InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Lehliu Gara

MINORI SI FAMILIE - INCREDINTARE MINOR

(Sentinta civila nr. 867 din data de 04.11.2009 pronuntata de Judecatoria Lehliu Gara)

Domeniu Familie (infractiuni si alte probleme in legatura cu familia); Minori | Dosare Judecatoria Lehliu Gara | Jurisprudenta Judecatoria Lehliu Gara

Pe rol solutionarea cauzei civile avand ca obiect “incredintare minor" actiune formulata de reclamanta A. P. I., impotriva paratului G. N. G. si in contradictoriu cu Autoritatea Tutelara din cadrul Primariei or. F., jud.CL.
Dezbaterile  au avut loc in sedinta publica din data de 28.10.2009 si au fost consemnate in incheierea de sedinta din acea zi, ce face parte integranta din prezenta, cand instanta, avand nevoie de timp pentru a delibera, a amanat pronuntarea la data de 04.11.2009.

I N S T A N T A

Deliberand asupra actiunii civile de fata.
Prin cererea formulata la data de 15.04.2009 reclamanta A. P. I., a chemat in judecata pe paratul G. N.-G., si in contradictoriu cu Autoritatea Tutelara din cadrul Primariei or. F., jud.CL, a solicitat instantei ca prin hotararea ce o va pronunta sa se dispuna incredintarea spre crestere si educare a minorei G. A.-N., reclamantei.
De asemenea relamanta a solicitat ca paratul sa fie obligat a plati o pensie de intretinere in favoarea minorei G. A.-N.,.
 In motivarea actiunii reclamanta a aratat ca s-a aflat in relatii de concubinaj notoriu cu paratul, iar din aceste relatii a rezultat minora G. A. N.
Datorita unor neintelegeri repetate, convietuirea partilor a incetat, si la plecarea reclamantei din domiciliul comun, aceasta a luat cu ea si pe minora, insa paratul a venit si a luat pe minora la locuinta sa si refuza sa o inapoieze reclamantei.
A mai aratat reclamanta ca minora are varsta de 4 ani si nu este bine ingrijita de familia paratului, iar acesta intre timp s-a casatorit cu o femeie care are un copil dintr-o alta relatie, si nu dispune de conditii care sa asigure un trai decent pentru minora in cauza.
Dimpotriva reclamanta are conditii mult superioare celor de care dispune paratul, realizand un venit in cuantum de 1100 lei lunar si locuieste intr-un apartament cu trei camere, fata de parat care locuieste impreuna cu alte doua familii in doua camere si o bucatarie.
A mai aratat reclamanta ca intrucat ea se poate ocupa personal de ingrijirea si educarea copilului minor, ca ea dispune de conditii materiale mult mai bune decat cele ale paratului se impune a fi admisa prezenta actiune.
In drept actiunea a fost intemeiata pe dispozitiile art. 65, 86 si 94  din  C.Fam.
Pentru dovedirea actiunii reclamanta a solicitat administrarea probelor constand in interogatoriu, ancheta sociala, inscrisuri si martori.
La cererea de chemare in judecata reclamanta a atasat in copie:
-cartile de identitate privitoare la reclamanta;
-certificatul de nastere privitor la reclamanta si la minora G. A. N.
-certificatul de casatorie privitor la reclamanta si la numitul A. M..
Paratul a formulat cerere reconventionala prin care a solicitat instantei ca prin hotararea ce o va pronunta sa se dispuna incredintarea spre crestere si educare a minorei G. A.-N. catre parat.
De asemenea paratul a solicitat ca reclamanta sa fie obligata a plati o pensie de intretinere in favoarea minorei G. A.-N.
In motivarea cererii reconventionale s-a aratat ca reclamanta este o fire usuratica si dupa incetarea relatiilor de concubinaj dintre parti reclamanta a luat pe minora cu ea, dar la cateva zile a abandonat-o la locuinta parintilor ei, apoi minora a fost luata la parat de catre concubina tatalui reclamantei.
De atunci minora locuieste impreuna cu paratul si parintii acestuia, de care este atasata afectiv, fiind bine ingrijita si atent supravegheata, si beneficiaza de conditii corespunzatoare de trai, deci este in interesul minorei sa fie incredintata paratului pentru crestere si educare.
La cererea reconventionala paratul a atasat adeverinta eliberata de Primaria or. F, prin care se atesta ca familia paratului este inscrisa in evidentele acestei institutii cu o casa de locuit si teren in suprafata de 1432 m.p.,  cartea de identitate privitoare la parat, si un proces verbal prin care paratul a fost pus in posesie asupra terenului in suprafata de 400 m.p..
In cauza s-a efectuat ancheta sociala la locuintele partilor, iar din referatul intocmit rezulta ca numai reclamanta dispune de conditiile necesare cresteri si dezvoltarii normale a minorei G. A.-N.
Aceasta situatie de fapt a rezultat si din declaratiile martorilor S. A. D. si S. L.
  Examinand probele administrate in cauza, instanta constata urmatoarea situatie de fapt.
Partile au fost in relatii de concubinaj si din aceste relatii a rezultat minora G. A.-N.
Relatiile de concubinaj dintre parti au incetat,  iar minora a ramas la domiciliul paratului. 
Apreciind asupra probelor administrate in cauza instanta constata ca actiunea formulata de reclamanta este fondata  si pe cale de consecinta urmeaza sa o admita, in temeiul art. 44, 86 si 94 din Codul Familiei  si pentru considerentele ce vor fi aratate in continuare.
Datorita faptului ca minora are o varsta mica care reclama prezenta permanenta a reclamantei in preajma acesteia, si reclamanta manifesta un atasament puternic fata de acesta, iar conditiile materiale de care dispune reclamanta asigura un mediu de viata stabil si contribuie la o mai buna crestere si educare a copilului minor, instanta constata ca este in interesul superior al minorei G. A.-N., sa fie incredintata spre crestere si educare reclamantei.
De asemenea instanta va strabili in sarcina paratului sa plateasca pentru minora G. A.-N., o pensie de intretinere, in temeiul art. 86 al. 4 C.Fam. si in cuantumul prevazut de art. 94 al. 3 din C.fam, tinand cont de faptul ca paratul nu are un alt copil minor in intretinere.
Potrivit art. 86 al. 3 din Codul Familiei, descendentul cat timp este minor are drept la intretinere, oricare ar fi pricina nevoii in care se afla si prin dispozitiile art. 86 al. 1 din Codul Familiei se prevede ca obligatia de intretinere exista intre parinti si copii.
Prin urmare minora G. A.-N., are dreptul la intretinere de la tatal lui, si pe cale de consecinta paratul, in calitate de parinte al acestuia are obligatia de a-i  acorda intretinere pentru ca minorul se afla in stare de nevoie ca urmare a faptului ca nu realizeaza venituri. 
Referitor la nivelul veniturilor functie de care se va stabili cuantumul pensiei de intretinere, instanta va avea in vedere nivelul salariului minim pe economie, pentru ca in cauza partile nu au admnistrat dovezi din care sa rezulte ca paratul este incadrat in munca.
Relativ la cererea reconaventionala, instanta constata ca aceasta nu este intemeiata, intrucat paratul dispune de conditii mult inferioare celor ale reclamantei, si oricat de bine intentionat ar fi paratul nu poate sa asigure minorei in cauza o crestere si educatie la nivelul pe care le poate asigura reclamanta.
Prin urmare aceata cerere reconventionala va fi respinsa in temeiul art. 723 al. 1 din C.pr.civ..
  

PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE

Admite actiunea formulata de reclamanta A. P. I., impotriva  paratului G. N.-G., si in contradictoriu cu Autoritatea Tutelara din cadrul Primariei or. F., jud.CL.
Incredinteaza reclamantei spre crestere si educare pe minora G. A.-N.
Obliga pe paratul G. N.-G. sa plateasca minorei G. A.-N., o pensie de intretinere in cuantum de 125 lei  lunar de la data de 15.04.2009 si pana la majoratul minorei.
Respinge cererea recoventionala formulata de paratul G. N.-G.
Cu apel in 15 zile de la comunicare.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Familie (infractiuni si alte probleme in legatura cu familia); Minori

Emitere ordin de protectie - Sentinta civila nr. 6012 din data de 17.12.2012
Desfacere casatorie - Sentinta civila nr. 2695 din data de 07.05.2012
Ordin de protectie - Sentinta civila nr. 5900 din data de 20.11.2012
Desfacere casatorie - Sentinta civila nr. 5011 din data de 13.10.2011
Divort - Sentinta civila nr. 286 din data de 15.10.2009
Legea aplicabila institutiei divortului, cat si cea a exercitarii autoritatii parintesti asupra minorului la data judecarii apelului, avand in vedere faptul ca la data pronuntarii sentintei apelate erau in vigoare dispozitiile Codului Familiei si al... - Decizie nr. 231/AC din data de 02.12.2011
SENTINTA CIVILA - Hotarare nr. 2833 din data de 08.04.2014
TAGADA PATERNITATE - Hotarare nr. 2814 din data de 22.11.2013
NULITATE CASATORIE - Hotarare nr. 2574 din data de 07.11.2013
INREGISTRARE TARDIVA A NASTERII. - Hotarare nr. 2200 din data de 17.09.2013
TAGADA PAETRNITATE. RAPORTUL DE EXPERTIZA MEDICO- LEGALA PRIVIND CERCETAREA PATERNITATII - EXAMENUL SISTEMULUI HLA - Hotarare nr. 2090 din data de 27.04.2012
TAGADA PATERNITATE.PRESCRIPTIA DREPTULUI MATERIAL LA ACTIUNE - Hotarare nr. 4083/2012 din data de 12.10.2012
Desfacerea casatoriei prin acord. Cerere reconventionala. Stabilirea locuintei minorului. Exercitarea autoritatii parintesti. Compensarea cheltuielilor de judecata. - Sentinta civila nr. 132 din data de 27.02.2014
Emitere ordin de protectie - Sentinta civila nr. 6012 din data de 17.12.2012
Desfacere casatorie - Sentinta civila nr. 2695 din data de 07.05.2012
Ordin de protectie - Sentinta civila nr. 5900 din data de 20.11.2012
Desfacere casatorie - Sentinta civila nr. 5011 din data de 13.10.2011
ORDIN DE PROTECTIE NEINDEPLINIREA CONDITIILOR DE ADMISIBILITATE - Sentinta civila nr. 275 din data de 21.06.2013
Fond funciar-reconstituire drept de proprietate - Sentinta civila nr. 1099 din data de 21.12.2012
VALIDARE POPRIRE - Sentinta civila nr. 1091 din data de 18.12.2012