus mentionate sub aspectul laturii civile.
      In motivare, apelanta a aratat ca nu este de acord cu plata cheltuielilor judiciare pe care a fost obligata in subsidiar sa le plateasca partilor civile intrucat acestea au fost acordate in temeiul legii nr. 136/1995, care este o lege cu caracter general, desi potrivit art. 22 pct.6  si 7 din Ordinul nr.3108/2004 al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, ordin in vigoare la data accidentului, asemenea despagubiri nu se acorda.
Prin decizia penala nr.301 din data de 09.12.2009 pronuntata de Tribunalul Suceava s-a respins, ca nefondat, apelul declarat de catre asiguratorul SC GA SA Cluj Napoca.
Pentru a decide astfel, tribunalul a retinut ca in mod corect instanta de fond a facut aplicarea dispozitiilor art.50 din Legea nr.136/1995 privind asigurarile si reasigurarile in Romania, obligand asiguratorul de raspundere civila la plata cheltuielilor de judecata mai sus mentionate.
Impotriva acestei decizii a declarat recurs asiguratorul, solicitand casarea deciziei si sentintei sub aspectul laturii civile pentru aceleasi considerente expuse si in instanta de apel.
Examinand recursul prin prisma motivelor invocate si care se circumscriu cazului de casare prev. de art. 3859 al. 1 pct. 171 Cod procedura penala, precum si in conformitate cu dispozitiile art. 3859 al. 3 Cod procedura penala, Curtea a constatat ca acesta este neintemeiat, pentru urmatoarele considerente:
      Potrivit art. 50 din  Legea nr. 136/1995 modificata, "Despagubirile se acorda pentru sumele pe care asiguratul este obligat sa le plateasca cu titlu de dezdaunare si cheltuielile de judecata persoanelor pagubite prin vatamare corporala sau deces, precum si prin avarierea ori distrugerea de bunuri". Astfel, legiuitorul a inteles ca asigurarea sa acopere si cheltuielile de judecata pe care le-a facut persoana pagubita prin vatamare corporala sau deces ori prin avarierea bunurilor.
Art. 22 pct. 6, 7 din Ordinul nr. 3108/2004 prevede ca asiguratorii de RCA nu acorda despagubiri pentru "amenzi de orice fel si cheltuieli penale la care ar fi obligat proprietarul sau conducatorul autovehiculului  asigurat_, cheltuieli facute  in procesul penal de proprietarul, utilizatorul sau conducatorul autovehiculului asigurat, chiar daca in cadrul procesului penal s-a solutionat si latura civila a cauzei".
Obligatia de plata a asiguratorului, in cazul in care partea civila a inteles sa se indrepte cu actiune civila in cadrul procesului penal direct impotriva asiguratorului de raspundere civila, este reglementata de dispozitiile art. 50 din Legea nr. 136/1996 modificata ( art. 49 la data comiterii faptei).
Or, in acest articol se mentioneaza ca asiguratorul raspunde si pentru cheltuielile de judecata persoanelor pagubite, fara vreo alta distinctie sau limitare.
Un ordin dat in baza si in interpretarea legii nu poate aduce modificari acesteia, cum corect a retinut instanta de apel.
Asa fiind, Curtea, constatand ca recursul este neintemeiat, in temeiul art. 38515 pct. 1 lit. b Cod procedura penala, l-a respinge ca atare.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Prejudicii, daune

Prejudiciu. Termen de prescriptie. - Sentinta civila nr. 544/LM/2008 din data de 30.12.2008
Conflict de drepturi. Anularea deciziei de imputare si restituirea drepturilor salariale retinute prin aceeasi decizie. - Sentinta civila nr. 80/lm/2008 din data de 17.02.2009
prejudiciu de producerea unui accident de circulatie si a asiguratorului sau. - Decizie nr. 72/R/ din data de 31.01.2005
Raspundere patrimoniala. Lipsa in gestiune. Actiune respinsa, nefiind indeplinite conditiile pentru antrenarea raspunderii patrimoniale al angajatului. Lipsa culpei. Prejudiciu incert - Sentinta civila nr. 699 din data de 21.06.2016
Coproprietar obligat sa-si dea consimtamantul la efectuarea unui bransament de apa. Obligare coproprietar la repararea pagubei produsa ca urmare a inundarii apartamentului vecin. Cerere reconventionala. Coproprietar obligat la plata contravalorii consumul - Decizie nr. 117 din data de 01.04.2015
plata cheltuielilor neachitate de chiriasul evacuat - Sentinta civila nr. 436 din data de 10.10.2014
Obligarea societatii de asigurare la plata daunelor rezultate dintr-un accident rutier - Decizie nr. 49 din data de 30.01.2014
Raspunderea patrimoniala. Lipsa in gestiune - Sentinta civila nr. 549 din data de 02.05.2012
Infractiuni silvice. Incadrarea corecta in functie de valoarea diurnei.Legea penala mai favorabila. - Decizie nr. 14 din data de 21.01.2010
Pretentii - Sentinta comerciala nr. 576/C din data de 10.04.2009
Pretentii - Sentinta comerciala nr. 6C din data de 08.01.2010
Pretentii - Decizie nr. 4C din data de 08.01.2010
Pretentii - Decizie nr. 3C din data de 08.01.2010
abuz in serviciu contra intereselor publice - Decizie nr. 12 din data de 11.03.2009
Suspendare act administrativ. Conditiile legale. Cazul bine justificat, definit de art.2 lit. t din Legea nr.554/2004, poate fi determinat de rezolutia de neincepere a urmaririi penale dispusa de procuror in privinta pretinselor conditii frauduloase ... - Decizie nr. 2081/R din data de 14.10.2011
Legea nr. 221/2009 privind condamnarile cu caracter politic si masurile administrative asimilate acestora - Sentinta civila nr. 322/S din data de 14.12.2009
Raspundere patrimoniala. Restituirea sumelor nedatorate. - Decizie nr. 448 din data de 22.03.2017
Legea nr. 33/1994. Stabilirea intinderii prejudiciului suferit de persoana expropriata. Intelesul sintagmei „prejudiciu cauzat proprietarului”. - Decizie nr. 91/A din data de 27.05.2010
Raspundere patrimoniala. Conditii. - Decizie nr. 906 din data de 28.09.2009
Raspundere materiala a angajatului. Prejudiciu cauzat prin lipsa in gestiune - Decizie nr. 1202 din data de 01.11.2007