InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Brasov

Vicii ascunse. Conditii pentru a fi considerate astfel.

(Decizie nr. 212/Ap din data de 19.11.2007 pronuntata de Curtea de Apel Brasov)

Domeniu Competenta materiala | Dosare Curtea de Apel Brasov | Jurisprudenta Curtea de Apel Brasov

       Vicii ascunse. Conditii pentru a fi considerate astfel.
       Viciile ascunse sunt numai cele care nu pot fi descoperite in urma unei verificari serioase, pe cale obisnuita. Atunci cand pentru sesizarea defectiunilor este necesara o anumita pregatire, cumparatorul poate apela la o persoana calificata si daca nu o face, este propria sa culpa.
       Clauza inserata in contract privind actualizarea ratelor cu indicele de inflatie. Interpretare.
       Pentru un calcul corect si care sa corespunda vointei contractuale a partilor, actualizarea  trebuie calculata prin aplicarea la valoarea nominala a ratei lunare a inflatiei pentru perioada cuprinsa intre data de referinta si data  scadentei.
       
       
       Prin cererea inregistrata la Tribunalul Bucuresti – Sectia a VI-a Comerciala, reclamanta S.C. S. S.A. a chemat in judecata pe parata S.C. P. S.A., solicitand  sa se dispuna  reducerea pretului vanzarii pentru activul imobil, situat in Bucuresti, B-dul Aerogarii nr. 17, sector 1, cu 2.600.000.000 lei, exclusiv T.V.A., respectiv de la 5.900.000.000 lei la 3.300.000.000 lei fara T.V.A., cu cheltuieli de judecata. Pe parcursul procesului reclamanta a formulat cerere de micsorare a catimii obiectului cererii, in sensul reducerii pretului vanzarii cu 1.698.953.311 lei, in functie de  concluziile raportului de expertiza tehnica imobiliara efectuat in cauza.
       Parata a formulat cerere reconventionala, solicitand obligarea reclamantei parate la plata sumei de 13.935,35 EURO si a sumei de 338.867.620 lei, cu titlu de daune moratorii  pentru sumele achitate cu intarziere si suplimentar de indexare  de 2 % pentru ratele lunare din septembrie 2002 si noiembrie 2002, cu cheltuieli de judecata.
       Ulterior, parata reclamanta reconventionala si-a precizat cererea reconventionala, ca urmare a achitarii celor doua facturi de catre reclamanta parata si a faptului ca s-au inregistrat debite noi. La data de 15.01.2004, parata reclamanta si-a precizat cererea reconventionala in sensul restrangerii pretentiilor, intrucat reclamanta-parata a achitat sumele solicitate la punctele 3 si 5 din cererea reconventionala precizata.
       Tribunalul Bucuresti – Sectia a VI-a Comerciala a respins actiunea si cererea reconventionala.
       Impotriva sentintei au declarat apel ambele parti.
       Apelanta reclamanta solicita schimbarea in parte a sentintei apelate, in sensul admiterii cererii principale, astfel cum a fost precizata si reducerea pretului vanzarii pentru activul imobil, situat in Bucuresti, Bd. Aerogarii nr. 17, sector 1, cu suma de 1.698.953.310 lei, respectiv de la suma de 5.900.000.000  lei la suma de 4.201.046.690 lei, fara T.V.A., avand in vedere concluziile raportului de expertiza tehnica imobiliara efectuat in cauza.
       S-a mai solicitat compensarea legala, la nivelul sumei mai mici, intre creanta apelantei de 1.685.749.295 lei, impotriva S.C. P. S.A. si debitul catre aceasta, in cuantum de 806.668.080 lei.
       In dezvoltarea motivelor de apel, se sustine ca prima instanta si-a insusit punctul de vedere al paratei, fara a inlatura argumentele reclamantei si probele administrate.
       Instanta de fond a fost in eroare cand a analizat temeinicia cererii principale, deoarece a plecat de la premisa gresita ca reclamanta ar fi invocat vicii ale structurii de rezistenta a constructiei. In realitate, actiunea a fost motivata pe viciile ascunse datorita carora ansamblul termohidroizolant al imobilului a fost afectat de masivele infiltratii de ape pluviale si nu pe vicii ale structurii de rezistenta, asa cum a retinut gresit instanta de fond.
       Expertiza tehnica efectuata in cauza confirma sustinerile reclamantei, astfel ca hotararea atacata este in contradictie cu aceasta proba.
       Astfel, expertul concluzioneaza ca viciul de fond de care cumparatorul nu a avut cunostinta la incheierea  tranzactiei a fost: neexecutarea probei de etanseitate a terasei, prin inundarea cu apa pe o inaltime de min. 30 cm. Si mentinerea acesteia timp de 72 de ore.
       Executia defectuoasa si incompleta a lucrarilor de hidroizolatie a terasei a avut drept consecinta masive infiltratii de ape pluviale care au provocat degradari ce afecteaza valoarea constructiei la incheierea tranzactiei.
       Se mai arata ca in momentul incheierii contractului viciul a existat si acesta este grav, fiind evident ca, daca ar fi avut cunostinta despre acesta in momentul incheierii contractului reclamanta nu ar fi platit pretul cu care a fost achizitionat activul in litigiu.
       Contravaloarea reparatiilor necesare pentru inlaturarea degradarilor ce afecteaza imobilul sunt, potrivit expertizei in suma totala de  2.021.754.370 lei, cu T.V.A., adica 1.698.953.310 lei, fara T.V.A.
       Potrivit deciziei fostului Tribunal Suprem, nr. 1936/1984, conditia pentru ca viciul sa fie ascuns este ca el sa nu poata fi constatat la prima vedere sau cu prilejul  examinarii bunului. In aceasta categorie de vicii ascunse intra si lucrarile executate prin abateri de la normele tehnice,  care vor da in viitor deficiente, aceasta fiind situatia  in speta de fata.
       Instanta de fond in mod gresit a retinut lipsa de diligenta a reclamantei, netinand seama de concluziile raportului de expertiza, in conformitate cu care „la data incheierii tranzactiei viciile constructiei nu puteau fi sesizate  de catre cumparator in nici un mod, in lipsa executarii probei susmentionate si nepredarea catre cumparator a cartii tehnice a constructiei, intocmita si prezentata conform legii.
       Apelanta parata a solicitat schimbarea in parte a sentintei apelante, in sensul admiterii cererii reconventionale.
       In motivarea apelului se sustine ca intimata parata reconventionala nu a contestat niciodata, cum gresit retine prima instanta, modalitatea de indexare a ratelor contractuale, mai mult, a achitat valoarea ratelor indexata cu indicele de inflatie asa cum a fost facturata.
       Corectitudinea metodei folosite de apelanta pentru indexarea ratelor contractuale prin aplicarea indicelui de inflatie este sustinuta si de Centrul de Cercetari Financiare si Monetare „Victor Slavescu”, aflat sub egida Academiei Romane, al carui punct de vedere este cuprins intr-un raport depus la dosarul cauzei.
       Prima instanta in mod gresit a considerat ca fiind corecta „metoda liniara” de actualizare a ratelor contractuale si nu „metoda actualizata” folosita de reclamanta.
       Metoda  liniara asigura actualizarea ratei contractuale  numai pentru luna precedenta, fara a asigura actualizarea ratelor contractuale fata de momentul incheierii contractului, cand vanzatorul ar fi trebuit sa primeasca intreg pretul stipulat.
       Examinand sentinta atacata, in  limita motivelor de apel, in raport de probele administrate si de dispozitiile legale in materie, curtea a retinut urmatoarele:
       Cu privire la apelul reclamantei :
       Obiectul actiunii principale il constituie reducerea pretului bunului imobil cumparat, pentru vicii ascunse.
       In conformitate cu art. 1352 Cod civil, vanzatorul raspunde pentru viciile ascunse ale bunului vandut daca din cauza lor nu poate fi intrebuintat potrivit destinatiei sale sau intrebuintarea lui este atat de micsorata incat se presupune ca dobanditorul nu l-ar fi achizitionat sau nu ar fi convenit vanzarea la pretul stabilit, daca ar fi cunoscut viciile. Pe de alta parte, art. 1353 Cod civil prevede ca vanzatorul nu raspunde pentru viciile aparente, despre care cumparatorul a putut singur sa se convinga.
       Din aceste texte de lege  rezulta conditiile ce se cer pentru ca viciile bunului vandut sa poata angaja raspunderea vanzatorului.
       Una dintre conditii este ca viciul sa fie ascuns, adica sa nu poata fi constatat la prima vedere sau cu prilejul examinarii bunului. Viciile ascunse sunt cele care nu pot fi descoperite in urma unei verificari serioase, pe cale obisnuita. Lipsa de informare, de experienta sau  nepriceperea cumparatorului nu fac ca viciile pe care acesta  nu le-a putut constata singur sa fie considerate vicii ascunse. Atunci cand pentru sesizarea defectiunilor este necesara o  anumita pregatire, cumparatorul poate apela la o persoana calificata si, daca nu o face, el este in culpa. Daca s-ar  considera ca sunt vicii ascunse si acelea  care au scapat cumparatorului la orice verificare a sa, s-ar ajunge cu usurinta la desfiintarea unor contracte sau modificarea unor clauze contractuale, deci la nerespectarea obligatiilor asumate prin contract.
       In speta, expertul constructor desemnat in cauza a constatat ca viciul de fond care a provocat degradarile constructiei, la doi ani dupa incheierea contractului de vanzare-cumparare este neexecutarea probei de etanseitate a terasei, prin inundarea cu apa pe o inaltime de minim 30 cm si mentinerea acesteia timp de 72 de ore, potrivit normativelor  in vigoare. Expertul sustine ca acesta este un viciu ascuns, intrucat executarea necorespunzatoare a lucrarii de inlocuire a hidroizolatiei terasei nu puteau fi sesizate, in lipsa efectuarii acestei probe si a prezentarii Cartii tehnice a constructiei.
       Dar, cumparatorul avea posibilitatea sa efectueze el insusi proba de etanseitate a terasei, inainte de incheierea contractului.
       Cartea tehnica a constructiei este un document cerut de Legea nr. 50/1991 iar imobilul in litigiu a fost  construit anterior aparitiei acestei legi, ca urmare vanzatorul nu putea fi obligat la predarea acesteia.
       Calitatea materialelor cu care s-au efectuat lucrarile de reparatie a hidroizolatiei puteau fi constatate de catre un specialist, la data efectuarii tranzactiei.
       In raport de aceste considerente, s-a constatat ca in mod corect prima instanta a retinut ca actiunea  principala este neintemeiata, ca urmare, apelul reclamantei a fost respins.
       Apelul paratei a fost considerat intemeiat, pentru urmatoarele considerente:
       Prin art. 3 din contractul de vanzare-cumparare incheiat intre parti pretul vanzarii a fost stabilit la valoarea de 5.900.000.000 lei, exclusiv T.V.A., urmand a fi achitat astfel:
       - rata 1, avansul reprezentand 10 % din valoarea contractului, respectiv 590.000.019 lei, exclusiv T.V.A., in maxim 15 zile calendaristice de la data autentificarii contractului;
       - ratele lunare de la nr.2 la 48, fiecare in suma de 112.978.723 lei, exclusiv T.V.A.
       S-a stipulat ca valoare ratelor lunare de la nr. 2 la nr. 48 vor fi indexate cu indicele de inflatie comunicat de Comisia Nationala de Statistica si un procent anual de 2 %, in conformitate cu art. 3112 din H.G. 450/1999 si se va achita pana la data de 25 a fiecarei luni pentru luna curenta, incepand cu luna urmatoare achitarii primei rate.
       Principala critica adusa de catre parata reclamanta – reconventionala sentintei este interpretarea data clauzei  contractuale referitoare la actualizare ratelor  contractuale prin aplicarea indicelui de inflatie.
       In acest sens, instanta de fond a retinut ca fiind corecta metoda liniara de calcul, constand in actualizarea  ratei scadente nominale prin aplicare indicelui de inflatie comunicat de Institutul National de Statistica pentru luna precedenta lunii in care rata contractuala este scadenta.
       Dar, este evident ca pentru conservarea valorii creantei vanzatorului este necesar ca fiecare rata lunara sa aiba exact valoarea pe care suma de 112.978.723 lei ar fi avut-o in luna iulie 2000, care este data de referinta, avand in vedere ca aceasta este luna  pentru care s-a stabilit plata primei rate, neindexate.
       Aplicarea metodei liniare, insusite de instanta de  fond, nu satisface aceasta cerinta. Valoarea totala a sumei lunare de plata stabilita prin aceasta metoda nu este egala cu valoarea pe care rata ar fi avut-o daca plata  ar fi fost facuta in momentul nasterii obligatiei, ci cu valoarea pe care suma de 112.978.723 lei a avut-o in luna anterioara.
       Relevanta in analiza metodei liniare de calcul este  si ipoteza formulata de expertul consilier al apelantei S.C. P. S.A. Astfel, in cazul  in care cumparatorul nu ar fi beneficiat de facilitatea  platii pretului in 48 de rate, fiind obligat la achitarea  acestuia in 2 rate lunare, rata a doua in suma de 5.309.999.981 lei urmand a fi platita in luna august 2000 si indexata cu rata inflatiei, actualizarea la inflatie  pentru o singura luna ar fi fost de 95.580.000 lei, mai mare decat actualizarea ratelor pentru 47 de luni, prin aceasta metoda.
       Ca urmare, pentru un calcul corect si care sa corespunda vointei contractuale a partilor, actualizarea  trebuie calculata prin aplicarea la valoarea nominala a ratei lunare a inflatiei pentru perioada cuprinsa intre data de referinta si data  scadentei.
       Aceasta este metoda pe baza careia reclamanta reconventionala a calculat obligatiile lunar de plata ale  paratei reconventionale si care o perioada au fost insusite de catre cea din urma.
       Decizia nr. 212/Ap din 19 noiembrie 2007 – red. G.C.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Competenta materiala

Competenta materiala. Aplicarea Deciziei (RIL) nr. 18/2016 a Inaltei Cur?ii de Casa?ie ?i Justi?ie. - Sentinta civila nr. 34 din data de 13.02.2018
Dare in plata a unui imobil ipotecat. Competenta materiala in apel apartine sectiei a II-a civila si de contencios administrativ si fiscal a Tribunalului - Decizie nr. 178 din data de 08.03.2017
Desbagubiri solicitate pentru neindeplinirea clauzelor unui contract de servicii turistice. Necompetenta materiala a instantei sesizate - Sentinta civila nr. 78 din data de 26.01.2010
Litigiu de munca. Competenta materiala. - Sentinta civila nr. 1118 din data de 04.12.2009
Decizia de revocare din functia de conducere este o modificare unilaterala a contractului individual de munca in lipsa acordului salariatului. - Sentinta civila nr. 1230/Ap din data de 30.06.2017
Decizia de revocare din functia de conducere este o modificare unilaterala a contractului individual de munca in lipsa acordului salariatului. - Sentinta civila nr. 771/Ap din data de 04.05.2017
Insolventa. Anulare acte frauduloase. - Sentinta civila nr. 510/Ap din data de 22.04.2017
Contractele individuale de munca incheiate intre persoane fizice in calitate de experti desemnati si persoane juridice in derularea unor proiecte POSDRU finantate din Fondul Social European au natura unor contracte atipice de munca - Sentinta civila nr. 496/A din data de 16.04.2017
Insolventa. Art. 72 din Legea nr. 85/2014. Respingerea cererii de deschiderea procedurii insolventei formulata impotriva garantului ipotecar. Solidaritatea nu se prezuma potrivit art. 1034-1056 Cod civil. - Sentinta civila nr. 473/Ap din data de 16.03.2017
EXPROPRIERE. Art. 26 din Legea nr. 33/1994. Stabilirea valorii despagubirii. Metoda comparatiei directe. Alegerea comparabilei cu cea mai mica ajustare, cu caracteristicile cele mai asemanatoare cu terenul in litigiu. - Sentinta civila nr. 336/AP din data de 23.02.2017
Expropriere. Reglementand dreptul de retrocedare a imobilelor expropriate, Legea nr. 33/1994 prevede la art. 35 ca „daca bunurile imobile expropriate nu au fost utilizate in termen de un an potrivit scopului pentru care au fost preluate de la expropriat, - Sentinta civila nr. 71/Ap din data de 19.01.2017
Solicitare de sesizare a Curtii de Justi?ie a Uniunii Europene cu o intrebare preliminara, in temeiul dispozitiilor art. 276 din Tratatul privind func?ionarea Uniunii Europene. - Hotarare nr. 56/CP din data de 05.07.2017
Aplicarea unei pedepse mai reduse decat cea mentionata in acordul de recunoastere a vinovatiei. - Sentinta penala nr. 107/Ap din data de 14.02.2017
Legatura de cauzalitate intre fapta inculpatului si rezultatul produs. - Sentinta penala nr. 209/Ap din data de 17.03.2017
Reprezentarea succesorala in materia Legii nr. 10/2001. Amenajari de utilitate publica ulterioare notificarii, fara existenta unei autorizatii de constructie. - Decizie nr. 1500/Ap din data de 01.10.2016
Actiune in revendicare inadmisibila in conditiile in care s-a uzat de dispozitiile Legii nr. 10/2001. Imobil revendicat achizitionat in baza Legii nr. 112/1995. Securitatea raporturilor juridice. - Decizie nr. 1033/Ap din data de 15.07.2016
Obligatia de despagubire a A.A.A.S. –art 32 ind. 4 din O.U.G. nr. 88/1997. Contracte incheiate anterior intrarii in vigoare a Legii nr. 137/2002. - Decizie nr. 295/Ap din data de 23.02.2016
Cerere de restituire formulata in temeiul art. II (1) din Legea nr. 368/2013. Distinctie intre unitate detinatoare si unitate investita cu solutionarea notificarii. Stabilirea valorii imobilelor pentru care se solicita compensarea. - Decizie nr. 647/Ap din data de 03.05.2016
Pierderea calitatii de asociat urmare a executarii silite a partilor sociale. Nulitatea absoluta a hotararilor AGA adoptate dupa transmiterea partilor sociale catre o terta persoana. - Decizie nr. 433/R din data de 25.10.2016
Interpretarea art. 155 din Legea nr. 31/1990. Reprezentarea in instanta a societatii pentru recuperarea prejudiciului cauzat. Excludere din societate. - Hotarare nr. 882/Ap din data de 21.06.2016