InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Babadag

divort (cu minori)

(Sentinta civila nr. 318 din data de 12.05.2011 pronuntata de Judecatoria Babadag)

Domeniu Familie (infractiuni si alte probleme in legatura cu familia) | Dosare Judecatoria Babadag | Jurisprudenta Judecatoria Babadag



Dosar nr.435/179/2011
Domeniu alocat : Familie
Tip speţă : sentinţă civilă
Data speţei : s.c. nr. 318/12.05.2011
Titlu: divorţ (cu minori)

Prin cererea adresată acestei instanÅ£e ÅŸi A®nregistrată sub nr.435/179/2011 din 30.03.2011 , reclamantul G.C.  a chemat A®n judecată pA¢rA¢ta G.D. pentru ca pe cale de hotărA¢re judecătorească să se dispună desfacerea căsătoriei A®ncheiată la data de 02.02.2008 ÅŸi A®nregistrată sub nr. 5 din aceeaÅŸi dată la Primăria comunei Sarichioi , judeÅ£ Tulcea ; A®ncredinÅ£area spre creÅŸtere ÅŸi educare a minorei  G. A. a€“N. născută la data de 28 aprilie 2009 , obligarea pA¢rA¢tei la plata pensiei de A®ntreÅ£inere A®n favoarea minorei, revenirea pA¢rA¢tei la numele avut anterior căsătoriei ÅŸi anume acela de  G. , cu cheltuieli de judecată.
AŽn motivarea acÅ£iunii s-a arătat de către reclamant că s-a căsătorit cu pA¢rA¢ta la data de 02.02.2008 iar din căsătoria lor a rezultat minora A. a€“N. , iar despărÅ£irea A®n fapt a intervenit datorită pA¢rA¢tei.
Se mai arată de reclamant că a fost plecat la muncă A®n Cipru ,iar la A®nceputul acestui an a luat-o ÅŸi pe pA¢rA¢tă cu el , minora rămA¢nA¢nd A®n continuare A®n grija mamei sale , făcA¢nd precizarea că pA¢rA¢ta mai are două fete dintr-o  căsătorie anterioară , care de asemenea au rămas A®n grija mamei sale , dar avA¢nd A®n vedere că pA¢rA¢ta nu a mai avut răbdarea să aÅŸtepte sezonul de  primăvară pentru a-ÅŸi găsi un loc de muncă , pe data de 20 martie 2011 l-a părăsit plecA¢nd la părinÅ£ii acesteia A®n Republica Moldova ÅŸi nici A®n prezent la data introducerii acÅ£iunii pA¢rA¢ta nu a venit la copii A®n localitatea Zebil , A®n schimb i-a comunicat că poate introduce divorÅ£ul  A®ntrucA¢t refuză să mai convieÅ£uiască cu el , iar relaÅ£ia dintre ei nu a mai  fost una dintre cele mai bune după  naÅŸterea minorei.
Reclamantul arată că  pA¢rA¢ta A®n perioada căsniciei  a fost dominată de obsesia  geloziei fără a avea nici un motiv A®n acest sens , o influenţă negativă  asupra pA¢rA¢tei  cu repercusiuni asupra familiei , a fost generată A®n permanenţă de mama acesteia .
AŽn acest context A®ntre ei  au existat repetate certuri , constatA¢nd la pA¢rA¢tă ÅŸi o schimbare A®n planul implicării afective A®n relaÅ£ia lor , pA¢rA¢ta devenind recalcitrantă ÅŸi indiferentă faţă de el , provocA¢nd certuri repetate , continuarea căsătoriei devenind  imposibilă pentru el.
Nu A®n ultimul rA¢nd precizează că pA¢rA¢ta , pe fondul unei labilităţi psihice a manifestat ÅŸi un comportament deviant , avA¢nd două tentative de suicid fiind nevoit să cheme salvarea la domiciliu situaÅ£ie A®n care solicită A®ncredinÅ£area minorei A®ntrucA¢t interesul acesteia este să rămA¢nă A®n A®ngrijirea sa  , fiind  foarte ataÅŸată ÅŸi de mama sa iar pA¢rA¢ta nu-i poate oferi  condiÅ£iile materiale ÅŸi morale adecvate , mama acesteia avA¢nd viciul alcoolului , iar tatăl de asemenea consumă alcool fiind ÅŸi grav bolnav.
Se mai arată că  pA¢rA¢ta este la al doilea divorÅ£ , nu are nici o sursă de venituri ÅŸi mai are A®n A®ntreÅ£inere  două fete minore , iar pentru el minora a rămas singura motivaÅ£ie , solicitA¢nd a-i fi A®ncredinÅ£ată .
Dacă pA¢rA¢ta va fi de acord , reclamantul arată că va consimte la un divorÅ£ amiabil din culpă comună , fără motivarea hotărA¢rii , nu va solicita pensie de A®ntreÅ£inere ÅŸi nici  cheltuieli de judecată ÅŸi nu se va A®mpotrivi ca pA¢rA¢ta să se implice A®n educarea ÅŸi A®ngrijirea minorei ÅŸi să aibă legături personale cu minora ori de cA¢te ori doreÅŸte .
AŽn drept , ÅŸi-a A®ntemeiat cererea pe disp.art.37,38 alin.2 , 40 , 42 , 97 , 100 cod familiei , 607 ÅŸi următoarele din codul de procedură civilă.
AŽn susÅ£inerea acÅ£iunii a depus la dosarul cauzei  , A®n copie , certificatul de căsătorie  seria CD nr. 861729 din 02.02.2008 ÅŸi certificatul de naÅŸtere al minorei G. A.-N .
AŽnaintea primului termen de judecată  pA¢rA¢ta a depus la dosarul cauzei  o cerere reconvenÅ£ională prin care solicită ca prin hotărA¢rea ce se va pronunÅ£a  să se dispună desfacerea căsătoriei A®ncheiată la data de 02.02.2008 la Primăria comunei Sarichioi , judeÅ£ Tulcea  , trecută A®n  registrul de stare civilă la nr.4 din aceeaÅŸi dată , din vina exclusivă a soÅ£ului pA¢rA¢t , revenirea la numele avut anterior căsătoriei respectiv acela de G. , A®ncredinÅ£area ei spre creÅŸtere ÅŸi educare a minorei  Andreea Nicoleta , născută la data de 28 aprilie 2009  , obligarea pA¢rA¢tului la plata unei pensii de A®ntreÅ£inere  A®n profitul minorei , A®n raport de venitul minim pe economie  .
AŽn motivarea cererii a arătat că s-a căsătorit cu pA¢rA¢tul la data de 02.02.2008 , căsătorie trecută  A®n Registrul Stării Civile de pe lA¢ngă Primăria comunei Sarichioi , judeÅ£ Tulcea la nr. 4 din aceeaÅŸi dată , iar din căsătoria lor a rezultat minora A. N. , născută la data de 28 aprilie 2009 .
Se mai arată de reconvenientă că despărÅ£irea A®n fapt a intervenit A®n urmă cu cA¢teva luni cA¢nd a fost nevoită să pună capăt unei vieÅ£i  umilitoare  ÅŸi pline de violenÅ£e iar motivele ce au condus la destrămarea relaÅ£iilor de familie au fost multiple  ÅŸi generate A®n exclusivitate de  comportamentul soÅ£ului pA¢rA¢t , care s-a dovedit a fi o fire uÅŸuratică ÅŸi aventurieră , care a urmărit să-ÅŸi atingă scopuri personale  , cheltuind banii săi ce i-a avut  la A®nceputul relaÅ£iei lor ( 8000 euro ).
Pe parcursul căsătoriei lor , pA¢rA¢tul a fost plecat să lucreze A®n Cipru , de trei ori , ea rămA¢nA¢nd să locuiască A®n locuinÅ£a mamei acestuia , A®mpreună cu minora ÅŸi alte două minore rezultate dintr-o căsătorie anterioară de a sa  iar A®n această perioadă  a făcut menajul A®ntregii gospodării , unde locuia ÅŸi mama pA¢rA¢tului A®mpreună cu concubinul acesteia , a adus  A®mbunătăţiri imobilului , dorind să creeze condiÅ£ii mai bune de trai  familiei pe care o A®ntemeiase dar pA¢rA¢tul a manifestat o neglijenţă totală faţă de aceste A®ndatoriri , refugiindu-se A®n consumul de alcool ÅŸi afirmA¢nd că dacă  nu A®i convine , să divorÅ£eze , aceeaÅŸi atitudine avA¢nd-o ÅŸi mama sa  care , după ce a văzut imobilul renovat , A®i spunea tot timpul că se despartă .
AŽn luna ianuarie 2011 , după ce primise mai multe informaÅ£ii referitoare la infidelitatea soÅ£ului său , a simÅ£it că afecÅ£iunea  dintre ei a dispărut ÅŸi a plecat A®n Cipru să se convingă , unde mai multe persoane din anturajul soÅ£ului i-au relatat despre relaÅ£iile  extraconjugale ale acestuia ÅŸi deÅŸi a A®ncercat de nenumărate ori să discute cu pA¢rA¢tul , A®n sensul de a-ÅŸi revizui comportamentul ÅŸi a-i asigura  fiicei lor un climat de familie  propice unei dezvoltări armonioase , acesta nu numai că a refuzat  orice dialog , dar a continuat să se manifeste  indiferent ÅŸi i-a dat de A®nÅ£eles că a ales să pună capăt căsniciei lor .
AÅŸa fiind , A®n urma probelor ce le va administra , solicită a se constata că relaÅ£iile dintre ei sunt grav ÅŸi iremediabil vătămate , că reluarea convieÅ£uirii a dovedit vădit imposibilă ÅŸi se impune desfacerea căsătoriei din vina soÅ£ului pA¢rA¢t, dat fiind că acesta se face A®n exclusivitate vinovat de  destrămarea relaÅ£iilor  lor de familie .
AŽn ceea ce o priveÅŸte  pe minoră , solicită a-i fi A®ncredinÅ£ată ei spre creÅŸtere ÅŸi educare , A®ntre ea ÅŸi aceasta existA¢nd o puternică  afecÅ£iune , iar minora se află la vA¢rsta la care are nevoie de A®ngrijirea sa ÅŸi A®i poate oferi condiÅ£ii bune de trai  alături de surorile sale , A®n Republica Moldova , la domiciliul mamei sale, unde se va retrage după divorÅ£ , A®nÅ£elegA¢nd să se folosească  A®n susÅ£inerea motivelor arătate  de proba cu acte ÅŸi martori pe care A®i va indica A®n instanţă spre a fi audiaÅ£i .
AŽn drept , A®ÅŸi A®ntemeiază cererea pe disp.art.119 din codul de  procedură civilă cu referire la art.38 , 40 , 42 , 86-94 toate din codul familiei .
   AŽn cauză s-a dispus efectuarea  unei anchete sociale la domiciliul părÅ£ilor A®n satul Zebil , judeÅ£ Tulcea ,  fiind  depusă ÅŸi o anchetă socială  efectuată la domiciliul numitei G.D. din s. Mereni, r-ul Anenii Noi , Republica Moldova .
ExaminA¢nd probatoriul administrat A®n cauză, instanÅ£a reÅ£ine următoarele ;
La data de 02.02.2008  , părÅ£ile s-au căsătorit , căsătorie A®nregistrată sub nr.4 din aceiaÅŸi dată , A®n Registrul de Stare Civilă  la Primăria comunei Sarichioi, judeÅ£ Tulcea , iar din căsătoria părÅ£ilor a rezultat minora  G. A.-N.  născută la data de 28 aprilie 2009.
AŽn dovedirea acÅ£iunii ÅŸi a cererii reconvenÅ£ionale reclamantul-pA¢rA¢t ÅŸi pA¢rA¢ta reconvenientă au administrat proba testimonială cu martorii R.C.a€“M.,  D.C. ÅŸi T.M.D. .
Martora R.C.-M. , propusă de reclamant a declarat că  părÅ£ile se despart datorită faptului că pA¢rA¢ta este geloasă ,dar consideră că nu are motive , A®n perioada cA¢t reclamantul a fost cu pA¢rA¢ta nu a avut nici o relaÅ£ie cu vreo altă femeie ÅŸi pentru că  părÅ£ile au lucrat A®n Cipru , unde locuieÅŸte ÅŸi ea cu familia , a păstrat o legătură cu acestea . fiind de faţă la mai multe discuÅ£ii cA¢nd pA¢rA¢ta A®i cerea socoteală cu privire la relaÅ£iile  avute de reclamant  pA¢nă la căsătoria cu ea. SoÅ£ii au A®mpreună  o fetiţă ÅŸi chiar după naÅŸterea copilului pA¢rA¢ta a continuat să fie geloasă , iar cA¢nd copilul avea 4/5 luni a vrut să-l lase cu mama reclamantului  , dar aceasta a refuzat-o A®ntrucA¢t copilul era mic .
Martora mai declară că are cunoÅŸtinţă că cele două fete ale pA¢rA¢tei au fost A®ntreÅ£inute de către reclamant , fetele locuind un an A®n Republica Moldova ÅŸi doi ani A®n RomA¢nia , iar cA¢t au locuit A®n RomA¢nia  cele două fete au stat la părinÅ£ii reclamantului , iar copilul rezultat din  căsătoria părÅ£ilor se află A®n prezent tot la mama reclamantului .
A mai declarat martora că ÅŸtie de la părÅ£i că pA¢rA¢ta nu avea condiÅ£ii bune de trai A®n Republica Moldova  , avea o casă neterminată iar fetele locuiau  la o cumătră de-a pA¢rA¢tei A®ntrucA¢t ÅŸi mama acesteia lucra A®n Cipru .CA¢nd au fost aduse cele două fete A®n RomA¢nia erau murdare , pline de jeg , aspect ce A®l cunoaÅŸte chiar de la pA¢rA¢tă , iar cA¢nd a revenit ea A®n RomA¢nia , s-a A®ntors ÅŸi mama pA¢rA¢tei A®n Republica Moldova pentru că A®i expirase viza , iar A®n prezent  pA¢rA¢ta locuieÅŸte cu cele două fete A®n Republica Moldova  , iar minora A. N. , locuieÅŸte la bunica paternă .
Se mai arată de către martora că de la mama pA¢rA¢tei cunoaÅŸte că A®n imobilul din Republica Moldova locuiesc 9 persoane , iar de la reclamant cunoaÅŸte că  acest imobil este format doar din două camere .
AŽn prezent  reclamantul locuieÅŸte la Zebil , fiind angajat la o firmă , iar de creÅŸterea ÅŸi A®ngrijirea minorei s-ar ocupa  acesta A®mpreună cu mama sa care este relativ tA¢nără are vA¢rsta de 54 ani  ,iar A®ntre minoră ÅŸi bunica paternă există o relaÅ£ie de afectivitate puternică  , iar  A®ntre reclamant ÅŸi minoră afectivitatea este ÅŸi mai puternică  .
Cel de al doilea martor propus de reclamant , D.C. , a declarat că a lucrat A®n Cipru A®n urmă cu peste un an de zile  , A®n aceeaÅŸi perioadă A®n care lucrau ÅŸi părÅ£ile , tot A®n Cipru , iar acestea se despart pentru că pA¢rA¢ta este geloasă pe reclamant iar cA¢nd părÅ£ile locuiau A®n Cipru el mergea la acestea acasă, soÅ£ii se certau deseori , pA¢rA¢ta reproÅŸA¢ndu-i reclamantului că ar A®ntreÅ£ine relaÅ£ii extraconjugale ,dar  acuzaÅ£iile nu era veridice . PA¢rA¢ta consumă băuturi alcoolice, el personal văzA¢nd-o  A®n stare de ebrietate de revelion.
CunoaÅŸte că pA¢rA¢ta mai are două fete care au fost A®ntreÅ£inute de către reclamant pe perioada cA¢t au locuit A®n Republica Moldova , iar A®n prezent minora rezultată din căsătoria părÅ£ilor locuieÅŸte cu tatăl ei A®n localitatea Zebil , A®ntr-un imobil proprietatea părinÅ£ilor reclamantului , fetiÅ£a fiind A®ngrijită bine .
Se mai arată de martor că el merge A®n vizită la reclamant la Zebil ÅŸi de aceea cunoaÅŸte faptul că fetiÅ£a este bine A®ngrijită ÅŸi a fost A®n casa părÅ£ilor ÅŸi A®nainte de divorÅ£ , iar fetiÅ£a era A®ngrijită de bunica paternă pentru că pA¢rA¢ta era plecată A®n Cipru care venea ÅŸi pleca din Å£ară , iar de cA¢nd a A®nceput acÅ£iunea de divorÅ£ pA¢rA¢ta nu a mai fost plecată A®n Cipru , acum locuind A®n Republica Moldova .
Martora T.M.D. , propusă de pA¢rA¢ta-reconvenientă a declarat că  o cunoaÅŸte pe pA¢rA¢tă de mai bine de un an de zile , din luna mai 2010, deoarece are un copil A®n plasament care este la ÅŸcoală A®mpreună cu una din fetiÅ£ele acesteia .
Declară martora că ea a fost A®n casa părÅ£ilor de circa 3,4 ori , mai des venea pA¢rA¢ta la ea acasă A®ntrucA¢t cA¢nd aceasta mergea la magazin sau la poÅŸtă , trecea prin dreptul porÅ£ii .CunoaÅŸte că părÅ£ile au plecat pe data de 03.01.2011 A®n Cipru ÅŸi s-au A®ntors A®nainte de introducerea acÅ£iunii de divorÅ£ , pA¢rA¢ta venind pe data de 04.04.2011 , ÅŸi-a luat cele două fetiÅ£e care erau la mama reclamantului  ÅŸi a plecat A®n Republica Moldova . De cA¢nd o cunoaÅŸte pe pA¢rA¢tă ÅŸi pA¢nă la data de 03.01.2011 , aceasta nu a mai fost plecată A®n Cipru ÅŸi a locuit  la soacra ei A®mpreună cu cele două fete ale ei ÅŸi cu fetiÅ£a ce o are A®mpreună cu reclamantul .
A mai declarat martora că  are o impresie bună  despre pA¢rA¢tă , nu a văzut-o consumA¢nd băuturi alcoolice , iar A®n  sat  nu s-a discutat că  ar avea o conduită necorespunzătoare , nu cunoaÅŸte  motivul pentru care părÅ£ile divorÅ£ează ,dar consideră că se despart deoarece ambele sunt bolnave de gelozie .
Cei doi soÅ£i au plecat pe data de 03 ianuarie A®mpreună ÅŸi s-au A®ntors A®n Å£ară pentru a divorÅ£a , iar pA¢rA¢ta i s-a plA¢ns că relaÅ£ia ei cu reclamantul nu mai este aceeaÅŸi  ca la A®nceput , acesta e mai rece faţă de ea ÅŸi bănuia că ar putea să aibă o altă femeie A®n Cipru .
CA¢nd a revenit A®n Å£ară  A®n luna aprilie 2011 , pA¢rA¢ta s-a plA¢ns că a auzit că reclamantul a A®ntreÅ£inut o  relaÅ£ie extraconjugală A®n Cipru , nu era sigură de acest aspect , dar aÅŸa vorbea lumea A®n Cipru .
Se apreciază de către martoră că A®ntre pA¢rA¢tă ÅŸi fetiţă există o relaÅ£ie de afectivitate puternică , oriunde mergea pA¢rA¢ta o lua ÅŸi pe  fetiţă , de multe ori a venit cu pA¢rA¢ta  ÅŸi cu fetiÅ£a la Babadag ÅŸi la Tulcea, iar ea a văzut că atA¢t fetele pA¢rA¢tei cA¢t ÅŸi  Andreea, sunt A®ngrijite ÅŸi A®mbrăcate curat ÅŸi de asemenea a văzut că  minora Andreea se A®nÅ£elegea  bine cu celelalte două surori ale sale .
  AvA¢nd A®n vedere probatoriul administrat A®n cauză , instanÅ£a constată că relaÅ£iile dintre soÅ£i sunt grav vătămate , continuarea căsătoriei nu mai este posibilă  ,vinovate de destrămarea relaÅ£iilor de căsătorie fiind ambele părÅ£i ,astfel că acÅ£iunea introdusă de reclamantul G.C. , cA¢t ÅŸi cererea reconvenÅ£ională sunt A®ntemeiate sub acest aspect ,motiv pentru care  va desface căsătoria A®ncheiată de părÅ£i la data de  02.02.2008 ÅŸi A®nregistrată sub nr.4 din 02.02.2008 A®n Registrul de Stare Civilă la  Primăria comunei Sarichioi , judeÅ£ Tulcea , din vina ambelor părÅ£i.
Cum nu sunt A®ntrunite disp.art.40 alin.1 si 2  Cod Familiei , urmează ca A®n baza art.40 alin.3 , Cod Familiei , pA¢rA¢ta să revină la numele purtat anterior  căsătoriei , acela de G..
Reclamantul a solicitat A®ncredinÅ£area spre creÅŸtere ÅŸi educare a minorei A. - N. născută la data de 28 aprilie 2009 , A®ntrucA¢t pA¢rA¢ta nu-i poate oferi condiÅ£ii materiale ÅŸi morale adecvate .
De asemenea ÅŸi G.D. , prin cererea reconvenÅ£ională a solicitat să-i fie A®ncredinÅ£ată minora pe motiv că  A®ntre ea ÅŸi aceasta există o puternică afecÅ£iune minora fiind la vA¢rsta la care are nevoie de A®ngrijirea sa , putA¢ndu-i oferi condiÅ£ii bune de trai alături de surorile sale.
La A®ncredinÅ£area minorilor unuia sau altuia dintre părinÅ£i  se va avea A®n vedere interesul superior al copilului  care urmează să fie stabilit  prin examinarea tuturor criteriilor de apreciere , cum ar fi vA¢rsta copilului , condiÅ£iile pe care  părintele le poate asigura pentru o bună dezvoltare morală , intelectuală ÅŸi fizică , ataÅŸamentul său faţă de copil , precum ÅŸi al copilului faţă de părinte  ÅŸi alte asemenea A®mprejurări , fără a se putea absolutiza vreunul dintre criteriile menÅ£ionate
Reclamantul a susÅ£inut că pA¢rA¢ta nu are mijloace materiale pentru A®ntreÅ£inerea minorei dar se apreciază că dacă este A®n interesul copilului A.-N. , aceasta poate fi A®ncredinÅ£ată  mamei sale , chiar dacă nu ar dispune de suficiente mijloace materiale , avA¢nd A®n vedere că ambii părinÅ£i sunt obligaÅ£i să contribuie la A®ntreÅ£inerea minorei .
Din ancheta socială efectuată A®n Republica Moldova  de către Primăria Mereni ÅŸi adeverinÅ£a eliberată de aceeaÅŸi primărie , rezultă că  familia pA¢rA¢tei dispune de un imobil cu un nivel , casa este electrificată , conectată la reÅ£eaua de gaze naturale , reÅ£ea telefonică , iar Gheorghe Dorina este angajată la această primărie , avA¢nd un  salariu permanent.
DeÅŸi martorii reclamantului  au arătat că acesta este angajat la o firmă , A®n Å£ară , G.C. nu a depus la dosar nici un A®nscris A®n acest sens ÅŸi nici ancheta socială efectuată la Zebil nu a relevat acest aspect.
Faţă de probele administrate A®n cauză , instanÅ£a apreciază că este A®n interesul superior al minorei A.-N. de a fi A®ncredinÅ£ată mamei sale , Å£inA¢nd seama de vA¢rsta extrem de fragedă a minorei, că aceasta are mai multă nevoie de A®ngrijirea mamei ,de afecÅ£iunea ÅŸi dragostea maternă ,A®ntre minoră ÅŸi reclamantă  existA¢nd o legătură de afectivitate puternică , motiv pentru care  minora A.-N. va fi A®ncredinÅ£ată spre creÅŸtere ÅŸi educare pA¢rA¢tei a€“ reconveniente.
AvA¢nd A®n vedere disp.art.86 si 94 alin.1 ÅŸi 3 din Codul Familiei ÅŸi cum reclamantul nu a făcut dovada că realizează venituri ,  pensia de A®ntreÅ£inere va fi stabilită la venitul minim net pe economie,astfel că urmează a obliga reclamantul-pA¢rA¢t la plata sumei de 140 lei lunar cu titlu de  pensie de A®ntreÅ£inere A®n favoarea minorei G.A.-N. , de la  data introducerii acÅ£iunii ÅŸi pA¢nă la majoratul acesteia .
Urmează a lua act că reclamantul-pA¢rA¢t nu a solicitat cheltuieli de judecată.
 Cum pA¢rA¢ta-reconvenientă a solicitat cheltuieli de judecată ÅŸi a făcut dovada acestora, pe cale de consecinţă urmează a obliga reclamantul-pA¢rA¢t la plata sumei de 1576 lei cu titlu de cheltuieli de judecată către pA¢rA¢ta reconvenientă .
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Familie (infractiuni si alte probleme in legatura cu familia)

Ordin de protectie - Sentinta civila nr. 5C din data de 03.10.2012
Reincredintare minor - stabilire program vizita - Sentinta civila nr. 147 din data de 19.11.2011
Stabilire domiciliu minor - pensie intretinere - Sentinta civila nr. 141 din data de 19.01.2011
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 1111 din data de 10.11.2010
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 635 din data de 25.08.2010
Incredintare minor - Sentinta civila nr. 634 din data de 25.08.2010
Pensie intretinere major - Sentinta civila nr. 490 din data de 03.06.2010
Pensie intretinere - Sentinta civila nr. 223 din data de 15.04.2010
Divort - Sentinta civila nr. 160 din data de 11.03.2010
Pensie intretinere - stabilire pensie - Sentinta civila nr. 176 din data de 24.03.2010
Pensie intretinere - Sentinta civila nr. 26 din data de 14.01.2010
pensie intretinere - Sentinta civila nr. 429 din data de 07.10.2009
Majorare pensie - Sentinta civila nr. 313 din data de 17.06.2009
Recunoastere hotarare de divort pronuntata intr-un stat tert fata de cetatenia ambilor soti. Art. 166 din Legea nr. 105/1992 - Decizie nr. 77/R din data de 30.01.2014
Divort. Exercitarea drepturilor parintesti asupra minorilor dupa divort. - Decizie nr. 276/R din data de 12.03.2014
Legea nr. 272/2004. Delegarea exercitarii drepturilor si obligatiilor parintesti. - Decizie nr. 30/R din data de 14.06.2006
Stabilirea paternitatii. Valoarea probatorie a expertizelor medico-legale de stabilire a legaturii de filiatie. - Decizie nr. 24/R din data de 21.04.2006
Dreptul familiei. Pastrarea numelui avut in timpul casatoriei. Intelesul notiunii de „motive temeinice” pentru care instanta poate admite cererea. - Decizie nr. 50/R din data de 06.05.2005
Dreptul familiei. Ocrotirea minorului prin masura plasamentului in regim de urgenta. Necesitatea cenzurarii masurii si dupa luarea acesteia prin aplicarea principiului interesului superior al copilului - Decizie nr. 39-R din data de 25.03.2005
Drept civil. Exercitarea autoritatii parintesti dupa divort atunci cand unul din parinti locuieste in alta tara. - Decizie nr. 494 din data de 16.12.2014