InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Fetesti

Minori si Familie. Tagada paternitate.

(Sentinta civila nr. 2315 din data de 09.11.2011 pronuntata de Judecatoria Fetesti)

Domeniu Minori; Paternitate. Stabilire. Tagada | Dosare Judecatoria Fetesti | Jurisprudenta Judecatoria Fetesti


      - art. 421 alin. 1 si 2 cod civil
      Orice persoana interesata poate contesta oricand, prin actiune in justitie, filiatia stabilita printr-un act de nastere ce nu este conform cu posesia de stat.       Prin cererea inregistrata pe rolul acestei instante reclamanta X a chemat in judecata pe paratul Y solicitand ca prin hotarare judecatoreasca sa se constate ca paratul nu este tatal minorei C, nascuta la data de 17 04 2011.
      In motivarea cererii, reclamanta arata ca a fost casatorita cu paratul, insa la data de 20 01 2010 s-a despartit in fapt de acesta. Minora a fost conceputa in timpul casatoriei, dar s-a nascut dupa divortul partilor.
In drept isi intemeiaza cererea pe dispozitiile art.. 54 si art. 55 din codul familiei.
Paratul nu a depus intampinare.
      Din certificatul de nastere rezulta ca partile sunt parintii minorei C.
      Prin sentinta civila s-a dispus desfacerea casatoriei incheiata intre parti la data de 06 06 2009, prin acordul partilor.
In sedinta de judecata paratul a afirmat ca este de acord cu cererea formulata de reclamanta, confirmand faptul ca nu el este tatal copilului.
      In drept, fata de dispozitiile art. 6 alin. 6  din codul civil conform carora prevederile legii noi sunt aplicabile si efectelor viitoare ale situatiilor juridice nascute anterior intrarii in vigoare a acestuia derivate din filiatie, instanta va avea in vedere la solutionarea prezentei cauze, dispozitiile in materie reglementate de noul cod civil.
      Astfel, conform art. 421 alin. 1 si 2 cod civil orice persoana interesata poate contesta oricand, prin actiune in justitie, filiatia stabilita printr-un act de nastere ce nu este conform cu posesia de stat. In acest caz, filiatia se dovedeste prin certificatul medical constatator al nasterii, prin expertiza medico-legala de stabilire a filiatiei sau, in lipsa certificatului ori in cazul imposibilitatii efectuarii expertizei, prin orice mijloc de proba, inclusiv prin posesia de stat.
      Potrivit art. 431 alin. 1 cod civil actiunea in tagada paternitatii poate fi pornita de catre mama in termen de 3 ani de la data nasterii copilului.
      In cauza se constata ca minora C a fost conceputa dupa ce partile s-au despartit in fapt. Prin urmare este cu neputinta ca reclamantul sa fie tatal minorei.
Avand in vedere probatoriul administrat in cauza, textul de lege invocat, concluziile si considerentele retinute mai sus, precum si faptul ca paratul a recunoscut ca nu este tatal minorei, fiind de acord cu actiunea, instanta apreciaza ca cererea reclamantei este intemeiata,  urmand a o admite.
      Conform art. 438 alin. 1 cod civil prin hotararea de admitere a actiunii instanta se pronunta si cu privire la stabilirea numelui copilului, exercitarea autoritatii parintesti si obligatia parintilor de a-l intretine pe copil.
      Potrivit art. 483 cod civil autoritatea parinteasca este ansamblul de drepturi si indatoriri care privesc atat persoana, cat si bunurile copilului si apartin in mod egal ambilor parinti. Parintii exercita autoritatea parinteasca numai in interesul superior al copilului, cu respectul datorat persoanei acestuia, si il asociaza pe copil la toate deciziile care il privesc, tinand cont de varsta si de gradul sau de maturitate. Ambii parinti raspund pentru cresterea copiilor lor minori.
      Conform art. 484 cod civil autoritatea parinteasca se exercita pana la data cand copilul dobandeste capacitatea deplina de exercitiu.
      Potrivit art. 487 cod civil parintii au dreptul si indatorirea de a creste copilul, ingrijind de sanatatea si dezvoltarea lui fizica, psihica si intelectuala, de educatia, invatatura si pregatirea profesionala a acestuia, potrivit propriilor lor convingeri, insusirilor si nevoilor copilului; ei sunt datori sa dea copilului orientarea si sfaturile necesare exercitarii corespunzatoare a drepturilor pe care legea le recunoaste acestuia.
      Potrivit art. 488 alin. 1 cod civil parintii au indatorirea de a creste copilul in conditii care sa asigure dezvoltarea sa fizica, mentala, spirituala, morala si sociala in mod armonios.
      Din dispozitiile aratate, cuprinse in noul cod civil, se desprinde concluzia ca instanta este chemata sa solutioneze modul de exercitare a autoritatii parintesti si sa stabileasca numele copilului minor.
      In ceea ce priveste modul de exercitare al autoritatii parintesti, regula este aceea ca autoritatea parinteasca se exercita de ambii parinti.
      Exceptia apare in situatia in care exista motive intemeiate, avand in vedere interesul superior al copilului, pe baza carora instanta hotaraste ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata numai de catre unul dintre parinti.
      Avand in vedere aceste considerente, instanta apreciaza ca paratul nefiind tatal minorei, nu are cum sa exercite autoritatea parinteasca asupra acesteia. In speta  ne aflam intr-una din situatiile de exceptie de la exercitarea autoritatii parintesti de catre ambii parinti, prevazuta de lege.
      Prin urmare, instanta va stabili ca autoritatea parinteasca asupra minorei, sa fie exercitata de reclamanta. Aceasta se va concretiza in faptul ca deciziile majore privind pe minor, cum sunt cele cu privire la gradinita, scoala pe care le va frecventa copilul, institutia spitaliceasca unde va fi tratat acesta in caz de boala, posibilitatea de a calatori in strainatate a minorului si altele asemenea, vor fi luate de catre mama.
      Potrivit art. 84 alin. 1 si 2 cod civil numele de familie se dobandeste prin efectul filiatiei si poate fi modificat prin efectul schimbarii starii civile, in conditiile prevazute de lege. Prenumele se stabileste la data inregistrarii nasterii, pe baza declaratiei de nastere. Este interzisa inregistrarea de catre ofiterul de stare civila a prenumelor indecente, ridicole si a altora asemenea, de natura a afecta ordinea publica si bunele moravuri ori interesele copilului, dupa caz.
      Sentinta a ramas irevocabila la data de 14.02.2011.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Minori; Paternitate. Stabilire. Tagada

Drept civil. Contestatie la executare. Art. 399 Cod civil - Sentinta civila nr. 3373 din data de 24.09.2012
Drept civil. Fond funciar. Art. 9 din HG nr. 626/2001 - Sentinta civila nr. 3470 din data de 27.09.2012
Drept civil. Fond funciar. Art. 3 din Legea nr. 268/2001 - Sentinta civila nr. 4550 din data de 03.12.2012
Drept civil. Uzucapiune-Succesiune. Art. 1846 Cod Civil - Sentinta civila nr. 3588 din data de 10.10.2012
Drept civil. Contestatie la executare. Art. 399 Cod civil - Sentinta civila nr. 3989 din data de 30.10.2012
Actiunea in revendicare este acea actiune reala prin care proprietarul, care a pierdut posesia bunului sau, cere restituirea acestui bun de la posesorul neproprietar, fiind o actiune petitorie ce tinde la stabilirea directa a dreptului de proprietate... - Sentinta civila nr. 1648 din data de 19.09.2011
Enumerarea realizata prin dispozitiile art.28 din Legea nr.448/2006 este limitativa, nu exemplificativa, astfel ca nu pot face parte din categoria utilizatorilor exceptati de la plata rovinietei alte persoane decat cele indicate in mod expres de ac... - Sentinta civila nr. 2862 din data de 15.12.2011
Atitudinea persoanei vatamate, chiar sicanatoare, daca nu a avut loc prin violenta, printr-o atingere grava a demnitatii persoanei sau prin alta actiune ilicita grava, nu poate fi retinuta circumstanta atenuanta a provocarii. - Sentinta penala nr. 30 din data de 03.02.2012
Faptuitorii nu au avut reprezentarea ca ar fi cosit o cultura infiintata. Ei s-au aflat astfel in eroare de fapt cand au hotarat cosirea suprafetei de 20 ha anghinare apartinand petentei, acestia necunoscand faptul ca in zona respectiva exista o cult... - Sentinta penala nr. 301 din data de 23.11.2011
Pentru a detine calitatea de utilizator roman, orice persoana fizica sau juridica trebuie sa fie inscrisa in certificatul de inmatriculare si sa detina in proprietate sau sa folosesca in baza unui drept legal un autoturism inmatriculat in Romania. - Sentinta civila nr. 2343 din data de 10.11.2011
Minori si Familie. Tagada paternitate. - Sentinta civila nr. 2315 din data de 09.11.2011
Surprinderea inculpatului in timp ce incerca sa fure si lovirea partii vatamate, urmata de fuga de la locul faptei inainte de lua efectiv bunul constituie tentativa la infractiunea de talharie si nu talharie in forma consumata. - Sentinta penala nr. 205 din data de 05.07.2011
Asigurarea autoturismului trebuie prezentata in original pentru ca agentul sa poata fi convins de autenticitatea acestora. Prezentarea unor copii ale documentelor nu inlatura raspunderea contraventionala - Sentinta civila nr. 1872 din data de 12.10.2010
Drept penal. Infractiunea de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de catre o persoana care nu poseda permis de conducere si infractiunea de lovire sau alte violente, prevazuta de art. 180 alin. 2 din Codul penal - Sentinta penala nr. 139 din data de 03.08.2010
Act administrativ. Plangere contraventionala. Persoana in sarcina careia poate fi retinuta contraventia in caz de lichidare a societatii - Sentinta civila nr. 576 din data de 09.03.2010
Act administrativ. Plangere contraventionala. Respectarea perioadei minime de odihna zilnica - Sentinta civila nr. 163 din data de 21.01.2010
Drept civil. Drepturi reale. Drept de proprietate privata. Legea nr. 247/2005 titlul X art. 5 alin. 2 - Sentinta civila nr. 69 din data de 13.01.2010
Drept penal. Infractiuni prevazute in legi speciale. art. 87 alin. 1 din O.U.G. nr. 195/2002 - Sentinta civila nr. 5 din data de 13.01.2010
Continutul constitutiv al infractiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul avand in sange o imbibatie alcoolica mai mare decat limita legala. Art. 87 alin. 1 din O.U.G. nr. 195/ 2002 republicata: art. 345 alin. 2 cod procecura ... - Sentinta penala nr. 167 din data de 18.11.2009
Respingerea cererii de inscriere in cartea funciara ca urmare a nereceptionarii documentatiei cadastrale Art. 47-50 din Legea nr.7/1996; Art.10 din Ordinul nr. 634/2006 al A.N.C.P.I. - Sentinta civila nr. 1473 din data de 14.07.2009