Ghidul Salariatului - MCP Cabinet avocati
InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Arad

Restituire taxa auto

(Sentinta civila nr. 4913 din data de 19.06.2013 pronuntata de Tribunalul Arad)

Domeniu Acte ale autoritatilor publice | Dosare Tribunalul Arad | Jurisprudenta Tribunalul Arad

Dosar. 4048/108/2013
Sentinta civila nr. 4913/19.06.2013 Prin actiunea in contencios administrativ inregistrata la aceasta instanta la data de 21.03.2013, reclamantul I. P. a cerut in contradictoriu cu parata Administratia Finantelor Publice Arad obligarea acesteia la restituirea taxei de poluare in cuantum de 2829 lei, cu dobanzile aferente pana la restituirea efectiva.
In motivarea actiunii reclamantul a aratat ca a platit suma de 2829 lei conform chitantei seria (...), reprezentand taxa pe emisiile poluante,  in contul bugetului de stat.
Achitarea taxei a fost necesara pentru a putea inmatricula in Romania autoturismul marca Volkswagen inmatriculat pentru prima data in UE, la 24.08.1995.
In motivarea actiunii reclamantul arata ca taxa este prelevata cu incalcarea dreptului comunitar, intrucat conform art. 110 TFUE (fostul art. 90 din Tratatul CE) �(1). Niciun stat membru nu aplica, direct sau indirect, produselor altor state membre impozite interne de orice natura mai mari decat cele care se aplica, direct sau indirect, produselor nationale similare. (2). De asemenea, niciun stat membru nu aplica produselor altor state membre impozite interne de natura sa protejeze indirect alte sectoare de productie".
In aceste conditii, arata reclamantul ca O.U.G. nr. 50/2008 este contrara art. 90 din Tratatul CE, intrucat este destinata sa diminueze introducerea in Romania a unor autoturisme second-hand deja inmatriculate intr-un alt stat membru, precum cel pentru care s-a achitat taxa de poluare in acest litigiu, favorizand astfel vanzarea autoturismelor second-hand inmatriculate in Romania si, mai recent, vanzarea autoturismelor noi produse in Romania.
Considerand ca a platit o taxa nelegala si nedatorata a formulat o cerere paratei prin care a cerut restituirea sumei de 2829 lei, dar parata i-a respins aceasta cerere.
Prin intampinare, parata Administratia Finantelor Publice Arad, a invocat pe cale de exceptie inadmisibilitatea actiunii, invocand lipsa procedurii prealabile in sensul ca reclamantul nu ar fi urmat procedura contestarii deciziei de calcul a taxei pentru emisiile poluante, iar pe fond a cerut respingerea actiunii ca neintemeiata.
Parata arata ca, legiuitorul a stabilit in cuprinsul art.3 din Legea nr.9/2012 ca taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule se aplica tuturor autoturismelor indiferent daca ele provin dintr-un stat membru al Uniunii sau de pe piata interna, fiind excluse din sfera de aplicare a taxei - exceptiile prevazute de acelasi articol, insa pe baza unor criterii ce privesc destinatia lor si nu provenienta.
Din punctul de vedere al paratei, taxa pe emisiile poluante reglementata de Legea nr.9/2012 este temeinica, legala si in conformitate cu normele de drept comunitar, aceasta  taxa nefiind contestata de catre Comisia Europeana sau alt organism comunitar, taxa  care exista si se plateste  legal in alte 16 state comunitare (Germania, Italia, Franta, etc...).
Parata arata ca reclamantul ar fi trebuit sa produca probe din care sa rezulte indubitabil ca taxele pe care le aplica statul roman sunt superioare celor din care  reclamanta si-a achizitionat autoturismul pentru a dovedi sustinerile din actiune.
Exceptia este nefondata.
Tribunalul retine ca prin decizia nr.24/2011 pronuntata de inalta Curte de Casatie si Justitie s-a statuat ca in cazul cererilor promovate in baza art.117 alin.1 lit.d din OG nr.93/2003 nu este necesara procedura contestarii titlului de creanta in conditiile art.205-218 din OG nr.93/2003. Or in prezenta pricina cererea este intemeiata chiar pe dispozitiile art.117 alin.1 lit.d din OG nr.93/2003, solutia pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie prin considerentele retinute mentinandu-si valabilitatea chiar daca s-a avut in vedere OUG nr.50/2008 situatia juridica insa fiind aceeasi si sub imperiul Legii nr.9/2012 modificata prin OUG nr.1/2012.
Din actele si lucrarile dosarului instanta retine in fapt ca reclamantul a achizitionat un autoturism marca Volkswagen conform contractului de vanzare cumparare sub semnatura privata, autoturism din categoria auto M1 cu norma de poluare E2, cu prima inmatriculare in UE la data de 24.08.1995, iar pentru inmatricularea in Romania a acestuia a fost emisa de catre parata decizia de calcul a taxei pe emisii poluante pe seama reclamantului in care se retin caracteristicile aratate mai sus ale autoturismului, aspect necontestat de catre parata, iar prin actiunea de fata, contestandu-se si actul administrativ fiscal la care s-a facut referire mai inainte, s-a cerut de catre reclamant sa fie obligata parata sa-i restituie aceasta taxa pe care a apreciat-o ca fiind contrara dreptului comunitar.
 In baza deciziei de calcul a taxei pe emisiile poluante pentru autovehicule nr. (...) emisa de A.F.P. Arad reclamantul a achitat taxa pe emisiile poluante in suma de 2829  lei.
Reclamantul a solicitat restituirea acestei taxe apreciind ca taxa pe emisiile poluante astfel achitata este contrata reglementarilor comunitare. Parata A.F.P. Arad a refuzat restituirea taxei  pe emisiile poluante.
Actiunea este nefondata.
Dispozitiile art.1 din Legea nr.9/2012 stabilesc cadrul legal privind instituirea taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, denumita in continuare taxa care  se face venit la bugetul Fondului pentru mediu si se gestioneaza de Administratia Fondului pentru Mediu, in vederea finantarii programelor si proiectelor pentru protectia mediului.
In conformitate cu 3 alin.1 (1) Taxa se aplica pentru autovehiculele din categoriile M1, M2, M3 si N1, N2, N3, astfel cum sunt acestea definite in RNTR 2, cu exceptia:
a) autovehiculelor apartinand misiunilor diplomatice, oficiilor consulare si membrilor acestora, precum si altor organizatii si persoane straine cu statut diplomatic, care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei;
b) autovehiculelor special modificate in scopul conducerii de catre persoanele cu handicap, precum si in scopul preluarii si transportarii persoanelor cu handicap grav sau accentuat, astfel cum aceste persoane sunt definite in Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
 c) autovehiculelor destinate a fi utilizate de fortele armate, fortele de securitate a statului, de politie, de jandarmerie, de politia de frontiera si de pompieri;
 d) autovehiculelor definite conform RNTR 2 destinate serviciilor de ambulanta si medicina, autovehiculelor speciale echipate corespunzator pentru acordarea ajutorului de urgenta, precum si autovehiculelor speciale destinate serviciilor de descarcerare si de stingere a incendiilor.
Cu privire la cadrul legal incident instanta retine ca prin Legea nr. 9/2012  privind taxa pe  emisiile poluante, a fost abrogata OUG nr. 50/2008 si inlaturata discriminarea constatata, art. 4 alin. 2 din lege prevazand in mod expres  ca obligatia de plata a taxei intervine:
    a) cu ocazia inscrierii in evidentele autoritatii competente, potrivit legii, a dobandirii dreptului de proprietate asupra unui autovehicul de catre primul proprietar din Romania si atribuirea unui certificat de inmatriculare si a numarului de inmatriculare;
    b) la repunerea in circulatie a unui autovehicul dupa incetarea unei exceptari sau scutiri prevazute la art. 3 si 8;
    c) la reintroducerea in parcul auto national a unui autovehicul, in cazul in care, la momentul scoaterii sale din parcul auto national, i s-a restituit proprietarului platitor valoarea reziduala a taxei, in conformitate cu prevederile art. 7.
    (2) Obligatia de plata a taxei intervine si cu ocazia primei transcrieri a dreptului de proprietate, in Romania, asupra unui autovehicul rulat si pentru care nu a fost achitata taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, conform Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, sau taxa pe poluare pentru autovehicule si care nu face parte din categoria autovehiculelor exceptate sau scutite de la plata acestor taxe, potrivit reglementarilor legale in vigoare la momentul inmatricularii.
Cat priveste sustinerile reclamantului din cererea introductiva de instanta privitoare la dispozitiile OUG nr. 1/2012, acestea nu pot fi primite in sensul preconizat de catre parte si care rezulta din chiar demersul judiciar initiat in contencios administrativ, intrucat :
Este necontestat ca forma initiala a Legii nr. 9/2012, aplicabila in perioada 13.01.2012 - 30.01.2012, taxa pentru emisiile poluante a fost perceputa si pentru "primul transfer al dreptului de proprietate asupra autovehiculului rulat, realizat dupa intrarea in vigoare a prezentei legi" [art. 2 lit. i) din Legea nr. 9/2012. Potrivit explicatiei oferite de art. 4 alin. (2) din Legea nr. 9/2012, "Obligatia de plata a taxei intervine si cu ocazia primei transcrieri a dreptului de proprietate, in Romania, asupra unui autovehicul rulat si pentru care nu a fost achitata taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, conform Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, sau taxa pe poluare pentru autovehicule si care nu face parte din categoria autovehiculelor exceptate sau scutite de la plata acestor taxe, potrivit reglementarilor legale in vigoare la momentul inmatricularii". In esenta, taxa era astfel aplicabila si autoturismelor de ocazie inmatriculate in Romania anterior datei de 1.01.2007.
Este adevarat ca prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 1/2012, intrata in vigoare la 31.01.2012, s-au prevazut urmatoarele masuri:
� Dispozitiile art. 2 lit. i) si art. 4 alin. (2) din Legea nr. 9/2012 se suspenda pana la data de 31.12.2012, cu consecinta ca taxa pentru emisiile poluante nu se achita cu ocazia transcrierii dreptului de proprietate asupra autoturismelor de ocazie inmatriculate anterior datei de 1.01.2007.
� Contribuabilii care au achitat taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule ca urmare a primei transcrieri a dreptului de proprietate, in conformitate cu prevederile art. 4 alin. (2) din Legea nr. 9/2012, in perioada cuprinsa intre data intrarii in vigoare a acestei legi (13.01.2012) si data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta (31.01.2012), pot solicita restituirea acesteia.
Sustinerea reclamantului potrivit careia legislatia interna incidenta spetei deduse judecatii in temeiul caruia a solicitat restituirea taxei de poluare pentru autovehiculul achizitionat  dintr-un stat membru al Uniunii Europene  contravine prevederilor legislatiei comunitare, este neintemeiata si contrazisa de dispozitiile legale incidente.
Daca pana la data de 01.01.2013 potrivit dispozitiilor art.4 alin. 4 lit.a si art. 4 alin. 2 din Legea nr. 9/2012, indubitabil obligatia achitarii taxei pe emisiile poluante intervine numai pentru autovehiculele pentru care se face prima inmatriculare in Romania nu si pentru cele aflate deja in circulatie, daca au fost inmatriculate in tara, situatie care a generat o discriminare intre vehiculele second-hand achizitionate in Romania si vehiculele second-hand achizitionate din afara tarii, Legea nr. 9/2012 in forma modificata prin OUG nr. 1/2012 , dispozitii legale incompatibile cu art. 110 TFUE.
Interpretarea data de CJUE in cauza C-63110 cauza Nisipeanu priveste compatibilitatea cu art. 11 TFUE a taxei de poluare perceputa in temeiul OUG nr. 50/2008 in forma sa initiala aplicata pentru perioada  1 iulie 2008 - 14 decembrie 2008, textul art. 110 din tratatul CE referindu-se la produsele provenind din alte state membre si supuse unor impozite interne, de orice natura superioare celor care se aplica direct sau indirect produselor nationale similare, ori Statul Roman percepe taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule produselor nationale similare, respectiv pentru incompatibilitatea cu art. 110 TFUE, jurisprudenta instantelor nationale fiind constanta si in consonanta cu jurisprudenta comunitara, instantele de judecata apreciind ca discriminarea retinuta in afacerile anterioare este accentuata de faptul ca in conformitate cu prevederile Legii nr. 9/2012 modificata prin OUG nr. 1/2012, taxa pentru emisiile poluante nu este aplicabila in continuare unor largi categorii de autovehicule si anume autovehiculelor inmatriculate in Romania anterior datei de 01.01.2007, autovehiculelor pentru care s-a achitat taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, respectiv taxa de poluare potrivit OUG nr. 50/2008, chiar daca aceste taxe au fost recuperate ulterior in tot sau in parte, de la Statul Roman.
Dupa data de 01.01.2013 insa,  dispozitiile art. 4 alin. 2 din Legea nr. 9/2012 raportat la art. 1 din OUG nr. 1/2012 devin incidente tocmai urmare a incetarii efectelor OUG nr. 1/2012, astfel ca dupa aceasta data, nu se mai poate retine existenta discriminarii despre care s-a facut vorbire mai sus,  autovehiculele deja inmatriculate in Romania de aceeasi categorie, cu ocazia vanzarilor ulterioare si reinmatricularii lor pe numele noului proprietar, in conditiile stipulate de dispozitiile art. 4 alin. 2 din legea nr. 9/2012.
Prin incetarea efectelor suspensive ale OUG 1/2012, taxa pentru emisiile poluante pentru autoturisme si autovehicule se plateste cu ocazia primei inmatriculari in Romania, de catre persoana fizica sau juridica care face inmatricularea atat pentru autoturisme si autovehicule noi cat si pentru cele rulate, aduse din import, din statele comunitare ori produse in Romania, situatie care nu contravine legislatiei comunitare la care reclamantul face trimitere.
Intrucat dispozitiile Legii nr. 9/2012 privind taxa pe emisiile poluante provenite de la autovehicule au fost suspendate asa cum s-a aratat, pana la data de 31.12.2012, astfel ca incepand cu data de 01.01.2013 dispozitiile Legii nr. 9/2012 se aplica mutatis mutandis, prevederile legii nefiind declarate de catre instantele nationale ca neconforme cu dispozitiile art. 110 TFUE.
Asa fiind, modalitatea de calcul a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule este aceeasi, indiferent de statul de provenienta, neeexistand vreo discriminare intre autovehiculele second-hand provenite de pe piata nationala si cele provenite din alte state ale UE, intrucat nu mai persista discriminarea data prin aplicarea dispozitiilor art. 2 lit. i, art. 4 alin. 2 si ale art. 5 alin. 1 din Legea nr. 9/2012 privind prima transcriere a dreptului de  proprietate.
In concret, este lesne de observat in cauza de fata ca taxa pentru emisiile poluante este prevazuta de un act normativ in vigoare la momentul la care reclamantului i s-a calculat taxa pentru emisiile poluante prin decizia nr. (...), emisa de parata, a platit-o la data de 16.01.2013, potrivit dovezii de la dosar, si mai apoi a formulat in prealabil cererea de restituire a taxei in discutie catre parata, adica dupa incetarea efectelor OUG nr. 1/2012.
Pe cale de consecinta, pentru toate considerentele expuse mai sus, si avand in vedere si art. 18 din Legea nr. 554/2004, vazand si faptul ca nu se pune problema cheltuielilor de judecata, instanta urmeaza sa respinga ca nefondata actiunea reclamantului.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Acte ale autoritatilor publice

SOCIETATI COMERCIALE - Sentinta civila nr. 2593 din data de 20.09.2017
Modificare documenta?ie de urbanism vs. indreptare eroare materiala. - Decizie nr. 2746 din data de 26.09.2017
Masurile de remediere luate de autoritatea contractanta in conf. cu art.3 din Legea nr.101/2016. Posibilitatea de revenire asupra raportului procedurii aprobat de conducatorul acesteia. - Decizie nr. 2295 din data de 23.08.2017
ANULARE ACT ADMINISTRATIV - Sentinta civila nr. 774 din data de 20.09.2016
PRETENTII - Sentinta civila nr. 167 din data de 20.04.2016
ANULARE NOTA LA PURTARE - Sentinta civila nr. 2098 din data de 04.12.2015
ANULARE ACT ADMINISTRATIV - Sentinta civila nr. 689 din data de 15.07.2016
ANULARE ACT ADMINISTRATIV - Sentinta civila nr. 458 din data de 06.05.2016
ANULARE NOTA LA PURTARE - Sentinta comerciala nr. 2098 din data de 04.12.2015
ANULARE ACT ADMINISTRATIV - Sentinta comerciala nr. 689 din data de 15.07.2016
ANULARE ACT ADMINISTRATIV - Sentinta comerciala nr. 458 din data de 06.05.2016
ANULARE ACT ADMINISTRATIV - Sentinta comerciala nr. 545/CA din data de 06.06.2016
Anulare partiala dispozitie emisa de viceprimar si obligarea acestuia la - Sentinta civila nr. 2116 din data de 04.12.2015
LITIGIU CONTENCIOS ADMINISTRATIV SI FISCAL - Sentinta comerciala nr. 2059 din data de 30.10.2015
ANULARE ACT ADMINISTRATIV - Sentinta comerciala nr. 1875 din data de 30.10.2015
ANULARE ACT ADMINISTRATIV - Sentinta civila nr. 610/CA/2015 din data de 24.03.2015
LITIGIU PRIVIND FUNCTIONARII PUBLICI - Sentinta civila nr. 728/CA/2015 din data de 07.04.2015
ANULARE PROCES VERBAL - Decizie nr. 458 din data de 30.04.2015
ANULARE ACT ADMINISTRATIV - Sentinta comerciala nr. 229/CA din data de 17.02.2015
ANULARE ACT EMIS DE AUTORITATI PUBLICE LOCALE - Sentinta comerciala nr. 2956/CA/2014 din data de 02.12.2014