InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Sibiu

Infractiunea de conducere autovehicul neinmatriculat si infractiunea de conducere a unui autovehicul cu numere false de inmatriculare . Concurs de infractiuni

(Decizie nr. 155 din data de 21.05.2010 pronuntata de Tribunalul Sibiu)

Domeniu Infractiuni prevazute in legi si decrete | Dosare Tribunalul Sibiu | Jurisprudenta Tribunalul Sibiu

Constata ca prin sentinta penala nr. 545/17.11.2009, Judecatoria Sibiu l-a condamnat pe inculpatul MG L,  la pedeapsa de l an si 3 luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul neinmatriculat,  prev. de art. 85 al.1 din O.U.G. nr. 195/2002, la 1 an si 3 luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul cu numere false de inmatriculare, prev. de art. 85 al. 2 din O.U.G. nr. 195/20021, la pedeapsa de 1 an si 3 luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul, fara a avea permis de conducere, prev. de art.86 al. 1 din O.U.G. nr. 195/2002 si la pedeapsa de 9 luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii de fals privind identitatea prev. de art. 293 C.p.
In baza art. 33 lit. a, 34 lit. b C.p. au fost contopite pedepsele aplicate, inculpatul urmand sa execute pedeapsa cea mai grea de 1 an si 3 luni inchisoare, sporita la 1 an si 9 luni inchisoare.
Prin aceeasi sentinta s-a interzis inculpatului exercitarea, pe durata prevazuta de art. 71 C.p., a urmatoarelor drepturi prevazute de art. 64 C.p.:
-dreptul de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice;
-dreptul de a ocupa o functie sau de a exercita o profesie implicand exercitiul autoritatii de stat, iar in baza art. 81, 82 C.p. s-a dispus suspendarea conditionata a executarii pedepsei rezultante pe durata unui termen de incercare de 3 ani si 9 luni.
Pe aceeasi durata, de 3 ani si 9 luni, s-a dispus suspendarea si a executarii pedepsei accesorii a interzicerii drepturilor, conform art. 71 al. ultim C.p. si s-a facut aplicarea art. 359 alin. 1 C.p.p. atragandu-se atentia inculpatului asupra dispozitiilor art. 83 si ale art. 84 C.p.
In baza art. 14, 15, 346 C.p.p. coroborate cu art. 998, art. 999 C.civil a fost admisa in parte actiunea civila formulata in cauza, si in consecinaa a fost obligat inculpatul sa-i plateasca  partii civile  suma de 1200 lei cu titlu de daune morale. Au fost respinse celelalte pretentii civile formulate in cauza.
In baza art. 191 C.p.p., inculpatul a fost obligat la plata sumei de 620 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat in cauza.
Pentru a pronunta aceasta solutie, Judecatoria a retinut ca in data de 18.01.2009 inculpatul M G L, a condus, fara a poseda permis de conducere, autoturismul marca  Renault Laguna    pe str. Magurii din orasul Cisnadie, fiind oprit in trafic de un echipaj de politie.
In autoturismul condus de inculpat se afla si numita D E I
Din verificarile efectuate de organele de politie a rezultat ca autovehiculul era neinmatriculat definitiv iar autorizatia provizorie de circulatie si numerele provizorii expirasera la 19.12.2008.
Inculpatul le-a declarat organelor de politie ca nu are asupra sa nici un document de identitate sau al autoturismului,mentionand ca se numeste C P , ale carui date de stare civila le-a indicat agentilor de politie, dand in acest sens si o declaratie scrisa. Sustinerile inculpatului au fost confirmate de martora D E I
          Date fiind declaratiile inculpatului cu privire la faptul ca s-ar numi C P, acesta din urma a fost citat la Serviciul Politiei Rutiere  unde i s-a comunicat faptul ca se efectueaza cercetari impotriva sa,dispunandu-se retinerea permisului de conducere.
In contextul in care partea vatamata C P a negat savarsirea faptelor,s-au intreprins cercetari care au condus la identificarea inculpatului M G L ca fiind persoana care in data de 18.01.2009, a condus autoturismul marca  Renault Laguna   pe str.Magurii din orasul Cisnadie si care a fost oprit in trafic de un echipaj de politie.
Prin rezolutia procurorului din 5.02.2009 s-a dispus neinceperea urmaririi penale fata de C P si continuarea cercetarilor fata de inculpatul M G L,la data de 16.03.2009 fiind inceputa urmarirea penala fata de acesta pentru savarsirea infractiunilor prev. de art. 293  C.penal si de art. 85 alin.1 si art. 86 alin.1 din OUG 195/2002 si fata de D E I pentru savarsirea infractiunii prev. de art. 293  C.penal .
Prin ordonanta procurorului din  20.05.2009 s-a dispus schimbarea incadrarii juridice a faptelor savarsite de inculpat din infractiunile prev. de art.85 alin.1, si art.86 alin.1 din OUG 195/2002  in infractiunile prev. de art.85 alin.1 art. 85 alin.2  si art. 86 alin. 1 din OUG 195/2002 fapte aflate in concurs ideal si respectiv in concurs real cu fapta de fals privind identitatea.
Din actele existente la dosar a rezultat ca autoturismul marca Renault Laguna a figurat inmatriculat provizoriu , avand valabilitate de la 20.11.2008 pana la 19.12.2008, nefiind inmatriculat definitiv
De asemenea, potrivit adresei  emisa de Institutia Prefectului -Judetul Valcea S.P.C.R.P.C.I.V. , inculpatul M G L figureaza in evidenta acestora cu permis de conducere obtinut la data de 3.03.3009 si eliberat la 5.03.2009.
Pe parcursul urmaririi penale, inculpatul M G L a recunoscut savarsirea faptelor, declarand ca le-a spus organelor de politie ca numerele de inmatriculare au expirat in data de 19.12.2008, urmand ca in data de 19.01.2009 sa obtina alte numere Acesta a declarat ca locuieste fara forme legale in Sibiu,
In cursul judecatii inculpatul nu s-a prezentat la niciunul dintre termenele stabilite, depunand la primul termen o cerere de amanare pentru  angajarea unui  aparator, in care a mentionat ca are domiciliul in comuna Perisani, jud.Valcea.
Ulterior inculpatul nu si-a angajat aparator, fiindu-i desemnat unul din oficiu iar potrivit procesului-verbal de executare a mandatului de aducere dispus de instanta, inculpatul nu a fost gasit nici la adresa din Sibiu si nici la domiciliul indicat,tatal acestuia mentionand ca locuieste in Municipiul Sibiu , fara a cunoaste insa adresa.
Or, potrivit dispozitiilor art. 177 alin. 3 C.proc.pen., in caz de schimbare a adresei aratate in declaratia invinuitului sau inculpatului, acesta este citat la noua adresa numai daca a incunostiintat organul de urmarire penala sau instanta de judecata de schimbarea intervenita.
Starea de fapt retinuta de catre instanta de fond s-a bazat pe declaratiile inculpatului date in faza de urmarire penala, respectiv prima declaratie olografa data sub numele de C P, precum si declaratiile ulterioare coroborate cu procesul verbal de constatare a faptei , cu adresa  emisa de Institutia Prefectului-Judetul Valcea S.P.C.R.P.C.I.V.  si  emisa de Institutia Prefectului-Judetul Sibiu S.P.C.R.P.C.I.V.  , si cu declaratiile partii vatamate C P si ale invinuitei D E I
In drept, s-a aratat ca fapta inculpatului M G L de a conduce,la data de 18.01.2009 pe drumurile publice un autovehicul neinmatriculat intruneste elementele constitutive ale infractiunii prevazute de art. 85 alin.1 din OUG nr. 195/2002 si se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 3 ani.
Fapta aceluiasi inculpat, care, la data de 18.01.2009 a condus pe drumurile publice un autovehicul cu numar fals de inmatriculare (numerele existente pe autoturism fiind date in baza unei autorizatii de circulatie provizorie valabila doar pana la 19.12.2008 ,creand astfel aparenta unei situatii de fapt ce nu corespundea realitatii) intruneste elementele constitutive ale infractiunii prevazute de art. 85 alin. 2 din OUG nr. 195/2002  .
 Fapta inculpatului M G L de a conduce, in aceleasi imprejurari, autovehiculul marca Renault Laguna pe drumurile publice fara a poseda permis de conducere intruneste elementele constitutive ale infractiunii prevazute de art. 86 alin.1 din OUG nr. 195/2002  .
  Fapta aceluiasi inculpat care, la data de 18.01.2009 in fata organelor de politie a s-a prezentat  sub o identitate falsa, declarand atat verbal cat si in scris ca se  numeste  C P si mentionand datele de stare civila ale partii vatamate, pentru a induce in eroare organele de politie si pentru a produce astfel consecinte juridice favorabile inculpatului (care astfel nu ar mai fi fost cercetat pentru savarsirea infractiunilor mai sus mentionate) intruneste elementele constitutive ale infractiunii de fals privind identitatea   .
          Instanta de fond a constatat ca infractiunile au fost savarsite de aceeasi persoana, inainte de a fi fost condamnata definitiv pentru vreuna dintre ele, infractiunea prev. de art.293 alin.1 C.penal  fiind comisa pentru ascunderea celorlalte infractiuni, iar actiunea de conducere pe drumurile publice a autoturismului Renault Laguna, in imprejurarile in care nu poseda permis de conducere, autovehiculul nu era inmatriculat si avea   numar fals de inmatriculare, intruneste elementele constitutive a 3 infractiuni distincte, drept pentru care in cauza au fost aplicate dispozitiile art. 33 lit.a si b C.penal.
         La  individualizarea pedepselor aplicate inculpatului, prima instanta a avut in vedere  criteriile generale de individualizare consacrate de art. 72 C.penal, respectiv limitele  de pedeapsa stabilite de lege in cazul celor 4 infractiuni, gradul de pericol social al faptelor savarsite –apreciat de instanta ca fiind ridicat - imprejurarile in care acestea au fost comise-in loc public,in prezenta unei persoane minore si  faptul ca infractiunea prev. de art. 293 C.penal a fost comisa tocmai pentru a ascunde savarsirea celorlalte infractiuni – urmarea produsa in cazul infractiunii de fals privind identitatea-declansarea de cercetari impotriva unei persoane nevinovate-de unde rezulta si lipsa oricarei constientizari a faptului ca a savarsit trei infractiuni pedepsite cu inchisoare,  atitudinea inculpatului pe parcursul intregului proces penal-faptul ca acesta a avut  dupa inceperea urmaririi penale impotriva sa o atitudine sincera, dar in acelasi timp nu s-a prezentat in fata instantei in vederea audierii si nu a comunicat adresa unde ar putea fi gasit - precum si faptul ca acesta se afla la prima confruntare cu legea penala.
Instanta a avut astfel in vedere si faptul ca scopul pedepsei este in primul rand prevenirea savarsirii de noi infractiuni prin reeducare si indreptare si nu numai prin constrangere,urmand a se orienta spre minimul special al pedepselor prevazut de lege si l-a condamnat pe inculpatul M G L la:
                    -1 an si 3 luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul neinmatriculat, prev.si ped.de art.85 alin.1 din O.U.G.nr.195/2002 
                     -1 an si 3 luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul cu numere false de inmatriculare, prev.si ped.de art.85 alin.2 din O.U.G.nr.195/2002 
                    -1 an si 3 luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul,fara a avea permis de conducere prev.si ped.de art. 86 alin.1 din O.U.G.nr.195/2002 
                   - 9 luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii de fals privind identitatea prev.si ped. de art. 293 C.penal
            In baza art. 33 lit. b, 34 lit. b C.penal au fost contopite pedepsele aplicate in pedeapsa cea mai grea de 1 an si 3 luni inchisoare,pe care,dat fiind ansamblul activitatii infractionale a inculpatului,faptul ca acesta a comis 4 infractiuni ,initial incercand sa se sustraga de la cercetari prin prezentarea sub o identitate falsa, a sporit-o cu  6 luni urmand ca inculpatul sa execute in final 1 an si 9 luni inchisoare.
S-a facut aplicarea art. 357 alin 3 C.p.p. si a dec. nr.  LXXIV (74)/2007 pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie si,tinand seama de natura si gravitatea infractiunilor savarsite,de imprejurarile cauzei si de persoana inculpatului, s-a interzis inculpatului exercitarea, pe durata prevazuta de art. 71 C.penal, a  urmatoarelor drepturi prevazute de art.64 C.penal:
                   - dreptul de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice
                   - dreptul de a ocupa o functie sau de a exercita o profesie implicand exercitiul autoritatii de stat
Avand in vedere faptele savarsite de inculpat si persoana inculpatului-varsta acestuia, faptul ca nu a mai suferit rigorile legii penale si ca a avut un comportament sincer pe parcursul urmaririi penale – elemente de natura sa intemeieze convingerea instantei ca scopul pedepsei poate fi atins si fara executarea acesteia si, fiind indeplinite si celelalte conditii prevazute de art. 81 C.penal, s-a dispus suspendarea conditionata a executarii pedepsei rezultante de mai sus pe durata unui termen de incercare de 3 ani si 9 luni, calculat conform art.82 C.penal.
Ca efect al acestei suspendari, potrivit art. 71 alin. ultim C.penal, pe aceeasi durata de 3 ani si 9 luni,  a fost suspendata si executarea pedepsei accesorii a interzicerii drepturilor.
S-a facut aplicarea  art. 359 alin.1  C.p.p. si s-a atras atentia inculpatului asupra dispozitiilor art. 83 si ale art. 84 C.penal privind revocarea suspendarii conditionate a executarii pedepsei in cazul savarsirii unei noi infractiuni sau daca nu va indeplini obligatiile civile stabilite prin prezenta hotarare in cursul termenului de incercare.
Partea vatamata C P a declarat in faza de urmarire penala ca se constituie parte civila in cauza cu suma de 50000 lei impotriva invinuitilor M G L si D E I.
In fata instantei de fond , partea civila a declarat ca solicita  obligarea inculpatului la plata sumei totale de 2000 lei din care 1200 lei reprezinta daune morale iar suma de 800 lei reprezinta cheltuieli efectuate pentru deplasarile din Bucuresti la Sibiu pentru a se prezenta in fata organelor judiciare( fila 20).
             In ceea ce priveste daunele morale solicitate de partea civila , instanta a apreciat ca este  justificata cererea acesteia ,atata timp cat, in urma declaratiei inculpatului din 18.01.2009, s-au declansat cercetari impotriva partii civile pentru savarsirea unor infractiuni relativ grave, acesta fiind totodata nevoit sa se prezinte la autoritatea rutiera cat si in fata organelor de cercetare penala. Prin urmare, faptul ca inculpatul si-a atribuit identitatea partii civile i-a produs acesteia in mod incontestabil un prejudiciu moral, iar suma de 1200 lei apare ca justificata si decenta pentru acoperirea acestuia.
             Avand in vedere faptul ca partea civila nu a facut dovada cuantumului cheltuielilor efectuate pentru deplasarile din Bucuresti la Sibiu, instanta a respins cererea acesteia. 
              Fata de acestea,constatand ca in cauza erau indeplinite conditiile raspunderii civile delictuale cu privire la daunele morale , iar celelalte pretentii nu au fost dovedite, in baza art. 14, art. 15 si art. 346 C.proc.pen., coroborate cu art. 998, art. 999 C.civil, instanta a admis doar in parte actiunea civila formulata de partea civila C P, si in consecinta, a obligat inculpatul sa-i plateasca acesteia suma de 1200 lei cu titlu de daune morale
In baza art. 191 Cp.p. inculpatul a fost obligat sa plateasca suma de 620 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat in cauza.
Impotriva sentintei penale mai sus mentionate, inculpatul M G L a declarat in termenul legal, apel. Prin calea de atac promovata, apelantul-inculpat a solicitat achitarea sa in baza art. 11 pct. 2 raportat la art.10 lit. b ind. 1 C.p.p, intrucat faptele pentru care a fost trimis in judecata nu prezinta gradul de pericol social al infractiunilor retinute. La sustinerea orala a apelului, inculpatul prin avocat a mai solicitat achitarea sa pentru comiterea infractiunii prevazute de art. 85 al. 2 din O.U.G. nr. 195/2002 in temeiul art. 11 pct. 2 lit. a raportat la art. 10 lit. a C.p.p.
Examinand hotararea atacata prin prisma criticilor formulate, a actelor si lucrarilor dosarului, dar si din oficiu sub toate aspectele de legalitate si temeinicie, tribunalul apreciaza ca apelul declarat nu este fondat si urmeaza a fi respins.
Tribunalul constata ca prin sentinta pronuntata,  judecatorul fondului a retinut o corecta stare de fapt, care concorda cu materialul probator administrat in cauza, ca acesta a realizat o justa incadrare juridica a faptelor si o judicioasa dozare si individualizare a pedepselor, luand in considerare toate criteriile reglementate de legiuitor prin dispozitiile art. 72, 52 C.p.
In pofida criticii formulate de apelant, tribunalul considera ca in mod corect, instanta de fond l-a condamnat pe inculpat si pentru comiterea infractiunii prev. de art. 85 al. 2 din O.U.G. nr. 195/2002.  Avand in vedere ca numerele de inmatriculare ale autoturismului cu care a circulat apelantul erau expirate si prin urmare numarul aplicat pe tablita nu mai avea corespondent intr-o inscriere actuala din evidentele organelor de politie, fiind deci contrar realitatii si apt de a induce in eroare, in mod corect s-a retinut ca in speta sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunii prevazute de art. 85 al. 2 din O.U.G. nr. 195/2002.
Pe de alta parte, in raport de numarul infractiunilor pentru care a fost cercetat si condamnat inculpatul in cauza de fata (4 infractiuni), atitudinea nesincera a apelantului (chiar si in fata tribunalului cand a negat ca personal ar fi indicat toate datele de stare civila ale partii vatamate C, contrar evidentei rezultate din declaratia aflata in dosarul de urmarire penala si care doar a incercat sa minimalizeze gravitatea faptelor sale, ceea ce semnifica faptul ca nici in prezent nu le constientizeaza, in raport si de dispozitiile art. 18 ind. 1 C.p., tribunalul apreciaza ca in nici un caz nu s-ar putea conchide in prezenta cauza, ca faptele inculpatului nu prezinta gradul de pericol al unor infractiuni.
Contrar sustinerii apelantului, nu poate fi considerat lipsit de importanta faptul de a fi intrat in posesia datelor personale (inclusiv C.N.P.) ale unui alte persoane, in speta ale unui vecin, dar chiar mai mult, ca a indraznit sa le foloseasca fara rezerve in relatiile sale cu alte persoane, dar chiar si in fata reprezentantilor autoritatii statului.
Pentru toate aceste motive, in conformitate si cu dispozitiile art. 379 pct. 1 lit. b C.p.p., tribunalul  a respins ca nefondat apelul declarat si a  mentinut  hotararea atacata ca fiind legala si temeinica.
Consecinta a respingerii apelului, vazand si dispozitiile art. 192 al. 2 C.p.p., apelantul-inculpat  a fost obligat la plata sumei de 500 lei cheltuieli judiciare avansate de stat in apel.
In conformitate cu dispozitiile art. 193 al. ultim C.p.p., data fiind culpa procesuala a apelantului-inculpat, acesta a fost obligat la plata cheltuielilor judiciare catre partea civila C P constand in onorariul avocatial, conform chitantei depuse la dosar. Alte cheltuieli nu au putut fi acordate partii civile intrucat nu au fost dovedite, iar in ceea ce priveste biletul de calatorie depus la dosar, acesta nu a facut  dovada ca partea civila a venit in Sibiu special pentru acest proces penal, ci eventual pentru sarbatorile de Pasti din 4.04.2010 si prin urmare la plata acestuia nu a putut fi obligat inculpatul.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Infractiuni prevazute in legi si decrete

Obligatia aducerii la cunostinta proprietarului plata TVA a terenurilor construibile - Sentinta civila nr. 301 din data de 27.04.2018
FALIMENT - Sentinta civila nr. 123 din data de 20.03.2018
ACHIZITII PUBLICE - Sentinta comerciala nr. 16/CA din data de 15.01.2018
Salarizare in sistemul de invatamant. Acordare spor raportat la salariul de baza din ianuarie 2017 - Sentinta civila nr. 533 din data de 26.09.2018
Actiune in regres al angajatorului impotriva angajatului, intemeiata in baza - Sentinta civila nr. 381 din data de 25.05.2018
OMOR - Sentinta penala nr. 24 din data de 14.02.2018
Despagubiri solicitate pentru limitarea dreptului de proprietate. Actiune respinsa - Sentinta civila nr. 715 din data de 08.06.2017
Majorare pensie de intretinere. Venituri obtinute in strainatate - Sentinta civila nr. 159 din data de 21.02.2018
Despagubiri solicitate pentru limitarea dreptului de proprietate. Actiune respinsa - Sentinta civila nr. 715 din data de 08.06.2018
LOVIRI SAU VATAMARI CAUZATOARE DE MOARTE - Sentinta penala nr. 25 din data de 31.03.2017
CONSTITUIREA UNUI GRUP INFRACTIONAL ORGANIZAT - Sentinta penala nr. 37 din data de 27.04.2017
Reziliere contract de inchiriere - Sentinta civila nr. 126 din data de 16.02.2017
SOCIETATI COMERCIALE - Sentinta civila nr. 2593 din data de 20.09.2017
Vatamare corporala din culpa - Decizie nr. DP262/A/2008 din data de 31.03.2009
Plangere 278 Cpp - Sentinta penala nr. Sp263/2008 din data de 31.03.2009
TENTATIVA DE OMOR - Sentinta penala nr. 23 din data de 27.03.2017
LITIGII CU PROFESIONISTI - Sentinta civila nr. 1003 din data de 23.09.2015
LITIGII CU PROFESIONISTI - Sentinta civila nr. 180 din data de 24.02.2016
Actiune oblica. Legea nr. 18/1991 - Sentinta civila nr. 805 din data de 21.09.2017
OMOR - Sentinta penala nr. 19 din data de 10.03.2017