InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Babadag

furt calificat

(Sentinta civila nr. 82 din data de 20.04.2011 pronuntata de Judecatoria Babadag)

Domeniu Furt | Dosare Judecatoria Babadag | Jurisprudenta Judecatoria Babadag


Dosar nr.266/179/2011
Domeniu alocat : furt
Tip speta : sentinta penala
Data spetei : s.p. nr. 82/20.04.2011
Titlu: furt calificat
Prin rechizitoriul nr.76/P/2011 intocmit de Parchetul de pe langa Judecatoria Babadag s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in  judecata a inculpatilor N.A.C., detinut in Penitenciarul Tulcea, pentru savarsirea infractiunii prevazute de art.208 alin.1-art.209 alin.1 lit.a,e,g,i Cod penal cu aplicarea art.41 alin.2 Cod penal, C.M., detinut in Penitenciarul Tulcea, pentru savarsirea infractiunii prevazute de art.208 alin.1 - art.209 alin.1 lit.a,e,g,i Cod penal cu aplicarea art.41 alin.2 Cod penal si art.37 lit.a Cod penal si C.I. detinut in Penitenciarul Tulcea, pentru savarsirea infractiunilor prevazute de art.208 alin.1-art.209 alin.1 lit.a,e,g,i, Cod penal cu aplicarea art.41 alin.2 Cod penal si art.86 alin.1 din O.U.G nr.195/2002 cu aplicarea art.41 al.2 Cod penal, toate cu aplicarea art.33 lit.a Cod penal.
Cauza a fost  inregistrata pe rolul instantei la data de 24 februarie 2011  sub nr.266/179/2011.
In motivarea rechizitoriului s-a retinut ca, la data de 29.01.2011, organele de politie din comuna Baia s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul ca in noaptea de 17/18.01.2011 persoane necunoscute au sustras mai multe bunuri din doua buldoexcavatoare apartinand S.C. R.T. S.R.L. Bucuresti, stationate langa santierul parcului eolian din zona loc.Baia.
De asemenea, la data de 21.01.2011, numitul S.S., persoana fizica autorizata, din sat Camena, com. Baia, jud. Tulcea, a sesizat prin plangere Postul de Politie Baia cu privire la faptul ca in noaptea de 20/21.01.2011, persoane necunoscute i-au sustras dintr-un rastel metalic un numar de 16 butelii de aragaz incarcate, care ii fusesera lasase in custodie, in vederea comercializarii, de catre S.C. NGM C S.R.L. Navodari.
La data de 24.01.2011 numitul C.I. din com. Baia, str. Heracleea, nr. 6, jud. Tulcea a sesizat prin plangere organele locale de politie cu privire la faptul ca in noaptea de 23/24.01.2011, persoane necunoscute au patruns cu chei potrivite in garajul din curtea locuintei sale de unde au sustras, de la autoturismul marca Dacia, cu nr.B-06-C, un numar de 4 roti, o trusa de chei, surubelnite, un cric, fisele de la motor, un capac delcou, un acumulator auto "Rombat", 7 saci de porumb boabe, 12 sticle de vin "Jidvei", 6 bidoane de apa minerala de 1,5 litri "Borsec" si dintr-un frigider mai multe sticle de vin, tuica si doze de bere, cauzand un prejudiciu in valoare totala de 2500 lei.
La data de 26.01.2011 numitul R.S. din mun. Constanta, str. Ion Adam, nr., jud. Constanta a sesizat prin plangere Postul de Politie Baia cu privire la faptul ca in noaptea de 25/26.01.2011, persoane necunoscute au patruns prin efractie in magazia proprietate personala, situata in com. Baia, str. Islazului,, jud. Tulcea, de unde au sustras mai multe piese de schimb pentru tractor si autoturisme Dacia, un flex, un aparat autogen, un aparat de sudura, si alte piese si accesorii auto in valoare totala de 2500 lei.  
La data de 01.02.2011 organele de politie din com. Baia s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul ca in noaptea de 27/28.01.2011 numitii C.I.si C.M.au escaladat gardul locuintei partii vatamate C.M. din com.Baia, str. Rascoalei, , jud. Tulcea si au sustras din portbagajul autoturismului proprietate personala, aflat in garaj o roata de rezerva si un cric auto.
La data de 29.01.2011 organele de politie din com. Baia s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul ca in noaptea de 28/29.01.2011 numitul C.I.a fortat incuietoarea portbagajului unui autoturism marca Dacia Logan, parcat in fata barului S.C. N S.R.L. Baia si a sustras o roata de rezerva.
La data de 29.01.2011 organele de politie din com.Baia au fost sesizate prin plangere de catre numitul U.N. din com. Baia, str. Republicii, , jud. Tulcea cu privire la faptul ca in noaptea de 28/29.01.2011 persoane necunoscute i-au demontat si sustras  rotile anterioare ale autoturismului marca Dacia Logan cu nr. TL-25-G, inclusiv cele 8 prezoane si cele 4 capace de roti. Autoturismul era parcat in fata portii locuintei, prejudiciul total fiind in cuantum de 1000 lei.
La data de 29.01.2011 organele de politie din com.Baia au fost sesizate prin plangere de catre numitul H.B.-D. din mun. Turda, str. Dr. I. Ratiu, jud. Cluj cu privire la faptul ca in noaptea de 28/29.01.2011, persoane necunoscute au fortat portiera dreapta spate a autoutilitarei marca Dacia Logan cu nr. CJ-19-E, din care au sustras o trusa de scule multifunctionala in carcasa metalica de culoare argintie, o masina de gaurit cu percutie marca Bosch de culoare verde si un prelungitor electric de culoare neagra, cauzandu-i un prejudiciu in suma totala de 2000 lei.
Din actele de urmarire penala efectuate in cauza rezulta ca faptele au fost savarsite de catre inculpatii N.A.-C., C.I.si C.M.  in urmatoarele imprejurari:
In seara zilei de 17.01.2011, in jurul orelor 2200, inculpatii N.A.C., C.M.si C.I. s-au intalnit la barul S.C. N. S.R.L. Baia si au hotarat sa sustraga bunuri din incinta santierului parcului eolian din extravilanul com. Baia. Astfel, cei trei s-au urcat in autoturismul marca Opel Astra cu nr. CT 094, apartinand inculpatului C.I. si cu acesta la volan au circulat pe strazile din localitate, iar de la iesirea din comuna au continuat sa mearga pe un drum de pamant pana la santierul parcului eolian. La plecarea din localitate, inculpatii au luat in masina si trei bidoane cu capacitatea 20 litri si, ajungand in apropierea santierului, au lasat autoturismul pe drumul de pamant, dupa care inculpatul C.M. a stat la panda, timp in care inculpatii N.A.C. si C.I. au mers la doua excavatoare pentru a verifica daca au motorina in rezervoare. Apoi cu un furtun luat de la unul dintre excavatoare inculpatul C.M. ajutat de inculpatul C.I.  a sustras cantitatea de 50 litri motorina. In acest timp inculpatul N.A.C. folosind un patent pe care il avea asupra sa, a demontat de la cele doua excavatoare 4 acumulatori. In continuare inculpatul C.M.a deschis cabina unui excavator, care era descuiata, protejandu-si palma cu maneca jachetei, pentru a nu lasa urme, dupa care inculpatul N.A.C. a intrat in interior de unde a sustras un radiocasetofon marca VDO de culoare neagra avand seria VD221A22812844 precum si o trusa de chei. Inculpatul N.A.C. a patruns si in al doilea excavator care avea usa de asemenea descuiata si a sustras o vesta reflectorizanta si un stingator.
Dupa comiterea faptei inculpatii au pus toate bunurile sustrase in portbagajul autoturismului Opel Astra cu nr. CT 094 si pe acelasi traseu s-au intors in comuna Baia unde au lasat acumulatorii si motorina la domiciliul inculpatul C.M.. Inculpatul N.A.C. a luat trusa de chei, iar inculpatul C.I. a luat radiocasetofonul si vesta reflectorizanta.
Dupa cateva zile, la o data neprecizata, numitul I.F. din loc.Cuza Voda, jud. Constanta, i-a transportat pe doi dintre inculpati cu autoturismul sau de la intersectia 2 Cantoane pana in com.Baia, ocazie in care inculpatii N.A.C. si C.M. au facut schimb de numere de telefon cu acesta. Ulterior, cei doi inculpati l-au sunat pe I.F. si i-au oferit spre vanzare 4 acumulatori, astfel ca acesta s-a deplasat in comuna Baia si a cumparat acesti acumulatori cu suma de 150 lei. In continuare, numitul I.F. a revandut cei 4 acumulatori unei societati din Constanta care achizitioneaza fier vechi. Fiind audiat acesta a declarat ca, nu a cunoscut provenienta acestora, motiv pentru care se va dispune neinceperea urmaririi penale fata de acesta sub aspectul savarsirii infractiunii prev. de art.221 alin.1 Cod penal.
Ulterior, la o data neprecizata, inculpatul C.M. a vandut motorina sustrasa unei persoane necunoscute din mun.Constanta, care era in trecere prin com.Baia.
Cu ocazia efectuarii perchezitiei domiciliare din data de 29.01.2011 de la locuinta numitului C.I., dintr-o magazie, de sub un banc, a fost ridicat radiocasetofonul sustras marca VDO de culoare neagra avand seria VD221A22812844. La data de 31.01.2011 numitul R.G. angajat al S.C. R .T. S.R.L. Bucuresti a recunoscut radiocasetofonul sus mentionat si la aceeasi data i-a fost predat in vederea recuperarii prejudiciului. In afara radiocasetofonului auto celelalte bunuri sustrase nu au putut fi identificate si recuperate.
La data de 30.01.2011 inculpatii C.M.si C.I.au aratat, cu ocazia reconstituirii faptei, principalele momente si modul comiterii infractiunii.
 Inculpatul C.I. a condus autoturismul marca Opel Astra cu nr. CT 094, proprietate personala, pe traseul sus-mentionat, desi nu poseda permis de conducere auto.
La data de 31.01.2011, partea vatamata S.C. R.T. S.R.L. Bucuresti a comunicat in scris faptul ca nu se constituie parte civila in procesul penal.
In noaptea de 20/21.01.2011, cei trei inculpati s-au intalnit la barul S.C. N S.R.L. din com. Baia, unde au consumat bauturi alcoolice dupa care au hotarat sa mearga in loc. Camena. Astfel, tot cu autoturismul Opel Astra cu nr. CT 094 condus de inculpatul C.I.s-au deplasat pe D.N. 22 pe traseul Baia - 2 Cantoane - Caugagia si apoi pe drumul comunal D.C.21 pana in centrul loc. Camena, unde au vazut un rastel de butelii apartinand S.C. N.G.M. C S.R.L. Navodari, aflat in gestiunea numitului Samara Stere. In continuare invinuitul N.A.C., cu un patent pe care-l avea asupra sa, a rupt cele doua lacate care asigurau rastelul, dupa care toti cei trei inculpati au sustras un numar de 16 butelii de aragaz de culoare neagra, incarcate, pe le-au asezat in portbagajul si pe bancheta din spate a autoturismului. Inculpatul C.I. a condus autoturismul pe acelasi traseu pana in comuna Baia, oprind la domiciliul inculpatului C.M. unde au descarcat 5 butelii. Inculpatul  N.A.-C. si-a insusit 5 butelii iar inculpatul C.I. 6 butelii.
Inculpatul C.M. a declarat ca dupa o zi sau doua N.A.C. a trimis la el o persoana din com. M. Viteazu, jud. Constanta, pe care nu o cunoaste careia i-a vandut trei dintre buteliile sustrase cu suma de 150 lei. Tot cu acea ocazie si tot aceleiasi persoane din com. M. Viteazu, inculpatul C.I. a declarat ca   i-a vandut patru dintre buteliile sustrase pentru suma de 200 lei.
Cu ocazia efectuarii perchezitiei domiciliare din data de 29.01.2011 de la locuinta inculpatului C.I., din magazia-bucatarie au fost ridicate doua butelii de aragaz sustrase. Cu ocazia efectuarii perchezitiei domiciliare din data de 29.01.2011 de la locuinta inculpatului C.M. au fost ridicate dintr-o magazie de langa locuinta alte doua butelii de aragaz sustrase.
La data de 30.01.2011 inculpatii C.M.si C.I. au aratat cu ocazia reconstituirii faptei, imprejurarile comiterii infractiunii.
La data de 29.01.2011 numitului S.S. i-au fost predate in vederea recuperarii prejudiciului cele 4 butelii ridicate de la cele doua perchezitii.
Prin adresa scrisa din data de 30.01.2011 partea vatamata S.C. NGM C S.R.L. Navodari a comunicat faptul ca prin acest furt i-a fost cauzat un prejudiciu in suma de 27.040 de lei pentru recuperarea caruia se constituie parte civila in procesul penal fata de autorii faptei.
In noaptea de 23/24.01.2011 cei trei inculpati s-au intalnit la barul S.C. N S.R.L. si au hotarat sa sustraga roti pentru autoturismul inculpatului N.A.C.. In jurul orelor 2400 cu autoturismul Opel Astra cu nr. CT 094, condus de  inculpatul C.I., cei trei s-au deplasat din centrul comunei pe D.N.22 si apoi pe str. Heracleea oprind in dreptul locuintei partii vatamate C.I.. Cei trei inculpati au sarit gardul in curtea numitului Chelcea Ion dupa care C.M. si C.I. au ramas la panda iar N.A.- C. a fortat lacatul de la garaj si a patruns in interior de unde a sustras toate cele patru roti ale autoturismului marca Dacia cu nr.B-06-C, o roata de rezerva, o trusa de chei, surubelnite, un cric, fisele de la motor si un acumulator auto Rombat de culoare albastra. De asemenea, din interiorul garajului, inculpatul N.A.C. a sustras 7 saci de porumb, 12 sticle de vin Jidvei si 6  bidoane de apa minerala Borsec, iar dintr-un frigider a sustras mai multe sticle de tuica si cutii de bere. Toate bunurile sustrase din garaj au fost transportate de  cei trei inculpati peste gard in strada, dupa care au fost incarcate in autoturism. In continuare, cu autoturismul condus de inculpatul C.I. s-au deplasat la locuinta inculpatului C.M. unde au lasat cei 7 saci de porumb. Inculpatul C.I. si-a insusit acumulatorul sustras pe care l-a montat la autoturismul sau.
Cu ocazia efectuarii perchezitiei domiciliare din data de 29.01.2011 de la locuinta inculpatului C.I., din autoturismul marca Opel Astra cu nr. CT 094 a fost ridicat acumulatorul sustras, marca Rombat, cu carcasa albastra, de 12 V si 66 Ah, cu seria 127906B652. La data de 30.01.2011 i-a fost predat partii vatamate C.I. acumulatorul sus-mentionat in vederea recuperarii prejudiciului.
 La data de 30.01.2011 inculpatii C.M. si C.I. au aratat cu ocazia reconstituirii faptei principalele momente si modalitati ale comiterii infractiunii.
 La data de 30.01.2011 partea vatamata C.I. a declarat ca se constituie parte civila in procesul penal fata de cei trei invinuiti pentru recuperarea sumei de 2300 lei, reprezentand contravaloarea bunurilor nerecuperate.
In noaptea de 25/26.01.2011 cei trei inculpati s-au intalnit la marginea localitatii Baia, langa stadion, unde s-au consultat cu privire la modul in care pot obtine un aparat de sudura autogen. Inculpatul N.A.C. le-a spus ca stie el un loc, si in jurul orelor 2330 cu autoturismul Opel Astra cu nr. CT 094, condus de catre C.I. au circulat pe D.N.22 si apoi pe str. Islazului din loc. Baia, oprind langa  magazia partii vatamate R.S.. Inculpatul N.A.C., folosind un cleste tip gura de lup, pe care il avea asupra sa, a taiat grilajul metalic de la o fereastra, dupa care l-a tras si l-a indoit. Inculpatii N.A.C. si C.M. au patruns in interior de unde au sustras bunurile mentionate anterior, pe care le-au introdus intr-un sac si le-au incarcat in masina cu care au venit. Cu autoturismul condus de inculpatul C.I. cei trei s-au deplasat la domiciliul inculpatului C.M. unde au impartit bunurile sustrase. Inculpatii N.A.C. si C.I. si-au insusit piesele de schimb pentru autoturisme Dacia, uleiurile auto si rulmentii iar inculpatul C.M. si-a insusit un radiator auto, curele de transmisie pentru tractor si smirghel.
Aparatul de sudura sustras cu carcasa rosie, avand inscriptia "Nordica - 418", pe care si l-a insusit inculpatul C.M. a fost vandut la data de 27.01.2011 numitului G.G. din sat. Tariverde, str. Rasaritului, nr.23, jud. Constanta pentru suma de 200 lei, fara a-i comunica acestuia provenienta bunului, situatie in care se va dispune neinceperea urmaririi penale fata de numitul G.G. sub aspectul savarsirii infr.prev. de art. 221 alin.1 Cod penal.
            La aceeasi data partea vatamata R.S. si-a recunoscut aparatul de sudura sustras care i-a fost predat in vederea recuperarii prejudiciului.
Cu ocazia efectuarii perchezitiei domiciliare din data de 29.01.2011 de la locuinta inculpatului N.A.C. au fost ridicate urmatoarele bunuri: 3 curele ventilator tip Fartec 1218, o curea ventilator Novotech 1250, o cutie cu electrozi marca Esab, un butuc roata fata autoturism din otel cu folie de protectie culoare albastra cu trei prezoane, o bieleta de directie culoare neagra, un flex format mic culoare neagra cu cablu de alimentare si panza folosita, cu inscriptia 46TZ special si 4 bidoane de 1 litru din plastic cu ulei de motor M20W40TRANS INTERN CAR. La data de 29.01.2011 partea vatamata R.S. a recunoscut aceste bunuri ca fiind o parte dintre cele sustrase, fapt pentru care i-au fost predate in vederea recuperarii prejudiciului.
Cu ocazia efectuarii perchezitiei domiciliare din data de 29.01.2011 de la locuinta numitului C.M.  au fost ridicate urmatoarele bunuri: 2 curele de ventilator marca Automaster, 2 curele ventilator marca Novotech, 2 curele de ventilator marca Eurobelt, un radiator aluminiu cu laterale din plastic negru, 10 benzi de smirghel in lungime de 1 metru fiecare si doua stergatoare de parbriz "Clean-Clean". La data de 29.01.2011 partea vatamata R.S. a recunoscut aceste bunuri ca fiind din cele sustrase fapt pentru care i-au fost predate in vederea recuperarii prejudiciului.
  Cu ocazia efectuarii perchezitiei domiciliare din data de 29.01.2011 de la locuinta numitului C.I. au fost ridicate urmatoarele bunuri: 4 bidoane de 1 litru cu ulei diesel "Mobil Super 2000", 2 cutii aditiv motor "Super Oil Treatment", 2 tuburi spray solutie vulcanizare "Abro-Tyre", un spray polish "Cockpit Plus", un bidon cu lichid de frana de 900 ml, un triunghi reflectorizant in carcasa din plastic rosu, o cutie cu benzi mastic "Autoprim", o perie de spalat auto de culoare rosie, un tub silicon rosu "RED RTV", doua  tuburi silicon negru "RED RTV", un set de becuri si sigurante auto in carcasa plastic, o franghie relon cu lungimea de 10 metri culoare alb cu verde, un bec halogen auto cu ambalaj celofan, 33 coliere metalice, benzi smirghel culoare maron si un extinctor auto culoare rosie ANAF GROUP. La data de 29.01.2011 partea vatamata R.S. a recunoscut aceste bunuri ca fiind din cele sustrase fapt pentru care i-au fost predate in vederea recuperarii prejudiciului.
  In ziua de 29.01.2011, partea vatamata R.S. s-a intalnit cu inculpatul N.A.C. care i-a restituit o placa de presiune tip Dacia care fusese sustrasa, spunandu-i totodata ca la masina lui nu se potriveste. Tot atunci inculpatul N.A.C. i-a spus partii vatamate sa vina a doua zi la el pentru a-i da furtunurile de la aparatul autogen sustras. In dimineata zilei de 30.01.2011 partea vatamata R.S. a mers la locuinta inculpatului N.A.- C., iar sotia acestuia i-a dat furtunurile.
 Clestele gura de lup de culoare verde cu care au fost taiate gratiile de la fereastra magaziei a fost gasit la perchezitia de la locuinta inculpatului C.M. care a declarat ca ii apartine inculpatului N.A.C..
 La data de 30.01.2011 partea vatamata R.S. a declarat ca pentru bunurile sustrase nerecuperate se constituie parte civila in procesul penal cu suma de 23.500 lei.
 La data de 30.01.2011 inculpatii C.M. si C.I. au aratat cu ocazia reconstituirii faptei, principalele momente si modalitati ale comiterii infractiunii.
Inculpatii C.I.si C.M. au luat hotararea, in seara zilei de 27.01.2011, sa sustraga bunuri din garajul partii vatamate C.M., care locuieste la trei strazi distanta de locuinta inculpatului C.I.. Astfel in jurul orelor 2200 acestia au mers pe jos si dupa ce au sarit gardul in curte au intrat in garajul partii vatamate. Din  portbagajul autoturismului marca Dacia, cu nr.TL-01-V, care era descuiat au sustras o roata de rezerva noua cu anvelopa marca "Debica" si un cric auto de culoare verde. Inculpatii si-au impartit bunurile sustrase. Astfel, cu ocazia efectuarii perchezitiei domiciliare din data de 29.01.2011 de la locuinta numitului C.I. a fost gasita in portbagajul autoturismului sau Opel Astra cu nr. CT 094 si ridicata roata de rezerva sustrasa cu anvelopa "Debica", iar cu ocazia efectuarii perchezitiei domiciliare din data de 29.01.2011 de la locuinta inculpatului C.M. a fost gasit cricul auto de culoare verde sustras.
Se mai invedereaza in rechizitoriu ca, fiind audiati, la data de 21.02.2011 inculpatii, C.M. a declarat ca nu a participat la comiterea acestui furt impreuna cu inculpatul C.I., iar cricul gasit la locuinta sa, precum si celelalte cricuri ridicate la perchezitie, ii apartin, iar inculpatul C.I. a declarat ca a comis singur aceasta fapta si a sustras doar roata de rezerva.
 La data de 01.02.2011 organele de politie i-au predat partii vatamate C.M. atat roata cu anvelopa "Debica" cat si cricul de culoare verde ridicate de la perchezitiile sus-mentionate, in vederea recuperarii prejudiciului.
 La data de 21.02.2011 partea vatamata C.M. a declarat ca nu se constituie parte civila in procesul penal.
In noaptea de 28/29.01.2011 cei trei inculpati s-au intalnit la barul S.C. N. S.R.L. Baia unde au consumat bauturi alcoolice pana la orele 2300  si in continuare s-au plimbat pe strazile din comuna cu autoturismului Opel Astra cu nr. CT 094 condus de catre inculpatul C.I., dupa care au revenit si au oprit in fata barului S.C. N. S.R.L. Inculpatul  N.A.-C. a coborat din autoturism pentru a-si satisface necesitatile fiziologice, iar inculpatul C.M. a ramas in autoturism. Inculpatul C.I. s-a apropiat de un autoturism marca Dacia Logan cu nr. B-47-F parcat langa bar si cu un cutit pe care il avea asupra sa a fortat sistemul de inchidere al portbagajului pe care l-a deschis, iar din interior a sustras o roata de rezerva cu anvelopa "Montana" pe care a introdus-o in portbagajul masinii sale.
La data de 29.01.2011 inculpatul C.I. a predat organelor de politie un cutit cu maner din material plastic de culoare maro si lama metalica in lungime de 11,5 cm despre care a declarat ca l-a folosit la fortarea incuietorii autoturismului (de fapt la toate furturile din auto din noaptea de 28/29.01.2011).
Cu ocazia efectuarii perchezitiei domiciliare din data de 29.01.2011 de la locuinta inculpatului C.M., a fost gasita roata de rezerva cu anvelopa "Montana" sustrasa din autoturismul Dacia Logan cu nr. B-47-F, apartinand partii vatamate D.A.-A.. La data de 01.02.2011 partea vatamata D.A.-A. a recunoscut roata sustrasa si surubul de prindere prezentate de catre organele de politie si cu aceeasi ocazie i-au fost predate in vederea recuperarii prejudiciului.
La data de 01.02.2011 partea vatamata D.A.-A. a declarat ca nu se constituie parte civila in procesul penal intrucat si-a recuperat bunurile sustrase.
La data de 30.01.2011 inculpatii C.M. si C.I. au aratat cu ocazia reconstituirii faptei, principalele momente si modul de comitere al infractiunii.
In aceeasi noapte, de 28/29.01.2011, cei trei inculpatii s-au deplasat cu autoturismul Opel Astra cu nr. CT 094, condus pe D.N. 22 de catre inculpatul C.I., pana in apropierea locuintei partii vatamate U.N. unde era parcat autoturismul acestuia marca Dacia Logan nr. TL-25-G. Folosind cricul de la masina cu care venisera inculpatul N.A.C. a ridicat autoturismul partii vatamate, iar inculpatul  C.I. a demontat, pe rand, rotile din fata, pe care le-au introdus in portbagajul autoturismului Opel impreuna cu 8 prezoane si toate cele 4 capace de roti.
Cu ocazia efectuarii perchezitiei domiciliare din data de 29.01.2011 de la locuinta inculpatului C.M., au fost gasite cele doua roti cu anvelope Kormoran precum si toate cele 4 capace de roti furate de la autoturismul partii vatamate U.N..
La data de 29.01.2011 inculpatul C.I. la solicitarea organelor de politie a predat cele opt prezoane vopsite cu verde care au fost demontate de la autoturismul partii vatamate U.N..
La aceeasi data i-au fost predate partii vatamate U.N. doua roti cu anvelope Kormoran cu cele 8 prezoane si toate cele 4 capace de roti, in vederea recuperarii prejudiciului.
La data de 30.01.2011 inculpatii C.M. si C.I. au aratat cu ocazia reconstituirii faptei principalele momente si modalitatea comiterii infractiunii.
La data de 22.02.2011 partea vatamata U.N. a declarat ca nu se constituie parte civila in procesul penal intrucat si-a recuperat bunurile sustrase.
In aceeasi noapte de 28/29.01.2011, dupa furtul comis in paguba partii vatamate U.N., cei trei inculpati s-au deplasat cu autoturismul Opel Astra cu nr. CT 094, condus pe D.N. 22 - str. Republicii, de catre inculpatul C.I., pana in dreptul imobilului cu nr. 22 unde era parcata o autoutilitara marca Dacia Logan cu nr. CJ-19-E apartinand partii vatamate H.B.-D.. Inculpatul C.M. a ramas in masina iar inculpatii N.A.C. si C.I. au mers la autoutilitara. Inculpatul C.I. folosindu-se de acelasi cutit a fortat incuietoarea si a deschis portiera dreapta spate, iar inculpatul N.A.C. a patruns in autoutilitara de unde a sustras o trusa de scule multifunctionala in carcasa metalica de culoare argintie, o masina de gaurit cu percutie marca Bosch de culoare verde si un prelungitor electric de culoare neagra. Inculpatii N.A.C. si C.I.au incarcat bunurile sustrase in autoturismul Opel.
Cu ocazia efectuarii perchezitiei domiciliare din data de 29.01.2011 de la locuinta numitului C.M., au fost gasite bunurile sustrase respectiv: o trusa de scule multifunctionala in carcasa metalica de culoare argintie, o masina de gaurit cu percutie marca Bosch de culoare verde si un prelungitor electric de culoare neagra.
La data de 30.01.2011 inculpatii C.M. si C.I. au aratat cu ocazia reconstituirii faptei principalele momente si modalitati ale comiterii infractiunii.
La data de 29.01.2011 i-au fost predate partii vatamate H.B.-D. bunurile sustrase, ocazie in care acesta a declarat ca nu se constituie parte civila in procesul penal intrucat si-a recuperat bunurile.
Prin adresa nr.124834/22.02.2011 Serviciul Rutier din cadrul I.P.J.Tulcea, a comunicat organelor de cercetare penala ca numitul C.I. nu figureaza in baza de date cu permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.
            Prin ordonanta nr.76/P/2011 din data de 31.01.2011 a Parchetului de pe langa Judecatoria Babadag s-a pus in miscare actiunea penala fata de invinuitii N.A.C., C.M. si C.I. sub aspectul savarsirii infractiunilor descrise anterior.
In rechizitoriu s-a mai aratat ca inculpatii au fost prezentati Judecatoriei Babadag cu propunere de arestare preventiva pentru 29 de zile, la data de 31.01.2011. Judecatoria Babadag a admis propunerea parchetului si a dispus arestarea preventiva a inculpatilor N.A.C., C.M. si C.I. pentru o durata de 29 de zile, incepand cu data de 31.01.2011 pana la data de 28.02.2011, inclusiv. In acest sens a emis Mandatul de arestare preventiva nr. 4/31.01.2011 pentru inculpatul N.A.C., Mandatul de arestare preventiva nr. 5/31.01.2011 pentru inculpatul C.M. si Mandatul de arestare preventiva nr. 6/31.01.2011 pentru inculpatul C.I..
Fiind audiate, in faza de urmarire penala, sub aspectul constituirii ca parte civila in procesul penal partile vatamate C.I. si R.S. au declarat ca se constituie parti civile in cauza, cu sumele de 2300 lei si 23500 lei, reprezentand contravaloarea bunurilor nerecuperate. SC NGM C. SRL Navodari a comunicat organelor de cercetare penala  ca se constituie parte civila in cauza cu suma 27040 lei, reprezentand prejudiciul total, iar in instanta nu s-au mai prezentat pentru a fi audiate.
De retinut este faptul ca inculpatii nu sunt la primul conflict cu legea penala, acestia mai fiind cercetati pentru savarsirea unor fapte asemanatoare. Astfel, inculpatului C.M.ii sunt aplicabile dispozitiile recidivei postcondamnatorii prevazute de art.37 lit.a din Codul penal, acesta savarsind infractiunea continuata ce face obiectul prezentei cauze in termenul de incercare de 3 ani stabilit de Judecatoria Babadag prin sentinta penala nr.100/13.05.2009 pentru savarsirea unei infractiuni prevazute de art.208-209 al.1 lit.a,g Cod penal. Din fisa de cazier a inculpatului C.M. rezulta ca acesta a fost trimis in judecata pentru mai multe infractiuni de furt calificat savarsite sub forma concursului, prin rechizitoriul nr.4425/P/2008 din data de 27.07.2010 al Parchetului de pe langa Judecatoria Tulcea, pentru savarsirea unei infractiuni continuate de furt calificat, prin rechizitoriul nr.84/P/2010 din data de 18.11.2010 al Parchetului de pe langa Judecatoria Babadag si pentru savarsirea unei infractiuni de conducere fara permis, prin rechizitoriul nr.827/P/2010 din data de 10.12.2010 al Parchetului de pe langa Judecatoria Babadag.
In ceea ce-l priveste pe inculpatul C.I., se retine ca ii sunt aplicabile dispozitiile prevazute de art.83 Cod penal, acesta savarsind infractiunea continuata ce face obiectul prezentei cauze in termenul de incercare de 2,6 ani stabilit de Judecatoria Babadag prin sentinta penala nr.252/16.12.2009 pentru savarsirea unei infractiuni de furt calificat. Din fisa de cazier a inculpatului C.I.  rezulta ca acesta a fost trimis in judecata pentru mai multe infractiuni de furt calificat savarsite sub forma concursului prin rechizitoriul nr. 4425/P/2008 din data de 27.07.2010 al Parchetului de pe langa Judecatoria Tulcea.
Din  verificarile efectuate a rezultat ca inculpatul N.A.C. nu se afla la primul conflict cu legea penala, din fisa de cazier a acestuia rezultand ca acesta a fost condamnat prin sentinta penala nr.116/15.04.1998 a Judecatoriei Babadag la o pedeapsa de 6 luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii prev. de art.180 alin.2 din Codul penal, iar prin sentinta penala nr. 212 din 25.03.2003 a Tribunalului Constanta la o pedeapsa de 7 luni cu suspendare sub supraveghere pentru savarsirea infractiunii prev. de art. 208 alin.1 - 209 alin.1 lit.a,g Cod penal.
La termenul de judecata din data de 20 aprilie 2011 cu ocazia audierii, cei trei inculpati  au recunoscut  savarsirea infractiunilor retinute in sarcina acestora in maniera actului de inculpare si au solicitat judecarea lor in baza probelor administrate in faza de urmarire penala si nu au mai solicitat administrarea altor probe.
Din intreg ansamblul probator administrat in cauza instanta retine ca cei trei inculpati  se fac vinovati  de savarsirea infractiunilor retinute in sarcina lor prin actul de inculpare, respectiv a infractiunii de furt calificat in forma continuata (7 acte materiale), prevazute de art.208 alin.1 - art.209 alin.1 lit.a,e,g,i din Codul Penal cu aplicarea art.41 alin.2 din Codul penal, in cazul inculpatului N.A.C.; a infractiunii de furt calificat in forma continuata (8 acte materiale), prev. de art.208 alin.1 - art.209 alin.1 lit.a,e,g,i din Codul Penal cu aplicarea art.41 alin.2 Cod penal si art.37 lit.a din Codul penal, in cazul inculpatului C.M. si a infractiunilor de furt calificat in forma continuata (8 acte materiale) prev. de art.208 alin.1 - art.209 alin.1 lit.a,e,g,i din Codul Penal cu aplicarea art.41 alin.2 din Codul penal si de conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de catre o persoana care nu poseda permis de conducere (7 acte materiale) in forma continuata, prev. de art.86 alin.1 din O.U.G. nr.195/2002 cu aplicarea art.41 alin.2 din Codul penal, savarsite in conditiile concursului real de infractiuni prev. de art.33 lit. a din Codul penal, in ce-l priveste pe inculpatul C.I..
Avand in vedere ca inculpatii au solicitat judecarea in procedura simplificata prevazuta de Legea 202/2010, instanta  urmeaza a face aplicarea dispozitiilor art.3201 alin.7 Cod pr. penala, context in care urmeaza a-l condamna pe inculpatul N.A.C. la 2 ani si 6 luni inchisoare, pentru art.208 alin.1 - art.209 alin.1 lit.a,e,g,i din Codul Penal cu aplicarea art.41 alin.2 din Codul penal, pe inculpatul C.M. la 2 ani si 6 luni inchisoare pentru art.208 alin.1 - art.209 alin.1 lit.a,e,g,i din Codul Penal cu aplicarea art.41 alin.2 Cod penal si art.37 lit.a din Codul penal
Avand in vedere ca inculpatul C.M. a savarsit fapta ce face obiectul prezentei cauze  in  cursul termenului de incercare  stabilit de instanta de judecata, in baza art.83 Cod penal se va revoca suspendarea conditionata a executarii pedepsei de 1 an inchisoare aplicata prin sentinta penala nr.100/13.05.2009 a Judecatoriei Babadag si se va dispune executarea in intregime a pedepsei, pedeapsa care nu se contopeste cu pedeapsa aplicata in prezenta cauza, inculpatul urmand a executa pedeapsa de 3 (trei) ani si 6(sase) luni inchisoare.
Pe inculpatul C.I. urmeaza a-l condamna la 2 ani si 6 luni inchisoare pentru art.208 alin.1 - art.209 alin.1 lit.a,e,g,i din Codul Penal cu aplicarea art.41 alin.2 din Codul penal si la 8 luni inchisoare, pentru savarsirea infractiunii prev.de art.86 al.1 din O.U.G. nr.195/2002 cu aplicarea art.41 alin.2 Cod penal.
Cum cele doua infractiuni, au fost savarsite de inculpatul C.I. in concurs real, in cauza se va face aplicarea art.33 lit.a - 34 lit.b Cod penal, inculpatul urmand a fi condamnat la pedeapsa cea mai grea de 2 ani si 6 luni inchisoare.
Avand in vedere ca inculpatul C.I. a savarsit faptele ce fac obiectul prezentei cauze in  cursul termenului de incercare  stabilit de instanta de judecata, in baza art.83 Cod penal se va revoca suspendarea conditionata a executarii pedepsei 6 luni inchisoare aplicata prin sentinta penala nr.252/16.12.2009 a Judecatoriei Babadag si va dispune executarea in intregime a pedepsei, pedeapsa care nu se contopeste cu pedeapsa aplicata in prezenta cauza, inculpatul urmand a executa pedeapsa de 3 (trei) ani inchisoare.
In baza art.71 cod penal va aplica inculpatilor pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prev. de disp. art.64 lit.a teza aII-a lit.b cod penal.
In baza art.350 cod pr.penala va mentine masura arestarii preventive a inculpatilor.
In baza art.88 cod penal va deduce din pedeapsa aplicata fiecarui inculpat, perioada retinerii si a arestarii preventive incepand cu data de  30 ianuarie 2011 si pana la ramanerea definitiva a prezentei sentinte.              
Va lua act ca partile vatamate SC R.T. SRL Bucuresti, C.M., D.A.A., U.N. si H.B.D. nu s-au constituit parti civile.
In baza art.14 cod pr.penala raportat la art.998 - 999 cod civil, va obliga inculpatii, catre partea civila SC NGM C SRL Navodari la plata sumei de 27.040  lei, catre partea civila  C.I., la plata sumei de  2.300 lei si catre partea civila  R.S. la plata sumei de  23.500 lei, cu titlu de pretentii civile.
In baza art.118 lit.b cod penal va dispune confiscarea de la inculpatul C.I. a unui cutit cu maner din material plastic de culoare maro cu lama de 11,5 cm iar de la inculpatul C.M. un cleste gura de lup in lungime de 900 mm.,cu manere de culoare verde si va dispune confiscarea de la inculpati a sumei de 350 lei obtinuta prin vanzarea unor bunuri furate.
Onorarii avocat oficiu in cuantum de 1800 lei pentru avocat S.M. si 600 lei pentru avocat M.C. (urmarire penala), 300 lei pentru avocat M.C. si 600 lei pentru avocat S.G. (cercetarea judecatoreasca), urmeaza a fi suportate din fondurile Ministerului Justitiei.
In baza art.191 Cod pr.penala va obliga inculpatii la cate 250 lei fiecare cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat.

_________________________________________.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Furt

furt calificat - Sentinta penala nr. xxx din data de 17.09.2018
furt auto - Sentinta penala nr. 953 din data de 12.10.2018
tentativa de furt calificat - Hotarare nr. 1762 din data de 27.09.2018
furt calificat - Hotarare nr. 944 din data de 08.06.2017
Furt calificat (art.209 C.pen.) - Sentinta penala nr. 7 din data de 29.01.2014
Furt calificat - Decizie nr. DP245/A/2008 din data de 31.03.2009
Furt calificat - Decizie nr. Dp208/A/2008 din data de 31.03.2009
Furt calificat - Decizie nr. DP61/A/2008 din data de 31.03.2009
Furt calificat - Decizie nr. DP6/A/2008 din data de 31.03.2009
Plangere 278 Cpp. Inceperea urmaririi penale - Decizie nr. DP185/R/2008 din data de 31.03.2009
Furt calificat in forma continuata Pluralitatea actelor de executare .Gresita pronuntare a 2 solutii diferite de instanta de fond [ achitare si condamnare ] – inexistenta unei pluralitati de infractiuni .Inlaturarea in recurs a actelor de executare ... - Decizie nr. 37 din data de 17.02.2010
Furt calificat Neindeplinirea conditiilor suspendarii conditionate a executarii pedepsei - Decizie nr. 205 din data de 16.08.2010
Furt calificat . Imposibilitatea inculpatilor de a se prezenta la judecarea fondului si de a instiinta despre aceasta imposibilitate [.art 385 ind 9 , pct 21 ] Desfiintarea in recurs a hotararii instantei de fond si trimiterea cauzei spre rejudecare - Decizie nr. 214 din data de 14.06.2010
Furt calificat Concurs real de infractiuni Anularea suspendarii conditionate a pedepselor aplicate anterior - Decizie nr. 32 din data de 17.02.2010
Furt calificat Retinerea circumstantelor agravante la stabilirea pedepsei - Decizie nr. 18 din data de 27.01.2010
Retinerea corecta a starii de fapt si a vinovatiei fata de ansamblul materialului probator - Decizie nr. 52 din data de 03.03.2010
Furt calificat Violoare de domiciliu Aprecierea corecta a probatoriului administrat in cauza la stabilirea vinovatiei inculpatului si la incadrarea juridica - Decizie nr. 43 din data de 24.02.2010
Furt calificat in forma continuata . Unitate legala de infractiune .Excluderea actelor materiale inexistente . Pluralitate de inculpati .Inlaturarea achitarii unora dintre inculpati in apel - Decizie nr. 37 din data de 17.02.2010
Concurs de infractiuni .Contopirea pedepselor . Dozarea cuantumului pedepsei - Decizie nr. 1 din data de 06.01.2010
Furt calificat .- Taiere fara drept de arbori , art 108 , alin 1 , Legea 46 / 2008 Confiscare speciala , art 118, alin 4 , Cod Penal - Decizie nr. 2 din data de 13.01.2010