InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Fetesti

Asigurarea autoturismului trebuie prezentata in original pentru ca agentul sa poata fi convins de autenticitatea acestora. Prezentarea unor copii ale documentelor nu inlatura raspunderea contraventionala

(Sentinta civila nr. 1872 din data de 12.10.2010 pronuntata de Judecatoria Fetesti)

Domeniu Amenzi; Circulatie rutiera | Dosare Judecatoria Fetesti | Jurisprudenta Judecatoria Fetesti

Asigurarea autoturismului trebuie prezentata in original pentru ca agentul sa poata fi convins de autenticitatea acestora. Prezentarea unor copii ale documentelor nu inlatura raspunderea contraventionala.

SENTINTA CIVILA 1872 din 12 OCTOMBRIE  2010

Prin plangerea inregistrata pe rolul acestei instante petentul X a formulat plingere contraventionala impotriva procesului-verbal, prin care a fost sanctionat cu amenda in valoare de 360 lei si aplicarea a 6 puncte de penalizare.
Acesta a solicitat anularea procesului-verbal deoarece situatia retinuta nu corespunde realitatii, sau in subsidiar inlocuirea amenzii cu avertisment si anularea aplicarii celor 6 puncte de penalizare.
In motivarea cererii petentul a aratat ca in momentul in care a fost oprit de agentul de politie avea asupra sa toate documentele necesare, intrucit obisnuia sa verifice inainte de a pleca la drum daca are C.I., permis de conducere, asigurare RCA si rovigneta, mai ales ca avea de parcurs o distanta destul de mare.
La solicitarea lucratorului de politie a prezentat copia certificatului de inmatriculare cit si copia asigurarii obligatorii, invocind faptul ca art. 147/1 din HG nr. 1391/2006 si 35/1 din OUG nr. 195/2002, nu fac specificarea expresa ca trebuie prezentate actele in original sau in copie.
A mai aratat ca in sensul art. 21 alin. 3 din OG 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, comparativ cu fapta vitezomanilor, a conducatorilor auto care nu acorda prioritate la trecerile de pietoni si a celor care nu opresc la culoarea rosie a semaforului, fapta de a prezenta copia xerox a documentelor, nu are un grad de pericol ridicat pentru a fi sanctionata cu amenda si nu cu un avertisment.
Petentul precizeaza ca in certificatul de inmatriculare exista scrisa specificatia - se va pastra la un loc sigur - orice degradare sau stersatura anuleaza acest titlu, iar dupa parerea sa, loc sigur inseamna sertarul cu acte din locuinta personala, neputind pastra originalul in permanenta asupra sa .
A mai mentionat ca autoturismul a fost prada hotilor in anul 2007, cind i-au fost luate bunuri din interiorul masinii si toate documentele din torpedou, necesitind o perioada de timp si bani pentru a obtine setul de documente originale iar faptuitorii nu au fost identificati.
Considera ca prin prezentarea copiilor xerox dupa documentele solicitate, nu a pus in pericol in nici un fel siguranta circulatiei rutiere.
In final a aratat continutul art. 96, alin. 1, art. 7 alin. 1, 2 si 3 din O.U.G. nr. 195/2002 modificata si completata prin O.U.G. nr. 63/ 2006 si a apreciat ca sanctiunea primita este mult prea mare comparativ cu gradul de periculozitate.
Pentru aceste motive, petentul a solicitat admiterea cererii, anularea procesului verbal de constatare mai sus mentionat sau inlocuirea amenzii contraventionale cu avertisment si anularea aplicarii celor 6 puncte de penalizare.
Prin procesul-verbal petentul a fost sanctionat contraventional pentru incalcarea disp. art. 147 alin. 1 din HG nr. 1391/2006, cu amenda in cuantum de 360 lei, conform art. 101 alin. 1 pct. 18 din OUG nr. 195/2002 republicata.
Agentul constatator a retinut ca, petentul a condus autoturismul fara sa aiba asupra sa asigurarea obligatorie si documentele autoturismului.
Verificand, in conformitate cu dispozitiile art. 34 al. 1 din O.G. nr. 2/2001, legalitatea procesului verbal de constatare si sanctionare a contraventiei contestat, in raport si de aspectele invocate de petent instanta retine ca acesta a fost intocmit cu respectarea dispozitiilor art. 17 din O.G. 2/2001, cuprinzand toate mentiunile prevazute de lege sub sanctiunea expresa a nulitatii absolute.
In ceea ce priveste temeinicia procesului verbal, instanta constata ca potrivit art. 147 alin. 1 din HG nr. 1391/2006 coroborat cu disp. art. 101 alin. 1 pct. 18 din OUG nr. 195/2002 republicata, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a III-a de sanctiuni (de la 6 la 8 puncte-amenda) urmatoarele fapte savarsite de persoane fizice: " nerespectarea obligatiei conducatorului de vehicul de a avea asupra sa documentele prevazute la art. 35 alin. (2).", iar in baza art. 35 alin. 2 din acelasi act normativ " participantii la trafic sunt obligati ca, la cererea politistului rutier, sa inmaneze acestuia documentul de identitate sau, dupa caz, permisul de conducere, documentul de inmatriculare ori de inregistrare a vehiculului condus, documentele referitoare la bunurile transportate, precum si alte documente prevazute de lege."
Instanta retine ca actul de constatare si sanctionare a contraventiei beneficiaza de o prezumtie simpla de legalitate si temeinicie, prezumtie care permite petentului ca prin probele pe care le propune in fata instantei sa dovedeasca o alta situatie de fapt decat cea retinuta prin procesul verbal.
Instanta aminteste ca procesului verbal de constatare a contraventiei, intocmit de un agent al statului aflat in exercitiul functiunii, trebuie sa i se recunoasca valoare probatorie sub aspectul constatarii starii de fapt, fiind vorba de constatari personale ale agentului instrumentator, percepute prin propriile simturi si care fac dovada pana la inscrierea in fals, fiind vorba de o veritabila prezumtie de temeinicie a procesului verbal, prezumtie permisa si de jurisprudenta CEDO (cauza Salabiaku c. Frantei) in conditiile in care nu se depasesc limitele rezonabile, raportat la gravitatea mizei si asigurarea drepturilor apararii.
Prezumtia de veridicitate a faptelor constatate de agent si consemnate in procesul-verbal nu are un caracter absolut si nu poate opera decat pana la limita la care, prin aplicarea ei, nu s-ar ajunge in situatia ca persoana invinuita de savarsirea contraventiei sa fie pusa in imposibilitate de a face dovada contrarie celor consemnate in procesul-verbal.
In cauza, instanta constata ca petentul nu s-a aflat in imposibilitate de a proba ca situatia de fapt retinuta prin procesul verbal este contrara realitatii, insa acesta  s-a rezumat sa invedereze niste afirmatii in sensul ca avea asupra sa toate documentele necesare, fara sa le sustina in vreun fel cu probe, nedovedind in mod cert o alta stare de fapt, exoneratoare sau contrara celei retinute de agentul constatator, desi avea aceasta obligatie potrivit disp. art 1169 c.civ..
Petentul a aratat prin plangerea formulata ca la solicitarea lucratorului de politie a prezentat copia certificatului de inmatriculare cit si copia asigurarii obligatorii, invocind faptul ca art. 147/1 din HG nr. 1391/2006 si 35/1 din OUG nr. 195/2002, nu fac specificarea expresa ca trebuie prezentate actele in original sau in copie.
Cu privire la acest aspect instanta retine ca este in mod evident necesar sa fie prezentate documentele in original pentru ca agentul sa poata fi convins de autenticitatea acestora. Ar fi absurd sa consideram ca legiuitorul ar fi acceptat spre exemplu ca un conducator auto sa poata prezenta agentului de politie copia permisului de conducere pentru ca in aceasta situatie ar fi trebuit sa impuna agentului sa faca verificari cu privire la autenticitatea si legalitatea permisului, ori legea nu a prevazut aspecte de acest gen .
In raport de aspectele mai sus consemnate, instanta constata ca fapta contraventionala retinuta in sarcina petentului prin procesul-verbal a fost probata, fiind dovedita vinovatia acestuia, motiv pentru care apreciaza ca procesul verbal de constatare si sanctionare a contraventiei atacat este legal si temeinic intocmit.
Cu privire la solicitarea petentului de anulare a aplicarii celor 6 puncte de penalizare, se constata ca acesta este in eroare pentru ca nu i s-au aplicat 6 puncte de penalizare ci 6 puncte amenda astfel ca aceasta cerere este neantemeiata.
Potrivit art. 34 alin. 1 din O.G. nr. 2/2001, instanta, dupa ce verifica legalitatea si temeinicia procesului verbal, hotaraste asupra sanctiunii.
Se retine ca potrivit art. 101 alin. 1 pct. 18 din OUG nr. 195/2002 republicata, aceasta fapta se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a III-a de sanctiuni (de la 6 la 8 puncte-amenda) .
Verificand actul atacat sub aspectul individualizarii sanctiunii aplicate, prin prisma art. 5 si art 21 alin 3 din OG 2/2001 instanta apreciaza ca amenda contraventionala aplicata petentului este prea mare, fapta nereflectand un grad ridicat de pericol social in conditiile in care a prezentat agentului constatator copiile documentelor solicitate, cu atat mai mult cu cat petentul a dovedit prin inscrisurile depuse ca anterior i-au fost furate bunuri din interiorul autoturismului si  documentele din torpedou, fara ca autorii sa fie identificati.
Astfel, art 5 din OG 2/2001 stabileste ca sanctiunea trebuie sa fie proportionala cu gradul de pericol social al faptei savarsite, iar art 7 din acelasi act normativ prevede ca avertismentul se aplica in cazul in care fapta este de o gravitate redusa si consta in atentionarea verbala sau scrisa a contravenientului pentru fapta savarsita. Potrivit art. 7 al. 3 din O.G. nr. 2/2001 instanta poate inlocui sanctiunea amenzii cu sanctiunea avertismentului, chiar daca actul normativ de stabilire si sanctionare a contraventiei nu prevede aceasta sanctiune.
Avand in vedere textele legale mentionate, instanta apreciaza ca avertismentul va constitui o sanctiune indestulatoare pentru atentionarea petentului si determinarea acestuia sa respecte pe viitor dispozitiile legale, motiv pentru care va admite in parte plangerea, va inlocui sanctiunea amenzii contraventionale cu sanctiunea avertismentului atragand atentia petentului ca pe viitor sa respecte dispozitiile legale in materie si va exonera petentul de plata amenzii.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Amenzi; Circulatie rutiera

Aplicarea de catre agentul constatator a unei singure sanctiuni pentru doua fapte contraventionale. Nulitate. Imposibilitatea instantei de a verifica individualizarea sanctiunii de catre agentul constatator - Sentinta civila nr. 2768 din data de 16.11.2009
Drept civil. Contestatie la executare. Art. 399 Cod civil - Sentinta civila nr. 3373 din data de 24.09.2012
Drept civil. Fond funciar. Art. 9 din HG nr. 626/2001 - Sentinta civila nr. 3470 din data de 27.09.2012
Drept civil. Fond funciar. Art. 3 din Legea nr. 268/2001 - Sentinta civila nr. 4550 din data de 03.12.2012
Drept civil. Uzucapiune-Succesiune. Art. 1846 Cod Civil - Sentinta civila nr. 3588 din data de 10.10.2012
Drept civil. Contestatie la executare. Art. 399 Cod civil - Sentinta civila nr. 3989 din data de 30.10.2012
Actiunea in revendicare este acea actiune reala prin care proprietarul, care a pierdut posesia bunului sau, cere restituirea acestui bun de la posesorul neproprietar, fiind o actiune petitorie ce tinde la stabilirea directa a dreptului de proprietate... - Sentinta civila nr. 1648 din data de 19.09.2011
Enumerarea realizata prin dispozitiile art.28 din Legea nr.448/2006 este limitativa, nu exemplificativa, astfel ca nu pot face parte din categoria utilizatorilor exceptati de la plata rovinietei alte persoane decat cele indicate in mod expres de ac... - Sentinta civila nr. 2862 din data de 15.12.2011
Atitudinea persoanei vatamate, chiar sicanatoare, daca nu a avut loc prin violenta, printr-o atingere grava a demnitatii persoanei sau prin alta actiune ilicita grava, nu poate fi retinuta circumstanta atenuanta a provocarii. - Sentinta penala nr. 30 din data de 03.02.2012
Faptuitorii nu au avut reprezentarea ca ar fi cosit o cultura infiintata. Ei s-au aflat astfel in eroare de fapt cand au hotarat cosirea suprafetei de 20 ha anghinare apartinand petentei, acestia necunoscand faptul ca in zona respectiva exista o cult... - Sentinta penala nr. 301 din data de 23.11.2011
Pentru a detine calitatea de utilizator roman, orice persoana fizica sau juridica trebuie sa fie inscrisa in certificatul de inmatriculare si sa detina in proprietate sau sa folosesca in baza unui drept legal un autoturism inmatriculat in Romania. - Sentinta civila nr. 2343 din data de 10.11.2011
Minori si Familie. Tagada paternitate. - Sentinta civila nr. 2315 din data de 09.11.2011
Surprinderea inculpatului in timp ce incerca sa fure si lovirea partii vatamate, urmata de fuga de la locul faptei inainte de lua efectiv bunul constituie tentativa la infractiunea de talharie si nu talharie in forma consumata. - Sentinta penala nr. 205 din data de 05.07.2011
Asigurarea autoturismului trebuie prezentata in original pentru ca agentul sa poata fi convins de autenticitatea acestora. Prezentarea unor copii ale documentelor nu inlatura raspunderea contraventionala - Sentinta civila nr. 1872 din data de 12.10.2010
Drept penal. Infractiunea de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de catre o persoana care nu poseda permis de conducere si infractiunea de lovire sau alte violente, prevazuta de art. 180 alin. 2 din Codul penal - Sentinta penala nr. 139 din data de 03.08.2010
Act administrativ. Plangere contraventionala. Persoana in sarcina careia poate fi retinuta contraventia in caz de lichidare a societatii - Sentinta civila nr. 576 din data de 09.03.2010
Act administrativ. Plangere contraventionala. Respectarea perioadei minime de odihna zilnica - Sentinta civila nr. 163 din data de 21.01.2010
Drept civil. Drepturi reale. Drept de proprietate privata. Legea nr. 247/2005 titlul X art. 5 alin. 2 - Sentinta civila nr. 69 din data de 13.01.2010
Drept penal. Infractiuni prevazute in legi speciale. art. 87 alin. 1 din O.U.G. nr. 195/2002 - Sentinta civila nr. 5 din data de 13.01.2010
Continutul constitutiv al infractiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul avand in sange o imbibatie alcoolica mai mare decat limita legala. Art. 87 alin. 1 din O.U.G. nr. 195/ 2002 republicata: art. 345 alin. 2 cod procecura ... - Sentinta penala nr. 167 din data de 18.11.2009