InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Babadag

furt calificat

(Sentinta penala nr. 201 din data de 10.11.2011 pronuntata de Judecatoria Babadag)

Domeniu Infractiuni prevazute in legi si decrete | Dosare Judecatoria Babadag | Jurisprudenta Judecatoria Babadag


Dosar nr.712/179/2011
Domeniu alocat : Infractiuni, furt
Tip speta : sentinta penala
Data spetei : s.p. nr. 201/10.11.2011
Titlu: furt calificat Prin rechizitoriul nr.817/P/2009 Parchetul de pe langa Judecatoria Babadag a  dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a inculpatilor C.A.  , S.A.C.  , R.M.   , pentru savarsirea infractiunilor prev. de disp, art. 208 alin.1 - 209 alin.1, lit.a,g,i cod penal, cu aplic. art. 41, alin.2 cod penal si art.75 lit.c cod penal si a inculpatului minor P.G.A. , pentru savarsirea infractiunilor prev. de disp, art. 208 alin.1 - 209 alin.1, lit.a,g,i cod penal, cu aplic. art. 41, alin.2 cod penal si art.99 si urmatoarele  cod penal.
Cauza a fost inregistrata pe rolul instantei la data de 27.05.2011 sub nr.712/179/2011.
In  motivarea rechizitoriului  se arata ca  , in seara zilei de 26.09.2009, in jurul orelor 2300, inculpatii, intre care existau relatii de prietenie, s-au intalnit in zona "Brotacei" din municipiul Constanta si au hotarat sa-si procure mijloace financiare prin savarsirea de furturi in dauna magazinelor din mediul rural situate in judetul Tulcea. In vederea aducerii la indeplinire a rezolutiei infractionale inculpatul P.G.A. a luat de la domiciliu un levier pe care il purta asupra sa. Cei patru inculpati s-au deplasat cu autoturismul marca Renault, model Laguna, inmatriculat CT 07 S, apartinand inculpatului R.M., din municipiul Constanta catre judetul Tulcea. Inainte de a parasi municipiul Constanta cei patru au oprit la o farmacie pentru a permite inculpatului P.G.A. sa achizitioneze o pereche de manusi chirurgicale. Ajungand in orasul Babadag cei patru inculpati au oprit autoturismul  la aproximativ 50 metri distanta de magazinul SC C  SRL. Inculpatii P.G.A.si C.A. au coborat din autoturism si s-au indreptat catre magazin iar ceilalti doi inculpati au ramas in interiorul autoturismului pentru a  asigura paza. In prealabil inculpatul S.A.C. ii inmanase inculpatului C.A. telefonul sau mobil pentru ca acesta sa-i anunte pe cei doi inculpati ramasi in interiorul autoturismului daca ar fi fost depistat.  Dupa ce au ajuns in fata magazinului, inculpatii P.G.A. si C.A. s-au asigurat, mai intai, ca acesta nu era dotat cu sistem de alarma, pentru ca, apoi, inculpatul P.G.A. sa forteze cu levierul usa din profil PVC a magazinului si sa patrunda in interior, de unde a sustras 15 pachete de tigari, de diferite marci si bauturi racoritoare (6 sticle Coca Cola de 2 litri, 7 sticle Pepsi de un litru). In acest timp inculpatul C.A.  se afla la usa magazinului asigurand paza, iar dupa ce inculpatul P.G.A. a iesit din magazin l-a ajutat pe acesta sa transporte bunurile sustrase si sa le introduca in portbagajul autoturismului.
 Incurajati de reusita primului act material, in aceeasi noapte inculpatii s-au deplasat in comuna Ceamurlia de Jos si au oprit in apropierea barului SC P SRL din localitate. Din nou inculpatii  P.G.A. si C.A. au coborat din autoturism si, dupa ce primul inculpat a fortat usa barului cu levierul, purtand de aceasta data manusile chirurgicale, inculpatul C.A. a patruns in interior, celalalt inculpat asigurand paza. Dupa aproximativ doua minute  inculpatul C.A.a iesit din interiorul barului avand  asupra sa doua sticle cu bauturi alcoolice, moment in care cei doi, observand pe sosea autoturismul echipajului de politie,  s-au speriat si au parasit in fuga locul faptei, indreptandu-se catre marginea comunei in incercarea de a scapa. In timpul alergarii au aruncat in vegetatia de pe marginea drumului atat sticlele sustrase cat si levierul si manusile chirurgicale. In scurt timp, toti cei patru inculpati au fost depistati si identificati, fiind condusi la sediul Postului de Politie Ceamurlia de Jos, in vederea continuarii cercetarilor. Bunurile sustrase de la cele doua societati comerciale pagubite au fost recuperate si au fost restituite acestora. 
 Inculpatii, audiati in faza de urmarire penala , au recunoscut savarsirea celor doua acte materiale ale infractiunii de furt calificat in modalitatea aratata anterior si au participat la efectuarea a doua reconstituiri, la data de 27.09.2009, a caror desfasurare a fost consemnata in cuprinsul a doua procese-verbale si fixata prin fotografiere.  
 Fiind audiati in faza de urmarire penala ,  sub aspectul constituirii de parti civile in cauza, reprezentantii societatilor comerciale pagubite au declarat ca prejudiciile au fost acoperite prin restituire, motiv pentru care nu se constituie parti civile in procesul penal.
 In cauza s-a dispus si efectuarea unui referat de evaluare de catre Serviciul de Probatiune de pe langa Tribunalul Constanta, care a concluzionat ca se afla in  imposibilitatea estimarii perspectivelor de reintegrare  in cazul inculpatului P.G.A.  , in conditiile in care , in lipsa unui interviu cu acesta , nu s-au putut identifica factorii individuali care ar putea favoriza inhibarea sau dimpotriva reiterarea comportamentului infractional  , gradul de  constientizare a consecintelor persistentei in acest tip de comportament , atitudinea inculpatului fata de  faptele comise  si motivatia acestuia pentru schimbarea comportamentala.
Avand in vedere  ca citarea inculpatilor C.A. si P.G.A.  s-a facut,pentru termenul de judecata din data de  16.06.2011 ,la domiciliile acestora   , iar citatia pentru inculpatul C.A. a fost indeplinita prin afisare iar pentru termenele ulterioare a fost returnata cu mentiunea ca destinatarul este necunoscut , iar pentru inculpatul minor P.G.A. pentru toate termenele de judecata citarea  a fost indeplinita prin afisare  , acesta fiind lipsa de la domiciliu   , instanta a dispus citarea acestora prin afisare la   locul savarsirii infractiunilor, la Consiliul Local Babadag si Consiliul Local Ceamurlia de Jos.
Inculpatii C.A. si P.G.A. nefiind prezenti in instanta la nici un   termen de judecata , nu au putut fi audiati.
 Inculpatii S.A.C. si R.M. , au fost audiati la termenul de judecata din data de 22 septembrie 2011 , cand au recunoscut savarsirea faptelor in maniera prezentarii actului de inculpare si au solicitat  a se face aplicarea dispozitiilor art.320^1 Cod penal privind reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsa prevazute de lege.
 Din intreg ansamblul probator administrat in cauza instanta retine ca inculpatii C.A. si P.G.A. se fac vinovati  de savarsirea infractiunilor retinute in sarcina lor prin actul de inculpare, respectiv  infractiunea de furt calificat  in forma continuata , fapte prev.si ped.de disp.art. 208 alin.1 - 209  alin.1 , lit.,a , g , i , cod penal  cu aplicarea art.41 alin.2 din codul penal si art. 75 lit. c cod penal , in cazul inculpatului C.A.   si art.208 alin.1 - 209  alin.1 , lit.,a , g , i , cod penal  cu aplicarea art.41 alin.2  cod penal si  art.99 si urmatoarele cod penal in cazul inculpatului minor P.G.A. iar inculpatii S.A.C. si R.M. se fac vinovati de savarsirea infractiunii prev. de disp. art.26 rap.la art. 208 alin.1 - 209  alin.1 , lit.,a , g , i , cod penal cu aplic.art.41 alin.2  cod penal si art.75 lit.,c cod penal.
Fata de  atitudinea sincera a inculpatilor S.C.A. si R.M. , atat in cursul urmaririi  penale cat si in cursul cercetarii judecatoresti, privind recunoasterea faptelor, fata de  limitele minime si maxime ale pedepselor, dar ,avand in vedere ca au savarsit infractiunea in forma continuata si impreuna cu un minor  si tinand cont de disp. art. 320^1 cod pr. penala, urmeaza ca inculpatii sa fie condamnati la cate 2 ani inchisoare fiecare.
Avand in vedere ca inculpatul C.A. a recunoscut savarsirea faptelor  avand o atitudine sincera in faza de urmarire penala ,tinand cont si de varsta tanara a acestuia la data savarsirii faptei ,fata de  limitele minime si maxime ale pedepsei prevazute pentru infractiunea sus mentionata, dar,avand in vedere ca a savarsit infractiunea in forma continuata si impreuna cu un minor , urmeaza a-l condamna la o pedeapsa de 3 ani inchisoare.
Cum in cauza sunt intrunite conditiile suspendarii conditionate  a executarii pedepselor , prevazuta de disp.art.81 cod penal , instanta va dispune suspendarea conditionata a executarii pedepselor aplicate prin prezenta sentinta   celor trei inculpati ,  pe o perioada de 2 ani ce constituie termen de incercare  , conform art.82 cod penal.
Se va atrage atentia inculpatilor asupra disp.art.83 cod penal si art.85 cod penal.
In baza art.71 cod penal , va aplica inculpatilor pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prev. de art.64 lit. a teza a II-a lit b cod penal.
In baza art.71 alin.5 cod penal pe durata suspendarii  conditionate  a executarii pedepsei inchisorii  se suspenda si executarea pedepselor accesorii .
In ceea ce priveste inculpatul minor P.G.A., intrucat a recunoscut savarsirea faptei  avand o atitudine sincera in faza de urmarire penala ,tinand cont de varsta  acestuia la data savarsirii faptei, infractiune ce a fost savarsita in forma continuata si facand totodata si aplicarea dispozitiilor art.99 si urm. din codul penal, urmeaza a-l condamna  la o pedeapsa  de 1 an si 6 luni  inchisoare.
Cum in cauza sunt intrunite conditiile suspendarii conditionate  a executarii pedepsei , prevazuta de disp.art.81 cod penal , instanta va dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei aplicate prin prezenta sentinta  ,   la care se adauga un interval de timp de 6 luni , ce constituie termen de incercare  , conform art.82 cod penal rap.la art.110 cod penal.
Se va atrage atentia inculpatului asupra disp.art.83 cod penal si art.85 cod penal.
 In baza art.71 cod penal  aplica inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prev. de art.64 lit. a teza a II-a lit b cod penal.
In baza art.71 alin.5 cod penal pe durata suspendarii  conditionate  a executarii pedepsei inchisorii  se suspenda si executarea pedepselor accesorii.
Urmeaza a lua act ca partile vatamate SC P. SRL prin P.P. si SC C. SRL  PRIN B.C. , nu s-au constituit parti civile.
Onorariile pentru  avocat oficiu  in cuantum de 1200 lei  pentru avocat S.M.(urmarire penala + cercetare judecatoreasca )  si  de 500 lei pentru avocat T.D.  , vor fi suportate din fondurile Ministerului Justitiei .
Fata de disp.art.191 cod pr.penala urmeaza a  obliga inculpatii  la  cate  250 lei  fiecare  cu titlu  de cheltuieli judiciare catre stat.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Infractiuni prevazute in legi si decrete

Vatamare corporala din culpa - Decizie nr. DP262/A/2008 din data de 31.03.2009
Plangere 278 Cpp - Sentinta penala nr. Sp263/2008 din data de 31.03.2009
TRAFIC DE DROGURI - Hotarare nr. 46 din data de 22.04.2015
Trafic interna?ional de droguri de risc - Sentinta penala nr. 9 din data de 22.01.2014
trafic interna?ional de droguri de risc - Sentinta penala nr. 9 din data de 22.01.2014
trafic interna?ional de droguri de risc - Hotarare nr. 9 din data de 22.01.2014
Evaziune fiscala. Folosirea cu rea credinta a bunurilor societatii in interesul propriu al administratorului - Sentinta penala nr. 47 din data de 31.12.2013
Trafic de persoane. Schimbarea incadrarii juridice. Inlaturare agravanta - Sentinta penala nr. 17 din data de 31.12.2013
Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de o persoana care are o inhibatie alcoolica peste 0,8g/l alcool pur in sange. Corecta apreciere a probelor privind determinarea valorii alcoolemiei . - Decizie nr. 70 din data de 23.02.2011
Evaziune fiscala ; Fals intelectual la legea contabilitatii ; Fals in inscrisuri sub semnatura privata ; Spalare de bani ; - Sentinta penala nr. 171 din data de 22.10.2008
Trafic de persoane . Schimbarea incadrarii juridice din forma simpla in forma continuata a infractiunii [legea 678 / 2001 ] - Sentinta penala nr. 40 din data de 19.02.2010
Reproducerea neautorizata pe sisteme de calcul a programelor de calculator piratate .Suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere .Obligarea inculpatului la plata contravalorii drepturilor de autor - Sentinta penala nr. 166 din data de 08.09.2010
Plangere impotriva rezolutiei / ordonantei procurorului de netrimitere in judecata .Inexistenta faptei de reproducere fara drept a unui model industrial [ legea 129/1992 ] - Sentinta penala nr. 180 din data de 28.10.2009
Executare lucrari de construire fara autorizatie Suplimentarea probatoriului .Trimiterea cauzei la procuror in vederea inceperii urmaririi penale - Decizie nr. 169 din data de 10.05.2010
Repunerea inculpatului in termenul de apel Desfiintarea in apel a hotararii si trimiterea cauzei spre rejudecare pentru nelegala citare a inculpatului - Decizie nr. 237 din data de 27.09.2010
Contestatie la executare [art 461 cpp] Inadmisibilitatea invocarii viciilor de procedura pe calea contestatiei la executare .Respingerea in recurs, a contestatiei la executare - Decizie nr. 181 din data de 17.05.2010
Trafic de droguri [ legea nr 143 / 2000 ] . Gradul de pericol social al faptei luat in considerare la individualizarea judiciara a pedepsei - Sentinta penala nr. 108 din data de 14.05.2010
Infractiunea de conducere autovehicul neinmatriculat si infractiunea de conducere a unui autovehicul cu numere false de inmatriculare . Concurs de infractiuni - Decizie nr. 155 din data de 21.05.2010
Taiere fara drept de arbori din fondul forestier si furt. Incadrare juridica in functie de R.I.L. 12 / 2008. Individualizarea pedepsei si latura civila - Decizie nr. 14 din data de 21.01.2010
Comert electronic . Legea 365/2002. Individualizare pedeapsa. - Decizie nr. 22 din data de 01.02.2010