InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Fagaras

Civil - succesiune - constatare masa succesorala ,stabilire calitate de mostenitor si intabulare.

(Sentinta civila nr. 135/2009 din data de 27.01.2009 pronuntata de Judecatoria Fagaras)

Domeniu Coproprietate si indiviziune | Dosare Judecatoria Fagaras | Jurisprudenta Judecatoria Fagaras

ROMANIA
JUDECATORIA FAGARAS
JUDETUL BRASOV

Sedinta publica din 27 ianuarie 2009

Pe rol fiind pronuntarea cauzei civile privind pe reclamanta P V, domiciliata in H, nr.57, jud. Brasov, in contradictoriu cu paratii R V, domiciliata in H, nr.68, jud. Brasov, C M, domiciliata in I, nr.328, jud. Brasov, T M, T N, ambii domiciliati in H, nr.58 A,  C I, domiciliat in H, nr.91, jud. Brasov, Comuna H, prin primar, R R a lui G, RG a lui G, AI,R I, RG, R Ro cas. C, cu domiciliul necunoscut, citati prin publicitate, avand ca obiect succesiune, constatare masa succesorala, stabilire calitate de mostenitor si intabulare.
La apelul nominal facut in sedinta publica se constata lipsa partilor.
Procedura de citare este legal indeplinita.
Cauza s-a dezbatut in fond la termenul din 20 ianuarie 2009 pentru cand reprezentanta judiciara a reclamantei a pus concluzii ce se afla consemnate in incheierea de amanare a pronuntarii din aceeasi data si care face parte integranta din prezenta sentinta.

I N S T A N T A

Constata ca prin actiunea civila inregistrata sub numarul de mai sus reclamanta P V, in contradictoriu cu paratii R V, C M, R R a lui G, RG a lui G, AI,R I, RG, R Ro cas. C, a solicitat sa se constata ca reclamanta unis posesia utila, pasnica, publica, sub nume de proprietar a defunctilor ei parinti - M V si M A, cat si posesia defunctilor ei bunici - R A si R M, a dobandit intreg dreptul de proprietate asupra cotelor inscrise la numele paratilor R R a lui G, RG a lui G, AI,R I, RG, R Ro cas. C, adica cota de 7/12 parti din imobilul situat in H, nr.57, jud. Brasov, imobil inscris in CF nr.X nr. top. A+1:307/1 - casa si curte in suprafata de 191 m.p., 307/2 - gradina in suprafata de 720 m.p.; sa se dispuna intabularea in CF nr.X H a dreptului de proprietate dobandit in conditiile de mai sus la numele reclamantei; sa se constate ca dupa defuncta Maga Victoria, decedata la data de 10 decembrie 1980, in H, jud. Brasov au ramas ca succesori: M A, in calitate de sot, in prezent decedat, P V nasc. M, C M nasc. M, R V nasc. M, in calitate de fiice, iar masa succesorala se compune din cota de 1/2 parte din 5/12 parti din imobilul inscris in CF nr.X nr. top.  top. A+1:307/1 - casa si curte in suprafata de 191 m.p., 307/2 - gradina in suprafata de 720 m.p.; sa se constate ca reclamanta si tatal ei si al paratelor R V si C M, respectiv P V si M A au acceptat tacit succesiune dupa defuncta M V, prin preluarea intregului imobil la decesul acesteia, sa se dispuna transmiterea succesiunii la numele reclamantei si al tatalui ei, in cota de 5/96 parti la numele tatalui ei si 15/96 parti la numele reclamantei, cu titlu de succesiune; sa se constate ca dupa defunctul M A, decedat la data de 5 mai 1994, in H, nr.57, jud. Brasov au ramas ca succesori: P V nasc. M, C M nasc. M si R V nasc. M, in calitate de fiice, iar masa succesorala se compune din cota de 25/96 parti din imobilul inscris in CF nr.X nr. top.  top. A+1:307/1 - casa si curte in suprafata de 191 m.p., 307/2 - gradina in suprafata de 720 m.p.; sa se constate ca numai reclamanta a acceptat tacit succesiunea dupa tatal ei - defunctul M A, prin preluarea intregului imobil la decesul acestuia, sa se dispuna transmiterea succesiunii la numele reclamantei a cotei de 25/96 parti, cu titlu de succesiune. Nu s-au solicitat cheltuieli de judecata.
In motiarea actiunii reclamanta a aratat ca imobilul situat in H, nr.57, jud. Brasov este folosit de parintii ei in intregime, dupa ce acestia au stiut toata viata ca ei au primit donatie de la bunicii ei. Bunicii reclamantei stiau ca ei sunt singurii proprietari ai casei, au crezut si ei ca transmit intreg imobilul, dar cand reclamanta a solicitat un extras de carte funciara a constatat ca apar numele unor persoane care nu au folosit niciodata acest imobil si mai ales nu au reusit sa afle cine sunt acele persoane . Reclamanta mai arata faptul ca, toata viata parintii ei - M A si M V au platit taxe si impozite pentru acest imobil pe care l-au considerat ca fiind in intregime al lor. Paratii R R a lui G, RG a lui G, AI,R I, RG, R Ro cas. C nu sunt cunoscuti in sat, nu au pretins nici un drept asupra acestei case, care in decursul anilor a si suferit modificari, in sensul adaugirii unor corpuri de cladire, modificari de interioare, supraedificare, reconditionare astfel ca reclamanta si parintii ei au facut ac ele lucrari. Dupa defuncta M V - mama ei si a paratelor R V si C M a ramas cota de 1/2 parti din 5/12 parti din imobilul situat in H, nr.57, jud. Brasov, cota inscrisa in CF nr.X nr. top.  top. A+1:307/1 - casa si curte in suprafata de 191 m.p., 307/2 - gradina in suprafata de 720 m.p., cota care urmeaza a fi transmisa catre tatal lor MA si catre reclamanta, iar dupa defunctul lor tata - M A, decedat la data de 5 mai 1994 - a ramas ca masa succesorala cota de 25/96 parti din imobilul inscris in CF nr.X nr. top.A+1: 307/1, 307/2 H, cota dobandita prin donatie si mostenire dupa sotia, mama reclamantei, care urmeaza a fi transmisa de asemenea catre reclamanta ca fiind unica succesoare acceptanta. Reclamanta a mai solicitat a se transmite si dispune intabularea in CF la numele ei a cotelor dobandite prin succesiune si prin uzucapiune in conditiile de mai sus.
In drept s-a invocat disp. art.650 si urm. cod civil, art.1835 cod civil, la nevoie art.274 cod procedura civila.
La dosarul cauzei reclamanta a depus la dosarul cauzei o precizare de actiune prin care a solicitat introducerea in cauza in calitate de parati a numitilor T M, T N, C I si Comuna H, prin primar si sa se dispuna rectificarea suprafetei de teren inscrisa in CF nr.X nr. top. A+1: 307/1, 307/2 - in suprafata inscrisa de 911 m.p. la suprafata reala de 1034 m.p. conform expertizei topografice efectuate.
Instanta, examinand actele si lucrarile dosarului, retine in fapt urmatoarele:
Potrivit extrasului de carte funciara depus in copie la dosar (fil.6), proprietari ai imobilului inscris in CF nr.X nr. top.307/1, 307/2 - casa, curte si gradina, in suprafata de 911 m.p. figureaza R R a lui G, RG a lui G, AI, R I, RG, R Ro cas. C, M A id. cu M A si R A. V cas. M.
Din adeverintele nr.4 a Parohiei Ortodoxe H (fil.21) si nr.2242/2008 a Primariei comunei H (fil.22), a rezultat faptul ca paratii R R a lui G, RG a lui G, AI, R I, RG, R Ro cas. C, sunt necunoscuti in comuna H, respectiv nu se cunoaste domiciliul acestora si nu exista inregistrat vreun act de deces in ceea ce-i priveste, motiv pentru care acestia au fost citati in conditiile art.95 cod procedura civila.
In cauza a fost efectuata o documentatie topografica avizata de OCPI Brasov (fil.62 - 78), care a avut ca principal obiectiv identificarea topografica a imobilului, stabilirea suprafetei acestuia. Conform acestei documentatii imobilul inscris in CF nr.X nr. top.307/1, 307/2 - casa, curte si gradina, in suprafata de 911 m.p se identifica cu imobilul situat in intravilanul localitatii H la numar administrativ 57, care o suprafata reala de 1034 m.p. rezultata din masuratori.
Paratii T M, T N, C I, Comuna H, prin primar, proprietarii imobilelor invecinate celui mai sus aratat au aratat ca rectificarea suprafetei imobilului din litigiu nu afecteaza imobilele lor, granitele fiind neschimbate de ani de zile.
Asa fiind fata de dispozitiile art.34 din Legea nr.7/1996 urmeaza a dispune rectificarea suprafetei imobilului mai sus aratat de la suprafata de 911 m.p. la cea reala de 1034 m.p.
Din declaratiile martorilor P V si J M (fil.56, 57),  a rezultat faptul ca imobilul situat in H, nr.57 a fost stapanit de peste 35 de ani, mai intai de bunicii reclamantei, apoi de parintii ei si ulterior de reclamanta (aceasta din urma a stapanit imobilul de peste 12 ani).
Posesia exercitata de reclamanta si de antecesorii acesteia a fost publica, pasnica, neintrerupta, neechivoca si sub nume de proprietar si nimeni nu a pretins in toata aceasta perioada vreun drept asupra acestui imobil.
      Constatand ca sunt indeplinite dispozitiile art.1846 - 1847 cod civil, respectiv ca posesia are toate calitatile cerute de lege, instanta urmeaza a constata ca reclamanta a dobandit dreptul de proprietate asupra cotei de 7/12 parti din imobil prin uzucapiune, respectiv prin jonctiunea posesiei cu cea a antecesorilor sai.
      M V nasc. R (de sub B8) a decedat la data de 10 decembrie 2008.
      Din actele de stare civila depuse la dosar (fil. 7- 12), rezulta ca succesori ai acesteia, desi a ramas M A in calitate de sot supravietuitor, P V nasc. M, C M nasc. M, R V nasc., M, in calitate de fiice, singurii care au acceptat tacit succesiunea in conditiile art.689 cod civil au fost reclamanta si M A, in calitate de sot supravietuitor.
      In baza disp. art.650 cod civil urmeaza a le preda intreaga masa succesorala ramasa in cote legale si compusa din cota de 1/2 din 5/12 parti din imobilul din litigiu (cota de 5/12 parti fiind bun comun al acestei defuncte cu sotul sau M A id. cu M A).
      In baza acelorasi texte legale, urmeaza a constata ca masa succesorala ramasa dupa defunctul M A, decedat la data de 5 mai 1994, se compune din cota de 25/96 parti imobilul mai sus aratat.
      Urmeaza a constata ca desi succesori au ramas reclamata si paratele  C M nasc. M, R V nasc. M, singura care a acceptat succesiunea a fost reclamanta careia i se preda intreaga masa succesorala ramasa dupa defunct.
      Paratele R V si C M,  prezente in sedinta publica din data de 7 octombrie 2008 au declarat ca sunt de acord cu actiunea formulata de catre reclamanta si nu au nici o pretentie asupra imobilului.
      Urmeaza a se dispune intabularea in CF a prezentei sentinte.
      Nu s-au solicitat cheltuieli de judecata.

Pentru aceste motive
IN NUMELE LEGII
H O T A R A S T  E

      Admite actiunea civila formulata si precizata de reclamanta P V, domiciliata in H, nr.57, jud. Brasov, in contradictoriu cu paratii R V, domiciliata in H, nr., jud. Brasov, C M, domiciliata in I, nr., jud. Brasov, T M, T N, ambii domiciliati in H, nr.,  C I, domiciliat in H, nr., jud. Brasov, Comuna H, prin primar, R R a lui G, RG a lui G, AI,R I, RG, R Ro cas. C, cu domiciliul necunoscut, citati prin publicitate si in consecinta:
      Dispune rectificarea suprafetei de teren, inscrisa in CF nr.X H, nr. top. A+1: 307/1 -  307/2 ,in suprafata inscrisa de 911 m.p., la suprafata reala de 1034 m.p., conform expertizei topografice efectuata de expert autorizat B J G.
      Constata ca reclamanta  a dobandit dreptul de proprietate asupra cotei de 7/12 parti din imobilul situat in H, nr.57, com. H, jud. Brasov, inscris in CF nr.1706 nr. top. A+1:307/1 - casa si curte., 307/2 - gradina (de sub B1 - B7), prin uzucapiune, respectiv prin jonctiunea posesiei cu cea a antecesorilor sai.
      Constata ca masa succesorala ramasa dupa defuncta M V, decedata la data de 10 decembrie 1980, se compune din cota de 5/24 parti din imobilul mai sus aratat.
      Constata ca desi succesori ai defunctei au ramas Maga Aurel, in calitate de sot - in prezent decedat, P V nasc. M - in calitate de fiica, C M nasc. M - in calitate de fiica R V nasc. M - in calitate de fiica, singurii care au acceptat tacit succesiunea au fost reclamanta si tatal acesteia M A, astfel ca acestora li se preda intreaga masa succesorala ramasa in cotele legale.
      Constata ca masa succesorala ramasa dupa defunctul M A, decedat la data de 5 mai 1994, se compune din cota de 25/96 parti imobilul mai sus aratat.
      Constata ca desi succesori au ramas reclamata si paratele  C M nasc. M, R V nasc. M, singura care a acceptat succesiunea a fost reclamanta careia i se preda intreaga masa succesorala ramasa dupa defunct.
      Dispune intabularea in CF a prezentei sentinte.
      Fara cheltuieli de judecata.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Coproprietate si indiviziune

Obligarea coproprietarului la acordarea consimtamantului. - Decizie nr. 370 din data de 20.12.2013
Calitatea procesuala pasiva a statului roman - Decizie nr. 928 din data de 22.11.2012
Sistarea starii de indiviziune asupra bunului imobil dobandit in timpul casatoriei - Decizie nr. 438 din data de 15.11.2010
Indiviziune. Puterea de lucru judecat a considerentelor unei hotarari judecatoresti. Admisibilitatea unor cereri in constatarea unor drepturi de proprietate in lipsa unor cereri in realizarea acestora. - Decizie nr. 541/R din data de 16.04.2014
NULITATE CERTIFICAT DE MOSTENITOR; NEANALIZAREA DE CATRE INSTANTA DE FOND A TUTUROR MOTIVELOR DE NULITATE INVOCATE; ADMITEREA GRESITA A EXCEPTIEI LIPSEI CALITATII PROCESUALE PASIVE A STATULUI ROMAN - Decizie nr. 32/A din data de 10.02.2009
DREPT DE PROPRIETATE COMUNA ASUPRA INSTALATIEI DE UTILIZARE A GAZELOR NATURALE. REFUZUL COPROPRIETARILOR PARATI DE A PERMITE RACORDAREA CENTRALELOR TERMICE ALE RECLAMANTILOR - Decizie nr. 1033 din data de 23.06.2004
Coproprietate si indiviziune - Sentinta civila nr. 2077 din data de 23.03.2009
Coproprietate si indiviziune - Sentinta civila nr. 7118 din data de 16.11.2009
Coproprietate si indiviziune - Sentinta civila nr. 1205 din data de 25.02.2008
Coproprietate si indiviziune - Sentinta civila nr. 8096 din data de 09.12.2009
Coproprietate si indiviziune - Sentinta civila nr. 8633 din data de 23.12.2009
Coproprietate si indiviziune - Sentinta civila nr. 987 din data de 29.01.2010
uzucapiune - Sentinta civila nr. 481 din data de 16.02.2016
Obligatia de a face - Sentinta civila nr. 2482 din data de 09.09.2010
Litigiu comercial - Sentinta comerciala nr. 1453 din data de 04.05.2010
- Sentinta civila nr. 2334 din data de 16.09.2008
Coproprietate si indiviziune - Sentinta civila nr. 1857 din data de 12.11.2014
Asigurari sociale - plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 2053/2008 din data de 02.12.2008
Civil - contestatie la executare - Sentinta civila nr. 1799/2008 din data de 31.10.2008
Civil - rectificare carte funciara - Sentinta civila nr. 1371/2008 din data de 12.08.2008