InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Bistrita-Nasaud

Cerere de aplicare amenda civila. Legea nr. 10/2001. Competenta.

(Sentinta civila nr. 465/F/2011 din data de 16.03.2011 pronuntata de Tribunalul Bistrita-Nasaud)

Domeniu Competenta materiala | Dosare Tribunalul Bistrita-Nasaud | Jurisprudenta Tribunalul Bistrita-Nasaud

Textul art. 5803 C.proc.civ. pe care reclamanta isi intemeiaza pretentiile formulate, face parte din cartea a V-a "Despre executarea silita", capitolul VI sectiunea a IV-a, astfel ca sub aspectul competentei de solutionare a pretentiilor, indiferent daca acestea deriva sau nu dintr-o lege speciala, devin incidente normele de competenta in materia executarii silite, competenta de solutionare revenind instantei de executare.

Trib. Bistrita-Nasaud, s. civ., sent. nr. 465/F/16 martie 2011

Prin actiunea civila inregistrata la aceasta instanta sub nr. de mai sus reclamanta BA a chemat in judecata pe paratul Primarul comunei Lechinta solicitand instantei obligarea paratului la plata unei amenzi civile de 50 lei/zi intarziere in favoarea statului pana la emiterea unei dispozitii de solutionare a notificarii formulate de reclamanta, cu plata cheltuielilor de judecata.
Exceptia autoritatii de lucru judecat a fost unita cu fondul cauzei la termenul de judecata din data de 16 februarie 2011.
La termenul de judecata din data de 16 martie 2011 din oficiu s-a pus in discutie exceptia necompetentei materiale a instantei, exceptie unita cu fondul cauzei.
Intrucat in cauza s-au invocat doua exceptii - exceptia autoritatii de lucru judecat si exceptia necompetentei materiale, tribunalul in baza art. 137 C.proc.civ. va examina cu prioritate exceptiile, in ordinea lor fireasca, dedusa din caracterul si efectele pe care le determina exceptiile invocate, incepand cu exceptia necompetentei materiale, care este o exceptie de procedura, deoarece numai o instanta competenta material si teritorial este indrituita sa procedeze la analiza celeilalte exceptii, care este una de fond.
In analiza exceptiei necompetentei instantei, tribunalul retine faptul ca in prezentul cadru procesual reclamanta solicita obligarea paratului la plata unei amenzi civile in favoarea statului.
Demersul sau a fost determinat de faptul ca paratul a refuzat sa puna in executare dispozitivul deciziei nr. 3126/24 martie 2006 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, prin care in sarcina sa s-a instituit obligatia emiterii unei dispozitii privitoare la masuri reparatorii prin echivalent pentru imobilul constructie (castel si anexe) situat in localitatea Chirales, judetul Bistrita-Nasaud.
Intrucat o asemenea obligatie nu poate fi indeplinita de reclamanta, in calitate de creditor, fiind vorba de un fapt personal al debitorului, o obligatie intuitu personae, art. 5803 C.proc.civ., confera creditorului (in speta reclamantei) dreptul de a sesiza instanta de executare, cerandu-i sa oblige debitorul (in speta paratul) la plata unei amenzi civile in favoarea statului, stabilita intre 20 si 50 lei (RON) pentru fiecare zi de intarziere, pana la executarea obligatiei prevazute in titlul executoriu.
Textul art. 5803 C.proc.civ. pe care reclamanta isi intemeiaza pretentiile formulate, face parte din cartea a V-a "Despre executarea silita", capitolul VI sectiunea a IV-a, astfel ca sub aspectul competentei de solutionare a pretentiilor, indiferent daca acestea deriva sau nu dintr-o lege speciala, devin incidente normele de competenta in materia executarii silite, competenta de solutionare revenind instantei de executare.
Potrivit art. 373 alin. 2 C.proc.civ., instanta de executare este judecatoria in circumscriptia careia se face executare, in afara cazurilor in care legea prevede altfel.
Contrar pozitiei reclamantei, exprimata in cuprinsul notelor de sedinta comunicate la data de 15 martie 2011, Legea nr. 10/2001, republicata, nu cuprinde vreo norma derogatorie de competenta in materia executarii silite a unei obligatii derivand din legea speciala, astfel ca devin incidente normele de drept comun in materie de competenta, cuprinse in art. 373 C.proc.civ.
Asa cum s-a statuat prin decizia nr. 3/17 ianuarie 2011 pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie in Sectiile Unite, amenda civila poate fi aplicata paratului, ca debitor al unei obligatii de a face cu caracter strict personal, numai in cadrul procedurii executionale ce debuteaza prin incuviintarea executarii silite in conditiile art. 3731 Cod procedura civila, urmata de somatia prevazuta de art. 387, art. 572 si art. 5802 Cod procedura civila, dispozitii generale aplicabile, in lipsa unei prevederi legale exprese, tuturor modalitatilor si formelor de executare silita, deci si executarii silite directe a obligatiilor de a face cu caracter strict personal.
De vreme ce dispozitiile art. 5803 din Codul de procedura civila nu cuprind norme speciale, derogatorii fata de normele de drept comun, continute in art. 3731, art. 387, art. 572 si art. 5802 din acelasi cod, rezulta ca, pentru aplicarea amenzii cominatorii in procedura de drept comun, sunt necesare si suficiente deschiderea procedurii executionale prin incuviintarea executarii silite si comunicarea somatiei catre debitor pentru  a-si indeplini de bunavoie obligatia in termenul de 10 zile, prevazut de art. 5802 din  Codul de procedura civila.
Si din aceste considerente, care au stat la baza pronuntarii deciziei in interesul legii nr. 3/2011, rezulta ca pretentiile reclamantei se circumscriu fazei executionale a procesului civil, astfel incat competenta, in lipsa unei prevederi contrare cuprinse in Legea nr. 10/2001, republicata, revine instantei in a carei circumscriptie teritoriala se face executarea, adica Judecatoriei Beclean dat fiind faptul ca paratul obligat la emiterea dispozitiei isi are sediul in Lechinta, localitate aflata in raza de competenta a Judecatoriei Beclean.
Nu poate fi retinuta sustinerea reclamantei, conform careia prin admiterea exceptiei necompetentei s-ar favoriza in mod nepermis paratul, care refuza indeplinirea obligatiei, desi au trecut 5 ani de la data stabilirii acesteia, respectiv 10 ani de la data depunerii notificarii, deoarece reclamanta, prin aparator ales, este cea care in mod gresit a sesizat tribunalul, astfel incat scurgerea intervalului de timp cuprins intre data sesizarii gresite a tribunalului si inregistrarea dosarului pe rolul instantei competente, urmare a retinerii necompetentei tribunalului, se datoreaza exclusiv culpei reclamantei.
In baza considerentelor exprimate si facand aplicarea dispozitiilor art. 158 C.proc.civ. raportat la art. 5803, art. 373 alin. 2 C.proc.civ., tribunalul va admite exceptia necompetentei materiale de solutionare a cauzei invocata din oficiu si in consecinta va declina competenta materiala de solutionare a actiunii civile formulata de reclamanta impotriva paratului in favoarea Judecatoriei Beclean.
Admiterea exceptiei necompetentei de solutionare a cauzei, impiedica examinarea exceptiei de fond invocate, aceea a autoritatii de lucru judecat, precum si cercetarea fondului cauzei.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Competenta materiala

Competenta materiala. Aplicarea Deciziei (RIL) nr. 18/2016 a Inaltei Cur?ii de Casa?ie ?i Justi?ie. - Sentinta civila nr. 34 din data de 13.02.2018
Dare in plata a unui imobil ipotecat. Competenta materiala in apel apartine sectiei a II-a civila si de contencios administrativ si fiscal a Tribunalului - Decizie nr. 178 din data de 08.03.2017
Desbagubiri solicitate pentru neindeplinirea clauzelor unui contract de servicii turistice. Necompetenta materiala a instantei sesizate - Sentinta civila nr. 78 din data de 26.01.2010
Litigiu de munca. Competenta materiala. - Sentinta civila nr. 1118 din data de 04.12.2009
Inadmisibilitatea cererii de sesizare a Curtii de Justitie a Uniunii Europene cu cerere preliminara. Cererea formulata de reclamant, referitoare la sesizarea CJUE pentru a stabili aplicarea directa a dreptului comunitar in materia activitatilor de im... - Hotarare nr. 691/R din data de 11.04.2011
Vicii ascunse. Conditii pentru a fi considerate astfel. - Decizie nr. 212/Ap din data de 19.11.2007
Competenta materiala. Competenta de solutionare a cauzei in despagubiri rezultate din actiunea fundamentata pe dispozitiile cuprinse in art. 404 ind.1 cod procedura civila. - Rezolutie nr. I N C H E I E R E din data de 06.05.2011
Anulare hotarare prin care s-a solutionat o cauza canonica in baza unor dispozitii din Regulamentul de procedura al instantelor disciplinare si de judecata ale B.O.R. Necompetenta generala a instantelor judecatoresti. - Decizie nr. 1429 din data de 25.10.2016
Cooperare judiciara internationala in materie penala. Recunoasterea si executarea sanctiunilor pecuniare. - Decizie nr. 10 din data de 20.01.2014
Competenta materiala. Stabilirea competentei instantei atunci cand actiunea cuprinde doua capete de cerere principale. Inaplicabilitatea dispozitiilor art. 17 Cod procedura civila. - Decizie nr. 410 din data de 13.09.2012
Competenta materiala a instantei competente sa judece cererea de ordonanta presedintiala atunci cand o actiune pe fondul dreptului este deja inregistrata pe rolul unei instante. - Decizie nr. 705 din data de 09.10.2009
Competenta materiala a Sectiei de litigii de munca a Tribunalului - Decizie nr. 111 din data de 30.01.2008
Competenta materiala a instantei de fond funciar. - Decizie nr. 270 din data de 05.03.2007
Legea nr.272/2004. Competenta materiala - Decizie nr. 141 din data de 28.11.2006
Tutela. Competenta materiale in cauzele privind tutela - Decizie nr. 632 din data de 09.05.2006
Competenta materiala. Cerere de investire cu formula executorie a unei hotarari arbitrale. - Decizie nr. 41/F din data de 18.05.2006
Cauzele avand ca obiect constatarea nulitatii absolute a actelor de instrainare de imobile ce intra sub incidenta Legii nr. 10/2001 - Decizie nr. 115 din data de 08.02.2006
Competenta materiala a instantei de contencios administrativ - Decizie nr. 2118 din data de 07.11.2005
Exceptia necompetentei si exceptia netimbrarii. Ordinea solutionarii lor - Decizie nr. 815 din data de 07.10.2005
Recunoasterea statutului de magistrat pensionar si stabilirea drepturilor cuvenite. Competenta materiala. - Decizie nr. 803 din data de 22.11.2004