InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Constanta

Drept civil

(Decizie nr. 158 din data de 26.03.2010 pronuntata de Tribunalul Constanta)

Domeniu Despagubiri, penalitati | Dosare Tribunalul Constanta | Jurisprudenta Tribunalul Constanta

19.Dreptul la despagubiri al constructorului de buna-credinta exercitat impotriva proprietarului terenului care a invocat dreptul de accesiune imobiliara artificiala - dec.civila nr.158/26.03.2010 - dosar nr.1421/212/2009.

Reclamantul C.A. a chemat in judecata paratul P.C. pentru a fi obligat la plata  contravalorii   materialelor si manoperei ori a sporului de valoare a  terenului situat in mun. Constanta, ca efect a edificarii in anul 1992, cu  buna credinta a constructiei casa de locuit  de catre C.I., al carui succesor in drepturi este.
In argumentarea cererii de chemare in judecata reclamantul a sustinut ca este succesorul in drepturi al constructorului de buna credinta, C.I., persoana care a edificat constructia mentionata anterior. Prin hotarare judecatoreasca parataul a obtinut recunosterea dreptului de proprietate asupra constructiei si terenului aferent, ca efect al uzucapiunii de lunga durata, si ulterior a revendicat bunul mentionat. In aceste imprejurai reclamantul apreciaza ca este indreptatit la obtinerea unei despagubiri constand in plata contravalorii constructiei sau a sporului de valoare a fondului.
Prin sentinta civila nr.12450/15.07.2009 Judecatoria Constanta a respins exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a paratului, precum si actiunea pe fond.
Asupra exceptiei instanta de fond a retinut ca reclamantul a solicitat  obligarea paratului la plata  contravalorii   materialelor si manoperei ori a sporului de valoare a  terenului situat in mun. Constanta, ca efect a edificarii in anul 1992, cu  buna credinta a constructiei casa de locuit  de catre autorul sau, in temeiul art. 493 c.civ. Desi paratul a  instrainat o cota parte indiviza catre numitul C.I., justifica prin raportare la obiectul actiunii legitimare procesuala pasiva in prezenta cauza.
Asupra fondului instanta a retinut ca numitul  C.I. a edificat,cu aproximatie, in cursul anului 1992, pe terenul aflat la acea data in patrimoniul  Municipiului Constanta, un imobil casa de locuit. Prin sentinta civila 3614/08.03.1999 a Judecatoriei Constanta s-a constatat intervenit contractul de vanzare cumparare cu privire la  acelasi imobil intre reclamant si numita D.M..Paratului i s-a recunoscut dreptul de proprietate asupra imobilului in discutie prin sentinta civila 9705/26.04.2002 a Judecatoriei Constanta, irevocabila, ca efect al uzucapiunii de 30 de ani si al accesiunii imobiliare.  
Din ansamblul probator admnistrat imobilul constructie  nu a fost ridicat de parat cu materiale straine pe terenul sau, ci de un tert cu materialele  sale  pe terenul altei persoane situatie in care se apreciaza ca devin incidente  dispozitiile art. 494 c.civ. 
Analizand insa calitatea de succesor in drepturi a  reclamantului fata de  numitul C.I. , instanta retine ca  potrivit inscrisurilor atasate la dosar, acesta  este  succesorul legal al numitului C. M., ce a  dobandit potrivit  sentintei civile  mentionate anterior imobilul de la  numita D.M., care la  randul sau  detinea imobilul in temeiul unui inscris denumit chitanta incheiat cu C.I.. Ulterior edificarii  constructiei, prin sentinta civila nr.6465/1998 a Judecatoriei Constanta s-a constatat  nulitatea absoluta a  conventiei de vanzare cumparare incheiata la data de 22.09.1987, cu  P.N., privind imobilul  situat in  Constanta. In raport de instrainarile succesive ale imobilului si titlurile de proprietate  invocate de partile  din  litigiu, analizate anterior de catre instanta, reclamantul a  dobandit imobilul de la numita D. M. fiind ulterior evins de adevaratul proprietar,  paratul din cauza.In aceste imprejurari instanta de fond a apreciat ca devin incidente  dispozitiile privind obligatia de garantie a vanzatorului contra evictiunii, astfel cum  este  reglementata de 1336 si urm c.civ., intre reclamant si numitul C.I.  neexistand un raport juridic care sa fundamenteze calea aleasa de parte pentru  valorificarea pretentiilor  sale.
Impotriva acestei solutii a declarat apel reclamantul solicitand verificarea modului de aplicare a legii la situatia de fapt existenta in cauza pe baza probelor administrate.
Art. 493 C.civ. dispune ca ,,proprietarul pamantului care a facut constructii, plantatii si lucrari cu materiale straine, este dator sa plateasca valoarea materialelor. El mai poate fi osandit, dupa imprejurari, pentru o asemenea urmare si la plata de daune-interese. Dar proprietarul materialelor n-are drept a le ridica."
   Art. 494 al.3 C.civ. arata ca ,, daca plantatiile, cladirile si operele au fost facute de catre o a treia persoana de buna-credinta, proprietarul pamantului nu va putea cere ridicarea sus-ziselor plantatii, cladiri si lucrari, dar va avea dreptul sau de a inapoia valoarea materialelor si pretul muncii, sau de a plati o suma de bani egala cu aceea a cresterii valorii fondului."
Reclamantul a investit instanta cu o cerere in despagubire fondata pe dispozitiile art.493C.civ si urm. In raport de acest temei instanta este obligate sa verifice daca reclamantul este edificatorul constructiei, calitatea acestuia de buna sau rea credinta,  daca paratul este proprietarul terenului sau cel care, in functie de imprejurarile cauzei, a beneficiat de constructie.
In cauza reclamantul, in calitate de mostenitor al  numitului C.M., a dobandit imobilul prin sentinta civila nr.3614/8.03.1999 a Judecatoriei Constanta prin care s-a constatat intervenita vanzarea cumpararea de la numita D. M., persoana care la randul sau il dobandise prin chitanta de mana de la C.I.
Desi initial pe teren se afla o constructie cu trei camere si dependinte, aspect ce rezulta din considerentele sentintei civile nr.9705/16.04.2002 a Judecatoriei Constatnta referitoare la revendicarea bunului, in anul 1992, ca urmare a inundatiilor, aceasta constructie a fost demolata. In locul acesteia autorul reclamantului, care detine terenul in temeiul unui inscris sub semnatura privata, a edificat o nou locuinta compusa din 5 camere. In acest sens sta autorizatia de construire nr.151/20.08.1992,in cuprinsul acesteia facandu-se mentiunea de ,,sinistrati". Pentru acest din urma bun s-a constatat intervenita vanzarea cumpararea prin sentinta civila nr.3614/8.03.1999. Acesta este imobilul  ce a facut obiectul revendicarii din partea paratului.
Cu privire la buna credinta Tribunalul retine ca aceasta consta in convingerea eronata, dar neculpabila cu privire la o anumita reprezentare a realitatii. In cazul accesiunii imobiliare artificiale, notiunea de buna credita  se restrange la acele situatii in care constructorul a actionat urmare faptului ca avut convingerea ca a dobandit un drept de proprietate asupra terenului, efect achizitiv care insa nu s-a produs datorita erorii in care s-a gasit.Prin urmare, buna credinta  exista atunci cand constructorul  a inteles in mod eronat ca a devenit proprietarul terenului in baza unui titlu care poate sa constea intr-un act juridic sau intr-un fapt juridic.
In speta credinta autorului reclamantului care detinea terenul in temeiul unui inscris sub semnatura privata a fost intarita de obtinerea autorizatiei de construire, eliberata de care autoritatile abilitate in materie, care in conditiile imposibilitatii dovedirii detinerii terenului in baza vreunui titlu de proprietate, ar fi refuzat eliberarea unui asemenea act.
Dealtfel prezumtia de buna credinta este considerata ca fiind de aplicare generala, fiind deci eficace si in ipoteza accesiunii imobiliare artificiale prevazuta de art.494C.civ. iar dovada contrarie, ce incumba paratului, nu a fost produsa in cauza. 
In fine cu privire la despagubirea acordata cu venita reclamantului aceasta este datorata de catre paratul din cauza care si-a manifestat dreptul de accesiune imobiliara in cadrul actiunii in revendicare, astfel ca este cel care a beneficiat de edificarea acesteia. Plata indeminzatiei cuvenita constructorului de buna credinta are ca temei  imobogatirea fara just temei, ori cel care a obtinut marirea patrimoniului sau este paratul in cauza, care a beneficiat de constructie atat ca umare a exprimarii dreptului de accesiune cat si ca urmare a vanzarii acesteia. Sub acest aspect, al calitatii procesuale passive, sentinta instantei de fond fiind temeinica, Tribunalul substituind doar motivarea in raport de cele invederate de catre apelant pe  calea motivelor de apel.
In cauza s-a dispus efectuarea unei noi expertize cu privire la cuantificarea drepturilor reclamantului, in functie de optiunea acestuia pentru sporul de valoare adus fondului, in conditiile in care expertiza efectuata in fata instantei de fond cuprindea inadvertente atat in ceea ce priveste anul construirii imobilului si materialele de constructie(la descrierea cladirii se face referire la material bca pentru ca la valoarea de circulatie sa se mentioneze chirpic), cat si cu privire la valoarea acesteia(expertul a amentionat ca valoarea de circulatie a bunului este alcatuita din manopera 40% si materiale 60%).
In consecina retinand ca instanta de fond a dat o interpretarea gresita a prevederilor legale in materie de accesiune imobiliara artificiala si din aceasta perspectiva criticile apelantului sunt intemeiate, in aplicarea dispozitiilior at.295C.pr.civ., va admite apelul si va schimba sentinta primei instante su aspectul fondului, in sensul ca va admite actiunea si va obliga paratul la plata indemnizatiei datorate pentru exercitarea dreptului de accesiune imobiliara artificiala la valoarea stabuilita prin raportul de expertiza efectuat in cauza.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Despagubiri, penalitati

DREPTURI SALARIALE ALE PERSONALULUI DIDACTIC. APLICAREA DISPOZITIILOR LEGALE PRIVIND PLATA AJUTORULUI FINANCIAR PENTRU ACHIZITIONAREA DE CARTI SI PROGRAME EDUCATIONALE IN FORMAT ELECTRONIC - Sentinta civila nr. 1921/LM/2011 din data de 15.11.2011
Despagubiri din asigurare de raspundere in cazul accidentelor de circulatie. Subrogatie. Neaplicarea solidaritatii. - Decizie nr. speta 5 din data de 08.01.2008
Repararea pagubei materiale sau a daunei morale in cazul condamnarii pe nedrept sau al privarii ori restrangerii dreptului de libertate in mod nelegal (art.504-507 Cod proc. penala). Data de la care incepe sa curga termenul de exercitare a actiunii p... - Sentinta civila nr. speta 2 din data de 04.01.2008
Despagubiri pentru lipsa de folosinta corelativ cu dreptul de retentie - Decizie nr. 88 din data de 05.03.2015
Folosinta teren agricol. Despagubiri acordate la valoarea corespunzatoare a folosului de tras - Decizie nr. 660 din data de 04.12.2014
LITIGIU CU PROFESIONISTI - Sentinta comerciala nr. 1049 din data de 04.11.2014
Solicitare pe cale separata a cheltuielilor de judecata. Reducere onorar de avocat. - Decizie nr. 219 din data de 03.04.2014
Despagubiri solicitate in baza Legii 221 din 2009. Constatarea caracterului politic a deportarii - Sentinta civila nr. 240 din data de 07.03.2011
Despagubiri - Decizie nr. 60 din data de 28.01.2011
Despagubiri - Sentinta civila nr. 138 din data de 04.02.2011
Despagubiri solicitate in baza Legii 221/2009 reprezentand contravaloarea unor bunuri confiscate abuziv de regimul comunist, fara ca masura confiscarii sa aiba caracter politic. - Sentinta civila nr. 969 din data de 15.10.2010
Esalonarea platilor stabilite prin titlul executoriu. - Decizie nr. 152 din data de 04.03.2010
Despagubiri - Sentinta civila nr. 1 din data de 15.09.2008
Pretentii - Sentinta civila nr. 330 din data de 05.05.2010
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 17 din data de 13.01.2010
Evacuare - Sentinta civila nr. 181 din data de 26.02.2009
Fonduri europene. Natura de acte administrative a proceselor-verbale de constatare a neregulilor si de stabilire a creantei bugetare si consecintele ce decurg din aceasta cu privire la prezumtiile legale si sarcina probei. - Decizie nr. 658/R din data de 04.06.2015
Validarea de catre vicepresedintele A.N.R.P. a hotararii unei comisii judetene de aplicare a Legii nr. 9/1998. A.N.R.P. nu se poate apara invocand propria culpa in negasirea resurselor financiare efectuarii platii acestor despagubiri. - Decizie nr. 71/R din data de 16.01.2015
Art. 41 din Legea nr. 165/2013 interpretare notiunea de hotarare judecatoreasca prin care s-a stabilit cuantumul despagubirilor. - Decizie nr. 284/R din data de 03.03.2015
Competenta legala de luare a masurii alocarii unor judecatori de la alte sectii la constituirea completurilor de judecata ale unei sectii, in mod exceptional. Diferenta intre aceasta masura, pe de o parte si delegare/detasare/transfer, pe de alta parte. - Decizie nr. 2110/R din data de 19.09.2014