InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Campeni

Admis exceptia prescriptiei dreptului material la actiune.

(Sentinta civila nr. 405/2009 din data de 13.04.2009 pronuntata de Judecatoria Campeni)

Domeniu Prescriptii | Dosare Judecatoria Campeni | Jurisprudenta Judecatoria Campeni

ADMIS EXCEPTIA PRESCRIPTIEI DREPTULUI MATERIAL LA ACTIUNE.


Dosar nr.    /203/2009

R O M A N I A
JUDECATORIA  CAMPENI

SENTINTA CIVILA Nr. 405/2009

Sedinta publica de la 13 Aprilie 2009
Instanta constituita din:
PRESEDINTE :
GREFIER :

     Pe rol se afla solutionarea cererii de chemare in  judecata formulata de catre creditoarea CNADR SA B, prin Directia Regionala de Drumuri si Poduri B in contradictoriu cu debitorul SI, avand ca obiect: somatie de plata cu cheltuieli de judecata.
      La apelul nominal facut in sedinta publica au lipsit partile.
      Procedura de citare a partilor este legal indeplinita.
           S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de sedinta, dupa care: Instanta, din oficiu, invoca exceptia prescriptiei dreptului material la actiune cu privire la ratele 2, 3 si 4 si cu privire la penalitatile de intarziere aferente acestor rate, conform contractului nr. _/_.2005. 
     In temeiul dispozitiilor art. 167 C.pr. civ., incuviinteaza pentru creditoare proba cu inscrisuri solicitata prin cererea de chemare in judecata, apreciind-o ca fiind pertinenta, concludenta si utila solutionarii cauzei. Ulterior, apreciind ca inscrisurile existente la dosar sunt suficiente pentru justa solutionare a cauzei, sub aspectul exceptiei invocate, constata cauza in stare de judecata si o retine spre solutionare.

INSTANTA

Deliberand asupra cauzei comerciale de fata, instanta constata urmatoarele:
Prin cererea inregistrata pe rolul acestei instante sub numarul _/203/2009 din data de 12.03.2009, creditoarea CNADR SA B, prin Directia Regionala de Drumuri si Poduri B in contradictoriu cu debitorul SI, a solicitat instantei sa il someze pe acesta din urma in procedura somatiei de plata la plata sumei de 977,61 euro, din care 432 euro reprezinta tariful de utilizare a retelei de drumuri nationale neachitat iar suma de 545,61 euro  reprezinta penalitati de intarziere calculate pana la data de 29.02.2008, cu cheltuieli de judecata.
     In fapt, creditoarea a aratat ca intre parti s-a incheiat contractul nr. _/_.2005, avand ca obiect eliberarea rovignetelor pentru autovehiculul cu nr. de inmatriculare ___, pretul rovignetelor urmand a fi platit esalonat in 4 rate trimestriale. Creditoarea sustine ca contractul mentionat reprezinta izvorul obligatiei de plata, fiind vorba de o raspundere contractuala fara clauze de exonerare de plata in cazul in care debitoarea nu ar fi utilizat reteaua de drumuri nationale.
     Creditoarea a sustinut ca debitoarea a achitat doar prima rata stabilita prin contract, ratele 2, 3 si 4 nefiind achitate, calculandu-se penalitati de intarziere in cuantum de 0,15%/zi, conform art. 3 din contract.
     Creditoarea a invederat ca pana la data depunerii cererii debitoarea nu a achitat datoria restanta, desi creanta pe care o detine este certa, lichida si exigibila.
     In drept, creditoarea si-a intemeiat cererea pe dispozitiile Legii 295/2002, OG 51/2004, 242 alin. 2 C.proc.civ.
     Cererea a fost legal timbrata cu taxa de timbru in valoare de 39 lei si s-a aplicat timbru judiciar in cuantum de 3 lei (f. 7).
     In dovedirea actiunii, creditoarea a solicitat instantei sa-i incuviinteze proba cu inscrisuri.
     Creditoarea a atasat cererii contractul nr. _/_.2005 (f. 4-5) si adresa prin care il instiinteaza pe debitor de obligatia de plata (f. 6).
     Desi legal citat, debitorul SI nu s-a prezentat la judecarea cauzei si nici nu a formulat intampinare.
     Pe parcursul judecatii instanta a incuviintat si administrat proba cu inscrisuri.
     In sedinta publica din 13.04.2009, din oficiu, instanta a ridicat exceptia prescriptiei dreptului material la actiune in privinta ratelor nr. 2, 3 si 4 stabilite conform contractului nr. _/_.2005.
     Analizand actele si lucrarile dosarului cu privire la exceptia invocata, instanta retine urmatoarele:
     Instanta constata, potrivit art. 3 alin. 2 din OG 5/2001 ca este competenta sa solutioneze prezenta cerere.
     Instanta constata ca potrivit art. 1 din OG 5/2001 „procedura somatiei de plata se desfasoara, la cererea creditorului, in scopul realizarii de bunavoie sau prin executare silita a creantelor certe, lichide si exigibile ce reprezinta obligatii de plata a unor sume de bani, asumate prin contract constatat printr-un inscris ori determinate potrivit unui statut, regulament sau altui inscris, insusit de parti prin semnatura sau in alt mod admis de lege si care atesta drepturi si obligatii privind executarea anumitor servicii, lucrari sau alte prestatii”.
     Analizand cu prioritate, in raport de dispozitiile  art. 137 Cod Proc.Civ., exceptia presciptiei dreptului la actiune, instanta retine urmatoarele:
      Conform contractului nr. _/_.2005 (f. 4-5), art. 2.3 (fila 4), debitorul s-a obligat sa achite cu ordin de plata contravaloarea in lei a sumelor datorate cu titlu de TURDN, la termele prevazute in anexa C a contractului, contravaloare ce urmeaza a fi determinata pe baza cursului valutar comunicat de BNR, valabil pentru ultima zi din luna anterioara datei achitarii fiecarei rate, conform art. 2.7. Conform art. 3 alin. 1 din acelasi contract, in caz de neindeplinire a obligatiei anterioare, se stabilesc penalitati de intarziere in cuantum de 0,15%/zi asupra sumei totale datorate, in euro, la cursul BNR valabil pentru ultima zi a lunii anterioare scadentei ratei.
     Instanta constata faptul ca contractul nr. _/_.2005 (f. 4-5) a fost asumat de debitor prin semnatura, dobandind forta obligatorie intre partile contractante.
     Analizand inscrisurile existente la dosar, instanta constata ca scadentele ratelor 2 si 3 si 4 pretinse de catre creditoare, ca fiind neplatite de catre debitoare, in valoare de 144 euro fiecare sunt, conform anexei C la contractul nr. _/_.2005 (fila 5), la data de 09.08.2005 rata 2, 09.11.2005 rata 3 si 09.02.2006  rata nr. 4, data de la care a inceput sa curga termenul de prescriptie cu privire la dreptul de a cere executarea obligatiei asumate.
     Intrucat de la scadenta ratelor nr. 2, 3 si 4 si pana la data expedierii prezentei cereri – 11.03.2009, data OP B, a trecut mai mult de 3 ani, instanta urmeaza a face aplicarea prevederilor art. 3 si 7 alin. 3 din Decretul 167/1958, care prevad ca termenul de prescriptie este de 3 ani si curge de la  data cand se naste dreptul la actiune, respectiv de cand creditorul are dreptul sa ceara debitorului executarea obligatie pretinse. In acelasi sens sunt si dispozitiile art. 1 din acelasi act normativ, care prevad ca dreptul la actiune, avand un obiect patrimonial se stinge daca nu a fost exercitat in termenul de trei ani.
     Instanta apreciaza ca in procedura somatiei de plata reglementata de OG nr. 5/2001 este necesar a se constata in afara de indeplinirea cerintelor art. 1 din ordonanta si existenta tuturor conditiilor pentru exercitarea dreptului la actiune, intre care se numara si respectarea termenului de prescriptie a dreptului la actiune, reglementat in modul aratat mai sus.
     Intrucat creditoarea nu a facut nici o dovada in sensul incidentei vreunei cauze de intrerupere sau de suspendare a cursului prescriptiei, in conditiile art. 13 si 16 din Decretul nr. 167/1958, instanta va admite exceptia prescriptiei dreptului material la actiune cu privire la ratele nr. 2, 3 si 4 stabilite conform contractului nr. _/_.2005 si va respinge cererea creditoarei CNADR in contradictoriu cu debitorul SI, de obligare a acestuia in procedura somatiei de plata la plata ratelor nr. 2, 3 si 4 stabilite conform contractului nr. _/_.2005 ca prescrise.
     Instanta constata ca dreptul de a solicita penalitati de intarziere aferente debitului principal este un drept accesoriu, derivat. Pe cale de consecinta, avand in vedere prevederile art. 1 alin.2 din Decretul 167/1958, care dispun ca odata cu stingerea dreptului la actiune privind un drept principal se stinge si dreptul la actiune privind drepturile accesorii, instanta va respinge solicitarea creditoarei de acordare a penalitatilor de intarziere in cuantum de 545,61 euro,  potrivit calculului efectuat de creditoare.
     
PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
ORDONA
  
     Admite exceptia prescriptiei dreptului material la actiune cu privire la ratele nr. 2, 3 si 4 stabilite conform contractului nr. _/_.2005.
     Respinge cererea creditoarei CNADR SA DRDP B in contradictoriu cu debitorul SI domiciliat in localitatea _, jud. Alba de obligare a acestuia in procedura somatiei de plata la plata sumei de 977,61 euro, in echivalent in lei, reprezentand contravaloarea ratelor nr. 2, 3 si 4 si a penalitatilor de intarziere aferente acestora stabilite conform contractului nr. _/_.2005 ca prescrisa.
Irevocabila.
Pronuntata in sedinta publica din data de _._.2009.

 
         PRESEDINTE          GREFIER      
     

Redc.
Dact.
Ex. 
_ aprilie  2009


1
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Prescriptii

Autoritate de lucru judecat .Inadmisibilitatea formularii plangerii penale pentru aceleasi fapte .Neintreruperea termenului de prescriptie a raspunderii penale - Decizie nr. 140 din data de 19.04.2010
Prescriptie. Stingerea dreptului de a pretinde creanta stabilita cu titlu de sulta. Radierea ipotecii. - Sentinta civila nr. 46/S din data de 07.02.2012
STINGEREA IPOTECII PRIN PRESCRIPTIE; EXCEPTIA PRESCRIPTIEI DREPTULUI LA ACTIUNE - Decizie nr. 40/Ap din data de 12.02.2009
Prescrip?ia ac?iunii in raspunderea membrilor organului de conducere in contextul art.139 din Legea nr.85/2006. - Decizie nr. 291 din data de 10.06.2014
Prescriptie. Legea aplicabila. - Decizie nr. 1086 din data de 10.06.2013
Aplicarea legii civile in timp. Prescriptia dreptului la actiune. Analizarea exceptiei in raport de legea sub imperiul careia s-a nascut. - Decizie nr. 70 din data de 29.11.2012
Legea nr. 247/2005: Prescriptia dreptului la actiune - Decizie nr. 66/A din data de 28.03.2008
Contencios administrativ – fiscal. Termen de prescriptie - Decizie nr. 507 din data de 27.02.2006
Prescriptia executarii pedepselor - Decizie nr. 184 din data de 14.03.2006
SCHIMB DE FOLOSINTA TEREN. PRESCRIPTIE ACHIZITIVA - Decizie nr. 985 din data de 17.11.2004
prescriptie drept material - Sentinta civila nr. 4759 din data de 17.04.2009
Acordul de recunoastere a vinovatiei - Sentinta penala nr. **** din data de 08.12.2015
Prescriptie. Data la care se naste dreptul la prescriptie - Sentinta comerciala nr. 7703 din data de 24.05.2005
Decizia civila nr.400/A - Decizie nr. 400/A din data de 10.03.2006
Decizia civila nr.1405 - Decizie nr. 1405 din data de 31.08.2006
Obligatia de a face. Asigurarea platii de catre societatea privatizata a datoriilor catre autoritatea implicata in privatizare. Inceputul prescriptiei extinctive. - Sentinta comerciala nr. 13258 din data de 02.12.2004
Plangere impotriva rezolutiilor sau ordonantelor procurorului de netrimitere in judecata (art. 278 ind.1 C.p.p.). Tardivitatea plangerii petentei in raport de prescrierea raspunderii penale a faptuitorilor. - Sentinta penala nr. 2701 din data de 08.12.2006
Prescriptia executarii sanctiunii contraventionale. Mijlocul procedural prin care poate fi invocata. - Sentinta civila nr. 2256 din data de 07.02.2006
Constatare a intervenirii prescriptiei executarii pedepsei amenzii penale - Sentinta penala nr. 12 din data de 11.01.2011
Constatare prescriptie - Sentinta penala nr. 14 din data de 11.01.2011