Programare consultatie online avocat
InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Botosani

Restituire taxa poluare

(Sentinta comerciala nr. 1201 din data de 20.03.2012 pronuntata de Tribunalul Botosani)

Domeniu Restituiri | Dosare Tribunalul Botosani | Jurisprudenta Tribunalul Botosani

Dosar nr.  xxxx/40/2011                                   Restituire taxa poluare
R O M A N I A
TRIBUNALUL BOTOSANI
SECTIA  A  II-A CIVILA, DE CONTENCIOS ADMINISTRATIV SI FISCAL
Sedinta publica din   20  martie  2012
Instanta constituita din:

SENTINTA NR. 1201

La ordine judecarea actiunii in contencios administrativ  formulata de  reclamantul  L. C. domiciliat in Botosani, str. X, nr. Y, sc.Z, ap. T, judetul  Botosani   in contradictoriu cu paratul Statul Roman prin Ministerul  Finantelor Publice Bucuresti  cu sediul in Bucuresti, str. Apolodor,  nr. 17 , sector 5 si Directia Generala a  Finantelor Publice Botosani  cu sediul in Botosani, str. Piata Revolutiei, nr. 5 , judetul Botosani.
La apelul nominal facut in sedinta publica, se prezinta avocat C. V. - I. pentru reclamant,  lipsa fiind reprezentantii paratilor.
S-a facut referatul cauzei, de catre grefierul de sedinta, dupa care, instanta, in temeiul art. 1591 Cod procedura civila, procedeaza la verificarea competentei, constatand ca este investita cu judecarea unui litigiu fiscal dat in competenta sa de art. 10 din Legea nr. 554/2004.
Avocat C. V. depune la  dosar  imputernicire avocatiala, dovada achitarii taxei judiciare de timbru si timbru judiciar .
     Instanta, vazand ca nu  mai sunt  cereri cu noi probe de administrat sau  exceptii de invocat constata terminata cercetarea judecatoreasca si   da cuvantul pentru dezbateri asupra fondului.
     Av. C. V. pentru reclamant solicita  admiterea actiunii asa cum a fost formulata cu cheltuieli de judecata reprezentand taxa de timbru   si timbru judiciar.
     
     T R I B U N A L U L
         Asupra actiunii de fata;
     Prin cererea inregistrata la data de 20.09.2011, reclamantul L. C. a chemat in judecata paratul Statul Roman prin Ministerul  Finantelor Publice Bucuresti si Directia Generala a  Finantelor Publice Botosani  solicitand ca  instanta sa-i oblige la restituirea sumei de  2929 lei, reprezentand contravaloarea taxei de poluare achitata pentru inmatricularea autoturismului proprietatea sa cumparat din spatiul U.E, plus dobanda fiscala de la momentul perceperii taxei pana la momentul restituirii ei, cu cheltuieli de judecata.
In motivarea actiunii, reclamantul arata, in esenta, ca a cumparat un autoturism marca A. din Germania ,  si a fost obligat sa plateasca taxa de poluare in suma de 2929 lei in vederea inmatricularii autoturismului,in Romania taxa instituita prin O.U.G. nr. 50/2008, si ca, prin modul in care este reglementa, taxa de poluare diminueaza introducerea in Romania a unor autoturisme second hand deja inmatriculate intr-un alt stat membru, fapt se contravine disp. art. 28 si 90 din Tratatului Uniunii Europene, ceea ce atrage raspunderea statului pentru nerespectarea disp. art. 10 din tratat, potrivit carora autoritatile statului au obligatia de a lua toata masurile destinate executarii dreptului comunitar.
     Intrucat taxa achitata  este nelegala solicita instantei sa-i fie restituita.
     In sustinerea actiunii reclamantul a depus la dosar inscrisuri.
     Analizand  actele si lucrarile  dosarului instanta  retine ca, reclamantul L. C.  a dobandit prin cumparare din Germania un autoturism marca A., insa pentru a-l inmatricula in Romania a achitat taxa de poluare  in suma de 2929lei, conform  chitantei  seria TS4 A  nr. 3279580 din  12.12.2008  .
             Aceasta  taxa a fost stabilita in baza elementelor de calcul prevazute de Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.  50/2008. Astfel, potrivit art. 4 lit. a, obligatia de plata a taxei intervine cu ocazia primei inmatriculari a unui autovehicul in Romania, iar potrivit art. 5 si 6  din acelasi act normativ,  taxa se calculeaza de autoritatea fiscala competenta. Pentru stabilirea taxei, persoana fizica sau persoana juridica care intentioneaza sa efectueze inmatricularea autovehiculului va depune documentele din care rezulta elementele de calcul al taxei, prevazute in normele metodologice de aplicare a ordonantei de urgenta. Dovada platii taxei va fi prezentata cu ocazia inmatricularii autovehiculului. Suma de plata reprezentand taxa se calculeaza pe baza elementelor prevazute in anexele nr. 1 - 4.
     Instanta constata ca prezentul litigiu priveste compatibilitatea dispozitiilor OUG 50/2008 cu dreptul comunitar, respectiv art. 110 din Tratatul de Functionare a Uniunii Europene (TFUE). Astfel, reclamantul, considerand ca dispozitiile OUG prin care s-a stabilit obligativitatea in sarcina acestuia de a plati taxa de poluare pentru a-si putea inmatricula autovehiculul achizitionat din spatiul UE contravin art. 110 din TFUE, solicita restituirea acestei taxe.  
       Compatibilitatea  acestei reglementari nationale cu dreptul comunitar, a fost analizata de  Curtea de Justitie  a Uniunii Europene (CJUE) in hotararea preliminara data in cauza Tatu, C- 402/09.
             In aceasta cauza, Curtea a stabilit ca articolul 110 TFUE are drept obiectiv asigurarea liberei circulatii a marfurilor intre statele membre in conditii normale de concurenta. Acesta vizeaza eliminarea oricarei forme de protectie care poate decurge din aplicarea unor impozite interne discriminatorii fata de produsele provenind din alte state membre. In acest sens, primul paragraf al articolului 110 TFUE interzice fiecarui stat membru sa aplice produselor celorlalte state membre impozite interne mai mari decat cele care se aplica produselor nationale similare. Aceste dispozitii ale tratatului vizeaza garantarea neutralitatii depline a impozitelor interne fata de concurenta dintre produsele care se afla deja pe piata interna si produsele din import.
      Atat  principial, cat si concret, pentru situatia dlui Tatu, Curtea a stabilit OUG 50/2008 nu intruneste conditiile unei discriminari directe, care ar fi presupus o evidentiere distincta, evidenta, a produselor de import. Ca atare, in acord cu jurisprudenta sa anterioara, Curtea a analizat daca reglementarea nationala nu instituie o discriminare indirecta intre produsele comunitare si cele nationale, in cuprinsul carora au fost incluse si autoturismele achizitionate din spatiul comunitar, deja inmatriculate in Romania. Concluzia Curtii a fost in sensul ca desi taxa de poluare  nu depaseste valoarea reziduala a aceleiasi taxe incorporate in valoarea vehiculelor de ocazie similare (fiind neutra fata de autoturismele importate care au fost anterior supuse aceleiasi taxe), totusi ea are o valoare  atat de mare, asa incat, raportat la reglementarile anterioare descurajeaza importurile fara a descuraja si achizitiile de vehicule deja existente pe piata nationala (�din dosarul prezentat Curtii rezulta fara echivoc ca reglementarea mentionata are ca efect faptul ca vehiculele de ocazie importate si caracterizate printro vechime si o uzura importante sunt supuse, in pofida aplicarii unei reduceri ridicate a valorii taxei pentru a tine seama de deprecierea lor, unei taxe care se poate apropia de 30 % din valoarea lor de piata, in timp ce vehiculele similare puse in vanzare pe piata nationala a vehiculelor de ocazie nu sunt in niciun fel grevate de o astfel de sarcina fiscala. Nu se poate contesta ca, in aceste conditii, OUG nr. 50/2008 are ca efect descurajarea importarii si punerii in circulatie in Romania a unor vehicule de ocazie cumparate in alte state membre.")
      Ca atare, Curtea a decis ca �articolul 110 TFUE trebuie interpretat in sensul ca se opune ca un stat membru sa instituie o taxa pe poluare aplicata autovehiculelor cu ocazia primei lor inmatriculari in acest stat membru, daca regimul acestei masuri fiscale este astfel stabilit incat descurajeaza punerea in circulatie, in statul membru mentionat, a unor vehicule de ocazie cumparate in alte state membre, fara insa a descuraja cumpararea unor vehicule de ocazie avand aceeasi vechime si aceeasi uzura de pe piata nationala."
      Asadar, CJUE a statuat  ca dispozitiile OUG 50/2008 contravin dispozitiilor art. 110 din TFUE, analiza Curtii privind  in ansamblu reglementarea  OUG 50/2008 fiind  pe deplin aplicabila si in cauza de fata. Hotararea preliminara cuprinde o evaluare cu caracter de principiu, rationamentul Curtii din aceasta hotarare fiind valid si in legatura cu celelalte forme ale actului normativ, care asa cum a retinut ulterior CJUE si in hotararea Nisipeanu, C-263/10, nu au schimbat de o maniera relevanta modalitatea de percepere a taxei de poluare.
      Art. 110 din T.F.U.E. este o dispozitie comunitara direct aplicabila in fiecare stat membru, ceea ce presupune ca aceasta se adreseaza nu numai statelor membre, ci si subiectelor de drept intern ale statelor membre, continand drepturi si obligatii individuale, fara sa mai necesite adoptarea unui act normativ de transpunere a acesteia in dreptul intern. 
      Potrivit  art. 10 din Tratat, autoritatile statale (inclusiv jurisdictiile) au obligatia de a lua toate masurile destinate asigurarii executarii dreptului comunitar, iar atunci cand textul national este redactat intr-o asemenea maniera incat sa nu para posibila interpretarea conforma cu dreptul comunitar, judecatorul national este nevoit sa indeparteze textul intern, dand intaietate normei de drept comunitar, fara a fi necesara abrogarea sau modificarea prealabila a normei interne. In acelasi sens, Curtea Europeana de Justitie a decis, in repetate randuri, ca judecatorul national are obligatia - in calitatea sa de judecator comunitar - de a face tot ce este necesar pentru eliminarea dispozitiilor nationale care se opun eficacitatii depline a normelor comunitare, precum si obligatia de a aplica principiul, inerent in sistemul TFUE, dupa care statele membre sunt obligate sa repare pagubele cauzate particularilor prin incalcarile imputabile ale dreptului comunitar.
     Mai mult, si in sistemul de drept romanesc, legea fundamentala prin art. 148 aliniat 2 din Constitutie statueaza ca prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene au prioritate fata de dispozitiile contrare din legile interne, iar conform aliniatului 4 al aceluiasi articol, autoritatea judecatoreasca garanteaza aducerea la indeplinire a acestei obligatii.
     Asa fiind, avand in vedere toate considerentele aratate,  instanta va admite actiunea si va obliga paratii Statul Roman prin Ministerul Finantelor Publice si Directia Generala a Finantelor Publice Botosani   la restituirea sumei de 2929, reprezentand contravaloarea taxei de poluare platita cu chitanta seria TS4 A  nr. 3279580 din  12.12.2008  precum si dobanda prevazuta de art. 124 Cod procedura Fiscala.
     In ce priveste cererea reclamantului  privind modalitatea de actualizare a sumei platite, instanta va admite aceasta cerere, intrucat suma pretinsa de reclamant trebuie rambursata de la bugetul de stat, astfel incat instanta apreciaza ca singura modalitate de actualizare a ei este cea prevazuta expres prin legea speciala aplicabila in materie, respectiv art. 124 Cod procedura fiscala, care trebuie aplicata cu prioritate fata de legea generala. Potrivit acestui text de lege, "pentru sumele de restituit sau de rambursat de la buget contribuabilii au dreptul la dobanda din ziua urmatoare expirarii termenului prevazut la art. 117 alin. (2) sau la art. 70, dupa caz. Acordarea dobanzilor se face la cererea contribuabililor. Nivelul dobanzii este cel prevazut la art. 120 alin. (7) si se suporta din acelasi buget din care se restituie ori se ramburseaza, dupa caz, sumele solicitate de platitori." Asadar, reclamantul va avea dreptul la dobanzi fiscale in cuantum de 0,04%  din debitul principal pe fiecare zi de intarziere, incepand cu data incepand cu a 46-a zi de la data solicitarii restituirii prin cererea  adresata organului fiscal si pana la data platii efective.
     Conform art. 274 Cod procedura civila, instanta va obliga parata si la plata cheltuielilor de judecata,  in suma de 39,30 lei, reprezentand taxa de timbru si timbru judiciar.
        PENTRU ACESTE MOTIVE
     IN NUMELE LEGII
     HOTARASTE:
     
          Admite actiunea formulata de reclamantul L. C. domiciliat in Botosani, str. X, nr. Y, sc.Z, ap. T, judetul  Botosani  in contradictoriu cu paratii Statul Roman prin Ministerul Finantelor Publice cu sediul in Bucuresti, str. Apollodor, nr. 17, sector 5, Bucuresti si  Directia Generala a  Finantelor Publice Botosani cu sediul in Botosani, str. Piata  Revolutiei, nr. 5, judetul Botosani.  
  Obliga  paratii sa restituie reclamantului  suma de 2929 lei reprezentand taxa de  poluare achitata cu chitanta  seria  TS4 A  nr. 3279580 din  12.12.2008  si dobanda prevazuta de art. 124 Cod procedura Fiscala incepand cu a 46-a zi de la data solicitarii restituirii prin cererea  adresata organului fiscal   si  pana la data platii efective precum  si   suma de 39,3  lei cu titlu de  cheltuieli de judecata.
      Cu recurs in termen de 15 zile de la comunicare.         
      Pronuntata in sedinta publica din   20 martie 2012.

   PRESEDINTE                                                                                            GREFIER

5
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Restituiri

Contestatie formulata in temeiul Legii nr. 10/2001 - Sentinta civila nr. speta 1 din data de 04.01.2008
restituire taxe - Sentinta comerciala nr. 1129/CA din data de 03.04.2014
Contestatie Legea 10/2001. Identitate intre fostii proprietari tabulari si persoanele indreptatite la restituire imobil - Sentinta civila nr. 1124 din data de 20.09.2011
Restituiri - Sentinta civila nr. 65 din data de 21.01.2011
Anularea Dispozitiei Primarului. Cerere de restituire in natura a imobilului - Sentinta civila nr. 1276 din data de 06.12.2010
Restituiri - Decizie nr. 164 din data de 26.04.2010
Drept de proprietate privata asupra terenurilor - Sentinta civila nr. 665 din data de 08.09.2010
Obligatia de a face - Sentinta civila nr. 117 din data de 18.02.2010
Aplicarea dispozitiilor art 284 al 4 si 8 din Legea nr 571/2003 si a pct 212 din HG nr 44/2004. Data de la care se acorda scutirea de la plata impozitului si perioada pe care se acorda. - Decizie nr. 4428 din data de 01.10.2013
Lipsa de interes in declararea recursului a partii parate in conditiile in care actiunea reclamantului a fost respinsa - Decizie nr. 1309/R din data de 07.12.2010
Contestatie impotriva unei decizii de restituire in baza Legii nr. 10/2001 - Decizie nr. 186/R din data de 26.09.2006
Notificarea ramasa fara obiect. Anularea deciziei de solutionare a notificarii formulata in temeiul Legii 10/2001. - Sentinta civila nr. 264/S din data de 02.11.2012
Restituire. Respingerea cererii de restituire a cotei de 1 din imobil preluat abuziv de stat pe motive de vacanta succesorala. Cerere formulata de succesorii fostului proprietar deposedat. - Sentinta civila nr. 34/S din data de 30.01.2012
Restituiri. Acordarea unor terenuri in compensare,chiar daca acestea nu se afla la dispozitia Comisiei de aplicare a Legii 10/2001 - Sentinta civila nr. 167/S din data de 05.06.2012
Restituiri. Legea 10/2001. Restituirea in natura a imobilului cu dobandirea unui drept special de folosinta in favoarea unor cetateni straini. - Sentinta civila nr. 133/S din data de 07.05.2012
Restituiri. Dovada calitatii de persoane indreptatite la masuri reparatorii in temeiul Legii 10/2001, facuta in fata instantei. Obligatia acesteia de a se pronunta asupra modalitatii de restituire a imobilului � Decizia XX/2007 a ICCJ. - Sentinta civila nr. 148/S din data de 21.05.2012
Restituiri. Aplicarea masurilor reparatorii � numai in echivalent� pentru un imobil preluat de la o persoana juridica care avea calitatea de actionar la o alta persoana juridica, distincta de celelalte persoane fizice cu aceeasi calitate de asociati ... - Sentinta civila nr. 42/S din data de 06.02.2012
Restituirea sumei achitate cu titlu de taxa pentru scoaterea definitiva din circuitul agricol a unui teren, atunci cand beneficiarului i s-a aprobat reintroducerea acestui teren in circuitul agricol. Nelegalitatea refuzului restituirii. - Decizie nr. 717 din data de 20.03.2017
Incidenta Legii nr. 165/2013 privind masurile pentru finalizarea procesului de restituire, in natura sau prin echivalent, a imobilelor preluate in mod abuziv in perioada regimului comunist in Romania, in cauzele in materia restituirii imobilelor p - Decizie nr. 6856 din data de 17.06.2013
Restituirea in natura. Teren liber - Decizie nr. 96/A din data de 08.03.2007