InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Craiova

Efectul pozitiv al puterii de lucru judecat. Drept de superficie - temei.

(Decizie nr. 147 din data de 18.10.2012 pronuntata de Curtea de Apel Craiova)

Domeniu Superficie | Dosare Curtea de Apel Craiova | Jurisprudenta Curtea de Apel Craiova

Aspectele vizand reconstituirea dreptului de proprietate nu mai pot face obiectul analizei intr-un nou litigiu, in contextul in care s-a concluzionat definitiv si irevocabil  ca titlul emis reclamantilor in temeiul Legilor fondului funciar este valabil. Cu alte cuvinte,  instanta recunoaste efectul pozitiv al puterii de lucru judecat, in sensul ca dezlegarea data de instanta anterioara referitoare la aceeasi chestiune de drept nu va putea fi contrazisa de judecata de o noua judecata, astfel ca ea se impune ca o chestiune prejudiciala deja dezlegata.
Nu  poate fi stabilit sau constatat  un drept de superficie, in afara unei dispozitii a legii sau a unei  conventii intre proprietarul terenului si constructor, cu atat mai mult cu cat acest dezmembramant ar echivala cu o limitare a dreptului de proprietate al reclamantilor asupra terenului.

Prin sentinta nr. 51 din 08.03.2011  pronuntata de Tribunalul Gorj - Sectia Comerciala, s-a admis in parte actiunea civila formulata de reclamantii  H.C.si H.P.in contradictoriu cu parata  SC P. SRL. A fost obligata parata la despagubiri civile reprezentand chirie pe ultimii trei ani, in suma de 293.760 lei. S-a respins cererea pentru demolare constructii, obligatie de a face si chirie pentru viitor.  S-a admis in parte cererea reconventionala formulata de SC P. SRL si au fost obligati paratii-reclamanti la  6.300 lei reprezentand contravaloarea constructiilor aflate pe terenul reclamantilor. S-a respins cererea reconventionala sub aspectul dreptului de retentie si a dreptului de superficie. S-a respins cererea de chemare in garantie formulata de SC P. SRL fata de Comisia Locala de Fond Funciar Motru ca nefondata S-a admis cererea de chemare in garantie formulata de SC P. SRL fata  de  SC T. G. SRL Bucuresti.  
Impotriva acestei sentinte a formulat apel  parata-reclamanta SC P. SRL, criticand-o ca netemeinica si nelegala.
Analizand apelul prin prisma criticilor invocate si a dispozitiilor legale aplicabile in cauza, Curtea retine urmatoarele:
Cu privire la motivele de apel ce se refera la valabilitatea titlului de proprietate al apelantei parate, intabularea dreptului de proprietate de catre SC T. G. SRL  anterior reconstituirii dreptului de proprietate al reclamantilor, valabilitatea certificatului de atestare a dreptului de proprietate al autorului paratului si reconstituirea dreptului de proprietate reclamantilor, Curtea constata ca aceste aspecte au fost analizate  si transate irevocabil in cadrul proceselor avand ca obiect revendicare ( sentinta nr. 1819/10.10.2006 a Judecatoriei Motru pronuntata in dosar nr. 278/2004, irevocabila conform deciziei nr. 735 din 29.03.2007 a Tribunalului Gorj) si constatare nulitate absoluta a titlului de proprietate al reclamantilor (sentinta nr. 1250/21.09.2005 a Judecatoriei Motru, irevocabila conform deciziei nr. 1890/21.12.2005 a Tribunalului Gorj).
De altfel, instanta de fond a solutionat, atat capetele de cerere din actiunea principala, cat si capetele de cerere din cererea reconventionala, pornind de la premisele potrivit carora titlul de proprietate al reclamantilor este valabil, certificatul de atestare a dreptului de proprietate seria EMO3 nr. 6225 eliberat autorului apelantei parate este, de asemenea, valabil, iar titlul de proprietate al reclamantilor este mai bine caracterizat, aspecte stabilite definitiv si irevocabil in procesul avand ca obiect revendicare.
Toate aspectele vizand reconstituirea dreptului de proprietate reclamantilor,  cu incalcarea dispozitiilor art. 42 alin.3 din Legea nr. 18/1991 care exclud de la reconstituire suprafetele de teren pe care s-au efectuat investitii, altele decat imbunatatirile funciare si dispozitiilor art.4 din Legea nr. 1/2000 care prevad posibilitatea reconstituirii fostilor proprietari pe un alt amplasament sau al acordarii de despagubiri pentru terenurile preluate de stat, nu mai pot face obiectul analizei, in contextul in care s-a concluzionat definitiv si irevocabil, asa cum am aratat, ca titlul emis reclamantilor in temeiul Legilor fondului funciar este valabil.
Referitor la motivele de apel privind solutia data cererii de constituire a unui drept de superficie, ca dezmembramant al dreptului de proprietate, Curtea constata ca acestea sunt neintemeiate.
Dreptul de superficie ca drept real, ce consta in dreptul de proprietate pe care-l are o persoana denumita superficiar asupra constructiilor, plantatiilor sau  altor lucrari care se afla pe un teren proprietatea  altei persoane,  precum si in dreptul de folosinta al superficiarului asupra acelui teren, se naste, fie in baza legii, fie in baza conventiei dintre proprietarul terenului si constructor.
In speta, instanta de fond a apreciat corect ca nu  poate fi stabilit sau constatat  un drept de superficie, neexistand o dispozitie a legii sau o conventie intre proprietarul terenului si constructor, cu atat mai mult cu cat acest dezmembramant ar echivala cu o limitare a dreptului de proprietate al reclamantilor asupra terenului.
Cat priveste motivele de apel vizand modul de calcul al chiriei si modul de evaluare al constructiilor, Curtea constata ca apelanta a formulat criticile pur formal, fara a indica concret in ce constau greselile de calcul.
In conditiile in care, atat chiria, cat si valoarea constructiilor au fost stabilite prin expertiza de specialitate ca proba stiintifica, sustinerile de natura generala potrivit carora calculul a fost efectuat dupa criterii care scapa cenzurii, iar valoarea constructiilor nu este cea reala, nu pot constitui veritabile critici care sa poata fi analizate de instanta de apel.
Nici critica ce se refera la gresita respingere a cererii de chemare in garantie a Comisiei de Fond Funciar Motru care a incalcat dispozitiile art. 42 alin.3 din Legea nr. 18/1991 si dispozitiile art.4 din Legea nr.1/2000 nu este intemeiata.
Sustinerile privind incalcarea dispozitiilor legilor fondului funciar nu pot fi retinute in contextul in care aspectele privind legalitatea eliberarii titlului prin care s-a reconstituit reclamantilor dreptul de proprietate au fost analizate, stabilindu-se irevocabil valabilitatea titlului.
Din  considerentele sentintei nr. 1250 din 21.09.2005 pronuntata in dosarul nr. 2398/2004, irevocabila, rezulta ca solutia a fost pronuntata cu luarea in considerare a certificatului de atestare a dreptului de proprietate a terenurilor  seria EMO3 nr. 6225, a contractelor de vanzare cumparare incheiate intre titularul  certificatului de atestare a dreptului de proprietate si SC T. GROUP SRL si intre aceasta din urma si SC P. SRL si a situatiei juridice a constructiilor edificate pe teren, analizandu-se procedura de reconstituire si actele premergatoare emiterii titlului de proprietate.
Pentru considerentele expuse, avant in vedere dispozitiile art. 296 Cod procedura civila, va respinge apelul declarat de parata SC P. SRL.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Superficie

Radierea notarii dreptului de superficie din cartea funciara - Decizie nr. 50 din data de 02.03.2012
Drept de superficie. Imposibilitatea constituirii dreptului de superficie asupra unui bun proprietate publica. - Hotarare nr. 81 din data de 07.02.2013
Situatia juridica a constructorului pe terenul altei persoane. Inscrierea dreptului de proprietate asupra constructiilor si recunoasterea dreptului de superficie asupra terenului. Conditii. - Decizie nr. 112 din data de 01.03.2012
Dreptul organizatiilor cooperatiei de consum asupra terenului pe care si-au construit sediile. Regimul juridic al acestui drept - Decizie nr. 176 din data de 03.04.2009
Drept de superficie - Sentinta civila nr. 75 din data de 26.03.2014
Dreptul de superficie. - Decizie nr. 225R din data de 04.02.2014
Constatarea existentei dreptului de superficie ca efect al dobandirii dreptului de proprietate asupra constructiei aflate pe un teren proprietatea altei persoane - Decizie nr. 214A din data de 22.03.2010
Constatarea existentei dreptului de superficie ca efect al dobandirii dreptului de proprietate asupra constructiei aflate pe un teren proprietatea altei persoane - Decizie nr. 214/A din data de 22.03.2010
Drepturi reale. Constituire drept superficie. - Decizie nr. 43 din data de 16.01.2007
Radierea notarii dreptului de superficie din cartea funciara - Decizie nr. 50 din data de 02.03.2012
Constituirea dreptului de superficie - Sentinta civila nr. 1406 din data de 20.08.2009
DREPT DE SUPERFICIE - CONSTITUIRE - Sentinta civila nr. 839 din data de 15.05.2013
DESFIINTARE CONSTRUCTIE. ACCESIUNE IMOBILIARA. BUNA-CREDINTA - Sentinta civila nr. 2526 din data de 25.04.2005
CONSTATARE - Solutie de respingere - Sentinta civila nr. 500 din data de 19.05.2014
Superficie - Sentinta civila nr. 6529 din data de 16.02.2011
Dreptul de superficie. Constituirea dreptului de superficie. - Sentinta civila nr. 8648 din data de 23.06.2009
Dreptul de superficie. Constituirea dreptului de superficie. - Sentinta civila nr. 8938 din data de 29.06.2009
DREPT DE SUPERFICIE. IMPOSIBILITATEA DOBANDIRII PE CALE JUDECATOREASCA - Sentinta civila nr. 3606 din data de 11.09.2008
Dreptul de superficie.Constituire in baza unei convetii intre superficiar si proprietarul terenului - Sentinta civila nr. 2510 din data de 17.06.2011
Actiune in constatarea superficiei - Sentinta civila nr. 9639 din data de 27.12.2011