Programare consultatie online avocat
InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Ineu

Uzucapiune. Respins ca nefondata.

(Sentinta civila nr. 1523 din data de 08.07.2009 pronuntata de Judecatoria Ineu)

Domeniu Prescriptii | Dosare Judecatoria Ineu | Jurisprudenta Judecatoria Ineu

ROMANIA
JUDECATORIA INEU, JUDETUL ARAD                               Operator 2826
DOSAR NR.(_) SENTINTA CIVILA NR.1523/2009
Sedinta publica din  08 iulie 2009
Presedinte : (_)
Grefier:  (_)

S-a luat in examinare cauza civila privind actiunea promovata de reclamanta Parohia Evanghelica L M impotriva  paratilor Statul Roman prin Administratia Finantelor Publice Ineu, Orasul Ineu reprezentat prin primar, Primaria orasului Ineu, prin primar si Consiliul local al orasului Ineu, pentru  stabilire drept de proprietate pe titlu de uzucapiune.
La apelul nominal se prezinta avocat B C pentru reclamanta, lipsa fiind partile.
Procedura de citare este legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei, dupa care se constata ca paratul Statul Roman prin Administratia Finantelor Publice Ineu, nu a depus intampinare.
Reprezentantul reclamantei avocat B C fata de inscrisurile depuse la dosar in sustinerea actiunii arata ca nu mai are alte probe de administrat sau cereri de formulat.
Nemaifiind alte cereri de formulat instanta a declarat incheiata faza probatorie si a acordat cuvantul pentru dezbaterea in fond a cauzei.
Avocat B C, solicita admiterea actiunii asa cum a fost  formulata, imobilul in litigiu fiind proprietatea reclamantei, iar paratii i-au recunoscut dreptul de proprietate asupra terenului, avand  emis  in prezent titlul de proprietate nr. (_), iar pentru cladire s-a achitat  impozitul datorat.
Prin urmare solicita autorizarea inscrierii dreptului de proprietate in CF, fara cheltuieli de judecata, depunand si note de sedinta.
Actiunea este  legal timbrata cu (_) lei taxa judiciara de timbru si timbru judiciar mobil in valoare de  (_) lei.

                                        J U D E C A T A,

Constata ca prin cererea inregistrata la aceasta instanta la data de (_), reclamanta Parohia Evanghelica Luterana Mocrea, cu sediul procesual ales in (_), jud. Arad a solicitat in contradictoriu cu paratii Orasul Ineu, prin Primarul Orasului Ineu, Statul Roman prin Ministerul Finantelor Publice si Administratia Financiara Ineu sa se pronunte o hotarare prin care sa  se constate dreptul de proprietate al reclamantei asupra imobilului cladire situat in comuna (_), jud. Arad inscris in CF (_) cu nr.top. (_) dobandit prin  uzucapiune si jonctiunea posesiilor, in temeiul art. 28 alin.1 din Legea nr.115/1938 si art. 1837 c.civil raportat la art. 1860 c.civil.
Prin aceiasi actiune reclamanta solicitat a se dispune Biroului de carte funciara Ineu sa faca modificarile cuvenite, in sensul intabularii dreptului de proprietate al reclamantei asupra  imobilului in litigiu in temeiul Legii nr.115/1938.
In motivarea actiunii, reclamanta a aratat ca imobilul in litigiu a fost folosit si este folosit si in prezent de catre Parohia Evanghelica Lutherana Mocrea de aproximativ 61 de ani,incepand cu anul 1948, achitand totodata taxele si impozitele aferente imobilului, fiind cunoscuti in localitate ca si proprietari,iar in drept au invocat disp. Legii 115/1938 si art. 1860 c.civil.
Prin intampinarea depusa la filele 11 dosar Directia Generala a Finantelor Publice a jud. Arad in reprezentarea Statului Roman  a invocat   pe cale de exceptie inadmisibilitatea actiunii.
Paratii Orasul Ineu, Primaria Ineu si Consiliul local Ineu prin  intampinarea depusa la  fila 33 dosar au  solicitat respingerea actiunii invocand pe cale de  exceptie inadmisibilitatea actiunii, a lipsei capacitatii procesuale a reclamantei, a lipsei  calitatii procesual pasive a paratilor Primaria Ineu si Consiliul local Ineu precum si a insuficientei timbrari.
Exceptia lipsei calitatii procesual pasive a paratilor a fost admisa in sedinta publica  din 01 iunie 2009 fila 55 dosar.
Exceptiile lipsei capacitatii procesuale a reclamantei si a insuficientei timbrari au fost  respinse  in sedinta publica din (_).
In ceea ce priveste exceptia inadmisibilitatii actiunii invocata de parati aceasta a fost unita cu fondul cauzei in sedinta publica din (_).
Examinand cererea  reclamantei, pe baza temeiului de fapt si a dispozitiilor legale aplicabile, a apararilor formulate de parati  prin intampinarile depuse la dosar, a exceptiei inadmisibilitatii actiunii, precum si din coroborarea  probelor de la dosar, instanta retine  in  fapt urmatoarele:
Asupra  imobilului inscris in Cf (_) cu nr.top. (_), compus din casa cu nr.admin.14 curte si gradina in suprafata de (_) mp.,vezi fila 6 dosar, apare inscris ca proprietari tabular Statul Roman sub B2, pe titlu de preluare.
Potrivit mentiunilor rezultate din coala de CF privind acelasi imobil aflata in copie  fila 8 dosar, imobilul  cladire si teren a fost preluat de stat in baza adresei nr. (_) a Consiliului Popular al jud.Arad, a adresei nr. (_) si a  prev. Decretului nr. (_), pe titlu  de preluare.
Reclamanta Parohia Evanghelica Lutherana Mocrea a fost recunoscuta ca si cult religios, functionand potrivit prev.Legii nr. 489/2006, iar statutul reclamantei a fost aprobat prin HG nr.400/2008, fila 49 dosar si 62 dosar.
Aceleiasi reclamante i s-a reconstituit dreptul de proprietate pentru suprafata  totala de (_)ha teren agricol, avand emis titlul de proprietate nr. (_)eliberat la data de (_)de catre Comisia  judeteana pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor Arad fila 63 dosar.
In sustinerea actiunii, reclamanta a  aratat ca a folosit  timp de 61 de ani imobilul din litigiu, s-a ingrijit de acesta fiind cunoscuta drept proprietar, nefiind niciodata tulburata in posesie.
Astfel, se retine ca reclamanta a inceput sa posede imobilul  de aproximativ 61 de ani si anume din anul 1948,potrivit propriilor sustineri, deci dupa  intrarea in vigoare a Decretului Lege nr.115/1938, nefiind astfel incidente disp.art. 1837 si art.1860 c.civil, invocate de reclamanta.
Decizia nr.86/10.12.2007 pronuntata de Inalta  Curte de  casatie si Justitie prin care a fost admis recursul in interesul legii declarat de Procurorul General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie, a stabilit ca in situatia prescriptiilor achizitive incepute sub imperiul Decretului Lege nr.115/1938 si implinite dupa intrarea in vigoare a Legii nr.7/1996 actiunile in constatarea dobandirii dreptului de proprietate prin uzucapiune in regim de CF sunt grevate de dispozitiile legii vechi, respectiv cele ale Decretului-Lege nr.115/1938.
Fata de dispozitiile deciziei mai sus mentionate si faptul ca eventuala curgere a termenului de prescriptia achizitiva a inceput in anul 1948, fata de Statul Roman reprezentat prin Ministerul Finantelor Publice, intrucat reclamanta nu face dovada contrara este evident ca in prezenta speta sunt aplicabile prevederile Decretului Lege nr.115/1938.
In conformitate cu prevederile art.28 alin.1 din Decretul Lege nr.115/1938 se retine ca ,,cel care a posedat un bun nemiscator in conditiile legii, timp de 20 de ani, dupa moartea proprietarului inscris in cartea funciara va putea cerere inscrierea dreptului uzucapat".
Avand in vedere prevederile legale mai sus indicate pentru a putea fi admisa actiunea in constatarea dobandirii dreptului de proprietate prin uzucapiune este necesar a fi indeplinite cumulativ doua conditii: moartea proprietarului tabular, conditie care in speta nu este indeplinita deoarece nu se poate vorbi  despre moartea Statului Roman, ca persoana juridica speciala, respectiv o posesie utila si de buna credinta care nu a fost dovedita in nici un fel de catre reclamanta .
Astfel, fata de cele expuse, instanta retine ca in speta nu sunt indeplinite cerintele prev.art.28 al.1 din decretul Lege nr.115/1938, si prin urmare actiunea apare ca inadmisibila.
Pe de alta parte, pentru imobilele care au apartinut cultelor religioase din Romania si care au fost preluate in mod abuziv-cu sau fara titlu, de  stat, anterior  anului 1989, procedura retrocedarii este reglementata prin norme speciale, respectiv OUG nr.94/2000, republicata.
               Prin urmare exceptia inadmisibilitatii actiunii reclamantei fiind intemeiata, vazand disp.art.28 din decretul Lege nr.-115/1938, decizia nr.86/2007 a I.C.C.J, urmeaza a  se respinge actiunea formulata de reclamanta Parohia Evanghelica Luterana Mocrea, pentru uzucapiune, ca inadmisibila.
Vazand ca nu s-au solicitat si justificat cheltuieli de judecata, in drept prev.art.275 c.proc.civ. , nu se vor acorda.
Pentru aceste motive, in numele legii,

                                                      H O T A R A S T E,

Respinge actiunea formulata de reclamanta Parohia Evanghelica Luterana Mocrea, cu sediul procesual ales in (_), jud. Arad in contradictoriu cu paratii Orasul Ineu, prin Primarul Orasului Ineu, Statul Roman prin Ministerul Finantelor Publice si Administratia Financiara Ineu pentru uzucapiune, ca inadmisibila.
Fara cheltuieli de judecata.
Cu drept de recurs in 15 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica din 08 iulie 2009.

   Presedinte                                       Grefier
               (_) (_)
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Prescriptii

Autoritate de lucru judecat .Inadmisibilitatea formularii plangerii penale pentru aceleasi fapte .Neintreruperea termenului de prescriptie a raspunderii penale - Decizie nr. 140 din data de 19.04.2010
Prescriptie. Stingerea dreptului de a pretinde creanta stabilita cu titlu de sulta. Radierea ipotecii. - Sentinta civila nr. 46/S din data de 07.02.2012
STINGEREA IPOTECII PRIN PRESCRIPTIE; EXCEPTIA PRESCRIPTIEI DREPTULUI LA ACTIUNE - Decizie nr. 40/Ap din data de 12.02.2009
Prescrip?ia ac?iunii in raspunderea membrilor organului de conducere in contextul art.139 din Legea nr.85/2006. - Decizie nr. 291 din data de 10.06.2014
Prescriptie. Legea aplicabila. - Decizie nr. 1086 din data de 10.06.2013
Aplicarea legii civile in timp. Prescriptia dreptului la actiune. Analizarea exceptiei in raport de legea sub imperiul careia s-a nascut. - Decizie nr. 70 din data de 29.11.2012
Legea nr. 247/2005: Prescriptia dreptului la actiune - Decizie nr. 66/A din data de 28.03.2008
Contencios administrativ � fiscal. Termen de prescriptie - Decizie nr. 507 din data de 27.02.2006
Prescriptia executarii pedepselor - Decizie nr. 184 din data de 14.03.2006
SCHIMB DE FOLOSINTA TEREN. PRESCRIPTIE ACHIZITIVA - Decizie nr. 985 din data de 17.11.2004
prescriptie drept material - Sentinta civila nr. 4759 din data de 17.04.2009
Acordul de recunoastere a vinovatiei - Sentinta penala nr. **** din data de 08.12.2015
Prescriptie. Data la care se naste dreptul la prescriptie - Sentinta comerciala nr. 7703 din data de 24.05.2005
Decizia civila nr.400/A - Decizie nr. 400/A din data de 10.03.2006
Decizia civila nr.1405 - Decizie nr. 1405 din data de 31.08.2006
Obligatia de a face. Asigurarea platii de catre societatea privatizata a datoriilor catre autoritatea implicata in privatizare. Inceputul prescriptiei extinctive. - Sentinta comerciala nr. 13258 din data de 02.12.2004
Plangere impotriva rezolutiilor sau ordonantelor procurorului de netrimitere in judecata (art. 278 ind.1 C.p.p.). Tardivitatea plangerii petentei in raport de prescrierea raspunderii penale a faptuitorilor. - Sentinta penala nr. 2701 din data de 08.12.2006
Prescriptia executarii sanctiunii contraventionale. Mijlocul procedural prin care poate fi invocata. - Sentinta civila nr. 2256 din data de 07.02.2006
Constatare a intervenirii prescriptiei executarii pedepsei amenzii penale - Sentinta penala nr. 12 din data de 11.01.2011
Constatare prescriptie - Sentinta penala nr. 14 din data de 11.01.2011