InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Buzau

CIVIL:limita terenuri agricole reconstituire pentru fiecare proprietar deposedat

(Decizie nr. din data de 26.11.2008 pronuntata de Tribunalul Buzau)

Domeniu Carte Funciara | Dosare Tribunalul Buzau | Jurisprudenta Tribunalul Buzau

     
     
Prin cererea inregistrata pe rolul Judecatoriei Buzau sub nr. 5538/200/09.07.2007 reclamantele B.A.si K.A. au chemat in judecata pe paratele Comisia Locala Posta Calnau si Comisia Judeteana Buzau pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor si au solicitat ca prin hotararea judecatoreasca ce se va pronunta sa se dispuna anularea partiala a Hotararii nr.352/11.08.2006, pozitiile 3 si 4 (anexa 2) adoptata de parata Comisia Judeteana Buzau, sa le fie reconstituit dreptul de proprietate asupra suprafetei de 50 ha teren arabil, cate 25 ha pentru fiecare dintre reclamante si asupra suprafetei de 36,9162 ha padure in coproprietate, sa fie obligata parata Comisia locala Posta Calnau sa efectueze punerea in posesie si sa fie obligata parata Comisia Judeteana Buzau la emiterea titlului de proprietate pentru suprafetele de teren asupra carora au solicitat reconstituirea dreptului.
Au fost administrate probatorii cu inscrisuri.
     Prin sentinta civila nr. 5988 din 24.10.2007 Judecatoria Buzau a admis plangerea formulata in temeiul Legii nr. 247/2007 de reclamantele B.A.si K.A in contradictoriu cu paratele Comisia Locala Posta Calnau si Comisia Judeteana Buzau pentru aplicarea legilor fondului funciar, a dispus  anularea partiala a Hotararii nr. 352/11.08.2006 adoptata de parata Comisia judeteana Buzau pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor in privinta reclamantelor si reconstituirea dreptului de proprietate in favoarea acestora, in calitate de mostenitoare ale defunctilor  K.A. si K.M.S., astfel: reclamantei B.A.asupra suprafetei de 25,00 ha. teren arabil extravilan, in natura, pe raza comunei Posta Calnau, judetul Buzau (provenind de la autor defunct K.G.) si reclamantelor B.A.si K.A., in coproprietate, in cote egale de ? pentru fiecare asupra suprafetei de 36,91 ha. padure, in natura, pe raza comunei Posta Calnau, judet Buzau (provenind de la autoare defuncta K.M.S.).
A fost obligata parata Comisia locala Posta Calnau pentru aplicarea legilor fondului funciar sa procedeze la punerea in posesie a reclamantelor, conform sentintei.
A fost obligata parata Comisia judeteana Buzau pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor sa procedeze la eliberarea titlului de proprietate reclamantelor, conform acestei sentinte.
     A fost respinsa cererea privind acordarea cheltuielilor de judecata.
Pentru a  hotari astfel  instanta de fond a retinut ca reclamanta B.A.este sora defunctului K.N. si cumnata reclamantei K.A., ca autorul K.N., decedat la data de 25.11.2002 si reclamanta B.A.(fosta K.) sunt fii defunctilor  K.A. si K.M.S., astfel incat prin reprezentarea defunctului K.N. reclamantele K.A. - sotia supravietuitoare si B.A.- sora sunt singurele mostenitoare in viata ale defunctilor  K.A. si K.M.S., asa cum rezulta din certificatul de mostenitor nr.41/07.07.2004 eliberat de BNP M. R.
Din actele depuse la dosar s-a retinut ca familia reclamantelor a detinut mosia Slobozia Cilnau din judetul Buzau ce a fost partajata intre mostenitorii amiralului K. si ulterior intre mostenitorii defunctei K.M.S. Averea acestora a fost expropriata in anul 1945 asa cum rezulta din avizul nr.338/23.02.1946 al Comisiei judetene de indrumatori ai reforme agrare Buzau  la data de 26.07.1945, insa proprietarilor K. N. si reclamantei minore la vremea respectiva K. A. le-a fost lasata in proprietate suprafata de 50 ha teren arabil din totalitatea proprietatii detinute anterior exproprierii in conformitate cu prevederile Decretului 187/1945. Aceasta suprafata de teren agricol, se regasea in patrimoniul reclamantei B.A.si a fratelui ei K.N. si in anul 1949 potrivit extrasului din borderoul continand procesele verbale de preluare a gospodariilor cu tot inventarul in anul 1949 pe numele fostilor proprietari N. si A. K. eliberat in copie certificata sub nr.1652/02.06.2006 de Directia Judeteana Buzau a Arhivelor Nationale (fila 15), cand gospodaria familiei impreuna cu tot inventarul acesteia a fost preluat de stat.
S-a mai retinut ca familiei K. i-a fost expropriata fara titlu suprafata totala de 56,91 ha padure, conform adresei nr.1246/1946 emisa de Comisia Judeteana de Indrumatori ai Reformei Agrare Buzau si extrasului din planul anual de exploatare a padurilor persoanelor particulare din perioada 1945-1946 pe numele proprietarului padurii C.Amiral K. eliberat in copie certificata sub nr.1652/02.06.2006 de Directia Judeteana Buzau a Arhivelor Nationale .
Constatand ca pentru B.A.si fratele sau K.N. in temeiul Legii 1/2000 a fost reconstituit dreptul de proprietate pentru suprafata de 25 ha. teren agricol si 20 ha. teren cu vegetatie forestiera, asa cum rezulta din tabelul nominal anexa 37 cuprinzand persoanele fizice prevazute la art.37-38 si 39 din Legea 18/1991 republicata cu modificarile ulterioare si din tabelul nominal cuprinzand fostii proprietari si mostenitorii acestora, persoane fizice, pentru terenurile cu vegetatie forestiera, conform art.24 din Legea nr.1/2000,cu modificarile ulterioare, prima instanta a apreciat ca diferenta de teren asupra careia se va pronunta in temeiul Legii 247/2005 este de 25 ha. teren arabil provenind de la autor defunct K.G. si 36,91 ha. padure provenind de la autoare defuncta K.M.S.. 
     S-a constatat ca dreptul de proprietate este dovedit potrivit dispozitiilor art.6 alin.1 din Legea 1/2000 modificata prin Legea 247/2005, apreciindu-se asupra autenticitatii si concludentei inscrisurilor depuse, respectiv hotararea judecatoreasca de imparteala a averilor succesorale ramase de pe urma defunctului Amiral C. K. si de pe urma defunctei K.M.S. si certificatele eliberate de Arhivele Nationale - Directia Judeteana Buzau, care confirma sustinerea reclamantelor in sensul ca in perioada ulterioara anului 1945, defunctii autori proprietari nu au instrainat prin acte inter vivos sau mortis causa terenurile care le-au fost lasate in stapanire ulterior exproprierii si, in consecinta, ca in privinta reclamantelor hotararea nr. 352/11.08.2006 adoptata de  parata Comisia judeteana Buzau pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor este neintemeiata. 
Pe temeiul dispozitiilor art.5 si 6 din H.G. 890/2005 s-a stabilit obligatia Comisiei locale Posta Calnau la punerea in posesie a reclamantelor si obligatia Comisiei judetene Buzau la eliberarea titlului de proprietate.
     Pentru ca reclamantele nu au prezentat in original chitantele de consemnare a onorariului aparatorului ales sau alte dovezi privind efectuarea cheltuielilor de judecata, au fost respinse solicitarile in acest sens.
     Impotriva acestei sentinte au declarat recurs atat reclamantele, cat si intimata Comisia  Judeteana Buzau pentru aplicarea legii fondului funciar. 
     In motivele de recurs Comisia Judeteana Buzau a aratat ca pe fond solutia primei instante este netemeinica deoarece s-au interpretat gresit actele depuse la dosar si ca prin documentele depuse nu se face dovada ca K.N. este una si aceeasi persoana cu Loc. N. A. K, actele de stare civila fiind neconcludente in acest sens.
     Totodata s-a aratat ca, in acest moment, Comisia Locala Posta Calnau nu  mai are la dispozitia sa teren din rezerva ADS pentru punerea in aplicare a sentintei recurate si, in consecinta, s-a solicitat admiterea recursului si modificarea in tot a sentintei. 
     Reclamantele au aratat, in motivele de recurs, ca situatia de fapt a fost  retinuta partial gresit de catre instanta de fond, deoarece terenul solicitat provine integral de la K.M.S., mosia fiind un bun propriu al acesteia si  prin Decretul nr. 187/1945 nationalizarea s-a realizat gresit in sensul ca, desi mosia fusese partajata intre cei doi mostenitori K.N.si B.A., ea a fost considerat ca apartinand unui singur proprietar si s-a exceptat doar o suprafata de 50 ha - pentru ambii proprietari, iar, in speta, s-a solicitat reconstituirea de diferente de teren de cate 25 ha. arabil in nume propriu pentru Buscan A., nascuta K., in calitate de proprietar deposedat si 25 ha. teren arabil pentru celalalt proprietar deposedat - K.N.ce va fi culeasa de mostenitorii acestuia. 
     S-a mentionat ca anterior a fost deja reconstituit dreptul de proprietate pentru cate 25 ha. pentru fiecare dintre cei doi proprietari deposedati si singura suprafata care a fost solicitata in comun si pentru care prima instanta s-a pronuntat corect este  cea de 36,91 ha. padure.
     In consecinta, s-a solicitat modificarea in parte a sentintei si, pe fond, admiterea plangerii si reconstituirea dreptului de proprietate pentru o suprafata totala de  50 ha., cate 25 ha. pentru fiecare petenta.
     Examinand sentinta atacata sub aspectul criticilor formulate si in raport de dispozitiile legale incidente,  Tribunalul  constata ca este fondat recursul declarat de catre reclamantele B.A.si K.Ape care il va admite pentru urmatoarele considerente:
     Sub aspectul situatiei de fapt, in raport de actele depuse la dosarul de fond, sustinerile reclamantelor - recurente sunt intemeiate deoarece B.A., nascuta K.., si N. K.., in prezent decedat, cu mostenitorii K.A. - sotie supravietuitoare si B.A.- sora (colateral privilegiat) sunt ambii mostenitori descendenti de gradul I ai autoarei defuncte K.M.S. nascuta Cerchez, casatorita cu Gheorghe K...
     Suprafetele solicitate pentru reconstituire provin toate din mostenirea dobandita ca bun propriu de catre autoarea M.S. K..  si transmisa ulterior, la decesul acesteia, copiilor K.A., la momentul respectiv minora, si  K. N., locotenent. 
     Averea ramasa de pe urma autoarei este descrisa in procesul verbal intocmit la data de 23.07.1935 si cuprindea 139 ha. teren arabil, din care 110 ha. si 9088 m.p.  in  trupul Slobozia Calnau precum si padure in suprafata de 56,91 ha., pe langa alte terenuri si constructii, in acelasi act facandu-se mentiunea decesului survenit la 12.04.1934 si a mostenitorilor N. si A. - copii minori sub tutela tatalui, comandor G. K... (filele 13 - 14 dosar fond)  
     Prin hotararea de expropriere data de Comisia de Plasa Maracineni la data de 26.07.1945, definitivata conform avizului nr. 338/23.02.1946, aflat la filele 11 - 12 dosar fond, s-a preluat de la cei doi mostenitori K.. A. (minora) si  K.. N., locotenent, aflati in indiviziune, o suprafata de 86 ha. teren arabil considerata surplus de cota, in temeiul Decretului nr. 187/1945 privind reforma agrara si s-a lasat acestora in indiviziune suprafata de 50 ha. situata pe teritoriul comunei Aliceni (actuala comuna Posta Calnau), judetul Buzau conform art. 5 lit. d din respectivul act normativ. In acest sens s-a stabilit respingerea contestatiei facute de catre amiral K.G. pe baza procurii  data de fiul sau locotenent N. K.. si ca reprezentant legal al fiicei sale minore A. K.. impotriva hotararii de expropriere din 26.07.1945 a Comisiei de Plasa Maracineni, situatie adusa la cunostinta acestuia prin avizul nr. 1246/1946, depus in fotocopie la fila 47 dosar fond.  
Dupa ce s-a produs exproprierea, cei doi mostenitori au partajat terenul ramas la acel moment in patrimoniul lor (50 ha. teren arabil si 56,91 ha. padure)‚ conform sentintei  civile nr.  657 din 24.09.1946 data de Tribunalul Ilfov - Sectia a VI -a prin care s-a atribuit lotul A in suprafata de 55 ha si 6108 mp paratei A. K.. si lotul B in suprafata de 55 ha si 5145 mp reclamantului K.. N., identificate potrivit raportului de expertiza intocmit de ing. cadastral R.M. depus in fotocopie la dosar fond.
Ulterior, in anul 1949, s-a realizat preluarea de catre stat de la cei doi proprietari si a patrimoniului sus mentionat, conform proceselor verbale intocmite la 19.03.1949 . (fila 15 dosar fond)
Pana in prezent pe baza legilor fondului funciar s-a reconstituit pentru fiecare dintre cei doi proprietari deposedati cate o suprafata de 25 ha. teren agricol pe raza comunei Posta Calnau, pentru care s-au emis titluri de proprietate conform sustinerilor partilor coroborate  si cu  mentiunea existentei titlului de proprietate nr. 58479/88/2004 pentru titularul K.N.cuprinsa in certificatul de mostenitor nr. 41/2004, precum si cate o suprafata de 10 ha. padure, in limita Legii 1/2000, pentru fiecare din cei doi mostenitori, conform anexelor de la filele 85- 86 dosar fond .
Pentru diferenta de suprafata nereconstituita, in limita a 50 ha. de proprietar deposedat, au fost depuse cereri in temeiul Legii 247/2005 la Comisia locala Posta Calnau de fond funciar si initial aceasta a aprobat reconstituirea  de teren agricol  in suprafata de cate 25 ha. pentru B.A.si K.N.cu mostenitor K.A., insa cele doua pozitii au fost invalidate de Comisia Judeteana Buzau prin hotararea nr. 352/11.08.2006 (contestata in cauza).  
Motivarea data de comisia judeteana pentru invalidarea pozitiei privind pe autor def. N. K.., pentru suprafata de 25 ha teren, sustinuta si in cuprinsul motivelor de recurs, a fost aceea a neconcludentei actelor de stare civila datorita neconcordantei de nume, apreciindu-se ca nu se poate stabili daca acesta este una si aceeasi persoana cu Loc. N. A. K., fost proprietar deposedat ce apare in documentele eliberate de Arhivele Nationale. S-a aratat ca aceleasi considerente au fost avute in vedere si pentru pozitiile privind suprafetele de padure propuse a fi reconstituite reclamantelor.
Aceste sustineri sunt nefondate deoarece coroborand continutul actelor de preluare a proprietatilor, respectiv avizul nr. 332/23.02.1946, certificatele emise de Arhivele Nationale referitoare la planul de exploatare a padurilor pe anii 1945 - 1946 si la borderoul cu procesele verbale de preluare a gospodariilor "Maracineni"  cu continutul sentintei de partaj, al procesului verbal din 23.07.1935 si actele de stare civila atasate se poate concluziona in sensul ca identitatii petitionarei B.A., nascuta K.., si a fratelui acesteia, autorul defunct K.N.(avand ca mostenitori acceptanti potrivit C.M. 41/2004 pe K.A. si B.A.) cu proprietarii deposedati de suprafetele mai sus mentionate, indiferent de felul in care apare scris - ca forma - numele acestora de familie "K.", "K.." sau "K.". 
In ce priveste diferenta de teren, fiecare dintre cei doi, B.A.si autor defunct K.N.sunt indreptatiti la diferenta de suprafata teren agricol solicitata, deoarece reconstituirea anterioara de cate 25 ha. teren pentru fiecare a avut in vedere suprafata partajata intre acestia in septembrie 1946, dupa ce avusese loc exproprierea lor in 1945, definitivata in februarie 1946, de cele 86 ha. teren agricol considerat surplus de cota, mostenit de ei pe raza comunei Posta Calnau.
Intrucat totalul terenului agricol al celor doi autori deposedati era la nivelul anului 1946 de 136 ha. si s-a reconstituit pentru acestia in total suprafata de 50 ha., cate 25 ha. pentru fiecare, apare ca indreptatita solicitarea de reconstituire a diferentei in limita a 50 ha. de proprietar deposedat, prevazuta de art. 3 din Legea nr. 1/2000 modificata si completata prin Titlul VI din Legea nr. 247/2005. 
Sub aceste aspecte recursul declarat de cele doua reclamante este fondat si urmeaza a fi admis, dreptul de proprietate  pentru suprafata solicitata fiind dovedit prin actele depuse si intemeiat conform art. 33 alin. 1 din Legea nr. 1/2000 modificat prin Legea nr. 247/2005, art. 8 si art. 11 din Legea nr. 18/1991 cu modificarile si completarile aduse prin Legea 247/2005.
     In  ce priveste recursul declarat de Comisia Judeteana Buzau de fond funciar, acesta va fi respins ca nefondat deoarece, atat dovezile de preluare, cat si actele de stare civila depuse la dosar, sunt convergente si din analiza lor se poate concluziona  asupra intinderii dreptului de proprietate, modalitatilor de preluare a terenurilor de la cei doi proprietari (atat padure, cat si agricol), aprecierile facute cu privire la numele de familie pentru proprietarii deposedati nefiind sustinute de actele depuse la dosar asa cum s-a aratat mai sus, solicitarea de reconstituire fiind intemeiata si dovedita conform considerentelor mai sus expuse.
     Sub aspectul reconstituirii terenului de 36,91 ha padure pentru reclamante, se constata ca prima instanta a apreciat pertinent aspra situatiei de fapt si a aplicat corespunzator dispozitiile legilor de fond funciar.
Referitor la celalalt motiv expus de recurenta Comisia judeteana Buzau, privind reconstituirea in natura, din adresa nr. 456/11.02.2008 inaintata de Comisia locala Posta Calnau rezulta posibilitatea atribuirii in fizic a suprafetei de teren agricol din rezerva ADS existenta pe raza comunei.
     Fata de cele retinute mai sus, in conformitate cu prevederile art. 312 cod procedura civila, Tribunalul va respinge ca nefondat recursul declarat de parata Comisia Judeteana Buzau pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor, va admite ca intemeiat recursul declarat de recurentele reclamante si va modifica in parte sentinta atacata in sensul ca va dispune reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafata de 25 ha. teren arabil, in nume propriu, pentru petenta B.A. si reconstituirea dreptului de proprietate  pentru suprafata de 25 ha. teren arabil, pe numele autor defunct K. N., cu mostenitorii K.A. si B.A., in natura, pe raza comunei Posta Calnau, judetul Buzau, mentinand restul dispozitiilor sentintei.
                                   
         Respinge ca nefondat recursul  declarat de parata COMISIA JUDETEANA BUZAU PENTRU STABILIREA DREPTULUI DE PROPRIETATE PRIVATA ASUPRA TERENURILOR.
     Admite recursul formulat de reclamantele B.A.si K.A., cu domiciliu ales in vederea comunicarii actelor de procedura la  Cabinet avocat R. G. , , impotriva sentintei civile nr.  5988/24.10.2007 pronuntata de Judecatoria Buzau in dosarul nr. 5538/200/2007, in contradictoriu cu paratele COMISIA LOCALA POSTA CALNAU PENTRU STABILIREA DREPTULUI DE PROPRIETATE PRIVATA ASUPRA TERENURILOR, COMISIA JUDETEANA BUZAU PENTRU STABILIREA DREPTULUI DE PROPRIETATE PRIVATA ASUPRA TERENURILOR.
     Modifica in parte sentinta atacata in sensul ca dispune reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafata de 25 ha. teren arabil, in nume propriu, pentru petenta B.A. si reconstituirea dreptului de proprietate  pentru suprafata de 25 ha. teren arabil, pe numele autor defunct K. N., cu mostenitorii K.A. si B.A., in natura, pe raza comunei Posta Calnau, judetul Buzau.
     Mentine restul dispozitiilor sentintei.
     Irevocabila.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Carte Funciara

Plangere impotriva incheierii de carte funciara. Inadmisibilitatea notarii unui drept de creanta in favoarea proprietarului inscris in cartea funciara. Intoarcerea executarii. Competenta materiala. Art. 522 Cod proc.civ. – inadmisibilitatea actiunii formu - Decizie nr. 66 din data de 22.03.2012
Prestatie tabulara - Decizie nr. 900 din data de 15.11.2012
Anularea incheierii de notare in cartea funciara - Decizie nr. 284 din data de 12.05.2011
Anulare Incheiere de intabulare - Decizie nr. 216 din data de 11.06.2010
Actiune de sistare indiviziune - Decizie nr. 233 din data de 21.06.2010
Plangere impotriva incheierii de carte funciara - Sentinta civila nr. 1056 din data de 11.05.2009
INSCRIEREA IN CF A DREPTULUI DE PROPRIETATE ASUPRA CONSTRUCTIEI AUTORIZATE PE NUMELE CONCUBINILOR FARA A FI STABILITE COTE PARTI DIN DREPTUL DE PROPRIETATE - Decizie nr. 537/R din data de 16.04.2014
PLANGERE IMPOTRIVA INCHEIERII DE CARTE FUNCIARA - ADMISIBILITATE - Decizie nr. 1163/R din data de 13.06.2012
Rectificarea inscrisurilor de carte funciara. - Decizie nr. 255/R din data de 08.10.2008
Inscrierea dreptului de proprietate in cartea funciara in temeiul art. 47 din legea nr. 7/1996. Calitatea de persoana interesata. - Decizie nr. 75/R din data de 28.02.2008
Imobil preluat de stat printr-un act de cedare fortata. - Decizie nr. 170/R din data de 07.05.2007
Plangere carte funciara. Calitatea procesuala activa a notarului public. Calitatea procesuala pasiva a Oficiului de Cadastru si Publicitate imobiliara. - Decizie nr. 1/R din data de 31.01.2007
Intabulare drept real de proprietate in CF pe numere cadastrale noi. Necesitatea consimtamantului coproprietarului pentru terenul aflat in indiviziune fortata: - Decizie nr. 84/R din data de 03.02.2006
Cerere de inscriere in CF a unui drept real in baza unei „declaratii” prin care proprietarul de CF recunoaste un drept real - Decizie nr. 755/R din data de 28.11.2005
Cerere de notare in CF a dreptului de proprietate in baza unui inscris sub semnatura privata, conform art. 81 punctul 22 din Decretul Lege nr. 115/1938 - Decizie nr. 711/R din data de 22.11.2005
Carte funciara. Rectificarea inscrierilor asupra unor imobile gresit identificate. - Sentinta civila nr. 88/S din data de 16.03.2012
Plangere incheiere in carte funciara.Efectele notariei schimbarii denumirii persoanei juridice - Decizie nr. 276/Ap din data de 11.11.2011
Vanzare succesiva teren prin acte autentice.Neindeplinirea conditiilor legale privind nulitatea contractului pentru cauza ilicita. Inexisten?a inscrierii dreptului in cartea funciara, anterior vanzarii. - Decizie nr. 72/R din data de 28.01.2011
Comercial - actiune in constatare - si inscriere in C.F. - Decizie nr. 236/R din data de 26.02.2010
Rezolutiune contract - Sentinta civila nr. 305/C din data de 18.03.2009