InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Teleorman

Pensie intretinere

(Decizie nr. 535 din data de 19.07.2013 pronuntata de Tribunalul Teleorman)

Domeniu Pensii | Dosare Tribunalul Teleorman | Jurisprudenta Tribunalul Teleorman

Prin decizia civila nr. 535/19.07.2013, tribunalul a admis recursul declarat de recurentul-parat CM, in contradictoriu cu intimatii-reclamanti CAI si GE; a modificat sentinta atacata, in sensul ca a majorat pensia de intretinere de la 151 lei la 220 lei, incepand cu data introducerii actiunii - 19.07.2012, pana la majoratul reclamantului.
Pentru a pronunta aceasta hotarare tribunalul a retinut ca, prin actiunea civila inregistrata sub nr. 5565/740/2012 din 19 iulie 2012 la Judecatoria A,  reclamantul CAI, asistat de ocrotitorul legal GE, a chemat in judecata pe paratul CM, solicitand instantei ca prin sentinta ce o va pronunta, sa dispuna majorarea pensiei de intretinere stabilita in favoarea minorului la care paratul a fost obligat prin sentinta civila nr. 863/07.04.2010.
In motivarea cererii, reclamantul a aratat ca prin sentinta civila nr. 863/07.04.2010 paratul a fost obligat sa plateasca reclamantului pensie de intretinere in cuantum de 151 lei.
Reclamantul a sustinut ca la stabilirea pensiei de intretinere au fost avute in vedere nevoile minorului si posibilitatile materiale ale paratului care avea un venit mediu net pe ultimele 6 luni in cuantum de 911 lei. A mai invederat reclamantul ca de la data stabilirii pensiei de intretine si pana in prezent, nevoile sale au crescut, fiind elev si avand varsta de 15 ani, crescand, totodata, si posibilitatile materiale ale paratului. Totodata, paratul realizeaza un venit mai mare decat cel avut in vedere la stabilirea pensiei de intretinere.
In drept, au fost invocate dispozitiile art. 44, art. 94 din C.fam.
In sustinerea cererii, reclamantul a depus la dosarul cauzei, in copii certificate pentru conformitate cu originalul, urmatoarele acte: certificat de nastere, C.I., sentinta civila nr. 863/07.04.2010.
In conformitate cu prevederile art. 242 alin. 2 C.proc.civ, reclamantul a solicitat judecarea cauzei in lipsa.
Cererea este scutita de plata taxei judiciare de timbru si timbru judiciar, in temeiul art. 15 lit. c din Legea 146/1997 si art. 1 alin. 2 din OG 32/1995.
La data de 22.08.2012, prin serviciul registratura, paratul a depus intampinare, prin care a solicitat respingerea cererii, ca nefondata.
In motivare, paratul a aratat ca este salariat la SC KR SA, avand functia de sofer. A mai mentionat paratul ca in intretinerea sa se mai afla minorul CAY, nascut la data de 15.09.2009, rezultat din actuala casatorie cu numita CE, precum si numita BAC, fiica actualei sotii, rezultata din prima casatorie a acesteia, care nu realizeaza nici un venit, fiind eleva la Grupul Scolar Agricol, si care locuieste impreuna cu paratul si cu actuala sotie.
Intampinarea nu a fost motivata in drept.
In conformitate cu prevederile art. 242 alin. 2 C.proc.civ, paratul a solicitat judecarea cauzei in lipsa.
In sustinerea intampinarii, paratul a depus la dosar, in copii certificate pentru conformitate cu originalul, urmatoarele inscrisuri: fluturasi de salariu, adeverinta, act aditional la contractul individual de munca, declaratie notariala, contract de inchiriere, fisa suprafetei locative, certificat de nastere, certificat de casatorie.
Prin sentinta civila nr. 4887 din 1 octombrie 2012, Judecatoria A. a  admis actiunea si a  majorat la 257,5 lei lunar  pensia de intretinere datorata de paratul  CM minorului  CAY.
Impotriva acestei sentinte a declarat recurs recurentul -  parat CM, criticand-o ca netemeinica  si  nelegala.
Prin  decizia civila nr. 753 din 23 noiembrie 2012, tribunalul a admis recursul, a casat sentinta cu  trimiterea cauzei spre rejudecare aceleiasi  instante, pe motiv ca prima instanta nu a analizat caracterul veniturilor realizate de  recurentul-parat, retinand  in  cuantumul acestora si  veniturile  nepermanente.
Dupa casarea cu trimitere spre rejudecare, paratul a  depus la dosarul cauzei la data de 07.02.2013 o cerere prin care a solicitat judecarea cauzei in lipsa, precum si concluzii scrise.
Paratul a reluat argumentele expuse in intampinare, iar in plus, paratul a aratat ca realizeaza un salariu de baza in suma de 1138 lei la care se adauga orele suplimentare efectuate. Totodata, a aratat ca venitul din orele suplimentare nu poate fi luat in considerare, deoarece acesta variaza de la o luna la alta, nefiind un venit constant.
Paratul a solicitat instantei sa tina cont de faptul ca in luna aprilie a beneficiat de prima de Pasti.
La termenul din data de 07.03.2013, instanta in temeiul art. 167 C.proc.civ., a incuviintat pentru ambele parti proba cu inscrisurile aflate la dosar, ca fiind  utila, pertinenta si concludenta pentru justa solutionare a cauzei.
Prin sentinta civila nr. 2368 din 9 mai 2013, Judecatoria A. a admis  cererea avand ca obiect majorare pensie de intretinere formulata de catre reclamantul CAI, asistat de ocrotitorul legal GE ambii cu domiciliul in A, in contradictoriu cu paratul CM domiciliat in A.
A majorat  cuantumului pensiei de intretinere stabilite in sarcina paratului si in favoarea reclamantului CAI, nascut la data de ____, de la 151 lei lunar la 233,40 lei lunar incepand cu data introducerii actiunii, respectiv 19.07.2012 pana majoratul reclamantului.
A act ca nu s-au solicitat cheltuieli de judecata.
Pentru  a hotari astfel, prima instanta a retinut ca, fata de  prevederile art. 516 alin. (1), 525 alin. (1) si 531 alin. (1) Cod Civil Nou, minorul este indreptatit la plata  pensiei de intretinere.
In ce priveste starea de  nevoie a  reclamantului, a retinut ca acesta  nu  realizeaza  venituri ca,  fiind in varsta de 15 ani,  se afla in plin proces de dezvoltare si pregatire profesionala, iar  cheltuielile determinate de  asigurarea unei  alimentatii  corespunzatoare, a    medicamentelor si obiectelor de imbracaminte sunt ridicate.
Referitor la  mijloacele paratului, fata de adeverinta emisa  de S.C. "KR" S.A, a dedus veniturile cu  caracter intamplator, respectiv,  cele reprezentand sporul pentru  orele suplimentare, rezultand un venit net de 1400,40 lei.
 De asemenea, la stabilirea cuantumului  pensiei de intretinere, potrivit art. 529 alin. (2) Cod Civil, a avut in vedere  imprejurarea ca  paratul  mai are un copil rezultat din a doua casatorie.
A inlaturat sustinerile paratului ca la stabilirea cuantumului pensiei de intretinere urmeaza a se mai pune in vedere si faptul ca in intretinerea sa se afla si fiica actualei sale sotii.
Sub acest aspect a apreciat ca numita BAC (fiica actualei sotii a paratului) nu este, in sensul Codului Civil, copil fata de care sa existe obligatia legala de intretinere din partea paratului, acesta neaflandu-se in situatia prevazuta de art. 517 alin. (1) Cod Civil.
In ce priveste intretinerea in timp a obligatiei paratului de a contribui la cresterea copilului, potrivit art. 532 alin. (1) Cod Civil, a majorat pensia de intretinere, incepand cu data introducerii actiunii: 19.07.2012 si pana la implinirea varstei de 18 ani.
Impotriva acestei sentinte, in termen legal, a declarat recurs recurentul-parat CM, criticand-o ca netemeinica si nelegala.
Printr-un prim motiv de recurs a sustinut ca in mod eronat prima instanta a retinut ca datoreaza intretinere numai minorilor CAI si CAY.
Sub acest aspect a sustinut ca, in realitate, in intretinerea sa se afla si sotia  - CE, care nu realizeaza venituri, precum si fiica acesteia din prima casatorie - minora BAM.
A aratat ca, neavand in calcul aceste obligatii de intretinere, prima instanta a ignorat dispozitiile art. 519 Cod Civil.
Prin motivul doi de recurs este criticata sentinta in sensul gresitei includeri in cuantumul veniturilor si a celor cu caracter nepermanent, respectiv, a diurnei de deplasare.
In drept, recursul va fi incadrat in prevederile art. 304 pct. 9 Cod Procedura Civila.
Intimatul-reclamant, desi legal citat, nu a formulat intampinare.
In recurs nu s-au administrat probe noi.
Recurentul-reclamant a depus concluzii scrise.
Tribunalul analizand legalitatea si temeinicia hotararii, fata de criticile  formulate, retine urmatoarele:
In ce priveste primul motiv de recurs, acesta este nefondat.
Astfel prin decizia civila nr. 573/23.11.2012 data in solutionarea recursului declarat de recurentul-parat impotriva sentintei civile nr. 4887/ 1.10.2012 (pronuntata in prim ciclu procesual) tribunalul analizand critica reiterata in recursul de fata, a stabilit ca beneficiari ai obligatiei de intretinere sunt intimatul reclamant CAI si celalalt copil al recurentului-parat, minorul CAY.
Ca atare, problema de drept privitoare la persoanele carora recurentul-reclamant le datoreaza intretinere a intrat sub puterea lucrului judecat.
Drept consecinta, critica potrivit careia prima instanta nu a retinut ca recurentul-parat datoreaza intretinere si sotiei sale, respectiv copilului acesteia rezultat din casatoria anterioara, este nefondata.
Recursul este insa intemeiat in ce priveste al doilea motiv de recurs.
Astfel, la stabilirea cuantumului minorilor obligatiei de intretinere, potrivit art. 527 alin. (2) Cod Civil, se au in vedere cele cu caracter permanent nu si veniturile intamplatoare.
Or in mod gresit prima instanta a avut in vedere si veniturile reprezentand diurna incasata de recurentul-parat in lunile februarie - martie 2013, reprezentand 346 lei, respectiv 678 lei venituri brute.
Inlaturand aceste sume care nu au caracter permanent, rezulta un venit mediu net lunar de 1297 lei , in functie de care urmeaza sa se stabileasca obligatiile de intretinere ale recurentului-parat.
Ca atare, fata de prevederile art. 529 alin. (2), raportat la art. 531 Cod Civil, se va majora pensia de intretinere datorata de recurentul-parat intimatului-reclamant, de la 151 lei la 220 lei lunar.
In consecinta, potrivit art. 312 alin. (1) si (3) raportat la art. 304 pct. 9 Cod Procedura Civila, recursul a fost admis, sentinta recurata fiind modificata in sensul considerentelor de mai sus.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Pensii

LITIGIU DE ASIGURARI SOCIALE. CUMULUL PENSIEI DE INVALIDITATE GRADUL III CU INDEMNIZATIA AFERENTA UNEI FUNCTII PUBLICE. CONTESTATIE DECIZIE DEBIT - Sentinta civila nr. 6617/97/2010 din data de 18.04.2011
Litigiu de asigurari sociale. Contestarea deciziei de respingere a cererii privind acordarea pensiei de serviciu in baza Legii nr.303/2004. Decizie de debit emisa de Casa de Pensii pentru recuperarea diferentelor de pensie. - Sentinta civila nr. 334/LM/2011 din data de 22.02.2011
Litigiu de asigurari sociale. Recalcularea pensiei prin valorificarea veniturilor realizate in acord global, in raport de considerentele Deciziei Inaltei Curti de Casatie si Justitie nr. 30/2009 - Sentinta civila nr. 1567LM/2010 din data de 02.11.2010
CUMULUL PENSIEI CU SALARIUL - Sentinta civila nr. 282/LM/2010 din data de 10.12.2010
PENSIE DE INVALIDITATE. POSIBILITATEA CUMULARII CU VENITURI REALIZATE DIN PRESTAREA UNEI ACTIVITATI IN BAZA UNUI CONTRACT INDIVIDUAL DE MUNCA. - Sentinta civila nr. 980/LM/2009 din data de 14.05.2009
Contestatie decizie de pensionare - Sentinta civila nr. 1180/LM/2007 din data de 28.12.2007
1. Decizie de stabilire a pensiei de serviciu in baza Legii nr. 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea. Conditii de acordare. - Decizie nr. speta 9 din data de 14.01.2008
4. Anulare Decizie pentru stabilirea pensiei pentru limita de varsta si munca depusa. Valorificarea indemnizatiei de conducere conform inregistrarilor din carnetul de munca. - Sentinta civila nr. speta 8 din data de 14.01.2008
Contestatie impotriva deciziei de revizuire a pensiei - Sentinta civila nr. 413 din data de 29.03.2012
Recalcularea pensiei cu luarea in calcul al veniturilor obtinute in acord global - Sentinta civila nr. 643 din data de 07.05.2012
Anulare decizie de debit emisa ca urmare a cumulului pensiei de invaliditate de gr. III. cu alte venituri. - Sentinta civila nr. 496 din data de 23.04.2012
Sume retinute din pensie reprezentand contributie de asigurari sociale in procent de 5.5%. - Sentinta civila nr. 405 din data de 21.04.2011
Contestatie impotriva Deciziei de pensionare - Sentinta civila nr. 230 din data de 01.03.2011
Abandon de familie. Modificarea sanctiunii in apel. - Decizie nr. 147 din data de 26.04.2010
Abandon de familie .Achitarea debitului restant la plata contributiei la pensia de intretinere in timpul procesului ,Suspendarea conditionata a executarii pedepsei - Decizie nr. 133 din data de 19.04.2010
Contestatie impotriva deciziei de recalculare a pensiei de serviciu - Sentinta civila nr. 1187 din data de 18.11.2010
Pensii - Sentinta civila nr. 629 din data de 17.07.2010
Pensii - Sentinta civila nr. 118 din data de 27.01.2011
Transformare pensie de serviciu in pensie de asigurari sociale - Sentinta civila nr. 1253 din data de 30.11.2010
Ajutor acordat militarilor la cu ocazia trecerii in rezerva - Sentinta civila nr. 1174 din data de 18.11.2010