InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Craiova

Avocat ales care asista mai multi inculpati care au interese contrare

(Decizie nr. 497 din data de 24.11.2014 pronuntata de Curtea de Apel Craiova)

Domeniu Asistenta juridica | Dosare Curtea de Apel Craiova | Jurisprudenta Curtea de Apel Craiova

Incheierea unui contract de asistenta juridica presupune manifestarea de vointa atat a avocatului, cat si a persoanei care are calitatea de suspect, respectiv inculpat intr-o cauza.
Imputernicirea avocatiala reprezinta dovada faptului ca intre avocat si suspect sau inculpat s-a incheiat o conventie in baza careia avocatul acorda asistenta juridica suspectului sau inculpatului.
In acest context, organul judiciar nu poate interveni in conventia respectiva, in sensul de a se opune acordarii asistentei juridice de catre aparatorul ales.
Prin  incheierea nr.99 din 31 octombrie 2014, Tribunalul Gorj, a respins cererile si exceptiile formulate de inculpatii G. C. P. si L. I. -,  prin avocatii lor alesi cu privire la legalitatea sesizarii instantei, legalitatea administrarii probelor si a efectuarii actelor de catre organele de urmarire penala.
S-a constatat legalitatea sesizarii instantei cu rechizitoriul Parchetului de pe langa I.C.C.J -D.I.I.C.O.T. - Biroul Teritorial Gorj a administrarii probelor si a efectuarii actelor de catre organele de urmarire penala si dispune inceperea judecatii.
In motivarea incheierii s-a aratat,ca inculpatul G. C. P. a invocat in temeiul art.281 alin.1 lit.f C.pr.pen., nulitatea absoluta a intregii urmaririi penale intrucat organul de urmarire penala i-a incalcat dreptul la aparare, sustinand ca initial organul de urmarire penala i-a desemnat aparatori din oficiu, pe av. N. N. N. si N. M. C., iar ulterior a observat ca acesti inculpati sunt mentionati in actele de urmarire penala ca fiind aparatori "alesi", desi nu au incheiat niciun contract de asistenta juridica cu acestia.
Sustinerea inculpatului nu este intemeiata, intrucat prin imputernicirea avocatiala nr.56351 din 27.05.2014, (fila 34, vol.I, d.u.p.),avocatii  N. N. N. si N. M. C., au avut mandat de asistenta juridica din partea inc. S. P. D., N. V. A., L. I., L. G. V., G. C. P. si T.I. E.. Acesti inculpati s-au consultat la cerere cu aparatorul ales avocat N. N. N., iar la momentul audierii inculpatul G. C. P. ca si alti coinculpati s-au prevalat de dreptul la tacere intelegand sa nu dea nicio declaratie la data de 28 mai 2014.
De asemenea, nu poate fi imputat organului de urmarire penala faptul ca mai multi inculpati au inteles prin aceiasi imputernicire avocatiala sa-si desemneze aparatorul ales, acelasi avocat. Organul de urmarire penala a pus in discutie situa?ia rezultata din faptul ca un aparator asista un numar mare de inculpati, dar au fost primite obiec?ii ca li se incalca dreptul la aparare in cazul in care aparatorii desemnati prin imputernicire avocatiala vor fi inlaturati si se va desemna un aparator din oficiu. Intre inculpati nu erau interese procesuale contrare, ci dimpotriva, urmare intelegerii dintre acestia cu aparatorul ales N.N. N. au considerat sa nu faca declaratii la data de 28 mai 2014. Declara?iile inculpatilor asistati de aceiasi aparatorii alesi nu sunt contradictorii ci dimpotriva sunt fundamentate pe baza aceleiasi apararii, in sensul ca legaturile dintre participantii la fapte au avut drept scop consumul de droguri din categoria canabis, dar nu si traficul de astfel de substante.
Impotriva acestei incheieri a formulat contestatie inculpatul G. C. P., aratand,printre altele ca, ca nu i s-a respectat dreptul la aparare intrucat a fost asistat de avocati care nu puteau sa-i asigure apararea la urmarirea penala, deoarece in acelasi timp s-au angajat sa apere parti cu interese procesuale contrare.
Prin incheierea judecatorului de camera preliminara,din cadrul Curtii de Apel Craiova, nr.497 din 24 noiembrie 2014, s-a respins ca nefondata, contestatia si a fost obligat contestatorul la 100 lei cheltuieli judiciare catre stat.
In motivare s-au aratat urmatoarele:
Incheierea unui contract de asistenta juridica presupune manifestarea de vointa atat a avocatului, cat si a persoanei care are calitatea de suspect, respectiv inculpat intr-o cauza.
Imputernicirea avocatiala reprezinta dovada faptului ca intre avocat si suspect sau inculpat s-a incheiat o conventie in baza careia avocatul acorda asistenta juridica suspectului sau inculpatului.
In acest context, organul judiciar nu poate interveni in conventia respectiva, in sensul de a se opune acordarii asistentei juridice de catre aparatorul ales.
Mai mult, organul de urmarire penala a atras atentia asupra faptului ca un avocat ales asista un numar mare de inculpati, dar atat avocatii, cat si persoanele asistate au inteles sa continue conventia incheiata.
In aceasta situatie, organul judiciar nu poate analiza modul in care un avocat ales acorda asistenta juridica unei parti.
In cazul in care un inculpat ar fi considerat ca prestatia avocatului ales nu se ridica la inaltimea asteptarilor sale, ar fi avut posibilitatea sa rezilieze contractul de asistenta juridica si, fie sa solicite desemnarea unui aparator din oficiu, fie sa-si angajeze alt avocat.
Prin urmare, in mod corect judecatorul de camera preliminara de la instanta de fond a considerat ca nu exista cazul de nulitate absoluta prevazut de art.281 alin.1 lit.f Cod pr.penala.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Asistenta juridica

Modalitatea comunicarii actelor administrative atacate. Termenul de introducere a plangerii prealabile si a actiunii in contencios administrativ ( art. 5 din Legea nr. 29/1990). Exceptia de tardivitate. - Decizie nr. 223/R din data de 13.10.2005
LIPSA UNEI CONVOCARI SCRISE PENTRU EFECTUAREA CERCETARII PREALABILE.CONSECINTE - Decizie nr. 1941/M din data de 07.10.2005
INCOMPATIBILITATE JUDECATOR DE FOND - Decizie nr. 1211/R/C din data de 13.11.2009
CONFIRMARE PLAN DE REORGANIZARE - Sentinta civila nr. 1168 din data de 18.05.2009
EXCEPTIE DE NELEGALITATE - Sentinta civila nr. 809/CA din data de 10.12.2008
Contencios fiscal - Sentinta civila nr. 181/AF din data de 19.11.2008
Procedura in cazul recunoasterii vinovatiei. Asistenta juridica a inculpatului. - Decizie nr. 241 din data de 14.02.2012
Cheltuieli judiciare. Onorarul aparatorului desemnat din oficiu. Cuantum. - Decizie nr. 283 din data de 30.04.2009
Asistenta juridica obligatorie a inculpatului in cursul judecatii. Omisiunea de a desemna un aparator din oficiu pentru inculpat. Consecinte. - Decizie nr. 305 din data de 08.04.2004
APEL.ADMITEREA APELULUI PROMOVAT DE RECLAMANT SI RETINEREA CAUZEI SPRE REJUDECARE. DECLARAREA APELULUI DE CATRE UN ALT PARTICIPANT LA PESTE 2 ANI DE LA ADMITEREA APELULUI EXERCITAT DE RECLAMANT. TARDIVITATE. - Decizie nr. 136 din data de 22.01.2006
L 302/2004 - Sentinta penala nr. 537 din data de 22.09.2011
Asistenta juridica internationala in materie penala. Revizuirea hotararii de condamnare pronuntata in strainatate si recunoscuta in Romania. Inadmisibilitate. - Sentinta penala nr. 227 din data de 18.09.2009
Incidenta dispozitiilor art.156 alin.2 C.pr.civ. Obligativitatea amanarii pronuntarii cand nu se acorda termen pentru imposibilitatea de prezentare a aparatorului ales, si cand in cauza s-a acordat un termen pentru lipsa de aparare. - Decizie nr. 1271R din data de 17.11.2008
Nelegala citare si nepronuntarea instantei asupra unei cereri de amanare pentru lipsa de aparare, incalcari ale dreptului la un proces echitabil - Decizie nr. 20 din data de 14.01.2008
Garantarea dreptului la aparare. - Decizie nr. 140 din data de 04.02.2008
Asistenta juridica obligatorie. Lipsa inculpatului aflat in stare de libertate. Omisiunea desemnarii unui aparator din oficiu. - Decizie nr. 181/r din data de 05.02.2003
Revendicsre imobiliara - Sentinta civila nr. 2688 din data de 28.03.2011
Incalcarea dreptului la aparare. Asistenta juridica obligatorie. Solutionarea cauzei in lipsa aparatorului ales al inculpatului. - Decizie nr. 110/AP din data de 03.04.2008
Inlocuirea pedepsei amenzii. Asistenta juridica obligatorie. - Decizie nr. 9/A din data de 04.01.2007
APEL.ADMITEREA APELULUI PROMOVAT DE RECLAMANT SI RETINEREA CAUZEI SPRE REJUDECARE. DECLARAREA APELULUI DE CATRE UN ALT PARTICIPANT LA PESTE 2 ANI DE LA ADMITEREA APELULUI EXERCITAT DE RECLAMANT. TARDIVITATE. - Decizie nr. 136 din data de 22.01.2006