InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Suceava

Taxa de poluare. Legea aplicabila raportului juridic de drept fiscal dedus judecatii

(Decizie nr. 273 din data de 14.10.2014 pronuntata de Curtea de Apel Suceava)

Domeniu Finante. Financiar. Implicatii ale Min. Finantelor | Dosare Curtea de Apel Suceava | Jurisprudenta Curtea de Apel Suceava

Prin cererea inregistrata pe rolul Tribunalului Suceava - Sectia de contencios administrativ si fiscal sub nr. 3642/86/2013 la data de 08.03.2013, reclamantul X a chemat in judecata pe parata Directia Generala a Finantelor Publice a Judetului Suceava, solicitand ca prin hotararea ce se va pronunta sa se dispuna restituirea taxei de poluare in valoare de 20.031 lei, achitata cu chitanta seria TS8 nr. 2893964 din 04.01.2013, plata dobanzii aferente calculata conform art. 124 Cod procedura fiscala, cu cheltuieli de judecata.
Prin sentinta nr. 2258 din 08 mai 2014, Tribunalul Suceava - Sectia de contencios administrativ si fiscal a respins cererea, ca nefondata.
impotriva acestei sentinte, in termen legal, a declarat recurs reclamantul X, criticand-o pentru nelegalitate.
in dezvoltarea motivelor de recurs reclamantul a aratat ca instanta de fond nu a analizat faptul ca este indreptatit sa primeasca restituirea taxei pentru autovehicule intrucat decizia de impunere a organului fiscal a fost emisa la data de 5 decembrie 2012, data la care s-a nascut si raportul de drept fiscal pe care 1-a contestat prin actiune.
Potrivit dispozitiilor art. 5 alin. 1 din Legea nr.9/2012, "organul fiscal competent calculeaza cuantumul taxei pe baza documentelor din care rezulta dovada dobandirii dreptului de proprietate asupra autovehiculului si elementele de calcul a taxei, depuse de contribuabilul care intentioneaza sa efectueze inmatricularea sau prima transcriere a dreptului de proprietate".
Prin art. 1 din OUG nr. 1/2012 au fost suspendate dispozitiile art. 2 lit. i si art. 5 alin. 1 din Legea nr.9/2012, deci obligatia organului fiscal de a calcula taxa pentru autovehiculele rulate in Romania. Este astfel evident ca taxele care au fost calculate de catre organul fiscal pana la data de 31 decembrie 2012 pentru autovehicule care au fost rulate anterior in alte tari UE sunt discriminatorii, in aceeasi perioada acestea nefiind obligate sa impuna o taxa pentru autovehiculele second-hand din Romania.
Ca urmare, atata timp cat a facut dovada ca dreptul de proprietate asupra autovehiculului a fost dobandit inainte de 31 decembrie 2012, data pana la care dobandirea dreptului de proprietate asupra autovehiculelor autohtone nu genera obligatia dobanditorului de a se prezenta la organul fiscal si a declara intentia de transcriere a dreptului de proprietate si nici a organului fiscal de a calcula taxa de prima inmatriculare, este evident ca a fost discriminat.
Faptul ca taxa ce a fost stabilita in anul 2012 a fost achitata la data de 4.01.2013, nu schimba cu nimic datele problemei, pentru ca aceasta taxa a fost stabilita in anul 2012, iar pentru alte autovehicule nu era stabilita o asemenea taxa.
Este de observat ca din punct de vedere al contenciosului fiscal, ceea ce este supus analizei judecatorului nu este plata unei taxe ca operatiune fizica de achitare a acesteia, ci obligatia impusa contribuabilului prin actul fiscal specific, respectiv decizia de impunere.
Prin decizia nr.3642/86/2013 Curtea de Apel Suceava - Sectia de Contencios Administrativ si Fiscal a admis recursul, a casat in tot sentinta atacata, iar, in rejudecare, a admis actiunea si a obligat parata sa restituie reclamantului suma de 20.031 lei achitata cu chitanta seria TS8 nr. 2893964, reactualizata cu dobanda fiscala de la data platii, respectiv 04.01.2013 si pana la data restituirii.
Pentru a se pronunta astfel, Curtea a avut in vedere urmatoarele:
Esential in cauza este a stabili data la care a luat nastere raportul juridic litigios de drept fiscal dedus judecatii, precum si legea careia acest raport juridic i se circumscrie.
Curtea a constatat ca raportul juridic devenit litigios si dedus judecatii a luat nastere la data de 05.12.2012, cand parata a emis decizia privind stabilirea taxei a carei restituire se solicita in prezenta cauza, fiind lipsita de importanta data achitarii taxei, atata timp cat reclamantul-recurent avea posibilitatea de a o achita oricand, la o data aleatoriu aleasa, avand in vedere caracterul atipic al deciziei din 05.12.2012 in sensul ca nu putea fi pusa in executare decat prin plata voluntara facuta de reclamant.
Este evident astfel ca raportul juridic de drept fiscal dintre partile litigante este supus legii speciale in vigoare la data de 05.12.2012, respectiv Legii nr. 9/2012 si O.U.G. nr. 1/2012.
In conditiile in care legea aplicabila in speta este cert cea de la impunerea sumei de plata si nu de la data achitarii acesteia - achitarea fiind consecinta impunerii taxei - Curtea a constatat ca reclamantul este indreptatit la restituirea taxei.
Dreptul comunitar este incident in speta, mai exact dispozitiile art. 110 TFUE, primul paragraf (ex. art.90 alin.l TCE), care interzic orice discriminare intre produsele nationale si produsele altor state membre, asadar si o discriminare determinata de o diferenta intre impozitele aplicate "produselor altor state membre" si impozitele "interne de orice natura care se aplica, direct sau indirect, produselor nationale similare".
Asadar, discriminarea la care se refera acest text legal are in vedere o comparatie intre nivelul de impozitare a produselor altor state membre ale Uniunii Europene, in comparatie cu nivelul de impozitare a produselor de pe piata interna a Statului Roman.
In fapt, reclamantul a achizitionat un autoturism din spatiul Uniunii Europene, iar pentru inmatricularea acestuia in Romania a fost obligat sa plateasca taxa de poluare prevazuta de Legea nr. 9/2012, denumita taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, ce constituie venit la bugetul Fondului pentru Mediu, fiind gestionata de Administratia Fondului pentru Mediu, in scopul finantarii programelor si proiectelor pentru protectia mediului.
Ca si taxa stabilita prin OUG 50/2008 cu modificarile si completarile ulterioare, taxa ce i se impune reclamantului la prima inmatriculare a autoturismului in Romania nu este in mod evident o taxa vamala in sens strict si nici o taxa cu efect echivalent unei taxe vamale, impusa asupra marfurilor pentru simplul fapt al trecerii frontierei de stat. Taxa nu este perceputa in temeiul faptului ca vehiculul trece frontiera statului roman, ci cu ocazia primei inmatriculari a vehiculului pe teritoriul Romaniei, in vederea punerii sale in circulatie. Prin urmare taxa se incadreaza in regimul general intern de impozitare a marfurilor si trebuie analizata in raport cu art. 110 TFUE.
in hotararea preliminara in cauza C-402/09 din 07.04.2011, Curtea de Justitie a Uniunii Europene a statuat ca articolul 110 TFUE trebuie interpretat in sensul ca se opune ca un stat membru sa instituie o taxa pe poluare aplicata autovehiculelor cu ocazia primei lor inmatriculari in acest stat membru, daca regimul acestei masuri fiscale este astfel stabilit incat descurajeaza punerea in circulatie, in statul membru mentionat, a unor vehicule de ocazie cumparate in alte state membre, fara insa a descuraja cumpararea unor vehicule de ocazie avand aceeasi vechime si aceeasi uzura de pe piata nationala.
Desi in cauza Tatu se constata ca regimul de impozitare in discutie nu discrimineaza direct marfurile de import, Curtea aminteste ca, chiar daca nu sunt intrunite conditiile unei discriminari directe, un impozit intern poate fi indirect discriminatoriu din cauza efectelor sale (Hotararea Nadasdi si Nemeth, punctul 47).
Cum prin Legea 9/2012 s-a stabilit o alta formula de calcul ce are ca efect perceperea unor taxe mai reduse cu pana la 25 % comparativ cu taxa anterioara, taxa pentru emisii poluante contravine art. 110 TFUE, intrucat este indirect discriminatorie prin efectul de descurajare a importurilor de ocazie. Prin art. 1 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 1/2012, aplicarea dispozitiilor privind prima transcriere a dreptului de proprietate ale art. 5 alin. (1) din Legea nr. 9/2012 se suspenda pana la 1 ianuarie 2013. Aceasta inseamna ca in acest timp potentialii cumparatori sunt orientati tot spre piata interna, avand in vedere ca nu se percepe nici o taxa in cazul transferului dreptului de proprietate al autovehiculelor deja inmatriculate in Romania. Taxa pentru emisii poluante nu se percepe nici de la autoturismele deja inmatriculate si care nu sunt ofertate pe piata libera, dar care, prin vechime, reprezinta factori de poluare. in acest context, taxa nu are ca scop real descurajarea cumpararii unor vehicule poluante, indiferent de provenienta lor, ci doreste sa protejeze piata interna si productia proprie de autoturisme.
Prin urmare, perceperea taxei prevazuta de Legea nr. 9/2012 este nelegala, deoarece incalca normele de drept comunitar.
Cum dreptul comunitar este o ordine juridica independenta care are prioritate de aplicare in fata dreptului national (cauza C.E.), iar judecatorul national este obligat sa aplice normele comunitare in mod direct, daca acestea contravin normelor interne, tara a solicita sau astepta eliminarea acestora pe cale administrativa sau a unei alte proceduri constitutionale (cauza Simmenthal), instanta, in lumina principiilor enuntate, va da eficienta normei de drept comunitar, astfel cum este ea interpretata de catre Curtea de Justitie a Comunitatii Europene.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Finante. Financiar. Implicatii ale Min. Finantelor

anulare decizie impunere - Sentinta civila nr. 4839 din data de 03.12.2013
anulare decizie - Sentinta civila nr. 4963 din data de 10.12.2013
anulare decizie de impunere - Sentinta comerciala nr. 162/CA din data de 03.04.2014
III. Probarea starii de fapt de catre organul de inspectie fiscala. Preluarea de informatii din actele de cercetare penala nu este suficienta pentru conturarea starii de fapt. - Decizie nr. 127/R din data de 17.01.2014
Intimata reclamanta este indreptatita la achitarea dobanzii fiscale datorate pentru depasirea termenului legal de 45 de zile prevazut de art.70 alin.1 Cod procedura fiscala in care recurenta parata avea obligatia restituirii a unei sume stabilite prin hot - Decizie nr. 1645/R din data de 02.04.2013
Contestatie formulata pe cale administrativa de contribuabil la organul fiscal. Obligatia DGFP de a solutiona aceasta contestatie formulata impotriva Raportului de Inspectie Fiscala. Solutionarea de instanta competenta a actiunii in contencios administra - Decizie nr. 339/r din data de 29.01.2013
Admisibilitatea actiunii unor persoane fizice care dovedesc calitatea de beneficiari ai prevederilor Decretului-Lege nr. 118/1990, fie ca mostenitor, fie ca sot supravietuitor. – Probe admisibile in conditiile art. 1169 Cod civil si art. 12 din Legea nr. - Decizie nr. 3171/R din data de 12.06.2013
Actiunea formulata de reclamanta cu privire la suspendarea executarii Deciziei emise de Camera de Conturi Judeteana – Admisibilitatea cererii de suspendare – dovedirea indeplinirii conditiilor prevazute de art. 14 si art. 15 din Legea nr. 554/2004. - Decizie nr. 3616/R din data de 21.08.2013
Admisibilitatea actiunii formulate de o autoritate publica locala in contradictoriu cu Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului – Anularea Deciziei de solutionare a contestatiei si a Notei de constatare a neregulilor emise de parat cu conditia dov - Sentinta civila nr. 117/F din data de 10.06.2013
Cerere de suspendare a executarii Deciziei de impunere emisa de DGFP. Conditii de admisibilitate a cererii de suspendare conform art. 14 din Legea nr. 554/2004 - Decizie nr. 3614 din data de 21.08.2013
Natura juridica a procesului verbal incheiat de organele fiscale la cererea organului de cercetare fiscala - Decizie nr. 55/R din data de 27.02.2007
Licitatie. Conditia experientei similare - Decizie nr. 18/R din data de 16.02.2006
Creditori-debitori - Sentinta civila nr. 40/CC din data de 21.02.2012
Admis contestatie anulare Hotararea Adunarii Creditorilor - Sentinta civila nr. 54/cc/sind din data de 27.02.2012
Drepturi salariale angaja?i SNTF Marfa ”CFR Marfa” S.A. corela?ie intre C.C.M. la nivel de unitate si C.C.M. la nivel de grup de unita?i - Sentinta civila nr. 1255/M din data de 27.09.2011
Raspunderea pentru evictiune; calitate procesuala pasiva - Decizie nr. 4/Ap din data de 20.01.2009
Nerespectarea de catre organul fiscal a tuturor prevederilor legale privind realizarea inspectiei fiscale. - Hotarare nr. 1624 din data de 04.05.2015
Proces-verbal de estimare a creantelor fiscale. Natura juridica. - Decizie nr. 2225 din data de 11.11.2010
Taxa de poluare achitata in intervalul 15.12.2008 – 13.02.2010. Caracter discriminatoriu . - Decizie nr. 1195 din data de 08.06.2010
VENITURI REALIZATE DE PERSOANE NEREZIDENTE. OBLIGATIA DE PLATA A IMPOZITULUI PE VENITURILE PERSOANEI NEREZIDENTE. CONTRACTE DE IMPRUMUT. NOVATIA DOBANZII. CONSECINTE. - Sentinta comerciala nr. 167 din data de 12.12.2005