rezolutiune contract de intretinere
(Sentinta civila nr. 389/2012 din data de 27.02.2012 pronuntata de Judecatoria Campulung)R O M A N I A
JUDECATORIA CAMPULUNG
SENTINTA CIVILA Nr. 389/2012
Sedinta publica de la 27 Februarie 2012
Completul compus din:
PRESEDINTE _
Grefier _ Pe rol judecarea cauzei civile privind pe reclamanta C.M.domiciliata in comuna _, judetul _, impotriva paratilor C.M.D.si C.I.N., ambii domiciliati in comuna _, str. _, nr. _, judetul _, avand ca obiect rezolutiune contract de intretinere.
La apelul nominal facut in sedinta publica a raspuns reclamanta personal si asistata de avocat E. C., parata C.M.D.personal si asistata de avocat C. I., pentru paratul C.I.N. avocat C. I. si martorul incuviintat reclamantei, V P.
Procedura legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de sedinta, dupa care,
Instanta a procedat la legitimarea si audierea martorului incuviintat reclamantei, V P, conform legii, sub prestare de juramant, depozitia acestuia fiind consemnata separat si atasata la dosar.
Aparatorii partilor in proces, avand pe rand cuvantul au aratat ca nu au alte cereri de formulat sau probe de administrat, situatie fata de care, instanta constata cauza in stare de judecata si acorda cuvantul pentru dezbateri de fond.
Avocat E. C pentru reclamanta a solicitat admiterea actiunii astfel cum a fost formulata si rezolutiunea contractului de intretinere incheiat de reclamanta cu paratii. Arata ca, asa cum rezulta din continutul actiunii introductive, pe rolul instantei au mai existat inregistrate doua cereri prin care reclamanta a solicitat rezolutiunea contractului, care au fost finalizate una prin retragere si cealalta prin renuntare, imprejurari din care rezulta ca relatiile dintre parti sunt foarte tensionate. Solicita ca la solutionarea cauzei sa fie avute in vedere declaratiile martorilor M si V precum si cele doua declaratii autentice care au fost depuse la dosar . Arata ca notiunea si obligatia de intretinere pe care paratii si-au asumat-o prin contract a fost inteleasa gresit de acestia. Debitorul obligatiei de intretinere are sarcina exclusiva de a acorda intretinere, chiar daca beneficiarul intretinerii are mijloace de intretinere sau presteaza activitati in favoarea altor persoane. Ajutorul dat de alte persoane reclamantei nu poate scuti pe debitorul obligatiei de intretinere de aceasta sarcina. Practic notiunea de intretinere priveste atat prestatia materiala cat si pe cea morala, care implica existenta unor relatii de incredere, respect, apropiere intre partile contractante, relatii care nu exista intre reclamanta si paratii, acestia din urma fiind cei care adreseaza reclamantei expresii jignitoare, vulgare si de amenintare. Paratii au culpa exclusiva in neindeplinirea obligatiilor asumate prin contract, iar neindeplinirea acestor obligatii conduc la rezolutiunea contractului de intretinere. Solicita sa fie inlaturata apararea paratilor in sensul ca unul dintre soti a decedat, iar paratii si-au indeplinit obligatia de intretinere fata de acesta, intrucat obligatia de intretinere este indivizibila, iar aceasta nu se poate considera indeplinita in conditiile in care paratii nu au prestat intretinere in intregime, pentru ambii soti. Arata ca reclamanta a fost izolata de parati in 2 camere din imobil, ca paratii au fost cei care i-au devastat bucataria si i-au luat toate vasele din bucatarie, reclamanta fiind nevoita sa se imprumute de la vecini. Tot paratii au fost cei care i-au scos reclamantei mobila din sufragerie in curte, mobila care s-a degradat. Parata nu are un comportament corespunzator fata de bunica sa, ii adreseaza injurii si cuvinte jignitoare si nu o ingrijeste corespunzator. In atare situatie, legea sanctioneaza cu rezolutiunea contractului de intretinere. Cu cheltuieli de judecata.
Avocat I.C. pentru parati a solicitat respingerea actiunii ca nefondata. Arata ca in prezenta cauza trebuie analizata situatia partilor din luna iunie 2011, de cand a ramas definitiva si irevocabila solutia data in dosarul ce a avut ca obiect tot rezolutiunea contractului de intretinere si care a fost respinsa pe considerentul ca parata refuza intretinerea acordata de parati. Arata ca reclamanta este cea care a declansat aceste procese, dupa ce s-a inteles in prealabil cu fiul sau, acesta fiind cel care le-a cerut paratilor o anumita suma pentru a nu mai avea pretentii cu privire la imobil, iar ulterior fiul paratului a majorat aceasta suma, precum si cu fiica sa, mama paratei, care nu a venit in casa batranei de 20 de ani. Solicita de asemenea a se retine ca dreptul de uzufruct viager al reclamantei vizeaza camerele 5 si 6 ale imobilului, iar cu privire la mobila de sufragerie arata ca era o mobila veche care a fost scoasa de parati si inlocuita cu una noua. Acelasi lucru s-a intamplat si cu bucataria, parata nu a luat vesela reclamantei si doar a modernizat fosta bucatarie, la care are acces si reclamanta, insa refuza acest lucru. Reclamanta a refuzat sa primeasca intretinere de la parati, iar acestia au pus in contul reclamantei la CEC anumite sume de bani si desi acesta a fost notificata, a refuzat sa-i ridice. Paratii au fost cei care au achitat impozitele si contravaloarea utilitatilor si au depus la dosar chitante in dovedirea acestor aspecte si de asemenea paratii au cumparat lemne, insa reclamanta a refuzat sa ia lemne de la parati si si-a cumparat singura lemne pentru iarna. Reclamanta trebuie sa faca dovada ca din iunie 2011 s-a schimbat situatia, insa in prezenta cauza reclamanta a prezentat spre audiere aceeasi martori, iar situatia a ramas neschimbata in sensul ca aceasta refuza intretinerea oferita de parati. Aparatorul paratilor arata ca nu se poate rezilia contractul pe partea sotului, avand in vedere ca paratii si-au indeplinit obligatiile fata de acesta si, desi s-a incercat de reclamanta sa se dovedeasca ca paratii nici fata de aceasta nu si-au indeplinit obligatiile, aceasta nu s-a putut dovedi. Reclamanta a organizat pomana de 7 ani pentru sotul sau cu o jumatate de luna inainte pentru a putea afirma in instanta ca paratii nu au facut acest lucru si nu si-au indeplinit obligatia nici fata de sotul reclamantei. Pentru considerentele aratate, solicita respingerea actiunii. Fara cheltuieli de judecata.
I N S T A N T A
Asupra prezentului proces civil;
Prin cererea introdusa la aceasta instanta si inregistrata sub nr. 5170/205/2011 din 10 noiembrie 2011, reclamanta C.M., domiciliata in comuna _, judetul _, a chemat in judecata pe paratii C.M.D.si C I-N, ambii domiciliati in comuna _, str. _, nr. _, judetul _, solicitand ca prin sentinta ce se va pronunta sa se dispuna rezolutiunea contractului de intretinere autentificat sub nr. 829 din data de 06 septembrie 2004 la Biroul Notarului Public T F, C, repunerea partilor in situatia anterioara si obligarea paratilor la plata cheltuielilor de judecata.
In motivarea cererii sale legal timbrata, reclamanta a aratat ca la data de 6 septembrie 2004, impreuna cu sotul sau, decedat in prezent, au incheiat un contract de intretinere cu cei doi parati, prin care le-a transmis in schimbul intretinerii, dreptul de proprietate asupra unui imobil compus din suprafata de 970 mp teren camin de casa si fanete (suprafata regasita la masuratori fiind de 1150 mp) si constructiile aflate pe acest teren si anume: casa, construita din caramida, acoperita cu tabla si compusa din sufragerie, patru dormitoare, debara, bucatarie, doua holuri si veranda, o anexa - sopron construita din boltari, acoperita cu placi de azbociment, imobil situat in intravilanul comunei .., nr. .., judetul _, punctul "_".
Precizeaza de asemenea reclamanta ca prin acest contract, ea impreuna cu celalalt creditor si-au rezervat dreptul de uzufruct viager, asupra a doua dormitoare.
In schimbul dobandirii dreptului de proprietate asupra imobilului, paratii s-au obligat sa-i intretina, intretinere ce consta in: procurarea hranei, asigurarea caldurii, curateniei, imbracamintei, iluminatului, tratamentului si asistentei medicale, iar dupa deces, sa -i inmormanteze si sa le faca toate datinile dupa obiceiul locului.
Conform clauzelor contractuale, in caz de neindeplinire a obligatiei de intretinere determina rezilierea contractului. Prin contract, paratii s-au obligat sa le presteze intretinere pe toata durata vietii, acestia insa nu si-au indeplinit in mod corespunzator aceasta obligatie.
A aratat de asemenea reclamanta ca a mai promovat inca doua actiuni cu acelasi obiect, respectiv rezolutiunea contractului de intretinere, determinata fiind de comportamentul necorespunzator al celor doi parati, actiuni la judecarea carora a renuntat in speranta ca paratii isi vor indeplini obligatia de intretinere, atat contractuala cat si morala, dat fiind gradul de rudenie, (C.M.D.-nepoata de fiica, iar paratul C N I, este sotul acesteia).
La prima actiune ce a facut obiectul dosarului civil nr.794/205/2009 al acestei instante, precizeaza reclamanta ca a renuntat, iar impotriva sentintei civile nr. 1907 din data de 9 noiembrie 2010 pronuntata de Judecatoria Campulung, judetul Arges, in dosarul civil nr. 2457/205/2010, prin care s-a respins actiunea, desi a promovat recurs impotriva sentintei, ulterior a renuntat la solutionarea acestuia, sperand ca paratii isi vor indeplini obligatia de intretinere si se vor comporta ca o adevarata familie.
Avand in vedere faptul ca de la data pronuntarii sentintei civile nr.1907 din data de 9 noiembrie 2010, nu a intervenit nici o schimbare in comportamentul paratilor in sensul executarii obligatiilor asumate prin contract, ca in prezent reclamanta este nevoita sa se intretina singura si sa-si procure cele necesare traiului, intre parti existand permanent o stare tensionata, solicita admiterea actiunii sale astfel cum a fost formulata.
In sustinerea cererii sale, reclamanta a depus la dosar in copie contractul de intretinere sus mentionat, o adeverinta eliberata de P L de S, o chitanta privind impozitul pe cladiri, actele de la filele 56-59, un set de fotografii (filele 33-37 dosar) si a solicitat in dovedirea actiunii proba cu acte, martori si interogatoriile paratilor, probe ce i-au fost incuviintate de instanta.
La data de 9 ianuarie 2012, paratii au formulat si depus la dosar intampinare, solicitand respingerea actiunii.
Au aratat paratii, ca in promovarea actiunii reclamanta a fost influentata de fiul sau care a pretins ca despagubire o suma de bani de la parati, ca in urma tensionarii relatiilor dintre parti, reclamanta a refuzat ajutorul paratilor si toate prestatiile ce acestia le executau si indeplinirea obligatiei asumata prin contract, ca si in prezent reclamanta refuza in continuare sprijinul paratilor, desi acestia din urma i-au depus la CEC o suma de bani.
Solicita asadar paratii, avand in vedere ca nu se fac vinovati de nerespectarea clauzelor contractuale, respingerea actiunii promovata de reclamanta.
La randul lor, paratii au depus la dosar setul de acte aflat la filele 37- 53 dosar, si au solicitat proba cu martori, care le-a fost incuviintata de instanta.
S-a dispus atasarea dosarelor nr. 2457/205/2010 si 3794/205/2009.
Analizand actele dosarului, raspunsurile la interogatorii date de parati filele 22 -26 dosar, depozitiile martorilor M M si V P (fila 28 si 61 dosar) audiati la propunerea reclamantei, respectiv S G R si F D C (filele 30-32 dosar) propusi de parati, avand in vedere actele dosarelor atasate, instanta retine in fapt urmatoarele:
La data de 6 septembrie 2004 reclamanta si defunctul sau sot, prin contractul de intretinere autentificat sub nr. 829/2004 la Biroul Notarului Public T.F., au transmis paratilor C M- D, domiciliata in comuna _, satul _, judetul _, si C I-N, domiciliat in comuna _ de _, judetul _, dreptul de proprietate asupra imobilului compus din suprafata de 970 mp (noua sute sapte zeci mp) teren camin de casa si fanete, teren, care, cu ocazia masurarii s-a constat ca are suprafata reala de 1150 mp (una mie una suta cinci zeci mp) din constructiile aflate pe acest teren, si anume: casa, construita din caramida, acoperita cu tabla, compusa din sufragerie, numerotata in schita de plan S 1, patru dormitoare, numerotate in schita de plan cu nr. 2, 5, 6, 9, debara, numerotata in schita de plan cu nr.3, bucatarie, numerotata in schita de plan cu nr.4, doua holuri, numerotate in schita de plan cu nr.7, 8 si veranda si anexa - sopron, construita din boltari, acoperita cu placi de azbociment, imobil situat in intravilanul comunei _, nr. _, judetul _, punctul "_", invecinat la nord cu F G,_. I, la sud cu C P, la est cu C I si la vest cu drum comunal C V -C si C P, numar cadastral _.
In schimbul dobandirii dreptului de proprietate asupra acestui imobil, paratii s-au obligat sa-i intretina pe reclamanta si sotul sau, intretinere constand in: procurarea hranei, asigurarea caldurii curateniei, imbracamintei, iluminatului, tratamentului si asistentei medicale, iar dupa deces sa -i inmormanteze si sa le faca toate datinile dupa obiceiul locului.
Prin acest act, creditorii obligatiei de intretinere si-au rezervat dreptul de habitatie viagera asupra unor incaperi cu destinatie de dormitor din imobilul casa de locuit (numerotate cu 5 si 6 pe schita de plan anexa contractului).
Reclamanta sustine ca dupa decesul sotului sau, paratii nu si-au executat obligatia de intretinere asumata prin contract si ca in timp relatiile dintre parti s-au tensionat si au devenit in prezent conflictuale.
La randul lor, paratii au sustinut ca reclamanta a refuzat ajutorul lor, influentata de fiul ei, fiind astfel pusi in imposibilitatea obiectiva de a-si executa obligatiile asumate prin contract.
Astfel, cum rezulta din actele dosarelor atasate, la data de 9 noiembrie 2009 reclamanta a promovat impotriva paratilor o actiune cu obiect identic celei de fata, la care a renuntat conform incheierii din 10 decembrie 2009.
Ulterior, reclamanta a promovat o noua actiune impotriva paratilor, la scurt interval de timp - 17 mai 2010, ce a facut obiectul dosarului civil nr. 2457/205/2010 (numar in format vechi 2457/2010). In urma probatoriilor administrate in cauza, prin sentinta civila nr. 1907 din 09 noiembrie 2010 a Judecatoriei Campulung, a fost respinsa actiunea formulata de reclamanta.
Impotriva acestei sentinte, reclamanta a formulat recurs la care a renuntat la data de 09 iunie 2011.
Actiunea de fata a fost promovata la 10 noiembrie 2011.
Analizand probatoriile administrate in cauza, prin raportare la perioada scursa intre data solutionarii ultimei cereri cu acelasi obiect formulata de reclamanta si data introducerii prezentei, instanta va retine ca partile in proces locuiesc in prezent in acelasi imobil casa de locuit respectiv cel mentionat in contract.
Parata este nepoata de fiica a reclamantei.
Martorii propusi de reclamanta - fara a face in depozitiile lor o referire explicita la perioada sus mentionata, au declarat ca paratii nu si-au executat obligatiile ce le reveneau potrivit contractului, reclamanta fiind nevoita sa se ingrijeasca singura si sa ceara ajutorul vecinilor.
Astfel, martora M M- audiata ca martor si in dosarul anterior, a aratat ca relatiile dintre parti sunt tensionate, ca paratii nu o ingrijesc pe reclamanta, nu-i fac de mancare, nu-i spala lucrurile, nu i-au adus lemne, nu au ajutat-o la parastasul de 7 ani pentru sotul ei. Obisnuiesc sa primeasca prieteni in vizita, seara, fac galagie in casa, iar reclamanta nu se poate odihni - desi stiu ca este bolnava de inima.
Acelasi martor a declarat ca paratii i-au scos batranei din casa o mobila pe care a plouat, degradandu-se, ca au interzis accesul fiului reclamantei in curte cu masina la parastasul de 7 ani al tatalui sau si ca paratii se comporta ca stapani ai casei si gospodariei.
Martorul a sustinut de asemenea ca a auzit-o pe parata adresandu-i injurii reclamantei si ca aceasta din urma s-a plans ca parata o insulta si ii vorbeste urat (fila 28 dosar).
La randul sau, martorul V P a declarat ca reclamanta este nevoita sa se ingrijeasca singura, ca isi face singura mancare si a cumparat lemne pentru iarna, ca paratii nu au participat la parastasul sotului reclamantei, desi s-a tinut in casa.
Contrar tuturor acestor sustineri, martorii audiati la propunerea paratilor S G R si F D C, au aratat ca relatiile dintre parti sunt tensionate, datorita faptului ca fiul reclamantei le-a cerut paratilor o suma de bani si ca nu au ajuns la un acord asupra cuantumului acestor pretinse despagubiri - aspect cunoscut din spusele paratei.
Aceeasi martori au declarat ca reclamanta refuza ajutorul paratei (sotul acesteia fiind plecat la munca in strainatate), nu vrea ca parata sa-i faca de mancare, si-a cumparat lemne singura desi paratii adusesera lemne pentru iarna, a plecat la spital fara sa-i spuna paratei, obisnuieste sa-i vorbeasca urat, o ameninta si o jigneste cand ii vine in vizita vreo prietena si interzice accesul in curte al persoanelor ce vin la parati.
Parastasul de 7 ani pentru sotul reclamantei, a fost facut mai inainte de cum se facea potrivit obiceiului, fara ca paratii sa fie anuntati de reclamanta.
Reclamanta obisnuieste sa o ajute la muncile agricole pe martora M M - vecina ei, astfel ca nu se afla in neputinta de a se ingriji singura.
Paratii au depus la CEC o suma de bani pentru ca reclamanta sa o foloseasca, insa aceasta a refuzat sa scoata banii din cont.
Din depozitiile acelorasi martori reiese ca paratii au adus imobilului casa de locuit obiect al contractului, mai multe imbunatatiri, au pus geamuri termopan au mobilat si renovat camerele pe care le folosesc, au inlocuit mobila si au reutilat bucataria.
Cu actele depuse la dosar, paratii au facut dovada ca achita utilitatile intregului imobil (fila 38-48 dosar).
Asadar, contrar sustinerilor reclamantei, instanta va retine ca in cauza s-a facut dovada faptului ca neexecutarea obligatiei asumata prin contract nu este datorata culpei paratilor, ci reclamantei care refuza intretinerea acordata de acestia.
Este adevarat ca executarea obligatiei asumata de debitorii parati din cauza de fata, nu este conditionata de existenta sau inexistenta posibilitatilor materiale ale reclamantei creditoare a aceleiasi obligatii si ca obligatia asumata prin contractul de intretinere este considerata neindeplinita numai dupa executarea ei integrala, fiind o obligatie indivizibila.
Pe de alta parte, in sensul dispozitiilor art. 1635 din fostul Cod civil ce se regasesc in prevederile actualului Cod civil art. 2254 si urmatoarele, rezolutiunea contractului de intretinere este sanctiunea neexecutarii culpabile a contractului si are drept consecinta desfiintarea retroactiva a acestuia cu repunerea partilor in situatia anterioara.
Rezolutiunea intervine asadar in conditiile art. 1549 si urm. Cod civil, ca sanctiune impotriva partii care din culpa sa nu si-a executat obligatia asumata.
Pe de alta parte, exercitarea drepturilor si executarea obligatiilor prevazute de lege si derivand din contractele incheiate de parti trebuie sa se faca in sensul dispozitiilor art. 14 din Codul civil cu buna credinta ce se prezuma pana la proba contrara.
Asadar, in raport de considerentele sus aratate instanta constata raportat la prevederile art. 6 Cod civil, respectiv art. 2261 - 2263 Cod civil, ca nu poate fi retinuta in sarcina paratilor neexecutarea culpabila a contractului de intretinere autentificat sub nr. 829 din data de 06 septembrie 2004 si pentru toate considerentele aratate va respinge prezenta actiune ca neintemeiata.
PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE:
Respinge actiunea civila formulata de reclamanta C.M., domiciliata in comuna _, judetul _, impotriva paratilor C.M.D.si C.I.N., ambii domiciliati in comuna _, str. _, nr. _, judetul _.
Cu recurs in termen de 15 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica azi, 27 februarie 2012.
Presedinte, Grefier,
JUDECATORIA CAMPULUNG
SENTINTA CIVILA Nr. 389/2012
Sedinta publica de la 27 Februarie 2012
Completul compus din:
PRESEDINTE _
Grefier _ Pe rol judecarea cauzei civile privind pe reclamanta C.M.domiciliata in comuna _, judetul _, impotriva paratilor C.M.D.si C.I.N., ambii domiciliati in comuna _, str. _, nr. _, judetul _, avand ca obiect rezolutiune contract de intretinere.
La apelul nominal facut in sedinta publica a raspuns reclamanta personal si asistata de avocat E. C., parata C.M.D.personal si asistata de avocat C. I., pentru paratul C.I.N. avocat C. I. si martorul incuviintat reclamantei, V P.
Procedura legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de sedinta, dupa care,
Instanta a procedat la legitimarea si audierea martorului incuviintat reclamantei, V P, conform legii, sub prestare de juramant, depozitia acestuia fiind consemnata separat si atasata la dosar.
Aparatorii partilor in proces, avand pe rand cuvantul au aratat ca nu au alte cereri de formulat sau probe de administrat, situatie fata de care, instanta constata cauza in stare de judecata si acorda cuvantul pentru dezbateri de fond.
Avocat E. C pentru reclamanta a solicitat admiterea actiunii astfel cum a fost formulata si rezolutiunea contractului de intretinere incheiat de reclamanta cu paratii. Arata ca, asa cum rezulta din continutul actiunii introductive, pe rolul instantei au mai existat inregistrate doua cereri prin care reclamanta a solicitat rezolutiunea contractului, care au fost finalizate una prin retragere si cealalta prin renuntare, imprejurari din care rezulta ca relatiile dintre parti sunt foarte tensionate. Solicita ca la solutionarea cauzei sa fie avute in vedere declaratiile martorilor M si V precum si cele doua declaratii autentice care au fost depuse la dosar . Arata ca notiunea si obligatia de intretinere pe care paratii si-au asumat-o prin contract a fost inteleasa gresit de acestia. Debitorul obligatiei de intretinere are sarcina exclusiva de a acorda intretinere, chiar daca beneficiarul intretinerii are mijloace de intretinere sau presteaza activitati in favoarea altor persoane. Ajutorul dat de alte persoane reclamantei nu poate scuti pe debitorul obligatiei de intretinere de aceasta sarcina. Practic notiunea de intretinere priveste atat prestatia materiala cat si pe cea morala, care implica existenta unor relatii de incredere, respect, apropiere intre partile contractante, relatii care nu exista intre reclamanta si paratii, acestia din urma fiind cei care adreseaza reclamantei expresii jignitoare, vulgare si de amenintare. Paratii au culpa exclusiva in neindeplinirea obligatiilor asumate prin contract, iar neindeplinirea acestor obligatii conduc la rezolutiunea contractului de intretinere. Solicita sa fie inlaturata apararea paratilor in sensul ca unul dintre soti a decedat, iar paratii si-au indeplinit obligatia de intretinere fata de acesta, intrucat obligatia de intretinere este indivizibila, iar aceasta nu se poate considera indeplinita in conditiile in care paratii nu au prestat intretinere in intregime, pentru ambii soti. Arata ca reclamanta a fost izolata de parati in 2 camere din imobil, ca paratii au fost cei care i-au devastat bucataria si i-au luat toate vasele din bucatarie, reclamanta fiind nevoita sa se imprumute de la vecini. Tot paratii au fost cei care i-au scos reclamantei mobila din sufragerie in curte, mobila care s-a degradat. Parata nu are un comportament corespunzator fata de bunica sa, ii adreseaza injurii si cuvinte jignitoare si nu o ingrijeste corespunzator. In atare situatie, legea sanctioneaza cu rezolutiunea contractului de intretinere. Cu cheltuieli de judecata.
Avocat I.C. pentru parati a solicitat respingerea actiunii ca nefondata. Arata ca in prezenta cauza trebuie analizata situatia partilor din luna iunie 2011, de cand a ramas definitiva si irevocabila solutia data in dosarul ce a avut ca obiect tot rezolutiunea contractului de intretinere si care a fost respinsa pe considerentul ca parata refuza intretinerea acordata de parati. Arata ca reclamanta este cea care a declansat aceste procese, dupa ce s-a inteles in prealabil cu fiul sau, acesta fiind cel care le-a cerut paratilor o anumita suma pentru a nu mai avea pretentii cu privire la imobil, iar ulterior fiul paratului a majorat aceasta suma, precum si cu fiica sa, mama paratei, care nu a venit in casa batranei de 20 de ani. Solicita de asemenea a se retine ca dreptul de uzufruct viager al reclamantei vizeaza camerele 5 si 6 ale imobilului, iar cu privire la mobila de sufragerie arata ca era o mobila veche care a fost scoasa de parati si inlocuita cu una noua. Acelasi lucru s-a intamplat si cu bucataria, parata nu a luat vesela reclamantei si doar a modernizat fosta bucatarie, la care are acces si reclamanta, insa refuza acest lucru. Reclamanta a refuzat sa primeasca intretinere de la parati, iar acestia au pus in contul reclamantei la CEC anumite sume de bani si desi acesta a fost notificata, a refuzat sa-i ridice. Paratii au fost cei care au achitat impozitele si contravaloarea utilitatilor si au depus la dosar chitante in dovedirea acestor aspecte si de asemenea paratii au cumparat lemne, insa reclamanta a refuzat sa ia lemne de la parati si si-a cumparat singura lemne pentru iarna. Reclamanta trebuie sa faca dovada ca din iunie 2011 s-a schimbat situatia, insa in prezenta cauza reclamanta a prezentat spre audiere aceeasi martori, iar situatia a ramas neschimbata in sensul ca aceasta refuza intretinerea oferita de parati. Aparatorul paratilor arata ca nu se poate rezilia contractul pe partea sotului, avand in vedere ca paratii si-au indeplinit obligatiile fata de acesta si, desi s-a incercat de reclamanta sa se dovedeasca ca paratii nici fata de aceasta nu si-au indeplinit obligatiile, aceasta nu s-a putut dovedi. Reclamanta a organizat pomana de 7 ani pentru sotul sau cu o jumatate de luna inainte pentru a putea afirma in instanta ca paratii nu au facut acest lucru si nu si-au indeplinit obligatia nici fata de sotul reclamantei. Pentru considerentele aratate, solicita respingerea actiunii. Fara cheltuieli de judecata.
I N S T A N T A
Asupra prezentului proces civil;
Prin cererea introdusa la aceasta instanta si inregistrata sub nr. 5170/205/2011 din 10 noiembrie 2011, reclamanta C.M., domiciliata in comuna _, judetul _, a chemat in judecata pe paratii C.M.D.si C I-N, ambii domiciliati in comuna _, str. _, nr. _, judetul _, solicitand ca prin sentinta ce se va pronunta sa se dispuna rezolutiunea contractului de intretinere autentificat sub nr. 829 din data de 06 septembrie 2004 la Biroul Notarului Public T F, C, repunerea partilor in situatia anterioara si obligarea paratilor la plata cheltuielilor de judecata.
In motivarea cererii sale legal timbrata, reclamanta a aratat ca la data de 6 septembrie 2004, impreuna cu sotul sau, decedat in prezent, au incheiat un contract de intretinere cu cei doi parati, prin care le-a transmis in schimbul intretinerii, dreptul de proprietate asupra unui imobil compus din suprafata de 970 mp teren camin de casa si fanete (suprafata regasita la masuratori fiind de 1150 mp) si constructiile aflate pe acest teren si anume: casa, construita din caramida, acoperita cu tabla si compusa din sufragerie, patru dormitoare, debara, bucatarie, doua holuri si veranda, o anexa - sopron construita din boltari, acoperita cu placi de azbociment, imobil situat in intravilanul comunei .., nr. .., judetul _, punctul "_".
Precizeaza de asemenea reclamanta ca prin acest contract, ea impreuna cu celalalt creditor si-au rezervat dreptul de uzufruct viager, asupra a doua dormitoare.
In schimbul dobandirii dreptului de proprietate asupra imobilului, paratii s-au obligat sa-i intretina, intretinere ce consta in: procurarea hranei, asigurarea caldurii, curateniei, imbracamintei, iluminatului, tratamentului si asistentei medicale, iar dupa deces, sa -i inmormanteze si sa le faca toate datinile dupa obiceiul locului.
Conform clauzelor contractuale, in caz de neindeplinire a obligatiei de intretinere determina rezilierea contractului. Prin contract, paratii s-au obligat sa le presteze intretinere pe toata durata vietii, acestia insa nu si-au indeplinit in mod corespunzator aceasta obligatie.
A aratat de asemenea reclamanta ca a mai promovat inca doua actiuni cu acelasi obiect, respectiv rezolutiunea contractului de intretinere, determinata fiind de comportamentul necorespunzator al celor doi parati, actiuni la judecarea carora a renuntat in speranta ca paratii isi vor indeplini obligatia de intretinere, atat contractuala cat si morala, dat fiind gradul de rudenie, (C.M.D.-nepoata de fiica, iar paratul C N I, este sotul acesteia).
La prima actiune ce a facut obiectul dosarului civil nr.794/205/2009 al acestei instante, precizeaza reclamanta ca a renuntat, iar impotriva sentintei civile nr. 1907 din data de 9 noiembrie 2010 pronuntata de Judecatoria Campulung, judetul Arges, in dosarul civil nr. 2457/205/2010, prin care s-a respins actiunea, desi a promovat recurs impotriva sentintei, ulterior a renuntat la solutionarea acestuia, sperand ca paratii isi vor indeplini obligatia de intretinere si se vor comporta ca o adevarata familie.
Avand in vedere faptul ca de la data pronuntarii sentintei civile nr.1907 din data de 9 noiembrie 2010, nu a intervenit nici o schimbare in comportamentul paratilor in sensul executarii obligatiilor asumate prin contract, ca in prezent reclamanta este nevoita sa se intretina singura si sa-si procure cele necesare traiului, intre parti existand permanent o stare tensionata, solicita admiterea actiunii sale astfel cum a fost formulata.
In sustinerea cererii sale, reclamanta a depus la dosar in copie contractul de intretinere sus mentionat, o adeverinta eliberata de P L de S, o chitanta privind impozitul pe cladiri, actele de la filele 56-59, un set de fotografii (filele 33-37 dosar) si a solicitat in dovedirea actiunii proba cu acte, martori si interogatoriile paratilor, probe ce i-au fost incuviintate de instanta.
La data de 9 ianuarie 2012, paratii au formulat si depus la dosar intampinare, solicitand respingerea actiunii.
Au aratat paratii, ca in promovarea actiunii reclamanta a fost influentata de fiul sau care a pretins ca despagubire o suma de bani de la parati, ca in urma tensionarii relatiilor dintre parti, reclamanta a refuzat ajutorul paratilor si toate prestatiile ce acestia le executau si indeplinirea obligatiei asumata prin contract, ca si in prezent reclamanta refuza in continuare sprijinul paratilor, desi acestia din urma i-au depus la CEC o suma de bani.
Solicita asadar paratii, avand in vedere ca nu se fac vinovati de nerespectarea clauzelor contractuale, respingerea actiunii promovata de reclamanta.
La randul lor, paratii au depus la dosar setul de acte aflat la filele 37- 53 dosar, si au solicitat proba cu martori, care le-a fost incuviintata de instanta.
S-a dispus atasarea dosarelor nr. 2457/205/2010 si 3794/205/2009.
Analizand actele dosarului, raspunsurile la interogatorii date de parati filele 22 -26 dosar, depozitiile martorilor M M si V P (fila 28 si 61 dosar) audiati la propunerea reclamantei, respectiv S G R si F D C (filele 30-32 dosar) propusi de parati, avand in vedere actele dosarelor atasate, instanta retine in fapt urmatoarele:
La data de 6 septembrie 2004 reclamanta si defunctul sau sot, prin contractul de intretinere autentificat sub nr. 829/2004 la Biroul Notarului Public T.F., au transmis paratilor C M- D, domiciliata in comuna _, satul _, judetul _, si C I-N, domiciliat in comuna _ de _, judetul _, dreptul de proprietate asupra imobilului compus din suprafata de 970 mp (noua sute sapte zeci mp) teren camin de casa si fanete, teren, care, cu ocazia masurarii s-a constat ca are suprafata reala de 1150 mp (una mie una suta cinci zeci mp) din constructiile aflate pe acest teren, si anume: casa, construita din caramida, acoperita cu tabla, compusa din sufragerie, numerotata in schita de plan S 1, patru dormitoare, numerotate in schita de plan cu nr. 2, 5, 6, 9, debara, numerotata in schita de plan cu nr.3, bucatarie, numerotata in schita de plan cu nr.4, doua holuri, numerotate in schita de plan cu nr.7, 8 si veranda si anexa - sopron, construita din boltari, acoperita cu placi de azbociment, imobil situat in intravilanul comunei _, nr. _, judetul _, punctul "_", invecinat la nord cu F G,_. I, la sud cu C P, la est cu C I si la vest cu drum comunal C V -C si C P, numar cadastral _.
In schimbul dobandirii dreptului de proprietate asupra acestui imobil, paratii s-au obligat sa-i intretina pe reclamanta si sotul sau, intretinere constand in: procurarea hranei, asigurarea caldurii curateniei, imbracamintei, iluminatului, tratamentului si asistentei medicale, iar dupa deces sa -i inmormanteze si sa le faca toate datinile dupa obiceiul locului.
Prin acest act, creditorii obligatiei de intretinere si-au rezervat dreptul de habitatie viagera asupra unor incaperi cu destinatie de dormitor din imobilul casa de locuit (numerotate cu 5 si 6 pe schita de plan anexa contractului).
Reclamanta sustine ca dupa decesul sotului sau, paratii nu si-au executat obligatia de intretinere asumata prin contract si ca in timp relatiile dintre parti s-au tensionat si au devenit in prezent conflictuale.
La randul lor, paratii au sustinut ca reclamanta a refuzat ajutorul lor, influentata de fiul ei, fiind astfel pusi in imposibilitatea obiectiva de a-si executa obligatiile asumate prin contract.
Astfel, cum rezulta din actele dosarelor atasate, la data de 9 noiembrie 2009 reclamanta a promovat impotriva paratilor o actiune cu obiect identic celei de fata, la care a renuntat conform incheierii din 10 decembrie 2009.
Ulterior, reclamanta a promovat o noua actiune impotriva paratilor, la scurt interval de timp - 17 mai 2010, ce a facut obiectul dosarului civil nr. 2457/205/2010 (numar in format vechi 2457/2010). In urma probatoriilor administrate in cauza, prin sentinta civila nr. 1907 din 09 noiembrie 2010 a Judecatoriei Campulung, a fost respinsa actiunea formulata de reclamanta.
Impotriva acestei sentinte, reclamanta a formulat recurs la care a renuntat la data de 09 iunie 2011.
Actiunea de fata a fost promovata la 10 noiembrie 2011.
Analizand probatoriile administrate in cauza, prin raportare la perioada scursa intre data solutionarii ultimei cereri cu acelasi obiect formulata de reclamanta si data introducerii prezentei, instanta va retine ca partile in proces locuiesc in prezent in acelasi imobil casa de locuit respectiv cel mentionat in contract.
Parata este nepoata de fiica a reclamantei.
Martorii propusi de reclamanta - fara a face in depozitiile lor o referire explicita la perioada sus mentionata, au declarat ca paratii nu si-au executat obligatiile ce le reveneau potrivit contractului, reclamanta fiind nevoita sa se ingrijeasca singura si sa ceara ajutorul vecinilor.
Astfel, martora M M- audiata ca martor si in dosarul anterior, a aratat ca relatiile dintre parti sunt tensionate, ca paratii nu o ingrijesc pe reclamanta, nu-i fac de mancare, nu-i spala lucrurile, nu i-au adus lemne, nu au ajutat-o la parastasul de 7 ani pentru sotul ei. Obisnuiesc sa primeasca prieteni in vizita, seara, fac galagie in casa, iar reclamanta nu se poate odihni - desi stiu ca este bolnava de inima.
Acelasi martor a declarat ca paratii i-au scos batranei din casa o mobila pe care a plouat, degradandu-se, ca au interzis accesul fiului reclamantei in curte cu masina la parastasul de 7 ani al tatalui sau si ca paratii se comporta ca stapani ai casei si gospodariei.
Martorul a sustinut de asemenea ca a auzit-o pe parata adresandu-i injurii reclamantei si ca aceasta din urma s-a plans ca parata o insulta si ii vorbeste urat (fila 28 dosar).
La randul sau, martorul V P a declarat ca reclamanta este nevoita sa se ingrijeasca singura, ca isi face singura mancare si a cumparat lemne pentru iarna, ca paratii nu au participat la parastasul sotului reclamantei, desi s-a tinut in casa.
Contrar tuturor acestor sustineri, martorii audiati la propunerea paratilor S G R si F D C, au aratat ca relatiile dintre parti sunt tensionate, datorita faptului ca fiul reclamantei le-a cerut paratilor o suma de bani si ca nu au ajuns la un acord asupra cuantumului acestor pretinse despagubiri - aspect cunoscut din spusele paratei.
Aceeasi martori au declarat ca reclamanta refuza ajutorul paratei (sotul acesteia fiind plecat la munca in strainatate), nu vrea ca parata sa-i faca de mancare, si-a cumparat lemne singura desi paratii adusesera lemne pentru iarna, a plecat la spital fara sa-i spuna paratei, obisnuieste sa-i vorbeasca urat, o ameninta si o jigneste cand ii vine in vizita vreo prietena si interzice accesul in curte al persoanelor ce vin la parati.
Parastasul de 7 ani pentru sotul reclamantei, a fost facut mai inainte de cum se facea potrivit obiceiului, fara ca paratii sa fie anuntati de reclamanta.
Reclamanta obisnuieste sa o ajute la muncile agricole pe martora M M - vecina ei, astfel ca nu se afla in neputinta de a se ingriji singura.
Paratii au depus la CEC o suma de bani pentru ca reclamanta sa o foloseasca, insa aceasta a refuzat sa scoata banii din cont.
Din depozitiile acelorasi martori reiese ca paratii au adus imobilului casa de locuit obiect al contractului, mai multe imbunatatiri, au pus geamuri termopan au mobilat si renovat camerele pe care le folosesc, au inlocuit mobila si au reutilat bucataria.
Cu actele depuse la dosar, paratii au facut dovada ca achita utilitatile intregului imobil (fila 38-48 dosar).
Asadar, contrar sustinerilor reclamantei, instanta va retine ca in cauza s-a facut dovada faptului ca neexecutarea obligatiei asumata prin contract nu este datorata culpei paratilor, ci reclamantei care refuza intretinerea acordata de acestia.
Este adevarat ca executarea obligatiei asumata de debitorii parati din cauza de fata, nu este conditionata de existenta sau inexistenta posibilitatilor materiale ale reclamantei creditoare a aceleiasi obligatii si ca obligatia asumata prin contractul de intretinere este considerata neindeplinita numai dupa executarea ei integrala, fiind o obligatie indivizibila.
Pe de alta parte, in sensul dispozitiilor art. 1635 din fostul Cod civil ce se regasesc in prevederile actualului Cod civil art. 2254 si urmatoarele, rezolutiunea contractului de intretinere este sanctiunea neexecutarii culpabile a contractului si are drept consecinta desfiintarea retroactiva a acestuia cu repunerea partilor in situatia anterioara.
Rezolutiunea intervine asadar in conditiile art. 1549 si urm. Cod civil, ca sanctiune impotriva partii care din culpa sa nu si-a executat obligatia asumata.
Pe de alta parte, exercitarea drepturilor si executarea obligatiilor prevazute de lege si derivand din contractele incheiate de parti trebuie sa se faca in sensul dispozitiilor art. 14 din Codul civil cu buna credinta ce se prezuma pana la proba contrara.
Asadar, in raport de considerentele sus aratate instanta constata raportat la prevederile art. 6 Cod civil, respectiv art. 2261 - 2263 Cod civil, ca nu poate fi retinuta in sarcina paratilor neexecutarea culpabila a contractului de intretinere autentificat sub nr. 829 din data de 06 septembrie 2004 si pentru toate considerentele aratate va respinge prezenta actiune ca neintemeiata.
PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE:
Respinge actiunea civila formulata de reclamanta C.M., domiciliata in comuna _, judetul _, impotriva paratilor C.M.D.si C.I.N., ambii domiciliati in comuna _, str. _, nr. _, judetul _.
Cu recurs in termen de 15 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica azi, 27 februarie 2012.
Presedinte, Grefier,
Sursa: Portal.just.ro
Alte spete Rezolutiune
Actiunea in rezolutiune a unui contract de intretinere respinsa. Cerere Reconventionala admisa. Obligatia de intretinere in natura transformata in obligatia de a plati o suma lunara. - Sentinta civila nr. 101 din data de 13.04.2016Contractul de vanzare-cumparare a unui bun mobil, contract consensual. Formalitatile ulterioare nu au efect asupra transmisiunii dreptului de proprietate, ci doar asupra posibilitatii de a circula cu vehiculul respectiv - Decizie nr. 915 din data de 25.11.2015
Rezolutiunea contractului de realizarea unor lucrari de constructii - Decizie nr. 349 din data de 28.04.2011
Rezolutiune - Decizie nr. 291 din data de 22.04.2010
Retragerea unui mandat european de arestare, in temeiul dispozitiilor art. 94 din Legea nr. 302/2004, republicata, ca urmare, a renuntarii la executarea acestuia de catre autoritatea care l-a emis, dupa ce s-a dispus de catre autoritatile judiciare din Ro - Sentinta penala nr. 304/64/2013 din data de 28.08.2013
Rezolutiune contract de vanzare cumparare. Neplata pretului vanzarii conform transelor stabilite prin contract. - Sentinta civila nr. 96/S din data de 03.04.2012
Rezolutiune contract de constructii montaj. - Decizie nr. 27/A din data de 01.04.2009
Rezolutiunea titlului de proprietate al constituitorului ipotecii. Consecinte asupra dreptului de ipoteca. - Decizie nr. 253 din data de 22.05.2009
Rezolutiunea antecontractului de vanzare - cumparare - Decizie nr. 921 din data de 14.12.2006
desfintarea rezolutiei de neincepere a urmaririi penale (art 278" alin 8 lit b.cpp) - Hotarare nr. 165 din data de 02.05.2011
PLANGERE IMPOTRIVA REZOLUTIILOR SAU ORDONANTELOR PROCURORULUI. INTIMATI MAGISTRATI JUDECATORI. INSUFICIENTA A ACTELOR PREMERGATOARE. NEAUDIEREA PETITIONARULUI - Sentinta penala nr. 134 din data de 01.10.2009
Rezolutiune - Sentinta civila nr. 8438 din data de 16.12.2009
Rezolutiune - Sentinta civila nr. 7930 din data de 04.12.2009
Rezolutiune - Sentinta civila nr. 11658 din data de 10.06.2010
rezolutiune contract - Sentinta civila nr. 8685 din data de 24.11.2010
Rezolutiune contract de vanzare cumparare- daune interese - Hotarare nr. 1535 din data de 05.03.2010
rezolutiune contract - Hotarare nr. 10766 din data de 19.11.2008
rezolutiune contract de vanzare-cumparare - Hotarare nr. 8950 din data de 25.06.2010
Rezolutiune contract de intretinere - Sentinta civila nr. 8428 din data de 30.09.2008
Clauza rezolutorie. Regimul juridic al unui imobil dobandit de soti in anul 1932, anterior intrarii in vigoare a Codului Familiei din anul 1954, care instituie regimul devalmasiei. Interpretarea mentiunii cumpararii in solidar existenta in cuprinsul ... - Decizie nr. 964 A din data de 24.09.2010