InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Ludus

ACT SEXUAL CU UN MINOR

(Sentinta penala nr. 87 din data de 09.05.2008 pronuntata de Judecatoria Ludus)

Domeniu Coruptie sexuala | Dosare Judecatoria Ludus | Jurisprudenta Judecatoria Ludus

TIP SPETA: SENTINTA PENALA
TITLU: ACT SEXUAL CU UN MINOR
NR. 87
DATA: 9 MAI 2008
AUTOR: JUDECATORIA LUDUS
DOMENII ASOCIATE:

J U D E C A T O R I A, Prin rechizitoriul  Parchetului De Pe Langa Judecatoria Ludus , din ***, in dosar nr.*** s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a inculpatului *** pentru savarsirea infractiunii de "act sexual cu un minor"prev. de art.198 alin.1 Cod penal cu art.41 alin.2 Cod penal.
S-a retinut ca in vara anului 2006, invinuitul a intretinut relatii sexuale in repetate randuri cu partea vatamata ***, desi stia ca aceasta nu implinise 14 ani.
       In actul de sesizare a instantei se arata ca fiind din aceeasi localitate, inculpatul si partea vatamata se cunosteau de mai mult timp si au devenit prieteni din anul 2005. Pe la sfarsitul lunii iunie 2006, in timp ce se afla la unchiul sau *** din satul ***, Cluj, inculpatul a primit mai multe mesaje pe telefonul mobil de la partea vatamata, prin care aceasta ii cerea insistent sa vina la ea in comuna  ***, deoarece are probleme cu parintii.
*** a luat caruta unchiului sau si a plecat spre domiciliul partii vatamate, unde a ajuns in jurul orelor 1,oo. Partea vatamata a sarit pe geam si i-a cerut inculpatului *** sa o ia cu el, sa plece undeva impreuna deoarece nu mai poate locui cu parintii. Acesta a fost de acord si au plecat impreuna la unchiul sau in satul ***, unde au ramas cateva ore, timp in care au intretinut raporturi sexuale. In dupa amiaza aceleiasi zile partea vatamata a fost descoperita  si dusa la parintii sai, iar inculpatul  a ramas in localitatea ***i.
Dupa aproximativ doua saptamani, a primit din nou mesaje de la partea vatamata , care l-a anuntat ca a pornit pe jos spre domiciliul unchiului sau unde se afla si inculpatul ***, deoarece doreste sa locuiasca impreuna cu acesta.
       Inculpatul a fost de acord, s-au intalnit si au ramas la domiciliul unchiului invinuitului doua zile, in care au intretinut raporturi sexuale, pe urma s-au prezentat la Postul de Politie din com*** de unde partea vatamata a fost dusa acasa.
Se sustine ca in cursul lunii august 2006, partea vatamata a plecat din proprie initiativa la domiciliul parintilor inculpatului, unde a ramas impreuna cu acesta timp de o saptamana.
La inceputul anului scolar 2006-2007, parintii partii vatamate au transferat-o la o scoala din Jud.Bistrita-Nasaud, unde a ramas pana in vacanta de iarna.
        In vacanta din luna februarie, dupa terminarea semestrului I, partea vatamata s-a intors in com. *** si a plecat la domiciliul parintilor inculpatului, unde a ramas impreuna cu acesta aproximativ 4 saptamani.
In faza de urmarire penala *** a recunoscut  ca a intretinut raporturi sexuale cu partea vatamata in repetate randuri, desi stia ca nu are decat 14 ani, precizand ca, de fiecare data cand s-au intalnit partea vatamata a avut initiativa de a ramane impreuna si a fost de acord sa intretina raporturi intime, acesta neexercitand asupra sa nici un fel de presiuni.
La termenul din *** s-a dispus conexarea  dosarului nr.***, care are ca obiect al sesizarii rechizitoriul Parchetului  de pe langa Judecatoria Ludus  din ***, in dosar nr. ***, in care s-a retinut ca *** , in vara si toamna anului 2006, era prieten cu partea vatamata *** in varsta de 14 ani, perioada in care au intretinut raporturi sexuale, minora fugind de acasa impreuna cu el.
Dupa ce s-a inceput urmarirea penala impotriva acestuia pentru faptele din vara anului 2006, chiar inainte de a fi sesizata instanta de judecata, la data de 09.02.2007, in baza unei intelegeri prealabile, inculpatul si partea vatamata au plecat impreuna, stand o perioada ascunsa intr-o casa nelocuita, apoi la domiciliul  inculpatului  pana la data de 11.03.2007 cand au fost depistati de organele de politie, minora fiind dusa la domiciliul ei.
In toata perioada  cat au fost impreuna, inculpatul  a intretinut raporturi sexuale cu partea vatamata (cu acordul acesteia) stiind ca este in varsta de 14 ani.
S-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a inculpatului *** pentru savarsirea infractiunii de "raport sexual cu o minora" prev. de art.198 alin.1 Cod penal.
In faza de urmarire penala  s-au administrat urmatoarele probe : plangerea si declaratiile partii vatamate (f.4,5,13,14), certificatul medico-legal (f.6), declaratiile martorilor (f.11,12,15,16,17-18,19,20-21);declaratiile invinuitului (f.7-9), procesul-verbal de prezentare a materialului de urmarire penala (f.22).
In faza de cercetare judecatoreasca, la termenul din *** s-a verificat legalitatea actului de sesizare  a instantei, iar la termenele din ***, *** si ***  s-a pus in vedere partii vatamate prin reprezentant sa precizeze daca se constituie parte civila in cauza.
La termenul din *** s-a luat act ca partea vatamata nu se constituie parte civila in cauza.
La  ***, in baza art. 300 Cod procedura penala, s-a verificat regularitatea actului de sesizare a instantei ce a facut obiectul dosarului nr. *** conexat la prezenta cauza , a fost audiat inculpatul si martorii *** si ***.
La *** a fost audiata  partea vatamata ***.
Analizand probele administrate in cauza in faza de urmarire penala si de cercetare judecatoresca se retin urmatoarele:
In vara anului 2006, ***  a intretinut relatii sexuale in repetate randuri cu partea vatamata ***, stare de fapt ce rezulta din declaratia partii vatamate din ***, fila 4 si ****, declaratia invinuitului din ***  declaratia martorei *** din *** care relateaza ca a inteles ca partea vatamata are 13 ani si certificatul medico-legal nr.*** ce atesta o deflorare mai veche de  14 zile.
Fapta inculpatului *** care a intretinut raporturi sexuale cu o minora care nu a implinit 15 ani, in repetate randuri, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de "act sexual cu un minor" prev. de art.198 alin.1 Cod penal .
       Instanta  va retine incidenta starii de agravare prevazuta de  art.41 alin.2 Cod penal “infractiunea este continuata cand o persoana savarseste la diferite intervale de timp, dar in realizarea aceleiasi rezolutii, actiuni sau inactiuni care prezinta, fiecare in parte, continutul aceleiasi infractiuni", reprezentata in esenta de consumare la intervale diferite de timp a raporturilor sexuale dintre inculpatul *** si partea vatamata .
       Cu privire la individualizarea pedepsei instanta va tine seama de  dispozitiile partii generale a codului penal, de limitele de pedeapsa fixate in partea speciala, respectiv de la 1 la 5 ani  de gradul de pericol social al faptei savarsite, de starea de agravare prevazuta de art.41 Cod penal  de persoana infractorului , care nu are antecedente penale,  de imprejurarile concrete ale savarsirii faptei, respectiv de varsta partii vatamate si de opozitia familiei acesteia manifestata fata de consumarea unor relatii intime cu inculpatul    .
       Consumarea infractiunii  de act sexual cu un minor aduce o incalcare a libertatii si moralitatii vietii sexuale a persoanei cu repercusiuni grave asupra personalitatii in toate atributele ei esentiale.
        De altfel, aceasta infractiune are un obiect juridic specific, respectiv  relatiile sociale a caror desfasurare normala nu este cu putinta fara  apararea libertatii si moralitatii vietii sexuale  a persoanei.
       Viata persoanei, integritatea sa fizica si psihica trebuie sa se desfasoare  in anumite norme care asigura apararea unor valori  morale si juridice de maxima importanta si anume libertatea si moralitatea vietii sexuale a persoanei, care presupune desfasurarea acesteia in conformitate cu optiunea libera a persoanei si cu morala.
       Fata de varsta precoce insa a partii vatamate se prezuma ca  libertatea acesteia de optiune nu este deplin  dezvoltata anterior varstei de 15 ani.
       Pentru motivele aratate in temeiul art. 198 alineat 1 Cod penal , condamna inculpatul *** pentru savarsirea infractiunii de " act sexual cu un minor" prevazuta  de art.198 alin.1 Cod penal cu art.41 alin.2 Cod penal, in dauna partii vatamate  ***  la 3 ani inchisoare.
Dupa ce s-a inceput urmarirea penala impotriva acestuia pentru faptele din vara anului 2006, chiar inainte de a fi sesizata instanta de judecata, la data de 09.02.2007 inculpatul si partea vatamata au continuat sa intretina raporturi sexuale  asa cum rezulta din declaratia inculpatului din 21 martie 2008 si din declaratia partii vatamate din 24 aprilie 2008.
Fapta inculpatului *** care a intretinut raporturi sexuale cu o minora care nu a implinit 15 ani  intruneste elementele constitutive ale infractiunii de "act sexual cu un minor" prev. de art.198 alin.1 Cod penal .
       Instanta va tine seama de de dispozitiile partii generale a codului penal, de limitele de pedeapsa fixate in partea speciala, respectiv de la 1 la 5 ani  de gradul de pericol social al faptei savarsite, de persoana infractorului , care nu are antecedente penale, motiv pentru care, in temeiul art. 198 alineat 1 Cod penal , condamna inculpatul *** pentru savarsirea infractiunii de " act sexual cu o minora" prev. de art.198 alin.1 Cod penal  in dauna aceleiasi parti vatamate  *** la 3 ani inchisoare.
In temeiul art. 33 litera  a Cod penal “ cand doua sau mai multe infractiuni au fost savarsite de aceeasi persoana, inainte de a fi condamnata definitiv pentru vreuna dintre ele (_) exista concurs chiar daca una dintre infractiuni a fost comisa pentru savarsirea sau ascunderea altei infractiuni “ constata ca cele doua infractiuni au fost  comise in concurs real.
In temeiul art.34 litera b Cod penal contopeste cele 2 pedepse  cu inchisoarea, aplicandu-se inculpatului *** pedeapsa cea mai grea de 3 ani, fara spor.
In ceea ce priveste modalitatea de executare  se au in vedere dispozitiile    art.  86 indice 1 Cod penal care prevad ca  “ instanta poate dispune suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere, daca sunt intrunite urmatoarele conditii:
    a) pedeapsa aplicata este inchisoarea de cel mult 4 ani;
    b) infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa inchisorii mai mare de un an, afara de cazurile cand condamnarea intra in vreunul dintre cazurile prevazute in art. 38;
    c) se apreciaza, tinand seama de persoana condamnatului, de comportamentul sau dupa comiterea faptei, ca pronuntarea condamnarii constituie un avertisment pentru acesta si, chiar fara executarea pedepsei, condamnatul nu va mai savarsi infractiuni."
In concret fata de   lipsa antecedentelor penale ale inculpatului si fata de conduita procesuala pe parcursul cercetarii judecatoresti se apreciaza  ca pronuntarea condamnarii constituie un avertisment pentru acesta si, chiar fara executarea pedepsei.
       Pentru aceste motive in temeiul art.86 indice 1 si art. 86 indice 2 Cod penal  dispune suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere si stabileste termen de incercare 5 ani.
In temeiul art.86 indice 3 Cod penal, pe durata termenului de incercare de  5 ani de zile , inculpatul *** se va supune urmatoarelor  masuri de supraveghere:sa se prezinte  in prima saptamana a  fiecarei luni  la Serviciul de protectie a victimelor si reintegrare sociala a infractorilor de pe langa Tribunalul Mures, sa  anunte, in prealabil, orice schimbare de domiciliu, resedinta sau locuinta si orice deplasare care depaseste 8 zile, precum si intoarcerea, sa comunice informatii de natura a putea fi controlate mijloacele lui de existenta;
        De asmenea pune in vedere inculpatului ***  sa nu intre in legatura cu partea vatamata  *** si  reprezentantii  legal  ai  partii  vatamate *** si *** si dispune ca supravegherea executarii obligatiilor stabilite de instanta  sa se faca de Serviciul de protectie a victimelor si reintegrare sociala a infractorilor de pe langa Tribunalul Mures.
       Atrage atentia inculpatului *** asupra revocarii suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere.
       Ia act ca partea vatamata *** prin  reprezentantii  legal  *** si *** nu au formulat pretentii civile in cauza.
       In baza art.191 alin.1 Cod procedura penala obliga inculpatul *** la plata sumei de 170  lei , reprezentand cheltuielile judiciare avansate de catre stat, din care 100 lei reprezentand onorariul aparatorului desemnat din oficiu pentru inculpate (fila 18) va fi  avansata din fondurile  speciale ale Ministerului Justitiei si va fi virata in contul Baroului de Avocati Mures.
       In baza art.193 alin.1 Cod procedura penala obliga  inculpatul *** la plata sumei de 1.320 lei reprezentand cheltuieli judiciare efectuate de catre *** , respectiv onorariu aparator ales.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Coruptie sexuala

CORUPTIE SEXUALA - Sentinta penala nr. 35 din data de 11.02.2013
coruptie sexuala - Sentinta penala nr. 2150 din data de 10.12.2009
REINCREDINTARE MINOR - Sentinta civila nr. 1043 din data de 11.08.2010
PROPUNERE ARESTARE PREVENTIVA - Sentinta penala nr. 4C din data de 20.06.2010
ULTRAJ CONTRA BUNELOR MORAVURI SI TULBURAREA LINISTII PUBLICE - Sentinta penala nr. 25 din data de 16.02.2009
UCIDERE DIN CULPA - Sentinta penala nr. 134 din data de 08.10.2009
PLANGERE LA LEGEA NR. 247/2005 - Sentinta civila nr. 1098 din data de 20.11.2009
ACTIUNE IN CONSTATARE - Sentinta civila nr. 644 din data de 22.07.2008
ACT SEXUAL CU UN MINOR - Sentinta penala nr. 87 din data de 09.05.2008
VIOL - Hotarare nr. 281 din data de 21.12.2007
CONTESTATIE LA EXECUTARE - Hotarare nr. 350 din data de 31.05.2007
DIVORT FARA COPII - Hotarare nr. 98 din data de 09.02.2007
ABUZ DE INCREDERE - Hotarare nr. 289 din data de 20.10.2006
Coruptie sexuala. Element material - Sentinta penala nr. 233 din data de 30.01.2014
:coruptie sexuala -art. 202 Cod penal. Retinerea formei agravate prev. de alin. 2 al art. 202 Cod penal - Sentinta penala nr. 2619 din data de 20.09.2012
Coruptie sexuala - art. 202 alin. 1 C.p. Forma continuata - situatia de fapt. Individualizarea pedepsei. - Sentinta penala nr. 268 din data de 31.01.2012
Coruptie sexuala - Sentinta penala nr. 135 din data de 13.03.2012