InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Ineu

Anularea titlului executoriu

(Sentinta civila nr. 1069 din data de 09.09.2013 pronuntata de Judecatoria Ineu)

Domeniu Contestatie la executare | Dosare Judecatoria Ineu | Jurisprudenta Judecatoria Ineu

ROMANIA
JUDECATORIA INEU,JUDETUL ARAD                                   OPERATOR 2826
DOSAR NR.                                        SENTINTA CIVILA NR.1069/2013
Sedinta publica din data de 09 septembrie 2013
Presedinte :
Grefier :

S-a luat in examinare contestatia la executare formulata de contestatoarea D D M impotriva intimatei Orasul _ prin primarul Orasului _, pentru anularea titlului executoriu nr..
La apelul nominal se prezinta contestatoarea, lipsa fiind intimata.
Procedura de citare este legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de sedinta, dupa care se constata  ca s-au depus la dosar relatiile solicitate de la Primaria orasului Ineu-Serviciul Impozite si Taxe, asa cum s-a dispus la termenele anterioare de judecata din 19.08.2013, 26.08.2013 si respectiv 02.09.2013.
                 Fata de comunicarea acestor relatii, instanta revine asupra dispozitiilor referitoare la sanctionarea functionarului desemnat a comunica aceste relatii, potrivit prevederilor art.187 c.pr.civila.
Contestatoarea arata ca  a luat cunostinta de aceste relatii, i s-a eliberat certificat fiscal unde nu figura cu teren si creante la bugetul local, iar fata de inscrisul depus de Primaria orasului Ineu-Serviciul Impozite si Taxe, arata ca sustine in continuare contestatia la executare, deoarece terenul impozitat a fost vandut.
                Contestatoarea arata ca nu mai are alte cereri.
Instanta, constatand ca nu mai sunt alte probe de administrat, declara faza probatorie incheiata si acorda cuvantul pentru dezbaterea cauzei pe fond.
Contestatoarea solicita admiterea contestatiei la executare, anularea titlului executoriu ca nelegal, deoarece nu datoreaza impozit intrucat de 16 ani terenul figureaza la pozitia lui H A.
                 Solicita acordarea cheltuielilor de judecata, constand in taxa judiciara de timbru si timbru judiciar.
Cererea este legal timbrata cu suma de 79,40 lei cu titlu de taxa judiciara de timbru potrivit chitantei seria _, nr_. fila 24 dosar si timbru judiciar mobil in valoare de 1,50 lei fila 24 dosar.

                                                       J U D E C A T A,

Asupra contestatiei la executare, inregistrata la aceasta instanta la data de 10 iunie 2013, legal timbrata, contestatoarea D D-M domiciliata in _, CNP _6 a solicitat in contradictoriu cu intimata Orasul _ prin Primaria _ si primar, anularea Titlului executoriu nr_. din _ precum si a creantei de 855 lei.
De asemenea solicita anularea somatiei comunicate si orice alt act de executare emis de Primaria _.
                Cu cheltuieli de judecata.
In fapt, contestatoarea arata ca a primit titlul executoriu pentru o pretinsa datorie  reprezentand impozite pe terenul extravilan in suprafata de 1,15 ha., teren ce a fost vandut in  data de 28.03.1997, conform actului legalizat de BNP _, iar pentru acest teren cumparatoarea achita impozit.
In anul 2013, numita T L s-a prezentat la Primaria _ si a declarat ca contestatoarea figureaza cu acest teren, neplatind impozitul iar Primaria _, fara a verifica situatia a emis titlul executoriu pe care il contesta.
Mai mult, in luna martie 2013 petenta a obtinut un certificat fiscal in care se arata ca nu are nici o datorie fata de primarie, iar daca primaria era de buna-credinta ar fi verificat situatia si ar fi constatat ca pentru acest teren numita T L nu are nici o competenta, neputand face declaratie in numele contestatoarei, iar eventuala reclamatie trebuia verificata in prealabil.
Ca atare, modul cum a procedat primaria este nelegal astfel ca solicita anularea acestui act, intrucat nu se poate achita impozit pe teren atat de catre contestatoarea cat si de catre cumparatoarea terenului.
Contestatia la executare nu a fost motivat in drept, fiind aplicabile disp.art. art.256 alin.1 din codul fiscal, prevederile art.171 din OG nr.93/2002 republicata, coroborat cu prevederile art.711 si urmatoarele din c.pr.civila.
Prin intampinarea depusa la fila 28-29 dosar, intimata Orasul _, a solicitat respingerea ca netemeinica si nelegala a contestatiei formulate impotriva titlului executoriu nr_. din _, sens in care arata ca potrivit prev.art.256 alin.1 din codul fiscal  "orice persoana care are in proprietate teren situat in Romania datoreaza pentru acesta un impozit anual, exceptand cazurile in care in prezentul titlu se prevede altfel".
De asemenea ca, din actul legalizat sub nr_., intitulat antecontract de vanzare-cumparare, anexat de catre contestatoare la contestatie, nu rezulta faptul ca aceasta ar fi instrainat terenul care face obiectul titlului executoriu.
               Prin raspunsul la intampinare, depus la fila 35 dosar, contestatoarea arata ca Primaria _ a facut o dubla impozitare, pe de o parte a incasat impozitul pentru acest teren de la H A si in prezent doreste ca tot pentru acest teren sa incaseze impozit si de la contestatoare, fapt ce este total ilegal.
Ca atare, contestatoarea arata ca s-a conformat legii, ceea ce se impoziteaza este bunul, in cazul de fata terenul si nu persoana, cu alte cuvinte statul si-a luat dreptul.
Pentru solutionarea cauzei s-a administrat proba cu inscrisuri :copie CI contestatoare f.3, copie somatie f.4, copie titlul executoriu nr_. f.5,copii chitante privind plata impozitului f.6,12-16, copie certificat de atestare fiscala f.7, copie anexa 1 la certificatul de atestare fiscala f.8, copie Incheiere de legalizare de semnatura nr_. emis de BNP _ Ineu f.9, copie contract de vanzare-cumparare f.10, copie cerere contestatoare f.11, copie chitanta de plata a taxei judiciare de timbru seria _, nr_. fila 24,intampinare f.28-29, adresa nr_. d.34, raspuns la intampinare f.35, raspuns la raspunsul la intampinarea contestatoarei f.38, adresa nr_. a Primariei Ineu f.47, copie titlul de proprietate f.83.917 f.48,56, copie declaratie de impunere f.49,54-55, adresa nr._ a Primariei _ f.50-51, copie registrul agricol f.52-53 dosar.
Examinand contestatia la executare, pe baza probelor de la dosar instanta retine in fapt urmatoarele :
                La data de 22 mai 2013 , intimata Orasul _, prin Primaria orasului _ -serviciul impozite si taxe a emis Titlul executoriu nr_. contestatoarei D D M, privind creanta in suma de 855 lei, reprezentand impozit teren extravilan, fila 5 dosar.
                La aceiasi data, a fost emisa si somatia cu acelasi numar, conform prevederilor art.145 din O.G. nr.92/2003, in vederea achitarii de catre intimata a sumei de 855 lei, in termen de 15 zile de la primirea somatiei.
                Potrivit considerentelor contestatiei la executare expuse anterior, contestatoarea sustine ca titlul executoriu precum si actele de executare emise in baza acestuia sunt nelegale deoarece bunul supus impozitarii, in speta suprafata de 1,15 ha.teren extravilan a fost instrainat de circa 16 catre un tert, mai precis catre numita H A, iar intimata a facut o dubla impozitare, deoarece a incasat impozitul pentru acest teren de la aceasta si tot pentru acest teren a emis titlul executoriu ce face obiectul contestatiei la executare.
                Mai mult, contestatoarea sustine ca ceea ce se impoziteaza este bunul, in cazul de fata terenul si nu persoana, contribuabilul.
                Din relatiile comunicate de Primaria _, la fila 34 dosar, se retine ca ,contestatoarea figureaza inscrisa in registrul agricol pentru anul 2013, vol.63, fila 35 , cu suprafata de 1,73 ha.teren respectiv 1,15 in parcela  A 363/12 _, respectiv 0,58 ha. in parcela  A 225/56 _.
                Din adresa nr_. din 5.09.2013 a Primariei _, fila 50 dosar, coroborat cu inscrisurile depuse la filele  9,10, 12,13 dosar, se retine ca numita H A a fost impozitata conform evidentelor existente la Registrul Agricol pentru suprafata de 1,16 ha, incepand cu data de 01.01.2004 conform Legii nr.571/2003-codul fiscal  si a platit impozit pentru suprafata declarata de la 01.01.2004 pana la data de 01.07.2013.
Se mai retine ca aceasta suprafata de teren a fost inscrisa in registrul agricol inca din anul 2001, pe baza declaratiei pe propria raspundere a numitei H A, fara a depune acte de proprietate asupra acestei suprafete de teren si fara fi precizata parcela din care face parte sub aspectul individualizarii,potrivit filei de Registrul agricol pe anul 2004 .
Conform Titlului de proprietate nr_. din _ rezulta ca contestatoarei si numitului T N M li s-a reconstituit dreptul de proprietate  pentru suprafata de 3,74 ha.teren din extravilan Ineu, fila 48 dosar, fiind declarata doar suprafata de 5800 mp., pentru care a fost platit impozitul la zi de catre aceiasi contestatoare.
Referitor la suprafata de 11500 mp. din acelasi titlu, in urma verificarilor efectuate de catre compartimentul impozite si taxe in anul 2013, cu ocazia declararii terenului propriu de catre T N M, fila 49 dosar, prin declaratia nr_., s-a constatat  ca diferenta de suprafata de 11500 mp.  nu a fost declarata de catre proprietara si nici impusa pana la aceea data.
In baza declaratiei de impunere rectificativa nr_. a fost impusa si suprafata de 11500 mp., pentru care s-a calculat impozitul datorat incepand cu data de 01.01.2008,  art.21, art.25, art.29 si art.91 conform OG nr.92/2003, privind codul de procedura fiscala, impozit la care se adauga majorarile aferente existente la data la care se achita debitul datorat, potrivit acelorasi dispozitii.
              Tot intimata, prin adresa nr_. din 02.09.2013, fila 47 dosar, arata ca numita H A a efectuat plati nedatorate pentru suprafata de 1,15 ha., aceasta fiind indreptatita la restituirea acestora conform legii.
              Astfel, potrivit prev.art.256 alin.1 din codul fiscal  "orice persoana care are in proprietate teren situat in Romania datoreaza pentru acesta un impozit anual, exceptand cazurile in care in prezentul titlu se prevede altfel".
De asemenea, instanta are in vedere ca actul legalizat sub nr.988/28 martie 1997, intitulat antecontract de vanzare-cumparare, nu transmite dreptul de proprietate asupra terenului, ci da nastere in viitor la incheierea contractului de vanzare cumparare, terenul in cauza, respectiv de 1,15 ha. fiind declarat pentru anul 2013 in proprietatea contestatoarei.
               La art.259 din c.fiscal,  in acest sens se arata ca: ,, Pentru un teren dobandit de o persoana in cursul unui an, impozitul pe teren se datoreaza de la data de intai a lunii urmatoare celei in care terenul a fost dobandit. Pentru orice operatiune juridica efectuata de o persoana in cursul unui an, care are ca efect transferul dreptului de proprietate asupra unui teren, persoana inceteaza a mai datora impozitul pe teren incepand cu prima zi a lunii urmatoare celei in care a fost efectuat transferul dreptului de proprietate asupra terenului.In cazurile prevazute la alin. (1) sau (2), impozitul pe teren se recalculeaza pentru a reflecta perioada din an in care impozitul se aplica acelei persoane. Orice persoana care dobandeste teren are obligatia de a depune o declaratie privind achizitia terenului la compartimentul de specialitate al autoritatii administratiei publice locale in termen de 30 de zile, inclusiv, care urmeaza dupa data achizitiei.
               Prin urmare, cum proprietarul unui imobil teren datoreaza impozit in legatura cu acest imobil, cauza juridica a obligatiei avandu-si originea in dreptul de proprietate, apararile contestatoarei nu pot fi retinute, obligatia de plata a impozitului fiind corelativa dreptului in legatura cu bunul respectiv, iar in conditiile in care o alta persoana ar fi platit impozit pentru acelasi teren, in nume propriu, si nu in numele proprietarului, aceasta persoana poate solicita restituirea platii nedatorate, fapt ce nu este de natura sa exonereze de la obligatia de plata a impozitului pe cel care datoreaza acel impozit, mai precis pe proprietarul terenului.
Pe cale de consecinta,  vazand in drept prevederile art.256 alin.1 din Legea nr.571/2003 privind codul fiscal, coroborat cu prevederile art.711 si urmatoarele c.pr.civila, urmeaza a se respinge ca neintemeiata contestatia la executare formulata de contestatoarea D D M impotriva intimatei Orasul _-Primaria Orasului _, pentru anularea titlului executoriu nr_. emis de intimata la data de _ si a actelor de executare emise in baza acestuia.
Vazand ca nu se pune problema cheltuielilor de judecata, in drept disp. art.453 c.pr.civ., instanta urmeaza a nu le acorda.
Pentru aceste motive, in numele legii,

H O T A R A S T E,

Respinge contestatia la executare formulata de contestatoarea D D M, domiciliata in _, impotriva intimatei Orasul _-Primaria Orasului _, cu sediul in _, pentru anularea titlului executoriu nr_. emis de intimata la data de _.
 Fara cheltuieli de judecata.
 Cu drept de apel in 30 de zile de la comunicare. Apelul se depune la Judecatoria Ineu.
 Pronuntata in sedinta publica din 9 septembrie 2013.

              Presedinte        Grefier
Red.
Tehnored.
4 exp/2 com/

Se comunica cu :
-contestatoarea D D M, domiciliata in _
-intimata Orasul _-Primaria Orasului _, cu sediul in _
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Contestatie la executare

Decizie de instituire a masurilor asiguratorii. Condi?ia motivarii acesteia de catre organul fiscal. - Decizie nr. 4531 din data de 22.11.2017
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 31 Camera Consiliu din data de 02.07.2010
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 115 din data de 12.03.2013
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 270 din data de 13.08.2013
Contestatie la executare - Hotarare nr. 810 din data de 24.10.2017
Contestatie la executare - Hotarare nr. 703 din data de 06.10.2017
Contestatie la executare - Hotarare nr. 613 din data de 24.04.2018
Faliment - contestatie - Hotarare nr. 582 din data de 13.11.2017
Contestatie la executare - Sentinta penala nr. 143 din data de 13.04.2017
Contestatie la executare - Sentinta penala nr. 387 din data de 06.10.2017
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 710 din data de 20.09.2017
Recurs nul - oral - Hotarare nr. 1913 din data de 25.01.2010
Conflict de drepturi. Contestatii la titlu - Sentinta civila nr. 16/lm/2008 din data de 17.02.2009
Sechestru asigurator asupra bunurilor imobile proprietate comuna - Decizie nr. 930 din data de 26.11.2015
Anulare proces verbal de distributie a pretului - Sentinta civila nr. 900 din data de 19.11.2015
Anulare proces verbal de distributie a pretului - Decizie nr. 900 din data de 19.11.2015
Plangere contraventionala admisa. Obligatia de restituire a amenzii achitate. - Decizie nr. 118 din data de 02.04.2014
Anularea incheierii de incuviintare a executarii silite - Decizie nr. 60 din data de 30.01.2014
Acte de executare emise de autoritatile germane de tragere la raspundere a reprezentantei contestatoarei - Sentinta civila nr. 287 din data de 18.04.2013
Contestatie impotriva deciziei de instituire a masurilor asiguratorii - Decizie nr. 175 din data de 14.03.2013