InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Ineu

Ordonanta presedintiala

(Sentinta civila nr. 896 din data de 18.06.2013 pronuntata de Judecatoria Ineu)

Domeniu Familie (infractiuni si alte probleme in legatura cu familia); Minori; Ordonanta Presedintiala | Dosare Judecatoria Ineu | Jurisprudenta Judecatoria Ineu

R O M A N I A
JUDECATORIA INEU, JUDETUL ARAD                             OPERATOR 2826
Dosar nr. SENTINTA CIVILA NR.896/2013
Sedinta din publica din 18 iunie 2013
Presedinte :
Grefier :

S-a luat in examinare cererea formulata de reclamantul B M L impotriva paratei G (fosta B) R-B, pentru ordonanta presedintiala.
La apelul nominal nu se prezinta nimeni.
Procedura de citare legal indeplinita, fara citarea partilor, conform art.998 c.pr.civila.
S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de sedinta dupa care, se constata ca instanta este competenta material, teritorial si general potrivit art.114 alin.1 coroborat cu art.996 si urmat.c.pr.civila.
In raport de inscrisurile depuse la dosar, in raport de obiectul cererii reclamantului si avand in vedere ca nu s-au formulat alte cereri, instanta
Cererea este legal timbrata cu suma de 10 lei cu titlu de taxa  judiciara de timbru si timbru judiciar mobil in valoare de 0,3 lei.

J U D E C A T A,
                                                
Constata ca prin actiunea inregistrata la aceasta instanta la data de 14 iunie 2013, reclamantul B M-La CNP _ domiciliat in _, cu domiciliul procesual ales in _, in nume propriu si ca reprezentant legal al minorei B L-A a solicitat in contradictoriu cu parata G (fosta B) R-B, domiciliata in _, ca de urgenta si fara citarea partilor sa se dispuna stabilirea provizorie a domiciliului minorei B L-A -fiica reclamantului, la acesta pana la solutionarea definitiva a dosarului nr_. al Judecatoriei Ineu, prin care a solicitat stabilirea definitiva a domiciliului minorei la reclamant.
In fapt a motivat prin aceea ca, a fost casatorit cu parata pana la data de 24.05.2012, cand a ramas definitiva si irevocabila sentinta civila nr_. din dosar nr_. al Judecatoriei Ineu in ce priveste petitul de desfacere a casatoriei.
Din urma casatoriei partilor a rezultat minora B L-A, nascuta la data de 17.02.2010, iar ca urmare a desfacerii casatoriei dintre parti, prin sentinta civila nr_. a Judecatoriei Ineu, locuinta minorei a fost stabilita la domiciliul reclamantului, cu exercitarea autoritatii parintesti, in comun de catre ambii parinti.
In apelul declarat de parata, Tribunalul Arad prin Decizia civila nr. _ a schimbat sentinta sub aspectul locuintei, stabilind la parata locuinta minorei B L-A, decizia fiind mentinuta si de catre Curtea de Apel Timisoara ca urmare a respingerii recursului declarat de reclamant impotriva deciziei din apel, prin Decizia nr_..
Cu privire la aparenta dreptului, reclamantul arata ca de la separarea in fapt a reclamantului de parata minora a fost crescuta si ingrijita de catre reclamant ajutat de parintii acestuia si a locuit statornic la reclamant.
De la acel moment, cand minora avea 2 ani, s-a bucurat la domiciliul sau de o atentie si ingrijire foarte buna, preocuparea pentru ingrijirea acesteia devenind activitatea principala a reclamantului si a parintilor acestuia, care sunt pensionari.
Mai arata ca minora s-a atasat foarte mult de reclamant si parintii sai, obisnuindu-se foarte mult in casa acestora, unde a crescut dupa varsta de 2 ani, astfel ca avand in vedere aceste imprejurari si atasamentul foarte mare pe care reclamantul si parintii sai il au fata de minora, sentiment care reciproc considerand nedrepte deciziile Tribunalului Arad si ale Curtii de Apel Timisoara, care ignorand aspectele de mai sus au dispus stabilirea domiciliului minorei la mama doar avand in vedere varsta frageda, reclamantul a formulat pe rolul Judecatoriei Ineu o actiune de stabilire a domiciliului minorei la reclamant, care face obiectul dosarului nr_..
Mutarea acesteia la mama pana la solutionarea dosarului nr_. in care se poate stabili ca minora sa ramana la reclamant in continuare, o poate afecta emotional, lezand interesul superior al acesteia care presupune stabilitate.
Cu privire la urgenta, arata ca parata a pus in executare silita dispozitiile Deciziei civile nr_. a Tribunalului Arad si a Deciziei civile nr_. a Curtii de Apel Timisoara, prin care domiciliul minorei B L-A s-a stabilit la ea, executare silita care face obiectul dosarului executional nr_. al B.E.J. _.
In drept s-au aratat prevederile art.996 si urmatoarele, c.pr.civila.
Pentru solutionarea cauzei s-au depus la dosar : copie cerere de chemare in judecata f.6-8, copie citatie dosar nr_. al Judecatoriei Ineu f.10,copie certificat de nastere minora B L A f.11, copie CI reclamant f.12, copie somatie f.13, copie Incheierea nr_. pronuntata in dosar nr_. al Judecatoriei Ineu f.14, copie Sentinta civila nr_. pronuntata in dosar nr_. al Judecatoriei Ineu f.15-18, copia Deciziei civile nr_. pronuntata in dosar nr_. al Tribunalului Arad-Sectia civila f.19-23, copia Deciziei civile nr_. pronuntata an dosar nr_. a Curtii de Apel Timisoara-Sectia civila-complet specializat de familie si minori f.24-27, imputernicire avocatiala f.28, chitanta de plata a taxei judiciare de timbru f.29 dosar.
Din coroborarea probelor de la dosar instanta retine in fapt urmatoarele :
Minora B L-A, s-a nascut la data de 17.02.2010, fila 11 dosar, din casatoria petentului B M L cu intimata G ( fosta B) R B.
Prin sentinta civila nr_. pronuntata in dosar nr_. al Judecatoriei Ineu, fila 15 dosar, a fost desfacuta casatoria petentului B M L cu intimata G ( fosta B) R B incheiata la data de _ in _ jud.Arad, prin acordul sotilor.
A fost stabilita locuinta minorei B L-A nascuta la data de _ 2010 la petentul B M L., cu exercitarea autoritatii parintesti asupra copilului minor Bo L-A, in comun de catre ambii parinti, fila 14 dosar.  
    Prin Decizia civila _ a Tribunalului Arad, fila 19 dosar a fost schimbata in parte sentinta civila nr_. in sensul stabilirii locuintei aceleiasi minore, la intimata G ( fosta B) R B.
    Aceasta decizie a fost mentinuta prin Decizia civila nr_. a Curtii de Apel Timisoara, fila 24 dosar.
               Dupa solutionarea irevocabila a dosarului nr_. al Judecatoriei Ineu, minora a ramas in continuare la petent, respectiv in localitatea _, intimata solicitand punerea in executare a Deciziei civile nr_. a Tribunalului Arad si respectiv a Deciziei civile nr_. a Curtii de Apel Timisoara, fiind format dosar executional nr_. al B.E.J. _, fila 14 dosar.
In fine, la data de 13.05.2013 a fost emisa somatie potrivit art.903 c.pr.civila, fila 13 dosar, fiind stabilit termen pentru predarea minorei la intimata la data de 17.05.2013.
     De asemenea, la data de 5 iunie 2013, petentul a formulat o cerere de chemare in judecata in contradictoriu cu intimata, pentru stabilirea domiciliului minorei B L A, la domiciliul sau, fila 6 dosar.
                Referitor la cerintele de admisibilitate a cererii de ordonanta presedintiala, instanta are in vedere prevederile art. 996 c.pr.civila,, instanta de judecata, stabilind ca in favoarea reclamantului exista aparenta de drept, va putea sa ordone masuri provizorii in cazuri grabnice, pentru pastrarea unui drept care s-ar pagubi prin intarziere, pentru prevenirea unei pagube iminente si care nu s-ar putea repara, precum si pentru inlaturarea piedicilor ce s-ar ivi cu prilejul unei executari.
                Ordonanta este provizorie si executorie.
                Pe cale de ordonanta presedintiala nu pot fi dispuse masuri care sa rezolve litigiul in fond si nici masuri a caror executare nu ar mai face posibila restabilirea situatiei de fapt.,,
                Instanta apreciaza ca cererea petentului este neintemeiata pentru urmatoarele considerente:
                In prezent exista o hotarare irevocabila cu privire la stabilirea domiciliului minorei, hotarare ce face de altfel obiectul executarii silite, respectiv in dosar executional nr_. aflat pe rolul BEJ _.
Din acest motiv, in favoarea petentului nu exista aparenta unui drept, in consens cu prevederile art.996 alin.1, c.pr.civila, ca prima cerinta de admisibilitate a cererii de ordonanta presedentiala, desi prevederile art.403 din c.civ. prescriu ca,, In cazul schimbarii imprejurarilor, instanta de tutela poate modifica masurile cu privire la drepturile si indatoririle parintilor divortati fata de copii lor minori, la cererea oricaruia dintre parinti.,,
Pe de alta parte, nu sunt indeplinite nici cerintele de urgenta, stabilirea domiciliului minorei la petent neputand fi circumscrisa scopului luarii masurilor provizorii, asa cum sunt prevazute in mod expres de legiuitor, la articolul de lege precitat: pastrarea unui drept care s-ar pagubi prin intarziere, prevenirea unei pagube iminente si care nu s-ar putea repara, precum si pentru inlaturarea piedicilor ce s-ar ivi cu prilejul unei executari.
In fine, instanta mai are in vedere ca pe cale de ordonanta presedintiala nu pot fi dispuse masuri care sa rezolve litigiul in fond si nici masuri a caror executare nu ar mai face posibila restabilirea situatiei de fapt, prin stabilirea domiciliului minorei in sensul pretins de petent, interesul minorei precum si dreptul stabilit in favoarea intimatei nemaiputand fi restabilit in fapt, ca urmare a caracterului acestuia.
In consecinta,  pentru cele expuse, vazand in drept disp.art.996 si urmatoarele c.pr.civila,  instanta urmeaza a respinge cererea de ordonanta presedintiala  formulata de petent, pentru stabilire domiciliu minor.
    Vazand ca nu se pune problema cheltuielilor de judecata, in drept disp. art.453 c.pr.civ., instanta urmeaza a nu le acorda.
Pentru aceste motive, instanta,  in numele legii,

H O T A R A S T E

Respinge cererea de ordonanta presedintiala formulata de petentul B M-L CNP _ domiciliat in _, cu domiciliul procesual ales in _, in nume propriu si ca reprezentant legal al minorei B L-A impotriva  intimatei G (fosta B) R-B, domiciliata in _, avand ca obiect stabilire domiciliu minor.
Fara cheltuieli de judecata.
Cu drept de apel in termen de 5 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica din 18 iunie 2013.

Presedinte                                                        Grefier Red.
Tehnored.
4 exp/2 com/

Se comunica cu :
-petent B M-L domiciliat in _, cu domiciliul procesual ales in _,
-intimata G (fosta B) R-B, domiciliata _
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Familie (infractiuni si alte probleme in legatura cu familia); Minori; Ordonanta Presedintiala

Exercitare autoritate parinteasca - Sentinta civila nr. 5613 din data de 03.12.2012
Exercitare autoritate parinteasca - Sentinta civila nr. 5613 din data de 03.12.2012
Gradul de pericol social ridicat, individualizarea sanctiunii aplicate, primirea persoanelor la munca fara contract - Sentinta civila nr. 1147 din data de 07.10.2013
Proportionalitatea sanctiunii raportat la contraventia comisa - Sentinta civila nr. 1134 din data de 01.10.2013
Conditii pentru aplicarea sanctiunii avertismentului - Sentinta civila nr. 1132 din data de 01.10.2013
Prezumtia de nevinovatie, masurarea valorii vitezei cu aparat omologat - Sentinta civila nr. 959 din data de 17.07.2013
Dovada notificarii debitorului, conditii de admisibilitate a actiunii pentru pronuntarea unei hotarari care tine loc de contract - Sentinta civila nr. 960 din data de 17.07.2013
Nerespectare a masurilor privind incredintarea minorului - Sentinta penala nr. 135 din data de 02.12.2013
Obligatia de a face - Sentinta civila nr. 666 din data de 05.04.2013
Stabilirea dreptului de proprietate privata, pentru obligatie de a face - punere in posesie - Sentinta civila nr. 628 din data de 01.04.2013
Anularea procesului verbal de contraventie - Sentinta civila nr. 2343 din data de 06.11.2013
Pretentii-majorare despagubiri - Sentinta civila nr. 537 din data de 14.03.2013
Contestatia la executare si cererea reconventionala pentru despagubiri - Sentinta civila nr. 662 din data de 04.04.2013
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 803 din data de 23.05.2013
Pretentii, obligatia de a face - Sentinta civila nr. 2073 din data de 02.10.2012
Ordonanta presedintiala - Sentinta civila nr. 999 din data de 06.09.2013
Modificare act constitutiv - Hotarare nr. 1032 din data de 30.07.2013
Ordonanta presedintiala - Sentinta civila nr. 896 din data de 18.06.2013
Constatare clauza abuziva - Sentinta civila nr. 1657 din data de 08.08.2012
Anularea titlului executoriu - Sentinta civila nr. 1069 din data de 09.09.2013