InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Campulung Moldovenesc

Civil - Rezolutiune contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere

(Sentinta civila nr. 291 din data de 04.03.2013 pronuntata de Judecatoria Campulung Moldovenesc)

Domeniu Rezolutiune | Dosare Judecatoria Campulung Moldovenesc | Jurisprudenta Judecatoria Campulung Moldovenesc

Prin Sentinta civila nr. 291/04.03.2013 pronuntata de Judecatoria C-lung. Mold. s-a dispus admiterea actiunii civile avand ca obiect "rezolutiune contract" formulata de reclamantul B.C. in contradictoriu cu paratii C.M. si C.L.C., a fost admisa cererea reconventionala si in consecinta s-a dispus rezolutiunea contractului de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere autentificat sub nr. _ incheiat intre reclamant si parati, radierea din CF nr. _. C-lung Moldovenesc a dreptului de proprietate inscris in favoarea paratilor asupra apartamentului, a dreptului de uzufruct viager, precum si a obligatiei de intretinere inscrise in favoarea reclamantului si obligarea reclamantului sa restituie paratilor suma de 6.000 lei pret achitat conform contractului .
Pentru a hotari astfel, instanta a retinut ca prin contractul de vanzare - cumparare cu clauza de intretinere autentificat reclamantul a vandut cu pastrarea dreptului de uzufruct viager si obligatia de intretinere in favoarea sa, paratilor C.M. si C.L.C., imobilul proprietatea sa situat in mun. C-lung Moldovenesc_., jud. Suceava, constand din apartamentul nr. xx, compus din una camera si dependinte, dobandit prin cumparare in baza contractului de vanzare-cumparare nr. _ incheiat la data de xx cu RAJUCL Suceava.
Conform contractului pretul vanzarii a fost de 12.000 lei din care s-a primit integral de la cumparatori suma de 6.000 lei, diferenta de 6.000 lei convertindu-se in obligatia de intretinere in favoarea vanzatorului, constand din procurare si preparare de hrana, procurare de imbracaminte, medicamente, asistenta medicala la cerere, spitalizare in caz de nevoie, ajutor in menaj in functie de nevoile sale si posibilitatile cumparatorului, in general asigurarea unor conditii de trai decent pana la deces si inmormantare dupa datinile crestinesti.
Conform art. 102 alin. 1 din Legea nr. 71/2011 privind punerea in aplicare a noului Cod civil, contractul este supus dispozitiilor legale in vigoare la data cand a fost incheiat in tot ceea ce priveste incheierea, interpretarea, efectele, executarea si incetarea sa, prin urmare legea aplicabila cauzei este Codul civil de la 1864.
Rezulta ca potrivit clauzelor contractuale pe langa achitarea pretului mentionat, in schimbul transmiterii dreptului de proprietate asupra imobilelor, paratii s-au obligat sa-l intretina pe reclamant pe tot timpul vietii, procurandu-i cele necesare traiului si dandu-i ingrijirile necesare in caz de boala, iar la deces sa il inmormanteze dupa obiceiul locului.
Martorii audiati in cauza, au precizat ca reclamantul a incheiat un contract cu nepoti de-ai sai, respectiv nepot din partea surorii acestuia, care trebuiau sa aiba grija de el si sa il ajute la treburi, insa reclamantul s-a plans tot timpul ca acestia nu il ajuta si ca au plecat in strainatate.
Martorii M. P., S. R. vecini de bloc cu reclamantul, au aratat ca nu i-a vazut niciodata pe parati ajutandu-l pe reclamant, precizand ca intrucat acesta este bolnav de mai mult timp, ei l-au ajutat de mai multe ori la cumparaturi, iar sotia numitului S. R., il ajuta la treburile gospodaresti. Acestia au precizat ca nu l-au vazut pe reclamant sa lipseasca din domiciliu, perioade mai indelungate de timp, nici macar o luna de zile, ci lipsea cate 2-3 zile si asta cand traia sora lui pe care o vizita la Forasti, mentionand ca dupa decesul acesteia, nu a mai fost la Forasti.
Martorul T. O. a precizat ca, il cunoaste pe reclamant din anul 1959 fiind in relatii apropiate si in prezent in sensul ca se intalnesc destul de des si vorbesc aproape zilnic la telefon, astfel ca de multe ori reclamantul i-a spus ca nepotii sai nu il ajuta, fiind plecati in strainatate si intrucat reclamantul este bolnav, avand probleme cu picioarele, el personal a fost cel care l-a mai ajutat, in sensul ca i-a cumparat medicamente, l-a dus la spital, l-a internat si i-a dus zilnic mancare. Acesta a mai sustinut, ca reclamantul mergea pe la Forasti la sora sa si locuia in casa acesteia, nu la parati, cate 2-3 zile si uneori cate o saptamana sau doua, intrucat aceasta era bolnava, a mai stat cu ea la spital, dar dupa ce aceasta a decedat, reclamantul nu a mai fost sa locuiasca la Forasti.
Instanta precizeaza ca obligatia de intretinere constand in procurarea celor necesare traiului datorita caracterului alimentar al obligatiei trebuie executata zi cu zi, termenele de executare avand un caracter esential, insa probatoriul administrat in cauza, a confirmat faptul ca paratii nu si-au executat aceste obligatii, lasandu-l pe reclamant care este bolnav si necesita intretinere, fara nici un ajutor.
Paratii au confirmat faptul ca de peste 2 ani de zile se afla la lucru in Spania si desi au afirmat ca in acest interval in cea mai mare parte a timpului paratul a locuit in locuinta lor la Forasti chiar din septembrie 2011 pana in martie 2012, fiind ingrijit de mama paratului respectiv socrii acestora, probatoriul administrat in cauza a infirmat aceste sustineri rezultand din declaratiile martorilor apropiati ai reclamantului (vecini de bloc, prieteni) ca acesta nu a lipsit de la locuinta lui mai mult de 2-3 zile si asta in perioada in care traia sora sa care a decedat in martie 2012, data de la care nu a mai fost plecat.
A rezultat totodata ca paratul se afla in nevoie, fiind bolnav in special cu picioarele, astfel ca apeleaza in mod frecvent la vecinii de bloc, la prieteni pentru a-i cumpara alimente, medicamente, a-i face curatenie, a fost chiar internat in spital avand nevoie de ajutor.
In cauza se retine culpa paratilor in neexecutarea obligatiilor asumate in contract, motiv pentru care instanta in temeiul art.1021 Cod civil va admite actiunea si va dispune rezolutiunea contractului de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere autentificat .
Urmare a rezolutiunii contractului de intretinere, partile vor fi repuse in situatia anterioara, astfel ca se va dispune radierea din CF nr. _ C-lung Moldovenesc a dreptului de proprietate inscris in favoarea paratilor asupra apartamentului, a dreptului de uzufruct viager, precum si a obligatiei de intretinere inscrise in favoarea reclamantului.
Referitor la cererea reconventionala, instanta precizeaza ca potrivit clauzelor contractului semnat de parti, rezulta ca pretul vanzarii a fost de 12.000 lei din care s-a primit integral de la cumparatori suma de 6.000 lei, la data autentificarii prezentului inscris.
Instanta precizeaza ca intre cei care l-au semnat, inscrisul are forta probanta deplina chiar in situatia in care ar fi un act sub semnatura privata, cu atat mai mult cu cat in speta ne aflam in prezenta unui inscris autentic.
  In acest sens, sunt si dispozitiile art. 1191 alin. 2 Cod civil, care se refera la interdictia de a dovedi cu martori ,,in contra sau peste ceea ce cuprinde un inscris stabilind ca nu se va primi niciodata o dovada prin martori in contra sau peste ceea ce cuprinde actul, nici despre ceea ce se pretinde ca s-ar fi zis inaintea, la timpul sau in urma confectionarii actului, chiar cu privire la o suma sau valoare ce nu depaseste suma de 250 lei".
Aceasta regula prezumata de lege apara continutul unui inscris probator in care se presupune ca partile au concretizat vointa lor, prin urmare nu se poate dovedi cu martori in contra unui inscris ca reclamantul nu ar fi achitat suma de 6000 lei mentionata in contract si ca aceasta ar fost trecuta formal la sugestia notarului, asa cum a sustinut reclamantul.
In consecinta, avand in vedere ca prin inscrisul contract de vanzare cu clauza de intretinere autentificat. paratii au facut dovada ca au achitat reclamantului suma de 6000 lei la autentificarea actului, instanta va admite cererea reconventionala formulata de acestia si va obliga pe reclamant sa restituie paratilor suma de 6.000 lei pret achitat conform contractului, aceasta fiind de altfel si o consecinta a rezolutiunii contractului care are ca efect repunerea partilor in situatia anterioara incheierii contractului.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Rezolutiune

Actiunea in rezolutiune a unui contract de intretinere respinsa. Cerere Reconventionala admisa. Obligatia de intretinere in natura transformata in obligatia de a plati o suma lunara. - Sentinta civila nr. 101 din data de 13.04.2016
Contractul de vanzare-cumparare a unui bun mobil, contract consensual. Formalitatile ulterioare nu au efect asupra transmisiunii dreptului de proprietate, ci doar asupra posibilitatii de a circula cu vehiculul respectiv - Decizie nr. 915 din data de 25.11.2015
Rezolutiunea contractului de realizarea unor lucrari de constructii - Decizie nr. 349 din data de 28.04.2011
Rezolutiune - Decizie nr. 291 din data de 22.04.2010
Retragerea unui mandat european de arestare, in temeiul dispozitiilor art. 94 din Legea nr. 302/2004, republicata, ca urmare, a renuntarii la executarea acestuia de catre autoritatea care l-a emis, dupa ce s-a dispus de catre autoritatile judiciare din Ro - Sentinta penala nr. 304/64/2013 din data de 28.08.2013
Rezolutiune contract de vanzare cumparare. Neplata pretului vanzarii conform transelor stabilite prin contract. - Sentinta civila nr. 96/S din data de 03.04.2012
Rezolutiune contract de constructii montaj. - Decizie nr. 27/A din data de 01.04.2009
Rezolutiunea titlului de proprietate al constituitorului ipotecii. Consecinte asupra dreptului de ipoteca. - Decizie nr. 253 din data de 22.05.2009
Rezolutiunea antecontractului de vanzare - cumparare - Decizie nr. 921 din data de 14.12.2006
desfintarea rezolutiei de neincepere a urmaririi penale (art 278" alin 8 lit b.cpp) - Hotarare nr. 165 din data de 02.05.2011
PLANGERE IMPOTRIVA REZOLUTIILOR SAU ORDONANTELOR PROCURORULUI. INTIMATI MAGISTRATI JUDECATORI. INSUFICIENTA A ACTELOR PREMERGATOARE. NEAUDIEREA PETITIONARULUI - Sentinta penala nr. 134 din data de 01.10.2009
Rezolutiune - Sentinta civila nr. 8438 din data de 16.12.2009
Rezolutiune - Sentinta civila nr. 7930 din data de 04.12.2009
Rezolutiune - Sentinta civila nr. 11658 din data de 10.06.2010
rezolutiune contract - Sentinta civila nr. 8685 din data de 24.11.2010
Rezolutiune contract de vanzare cumparare- daune interese - Hotarare nr. 1535 din data de 05.03.2010
rezolutiune contract - Hotarare nr. 10766 din data de 19.11.2008
rezolutiune contract de vanzare-cumparare - Hotarare nr. 8950 din data de 25.06.2010
Rezolutiune contract de intretinere - Sentinta civila nr. 8428 din data de 30.09.2008
Clauza rezolutorie. Regimul juridic al unui imobil dobandit de soti in anul 1932, anterior intrarii in vigoare a Codului Familiei din anul 1954, care instituie regimul devalmasiei. Interpretarea mentiunii cumpararii in solidar existenta in cuprinsul ... - Decizie nr. 964 A din data de 24.09.2010