InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Buzau

REZOLUTIUNE CONTRACT- EXCEPTIA DE NEEXECUTARE A CONTRACTULUI (CONDITII)

(Hotarare nr. 5 din data de 31.10.2013 pronuntata de Judecatoria Buzau)

Domeniu Rezolutiune | Dosare Judecatoria Buzau | Jurisprudenta Judecatoria Buzau

REZOLUTIUNE CONTRACT- EXCEPTIA DE NEEXECUTARE A CONTRACTULUI (CONDITII)
Deliberand asupra prezentei actiuni ;
Prin actiunea inregistrata sub nr. _/114/2011 la data de 15.03.2011 pe rolul Tribunalului Buzau reclamanta SC CYBELLE 93 IMPEX SRL Buzau a solicitat in contradictoriu cu parata SC MASTER COMPUTERS SRL Bucuresti pronuntarea unei hotarari prin care sa se dispuna rezolutiunea contractului de vanzare cumparare nr. _/17.10.2007 si repunerea partilor in situatia anterioara precum si obligarea paratei la plata cheltuielilor de judecata.
In motivarea actiunii s-a invederat faptul ca prin contractul de vanzare cumparare nr_./17.10.2007 s-a stabilit conform art.1 din cap."Obiectul contractului“ livrarea si instalarea de echipamente si sisteme la magazinul din Targu Mures si la sediul central din Buzau , in conformitate cu configuratia prezentata in anexa 1 la contract.
Pretul stabilit conform art. 2 a fost 4400 euro exclusiv TVA , valoare in care s-au inclus numai valoarea echipamentelor nu si serviciile informatice care urmau a fi achitate separat in maxim trei zile dupa instalarea acestora.
Livrarea echipamentelor , instalarea acestora si platile aferente s-au realizat , fapt rezultat din inscrisurile  intocmite de parti.
S-a mai aratat ca echipamentul tehnic si sistemele informationale pe care parata era apta sa le puna la dispozitie la data perfectarii contratului , erau de ultima generatie si in considerarea acestora , asa cum rezulta din oferta comerciala , parata a dezvoltat o puternica retea de distribuitori autorizati , care acopera intreg teritoriul tarii cu activitati in domeniu.
O componenta a ofertei comerciale a paratei consta in transferul de date intre locatia Head Ofice de la Buzau la locatia Back Office a magazinului din Targu Mures, evident prin uzitarea echipamentelor furnizate de catre parata.
Acest transfer de date a fost posibil pana in cursul lunii iulie 2010 , cand a sesizat  disfunctii in transmiterea acestor date , prilej cu care a solicitat explicatii paratei cu privire la disfunctiile aparute si cu privire la blocarea ulterioara a intregului sistem.
Dupa interventia scrisa catre parata , aceasta din urma cu adresa din 17.09.2010 a comunicat intreruperea unilaterala a canalului de comunicare prin desfiintarea contului de pe serverul FTP.
Cu acelasi prilej i s-a sugerat ca , in conditiile in care doreste transferul datelor in continuare , sa incheie un contract de service printr-un alt server FTP.
Aceasta dependenta a transferului de date de serverul FTP al paratei a apreciat reclamanta ca fiind un viciu ascuns cu viclenie de catre parata si pe care in imprejurarea in care l-ar fi cunoscut intr-o perioada premergatoare contractului , evident ca nu ar fi procedat la perfectarea acestuia.
In dovedirea actiunii s-au depus in xerocopie : contractul de vanzare cumparare nr. _/2007 , proces verbal din 2.03.2011 , invitatie conciliere nr. _/4.02.2011 , . certificat de garantie , proces verbal de predare primire , proces verbal din 13.10.2007 , nota de interventie , sesizare nr. 803/16.10.2010.
La termenul de judecata din 21.06.2011 reclamanta a depus cerere precizatoare referitor la valoarea contractului.
Astfel se precizeaza ca valoarea contractului a fost de 4400 euro plus cheltuielile de instalare si instruire plus TVA 19 %. Valoarea acestor cheltuieli a fost conform facturilor intocmite de parata de 593,99 euro plus TVA. Concluzionand , arata ca valoarea in lei a contratului a fost de 16.852,99 lei plus TVA , respectiv 20.055,06 lei.
La acelasi termen de judecata reclamanta a completat cererea de chemare in judecata cu urmatoarele capete de cerere : obligarea paratei la plata de daune in cuantum de 85 euro/luna plus TVA , incepand cu luna septembrie 2010 , cand a notificat parata in legatura cu existenta viciului ascuns cu viclenie , viciu cunoscut de catre parata pana la data retragerii echipamentelor si a platii efective a sumelor datorate de catre parata conform art. 1073 si urmatoarele Cod civil si 1356 Cod civil;analizarea cauzei si sub aspectul manevrelor dolosive ale paratei , prevazute de art. 953, 954 si 960 Cod civil , care au facut posibila ascunderea cu viclenie a viciului reclamat , neobservarea acestuia la momentul semnarii contractului reprezentand o eroare produsa ca urmare a dolului paratei si nu ca un rezultat al neglijentei sau ignorantei sale ; obligarea paratei sa publice un anunt privitor la viciul ascuns cu viclenie ce face obiectul procesului de fata , al carui text va fi convenit de instanta , anunt ce va fi inserat in doua publicatii scrise de circulatie nationala , una de informare generala si alta de specialitate in domeniul IT.
In drept , actiunea este intemeiata pe dispozitiile art. 969, 1020 , 1073, 1352, 1356 Cod civil .
Potrivit dispozitiilor art. 115 Cod procedura civila parata a formulat intampinare la pretentiile reclamantei solicitand respingerea acestora ca neintemeiate motivat de faptul ca potrivit prevederilor din contractul de vanzare cumparare nr_. din 17.10.2008 incheiat cu reclamanta , echipamentele  si aplicatiile informatice care fac obiectul acestuia au garantie timp de un an de la data livrarii.
Intrucat reclamanta incerca sa produca confuzie asupra intelegerilor partilor si a situatiei de fapt reale , trebuie facuta diferenta intre asigurarea garantiei pentru aplicatiile informatice vandute si activitatea de service si suport post vanzare
S-a mai aratat ca in absenta unui contract de asistenta tehnica si service , Cybele 93 Impex beneficiaza de garantie deplina asupra aplicatiilor informatice , cu conditia de a semnala si descrie tehnic rezonabil problemele aparute.
 La termenul de judecata din 27.09.2011 instanta a invocat din oficiu exceptia necompetentei materiale a Tribunalului Buzau in solutionarea actiunii deduse judecatii.
Prin sentinta nr _/2011 pronuntata la data de 13.10.2011 de Tribunalul Buzau a fost declinata competenta de solutionare a cauzei avand ca obiect rezolutiune contract in favoarea Judecatoriei Buzau.
Pentru a fi pronuntata aceasta sentinta s-au retinut urmatoarele considerente:
Examinand inscrisurile depuse la dosarul cauzei si sustinerile partilor instanta retine ca potrivit art. 2 alin. 1 lit. a Cod procedura civila , tribunalul judeca in prima instanta procesele si cererile in materie comerciala al carui obiect are o valoare de peste 100.000 lei.
Cum valoarea pretentiilor reclamantei au o valoare mai mica de 100.000 lei , vazand si dispozitiile art. 158 Cod procedura civila urmeaza a fi declinata competenta de solutionare a cauzei in favoarea Judecatoriei Buzau.
Dosarul fiind trimis a fost a fost inregistrat pe rolul Judecatoriei Buzau sub nr _/200/16.11.2011
In cauza instanta a administrat la solicitarea partilor proba cu interogatoriu ( raspunsurile date fiind depuse la filele 44-50 dosar), proba testimoniala ( depozitiile martorilor _ fiind consemnate la filele 86-87 dosar) si proba cu inscrisuri in cadrul careia au mai fost atasate in copie filele 11-12, 22, 51-61, 67-80, 92-101, 103-105, 108-118 dosar
Reclamanta a renuntat la administrarea probei cu expertiza informatica ce ii fusese incuviintata de instanta
Partile au depus la dosar concluzii scrise
Analizand intregul material probator administrat in cauza, instanta retine urmatoarea situatie de fapt si de drept:
Conform art. 220 din Legea nr. 71/2011 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil de la data de 01.10.2011 a intrat in vigoare Codul  civil aprobat prin Legea nr. 287/2009.
Actele si faptele juridice incheiate ori, dupa caz, savarsite sau produse inainte de intrarea in vigoare a Codului civil nu pot genera alte efecte juridice decat cele prevazute de legea in vigoare la data incheierii sau, dupa caz, a savarsirii ori producerii lor. (a se vedea art. 3 din Legea nr. 71/2011).
Raporturile juridice s-au derulat intre parti in perioada anterioara intrarii in vigoare a actualului Cod civil.
Asadar, chiar daca actiunea dedusa judecatii a fost solutionata ulterior datei intrarii in vigoare a Noului Cod Civil (NCC sau Cod civil 2009), raportului juridic dedus judecatii care este unul contractual derivat dintr-un contract incheiat anterior datei de 01.10.2011 i se aplica vechea reglementare, conform art. 3 din Legea nr. 71/2011.
Instanta  va tine cont de faptul ca rezolutiunea, ca sanctiune civila, este o forma specifica de manifestare a executarii silite prin echivalent, adica este o forma specifica de raspundere contractuala. Pentru a se putea opera desfiintarea contractului prin rezolutiune, este necesara intrunirea cumulativa a mai multor conditii : sa existe o neexecutare partiala ( dar substantiala) sau totala a obligatiei debitorului, neexecutarea sa se datoreze culpei debitorului, debitorul sa fi fost pus in intarziere, inexistenta unei clauze de neraspundere.
Partile au incheiat contractul de vanzare cumparare nr _/17.10.2007 prin care au convenit la cap 1. art 1 ca obiectul contractului il constituie livrarea si instalarea de echipamente si sisteme la magazinul din Tg. Mures si la sediul central din Buzau, ambele apartinand beneficiarului reclamant, in conformitate cu configuratia prezenta in Anexa 1, fila 6 dosar _/114/2011
Prin art 11 din contract  furnizorul parat s-a obligat sa livreze si instaleze sistemele si echipamentele care fac obiectul contractului in conformitate cu configuratia prezentata in Anexa 1.
Neintelegerile dintre parti au inceput cu data de 19 iulie 2010 cand transferul datelor intre magazinul din Tg. Mures si sediul din Buzau nu s-a mai efectuat. La sesizarea reclamantului a respectivei deficiente, paratul a invederat ca a intrerupt in mod unilateral canalul de comunicare, prin desfiintarea contului reclamantei de pe serverul FTP, invitand sa semneze un nou contract, fie sa efectueze transferul datelor printr-un alt server FTP pus la dispozitie de un tert, aceasta situatie de fapt dainuind pana in prezent intre parti.
Din depozitiile martorilor audiati in cauza, pozitia procesuala a ambelor parti a rezultat ca modificarea setarilor din fisierul FTPTtransfer.exe.config., nu putea fi realizata potrivit indicatiilor din documentatia tehnica a softului achizitionat de la parat, nici nu se putea realiza conexiunea la noul server de FTP pus la dispozitia reclamantului de un tert, astfel ca pentru a fi mentinuta functionalitatea aplicatiei software cumparata de la parat acesta solicita incheierea de parti a unui nou contract de asistenta tehnica si service .
Instanta va avea in vedere ca  Anexa 1 la contractul in litigiu face dovada deplina cu privire la includerea in produsul cumparat si a programului TRANSFILE, care a avut un pret separat de restul aplicatiei si care avea tocmai rolul de a asigura transferul datelor la distanta intre locatiile magazinelor reclamantului, astfel la pct 4 pentru sistemul GESTPOS2000, monouser, multimagazine a fost achitat pretul de 890 EUR, la pct 5 pentru aplicatie transfer TRANSFILE2000 a fost platit pretul de 185EUR, fila 36  dosar _/114/2011.
Instanta va inlatura sustinerile paratului potrivit carora reclamantul ar fi avut pretentia de asigurare gratuita a activitatii de service si asistenta dupa expirarea perioadei de garantie, intrucat potrivit art 9 din Anexa 1, fila 36 dosar, partile au convenit inca de la incheierea contractului ca reclamantul sa achite 150 EURO/zi lucratoare de specialist pentru serviciile informatice prestate.
Din examinarea clauzelor contractului in discutie instanta va retine pe de o parte ca nu rezulta din acestea ca partile ar fi convenit ca durata contractului sa fie identica cu perioada de garantie de 12 luni , ca paratul sa-si fi rezervat dreptul ca dupa expirarea termenului de garantei de 12 luni sa deconecteze unilateral reclamantul de la programul de transfer de date, iar pe de alta parte ca functionalitatea produsului achizitionat sa poata fi mentinuta prin incheierea ulterioara a unui alt contract ori a altei componente tehnice de transfer date, ca urmare vor fi inlaturate sustinerile contrare ale paratului.
Mai mult, prin inscrisul de la fila 9 dosar paratul recunoaste faptul ca in luna iulie 2010 in urma unei probleme tehnice aparute la serverul de FTP al acestuia, un atac informatic urmat de virusarea serverului, tuturor conturilor de FTP existente pe server le-au fost schimbate parolele de acces, ulterior serverul a fost devirusat, conditionand indeplinirea obligatiilor dupa respectiva data de incheierea unui nou contract de service la un tarif global de 5EUR/luna pentru toate locatiile; ca urmare, instanta va inlatura sustinerile paratului potrivit carora la data introducerii actiunii contractul in litigiu ar fi fost incetat ori ca transferul datelor intre magazine s-ar fi datorat unei utilizari defectuoase din partea reclamantului a sistemului.
Din coroborarea inscrisurilor depuse la filele 16-24 dosar _/114/2011,  instanta va retine ca in cadrul negocierilor contractuale si ulterior prin clauzele contractului paratul s-a obligat sa asigure transferul datelor la distanta intre magazinele reclamantului, fara a se mentiona implicatia in acest transfer a unei alte verigi.
Vechiul cod civil nu continea o definitie a notiunii de neexecutare a obligatiilor contractuale. In doctrina , nevoia de a contura aceasta notiune a determinat temeinice incursiuni in dreptul comparat.
Astfel, determinarea continutului contractului este operatia logica necesara pentru a stabili existenta oricarui tip de neexecutare a obligatiilor contractuale. Este firesc sa se identifice mai intai obligatiile contractuale pentru a se putea verifica, pe aceasta baza, executarea acestor obligatii.
Din aceasta perspectiva, conform art 970 alin 2 si art 981 C. civ  este esential de retinut ca in contract sunt cuprinse nu numai clauzele expres stipulate de parti, ci si clauzele pe care echitatea, obiceiul sau legea le presupune intr-o anumita specie de contract. In ceea ce priveste clauzele inserate expres in contract, trebuie sa se tina seama de dispozitia art 977 C. civ care instituie principiul prioritatii vointei interne a partilor.
Neexecutarea constituie orice infrangere sau executare necorespunzatoare a unei obligatii contractuale; orice neconcordanta intre prestatia promisa  prin contract si prestatia efectiv executata .
Instanta apreciaza , fata de cele ce preced, ca in speta neexecutarea obligatiei asumate de parat este importanta si grava , datorandu-se unor cauze imputabile paratului.  Gravitatea neexecutarii a fost apreciata in functie de importanta obligatiei privite prin elementele ei obiective. Prezumtia de culpa a paratului are un caracter legal, dedus din prevederile art 1080-1082 C. civ.
Din examinarea contractului in discutie, instanta va retine ca nu au fost inserate clauze de neraspundere pentru situatia intreruperii nefortuite a indeplinirii obligatiei asumate.
Din coroborarea inscrisurilor depuse la filele 9-12 dosar _/114/2011 rezulta ca debitorul obligatiei neexecutate a fost pus in intarziere , in conditiile prevazute de lege.
Potrivit dispozitiilor art 1020 C. civ conditia rezolutorie este subanteleasa totdeauna in contractele sinalagmatice, in cazul in care una din parti nu indeplineste angajamentul sau
Fata de cele ce preced, in temeiul art 1020-1021 C. civ, instanta va admite capatul principal de cerere si va dispune rezolutiunea contractului de vanzare cumparare nr _/17.10.2007 incheiat de parti.
Repunerea partilor in situatia anterioara, care este specifica in principal rezolutiunii , apare numai in mod indirect ca efect al aplicarii acestei sanctiuni. In mod direct, restituirea prestatiilor nu are temei contractual, ci un temei extracontractual, respectiv faptul juridic ilicit al imbogatirii fara justa cauza sau al platii lucrului nedatorat. In speta este posibila repunerea partilor in situatia anterioara, respectiv restituirea in natura a prestatiilor efectuate.
Ca urmare, fata si de inscrisurile depuse la filele 27-35, 33,59 dosar, instanta urmeaza sa admita capatul de cerere accesoriu analizat si sa dispuna  repunerea partilor in situatia anterioara prin obligarea reclamantului sa restituie paratului obiectul contractului astfel cum a fost evidentiat in articolul 1 din acesta si prin obligarea paratului sa restituie reclamantului valoarea contractului in suma totala de 20055,06 lei (  echivalent in lei la data platii a 4400 euro valoarea contractului , cheltuieli de instalare si instruire 539,99 euro plus TVA)
In toate cazurile de rezolutiune partea care si-a executat obligatiile este indreptatita a obtine despagubiri pentru acoperirea prejudiciilor suferite ca urmare a neexecutarii obligatiilor de partea in culpa.
Potrivit art 3 din OG 13/2011 "  (1) Rata dobanzii legale remuneratorii se stabileste la nivelul ratei dobanzii de referinta a Bancii Nationale a Romaniei, care este rata dobanzii de politica monetara stabilita prin hotarare a Consiliului de administratie al Bancii Nationale a Romaniei. (2) Rata dobanzii legale penalizatoare se stabileste la nivelul ratei dobanzii de referinta plus 4 puncte procentuale.(2ind 1) In raporturile dintre profesionisti*) si intre acestia si autoritatile contractante, dobanda legala penalizatoare se stabileste la nivelul ratei dobanzii de referinta plus 8 puncte procentuale"
 Fata de cele ce preced, instanta urmeaza sa admita capatul de cerere accesoriu analizat si sa dispuna  obligarea paratului la plata catre reclamant a dobanzii legale  practicate de  BNR, aferente debitului de 20055,06 lei calculata  incepand cu data de  27.10.2010 pana la data platii efective a debitului.
Conform art 1084 C. civ daunele interese cuprind in genere pierderea ce a suferit creditorul si beneficiul de care a fost lipsit. Prin urmare, lipsa unei clauze contractuale referitoare la reactualizarea pretului in functie de indicele de inflatie este irelevanta, o asemenea clauza se subantelege, nefiind necesar a fi prevazut expres dreptului creditorului de a obtine repararea integrala a pagubei produse .Reactualizarea pretului platit de reclamant la data incheierii contractului , prin stabilirea valorii prestatiilor la data platii efective de cel obligat la restituirea pretului stabilit in euro se restabileste echilibrul partilor, nu reprezinta aplicarea unei sanctiuni .
Ca urmare, instanta va admite si capatul de cerere privind reactualizarea debitului de 20055,06 lei cu indicele de inflatie aplicabil la data platii efective.
Prin admiterea celor 2 capete de cerere accesorii de mai sus, instanta apreciaza ca reclamantul a obtinut despagubiri integrale pentru acoperirea prejudiciilor suferite ca urmare a neexecutarii obligatiilor de partea in culpa, nedovedind potrivit art 129 C.p.civ  ca prejudiciul suferit cuprinde si plata de daune in cuantum de 85 euro/luna plus TVA incepand cu septembrie 2010; ca urmare, capatul de cerere accesoriu analizat va fi respins ca neintemeiat.
Din nici o proba administrata in cauza, nu a rezultat ca paratul ar fi ascuns cu viclenie vreun viciu sau ca reclamantul ar fi avut consimtamantul viciat prin dol la data incheierii actului in discutie.
Din situatia de fapt descrisa mai sus, rezulta cu certitudine ca intre parti s-a incheiat un contract perfect valabil, insa ulterior momentului incheierii paratul a refuzat nejustificat executarea acestuia .
Pe cale de consecinta, instanta va respinge ca neintemeiate si capetele de cerere privind constatarea viciului ascuns cu viclenie, sa  publice un anunt in doua publicatii scrise de circulatie nationala, una de informare generala si alta de specialitate in domeniul IT, privitor la viciul ascuns cu viclenie ce face obiectul cauzei cu text convenit de instanta , autorizarea reclamantului de a efectua publicarea anuntului pe cheltuiala paratului in cazul neexecutarii de aceasta de buna voie a respectivului anunt .
Instanta avand in vedere pe de o parte principiul disponibilitatii partii in procesul civil iar pe de alta parte art 274 C.p.civ urmeaza sa ia act ca in cauza nu s-au solicitat cheltuieli de judecata.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Rezolutiune

Actiunea in rezolutiune a unui contract de intretinere respinsa. Cerere Reconventionala admisa. Obligatia de intretinere in natura transformata in obligatia de a plati o suma lunara. - Sentinta civila nr. 101 din data de 13.04.2016
Contractul de vanzare-cumparare a unui bun mobil, contract consensual. Formalitatile ulterioare nu au efect asupra transmisiunii dreptului de proprietate, ci doar asupra posibilitatii de a circula cu vehiculul respectiv - Decizie nr. 915 din data de 25.11.2015
Rezolutiunea contractului de realizarea unor lucrari de constructii - Decizie nr. 349 din data de 28.04.2011
Rezolutiune - Decizie nr. 291 din data de 22.04.2010
Retragerea unui mandat european de arestare, in temeiul dispozitiilor art. 94 din Legea nr. 302/2004, republicata, ca urmare, a renuntarii la executarea acestuia de catre autoritatea care l-a emis, dupa ce s-a dispus de catre autoritatile judiciare din Ro - Sentinta penala nr. 304/64/2013 din data de 28.08.2013
Rezolutiune contract de vanzare cumparare. Neplata pretului vanzarii conform transelor stabilite prin contract. - Sentinta civila nr. 96/S din data de 03.04.2012
Rezolutiune contract de constructii montaj. - Decizie nr. 27/A din data de 01.04.2009
Rezolutiunea titlului de proprietate al constituitorului ipotecii. Consecinte asupra dreptului de ipoteca. - Decizie nr. 253 din data de 22.05.2009
Rezolutiunea antecontractului de vanzare - cumparare - Decizie nr. 921 din data de 14.12.2006
desfintarea rezolutiei de neincepere a urmaririi penale (art 278" alin 8 lit b.cpp) - Hotarare nr. 165 din data de 02.05.2011
PLANGERE IMPOTRIVA REZOLUTIILOR SAU ORDONANTELOR PROCURORULUI. INTIMATI MAGISTRATI JUDECATORI. INSUFICIENTA A ACTELOR PREMERGATOARE. NEAUDIEREA PETITIONARULUI - Sentinta penala nr. 134 din data de 01.10.2009
Rezolutiune - Sentinta civila nr. 8438 din data de 16.12.2009
Rezolutiune - Sentinta civila nr. 7930 din data de 04.12.2009
Rezolutiune - Sentinta civila nr. 11658 din data de 10.06.2010
rezolutiune contract - Sentinta civila nr. 8685 din data de 24.11.2010
Rezolutiune contract de vanzare cumparare- daune interese - Hotarare nr. 1535 din data de 05.03.2010
rezolutiune contract - Hotarare nr. 10766 din data de 19.11.2008
rezolutiune contract de vanzare-cumparare - Hotarare nr. 8950 din data de 25.06.2010
Rezolutiune contract de intretinere - Sentinta civila nr. 8428 din data de 30.09.2008
Clauza rezolutorie. Regimul juridic al unui imobil dobandit de soti in anul 1932, anterior intrarii in vigoare a Codului Familiei din anul 1954, care instituie regimul devalmasiei. Interpretarea mentiunii cumpararii in solidar existenta in cuprinsul ... - Decizie nr. 964 A din data de 24.09.2010