Trafic de minori. Proxenetism. Unitatea de rezolutie infractionala.
(Sentinta penala nr. 85/F/2011 din data de 16.07.2012 pronuntata de Tribunalul Bistrita-Nasaud)Trafic de minori. Proxenetism. Unitatea de rezolutie infractionala.
Deosebirile de ordin material dintre diversele actiuni comise de inculpat (recrutare, inlesnire, gasire de clienti, transport, tragere de foloase de pe urma prostitutiei) nu afecteaza omogenitatea juridica a acestora si nu le fac incompatibile cu unitatea de rezolutie.
Trib. Bistrita-Nasaud, sect. pen., sent. nr. 85/F/8 iulie 2011
Prin Rechizitoriul nr. 106 D/P/2010 al DIICOT-Biroul Teritorial Bistrita-Nasaud a fost trimis in judecata, in stare de arest preventiv, inculpatul TCS, pentru comiterea in concurs real prev. de art. 33 lit. a Cod penal, a infractiunilor de trafic de minori prev. de art. 13 alin. 1 din Legea nr. 678/2001, cu aplicarea art. 41 alin. 2 Cod penal, proxenetism prev. de art. 329 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 41 alin. 2 Cod penal si proxenetism prev. de art. 329 alin. 2 Cod penal (doua fapte).
Analizand actele si lucrarile dosarului nr. 106D/P/2010 al DIICOT-Biroul Teritorial Bistrita-Nasaud si cele aflate la dosarul de fond, instanta retine urmatoarea stare de fapt:
Inculpatul este casatorit, are doi copii minori si obtine venituri din desfasurarea activitatii de taximetrie, in special pe raza mun. Bistrita.
In perioada cuprinsa intre luna iunie 2009 si iulie 2010, inculpatul a recrutat-o pe partea vatamata MAV pentru practicarea prostitutiei, a indemnat-o sa se prostitueze si a tras foloase in urma practicarii prostitutiei de catre aceasta. De asemenea, in perioada iulie-octombrie 2010 inculpatul a recrutat doua fete minore in acelasi scop (p. vat. VMI si PGI) pe care le-a transportat la locatii indicate de diferiti barbati cu care au intretinut relatii sexuale contra cost, primind de la acestea o parte din banii incasati. De asemenea, in vara anului 2010, inculpatul a recrutat-o in vederea practicarii prostitutiei si pe partea vatamata CEM, beneficiind de o parte din banii obtinuti de aceasta in urma relatiilor sexuale contra cost avute cu diferiti barbati gasiti de inculpat.
In concret, din actele existente la dosar rezulta ca faptele deduse judecatii au fost savarsite in modalitatea descrisa in continuare:
1.Partea vatamata minora VMI poreclita "P", nascuta la 18.06.1995, incepand cu vara anului 2007, a inceput sa se deplaseze in mod constant in Gara Bistrita, unde la barul "ET" consuma bauturi racoritoare. In zona garii l-a cunoscut pe inculpatul, care in cursul lunii iulie 2010, a recrutat-o in vederea exploatarii prin practicarea prostitutiei. In acest sens, inculpatul i-a propus sa intretina relatii sexuale contra cost cu diferiti barbati gasiti de catre el, sumele de bani astfel obtinute urmand a fi impartite in mod egal. Minora a fost de acord cu aceasta propunere, astfel ca in perioada urmatoare, pana in luna octombrie 2010, inculpatul i-a gasit circa 15-20 de clienti (barbati) cu care a intretinut relatii sexuale. Astfel, cand inculpatul gasea cate un client, negocia cu acesta pretul pentru intretinerea de relatii sexuale de catre minora, dupa care o transporta fie la domiciliul clientului, fie la diferite hoteluri de pe raza municipiului Bistrita, caz in care contravaloarea cazarii era achitata de catre client.
Inainte de efectuarea transportului inculpatul primea de la client suma de bani cu privire la care se intelesesera, de regula 100 lei, bani din care dadea minorei 50 lei, sau, in alte situatii, minora ii remitea 50 lei din suma primita de la client.
Printre barbatii cu care minora VMI a intretinut relatii sexuale a fost identificat martorul HPC, actele sexuale avand loc la domiciliul acestuia, transportul fiind asigurat de inculpat.
2. In cursul lunii iulie 2010, in timp ce se afla in Gara Bistrita, inculpatul a recrutat-o pe minora PGI, nascuta la 05.06.1994, pentru a o exploata prin intretinerea de relatii sexuale contra cost cu diferiti barbati gasiti de el.
Ulterior recrutarii, pana in luna octombrie 2010, inculpatul a transportat-o pe minora in diferite locuri unde aceasta a intretinut relatii sexuale contra cost cu diferiti barbati. Si in acest caz, minora intretinea relatii sexuale la domiciliul clientului sau la diferite hoteluri, situatie in care costul cazarii era achitat de catre client.
In ce priveste modalitatea de achitare a pretului reprezentand contravaloarea serviciilor sexuale prestate de catre minora, este de mentionat ca uneori inculpatul primea "partea sa" direct de la client sau alteori, clientul inmana intreaga suma minorei, dupa care aceasta remitea inculpatului jumatate din banii primiti.
Dintre barbatii cu care minora a intretinut relatii sexuale a fost identificat martorul ISI a carui declaratie se coroboreaza cu cea a partii vatamate minore.
Potrivit celor declarate de minora parte vatamata si martorul ISI, instante retine urmatoarele:
Inculpatul l-a contactat pe martorul ISI pe care il cunoaste de mai mult timp si l-a intrebat daca doreste sa intretina relatii sexuale cu o fata pe care o va aduce el. Apoi a contactat-o telefonic pe minora PGI, pe care a intrebat-o daca merge la un client din Livezile, referindu-se la martorul ISI, pentru a intretine relatii sexuale contra cost. Partea vatamata a fost de acord, astfel ca inculpatul a transportat-o la locuinta martorului, loc in care acesta i-a inmanat inculpatului suma de 80 lei pentru faptul ca a adus-o pe minora pentru a intretine relatii sexuale cu el. Dupa ce au purtat cateva discutii, inculpatul i-a transportat pe cei doi la Complexul MV B SRL din cartierul Unirea - Bistrita, dupa care a plecat. In acest loc, martorul ISI a intretinut relatii sexuale cu minora PGI, careia i-a inmanat suma de 80 lei pentru serviciile prestate.
3.In luna iunie 2009, in timp ce se afla in Gara Bistrita, inculpatul a cunoscut-o pe partea vatamata MAV. Cu aceasta ocazie a recrutat-o pe partea vatamata pentru practicarea prostitutiei in folosul sau, sens in care i-a spus ca ii poate gasi clienti cu care sa intretina relatii sexuale contra cost, urmand ca banii astfel obtinuti sa fie impartiti egal.
In acest sens, in perioada urmatoare, respectiv pana in luna iulie 2010 inculpatul i-a gasit acesteia mai multi clienti (barbati) cu care a intretinut relatii sexuale contra cost, de obicei pentru fiecare raport sexual partea vatamata incasand sume cuprinse intre 100 si 200 lei. Dupa intretinerea raporturilor sexuale si primirea banilor de la clientii gasiti de inculpat, partea vatamata ii dadea acestuia cate 50 lei. La fel ca si in cazul celor doua minore, inculpatul a transportat-o pe partea vatamata la domiciliul clientilor sau la diferite hoteluri. Numarul barbatilor gasiti de inculpat cu care partea vatamata a intretinut relatii sexuale contra cost a fost de circa 30.
Printre barbatii cu care partea vatamata a intretinut relatii sexuale s-au numarat martorii HPC si ISI.
In ceea ce-l priveste pe martorul ISI, dupa ce inculpatul s-a inteles cu acesta la pret, a transportat-o in doua randuri pe partea vatamata in localitatea Livezile, la domiciliul martorului unde au intretinut relatii sexuale. Martorul ISI i-a dat de fiecare data partii vatamate MAV, cate 200 lei, bani din care aceasta i-a dat inculpatului 50 lei, drept rasplata pentru ca i-a inlesnit practicarea prostitutiei.
Cu privire la martorul HPC, este de mentionat ca dupa ce s-a inteles cu inculpatul pentru a-i aduce o fata in vederea intretinerii de relatii sexuale contra cost, acesta din urma a transportat-o pe partea vatamata MAV la locuinta martorului. Pentru serviciile sexuale oferite, martorul HPC i-a dat inculpatului suma de 80 lei, iar martorei MAV suma de 70 lei.
4. In vara anului 2010, inculpatul a recrutat-o pe partea vatamata CEM pentru practicarea prostitutiei, dupa care a inlesnit practicarea prostitutiei de catre aceasta, atat prin gasirea clientilor cat si prin transportarea ei la locatiile unde urma sa se prostitueze.
Timp de circa doua luni de zile, inculpatul i-a gasit partii vatamate aproximativ 30 de barbati cu care aceasta a intretinut relatii sexuale contra cost la domiciliul acestora sau la hoteluri din Bistrita, o parte din banii astfel obtinuti fiind insusiti de catre inculpat.
Barbatii gasiti de inculpat, cu care partea vatamata intretinea relatii sexuale contra cost, plateau de regula suma de 100 lei, din care aceasta inmana inculpatului cate 50 lei.
Dintre barbatii cu care martora a intretinut relatii sexuale contra cost au fost martorii HPC si ISI. Si in acest caz partea vatamata CEM a fost transportata de catre inculpat in diferite locatii, unde intretinea relatii sexuale contra cost, incasand de fiecare data circa 100 lei, din care 50 lei ii dadea inculpatului.
Potrivit declaratiei partii vatamate CEM, in aceasta perioada de doua luni in care s-a prostituat pentru inculpat, i-a remis acestuia, pentru inlesnirea prostitutiei, circa 1500 lei.
Faptele savarsite de inculpat, astfel cum au fost retinute mai sus, intrunesc in drept elementele constitutive ale infractiunii de trafic de minori, prev. de art. 13 alin.1 din Legea nr. 678/2001, modificata si completata, art. 41 alin.2 Cod penal, art. 20 din Legea nr. 678/2011 modificata si completata (constand in recrutarea si transportarea in scopul exploatarii prin practicarea prostitutiei in baza acelorasi rezolutii infractionale a partilor vatamate - minore VMI si PGI, activitate de pe urma careia a tras foloase materiale), precum si ale infractiunii de proxenetism, prev. de art. 329 alin.1 si 2 Cod penal, art. 41 alin.2 Cod penal (constand in recrutarea, indemnarea si inlesnirea practicarii prostitutiei de catre partile vatamate MAV si CEM, comisa in mod repetat in baza aceleiasi rezolutii infractionale, asigurarea transportului celor doua parti vatamate in scopul de mai sus si tragerea de foloase de pe urma practicarii prostitutiei).
Pentru a retine aceasta incadrare juridica, instanta are in vedere aspectele de mai jos.
1. Atat reprezentantul DIICOT cat si avocatul ales al inculpatului nu au avut obiectiuni referitor la incadrarea juridica data faptelor comise in dauna partilor vatamate - minore VMI si PGI ca fiind trafic de minori iar referitor la cele savarsite in dauna partilor vatamate majore ca fiind proxenetism.
Desi inculpatul nu a exercitat nicio constrangere asupra partilor vatamate, majore si minore cu ocazia recrutarii, inlesnirii si exploatarii lor prin prostitutie, distinctia se impune a fi facuta prin prisma capacitatii victimelor de a exprima un consimtamantul verbal. Astfel, in cazul partilor vatamate - minore, inculpatul a speculat vulnerabilitatea acestora datorata varstei, lipsei de experienta de viata, situatia materiala precara, lipsa de instruire si educatie si in general faptul ca erau lipsite de ocrotirea parintilor.
Circumstantele de mai sus le-au plasat pe cele doua parti vatamate - minore intr-o situatie de inferioritate, exploatata de inculpat fara a fi nevoie de nicio alta constrangere, context in care nu se poate aprecia ca minorele au exprimat un consimtamant liber atunci cand au acceptat sa se prostitueze pentru inculpat, ceea ce atrage incadrarea juridica a faptelor in dispozitiile infractiunii de trafic de minori prev. de art. 13 alin.1 din Legea nr. 678/2001 modificata si completata, art. 41 alin.2 Cod penal (in speta si cu aplic. art. 20 din Legea nr. 678/2011 modificata si completata).
Dimpotriva, partile vatamate majore MAV si CEM si-au dat acceptul si au consimtit nestingherit, in intelegere cu inculpatul, in vederea practicarii prostitutiei, cu scopul obtinerii de avantaje reciproce. Din acest motiv in cazul celor doua parti vatamate majore, faptele savarsite de inculpat (recrutare, indemnare, gasire de clienti, asigurarea transportului si tragerea de foloase din prostitutie) urmeaza a fi incadrate juridic in infractiunea de proxenetism.
2. Infractiunea de trafic de minori nu este incompatibila cu dispozitiile art. 41 alin.2 Cod penal, cata vreme, in speta, modalitatea de recrutare a minorelor s-a realizat asemanator, in aceleasi circumstante, iar ulterior transportarea lor in diferite locatii unde au fost exploatate prin practicarea prostitutiei si apoi tragerea de foloase materiale din aceste activitati s-a realizat in imprejurari similare.
Aceasta opinie a fost exprimata deja de reprezentantul Parchetului, care prin rechizitoriu si apoi prin concluziile detaliate in instanta, a solicitat retinerea formei continuate in cazul infractiunii de trafic de minori.
Pentru aceleasi considerente (ca si in cazul partilor vatamate minore), instanta apreciaza ca se impune retinerea dispozitiilor art. 41 alin.2 Cod penal si in cazul infractiunii de proxenetism comisa de inculpat in dauna partilor vatamate majore MAV si CEM. Raportat la circumstantele concrete ale cauzei nu exista nici un temei ca activitatea de recrutare a celor doua parti vatamate sa fie disociata si incadrata in doua texte de lege distincte (art. 329 alin.2 Cod penal - doua infractiuni), dupa care, activitatea infractionala ulterioara desfasurata de inculpat (gasirea de clienti,pentru cele doua parti vatamate, transportul si tragerea de foloase din prostitutie) sa fie incadrata intr-o alta infractiune, continuata de aceasta data, prevazuta de art. 329 alin.1 Cod penal, art. 41 alin. 2 Cod penal.
Deosebirile de ordin material dintre diversele actiuni comise de inculpat (recrutare, inlesnire, gasire de clienti, transport, tragere de foloase de pe urma prostitutiei) nu afecteaza omogenitatea juridica a acestora si nu le fac incompatibile cu unitatea de rezolutie. Actiunile comise de inculpat (enumerate mai sus) care prezinta fiecare in parte elementele aceleasi infractiuni alcatuiesc o infractiune continuata de proxenetism, nefiind necesar sa fie identice sub aspectul realizarii lor materiale.
Actiunile comise succesiv de inculpat (recrutare, inlesnire, etc) nu modifica cu nimic rezolutia initiala luata de inculpat, toate fiind subordonate unui scop unic, anticipat de acesta, de a trage foloase de pe urma prostitutiei. Prin urmare nu se va insusi opinia parchetului in sensul ca inculpatul a luat hotararii infractionale distincte in raport de fiecare modalitate alternativa de savarsire a infractiunii de proxenetism, din moment ce din probele dosarului rezulta ca intreaga activitate infractionala era subordonata obtinerii de venituri din prostitutie.
Subordonarea actiunilor inculpatului (recrutare, inlesnire, transport etc) scopului final de a trage foloase de pe urma prostitutiei, justifica retinerea infractiunii de proxenetism in forma continuata prev. de art. 41 alin.2 Cod penal (cum de altfel, s-a retinut prin actul de acuzare, in cazul partilor vatamate minore).
Pentru aceste considerente, apreciind ca actiunile plurale desfasurate de inculpat asupra partilor vatamate majore MAV si CEM nu genereaza un concurs de infractiuni, in baza art. 334 Cod procedura penala, instanta va dispune schimbarea incadrarii juridice a infractiunilor de proxenetism pentru care este trimis in judecata inculpatul din infractiunea prev. de art. 329 alin.1 Cod penal, art. 41 alin.2 Cod penal, infractiunea prev. de art. 329 alin.2 Cod penal si infractiunea prev. de art. 329 alin.2 Cod penal, intr-o singura infractiune continuata de proxenetism, prev. de art. 329 alin.1 si 2 Cod penal, art. 41 alin.2 Cod penal.
Inainte de a se proceda la individualizarea pedepselor ce vor fi aplicate inculpatului, se va mentiona ca acesta a beneficiat in ce priveste infractiunea de trafic de minori, de disp. art. 20 din Legea nr. 678/2011 modificata si completata (prevedere legala neaplicata in cazul infractiunii de proxenetism), cu consecinta reducerii limitelor de pedeapsa la jumatate, potrivit precizarii facute de procurorul care a intocmit rechizitoriul. De asemenea, inculpatul va beneficia de disp. art. 320/1 Cod procedura penala, referitoare la procedura recunoasterii vinovatiei.
Procedand la individualizarea pedepselor ce urmeaza a fi aplicate inculpatului, instanta va avea in vedere criteriile prev. de art. 72 Cod penal, cu referire la limitele speciale de pedeapsa, pericolul social concret al faptelor comise, urmarile cauzate si persoana inculpatului.
Referitor la "persoana inculpatului", instanta va avea in vedere ca acesta nu are antecedente penale si a avut un comportament corespunzator pe durata procesului penal, considerent pentru care se vor retine circumstantele atenuante conform art. 74 lit. "a,c" Cod penal.
Avand in vedere cele de mai sus, instanta va dispune condamnarea inculpatului la pedeapsa de 1 an si 5 luni inchisoare pentru comiterea infractiunii de trafic de minori prev. de art. 13 alin.1 din legea nr. 678/2001, modificata si completat, art. 41 alin.2 Cod penal, art. 20 din Legea nr. 678/2001 modificata si completata, art. 320/1 Cod procedura peanla, art. 74 lit. "a, c" Cod penal, si art. 76 lit. "d" Cod penal si la pedeapsa de 1 an inchisoare pentru savarsirea infractiunii de proxenetism prev. de art. 329 alin.1 si 2 Cod penal, art. 41 alin.2 Cod penal, art. 320/1 Cod procedura penala, art. 74 lit. "a,c" Cod penal si art. 76 lit. "d" Cod penal.
Retinand ca infractiunile au fost comise in concurs real prev. de art. 33 lit. "a" Cod penal, pedepsele se vor contopi conform art. 34 lit. "b" Cod penal, si se va dispune ca inculpatul sa execute pedeapsa cea mai grea de 1 an si 5 luni inchisoare, cu executare in regim de detentie.
Pedeapsa accesorie urmeaza a fi aplicata inculpatului in continutul prev. de art. 71 rap. la art. 64 lit. "a" teza a II -a "b" Cod penal, avand in vedere natura infractiunilor comise si datele care caracterizeaza persoana inculpatului.
Conform art. 88 Cod penal, se va deduce din pedeapsa aplicata retinerea de 24 de ore (din intervalul 10.02.2011, ora 15,30 - 11.02.2011, ora 15,30), si arestul preventiv incepand cu data de 08.03.2011, la zi.
Conform art. 350 alin.2 Cod procedura penala se va mentine starea de arest a inculpatului.
Conform art. 19 alin.1 din Legea nr. 678/2001 modificata si completata si art. 118 Cod penal, se va dispune confiscarea de la inculpat a sumei totale de 3.950 lei, de care a beneficiat in urma exploatarii partilor vatamate prin infractiunea de trafic de minori si proxenetism deduse judecatii.
La confiscarea acestei sume s-a avut in vedere, pe de o parte, ca partea vatamata MAV in faza de urmarire penala a relatat ca inculpatul i-a gasit 30 de clienti cu care a intretinut relatii sexuale contra cost, dandu-i inculpatului de fiecare data cate 50 lei, suma totala remisa acestuia fiind astfel de 1500 lei. O declaratie similara sub acest aspect a fost data si de partea vatamata CEM, care a sustinut ca inculpatul i-a gasit circa 30 de clienti (barbati) de la care incasa de fiecare data cate 100 lei, din care 50 lei ii remitea inculpatului. In consecinta s-a apreciat ca aceasta parte vatamata a remis inculpatului circa 1500 lei din banii obtinuti din prostitutie.
Din probele aflate in dosarul de urmarire penala rezulta ca inculpatul a gasit partii vatamate minore PGI 5 barbati cu care aceasta a intretinut relatii sexuale contra cost, si ca din banii primiti de la acestia a remis inculpatului, de fiecare data circa 40 lei. In consecinta s-a apreciat ca suma ce se impune a fi confiscata de la inculpat (in raport cu aceasta parte vatamata este de 200 lei). Referitor la partea vatamata VMI, s-a retinut ca inculpatul i-a gasit acesteia circa 15-20 de barbati cu care a intretinut relatii sexuale contra cost si ca din banii obtinuti i-a remis inculpatului circa 750 lei, suma care se impune a fi confiscata.
In latura civila a cauzei se va lua act ca partile vatamate MAV si CEM nu s-au constituit parti civile, astfel cum rezulta din incheiere penala din 11 mai 2011.
Referitor la partile vatamate VMI si PGI, instanta constata ca in faza de urmarire penala acestea au declarat ca se constituie parti civile, ca vor indica in fata instantei suma pretinsa si ca vor preciza pretentiile formulate. Ulterior aceste parti vatamate desi legal citate nu s-au prezentat in instanta la nici unul din termenele acordate si nu au inaintat la dosar inscrisuri referitoare la constituirea de parti civile. Din actele aflate la dosarul de urmarire penala nu rezulta motive care sa justifice acordarea de daune morale. Dimpotriva aceste parti vatamate s-au prostituat si inainte de a fi fost recrutate de inculpat, dar si ulterior, dupa ce au incetat legatura cu inculpatul.
In consecinta desi s-au constituit parti civile, instanta va respinge pretentiile civile ale partilor vatamate minore PGI si VMI.
Conform art. 44 din legea nr. 678/2001 a fost instituita obligativitatea asistentei juridice pentru victimele infractiunii de trafic de minori in toate fazele procesului penal. De asemenea s-a apreciat necesara desemnarea unui avocat din oficiu si pentru partile vatamate majore. Avand in vedere hotararea de condamnare a inculpatului, acesta va fi obligat sa suporte cota parte din onorariu avocatial din oficiu desemnat pentru partile vatamate.
Deosebirile de ordin material dintre diversele actiuni comise de inculpat (recrutare, inlesnire, gasire de clienti, transport, tragere de foloase de pe urma prostitutiei) nu afecteaza omogenitatea juridica a acestora si nu le fac incompatibile cu unitatea de rezolutie.
Trib. Bistrita-Nasaud, sect. pen., sent. nr. 85/F/8 iulie 2011
Prin Rechizitoriul nr. 106 D/P/2010 al DIICOT-Biroul Teritorial Bistrita-Nasaud a fost trimis in judecata, in stare de arest preventiv, inculpatul TCS, pentru comiterea in concurs real prev. de art. 33 lit. a Cod penal, a infractiunilor de trafic de minori prev. de art. 13 alin. 1 din Legea nr. 678/2001, cu aplicarea art. 41 alin. 2 Cod penal, proxenetism prev. de art. 329 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 41 alin. 2 Cod penal si proxenetism prev. de art. 329 alin. 2 Cod penal (doua fapte).
Analizand actele si lucrarile dosarului nr. 106D/P/2010 al DIICOT-Biroul Teritorial Bistrita-Nasaud si cele aflate la dosarul de fond, instanta retine urmatoarea stare de fapt:
Inculpatul este casatorit, are doi copii minori si obtine venituri din desfasurarea activitatii de taximetrie, in special pe raza mun. Bistrita.
In perioada cuprinsa intre luna iunie 2009 si iulie 2010, inculpatul a recrutat-o pe partea vatamata MAV pentru practicarea prostitutiei, a indemnat-o sa se prostitueze si a tras foloase in urma practicarii prostitutiei de catre aceasta. De asemenea, in perioada iulie-octombrie 2010 inculpatul a recrutat doua fete minore in acelasi scop (p. vat. VMI si PGI) pe care le-a transportat la locatii indicate de diferiti barbati cu care au intretinut relatii sexuale contra cost, primind de la acestea o parte din banii incasati. De asemenea, in vara anului 2010, inculpatul a recrutat-o in vederea practicarii prostitutiei si pe partea vatamata CEM, beneficiind de o parte din banii obtinuti de aceasta in urma relatiilor sexuale contra cost avute cu diferiti barbati gasiti de inculpat.
In concret, din actele existente la dosar rezulta ca faptele deduse judecatii au fost savarsite in modalitatea descrisa in continuare:
1.Partea vatamata minora VMI poreclita "P", nascuta la 18.06.1995, incepand cu vara anului 2007, a inceput sa se deplaseze in mod constant in Gara Bistrita, unde la barul "ET" consuma bauturi racoritoare. In zona garii l-a cunoscut pe inculpatul, care in cursul lunii iulie 2010, a recrutat-o in vederea exploatarii prin practicarea prostitutiei. In acest sens, inculpatul i-a propus sa intretina relatii sexuale contra cost cu diferiti barbati gasiti de catre el, sumele de bani astfel obtinute urmand a fi impartite in mod egal. Minora a fost de acord cu aceasta propunere, astfel ca in perioada urmatoare, pana in luna octombrie 2010, inculpatul i-a gasit circa 15-20 de clienti (barbati) cu care a intretinut relatii sexuale. Astfel, cand inculpatul gasea cate un client, negocia cu acesta pretul pentru intretinerea de relatii sexuale de catre minora, dupa care o transporta fie la domiciliul clientului, fie la diferite hoteluri de pe raza municipiului Bistrita, caz in care contravaloarea cazarii era achitata de catre client.
Inainte de efectuarea transportului inculpatul primea de la client suma de bani cu privire la care se intelesesera, de regula 100 lei, bani din care dadea minorei 50 lei, sau, in alte situatii, minora ii remitea 50 lei din suma primita de la client.
Printre barbatii cu care minora VMI a intretinut relatii sexuale a fost identificat martorul HPC, actele sexuale avand loc la domiciliul acestuia, transportul fiind asigurat de inculpat.
2. In cursul lunii iulie 2010, in timp ce se afla in Gara Bistrita, inculpatul a recrutat-o pe minora PGI, nascuta la 05.06.1994, pentru a o exploata prin intretinerea de relatii sexuale contra cost cu diferiti barbati gasiti de el.
Ulterior recrutarii, pana in luna octombrie 2010, inculpatul a transportat-o pe minora in diferite locuri unde aceasta a intretinut relatii sexuale contra cost cu diferiti barbati. Si in acest caz, minora intretinea relatii sexuale la domiciliul clientului sau la diferite hoteluri, situatie in care costul cazarii era achitat de catre client.
In ce priveste modalitatea de achitare a pretului reprezentand contravaloarea serviciilor sexuale prestate de catre minora, este de mentionat ca uneori inculpatul primea "partea sa" direct de la client sau alteori, clientul inmana intreaga suma minorei, dupa care aceasta remitea inculpatului jumatate din banii primiti.
Dintre barbatii cu care minora a intretinut relatii sexuale a fost identificat martorul ISI a carui declaratie se coroboreaza cu cea a partii vatamate minore.
Potrivit celor declarate de minora parte vatamata si martorul ISI, instante retine urmatoarele:
Inculpatul l-a contactat pe martorul ISI pe care il cunoaste de mai mult timp si l-a intrebat daca doreste sa intretina relatii sexuale cu o fata pe care o va aduce el. Apoi a contactat-o telefonic pe minora PGI, pe care a intrebat-o daca merge la un client din Livezile, referindu-se la martorul ISI, pentru a intretine relatii sexuale contra cost. Partea vatamata a fost de acord, astfel ca inculpatul a transportat-o la locuinta martorului, loc in care acesta i-a inmanat inculpatului suma de 80 lei pentru faptul ca a adus-o pe minora pentru a intretine relatii sexuale cu el. Dupa ce au purtat cateva discutii, inculpatul i-a transportat pe cei doi la Complexul MV B SRL din cartierul Unirea - Bistrita, dupa care a plecat. In acest loc, martorul ISI a intretinut relatii sexuale cu minora PGI, careia i-a inmanat suma de 80 lei pentru serviciile prestate.
3.In luna iunie 2009, in timp ce se afla in Gara Bistrita, inculpatul a cunoscut-o pe partea vatamata MAV. Cu aceasta ocazie a recrutat-o pe partea vatamata pentru practicarea prostitutiei in folosul sau, sens in care i-a spus ca ii poate gasi clienti cu care sa intretina relatii sexuale contra cost, urmand ca banii astfel obtinuti sa fie impartiti egal.
In acest sens, in perioada urmatoare, respectiv pana in luna iulie 2010 inculpatul i-a gasit acesteia mai multi clienti (barbati) cu care a intretinut relatii sexuale contra cost, de obicei pentru fiecare raport sexual partea vatamata incasand sume cuprinse intre 100 si 200 lei. Dupa intretinerea raporturilor sexuale si primirea banilor de la clientii gasiti de inculpat, partea vatamata ii dadea acestuia cate 50 lei. La fel ca si in cazul celor doua minore, inculpatul a transportat-o pe partea vatamata la domiciliul clientilor sau la diferite hoteluri. Numarul barbatilor gasiti de inculpat cu care partea vatamata a intretinut relatii sexuale contra cost a fost de circa 30.
Printre barbatii cu care partea vatamata a intretinut relatii sexuale s-au numarat martorii HPC si ISI.
In ceea ce-l priveste pe martorul ISI, dupa ce inculpatul s-a inteles cu acesta la pret, a transportat-o in doua randuri pe partea vatamata in localitatea Livezile, la domiciliul martorului unde au intretinut relatii sexuale. Martorul ISI i-a dat de fiecare data partii vatamate MAV, cate 200 lei, bani din care aceasta i-a dat inculpatului 50 lei, drept rasplata pentru ca i-a inlesnit practicarea prostitutiei.
Cu privire la martorul HPC, este de mentionat ca dupa ce s-a inteles cu inculpatul pentru a-i aduce o fata in vederea intretinerii de relatii sexuale contra cost, acesta din urma a transportat-o pe partea vatamata MAV la locuinta martorului. Pentru serviciile sexuale oferite, martorul HPC i-a dat inculpatului suma de 80 lei, iar martorei MAV suma de 70 lei.
4. In vara anului 2010, inculpatul a recrutat-o pe partea vatamata CEM pentru practicarea prostitutiei, dupa care a inlesnit practicarea prostitutiei de catre aceasta, atat prin gasirea clientilor cat si prin transportarea ei la locatiile unde urma sa se prostitueze.
Timp de circa doua luni de zile, inculpatul i-a gasit partii vatamate aproximativ 30 de barbati cu care aceasta a intretinut relatii sexuale contra cost la domiciliul acestora sau la hoteluri din Bistrita, o parte din banii astfel obtinuti fiind insusiti de catre inculpat.
Barbatii gasiti de inculpat, cu care partea vatamata intretinea relatii sexuale contra cost, plateau de regula suma de 100 lei, din care aceasta inmana inculpatului cate 50 lei.
Dintre barbatii cu care martora a intretinut relatii sexuale contra cost au fost martorii HPC si ISI. Si in acest caz partea vatamata CEM a fost transportata de catre inculpat in diferite locatii, unde intretinea relatii sexuale contra cost, incasand de fiecare data circa 100 lei, din care 50 lei ii dadea inculpatului.
Potrivit declaratiei partii vatamate CEM, in aceasta perioada de doua luni in care s-a prostituat pentru inculpat, i-a remis acestuia, pentru inlesnirea prostitutiei, circa 1500 lei.
Faptele savarsite de inculpat, astfel cum au fost retinute mai sus, intrunesc in drept elementele constitutive ale infractiunii de trafic de minori, prev. de art. 13 alin.1 din Legea nr. 678/2001, modificata si completata, art. 41 alin.2 Cod penal, art. 20 din Legea nr. 678/2011 modificata si completata (constand in recrutarea si transportarea in scopul exploatarii prin practicarea prostitutiei in baza acelorasi rezolutii infractionale a partilor vatamate - minore VMI si PGI, activitate de pe urma careia a tras foloase materiale), precum si ale infractiunii de proxenetism, prev. de art. 329 alin.1 si 2 Cod penal, art. 41 alin.2 Cod penal (constand in recrutarea, indemnarea si inlesnirea practicarii prostitutiei de catre partile vatamate MAV si CEM, comisa in mod repetat in baza aceleiasi rezolutii infractionale, asigurarea transportului celor doua parti vatamate in scopul de mai sus si tragerea de foloase de pe urma practicarii prostitutiei).
Pentru a retine aceasta incadrare juridica, instanta are in vedere aspectele de mai jos.
1. Atat reprezentantul DIICOT cat si avocatul ales al inculpatului nu au avut obiectiuni referitor la incadrarea juridica data faptelor comise in dauna partilor vatamate - minore VMI si PGI ca fiind trafic de minori iar referitor la cele savarsite in dauna partilor vatamate majore ca fiind proxenetism.
Desi inculpatul nu a exercitat nicio constrangere asupra partilor vatamate, majore si minore cu ocazia recrutarii, inlesnirii si exploatarii lor prin prostitutie, distinctia se impune a fi facuta prin prisma capacitatii victimelor de a exprima un consimtamantul verbal. Astfel, in cazul partilor vatamate - minore, inculpatul a speculat vulnerabilitatea acestora datorata varstei, lipsei de experienta de viata, situatia materiala precara, lipsa de instruire si educatie si in general faptul ca erau lipsite de ocrotirea parintilor.
Circumstantele de mai sus le-au plasat pe cele doua parti vatamate - minore intr-o situatie de inferioritate, exploatata de inculpat fara a fi nevoie de nicio alta constrangere, context in care nu se poate aprecia ca minorele au exprimat un consimtamant liber atunci cand au acceptat sa se prostitueze pentru inculpat, ceea ce atrage incadrarea juridica a faptelor in dispozitiile infractiunii de trafic de minori prev. de art. 13 alin.1 din Legea nr. 678/2001 modificata si completata, art. 41 alin.2 Cod penal (in speta si cu aplic. art. 20 din Legea nr. 678/2011 modificata si completata).
Dimpotriva, partile vatamate majore MAV si CEM si-au dat acceptul si au consimtit nestingherit, in intelegere cu inculpatul, in vederea practicarii prostitutiei, cu scopul obtinerii de avantaje reciproce. Din acest motiv in cazul celor doua parti vatamate majore, faptele savarsite de inculpat (recrutare, indemnare, gasire de clienti, asigurarea transportului si tragerea de foloase din prostitutie) urmeaza a fi incadrate juridic in infractiunea de proxenetism.
2. Infractiunea de trafic de minori nu este incompatibila cu dispozitiile art. 41 alin.2 Cod penal, cata vreme, in speta, modalitatea de recrutare a minorelor s-a realizat asemanator, in aceleasi circumstante, iar ulterior transportarea lor in diferite locatii unde au fost exploatate prin practicarea prostitutiei si apoi tragerea de foloase materiale din aceste activitati s-a realizat in imprejurari similare.
Aceasta opinie a fost exprimata deja de reprezentantul Parchetului, care prin rechizitoriu si apoi prin concluziile detaliate in instanta, a solicitat retinerea formei continuate in cazul infractiunii de trafic de minori.
Pentru aceleasi considerente (ca si in cazul partilor vatamate minore), instanta apreciaza ca se impune retinerea dispozitiilor art. 41 alin.2 Cod penal si in cazul infractiunii de proxenetism comisa de inculpat in dauna partilor vatamate majore MAV si CEM. Raportat la circumstantele concrete ale cauzei nu exista nici un temei ca activitatea de recrutare a celor doua parti vatamate sa fie disociata si incadrata in doua texte de lege distincte (art. 329 alin.2 Cod penal - doua infractiuni), dupa care, activitatea infractionala ulterioara desfasurata de inculpat (gasirea de clienti,pentru cele doua parti vatamate, transportul si tragerea de foloase din prostitutie) sa fie incadrata intr-o alta infractiune, continuata de aceasta data, prevazuta de art. 329 alin.1 Cod penal, art. 41 alin. 2 Cod penal.
Deosebirile de ordin material dintre diversele actiuni comise de inculpat (recrutare, inlesnire, gasire de clienti, transport, tragere de foloase de pe urma prostitutiei) nu afecteaza omogenitatea juridica a acestora si nu le fac incompatibile cu unitatea de rezolutie. Actiunile comise de inculpat (enumerate mai sus) care prezinta fiecare in parte elementele aceleasi infractiuni alcatuiesc o infractiune continuata de proxenetism, nefiind necesar sa fie identice sub aspectul realizarii lor materiale.
Actiunile comise succesiv de inculpat (recrutare, inlesnire, etc) nu modifica cu nimic rezolutia initiala luata de inculpat, toate fiind subordonate unui scop unic, anticipat de acesta, de a trage foloase de pe urma prostitutiei. Prin urmare nu se va insusi opinia parchetului in sensul ca inculpatul a luat hotararii infractionale distincte in raport de fiecare modalitate alternativa de savarsire a infractiunii de proxenetism, din moment ce din probele dosarului rezulta ca intreaga activitate infractionala era subordonata obtinerii de venituri din prostitutie.
Subordonarea actiunilor inculpatului (recrutare, inlesnire, transport etc) scopului final de a trage foloase de pe urma prostitutiei, justifica retinerea infractiunii de proxenetism in forma continuata prev. de art. 41 alin.2 Cod penal (cum de altfel, s-a retinut prin actul de acuzare, in cazul partilor vatamate minore).
Pentru aceste considerente, apreciind ca actiunile plurale desfasurate de inculpat asupra partilor vatamate majore MAV si CEM nu genereaza un concurs de infractiuni, in baza art. 334 Cod procedura penala, instanta va dispune schimbarea incadrarii juridice a infractiunilor de proxenetism pentru care este trimis in judecata inculpatul din infractiunea prev. de art. 329 alin.1 Cod penal, art. 41 alin.2 Cod penal, infractiunea prev. de art. 329 alin.2 Cod penal si infractiunea prev. de art. 329 alin.2 Cod penal, intr-o singura infractiune continuata de proxenetism, prev. de art. 329 alin.1 si 2 Cod penal, art. 41 alin.2 Cod penal.
Inainte de a se proceda la individualizarea pedepselor ce vor fi aplicate inculpatului, se va mentiona ca acesta a beneficiat in ce priveste infractiunea de trafic de minori, de disp. art. 20 din Legea nr. 678/2011 modificata si completata (prevedere legala neaplicata in cazul infractiunii de proxenetism), cu consecinta reducerii limitelor de pedeapsa la jumatate, potrivit precizarii facute de procurorul care a intocmit rechizitoriul. De asemenea, inculpatul va beneficia de disp. art. 320/1 Cod procedura penala, referitoare la procedura recunoasterii vinovatiei.
Procedand la individualizarea pedepselor ce urmeaza a fi aplicate inculpatului, instanta va avea in vedere criteriile prev. de art. 72 Cod penal, cu referire la limitele speciale de pedeapsa, pericolul social concret al faptelor comise, urmarile cauzate si persoana inculpatului.
Referitor la "persoana inculpatului", instanta va avea in vedere ca acesta nu are antecedente penale si a avut un comportament corespunzator pe durata procesului penal, considerent pentru care se vor retine circumstantele atenuante conform art. 74 lit. "a,c" Cod penal.
Avand in vedere cele de mai sus, instanta va dispune condamnarea inculpatului la pedeapsa de 1 an si 5 luni inchisoare pentru comiterea infractiunii de trafic de minori prev. de art. 13 alin.1 din legea nr. 678/2001, modificata si completat, art. 41 alin.2 Cod penal, art. 20 din Legea nr. 678/2001 modificata si completata, art. 320/1 Cod procedura peanla, art. 74 lit. "a, c" Cod penal, si art. 76 lit. "d" Cod penal si la pedeapsa de 1 an inchisoare pentru savarsirea infractiunii de proxenetism prev. de art. 329 alin.1 si 2 Cod penal, art. 41 alin.2 Cod penal, art. 320/1 Cod procedura penala, art. 74 lit. "a,c" Cod penal si art. 76 lit. "d" Cod penal.
Retinand ca infractiunile au fost comise in concurs real prev. de art. 33 lit. "a" Cod penal, pedepsele se vor contopi conform art. 34 lit. "b" Cod penal, si se va dispune ca inculpatul sa execute pedeapsa cea mai grea de 1 an si 5 luni inchisoare, cu executare in regim de detentie.
Pedeapsa accesorie urmeaza a fi aplicata inculpatului in continutul prev. de art. 71 rap. la art. 64 lit. "a" teza a II -a "b" Cod penal, avand in vedere natura infractiunilor comise si datele care caracterizeaza persoana inculpatului.
Conform art. 88 Cod penal, se va deduce din pedeapsa aplicata retinerea de 24 de ore (din intervalul 10.02.2011, ora 15,30 - 11.02.2011, ora 15,30), si arestul preventiv incepand cu data de 08.03.2011, la zi.
Conform art. 350 alin.2 Cod procedura penala se va mentine starea de arest a inculpatului.
Conform art. 19 alin.1 din Legea nr. 678/2001 modificata si completata si art. 118 Cod penal, se va dispune confiscarea de la inculpat a sumei totale de 3.950 lei, de care a beneficiat in urma exploatarii partilor vatamate prin infractiunea de trafic de minori si proxenetism deduse judecatii.
La confiscarea acestei sume s-a avut in vedere, pe de o parte, ca partea vatamata MAV in faza de urmarire penala a relatat ca inculpatul i-a gasit 30 de clienti cu care a intretinut relatii sexuale contra cost, dandu-i inculpatului de fiecare data cate 50 lei, suma totala remisa acestuia fiind astfel de 1500 lei. O declaratie similara sub acest aspect a fost data si de partea vatamata CEM, care a sustinut ca inculpatul i-a gasit circa 30 de clienti (barbati) de la care incasa de fiecare data cate 100 lei, din care 50 lei ii remitea inculpatului. In consecinta s-a apreciat ca aceasta parte vatamata a remis inculpatului circa 1500 lei din banii obtinuti din prostitutie.
Din probele aflate in dosarul de urmarire penala rezulta ca inculpatul a gasit partii vatamate minore PGI 5 barbati cu care aceasta a intretinut relatii sexuale contra cost, si ca din banii primiti de la acestia a remis inculpatului, de fiecare data circa 40 lei. In consecinta s-a apreciat ca suma ce se impune a fi confiscata de la inculpat (in raport cu aceasta parte vatamata este de 200 lei). Referitor la partea vatamata VMI, s-a retinut ca inculpatul i-a gasit acesteia circa 15-20 de barbati cu care a intretinut relatii sexuale contra cost si ca din banii obtinuti i-a remis inculpatului circa 750 lei, suma care se impune a fi confiscata.
In latura civila a cauzei se va lua act ca partile vatamate MAV si CEM nu s-au constituit parti civile, astfel cum rezulta din incheiere penala din 11 mai 2011.
Referitor la partile vatamate VMI si PGI, instanta constata ca in faza de urmarire penala acestea au declarat ca se constituie parti civile, ca vor indica in fata instantei suma pretinsa si ca vor preciza pretentiile formulate. Ulterior aceste parti vatamate desi legal citate nu s-au prezentat in instanta la nici unul din termenele acordate si nu au inaintat la dosar inscrisuri referitoare la constituirea de parti civile. Din actele aflate la dosarul de urmarire penala nu rezulta motive care sa justifice acordarea de daune morale. Dimpotriva aceste parti vatamate s-au prostituat si inainte de a fi fost recrutate de inculpat, dar si ulterior, dupa ce au incetat legatura cu inculpatul.
In consecinta desi s-au constituit parti civile, instanta va respinge pretentiile civile ale partilor vatamate minore PGI si VMI.
Conform art. 44 din legea nr. 678/2001 a fost instituita obligativitatea asistentei juridice pentru victimele infractiunii de trafic de minori in toate fazele procesului penal. De asemenea s-a apreciat necesara desemnarea unui avocat din oficiu si pentru partile vatamate majore. Avand in vedere hotararea de condamnare a inculpatului, acesta va fi obligat sa suporte cota parte din onorariu avocatial din oficiu desemnat pentru partile vatamate.
Sursa: Portal.just.ro
Alte spete Infractiuni prevazute in legi si decrete
Vatamare corporala din culpa - Decizie nr. DP262/A/2008 din data de 31.03.2009Plangere 278 Cpp - Sentinta penala nr. Sp263/2008 din data de 31.03.2009
TRAFIC DE DROGURI - Hotarare nr. 46 din data de 22.04.2015
Trafic interna?ional de droguri de risc - Sentinta penala nr. 9 din data de 22.01.2014
trafic interna?ional de droguri de risc - Sentinta penala nr. 9 din data de 22.01.2014
trafic interna?ional de droguri de risc - Hotarare nr. 9 din data de 22.01.2014
Evaziune fiscala. Folosirea cu rea credinta a bunurilor societatii in interesul propriu al administratorului - Sentinta penala nr. 47 din data de 31.12.2013
Trafic de persoane. Schimbarea incadrarii juridice. Inlaturare agravanta - Sentinta penala nr. 17 din data de 31.12.2013
Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de o persoana care are o inhibatie alcoolica peste 0,8g/l alcool pur in sange. Corecta apreciere a probelor privind determinarea valorii alcoolemiei . - Decizie nr. 70 din data de 23.02.2011
Evaziune fiscala ; Fals intelectual la legea contabilitatii ; Fals in inscrisuri sub semnatura privata ; Spalare de bani ; - Sentinta penala nr. 171 din data de 22.10.2008
Trafic de persoane . Schimbarea incadrarii juridice din forma simpla in forma continuata a infractiunii [legea 678 / 2001 ] - Sentinta penala nr. 40 din data de 19.02.2010
Reproducerea neautorizata pe sisteme de calcul a programelor de calculator piratate .Suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere .Obligarea inculpatului la plata contravalorii drepturilor de autor - Sentinta penala nr. 166 din data de 08.09.2010
Plangere impotriva rezolutiei / ordonantei procurorului de netrimitere in judecata .Inexistenta faptei de reproducere fara drept a unui model industrial [ legea 129/1992 ] - Sentinta penala nr. 180 din data de 28.10.2009
Executare lucrari de construire fara autorizatie Suplimentarea probatoriului .Trimiterea cauzei la procuror in vederea inceperii urmaririi penale - Decizie nr. 169 din data de 10.05.2010
Repunerea inculpatului in termenul de apel Desfiintarea in apel a hotararii si trimiterea cauzei spre rejudecare pentru nelegala citare a inculpatului - Decizie nr. 237 din data de 27.09.2010
Contestatie la executare [art 461 cpp] Inadmisibilitatea invocarii viciilor de procedura pe calea contestatiei la executare .Respingerea in recurs, a contestatiei la executare - Decizie nr. 181 din data de 17.05.2010
Trafic de droguri [ legea nr 143 / 2000 ] . Gradul de pericol social al faptei luat in considerare la individualizarea judiciara a pedepsei - Sentinta penala nr. 108 din data de 14.05.2010
Infractiunea de conducere autovehicul neinmatriculat si infractiunea de conducere a unui autovehicul cu numere false de inmatriculare . Concurs de infractiuni - Decizie nr. 155 din data de 21.05.2010
Taiere fara drept de arbori din fondul forestier si furt. Incadrare juridica in functie de R.I.L. 12 / 2008. Individualizarea pedepsei si latura civila - Decizie nr. 14 din data de 21.01.2010
Comert electronic . Legea 365/2002. Individualizare pedeapsa. - Decizie nr. 22 din data de 01.02.2010