InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Gorj

Ordonanta presedintiala.Art.581c.p,civ.

(Decizie nr. 2649 din data de 20.09.2012 pronuntata de Tribunalul Gorj)

Domeniu Ordonanta Presedintiala | Dosare Tribunalul Gorj | Jurisprudenta Tribunalul Gorj

3.Ordonanta presedintiala.Art.581c.p,civ.
Sistarea oricaror lucrari pe terenul precizat de reclamant in cererea de chemare in judecata ar echivala cu solutionarea fondului cauzei pe calea procedurii sumare, reglementata de art. 581 C procedura civila si nu potrivit dreptului comun, iar inscrisurile depuse de reclamant la dosarul cauzei nu constituie o aparenta a dreptului de proprietate in favoarea sa.

Dosar nr. ..../263/2012
R O M A N I A
TRIBUNALUL GORJ
SECTIA I CIVILA

Decizia Nr. 2649/2012
Sedinta publica de la 20 Septembrie 2012
Completul compus din:
PRESEDINTE
Judecator
Judecator
Grefier

Pe rol judecarea recursului civil declarat de recurentul  H C impotriva sentintei civile nr. 1519 din 12.06.2012 pronuntata de Judecatoria Motru in dosarul nr. 1986/263/2012, in contradictoriu cu intimatul parat A Cn.  
La apelul nominal facut in sedinta publica  a raspuns  recurentul reclamant lipsa intimatul parat.
Procedura legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de sedinta, dupa care, constatand dosarul in stare de judecata s-a acordat cuvantul.
Recurentul reclamant a solicitat admiterea recursului conform motivelor de recurs scrise, sustinand ca in cauza sunt indeplinite conditiile prevazute de art. 581 C procedura civila, si aparenta dreptului de proprietate este in favoarea sa.

TRIBUNALUL

Asupra recursului civil de fata.
Prin cererea inregistrata pe rolul Judecatoriei Motru  la data de 11.06.2012, sub nr. dosar 1986/263/2012, reclamantul  H C  a chemat in judecata paratul  A C solicitand instantei ca pe cale de ordonanta presedintiala  data fara citarea partilor,  executorie , fara somatie sau trecerea vreunui termen,  sa dispuna  sistarea lucrarilor executate de acesta pe terenul proprietatea sa , cu cheltuieli de judecata.
In motivare, reclamantul a aratat ca , este proprietarul unui teren  in suprafata de aproximativ 7000 mp.  situat in  satul Horasti , mun. Motru , pe care in urma cu aproximativ 4-5 ani a plantat lucerna .
Ca, pana in urma cu aproximativ 4 zile  a recoltat productia de lucerna in fiecare an, dar paratul a patruns pe proprietatea sa, a cosit lucerna  de pe aproximativ 5000 mp.  si a pregatit-o  pentru a fi ridicata si transportata in gospodaria sa, in sensul ca a uscat-o si a format capite.
A mai aratat reclamantul ca a incercat sa poarte discutii cu paratul  sa sisteze activitatea inceputa , dar acesta nu l-a ascultat  si a avut un comportament agresiv  ceea i-a creat temerea justificata  ca daca ii va solicita sa nu mai vina pe teren va aplica asupra sa acte de violenta.
Reclamantul a aratat de asemenea ca, pentru a se preintampina o paguba iminenta  solicita instantei sa  pronunte o hotarare cu caracter vremelnic  ceea ce denota ca nu se prejudeca dreptul  si indica urgenta masurii sale , hotarare potrivit careia paratul sa fie obligat sa sisteze lucrarile pe proprietatea sa.
In privinta aparentei dreptului de proprietate  reclamantul a aratat ca dovada reiese din procesul - verbal de punere in posesie si certificatul de mostenitor.
In drept , reclamantul si-a intemeiat actiunea pe prev. art. 581 C.p.civ.  si a timbrat cu taxa timbru 10 lei  si 0,3 timbrul judiciar .
Prin sentinta civila nr. 1519 din 12.06.2012 pronuntata de Judecatoria Motru in dosarul nr. 1986/263/2012 a fost respinsa cererea avand ca obiect ordonanta presedintiala formulata de  reclamantul H C , in contradictoriu cu  paratul  AC.
Pentru a pronunta aceasta sentinta instanta de fond a retinut ca potrivit prev .art. 581 Cod  proc. civil, instanta va putea sa ordone masuri vremelnice  in cazuri grabnice , pentru  pastrarea unui drept  care s-ar pagubi prin intarziere  pentru prevenirea unei pagube iminente si care nu s-ar putea repara , precum si  pentru inlaturarea piedici  ce s-ar ivi  cu prilejul unei executari.
Reclamantul a pretins ca  urgenta rezida  din preintampinarea unei pagube iminente , insa textul legal cere nu numai existenta pagubei iminente ci si caracterul  ireparabil al pagubei , conditie care nu este intrunita in cauza de fata  unde  reclamantul pretinde ca  paratul  a patruns pe terenul sau si a cosit lucerna .
 De  asemenea , reclamantul a  solicitat instantei  ca pe cale de ordonanta presedintiala sa fie obligat  paratul sa sisteze  lucrarile executate pe terenul sau  fara a indica ce lucrari  executa paratul pe terenul sau  intrucat  cosirea  lucernei  reprezinta un act de tulburare de posesie din modalitatea in care reclamantul  a descris starea de fapt, act care deja  a fost savarsit.
In opinia instantei de fond, masura solicitata de catre reclamant,   de sistare a oricaror lucrari de catre parat ,  este in fapt o masura cu caracter definitiv prin care sa fie obligat paratul  sa  lase  reclamantului posesia  terenului mentionat in cuprinsul cererii de chemare in judecata.
Cand rezolva o cerere de ordonanta presedintiala, instanta nu are de cercetat fondul dreptului discutat intre parti dar pentru ca solutia sa nu fie arbitrara va cerceta aparenta acestui drept.
Inscrisurile depuse de reclamant la dosarul cauzei nu constituie o aparenta a dreptului de proprietate in favoarea sa privitor la terenul mentionat in cuprinsul cererii  de chemare in judecata , fiind de notorietate ca  mun. Motru  si  satele sale adiacente  au facut  obiect al procesului de colectivizare in perioada anilor 1959-1962,  iar terenurile situate in limitele sale administrative  sunt supuse  reconstituirii dreptului de proprietate in conformitate cu prevederile Legii 18/1991 cu modificarile ulterioare , caz in care dovada dreptului de proprietate  se face cu titlul de proprietate  emis in conditiile acestei legi  sau alte acte  premergatoare emiterii sale , cum sunt adeverinta provizorie de proprietate si procesul - verbal de punere in posesie , inscrisuri pe care reclamantul nu le-a depus la dosarul cauzei.
Certificatul  de mostenitor nr. 5 /10.02.1999 nu are decat efect declarativ si nu constitutiv de drepturi in absenta  titlului de proprietate al defunctului a carui succesiune a fost dezbatuta. Din chiar cuprinsul acestui inscris reiese cu claritate ca , nici in succesiunea def. H V , nici in succesiunea def. H V nu s-au prezentat acte doveditoare ale proprietatii .
Impotriva acestei sentinte a declarat recurs recurentul reclamant criticand-o pentru nelegalitate  si netemeinicie, in sensul ca in mod gresit instanta a respins cererea de ordonanta presedintiala intrucat in cauza sunt indeplinite conditiile prev de art. 581 C procedura civila, iar scopul cererii sale a fost acela de a impiedica paratul sa-i coseasca si restul lucernei pana la solutionarea definitiva a litigiului dintre ei.
S-a  mai sustinut ca a dovedit aparenta dreptului de proprietate cu procesul verbal de punere in posesie si cu certificatul de proprietate apreciind ca, sunt suficiente pentru a se pronunta o hotarare in temeiul art. 581 C procedura civila.
S-a depus la dosarul cauzei in sustinerea motivelor de recurs xerocopie dupa procesul verbal de punere in posesie din 16.03.1999, dupa sentinta civila nr. 3051 din 16.12.2011 pronuntata de Judecatoria Motru in dosarul nr. 1265/263/2011, dupa sentinta civila nr. 1519 din 12 iunie 2012, dupa certificatul  de mostenitor nr. 5  din 10.02.1999 eliberat de Biroul Notarului Public Motru, dupa declaratia numitilor H I si G C din dosarul nr. 1265/263/2011, si dupa raportul de expertiza tehnica judiciara intocmit de expert tehnic judiciar N P in acelasi dosar.
Intimatul parat A C a depus la dosarul cauzei intampinare prin care a solicitat respingerea recursului ca nefondat si mentinerea sentintei instantei de fond ca  temeinica si legala, sustinand ca nu sunt indeplinite conditiile prevazute de art. 581 C procedura civila, iar reclamantul nu a facut dovada ca este proprietarul terenului, si a cosit lucerna  de pe un teren proprietatea sa. In  aparare a depus la dosarul cauzei  xerocopie dupa titlul de proprietate nr. 1518267 din 22.07.2011, si dupa file din registrul agricol al numitei G M.
Tribunalul, analizand motivele de recurs invocate de recurentul reclamant constata ca recursul este nefondat avand in vedere urmatoarele considerente.
Potrivit disp. art. 581 C procedura civila instanta va putea sa ordone masuri vremelnice in cazuri grabnice, pentru pastrarea unui drept, ce s-ar pagubi prin intarziere, sau prevenirea unei pagube iminente  care nu s-ar putea repara.
Deci, din conditiile impuse de art. 581 C procedura civila, pentru admisibilitatea cererii de ordonanta presedintiala, respectiv urgenta, si caracterul vremelnic al masurii solicitate a se lua pe aceasta cale, decurge si a treia  conditie si anume  ca prin masura luata sa nu se prejudicieze fondul.
In mod corect a retinut instanta ca, a se dispune sistarea oricaror lucrari pe terenul precizat de reclamant in cererea de chemare in judecata ar echivala cu solutionarea fondului cauzei pe calea procedurii sumare, reglementata de art. 581 C procedura civila si nu potrivit dreptului comun, iar inscrisurile depuse de reclamant la dosarul cauzei nu constituie o aparenta a dreptului de proprietate in favoarea sa.
Certificatul de mostenitor depus atat la instanta de fond cat si la instanta de recurs nu are decat efect declarativ, si nu  constitutiv de drepturi in absenta titlului de proprietate al autorului a carei succesiune a fost dezbatuta si chiar din cuprinsul acestui inscris rezulta ca nici in succesiunea autoarei H V si nici in succesiunea autorului H V nu s-au prezentat acte doveditoare ale proprietatii.
Este adevarat ca,  s-a retinut de instanta de fond ca,  in conditiile Legii 18/1991, dovada dreptului de proprietate se face cu titlul de proprietate emis in conditiile acestei legi sau alte acte premergatoare emiterii sale, cum sunt adeverinta provizorie de proprietate si procesul verbal de punere in posesie, inscrisuri pe care reclamantul nu le-a depus, fiind depus de catre recurent un proces verbal de punere in posesie din 16.03.1999 eliberat de Comisia Locala de Fond Funciar Motru, pe numele lui H V, insa, s-a depus si de catre intimatul parat titlul de proprietate nr. 1518267 din 22.07.2011 si intre parti a avut loc un litigiu, in baza legii fondului funciar cu privire la nulitatea absoluta partiala a actelor premergatoare.
In considerarea celor expuse tribunalul constata ca in cauza nu sunt indeplinite conditiile prevazute de art. 581 C procedura civila, partile avand posibilitatea sa se judece pe calea  dreptului comun  asa cum in mod corect a retinut instanta de fond motiv pentru care  urmeaza a respinge recursul, nefiind indeplinite  conditiile de casare sau de modificare a sentintei din cele prevazute de art. 304 pct 8 si 9 C procedura civila invocate de recurent.
Vazand si art. 312 C procedura civila;
PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
DECIDE
Respinge recursul civil declarat de recurentul  H C impotriva sentintei civile nr.1519 din 12.06.2012 pronuntata de Judecatoria Motru in dosarul nr. 1986/263/2012, in contradictoriu cu intimatul parat A C, ca nefondat.
Irevocabila.
Pronuntata in sedinta publica de la 20 Septembrie 2012 la Tribunalul Gorj.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Ordonanta Presedintiala

Ordonanta presedintiala - Decizie nr. 541 din data de 31.07.2017
Obligarea parintelui la exprimarea acordului de vointa in vederea parasirii teritoriului tarii a copilului minor - Sentinta civila nr. 734 din data de 12.12.2016
Conditii de admisibilitate. Efectuarea unor lucrari de intretinere imobil. Urgenta justificata prin producerea unui prejudiciu si cauzarea unor costuri suplimentare viitoare - Decizie nr. 947 din data de 02.12.2015
Suspendarea unei decizii de debit privind recuperarea sumelor incasate necuvenit cu titlu de prestatii de asigurari sociale pe calea ordonantei presedentiale - Sentinta civila nr. 434 din data de 22.04.2013
Suspendarea deciziei de recalculare a pensiei prin ordonanta presedentiala - Sentinta civila nr. 1110 din data de 09.11.2010
Neindeplinirea conditiilor de admisibilitate in cazul ordonantei presedintiale avand ca obiect evacuarea - Decizie nr. 533 din data de 08.07.2010
Neindeplinirea conditiilor ordonantei presedentiale - Decizie nr. 534 din data de 08.07.2010
Cerere de ordonanta presedintiala. Conditii de admisibilitate. - Sentinta civila nr. 45 din data de 16.01.2009
Ordonanta presedintiala pentru modificarea programului de vizitare a minorului. Neindeplinirea conditiilor ordonantei presedintiale. - Decizie nr. 96 din data de 11.02.2010
Ordonanta presedintiala - Sentinta comerciala nr. 1263/C din data de 13.10.2009
Incredintare minor - Sentinta civila nr. 1415 din data de 16.11.2011
Evacuare - Sentinta civila nr. 1276 din data de 09.12.2010
Ordonanta presedintiala - Sentinta comerciala nr. 55 din data de 30.04.2009
Ordonanta presedentiala de suspendare a hotararii adunarii creditorilor in procedura insolventei - Hotarare nr. 2367/sind din data de 04.09.2009
Insolventa- ordonanta presedentiala- suspendare organizare prima sedinta a adunarii creditorilor - Sentinta civila nr. 2367 din data de 04.12.2009
Insolventa- ordonanata presedentiala- ridicare interdictie blocare conturi debitor in perioada de observatie - Sentinta civila nr. 20/CC din data de 18.12.2009
Evacuare pe calea ordonantei presedintiale. Conditii de admisibilit - Decizie nr. 540/R din data de 23.08.2007
Luarea unor masuri urgente in cazuri grabnice pe calea ordonantei presedintiale. - Decizie nr. 13 din data de 13.01.2012
Ordonanta presedintiala. Inadmisibilitate. - Decizie nr. 337 din data de 14.02.2011
Ordonanta presedintiala. Obligarea societatii furnizoare de gaz sa incheie cu reclamantul contract de furnizare de gaze naturale. - Decizie nr. 373 din data de 29.04.2009