Ghidul Salariatului - MCP Cabinet avocati
InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Suceava

Taxa de poluare. Incasarea taxei sub imperiul OUG nr.218/2008 este nelegala in aplicarea principiului suprematiei dreptului comunitar

(Decizie nr. 1771 din data de 08.10.2010 pronuntata de Curtea de Apel Suceava)

Domeniu Finante. Financiar. Implicatii ale Min. Finantelor | Dosare Curtea de Apel Suceava | Jurisprudenta Curtea de Apel Suceava

      Prin actiunea  adresata Tribunalului Suceava - Sectia Comerciala, de Contencios Administrativ si Fiscal  la data de 11.02.2010, inregistrata sub nr. 1280/86/2010, reclamantul T.I.  a chemat in judecata pe paratele  Directia Generala a Finantelor Publice a Judetului Suceava  si Administratia Finantelor Publice Comunale Falticeni,  solicitand ca, prin hotararea ce se va pronunta, sa se dispuna obligarea acestora la restituirea sumei de 2.781  lei, cu titlu de taxa de poluare,  precum si la  plata dobanzii  legale  calculata de la data achitarii si pana la data restituirii efective.
         In motivarea actiunii, reclamantul a aratat ca la data de 21.02.2009 a achizitionat autoturismul marca FORD FOCUS, cu nr. de identificare WFOWXXGCDW5A74607  si ca, pentru a-l inmatricula in Romania,  a fost obligat sa achite suma de 2.781  lei cu titlu de taxa de poluare, plata efectuata conform chitantei seria TS4A nr. 1605459  din  03.03.2009,  pe care o considera nelegala.
         A mai aratat ca, a solicitat Administratiei Finantelor Publice Comunale Falticeni restituirea acestei  taxe, dar ca  cererea i-a fost respinsa prin adresa nr. 4755 din 03.02.2010.
         A sustinut reclamantul ca, taxa de poluare instituita prin OUG nr. 50/2008 este discriminatorie, fiind contrara art. 90 din TCE, intrucat este destinata sa  diminueze introducerea in Romania a unor autoturisme second - hand, deja inmatriculate intr-un alt stat membru UE, favorizand astfel vanzarea autoturismelor second - hand  deja inmatriculate in Romania si, mai recent,  vanzarea autoturismelor noi produse in Romania. Or, dupa aderarea Romaniei  la UE., acest lucru nu este admisibil, atata timp cat norma fiscala nationala diminueaza  sau este susceptibila sa diminueze, chiar si potential, consumul produselor importate, influentand astfel alegerea consumatorilor. Obligarea la plata  taxei de poluare incalca flagrant si prev. art. 148 alin. 2 din Constitutia Romaniei.
               Prin sentinta nr. 1921 din 27 mai 2010, Tribunalul Suceava - Sectia Comerciala, de Contencios Administrativ si Fiscal a admis actiunea, obligand  paratele la restituirea catre reclamant a sumei de 2.781 lei,  reprezentand taxa de poluare platita pentru autoturismul marca FORD FOCUS, cu nr. de identificare WFOWXXGCDW5A74607 si a dobanzii legale,  pana la data platii efective.
         Pentru a hotari astfel, prima instanta a retinut, in esenta, ca dreptul comunitar incident in speta, mai exact dispozitiile art. 90 alin. l TCE, interzic orice discriminare intre produsele nationale si produsele altor state membre, asadar si o discriminare determinata de o diferenta intre impozitele aplicate "produselor altor state membre si impozitele interne, de orice natura, care se aplica, direct sau indirect, produselor nationale similare"; ca discriminarea la care se refera acest text legal are in vedere o comparatie intre nivelul de impozitare a produselor altor state membre ale Uniunii Europene si nivelul de impozitare a produselor de pe piata interna a Statului Roman; ca dispozitiile art. 90 au in sistemul Tratatului instituind Comunitatea Europeana (TCE) un caracter complementar raportat la prevederile privind interzicerea taxelor vamale la import si export si a taxelor cu efect echivalent cuprinse in art. 25 TCE; finalitatea acestor dispozitii este de a asigura libera circulatie a marfurilor intre statele membre, in conditii normale de concurenta, prin eliminarea oricarei forme de protectie ce ar putea rezulta din aplicarea de impozite interne discriminatorii in privinta produselor provenind din alte state membre (hotararile pronuntate de C.E.J. in cauzele Air Liquide Industries Belgium, C -393/04 si C -41/05, Brzezinski, C -313/05); ca autoturismele fabricate in Romania sunt scutite de plata taxei de poluare, fapt ce contravine art. 90 T.C.E. intrucat, achizitionarea unui autoturism cu o capacitate mai mare de 2000 cmc (care nu este fabricat in Romania) impune achitarea taxei de poluare; ca, dupa aderarea Romaniei la U.E., nu este admisibila favorizarea vanzarii autoturismelor noi fabricate in Romania si nici favorizarea autoturismelor second-hand deja inmatriculate in Romania (ce pot fi considerate autoturisme nationale) atata timp cat, norma fiscala nationala diminueaza sau este susceptibila sa diminueze, chiar si potential, consumul produselor importate, influentand astfel alegerea consumatorilor.
        Impotriva acestei sentinte, in termen legal, a declarat recurs parata DGFP Suceava, criticand-o pentru nelegalitate si netemeinicie.
        In dezvoltarea motivelor de recurs care, in drept, se incadreaza in prevederile art. 304 pct. 9, 3041  Cod proc. civ., parata a aratat, in esenta, ca din interpretarea OUG nr. 50/2008, taxa de poluare se aplica in cazul autoturismelor noi, autohtone si importate, precum si al autoturismelor second-hand importate, fiind excluse din sfera de aplicare a actului normativ autoturismele second-hand inmatriculate deja in Romania si ca, nu se realizeaza o discriminare intre autoturismele second-hand importate din statele comunitare si autoturismele second-hand inmatriculate deja in Romania, in conditiile in care, valoarea taxei de poluare nu depaseste valoarea taxei reziduale incorporate in valoarea vehiculelor similare deja inmatriculate (hotararea Brzezinski C-313/05) ; ca, prin OUG nr. 218/2008 s-a reglementat exceptarea de la obligatia de plata a taxei de poluare, pentru perioada 15 dec. 2008 - 31 dec. 2009 inclusiv, pentru autovehicule M1 cu norma de poluare Euro 4 a caror capacitate cilindrica nu depaseste 2000 cm3 si care se inmatriculeaza pentru prima data in Romania sau in alte state membre ale UE; ca, nu exista incompatibilitate intre normele comunitare si disp. OUG nr. 50/2008, taxa pe poluare instituita prin actul normativ mentionat respectand exigentele art. 90 TCE.
         Curtea de Apel Suceava - Sectia comerciala, de contencios administrativ si fiscal, prin decizia nr.1771 din 8 octombrie 2010  a respins recursul, ca nefondat, pentru urmatoarele considerente:
          Art. 90 din Tratatul CE reprezinta unul din temeiurile de baza ale consacrarii liberei circulatii a bunurilor si serviciilor in cadrul tarilor membre comunitare, instituind regula in conformitate cu care, toate statele membre sunt obligate sa inlature orice masura de natura administrativa, fiscala sau vamala, care ar putea afecta libera circulatie a bunurilor, marfurilor sau serviciilor in cadrul UE.
          Judecatorul national, ca judecator comunitar, are competenta atunci cand da efect disp.art. 90 din Tratat, sa aplice procedurile nationale de asa maniera incat, drepturile prevazute de Tratat sa fie  deplin si efectiv protejate.
          Ca o taxa interna impusa autoturismelor second-hand este discriminatorie, in sensul art.90 paragraful 1 din Tratat, s-a decis in cauza conexata Nadashi si Nemeth unde, Curtea de Justitie a aratat ca o taxa de inmatriculare este interzisa atata timp cat, este perceputa asupra autoturismelor second-hand puse pentru prima data in circulatie pe teritoriul unui stat membru si cat, valoarea taxei, determinata exclusiv prin raportare la caracteristicile tehnice ale autovehiculului ( tip motor, capacitate cilindrica) si la clasificarea din punct de vedere al poluarii, este calculata fara a se lua in seama deprecierea autoturismului de o asemenea maniera incat, atunci cand se aplica autoturismelor second-hand importate din statele membre, aceasta excede valorii reziduale a unor autoturisme second-hand similare, care au fost deja inmatriculate in statul in care sunt importate.
      Masura are un evident caracter discriminatoriu in conditiile in care, aceasta taxa se aplica in mod real doar autoturismelor second-hand importate, care se incadreaza parametrilor prevazuti in anexele 1-4 din OUG nr.50/2008, insa nu se aplica si autoturismelor care circula pe teritoriul Romaniei si care, se incadreaza in aceiasi parametri, autoturismelor second-hand cumparate din Romania si care nu fac obiectul unei prime inmatriculari, precum si autoturismelor care fac obiectul reinmatricularii, prin urmare nu poate fi vorba de o exceptie justificata privind restrictiile de ordin cantitativ, prevazuta de art. 30 din Tratat.
      Criteriul discriminatoriu al modului in care este perceputa taxa de poluare rezulta si din prevederile OUG nr.218/2008, care reglementeaza modul de plata/de suspendare a platii taxei de poluare, nu in functie de vechimea autoturismului, ci in functie de provenienta acestuia.
       Autovehiculele M1, cu norma de poluare Euro 4, a caror capacitate cilindrica nu depaseste 2.000 cmc, precum si toate autovehiculele N1, cu norma de poluare Euro 4, care se inmatriculeaza pentru prima data in Romania sau in alte state membre ale Uniunii Europene in perioada 15 decembrie 2008 - 31 decembrie 2009 inclusiv, se excepteaza de la obligatia de plata a taxei pe poluare pentru autovehicule, stabilita potrivit prevederilor Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 50/2008.
       Autovehiculelor M1, cu norma de poluare Euro 4, a caror capacitate cilindrica nu depaseste 2.000 cmc, precum si tuturor autovehiculelor N1 cu norma de poluare Euro 4, inmatriculate pentru prima data in afara Uniunii Europene si care se inmatriculeaza in Romania, li se aplica taxele prevazute in anexele nr. 1 si 2.
        Prin urmare, si in cazul aratat mai sus, plata taxei de poluare este conditionata de prima inmatriculare a unui autoturism, nici intr-un caz de gradul de uzura sau vechimea acestuia.
        Trebuie amintite si dispozitiile art. 148 alin. 4 din Constitutia Romaniei, unde se prevede expres ca instanta de contencios constitutional din Romania are competenta constitutionala de a garanta efectul prioritar al normei comunitare fata de dreptul national, precum si principiile si regulile desprinse din hotararea Curtii de Justitie in cauza Simmenthal II din anul 1978, unde s-a decis ca, eficienta deplina a dreptului comunitar ar fi afectata, daca o regula de drept intern ar putea impiedica o instanta, care are pe rol o problema de drept comunitar, sa nu o poata transa, statuandu-se ca "orice judecator national sesizat in cadrul competentei sale, are obligatia de a aplica integral dreptul comunitar si de a proteja drepturile pe care acesta le confera particularilor, lasand neaplicata orice dispozitie, eventual contrara, a legii nationale".
         In astfel de situatii, Curtea de Justitie a decis ca statele membre trebuie sa asigure rambursarea taxelor colectate cu incalcarea prevederilor art. 90 din Tratat, cu respectarea principiilor ce guverneaza autonomia procedurala si imbogatirea fara justa cauza. Totodata, a mai decis ca, in astfel de cauze, pot fi platite si daune pentru pierderile suferite (CJCE, cazul nr. 68/79 Hans Just I/S contre Minist?re danois des imp�ts et accises  precum si cauza conexata nr. C- 290/05 si C-333/05 �kos N�dasdi si Ilona N�meth  parag. 61-70).

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Finante. Financiar. Implicatii ale Min. Finantelor

anulare decizie impunere - Sentinta civila nr. 4839 din data de 03.12.2013
anulare decizie - Sentinta civila nr. 4963 din data de 10.12.2013
anulare decizie de impunere - Sentinta comerciala nr. 162/CA din data de 03.04.2014
III. Probarea starii de fapt de catre organul de inspectie fiscala. Preluarea de informatii din actele de cercetare penala nu este suficienta pentru conturarea starii de fapt. - Decizie nr. 127/R din data de 17.01.2014
Intimata reclamanta este indreptatita la achitarea dobanzii fiscale datorate pentru depasirea termenului legal de 45 de zile prevazut de art.70 alin.1 Cod procedura fiscala in care recurenta parata avea obligatia restituirii a unei sume stabilite prin hot - Decizie nr. 1645/R din data de 02.04.2013
Contestatie formulata pe cale administrativa de contribuabil la organul fiscal. Obligatia DGFP de a solutiona aceasta contestatie formulata impotriva Raportului de Inspectie Fiscala. Solutionarea de instanta competenta a actiunii in contencios administra - Decizie nr. 339/r din data de 29.01.2013
Admisibilitatea actiunii unor persoane fizice care dovedesc calitatea de beneficiari ai prevederilor Decretului-Lege nr. 118/1990, fie ca mostenitor, fie ca sot supravietuitor. � Probe admisibile in conditiile art. 1169 Cod civil si art. 12 din Legea nr. - Decizie nr. 3171/R din data de 12.06.2013
Actiunea formulata de reclamanta cu privire la suspendarea executarii Deciziei emise de Camera de Conturi Judeteana � Admisibilitatea cererii de suspendare � dovedirea indeplinirii conditiilor prevazute de art. 14 si art. 15 din Legea nr. 554/2004. - Decizie nr. 3616/R din data de 21.08.2013
Admisibilitatea actiunii formulate de o autoritate publica locala in contradictoriu cu Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului � Anularea Deciziei de solutionare a contestatiei si a Notei de constatare a neregulilor emise de parat cu conditia dov - Sentinta civila nr. 117/F din data de 10.06.2013
Cerere de suspendare a executarii Deciziei de impunere emisa de DGFP. Conditii de admisibilitate a cererii de suspendare conform art. 14 din Legea nr. 554/2004 - Decizie nr. 3614 din data de 21.08.2013
Natura juridica a procesului verbal incheiat de organele fiscale la cererea organului de cercetare fiscala - Decizie nr. 55/R din data de 27.02.2007
Licitatie. Conditia experientei similare - Decizie nr. 18/R din data de 16.02.2006
Creditori-debitori - Sentinta civila nr. 40/CC din data de 21.02.2012
Admis contestatie anulare Hotararea Adunarii Creditorilor - Sentinta civila nr. 54/cc/sind din data de 27.02.2012
Drepturi salariale angaja?i SNTF Marfa �CFR Marfa� S.A. corela?ie intre C.C.M. la nivel de unitate si C.C.M. la nivel de grup de unita?i - Sentinta civila nr. 1255/M din data de 27.09.2011
Raspunderea pentru evictiune; calitate procesuala pasiva - Decizie nr. 4/Ap din data de 20.01.2009
Nerespectarea de catre organul fiscal a tuturor prevederilor legale privind realizarea inspectiei fiscale. - Hotarare nr. 1624 din data de 04.05.2015
Proces-verbal de estimare a creantelor fiscale. Natura juridica. - Decizie nr. 2225 din data de 11.11.2010
Taxa de poluare achitata in intervalul 15.12.2008 � 13.02.2010. Caracter discriminatoriu . - Decizie nr. 1195 din data de 08.06.2010
VENITURI REALIZATE DE PERSOANE NEREZIDENTE. OBLIGATIA DE PLATA A IMPOZITULUI PE VENITURILE PERSOANEI NEREZIDENTE. CONTRACTE DE IMPRUMUT. NOVATIA DOBANZII. CONSECINTE. - Sentinta comerciala nr. 167 din data de 12.12.2005