InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Ineu

Constatare nulitate absoluta

(Sentinta civila nr. 1899/2010 din data de 15.11.2010 pronuntata de Judecatoria Ineu)

Domeniu Notari si activitate notariala | Dosare Judecatoria Ineu | Jurisprudenta Judecatoria Ineu

ROMANIA
JUDECATORIA INEU, JUDETUL ARAD                       OPERATOR 2826
DOSAR NR. 1846/246/2010

SENTINTA CIVILA NR.1899
Sedinta publica din data de 15 noiembrie 2010
Judecator: _
Grefier: _

S-a luat in examinare cauza civila privind actiunea formulata de reclamanta Comuna S. impotriva paratilor N.E.D. si B. M. pentru  actiune in constatare nulitate absoluta.
La apelul nominal se prezinta  pentru reclamanta avocat B.S. si paratul N.E.D., atat personal cat si in calitate de mandatar al paratei B.M. si martorul reclamantei B.V.
Procedura de citare este legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei de  catre grefierul de sedinta, dupa care instanta a procedat la audierea martorului reclamantei B.V., sub  prestare de juramant, declaratia acestuia fiind consemnata in procesul-verbal, atasat dosarului cauzei.
Reprezentanta reclamantei, avocat B.S. a depus la dosar in sedinta publica plangere penala impotriva faptuitorului-paratului N.E.D, pentru savarsirea infractiunii prev.de art.292 , art.288 alin.2 c.penal, dar nu solicita suspendarea judecatii cauzei pe disp.art.244 alin.1 pct.2 c.pr.civila.
Atat reprezentanta reclamantei avocat B.S. cat si paratul N.E.D. au aratat ca nu mai au alte probe de propus, cereri de formulat sau exceptii de invocat.
Instanta constatand ca numai sunt alte probe de administrat, declara faza probatorie incheiata si acorda cuvantul pentru dezbaterea cauzei in fond.
Reprezentanta reclamantei, avocat B.S. constata nulitatea absoluta a certificatului de calitate de mostenitor si respingerea exceptiei lipsei calitatii procesual active, fara cheltuieli de judecat.
Paratul N.E.D. solicita respingerea actiunii reclamantei, arata  ca la emiterea certificatului de mosteni tor s-a stabilit legaturile de rudenie dintre Z. si Z., au fost frati de mama, I. fiind una si aceeasi persoana cu E.
A mai aratat ca, a cerut atribuirea terenului in baza Legii nr.1/2000, tatal sau, decedat in anul 1993, nu a cerut dupa autorul N.Z., intrucat depasea maximul de 10 ha., prevazut de lege, cu cheltuieli de judecata.
In replica, reprezentanta reclamantei, avocat B.S. arata ca, chiar daca ar fi fost frati, Legea nr.18/1991 i-a repus in termen pe eventuali mostenitori, paratii nu a acceptat aceasta mostenire neformuland cererea privind reconstituirea dreptului de proprietate, I. si E. nu este una si aceeasi persoana.
Actiunea este legal timbrata cu suma de 12 lei reprezentand taxa judiciara de timbru si timbru judiciar mobil in valoare de 0,30 lei.

J U D E C A T A,

Asupra cauzei civile, constata ca prin actiunea inregistrata la aceasta instanta la data de 12 august 2010, cererea fiind legal timbrata, reclamanta Comuna S. cu sediul in S., nr.384, cod postal ., judetul A. a solicitat in contradictoriu cu paratii N.E.D. domiciliat in A., C.A, bl., ap., judetul A. si B.M. domiciliata in A., strada V., nr., bl., sc., judetul Arad, c a prin sentinta ce se va pronunta sa se dispuna constatarea nulitatii absolute a certificatului de mostenitor nr.12/2010 emis de  BNP C., in temeiul art.88 din Legea nr.36/1995;  precum si constatarea vacantei succesorale dupa defunctul N.Z., in temeiul art.85 din legea nr.36/1995.
A motivat in fapt, prin aceea ca, in dosarul nr.15/2010 BNP C. a emis certificatul de calitate de mostenitor nr.12/09.03.2010.
Din cuprinsul actului mentionat, rezulta ca dupa defunctul N.Z., decedat la data de ., a ramas in calitate de succesor, paratul N.E.D. si parata B.M.
Cei doi parati nu au calitate de mostenitori dupa defunctul mentionat, respectiv ca antecesorul lor, tatal N.E., decedat la data de . nu este stranepot de frate dupa N. Z.
Este evident ca N. Z. nu poate fi frate lui N. Z. in masura in care nu au mama sau tata comun.
Neexistand grade de rudenie, certificatul de calitate de mostenitor este nul absolut si intrucat defunctul N.Z. nu are mostenitori, mostenirea devine vacanta.
In drept s-au invocat art.84,85,88 din Legea nr.36/1995.
Paratul N.E.D., in sedinta publica din data de 30 august 2010 a invocat exceptia lipsei calitatii procesual active a reclamantei intrucat aceasta nu are calitatea de  mostenitor conform art.85 din Legea nr.36/1995.
Fata de aceasta exceptie, reprezentanta reclamantei solicita respingerea intrucat este vorba de succesiune vacanta dupa defunctul N. Z., prin actiune fiind solicitat a se constata vacanta succesorala privind pe acest defunct.
La termenul de judecata din data de 20 septembrie 2010, s-a dispus unirea exceptiei lipsei calitatii procesual active a reclamantei cu fondul cauzei.
Pentru solutionarea cauzei s-au depus la dosar:inscrisuri f.3-6, 15-18, 23-57, 59, 62, 67, taxa judiciara de timbru f.11,depozitia martor f.63,66 dosar.
Instanta asupra cererii reclamantei a exceptiei lipsei calitatii procesual active ridicata de parati, din coroborarea probelor de la dosar si a dispozitiilor legale aplicabile, retine in fapt urmatoarele :
Prin certificatul de calitate de mostenitor nr.12/2010, fila 12 dosar, emis de BNP C., s-a stabilit in favoarea paratilor N.E.D. si B.M. calitatea de mostenitori legali dupa urmatorii defuncti : N.Z. decedat la data de ., N.E. decedat la data de ., si sotia N.M. decedata la data de..
Potrivit art.68 si urmatoarele din Legea nr.36/1995, procedura succesorala notariala se deschide, dupa caz, la cererea oricarei persoane interesate, a procurorului, precum si a secretarului consiliului local al localitatii in raza careia defunctul si-a avut ultimul domiciliu, atunci cand are cunostinta ca mostenirea cuprinde bunuri imobile.
                In cererea de deschidere a procedurii succesorale vor fi mentionate datele de stare civila ale defunctului, numele, prenumele si domiciliul mostenitorilor prezumtivi, bunurile defunctului, cu mentionarea valorii acestora, precum si a pasivului succesoral. 
               In succesiunea ce urmeaza a fi declarata vacanta, notarul public citeaza autoritatea administratiei publice competenta a prelua bunurile.
               In cadrul procedurii succesorale, notarul public stabileste calitatea mostenitorilor si legatarilor, intinderea drepturilor acestora, precum si compunerea masei succesorale.
              Calitatea de mostenitor si numarul acestora se stabilesc prin acte de stare civila si cu martori, iar bunurile ce compun masa succesorala se dovedesc prin inscrisuri sau orice ale mijloace de proba admise de lege.
              Certificatul de mostenitor sau de legatar, va cuprinde constatarile din aceasta incheiere referitoare la masa succesorala, numarul si calitatea mostenitorilor si cotele ce le revin din patrimoniul defunctului.
               In cazul in care nu s-a facut dovada existentei unor bunuri in patrimoniul defunctului ori determinarea acestora necesita operatiuni de durata si mostenitorii solicita sa li se stabileasca numai calitatea, se poate emite certificat de calitate de mostenitor.
                In lipsa mostenitorilor legali sau testamentari, la cererea reprezentantului statului, notarul public constata ca succesiunea este vacanta, eliberand certificat de vacanta succesorala, dupa expirarea termenului legal de acceptare a succesiunii.
      Referitor la exceptia calitatii procesual activa a reclamantei, potrivit art.88 alin.1 din Legea nr.36/1995, cu modificari,, Cei care se considera vatamati in drepturile lor prin emiterea certificatului de mostenitor pot cere instantei judecatoresti anularea acestuia si stabilirea drepturilor lor, conform legii. Pana la anularea sa prin hotarare judecatoreasca, certificatul de mostenitor face dovada deplina in privinta calitatii de mostenitor si a cotei sau bunurilor care se cuvin fiecarui mostenitor in parte.,,
     Aceasta dispozitie trebuie coroborata cu cele ale art.680 c.civil, conform carora,, In lipsa de mostenitori legali sau testamentari, bunurile lasate de defunct trec in proprietatea statului.,,
Asadar, potrivit acestui text de lege, statul culege mostenirile ramase in desheredenta, adica fara succesori, care sa poata culege, intrucat la data deschiderii succesiunii fie nu exista mostenitori legali sau testamentari in viata, fie succesori legali in viata la momentul deschiderii succesiuni sunt cu toti nerezervatari, si au fost exheredati total de  defunct, fie succesorii legali sau testamentari in viata, renunta la mostenire sau sunt nedemni cu toti.
Asupra fundamentului vocatiei succesorale a Statului la mostenirile vacante, asa cum de altfel s-a statuat de instanta suprema, Statul este succesor ca oricare altul culegand succesiunile vacante cu titlu de mostenitor "iure hereditatis".
     In acest sens, art.652 alin.2 c.civil arata ca,, legea stabileste ordinea succesiunilor intre mostenitorii legitimi. Copiii naturali, in privinta succesiunii mamei lor si a colateralilor sai, sunt asimilati copiilor legitimi si viceversa. In lipsa de mostenitori legitimi sau naturali, bunurile se mostenesc de sotul supravietuitor. In lipsa de sot, statul devine mostenitor.,,
De asemenea, art.75 alin.3 din legea nr.36/1995, cand succesiunea urmeaza a fi declarata vacanta,  notarul public va cita autoritatea administratiei publice competenta a prelua bunurile.
Cel din urma defunct, a avut ca fiu pe N.E., nascut la ., decedat la 1949, respectiv acesta a avut un fiu N.E., decedat la .., cei doi parati fiind fii lui N.E. decedat in anul 1993, filele 31-42 dosar.
Cu privire la legatura de rudenie dintre defunctul N.Z. si N.Z., aceasta nu poate fi retinuta in conditiile in care acestea nu au cel putin un autor comun.
     Astfel, la art.659 c.civil se arata ca ,,Succesiunile sunt deferite copiilor si descendentilor defunctului, ascendentilor si rudelor sale colaterale, in ordinea si dupa regulile prevazute de lege.,,
     Mai departe, art.661 c .civil stabilesc ca,, Sirul gradelor formeaza linia; se numeste linie dreapta sirul gradelor intre persoanele ce se cobor una dintr-alta; linie colaterala sirul gradelor intre persoanele ce nu se cobor unele din altele, dar care se cobor dintr-un autor comun. Linia dreapta se imparte in linie dreapta descendenta si in linie dreapta ascendenta.Intaia este aceea ce leaga pe capul neamului cu acei ce se cobor de la el; a doua este aceea ce leaga o persoana cu acei din care ea se coboara.,,
      Rudenia, este definita de art.45 alin.1 din C.fam. ca fiind legatura bazata pe descendenta unei persoane dintr-o alta persoana sau pe faptul ca mai multe persoane au un ascendent comun. In primul caz rudenia este in linie dreapta, iar in al doilea in linie colaterala. Rudenia in linie dreapta poate fi ascendenta sau descendenta.
                La art. 46 din acelasi act normativ, gradul de rudenie se stabileste astfel: in linie dreapta, dupa numarul nasterilor; astfel, fiul si tatal sint rude de gradul intii, nepotul de fiu si bunicul sint rude de gradul al doilea;  in linie colaterala, dupa numarul nasterilor, urcind de la una dintre rude pina la ascendentul comun si coborind de la acesta pina la cealalta ruda; astfel, fratii sint rude in gradul al doilea, unchiul si nepotul in gradul al treilea, verii primari in gradul al patrulea.
Ori, aceasta legatura mde rudenie dintre autorul N.Z. si N.Z., ca fiind frati, nu poate fi retinuta in conditiile in care
Prin urmare, in cazul succesiuni vacante fiind recunoscuta calitatea procesual activa autoritatile publice in reprezentarea Statului, in speta retinand in conditiile in care printr-un capat de cerere distinct s-a solicitat constatarea vacantei succesorale a defunctului N.Z., exceptia lipsei calitatii procesual active a reclamantei fiind nefondata, urmand a fi respinsa.
Cu privire la fond cauzei, asa cum se retine din copia dosarului succesoral nr.15/2010, al BNP C. copii filele 23-56 dosar, defunctul N.Z., nascut la data de .. si decedat la data de .., a fost fiul lui N.I. si N.E., cu ultimul domiciliu in comuna S., nr., judetul A.
De asemenea, N.Z., nascut in  anul 1874, decedat la data de .., a fost fiul lui N.T. si N.I., cu ultimul domiciliu in comuna S., judetul A., acestia nu au fost nici tata si nici mama comuni, asa cum au sustinut paratii, aspecte ce nu pot fi retinute nici din depozitia martorilor audiati, la f.63,66 dosar.
Din declaratia martorilor, se mai retine ca la decesul lui N.Z., in anul 1977 nu au existat succesori rezervatari, copii si sot supravietuitor, respectiv nici alti succesori legali.
Concluzionand, instanta retine nulitatea absoluta partiala a certificatului de mostenitor nr.12/2010 eliberat la data de 09 martie 2010 de BNP C., in lipsa oricarei legaturi de rudenie dintre parati si autorul N.Z, decedat la data de  .., iar in temeiul art.85 din Legea nr.36/1995, va constata vacanta succesiunii aceluiasi defunct.
In considerarea celor expuse, in drept vazand disp.art.659 si urmatoarele c.civil, prev.art.680 c.civil, respectiv alte art.75 si urmatoarele din Legea nr.36/1995 cu modificari, se va respinge exceptia lipsei calitatii procesual active a reclamantei , sa va admite cererea reclamantei, iar pe cale de consecinta urmeaza a se constata nulitatea absoluta a certificatului de mostenitor nr.12/2010 emis de BNP C., la data de .. cu privire la mostenitorii defunctului N.Z., decedat la data de ...
Urmeaza a se constata vacan?a succesiunii defunctului N.Z., decedat la data de ..   
Nefiind solicitate cheltuieli de judecata, potrivit art.274 c.pr.civila, nu se vor acorda.
Pentru aceste motive, in numele legii,

H O T A R A S T E
             Respinge exceptia lipsei calitatii procesual active a reclamantei.
             Admite actiunea civila formulata de reclamanta C.S. prin Primarul Comunei S., cu sediul in comuna S., nr.., jud.A. impotriva paratilor N.E.D. domiciliat in A., C.A.V., bl.., ap.., jud.A., si B.M., domiciliata in A., str.V., nr.., bl.., sc.., ap.. jud.A., pentru  actiune in constatare nulitate absoluta si in consecinta:
            -constata nulitatea absoluta a certificatului de mostenitor nr.12/2010 emis de BNP C., la data de .. cu privire la mostenitorii defunctului N.Z., decedat la data de ..,
           -constata vacan?a succesiunii defunctului N.Z., decedat la data de ..   
            Fara cheltuieli de judecata.
            Cu recurs in 15 zile de la comunicare.
            Pronuntata in sedinta publica din 15 noiembrie 2010.
Presedinte                                                             Grefier
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Notari si activitate notariala

Comercial. Aspecte procedurale. Inscrisuri autentice. Invocarea necunoasterii limbii romane nu este caz de error in negotium, constatarile personale ale notarului neputand fi contestate decat prin procedura inscrierii in fals. - Decizie nr. 193/Ap din data de 01.11.2007
Constatare nulitate absoluta certificat de mostenitor. Imobil apartinand domeniului public. Lipsa interesului in promovarea cererii. - Sentinta civila nr. 861 din data de 20.11.2012
constatare nulitate act - Sentinta civila nr. 608 din data de 21.09.2010
Gradul de pericol social ridicat, individualizarea sanctiunii aplicate, primirea persoanelor la munca fara contract - Sentinta civila nr. 1147 din data de 07.10.2013
Proportionalitatea sanctiunii raportat la contraventia comisa - Sentinta civila nr. 1134 din data de 01.10.2013
Conditii pentru aplicarea sanctiunii avertismentului - Sentinta civila nr. 1132 din data de 01.10.2013
Prezumtia de nevinovatie, masurarea valorii vitezei cu aparat omologat - Sentinta civila nr. 959 din data de 17.07.2013
Dovada notificarii debitorului, conditii de admisibilitate a actiunii pentru pronuntarea unei hotarari care tine loc de contract - Sentinta civila nr. 960 din data de 17.07.2013
Nerespectare a masurilor privind incredintarea minorului - Sentinta penala nr. 135 din data de 02.12.2013
Obligatia de a face - Sentinta civila nr. 666 din data de 05.04.2013
Stabilirea dreptului de proprietate privata, pentru obligatie de a face - punere in posesie - Sentinta civila nr. 628 din data de 01.04.2013
Anularea procesului verbal de contraventie - Sentinta civila nr. 2343 din data de 06.11.2013
Pretentii-majorare despagubiri - Sentinta civila nr. 537 din data de 14.03.2013
Contestatia la executare si cererea reconventionala pentru despagubiri - Sentinta civila nr. 662 din data de 04.04.2013
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 803 din data de 23.05.2013
Pretentii, obligatia de a face - Sentinta civila nr. 2073 din data de 02.10.2012
Ordonanta presedintiala - Sentinta civila nr. 999 din data de 06.09.2013
Modificare act constitutiv - Hotarare nr. 1032 din data de 30.07.2013
Ordonanta presedintiala - Sentinta civila nr. 896 din data de 18.06.2013
Constatare clauza abuziva - Sentinta civila nr. 1657 din data de 08.08.2012