InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Vaslui

Obligatia de a face

(Sentinta civila nr. 508/C din data de 23.04.2009 pronuntata de Tribunalul Vaslui)

Domeniu Acte ale autoritatilor publice | Dosare Tribunalul Vaslui | Jurisprudenta Tribunalul Vaslui

Dosar nr. 362/89/2009
R O M A N I A
TRIBUNALUL VASLUI
SECTIA CIVILA
Sentinta civila Nr. 508
Sedinta publica de la 30 Aprilie 2009
Instanta constituita din:
PRESEDINTE LAURA-MONICA BALAN
Judecator VERGINICA HARABAGIU
Asistent judiciar SIMONA MIHAELA TABACARU
Asistent judiciar DANIEL GEORGE RUSU
Grefier LAVINIA-CERASELA LICA

      Pe rol pronuntarea  cauzei Litigii de munca privind pe reclamant R C, domiciliat in , in contradictoriu cu parata Casa Judeteana de Pensii Vaslui, cu sediul in Vaslui, str. Andrei Muresanu, nr.22, judetul Vaslui, avand ca obiect reconstituire vechime.
      La apelul nominal facut in sedinta publica au lipsit partile.
      Procedura legal indeplinita.
      Se constata ca dezbaterile in prezenta cauza au avut loc in sedinta publica din data de 23 aprilie 2009, ce s-au consemnat in incheierea de sedinta din acea zi ce face parte integranta din prezenta hotarare, cand pentru a se acorda timp ca reclamantul sa depuna o copie de pe cartea sa de munca, s-a amanat pronuntarea pentru astazi, cand;
       
INSTANTA:

      Asupra actiunii civile de fata:
      Prin cererea de chemare in judecata inregistrata sub nr. 362/89/2008 pe rolul Tribunalului Vaslui,  asa cum a fost aceasta precizata prin inscrisul depus la fila 7, precum si oral la termenul de judecata din data de 30.04.2009, reclamantul R C a  solicitat chemarea in judecata a paratei Casa Judeteana de Pensii Vaslui pentru ca prin hotararea ce se va pronunta aceasta, in calitate de detinator al arhivei S.C Prodagro Zorleni, societate in cadrul careia a avut calitatea de salariat, in cadrul Fermei Grivita-  Asociatiei Intercooperatiste Odaia Bursucani,  sa fie obligata a i se elibera o adeverinta cu privire la vechimea in munca, salariu, precum si  sporurile corespunzatoare perioadei 1.04.1988 1.05.1992, pentru ca pe baza acestei adeverinte sa-i fie recalculata pensia.
      Reclamantul nu si-a motivat in drept cererea de chemare in judecata.
      Prezenta cerere de chemare in judecata este scutita de plata taxei judiciare de timbru si de timbru judiciar in temeiul prevederilor art. 285 din Codul Muncii.
      Parata Casa Judeteana de Pensii  Vaslui, legal citata, a depus intampinare in cuprinsul careia a invederat faptul ca, in conformitate cu prevederile art. 21 din Legea 16/1996 privind Arhivele Nationale, nu poate fi obligata a elibera reclamantului o adeverinta referitoare la cele doua sporuri deoarece, dupa modificarea  art. 18 din Legea nr. 16/1996 prin OG nr. 39/2006, cand s-a impus obligatia Arhivelor Nationale de a prelua de la Casa Judeteana de Pensii  documentele constituind arhiva persoanelor juridice  desfiintate, a caror activitate nu a fost continuata de alte persoane juridice,  nu are nici calitatea de creator de documente cu privire la documentele care fac parte din  arhivei fostei S.C Prodagro Zorleni S.A, aflata in detentia sa,  nici cea de persoana juridica succesoare a acesteia.
      Mai mult, invedereaza parata, chiar daca ar fi obligata la eliberarea adeverintei solicitate de catre reclamant, aceasta tot nu ar putea fi folosita de reclamant la recalcularea pensiei deoarece, conform regulilor stabilite de catre Casa Nationala de Pensii, asemenea adeverinte nu pot fi valorificate decat daca sunt eliberate de o societate comerciala care are drept obiect activitate de arhivistica si daca sunt certificate pentru conformitate de catre Arhivele Nationale.
      In dovedirea sustinerilor sale, parata a depus, in copie adeverinta nr. 2007/13.08.2008 emisa de Casa Nationala de Pensii.
      Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarea situatie de fapt:
      Reclamantul R C a lucrat in cadrul Fermei Grivita din cadrul fostei societati comerciale  S.C" Prodagro “SA Zorleni-Asociatiei Intercooperatiste Odaia Bursucani.
      Documentele din arhiva fostei societati comerciale S.C" Prodagro “SA Zorleni cu valoare practica, referitoare la stagiile de cotizare pentru asigurari sociale , societate in cadrul careia a fost salariat reclamantul, au fost preluate, la desfiintarea acesteia, in temeiul prevederilor art. 18 din Legea nr. 16/1996, forma anterioara modificarii sale prin OG nr. 39/2006, deoarece activitatea acesteia nu a fost continuata de o alta persoana juridica, de catre Casa Judeteana de Pensii Vaslui, care era pana in anul 2006 obligata prin actul normativ mai sus aratat a prelua si a elibera, in calitate de detinator de documente,  adeverinte referitoare la drepturile privind stagiile de cotizare la asigurari sociale ale cetatenilor.
      Prin O.G nr. 39/2006, care a fost publicata in M. Of, nr. 39/2006, articolul 18, cel care impunea anterior caselor judetene de pensii obligatia de  a prelua o parte din arhiva persoanelor juridice desfiintate a caror activitate nu mai era continuata de nici o alta persoana juridica, in speta documentele care priveau stagiile de cotizare la asigurari sociale ale persoanelor fizice, a fost modificat in sensul in care, dupa intrarea in vigoare a acestui act normative, se impunea Arhivelor Natioanle, prin directiile lor judetene, obligatia  de a face constand in preluarea de  la casele judetene de pensii documentele cu valoare practica, aflate in detentia primelor.
      Totodata, prin acelasi act normativ se impunea ca, pe viitor, documentele cu valoare practica create de o persoana juridica desfiintata, a carei activitate nu a fost continuata de catre o alta persoana juridica sa fie preluate de catre Arhivele Nationale, prin directiile lor judetene.
      Astfel,  in temeiul textului de lege mai sus aratat, pe de o parte,  caselor judetene de pensii li se impunea  obligatia de a face constand in predarea documentelor arhivistice detinute in conditiile de mai sus  catre arhivele nationale prin directiile lor judetene, predare care urma a se materializa prin incheierea unui proces verbal, iar pe de alta parte se impunea arhivelor nationale, prin directiile lor judetene, tot obligatia de a face, corelativa celei a caselor judetene de pensii, de a prelua documentele arhivistice aflate in gestiunea caselor judetene de pensii.
      Din interpretarea logico-gramaticala a  textului de lege mai sus aratat, in speta a art. 18 din Legea  nr.16/1996, asa cum a fost acesta modificat prin OG nr. 39/2006, rezulta faptul ca calitatea caselor judetene de pensii de detinatoare a documentelor arhivistice preluate anterior intrarii in vigoare  a OG nr. 39/2006 si de persoana juridica succesoare din punct de vedere arhivistic a creatorului de documente, in speta,  succesoare a S.C" Prodagro “SA Zorleni, nu inceteaza de drept odata cu publicarea OG nr. 39/2006 in Monitorul Oficial nr.  485 din 5 iunie 2006, ci aceasta calitate inceteaza doar odata cu predarea efectiva a acestor documente arhivistice catre directiile judetene din cadrul Arhivelor Nationale. Cum insa predarea arhivei Prodagro  nu a fost realizata nici pana in prezent , parata Casa Judeteana de Pensii Vaslui are in continuare calitatea de persoana juridica succesoare din punct de vedere arhivistic a creatorului de documente S.C"Prodagro" S.A.
      Pe de alta parte, potrivit prevederilor art. 21 din Legea nr. 16/1996, modificata si republicata, doar creatorii de documente sau, dupa caz, persoanele juridice succesoare ale acestora, adica persoanele juridice care  detinut, la un moment dat, in temeiul legii, arhiva creatorului de documente sunt obligate, la cererea persoanelor juridice si a persoanelor fizice, sa elibereze, copii certificate  si extrase de pe documentele care le creeaza sau le detin, daca acestea se refera la drepturi care il privesc pe reclamant.
      In atare conditii, intrucat in ceea ce priveste documentele cu caracter practic    create de catre S.C"Prodagro" S.A nici pana la data pronuntarii prezentei hotarari, acestea nu au fost predate de catre parata Casa Judeteana de Pensii Vaslui   catre  Directia Judeteana Vaslui a Arhivelor Nationale, retinem ca parata Casa Judeteana de Pensii are actualmente calitatea de persoana succesoare  din puncte de vedere arhivistic a creatorului de documente S.C" Prodagro" S.A si, in aceasta calitate, ii revine obligatia, ca in temeiul prevederilor art. 21 din Legea nr.16/1996,  sa elibereze reclamantului un certificate, o adeverinta  referitoare la  vechimea in munca, salariile si sporurile corespunzatoare perioadei 1.04.1988- 1.05.1992.
      In ceea ce priveste sustinerile reclamantei potrivit carora, la recalcularea pensiei, nu ar avea in vedere decat adeverite eliberate de societati avand drept obiect activitate de arhivistica, avizate de Arhivele Nationale, instanta retine ca nu prezinta relevanta in cauza deoarece practica interna a Casei Nationale de Pensii contravine tocmai Legii nr. 16/1996 , cu modificarile si completarile ulterioare , care impun caselor judetene de pensii obligatia de a elibera adeverinte prin valorificare documentelor cu valoare practica detinute.
       Pentru aceste considerente, actiunea formulata de catre reclamantul  Radoi Corneliu va fi admisa, iar parata Casa Judeteana de Pensii Vaslui va fi obligata sa-i elibereze reclamantului o adeverinta referitoare  la  vechimea in munca, salariile si sporurile corespunzatoare perioadei 1.04.1988- 1.05.1992.

PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE Admite actiunea formulata de catre RC, domiciliat in, in contradictoriu cu parata Casa Judeteana de Pensii Vaslui, cu sediul in Vaslui, str. Andrei Muresanu, nr.22, judetul Vaslui si, in consecinta:
Obliga parata, in temeiul prevederilor art.21 din Legea nr.16/1996 privind Arhivele Nationale, asa cum a fost aceasta modificata prin prevederile O.U.G nr.39/2006, sa elibereze reclamantului o adeverinta referitoare la vechimea in munca, salariile si sporurile incasate de catre reclamant in perioada 1.04.1988 - 1.05.1992, cand a desfasurat activitate in cadrul Asociatiei Intercooperatiste Odaia Bursucani, comuna Grivita, jud. Vaslui - Ferma Grivita din cadrul SC Prodagro SA Zorleni.
Definitiva.
Cu drept de recurs in 15 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica, azi, 30 aprilie 2009. 1
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Acte ale autoritatilor publice

SOCIETATI COMERCIALE - Sentinta civila nr. 2593 din data de 20.09.2017
Modificare documenta?ie de urbanism vs. indreptare eroare materiala. - Decizie nr. 2746 din data de 26.09.2017
Masurile de remediere luate de autoritatea contractanta in conf. cu art.3 din Legea nr.101/2016. Posibilitatea de revenire asupra raportului procedurii aprobat de conducatorul acesteia. - Decizie nr. 2295 din data de 23.08.2017
ANULARE ACT ADMINISTRATIV - Sentinta civila nr. 774 din data de 20.09.2016
PRETENTII - Sentinta civila nr. 167 din data de 20.04.2016
ANULARE NOTA LA PURTARE - Sentinta civila nr. 2098 din data de 04.12.2015
ANULARE ACT ADMINISTRATIV - Sentinta civila nr. 689 din data de 15.07.2016
ANULARE ACT ADMINISTRATIV - Sentinta civila nr. 458 din data de 06.05.2016
ANULARE NOTA LA PURTARE - Sentinta comerciala nr. 2098 din data de 04.12.2015
ANULARE ACT ADMINISTRATIV - Sentinta comerciala nr. 689 din data de 15.07.2016
ANULARE ACT ADMINISTRATIV - Sentinta comerciala nr. 458 din data de 06.05.2016
ANULARE ACT ADMINISTRATIV - Sentinta comerciala nr. 545/CA din data de 06.06.2016
Anulare partiala dispozitie emisa de viceprimar si obligarea acestuia la - Sentinta civila nr. 2116 din data de 04.12.2015
LITIGIU CONTENCIOS ADMINISTRATIV SI FISCAL - Sentinta comerciala nr. 2059 din data de 30.10.2015
ANULARE ACT ADMINISTRATIV - Sentinta comerciala nr. 1875 din data de 30.10.2015
ANULARE ACT ADMINISTRATIV - Sentinta civila nr. 610/CA/2015 din data de 24.03.2015
LITIGIU PRIVIND FUNCTIONARII PUBLICI - Sentinta civila nr. 728/CA/2015 din data de 07.04.2015
ANULARE PROCES VERBAL - Decizie nr. 458 din data de 30.04.2015
ANULARE ACT ADMINISTRATIV - Sentinta comerciala nr. 229/CA din data de 17.02.2015
ANULARE ACT EMIS DE AUTORITATI PUBLICE LOCALE - Sentinta comerciala nr. 2956/CA/2014 din data de 02.12.2014