InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti

rezolutiune contract de vanzare-cumparare

(Hotarare nr. 8950 din data de 25.06.2010 pronuntata de Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti)

Domeniu Rezolutiune | Dosare Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti | Jurisprudenta Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti

Rezolutiune contract de vanzare cumparare-s.c. 8950/25.06.2010

Prin cererea inregistrata pe rolul Judecatoriei Sector 3 Bucuresti reclamanta P. R. a chemat in judecata pe paratul J. G., solicitand rezolutiunea contractului de vanzare-cumparare autentificat la BNP, pentru neindeplinirea obligatiilor contractuale.
In motivarea actiunii, reclamanta arata ca la data de 03.03.1998 a incheiat la sediul BNP, Contractul de vanzare cumparare  autentificat sub nr., prin care a vandut fiului sau, paratul J. G., apartamentul situat in Bucuresti, sector 3, rezervandu-si un drept de uzufruct viager. Reclamanta a aratat ca paratul s-a obligat sa o intretina pe tot restul vietii, prin acordarea ajutorului pentru asigurarea hranei, efectuarea menajului, asigurarea medicamentelor, a asistentei medicale, a spitalizarii in caz de nevoie.
Reclamanta a aratat ca dupa putin timp de la data incheierii contractului paratul si-a schimbat comportamentul, atat moral  ca fiu, dar in calitate de parte contractanta,  a insultat-o, umilit-o,  a lovit-o si a distrus si degradat apartamentul..
Mentioneaza reclamanta ca de la incheirea contractului si pana in prezent  si-a achitat singura toate cheltuielile de intretinere. De asemenea  reclamanta a aratat ca  a mai formulat o actiune prin care a solicitat rezolutiunea contractului care a fost respinsa prin dec. pronuntata de Curtea de Apel  Bucuresti,  astfel ca toate motivele pe care le invoca sunt ulterioare lunii octombrie 2007.
In drept au fost invocate dispozitiile  art.1020-1021 C.civ.
In dovedirea actiunii reclamanta a depus la dosar , in copie, urmatoarele inscrisuri: contract de vanzare-cumparare autentificat la BNP,  acte medicale, alte inscrisuri.
Paratul legal citat, nu s-a prezentat in fata instantei si nu a depus intampinare.
La cererea reclamaantei in cauza instanta a incuviintat si administrat proba cu interogatoriu paratului, inscrisuri si proba testimoniala.

Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:

In fapt, intre parti a fost incheiat contractul de vanzare-cumparare autentificat la BNP,  prin care reclamanta a transmis paratului nuda proprietate asupra apartamentului din Bucuresti, sector 3, cu rezerva dreptului de uzufruct viager, in schimbul asigurarii de catre acesta a intretinerii in sensul asigurarii celor necesare traiului pe toata durata vietii, constand in: alimente, bani, medicamente, consultatii medicale din partea unui specialist atunci cand starea sanatatii sale o va impune.
In drept, instanta retine ca, potrivit art. 1020 C.civ., conditia rezolutorie este subinteleasa...in contractele sinalagmatice, in caz cand una din parti nu indeplineste angajamentul sau.  Intrucat contractul de intretinere este unul sinalagmatic, pentru neexecutarea obligatiei de intretinere, stabilita prin contract, beneficiarul intretinerii poate sa ceara rezolutiunea in temeiul art. 1020 Cod civil.
Avand in vedere ca rezolutiunea, ca sanctiune civila, este o forma specifica de raspundere contractuala, pentru a opera desfiintarea contractului in acest mod, este necesara intrunirea cumulativa a trei conditii: sa existe o neexecutare chiar si partiala, dar substantiala a obligatiei debitorului, neexecutarea sa se datoreze culpei debitorului si debitorul sa fie pus in intarziere. In ceea ce priveste ultima conditie, datorita naturii specifice a obligatiei de intretinere, respectiv, caracterul alimentar al prestatiei, termenele de executare au un caracter esential, astfel ca debitorul este de drept in intarziere.
Examinand materialul probator administrat in cauza, instanta constata ca paratul nu si-a indeplinit obligatia de intretinere care ii incumba in virtutea contractului de intretinere, neasigurandu-i reclamantei cele necesare.
Astfel,  martorii audiati in cauza  la cererea reclamantei au aratat ca starea sanatatii nu ii permite acesteia sa isi faca singura menajul, platind pe cineva sa faca acest lucru si nici nu isi poate face cumparaturile, vecinii fiind cei care o ajuta. Martorii au mai aratat ca tot vecinii sunt cei care o insotesc la spital cand acest lucru se impune, precum si ca paratul nu o ajuta cu bani, motiv pentru care aceasta are mari restante la intretinere si de abia se descurca cu banii de la o pensie la alta, fiind nevoita sa se imprumute. Din declaratiile martorilor instanta mai retine ca reclamanta l-a cautat de mai multe ori pe parat sa ii ceara ajutor, dar acesta a refuzat, spunand  ca abia se decurca el.
Potrivit inscrisurilor depuse la dosar de catre reclamanta, instanta retine ca aceasta are o sanatate precara, fiind suferinda de semipareza spastica, hepatita virus C,  displazie congenitala sold-coxartroza.
Coroborand cele retinute mai sus instanta constata ca obligatia de intretinere, in modalitatea ingrijirii in mod permanent a reclamantei, asumata prin contract nu a fost indeplinita corespunzator de parat, iar reclamanta a optat pentru rezolutiunea contractului, iar nu pentru executarea clauzelor lui, astfel ca cererea este intemeiata si urmeaza sa fie admisa.

.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Rezolutiune

Actiunea in rezolutiune a unui contract de intretinere respinsa. Cerere Reconventionala admisa. Obligatia de intretinere in natura transformata in obligatia de a plati o suma lunara. - Sentinta civila nr. 101 din data de 13.04.2016
Contractul de vanzare-cumparare a unui bun mobil, contract consensual. Formalitatile ulterioare nu au efect asupra transmisiunii dreptului de proprietate, ci doar asupra posibilitatii de a circula cu vehiculul respectiv - Decizie nr. 915 din data de 25.11.2015
Rezolutiunea contractului de realizarea unor lucrari de constructii - Decizie nr. 349 din data de 28.04.2011
Rezolutiune - Decizie nr. 291 din data de 22.04.2010
Retragerea unui mandat european de arestare, in temeiul dispozitiilor art. 94 din Legea nr. 302/2004, republicata, ca urmare, a renuntarii la executarea acestuia de catre autoritatea care l-a emis, dupa ce s-a dispus de catre autoritatile judiciare din Ro - Sentinta penala nr. 304/64/2013 din data de 28.08.2013
Rezolutiune contract de vanzare cumparare. Neplata pretului vanzarii conform transelor stabilite prin contract. - Sentinta civila nr. 96/S din data de 03.04.2012
Rezolutiune contract de constructii montaj. - Decizie nr. 27/A din data de 01.04.2009
Rezolutiunea titlului de proprietate al constituitorului ipotecii. Consecinte asupra dreptului de ipoteca. - Decizie nr. 253 din data de 22.05.2009
Rezolutiunea antecontractului de vanzare - cumparare - Decizie nr. 921 din data de 14.12.2006
desfintarea rezolutiei de neincepere a urmaririi penale (art 278" alin 8 lit b.cpp) - Hotarare nr. 165 din data de 02.05.2011
PLANGERE IMPOTRIVA REZOLUTIILOR SAU ORDONANTELOR PROCURORULUI. INTIMATI MAGISTRATI JUDECATORI. INSUFICIENTA A ACTELOR PREMERGATOARE. NEAUDIEREA PETITIONARULUI - Sentinta penala nr. 134 din data de 01.10.2009
Rezolutiune - Sentinta civila nr. 8438 din data de 16.12.2009
Rezolutiune - Sentinta civila nr. 7930 din data de 04.12.2009
Rezolutiune - Sentinta civila nr. 11658 din data de 10.06.2010
rezolutiune contract - Sentinta civila nr. 8685 din data de 24.11.2010
Rezolutiune contract de vanzare cumparare- daune interese - Hotarare nr. 1535 din data de 05.03.2010
Pretentii - Sentinta civila nr. 1569 din data de 10.02.2016
Partaj judiciar - Sentinta civila nr. 9417 din data de 17.06.2016
Pretentii - Sentinta civila nr. 1596 din data de 10.02.2016
Drept de retentie - Sentinta civila nr. 6915 din data de 10.05.2016