InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Galati

Exceptia necompetentei functionale a Sectiei a II-a civila.

(Sentinta civila nr. 238 din data de 17.04.2014 pronuntata de Tribunalul Galati)

Domeniu Competenta materiala | Dosare Tribunalul Galati | Jurisprudenta Tribunalul Galati

Prin Sentinta civila nr. 238/2014, Tribunalul Galati a admis exceptia de necompetenta functionala  a Sectiei a II-a Civila a Tribunalului Galati si a declinat cererea in favoarea Sectiei I Civila a Tribunalului Galati, pentru urmatoarele motive:
Prin cererea inregistrata pe rolul Tribunalului Galati, sectia a II-a civila, sub nr. 7923/121/2013, reclamantii C.C.M., C.A.C., C.M., M.F., C.S. si C.I.J. au formulat, in contradictoriu cu parata SC C.I. SA, o actiune in pretentii, solicitand ca, prin hotararea ce se va pronunta, sa se dispuna:
1. Obligarea paratelor la plata catre fiecare parte civila a sumei de 450.000 lei cu titlu de daune morale si numitei C.S. a sumei de 35.000 lei cu titlu de daune materiale;
2. Obligarea paratelor la plata catre minorul C.A.C. a unei pensii lunare de intretinere in cuantum cu prevederile legale.
In motivarea cererii s-a aratat ca, la data de 19.05.2013, s-a produs evenimentul rutier pe raza DJ 252 in localitatea Furcenii Vechii, eveniment soldat cu decesul a doua persoane, printre care si numitul C.A., pasager al autoturismului condus de I.D.M. In urma cercetarilor penale s-a stabilit ca numitul I.D.M. se face vinovat de producerea accidentului rutier. Autoturismul condus de acesta  era asigurat cu polita RCA la parata SC C.I. SA.
Avand in vedere relatiile de rudenie a persoanei decedate C.A. cu reclamantii din prezenta cauza si a suferintelor pricinuite ca urmare a decesului acestuia, fiecare parte a solicitat daune morale care sa compenseze suferinta pricinuita. Reclamantii au precizat ca aceasta suferinta nu poate fi compensata prin nici o valoare materiala si ea nu se probeaza, ci se constata de catre judecator pe baza prezumtiei simple.
In ceea ce il priveste pe minorul C.A.C., acesta este fiul persoanei decedate C.A., iar acesta, pe langa suferinta pricinuita de pierderea tatalui, a ramas si fara sprijinul material al unui parinte. Din acest motiv s-a solicitat obligarea paratei la plata unei pensii de intretinere care sa reprezinte o reparatie integrala a pagubei suferite.
De asemenea, s-au solicitat despagubiri materiale pentru C.I.J., sotia celui decedat, suplimentar de despagubirile morale,  avand in vedere ca aceasta a fost cea care a suportat cheltuielile de inmormantare.
In drept, au fost invocate dispozitiile Directivelor 72/166/CEE, 84/5/CEE, 90/232/CEE, 2005/14/CEE, art. 14 C.p.pen si art. 1357, 1390, 1391 C.civ.
Parata a solicitat introducerea in cauza, in calitate de intervenienti fortati, a mostenitorilor persoanei vinovate de producerea evenimentului rutier, respectiv mostenitorii lui I.D.M.
In baza art. 131 N.C.p.civ., instanta este obligata sa-si verifice din oficiu competenta la primul termen de judecata, motiv pentru care instanta a pus in discutia partilor exceptia de necompetenta functionala a Sectiei a II-a Civila din cadrul Tribunalului Galati, avand in vedere dispozitiile art. 1349 coroborat cu dispozitiile art. 1357 si urmatoarele din N.C.civ..
Prezenta actiune intra sub incidenta normelor noului Cod civil, avand in vedere ca evenimentul rutier cauzator de prejudicii s-a produs la data de 19.05.2013, data la care era intrat in vigoare noul Cod civil. Temeiul prezentei actiuni este in primul rand cel al raspunderii civile delictuale pentru fapta proprie, reglementat de dispozitiile art. 1349 coroborat cu dispozitiile art. 1357 si urmatoarele din N.C.civ., respectiv antrenarea raspunderii civile a lui I.D..M., care, fara sa respecte dispozitiile legale ar fi condus un autoturism cu viteza excesiva in localitatea Furcenii Vechi, si, din cauza vitezei, ar fi pierdut controlul volanului si ar fi avariat masina, producand totodata decesul sau si a pasagerului din stanga C.A.
Ca urmare, prima data instanta trebuie sa analizeze in ce masura sunt intrunite conditiile antrenarii raspunderii civile delictuale, raport civil ce este de competenta Sectiei I Civila.
In subsidiar, instanta este chemata sa analizeze conditiile antrenarii raspunderii civile contractuale privind polita de asigurare RCA, raport ce poate fi analizat de Sectia a II-a civila. Fara intrunirea conditiilor raspunderii civile delictuale ce pot fi analizate de Sectiei I Civila, analizarea conditiilor contractuale ar ramane fara obiect.
Este adevarat ca, in temeiul art. 54 al.1 din Legea nr. 136/1995, persoanele pagubite, in cazul de fata reclamantii, pot introduce actiune impotriva societatii de asigurari, dar cu conditia introducerii in cauza a persoanelor vinovate de producerea pagubei, tocmai pentru faptul ca, fiind verificate cu prioritate conditiile raspunderii civile delictuale, persoana vinovat de paguba sa se poata apara.
Sectia I Civila analizeaza toate raporturile juridice de drept civil deduse judecatii, cu exceptia celor privind raporturilor juridice contractuale in care parti sunt profesionistii (persoane juridice sau persoane fizice autorizate) care sunt de competenta Sectiei a II-a Civila. Simplu fapt ca o parte din proces este o "persoana juridica -in calitatea sa de profesionist" nu atrage automat competenta Sectiei a II-a Civila, deoarece "profesionistii" sunt parti si in litigiile de munca si in litigiile civile care nu au la baza raspundere civila contractuala sau intemeiata pe legile speciale de drept comercial, precum si in litigiile privind relatiile cu autoritatile publice, raporturi care sunt de competenta Sectiei I Civile sau a sectiei de Contencios Administrativ si Fiscal.
Ca urmare, ceea ce diferentiaza cauzele si determina competenta functionala intre Sectiile unei instante nu este calitatea de persoana juridica-profesionist, ci faptul ca ea sta in judecata intr-un anumit raport juridic de drept civil intemeiat sau nu pe raspunderea civila contractuala, delictuala, a imbogatirii fara just temei etc.
Totodata, este la fel de important a stabili care este primul raport juridic ce trebuie analizat intr-o cauza, deoarece acest prim raport determina si competenta functionala a unei sectii.
Astfel, in cauza primul raport juridic dedus judecatii este cel al raspunderii civile delictuale stabilit intre reclamanti si I.D.M., iar in subsidiar se analizeaza raspunderea civila contractuala intre I.D.M. si societatea de asigurari parata. Actiunea principala (cea in raspundere civila delictuala) stabileste competenta functionala a Sectiilor si nu actiunea accesorie (in raspundere civila contractuala), deoarece accesorium sequitur principale (accesoriul urmeaza soarta principalului).
Fata de aceste considerente instanta va admite exceptia de necompetenta functionala a Sectiei a II-a Civila si va declina competenta functionala de solutionare a cauzei la Sectia I Civila din cadrul Tribunalului Galati, avand in vedere dispozitiile art. 135 si 136 N.C.p.civ.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Competenta materiala

Competenta materiala. Aplicarea Deciziei (RIL) nr. 18/2016 a Inaltei Cur?ii de Casa?ie ?i Justi?ie. - Sentinta civila nr. 34 din data de 13.02.2018
Dare in plata a unui imobil ipotecat. Competenta materiala in apel apartine sectiei a II-a civila si de contencios administrativ si fiscal a Tribunalului - Decizie nr. 178 din data de 08.03.2017
Desbagubiri solicitate pentru neindeplinirea clauzelor unui contract de servicii turistice. Necompetenta materiala a instantei sesizate - Sentinta civila nr. 78 din data de 26.01.2010
Litigiu de munca. Competenta materiala. - Sentinta civila nr. 1118 din data de 04.12.2009
Inadmisibilitatea cererii de sesizare a Curtii de Justitie a Uniunii Europene cu cerere preliminara. Cererea formulata de reclamant, referitoare la sesizarea CJUE pentru a stabili aplicarea directa a dreptului comunitar in materia activitatilor de im... - Hotarare nr. 691/R din data de 11.04.2011
Vicii ascunse. Conditii pentru a fi considerate astfel. - Decizie nr. 212/Ap din data de 19.11.2007
Competenta materiala. Competenta de solutionare a cauzei in despagubiri rezultate din actiunea fundamentata pe dispozitiile cuprinse in art. 404 ind.1 cod procedura civila. - Rezolutie nr. I N C H E I E R E din data de 06.05.2011
Anulare hotarare prin care s-a solutionat o cauza canonica in baza unor dispozitii din Regulamentul de procedura al instantelor disciplinare si de judecata ale B.O.R. Necompetenta generala a instantelor judecatoresti. - Decizie nr. 1429 din data de 25.10.2016
Cooperare judiciara internationala in materie penala. Recunoasterea si executarea sanctiunilor pecuniare. - Decizie nr. 10 din data de 20.01.2014
Competenta materiala. Stabilirea competentei instantei atunci cand actiunea cuprinde doua capete de cerere principale. Inaplicabilitatea dispozitiilor art. 17 Cod procedura civila. - Decizie nr. 410 din data de 13.09.2012
Competenta materiala a instantei competente sa judece cererea de ordonanta presedintiala atunci cand o actiune pe fondul dreptului este deja inregistrata pe rolul unei instante. - Decizie nr. 705 din data de 09.10.2009
Competenta materiala a Sectiei de litigii de munca a Tribunalului - Decizie nr. 111 din data de 30.01.2008
Competenta materiala a instantei de fond funciar. - Decizie nr. 270 din data de 05.03.2007
Legea nr.272/2004. Competenta materiala - Decizie nr. 141 din data de 28.11.2006
Tutela. Competenta materiale in cauzele privind tutela - Decizie nr. 632 din data de 09.05.2006
Competenta materiala. Cerere de investire cu formula executorie a unei hotarari arbitrale. - Decizie nr. 41/F din data de 18.05.2006
Cauzele avand ca obiect constatarea nulitatii absolute a actelor de instrainare de imobile ce intra sub incidenta Legii nr. 10/2001 - Decizie nr. 115 din data de 08.02.2006
Competenta materiala a instantei de contencios administrativ - Decizie nr. 2118 din data de 07.11.2005
Exceptia necompetentei si exceptia netimbrarii. Ordinea solutionarii lor - Decizie nr. 815 din data de 07.10.2005
Recunoasterea statutului de magistrat pensionar si stabilirea drepturilor cuvenite. Competenta materiala. - Decizie nr. 803 din data de 22.11.2004