InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Ineu

Modificare act constitutiv

(Hotarare nr. 1032 din data de 30.07.2013 pronuntata de Judecatoria Ineu)

Domeniu Asociatii, Fundatii, Corporatii; Persoane juridice | Dosare Judecatoria Ineu | Jurisprudenta Judecatoria Ineu

ROMANIA
JUDECATORIA INEU                                                           OPERATOR  2826 
DOSAR NR.

   INCHEIERE NR.1032/2013
Sedinta Camerei de Consiliu din 30 iulie 2013
Presedinte :
Grefier:

S-a luat in examinare cererea formulata de petentul S T D in calitate de imputernicit al Asociatiei Composesoratul Fostilor Urbarialisti din Satul _, pentru modificare act constitutiv.
La apelul nominal se prezinta imputernicitul S T D cu CI seria _, nr_..
Procedura este legal indeplinita.
S-a expus referatul cauzei de catre grefierul de sedinta, dupa care imputernicitul S T D depune la dosar chitanta seria _, nr_. privind completarea taxei judiciare de timbru.
Instanta constata ca cererea este legal timbrata cu taxa judiciara de timbru, conform art.12 lit.c din OG nr.80/2013.
Avand cuvantul, imputernicitul S T D sustine ca actul modificator indeplineste conditiile legale prevazute de art.6 alin.1 OG nr.26/2000, intrucat este atestat cu data certa de catre avocat, iar procesul-verbal al sedintei cuprinde si hotararea adunarii generale la pagina 5. In continuare, arata ca nu mai are alte acte de depus la dosar.
Imputernicitul Asociatiei, S T D, solicita admiterea cererii si modificarea actului constitutiv astfel cum este actul rescris atestat de avocat.
Constatand ca nu mai sunt alte cereri de formulat, instanta retine cererea spre solutionare.

INSTANTA

Deliberand asupra cererii de fata, constata urmatoarele:
Prin cererea inregistrata pe rolul acestei instante la data de 4.07.2013 petentul S T D cu domiciliul in _, in calitate de imputernicit, a solicitat modificarea Actului constitutiv al Asociatiei Composesoratul Fostilor Urbarialisti din Satul _ autentificat cu nr_. de catre BNP _ din Ineu prin Actul aditional nr_. atestat cu nr_. de avocat L I, cu privire la componenta Consiliului Director al Asociatiei, numirea pe functii in cadrul Consiliului Director si numirea Cenzorului.
In drept, petentul a invocat OG nr.26/2000.
In probatiune s-au depus urmatoarele inscrisuri: delegatie nr_. (fila 4), Actul de constituire autentificat cu nr_. de catre BNP _din Ineu in original (filele 5-6), proces-verbal nr_. (filele 7-12), act aditional nr_., respectiv act de constituire atestat cu nr_. de avocat L I (filele 13-16).
Cererea este legal timbrata cu taxa judiciara de timbru in cuantum de 19 lei conform chitantei seria _, nr_. si cu taxa judiciara de timbru in cuantum de 81 lei conform chitantei seria _, nr_. (fila 25), in temeiul  art.12 lit.c din OG nr.80/2013.
Prin rezolutia din data de 5.07.2013 instanta a dispus atasarea dosarului initial nr_. al Judecatoriei Ineu, in temeiul art.8 alin.3 din OMJ nr.954/B/C/2000.
La termenul din data de 9.07.2013, instanta a dispus citarea petentului cu mentiunea de a de a achita diferenta taxei judiciare de timbru in cuantum de 81 lei, pana la suma totala de 100 lei, sub sanctiunea anularii cererii ca insuficient timbrata, conform art. 33 alin.2 din O.G. nr.80/2013, precum si cu mentiunea de a depune la dosar actul modificator autentificat de notarul public si hotararea adunarii generale constituita potrivit prevederilor din Statutul asociatiei aut. cu nr_. la BNP _ din Ineu.
Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:
In fapt, petentul S T D, in calitate de imputernicit al al Asociatiei Composesoratul Fostilor Urbarialisti din Satul _ a solicitat modificarea Actului constitutiv al Asociatiei autentificat cu nr_. de catre BNP _ din Ineu (filele 5-6) cu privire la componenta Consiliului Director al Asociatiei, numirea pe functii in cadrul Consiliului Director si numirea Cenzorului, si in acest sens a depus la dosar actul aditional nr_., respectiv act de constituire, atestat cu nr_. de avocat L I (filele 13-16).
Astfel cum rezulta din Actului constitutiv al Asociatiei autentificat cu nr_. de catre BNP _ din Ineu ca aport in patrimoniul asociatiei au fost aduse terenuri, respectiv padure si pasune.
In Statutul Asociatiei autentificat cu nr_. la BNP _ (fila 8 din dosarul initial nr_. al Judecatoriei Ineu, atasat) s-a stabilit ca "Adunarea generala este legal constituita daca numarul membrilor prezenti insumeaza dreptul de proprietate asupra a ½ -a  parte din padurea si pasunea comuna", iar "Hotararile Adunarii Generale sunt valabile daca s-a intrunit 2/3 din voturile membrilor prezenti (_)".
Imputernicitul Asociatiei sustine ca Procesul-verbal nr_. cuprinde la pagina 5 si Hotararea Adunarii Generale privind modificarea actului constitutiv.
Cu toate acestea, instanta constata ca  Procesul-verbal nr_. (filele 7-12) nu cuprinde numele si semnaturilor membrilor prezenti pentru a se constata daca Adunarea Generala a fost legal constituita potrivit prevederilor din Statut. Totodata, instanta nu poate retine ca procesul-verbal al sedintei ar cuprinde si hotararea adunarii generale, intrucat la pagina cinci doar se mentioneaza care este componenta comitetului de conducere pentru urmatorii patru ani, fara a se specifica cu ce numar de voturi au fost alesi membrii comitetului. Doar cu privire la persoana cenzorului se arata ca ar fi fost aprobata cu unanimitate de voturi de catre cei prezenti. In aceste conditii, instanta nu poate constata daca, potrivit Statutului este valabila hotararea Adunarii Generale cu privire la componenta Comitetului de conducere.   
In drept, in temeiul art.6 alin.2 lit.f din OG nr.6/2000:
"Actul constitutiv cuprinde, sub sanctiunea nulitatii absolute: (_)
     f) patrimoniul initial al asociatiei; activul patrimonial, in valoare de cel putin un salariu minim brut pe economie, la data constituirii asociatiei, este alcatuit din aportul in natura si/sau in bani al asociatilor. In cazul aportului in natura, forma autentica a actului constitutiv si a statutului este obligatorie".
Conform art.7 alin.2 din OG nr.6/2000:
"Cererea de inscriere va fi insotita de urmatoarele documente:
     a) actul constitutiv;
     b) statutul asociatiei;
     c) actele doveditoare ale sediului si patrimoniului initial;
     d) dovada disponibilitatii denumirii eliberata de Ministerul Justitiei sau, dupa caz, refuzul motivat al eliberarii acesteia".
Totodata, potrivit art.8 alin.2 din OG nr.6/2000:
"In termen de 3 zile de la depunerea cererii de inscriere si a documentelor prevazute la art. 7 alin. (2) judecatorul desemnat de presedintele instantei verifica legalitatea acestora si dispune, prin incheiere, inscrierea asociatiei in Registrul asociatiilor si fundatiilor".
Iar, in temeiul art.33 alin.1 si 2 din OG nr.6/2000:
"(1) Modificarea actului constitutiv sau a statutului asociatiei se face prin inscrierea modificarii in Registrul asociatiilor si fundatiilor aflat la grefa judecatoriei in a carei circumscriptie teritoriala isi are sediul asociatia, cu aplicarea corespunzatoare a prevederilor art. 8 - 12.
     (2) Cererea de inscriere a modificarii va fi insotita de hotararea adunarii generale, iar in cazul modificarii sediului, de hotararea consiliului director".
Din coroborarea acestor prevederi legale, rezulta ca in cazul modificarii Actului constitutiv autentificat de notarul public, in care s-a stabilit ca patrimoniul Asociatiei este alcatuit din aport in natura, este necesar a se anexa cererii actul modificator in forma autentica.
Avand in vedere intregul material probator administrat in prezenta cauza, instanta retine ca petentul nu a dovedit ca hotararea de modificare a actului constitutiv este valabila, respectiv ca este adoptata de catre Adunarea Generala legal constituita potrivit Statutului si nu a depus actul modificator in forma autentica, desi in Actul constitutiv autentificat s-a stabilit ca patrimoniul asociatiei este alcatuit din terenuri.
Pentru aceste considerente, intrucat  petentul nu a inlaturat neregularitatile constatate, astfel cum i s-a comunicat,  instanta, in temeiul art.10 alin.2,  art.33 alin.1 si 2 din OG nr.6/2000, va respinge cererea de modificare a Actului constitutiv al Asociatiei Composesoratul Fostilor Urbarialisti din Satul _ autentificat cu nr_. de catre BNP _ din Ineu.

PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
D I S P U N E

Respinge cererea formulata de petentul S T D cu domiciliul in _, in calitate de imputernicit, pentru modificarea Actului constitutiv aut.cu nr_. al  Asociatiei "Composesoratul Fostilor Urbarialisti din satul _" cu sediul in _
Cu drept de apel in  termen de 5 zile de la comunicare.
In caz de exercitare a caii de atac cererea se va depune la Judecatoria Ineu.
Pronuntata in sedinta publica din 30.07.2013.

Presedinte                                                           Grefier
               

Red./Tehnored./
4 ex./2 com.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Asociatii, Fundatii, Corporatii; Persoane juridice

Gradul de pericol social ridicat, individualizarea sanctiunii aplicate, primirea persoanelor la munca fara contract - Sentinta civila nr. 1147 din data de 07.10.2013
Proportionalitatea sanctiunii raportat la contraventia comisa - Sentinta civila nr. 1134 din data de 01.10.2013
Conditii pentru aplicarea sanctiunii avertismentului - Sentinta civila nr. 1132 din data de 01.10.2013
Prezumtia de nevinovatie, masurarea valorii vitezei cu aparat omologat - Sentinta civila nr. 959 din data de 17.07.2013
Dovada notificarii debitorului, conditii de admisibilitate a actiunii pentru pronuntarea unei hotarari care tine loc de contract - Sentinta civila nr. 960 din data de 17.07.2013
Nerespectare a masurilor privind incredintarea minorului - Sentinta penala nr. 135 din data de 02.12.2013
Obligatia de a face - Sentinta civila nr. 666 din data de 05.04.2013
Stabilirea dreptului de proprietate privata, pentru obligatie de a face - punere in posesie - Sentinta civila nr. 628 din data de 01.04.2013
Anularea procesului verbal de contraventie - Sentinta civila nr. 2343 din data de 06.11.2013
Pretentii-majorare despagubiri - Sentinta civila nr. 537 din data de 14.03.2013
Contestatia la executare si cererea reconventionala pentru despagubiri - Sentinta civila nr. 662 din data de 04.04.2013
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 803 din data de 23.05.2013
Pretentii, obligatia de a face - Sentinta civila nr. 2073 din data de 02.10.2012
Ordonanta presedintiala - Sentinta civila nr. 999 din data de 06.09.2013
Modificare act constitutiv - Hotarare nr. 1032 din data de 30.07.2013
Ordonanta presedintiala - Sentinta civila nr. 896 din data de 18.06.2013
Constatare clauza abuziva - Sentinta civila nr. 1657 din data de 08.08.2012
Anularea titlului executoriu - Sentinta civila nr. 1069 din data de 09.09.2013
Acordare personalitate juridica - Hotarare nr. 837 din data de 10.07.2013
Rectificare Carte Funciara - Sentinta civila nr. 881 din data de 13.06.2013