Daune morale
(Sentinta civila nr. 6907 din data de 13.11.2013 pronuntata de Judecatoria Arad)Daune morale si materiale. Accident. (sent. civ. nr. 6907 a Judecatoriei Arad, irevocabila, dos. nr. 10636/55/2013) In data de in data de 18.10.2011, in jurul orelor 08:45, numitul .... a condus autoturismul marca Audi A6, cu numar de inmatricualre ... pe DN7, in afara localitatii Pecica, din directia Nadlac inspre Arad, pe timp de zi, conditii de vizibilitate foarte buna, timp senin, carosabil uscat. La km 560, pe o portiune de drum in aliniament, probabil pe fondul oboselii (se intorcea de la serviciu din tura de noapte), a patruns pe contrasens si a intrat in coliziune laterala cu autoutilitara marca VW Transporter cu numar de inmatriculare ..., care circula regulamentar din sens opus, iar mai apoi in coliziune frontala cu autoturismul Dacia Logan, cu numar de inmatriculare ...., care circula, de asemenea, regulamentar din sens opus, in spatele autoutilitarei marca VW Transporter.
Accidentul s-a soldat cu decesul conducatorilor auto ... si .... (conducatorul autoturismul Dacia Logan) si cu vatamarea corporala a pasagerilor din autoturismul marca Audi A6, ..., care a suferit leziuni traumatice ce au necesitat 300 zile ingrijiri medicale, si ...., care a suferit leziuni traumatice ce au necesitat 55 zile ingrijiri medicale.
Numarul de zile de ingrijiri medicale necesare reclamantului spre vindecare a fost stabilit potrivit Raportului de prima expertiza medico-legala cu examinarea persoanei nr.222/A1/04.12.2012/A1 din 07.09.2012 al Serviciului Judetean de Medicina Legala Arad.
Culpa in producerea accidentului apartine numitului .... acesta fiind cercetat sub aspectul savarsirii infractiunilor de ucidere din culpa, fapta prevazuta si pedepsita de art.178 alin.2 Cod penal si vatamare corporala din culpa, fapte prevazute si pedepsite de art.184 alin.2si 4 si art.184 alin.1 si 3 Cod penal cu palicarea art.33 lit. b) Cod penal.
Starea de fapt mai sus descrisa a fost stabilita de organul de urmarire penala prin referatul de propunere de neincepere urmaririi penale, a fost confirmata prin Rezolutia de neincepere urmaririi penale a Parchetului de pe langa Judecatoria Arad.
La data savarsirii faptei, pentru autoturismul marca Audi A6, condus de ... exista polita de asigurare de raspundere civila auto RCA incheiata la societatea parata.
Reclamantul a incercat solutionarea litigiului pe cale amiabila, invitand parata la mediere, insa aceasta nu a dat curs invitatiei, potrivit Proces-verbal nr.1; cerere de informare si mediere si Contract de premediere incheiat cu Birorul de mediator ,,Crainic Anisoara’’.
In drept vor fi avute in vedere dispozitiile art.1357 din noul Cod civil ,, Cel care cauzeaza altuia un prejudiciu printr-o fapta ilicita, savarsita cu vinovatie, este obligat sa il repare. Autorul prejudiciului raspunde pentru cea mai usoara culpa.’’ coroborat cu art.50 alin.1si 2 din Legea nr.136/1995 privind asigurarile si reasigurarile in Romania, in conformitate cu care ,,Despagubirile se acorda pentru sumele pe care asiguratul este obligat sa le plateasca cu titlu de dezdaunare si cheltuielile de judecata persoanelor pagubite prin vatamare corporala sau deces, precum si prin avarierea ori distrugerea de bunuri.
In caz de vatamare corporala sau deces, despagubirile se acorda atat pentru persoanele aflate in afara vehiculului care a produs accidentul, cat si pentru persoanele aflate in acel vehicul, cu exceptia conducatorului vehiculului respectiv’’.
Pentru a putea fi angajata raspunderea civila delictuala este necesara intrunirea cumulativa a celor patru conditii, respectiv fapta ilicita, culpa persoanei chemata sa raspunda, existenta unui prejudiciu si raportul de cauzalitate intre fapta ilicita si prejudiciul creat.
Instanta apreciaza ca cele patru conditii sunt indeplinite, respectiv fapta ilicita, constand in fapta numitului ... de a conduce neregulamentar un autovehicul pe drumurile publice si culpa acestuia in savarsirea ei, stabilita in cursul urmaririi penale si necontrazisa de alte probe.
Prejudiciul creat consta in contravaloarea ingrijirilor medicale pentru vindecare si, ulterior, refacere (prejudiciu material), precum si in suferintele fizice si psihice provocate reclamantului prin fapta ilicita (prejudiciu moral), iar raportul de cauzalitate rezulta ex re, din chiar savarsirea faptei, astfel cum a fost descrisa, si din raportul de prima expertiza medico-legala, cu examinarea persoanei, intocmit de Serviciul Judetean de Medicina Legala Arad.
Angajarea raspunderii paratei asigurator pentru prejudiciile cauzate prin intermediul vehiculului asigurat, vor fi avute in vedere conditiile si limitele impuse prin prevederile art.26 lit. b) si art.49 din Ordinul nr.5/2010 pentru punerea in aplicare a Normelor privind asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule (in vigoare la data producerii faptei ilicite), respectiv pagube materiale, iar in caz de vatamare corporala si eventualele cheltuieli prilejuite de accident cheltuieli cu transportul persoanei accidentate, cu tratamentul, cu spitalizarea, pentru recuperare, pentru proteze, pentru alimentatie suplimentara, conform prescriptiilor medicale, probate cu documente justificative, si care nu sunt suportate din fondurile de asigurari sociale prevazute de reglementarile in vigoare; daunele morale: in conformitate cu legislatia si jurisprudenta din Romania;
In ce priveste intinderea prejudiciului se va constata ca reclamantul a solicitat atat repararea prejudiciului material ce i-a fost ocazionat de tratamentul si ingrijirile medicale necesare vindecarii, cat si daune morale, justificate pentru compensarea suferintelor si lipsurilor indurate de el si familia sa pe perioada internarii, imposibilitatea de a-si desfasura activitatea la locul de munca si in gospodarie si de a practica sporturile preferate.
Referitor la prejudiciul material suferit de reclamant instanta apreciaza cererea intemeiata, in masura in care este justificat prin inscrisurile medicale, bonurile fiscale, facturi fiscale coroborate cu depozitiile martorilor audiati in cauza, respectiv pentru suma de 1633 lei, prejudiciu care se compune din: cheltuielile cu medicamente, analize, investigatii medicale, alimentatie suplimentara, cheltuieli ocazionate de consultatiilor medicale ce se impuneau, contract premediere (filele 33-34 si 45-48).
Cu privire la daunele morale, se va retine ca, desi suferintele fizice si psihice nu pot fi cuantificate, acordarea lor se impune ca o compensare. Institutia daunelor morale constituie si o reprobare morala a faptei ilicite, prin aceea ca cel care a savarsit-o trebuie sa raspunda prin repararea prejudiciului existent in patrimoniul victimei si in domeniul vietii sufletesti.
Repararea integrala a prejudiciului cauzat prin fapta ilicita reprezinta principiul de baza al raspunderii civile delictuale, consacrat de dispozitiile art.1357 din noul Cod civil, in termeni precisi si cuprinzatori, ce evoca neindoielnic ideea repararii daunei in totalitatea sa, fara nicio restrangere sau limitare in raport de natura intrinseca a acestuia. In plus, in conformitate cu art.1355 alin.3 din noul Cod civil ,,Raspunderea pentru prejudiciile cauzate integritatii fizice sau psihice ori sanatatii nu poate fi inlaturata ori diminuata decat in conditiile legii.’’
Cuantificarea prejudiciului moral nu este supusa unor criterii legale de determinare, in practica judiciara si in literatura de specialitate s-a statuat ca daunele morale se stabilesc prin apreciere, ca urmare a aplicarii criteriilor referitoare la consecintele negative suferite de cei in cauza, importanta valorilor lezate, masura in care acestea au fost lezate, intensitatea cu care au fost percepute consecintele vatamarii si trebuie sa prezinte un raport rezonabil de proportionalitate cu atingerea adusa, astfel incat sa nu se ajunga la o imbogatire fara justa cauza a celui care pretinde daunele morale ( CEDO cauza Tolstoy Miloslovsky vs Regatul Unit ).
In lipsa unor criterii obiective de evaluare prestabilite, se vor avea in vedere vatamarea efectiv produsa, durata si natura ingrijirilor, modul de recuperare si persistenta unei sensibilitati dureroase, asa cum rezulta cu evidenta din inscrisurile medicale depuse la dosar. Astfel, din raportul de expertiza medico-legala reiese ca reclamantul a suferit in urma accidentului o comotie cerebrala si fractura humerus stang.
Potrivit Scrisorii medicale nr.670/08.12.2011, reclamantul prezenta durei la nivelul articulatiei SH stanga, impotenta functionala marcata. A efectuat tratament fiziokinetoterapeutic si kineoterapie.
Toate acestea au fost de natura a crea reclamantului o stare de disconfort si suferinta, la care s-au adaugat si alte circumstante de ordin subiectiv: imposibilitatea de a se implica in viata familiei, sustinerea si responsabilitatile fiind preluate de sotia sa care, in plus, are in ingrijire si copilul lor minor.
Traumele psihice ale reclamantului s-au intensificat si datorita faptului ca, din cauza leziunilor suferite, reclamantul a fost nevoit sa renunte la ciclism si motocros, sporturi pe care le practica intens, fiind membru unui club de profil, si in care a avut performante, participand la numeroase concursuri, multe finalizate prin obtinerea unor premii. Martorul ..., colegul sau de club, a declarat ca reclamantul a reluat aceste activitati de aproximativ un an, insa cu efort suplimentar la un nivel si cu rezultate evident reduse comparativ cu cele anterioare accidentului. In continuare resimte dureri in brat si este dependent de calmante.
Tinand seama de aceste circumstante particulare ale cauzei, instanta apreciaza rezonabil un cuantum al despagubirilor de 10000 Euro.
Pentru considerentele expuse, constatand ca sunt indeplinite conditiile pentru angajarea raspunderii civile delictuale a paratei, in temeiul art.1357 din noul Cod civil raportat la art.50 alin.1si 2 din Legea nr.136/1995, actiunea va fi admisa in parte si parata va fi obligata sa plateasca reclamantului suma de 1633 lei, cu titlu de daune materiale, si echivalentul in lei a sumei de 10000 Euro, cu titlu de daune morale, cu dobanda legala, incepand cu data introducerii actiunii pana la data platii efective.
Sursa: Portal.just.ro
Alte spete Despagubiri, penalitati
DREPTURI SALARIALE ALE PERSONALULUI DIDACTIC. APLICAREA DISPOZITIILOR LEGALE PRIVIND PLATA AJUTORULUI FINANCIAR PENTRU ACHIZITIONAREA DE CARTI SI PROGRAME EDUCATIONALE IN FORMAT ELECTRONIC - Sentinta civila nr. 1921/LM/2011 din data de 15.11.2011Despagubiri din asigurare de raspundere in cazul accidentelor de circulatie. Subrogatie. Neaplicarea solidaritatii. - Decizie nr. speta 5 din data de 08.01.2008
Repararea pagubei materiale sau a daunei morale in cazul condamnarii pe nedrept sau al privarii ori restrangerii dreptului de libertate in mod nelegal (art.504-507 Cod proc. penala). Data de la care incepe sa curga termenul de exercitare a actiunii p... - Sentinta civila nr. speta 2 din data de 04.01.2008
Despagubiri pentru lipsa de folosinta corelativ cu dreptul de retentie - Decizie nr. 88 din data de 05.03.2015
Folosinta teren agricol. Despagubiri acordate la valoarea corespunzatoare a folosului de tras - Decizie nr. 660 din data de 04.12.2014
LITIGIU CU PROFESIONISTI - Sentinta comerciala nr. 1049 din data de 04.11.2014
Solicitare pe cale separata a cheltuielilor de judecata. Reducere onorar de avocat. - Decizie nr. 219 din data de 03.04.2014
Despagubiri solicitate in baza Legii 221 din 2009. Constatarea caracterului politic a deportarii - Sentinta civila nr. 240 din data de 07.03.2011
Despagubiri - Decizie nr. 60 din data de 28.01.2011
Despagubiri - Sentinta civila nr. 138 din data de 04.02.2011
Despagubiri solicitate in baza Legii 221/2009 reprezentand contravaloarea unor bunuri confiscate abuziv de regimul comunist, fara ca masura confiscarii sa aiba caracter politic. - Sentinta civila nr. 969 din data de 15.10.2010
Esalonarea platilor stabilite prin titlul executoriu. - Decizie nr. 152 din data de 04.03.2010
Despagubiri - Sentinta civila nr. 1 din data de 15.09.2008
Pretentii - Sentinta civila nr. 330 din data de 05.05.2010
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 17 din data de 13.01.2010
Evacuare - Sentinta civila nr. 181 din data de 26.02.2009
Fonduri europene. Natura de acte administrative a proceselor-verbale de constatare a neregulilor si de stabilire a creantei bugetare si consecintele ce decurg din aceasta cu privire la prezumtiile legale si sarcina probei. - Decizie nr. 658/R din data de 04.06.2015
Validarea de catre vicepresedintele A.N.R.P. a hotararii unei comisii judetene de aplicare a Legii nr. 9/1998. A.N.R.P. nu se poate apara invocand propria culpa in negasirea resurselor financiare efectuarii platii acestor despagubiri. - Decizie nr. 71/R din data de 16.01.2015
Art. 41 din Legea nr. 165/2013 interpretare notiunea de hotarare judecatoreasca prin care s-a stabilit cuantumul despagubirilor. - Decizie nr. 284/R din data de 03.03.2015
Competenta legala de luare a masurii alocarii unor judecatori de la alte sectii la constituirea completurilor de judecata ale unei sectii, in mod exceptional. Diferenta intre aceasta masura, pe de o parte si delegare/detasare/transfer, pe de alta parte. - Decizie nr. 2110/R din data de 19.09.2014