Actiune in constatare. Prescriptia extinctiva a dreptului la actiune pentru realizarea dreptului de creanta al promitentei cumparatoare
(Sentinta civila nr. 6192 din data de 09.05.2011 pronuntata de Judecatoria Sectorului 2)DOMENIU: PRESCRIPTIE
Actiune in constatare. Prescriptia extinctiva a dreptului la actiune pentru realizarea dreptului de creanta al promitentei cumparatoare. SENTINTA CIVILA nr. 6192/09.05.2011 Prin cererea inregistrata pe rolul Judecatoriei Sectorului 2 Bucuresti, astfel cum a fost precizata la termenul de astazi, reclamantul L.C.J.P. prin reprezentant A.K. a chemat in judecata parata S.C. I.B.C. S.R.L., solicitand instantei sa constate prescriptia survenita in ceea ce priveste "antecontractul de vanzare-cumparare" pe care mandatarul reclamantului l-a semnat la data de 20.04.2007 cu parata, contractul de vanzare-cumparare avand termen final de autentificare la sase luni de la incheierea antecontractului, privitor la vanzarea proprietatii apartamentului din Bucuresti, sector 2, numar cadastral provizoriu, carte funciara nedefinitiva a localitatii Bucuresti, sector 2. Reclamantul a precizat ca aceasta constatare a prescriptiei este necesara pentru radierea mentiunilor la Oficiul de cadastru si pentru realizarea mandatului sau in a face diligentele necesare pentru a vinde apartamentul asa cum este prevazut in procura anexata cererii.
In temeiul art. 112 C.pr.civ., au fost atasate cererii de chemare in judecata copii certificate de pe procura autentificata, antecontractul de vanzare-cumparare autentificat, contract de vanzare-cumparare autentificat.
Parata, desi legal citata, nu s-a prezentat la termenul acordat de instanta si nici nu a depus intampinare prin care sa arate exceptiile, dovezile si toate mijloacele de aparare, asa cum prevad dispozitiile art. 115-118 C.pr.civ.
In temeiul art. 152 si 167 alin. 1 C.pr.civ., instanta a incuviintat si a fost administrata proba cu inscrisurile depuse de reclamant in sustinerea cererii de chemare in judecata.
In urma analizarii probelor, instanta retine urmatoarea situatie de fapt:
La data de 20.04.2007, intre reclamantul L.C.J.-P., in calitate de promitent-vanzator, si parata SC I.B.C. SRL, in calitate de promitenta cumparatoare, s-a incheiat antecontractul de vanzare-cumparare autentificat la BNPA R.D., M.P., A.-G.S. si A.P., prin care reclamantul se obliga sa vanda paratei apartamentul nr. 5, proprietatea reclamantului (conform contractului de vanzare-cumparare autentificat), situat in Bucuresti, Sector 2, individualizat cu numar cadastral al bunului imobil, compus din 7 camere si dependinte, avand o suprafata locuibila de 202,67 mp, impreuna cu cota parte indiviza de 1/14 asupra partilor din imobil care prin natura si destinatia lor sunt in proprietate comuna, perpetua si fortata a tuturor coproprietarilor (respectiv garaj, scari, ascensoare, spalatorii si doua camere ale portarului). Terenul aferent locuintei in suprafata de 59,71 mp, respectiv cota indiviza de 1/14 a fost atribuit in folosinta pe durata existentei constructiei, iar in prezent urmeaza regimul juridic prevazut de Legea nr. 18/1991 (Legea Fondului Funciar).
Proprietarul vanzator se obliga ca intr-un termen de 6 luni calendaristice, data pana la care urma a se fi incheiat in forma autentica contractul de vanzare-cumparare, sa obtina certificatul de atestare fiscala de la Primaria Sectorului 2 Bucuresti, Directia Venituri Buget Local, sa prezinte ultima factura si chitanta aferenta acestuia, eliberate de catre Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Bucuresti, Sector 2 si totodata se obliga sa nu instraineze altei persoane fizice sau juridice apartamentul care facea obiectul antecontractului si nici sa nu incheie alt antecontract de vanzare-cumparare privind apartamentul descris, garantand promitenta cumparatoare pentru evictiune si vicii partiale conform art. 1337 Cod civil si art. 292 Cod Penal.
Potrivit aceluiasi antecontract, parata se obliga sa cumpere de la reclamant apartamentul nr.5, contra sumei de 750.000 lei, suma din care a achitat promitentului vanzator suma de 167.000 lei, cu titlul de avans, prin transfer bancar pana la data incheierii antecontractului, diferenta de pret, respectiv suma de 583.000 lei urmand a se achita odata cu semnarea contractului de vanzare-cumparare, respectiv intr-un termen de 6 luni calendaristice, incepand de la data autentificarii antecontractului.
Potrivit vointei partilor antecontractului, in cazul in care promitentul vanzator, personal sau prin mandatar, la data stipulata, nu se va prezenta la notarul public sa incheie contractul de vanzare-cumparare, promitenta cumparatoare se va putea adresa initial notarului public in vederea obtinerii unei incheieri de certificare si ulterior instantei de judecata in vederea pronuntarii unei hotarari judecatoresti care sa tina loc de act autentic de vanzare-cumparare, conform art. 5 din Titlul X din Legea nr. 247/2005, iar in cazul in care promitenta cumparatoare ar fi fost cea care nu se va fi prezentat la notar, aceasta va fi pierdut avansul de 167.000 lei.
Potrivit extrasului de carte funciara pentru informare a imobilului din Bucuresti, Sector 2, proprietatea reclamantului, in Partea a III-a a Cartii Funciare este inscrisa incheierea in baza antecontractului de vanzare-cumparare emis de BNPA S.Al., fiind notat dreptul de promisiune in favoarea paratei, incheierea contractului de vanzare-cumparare in sase luni de la data autentificarii antecontractului.
In solutionarea cererii de chemare in judecata cu care a fost sesizata instanta devin incidente urmatoarele dispozitii legale:
Articolul 111 din Codul de procedura civila, potrivit cu care partea care are interes poate sa faca cerere pentru constatarea existentei sau neexistentei unui drept. Cererea nu poate fi primita daca partea poate cere realizarea dreptului.
Potrivit art. 1 din Decretul nr. 167/1958, privitor la prescriptia extinctiva, dreptul la actiune, avand un obiect patrimonial, se stinge prin prescriptie, daca nu a fost exercitat in termenul stabilit in lege. Orice clauza care se abate de la reglementarea legala a prescriptiei este nula.
Articolul 3 din acelasi decret statueaza ca termenul de prescriptie este de 3 ani.
Potrivit art. 7 din acelasi act normativ, prescriptia incepe sa curga de la data cand se naste dreptul al actiune. Daca dreptul este sub conditie suspensiva sau cu termen suspensiv, prescriptia incepe sa curga de la data cand s-a implinit conditia sau a expirat termenul.
Articolul 101 alin. 3 din Codul de procedura civila stabileste ca termenele statornicite pe ani, luni sau saptamani se sfarsesc in ziua anului, luni sau saptamanii corespunzatoare zilei de plecare.
Raportand prevederile legale de mai sus la situatia de fapt retinuta, instanta constata ca cererea reclamantului este intemeiata si o va admite in consecinta, pentru urmatoarele considerente:
Antecontractul de vanzare-cumparare autentificat la 20.04.2007 la BNPA R.D., M.P., A.-G.S. si A.P. a dat nastere in patrimoniile partilor contractante la obligati de a face si drepturi corelative.
Astfel, in temeiul antecontractului amintit, in patrimoniul atat al reclamantului, cat si al paratei, au luat nastere obligatii de a face, constand in prezentarea la notarul public si incheierea in forma autentica a contractului de vanzare-cumparare, singurul in masura sa justifice transmiterea dreptului de proprietate asupra apartamentului 5, transmitere in considerarea careia s-a incheiat antecontractul in discutie.
Obligatia de a face a fiecarei parti avea, in patrimoniul ambelor parti contractante, un drept corelativ, dreptul la incheierea in forma autentica a contractului de vanzare-cumparare avand ca obiect material apartamentul nr. 5 din Bucuresti, Sector 2.
Acest drept substantial ar fi putut fi realizat, in caz de neexecutare de bunavoie a obligatiei contractuale corelative, pe calea actiunii in justitie, stiut fiind faptul ca dreptul la actiune este mijlocul procesual de realizare a dreptului subiectiv material aferent. Prin exercitarea dreptului la actiune se tinde la realizarea dreptului substantial, prin intermediul fortei coercitive a statului.
Pentru garantarea sigurantei circuitului juridic, legiuitorul a reglementat prin Decretul nr. 167/1958 institutia prescriptiei extinctive.
Prescriptia extinctiva reprezinta un mod de transformare a raportului juridic civil care consta in stingerea dreptului de realizare silita a obligatiei civile, drept neexercitat de subiectul activ in termenul prevazut de lege (art. 1, 20 din Decretul nr. 167/1958).
Prescriptia extinctiva este reglementata ca o institutie juridica de ordine publica, destinata ocrotirii unui interes general, inlaturarea incertitudinii in raporturile juridice civile si asigurarea stabilitatii lor (art. 1 alin. 3, art. 18 din Decretul nr. 167/1958).
Prin efectele pe care le produce - stingerea acelei componente a dreptului la actiune care consta in posibilitatea creditorului de a obtine condamnarea debitorului la executarea obligatiei ce ii incumba - prescriptia extinctiva este o sanctiune indreptata impotriva pasivitatii titularului dreptului subiectiv civil.
Cu referire stricta la datele spetei, termenul de prescriptie extinctiva a dreptului de creanta al paratei (la obtinerea din partea reclamantului, de bunavoie sau cu concursul fortei coercitive a statului, a incheierii in forma autentica a contractului de vanzare-cumparare) este de 3 ani, conform art. 3 din decretul nr. 167/1958 si a inceput sa curga de la 20.10.2007, conform art. 7 din Decret, implinindu-se la 20.10.2010, conform art. 101 alin. 3 C.pr.civ.
In lumina celor de mai sus, retinand ca reclamantul justifica un interes juridic in promovarea si sustinerea prezentei actiuni de a carei admitere depinde radierea din cartea funciara a notarii "dreptului de promisiune" in favoarea paratei, constatand ca la 20.10.2010 s-a implinit termenul de prescriptie extinctiva a dreptului de actiune pentru realizarea dreptului de creanta al paratei, izvorat din antecontractul de vanzare-cumparare autentificat, ceea ce echivaleaza cu constatarea inexistentei a dreptului de creanta al paratei / inexistentei a obligatiei de a face a reclamantului (art. 111 C.pr.civ.), instanta va admite cererea de chemare in judecata cu care a fost sesizata.
Actiune in constatare. Prescriptia extinctiva a dreptului la actiune pentru realizarea dreptului de creanta al promitentei cumparatoare. SENTINTA CIVILA nr. 6192/09.05.2011 Prin cererea inregistrata pe rolul Judecatoriei Sectorului 2 Bucuresti, astfel cum a fost precizata la termenul de astazi, reclamantul L.C.J.P. prin reprezentant A.K. a chemat in judecata parata S.C. I.B.C. S.R.L., solicitand instantei sa constate prescriptia survenita in ceea ce priveste "antecontractul de vanzare-cumparare" pe care mandatarul reclamantului l-a semnat la data de 20.04.2007 cu parata, contractul de vanzare-cumparare avand termen final de autentificare la sase luni de la incheierea antecontractului, privitor la vanzarea proprietatii apartamentului din Bucuresti, sector 2, numar cadastral provizoriu, carte funciara nedefinitiva a localitatii Bucuresti, sector 2. Reclamantul a precizat ca aceasta constatare a prescriptiei este necesara pentru radierea mentiunilor la Oficiul de cadastru si pentru realizarea mandatului sau in a face diligentele necesare pentru a vinde apartamentul asa cum este prevazut in procura anexata cererii.
In temeiul art. 112 C.pr.civ., au fost atasate cererii de chemare in judecata copii certificate de pe procura autentificata, antecontractul de vanzare-cumparare autentificat, contract de vanzare-cumparare autentificat.
Parata, desi legal citata, nu s-a prezentat la termenul acordat de instanta si nici nu a depus intampinare prin care sa arate exceptiile, dovezile si toate mijloacele de aparare, asa cum prevad dispozitiile art. 115-118 C.pr.civ.
In temeiul art. 152 si 167 alin. 1 C.pr.civ., instanta a incuviintat si a fost administrata proba cu inscrisurile depuse de reclamant in sustinerea cererii de chemare in judecata.
In urma analizarii probelor, instanta retine urmatoarea situatie de fapt:
La data de 20.04.2007, intre reclamantul L.C.J.-P., in calitate de promitent-vanzator, si parata SC I.B.C. SRL, in calitate de promitenta cumparatoare, s-a incheiat antecontractul de vanzare-cumparare autentificat la BNPA R.D., M.P., A.-G.S. si A.P., prin care reclamantul se obliga sa vanda paratei apartamentul nr. 5, proprietatea reclamantului (conform contractului de vanzare-cumparare autentificat), situat in Bucuresti, Sector 2, individualizat cu numar cadastral al bunului imobil, compus din 7 camere si dependinte, avand o suprafata locuibila de 202,67 mp, impreuna cu cota parte indiviza de 1/14 asupra partilor din imobil care prin natura si destinatia lor sunt in proprietate comuna, perpetua si fortata a tuturor coproprietarilor (respectiv garaj, scari, ascensoare, spalatorii si doua camere ale portarului). Terenul aferent locuintei in suprafata de 59,71 mp, respectiv cota indiviza de 1/14 a fost atribuit in folosinta pe durata existentei constructiei, iar in prezent urmeaza regimul juridic prevazut de Legea nr. 18/1991 (Legea Fondului Funciar).
Proprietarul vanzator se obliga ca intr-un termen de 6 luni calendaristice, data pana la care urma a se fi incheiat in forma autentica contractul de vanzare-cumparare, sa obtina certificatul de atestare fiscala de la Primaria Sectorului 2 Bucuresti, Directia Venituri Buget Local, sa prezinte ultima factura si chitanta aferenta acestuia, eliberate de catre Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Bucuresti, Sector 2 si totodata se obliga sa nu instraineze altei persoane fizice sau juridice apartamentul care facea obiectul antecontractului si nici sa nu incheie alt antecontract de vanzare-cumparare privind apartamentul descris, garantand promitenta cumparatoare pentru evictiune si vicii partiale conform art. 1337 Cod civil si art. 292 Cod Penal.
Potrivit aceluiasi antecontract, parata se obliga sa cumpere de la reclamant apartamentul nr.5, contra sumei de 750.000 lei, suma din care a achitat promitentului vanzator suma de 167.000 lei, cu titlul de avans, prin transfer bancar pana la data incheierii antecontractului, diferenta de pret, respectiv suma de 583.000 lei urmand a se achita odata cu semnarea contractului de vanzare-cumparare, respectiv intr-un termen de 6 luni calendaristice, incepand de la data autentificarii antecontractului.
Potrivit vointei partilor antecontractului, in cazul in care promitentul vanzator, personal sau prin mandatar, la data stipulata, nu se va prezenta la notarul public sa incheie contractul de vanzare-cumparare, promitenta cumparatoare se va putea adresa initial notarului public in vederea obtinerii unei incheieri de certificare si ulterior instantei de judecata in vederea pronuntarii unei hotarari judecatoresti care sa tina loc de act autentic de vanzare-cumparare, conform art. 5 din Titlul X din Legea nr. 247/2005, iar in cazul in care promitenta cumparatoare ar fi fost cea care nu se va fi prezentat la notar, aceasta va fi pierdut avansul de 167.000 lei.
Potrivit extrasului de carte funciara pentru informare a imobilului din Bucuresti, Sector 2, proprietatea reclamantului, in Partea a III-a a Cartii Funciare este inscrisa incheierea in baza antecontractului de vanzare-cumparare emis de BNPA S.Al., fiind notat dreptul de promisiune in favoarea paratei, incheierea contractului de vanzare-cumparare in sase luni de la data autentificarii antecontractului.
In solutionarea cererii de chemare in judecata cu care a fost sesizata instanta devin incidente urmatoarele dispozitii legale:
Articolul 111 din Codul de procedura civila, potrivit cu care partea care are interes poate sa faca cerere pentru constatarea existentei sau neexistentei unui drept. Cererea nu poate fi primita daca partea poate cere realizarea dreptului.
Potrivit art. 1 din Decretul nr. 167/1958, privitor la prescriptia extinctiva, dreptul la actiune, avand un obiect patrimonial, se stinge prin prescriptie, daca nu a fost exercitat in termenul stabilit in lege. Orice clauza care se abate de la reglementarea legala a prescriptiei este nula.
Articolul 3 din acelasi decret statueaza ca termenul de prescriptie este de 3 ani.
Potrivit art. 7 din acelasi act normativ, prescriptia incepe sa curga de la data cand se naste dreptul al actiune. Daca dreptul este sub conditie suspensiva sau cu termen suspensiv, prescriptia incepe sa curga de la data cand s-a implinit conditia sau a expirat termenul.
Articolul 101 alin. 3 din Codul de procedura civila stabileste ca termenele statornicite pe ani, luni sau saptamani se sfarsesc in ziua anului, luni sau saptamanii corespunzatoare zilei de plecare.
Raportand prevederile legale de mai sus la situatia de fapt retinuta, instanta constata ca cererea reclamantului este intemeiata si o va admite in consecinta, pentru urmatoarele considerente:
Antecontractul de vanzare-cumparare autentificat la 20.04.2007 la BNPA R.D., M.P., A.-G.S. si A.P. a dat nastere in patrimoniile partilor contractante la obligati de a face si drepturi corelative.
Astfel, in temeiul antecontractului amintit, in patrimoniul atat al reclamantului, cat si al paratei, au luat nastere obligatii de a face, constand in prezentarea la notarul public si incheierea in forma autentica a contractului de vanzare-cumparare, singurul in masura sa justifice transmiterea dreptului de proprietate asupra apartamentului 5, transmitere in considerarea careia s-a incheiat antecontractul in discutie.
Obligatia de a face a fiecarei parti avea, in patrimoniul ambelor parti contractante, un drept corelativ, dreptul la incheierea in forma autentica a contractului de vanzare-cumparare avand ca obiect material apartamentul nr. 5 din Bucuresti, Sector 2.
Acest drept substantial ar fi putut fi realizat, in caz de neexecutare de bunavoie a obligatiei contractuale corelative, pe calea actiunii in justitie, stiut fiind faptul ca dreptul la actiune este mijlocul procesual de realizare a dreptului subiectiv material aferent. Prin exercitarea dreptului la actiune se tinde la realizarea dreptului substantial, prin intermediul fortei coercitive a statului.
Pentru garantarea sigurantei circuitului juridic, legiuitorul a reglementat prin Decretul nr. 167/1958 institutia prescriptiei extinctive.
Prescriptia extinctiva reprezinta un mod de transformare a raportului juridic civil care consta in stingerea dreptului de realizare silita a obligatiei civile, drept neexercitat de subiectul activ in termenul prevazut de lege (art. 1, 20 din Decretul nr. 167/1958).
Prescriptia extinctiva este reglementata ca o institutie juridica de ordine publica, destinata ocrotirii unui interes general, inlaturarea incertitudinii in raporturile juridice civile si asigurarea stabilitatii lor (art. 1 alin. 3, art. 18 din Decretul nr. 167/1958).
Prin efectele pe care le produce - stingerea acelei componente a dreptului la actiune care consta in posibilitatea creditorului de a obtine condamnarea debitorului la executarea obligatiei ce ii incumba - prescriptia extinctiva este o sanctiune indreptata impotriva pasivitatii titularului dreptului subiectiv civil.
Cu referire stricta la datele spetei, termenul de prescriptie extinctiva a dreptului de creanta al paratei (la obtinerea din partea reclamantului, de bunavoie sau cu concursul fortei coercitive a statului, a incheierii in forma autentica a contractului de vanzare-cumparare) este de 3 ani, conform art. 3 din decretul nr. 167/1958 si a inceput sa curga de la 20.10.2007, conform art. 7 din Decret, implinindu-se la 20.10.2010, conform art. 101 alin. 3 C.pr.civ.
In lumina celor de mai sus, retinand ca reclamantul justifica un interes juridic in promovarea si sustinerea prezentei actiuni de a carei admitere depinde radierea din cartea funciara a notarii "dreptului de promisiune" in favoarea paratei, constatand ca la 20.10.2010 s-a implinit termenul de prescriptie extinctiva a dreptului de actiune pentru realizarea dreptului de creanta al paratei, izvorat din antecontractul de vanzare-cumparare autentificat, ceea ce echivaleaza cu constatarea inexistentei a dreptului de creanta al paratei / inexistentei a obligatiei de a face a reclamantului (art. 111 C.pr.civ.), instanta va admite cererea de chemare in judecata cu care a fost sesizata.
Sursa: Portal.just.ro
Alte spete Prescriptii
Autoritate de lucru judecat .Inadmisibilitatea formularii plangerii penale pentru aceleasi fapte .Neintreruperea termenului de prescriptie a raspunderii penale - Decizie nr. 140 din data de 19.04.2010Prescriptie. Stingerea dreptului de a pretinde creanta stabilita cu titlu de sulta. Radierea ipotecii. - Sentinta civila nr. 46/S din data de 07.02.2012
STINGEREA IPOTECII PRIN PRESCRIPTIE; EXCEPTIA PRESCRIPTIEI DREPTULUI LA ACTIUNE - Decizie nr. 40/Ap din data de 12.02.2009
Prescrip?ia ac?iunii in raspunderea membrilor organului de conducere in contextul art.139 din Legea nr.85/2006. - Decizie nr. 291 din data de 10.06.2014
Prescriptie. Legea aplicabila. - Decizie nr. 1086 din data de 10.06.2013
Aplicarea legii civile in timp. Prescriptia dreptului la actiune. Analizarea exceptiei in raport de legea sub imperiul careia s-a nascut. - Decizie nr. 70 din data de 29.11.2012
Legea nr. 247/2005: Prescriptia dreptului la actiune - Decizie nr. 66/A din data de 28.03.2008
Contencios administrativ – fiscal. Termen de prescriptie - Decizie nr. 507 din data de 27.02.2006
Prescriptia executarii pedepselor - Decizie nr. 184 din data de 14.03.2006
SCHIMB DE FOLOSINTA TEREN. PRESCRIPTIE ACHIZITIVA - Decizie nr. 985 din data de 17.11.2004
prescriptie drept material - Sentinta civila nr. 4759 din data de 17.04.2009
Acordul de recunoastere a vinovatiei - Sentinta penala nr. **** din data de 08.12.2015
Prescriptie. Data la care se naste dreptul la prescriptie - Sentinta comerciala nr. 7703 din data de 24.05.2005
Decizia civila nr.400/A - Decizie nr. 400/A din data de 10.03.2006
Decizia civila nr.1405 - Decizie nr. 1405 din data de 31.08.2006
Obligatia de a face. Asigurarea platii de catre societatea privatizata a datoriilor catre autoritatea implicata in privatizare. Inceputul prescriptiei extinctive. - Sentinta comerciala nr. 13258 din data de 02.12.2004
Plangere impotriva rezolutiilor sau ordonantelor procurorului de netrimitere in judecata (art. 278 ind.1 C.p.p.). Tardivitatea plangerii petentei in raport de prescrierea raspunderii penale a faptuitorilor. - Sentinta penala nr. 2701 din data de 08.12.2006
Prescriptia executarii sanctiunii contraventionale. Mijlocul procedural prin care poate fi invocata. - Sentinta civila nr. 2256 din data de 07.02.2006
Constatare a intervenirii prescriptiei executarii pedepsei amenzii penale - Sentinta penala nr. 12 din data de 11.01.2011
Constatare prescriptie - Sentinta penala nr. 14 din data de 11.01.2011