InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Baia Mare

Furt calificat

(Sentinta penala nr. 1258 din data de 26.06.2009 pronuntata de Judecatoria Baia Mare)

Domeniu Furt | Dosare Judecatoria Baia Mare | Jurisprudenta Judecatoria Baia Mare

TRIBUNALUL MARAMURES
JUDECATORIA BAIA MARE
Sectia Penala Pe rol este solutionarea cauzei penale, privind pe inculpatul N.I.F., trimis in judecata prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Baia Mare, din data de 20 mai 2009, in dosarul nr. 1706/P/2009, pentru savarsirea infractiunii de furt calificat, prevazuta de art. 208 alin. 1, 209 alin. 1 lit. i Cod penal, cu aplicarea art. 41 alin. 2 si art. 37 lit. a Cod penal.
La apelul nominal, facut in sedinta publica, se prezinta inculpatul N.I.F., in stare de arest preventiv, lipsind partile civile S.O.R. si S.I.A.
Procedura este legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de sedinta, dupa care:
Instanta constata faptul ca dezbaterea in fond a cauzei a avut loc la termenul din 24 iunie 2009, cand in incheierea de sedinta, care face parte integranta din prezenta sentinta, au fost consemnate sustinerile partilor, cauza fiind retinuta in pronuntare pentru data azi, in urma deliberarii pronuntandu-se urmatoarea hotarare;

J U D E C A T O R I A

Prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Baia Mare, din 20 mai 2009 - dos. nr.1706/P/2009, a fost trimis in judecata inculpatul N.I.F.,  pentru savarsirea infractiunii de furt calificat, prevazuta de art. 208 alin.1, art. 209 alin. 1 lit. i Cod penal, cu aplicarea art. 41 alin. 2 si art. 37 lit. a Cod penal.
S-a retinut ca in perioada 13.04. - 21.04.2009 inculpatul N.I.F. a sustras mai multe bunuri pe timp de zi, prin escaladare si efractie din locuintele partilor vatamate S.O.R. si S.I.A., cauzand un prejudiciu in valoare totala de 10.300 lei.
Inculpatul a recunoscut fapta pentru care a fost trimis in judecata prin actul de inculpare.
Trecand la solutionarea cauzei, instanta retine in fapt urmatoarele:
1. In data de 13.04.2009, in jurul orelor 1200 - 1315, inculpatul N.I.F. s-a deplasat pe str. Hollosi Simon din Municipiul Baia Mare cu intentia de a sustrage bunuri. In acest scop a patruns prin escaladarea unui geam care nu era asigurat, situat la parterul locuintei partii vatamate S.O.R. si din interiorul locuintei a sustras un laptop marca Tosiba si aproximativ 30 g bijuterii din aur.
O parte din bijuteriile din aur au fost amanetate in data de 14 si respectiv 15.04.2009 de inculpat la Casele de amanet apartinand B.G. din Baia Mare, str. V. Alecsandri nr. 2 si S.C. S. IFN - Baia Mare, str. Granicerilor nr. 96/2, unde a incheiat in acest scop contracte de amanet pe numele sau in care s-au mentionat CNP - ul, seria si nr. cartii de identitate a inculpatului.
Prin fapta comisa s-a cauzat un prejudiciu in valoare de 5.300 lei, suma cu care partea vatamata se constituie parte civila in cauza.
2. In data de 21.04.2009, in jurul orelor 1130 - 1530, in baza aceleiasi rezolutii infractionale, inculpatul N.I.F. s-a deplasat pe str. Grigore Ureche din Baia Mare.
Inculpatul a patruns in locuinta partii vatamate S.I.A., situata pe aceeasi strada la nr. 27, prin efractie fortand geamul de la bucatarie pe care l-a impins in interior si a sustras mai multe bunuri: un ceas de mana barbatesc marca Festin argintiu, o bratara metalica, parfumuri barbatesti, un cartus de tigari Kent, 3 telefoane mobile marca Nokia si bijuterii din aur.
Prin fapta savarsita s-a cauzat un prejudiciu in cuantum de 5.000 lei, suma cu care partea vatamata se constituie parte civila in cauza.
Starea de fapt si vinovatia inculpatului rezulta din coroborarea urmatoarelor probe: procesele verbale de consemnare a plangerilor partilor vatamate si declaratiile acestora (filele 6, 20, 36-39  dos.urm.pen.), procesele verbale de cercetare la fata locului si plansele foto aferente (filele 7-18 si 21-35 dos.urm.pen.), procesul verbal si copia contractelor de imprumut si garantie (filele 50-53 dos.urm.pen.), rapoartele de constatare tehnico-stiintifica nr. 113.234 din 22.04.2009, respectiv 113.244 din 13.05.2009 (filele 58-77 dos.urm.pen.), din care rezulta ca fragmentele de urma digitala si urma palmara ridicate de la fata locului (tocul geamului apartinand imobilului cu nr. 10 de pe str. Hollosi Simon din Baia Mare, respectiv tocul geamului fortat de la locuinta situata in Baia Mare, str. Grigore Ureche nr.24) au fost create de degetul aratator de la mana dreapta, respectiv palma stanga a inculpatului.
Toate probele aratate mai sus se coroboreaza si cu declaratiile constante ale inculpatului date in cursul procesului penal, din care rezulta recunoasterea faptei.
In drept: Fapta inculpatului N.I.F. care, in perioada 13.04. - 21.04.2009, in aplicarea aceleiasi rezolutii infractionale, la intervale scurte de timp, a sustras prin escaladare, efractie, pe timp de zi, mai multe bunuri apartinand partilor vatamate S.O.R. si S.I.A., in scopul insusirii pe nedrept, cauzand un prejudiciu in valoare totala de 10.300 lei, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de furt calificat, prev. de art. 208 alin. 1, art. 209 alin. 1 lit. i Cod penal, cu aplic. art. 41 al. 2 si art. 37 lit. a Cod penal, fapta pentru care instanta  il condamna la pedeapsa de 10 ani inchisoare.
Inculpatul se afla in stare de recidiva postcondamnatorie prevazuta de art.37 lit. a Cod penal. Primul termen al recidivei il constituie pedeapsa de 2 ani inchisoare, aplicata prin Sent. pen. nr.137/2008 a Jud. Satu Mare, definitiva prin neapelare, pedeapsa care a fost contopita cu pedeapsa de 4 ani inchisoare, aplicata prin Sent. pen. nr. 2305/30.11.2006 a Jud. Baia Mare si cu cea de 5 ani inchisoare, aplicata prin Sent. pen. nr. 2101/2006 a Jud. Baia Mare, in pedeapsa rezultanta de 5 ani inchisoare, din a carei executare a fost liberat conditionat la data de 20.03.2009 cu un rest neexecutat de 165 zile.
Cum fapta pentru care a fost trimis in judecata inculpatul in prezentul dosar a fost comisa inainte de implinirea restului de executat din pedeapsa de 5 ani inchisoare, instanta in temeiul art. 61 Cod penal, va revoca liberarea conditionata cu privire la restul de 165 zile inchisoare ramas neexecutat din pedeapsa de 5 ani inchisoare aplicata prin Sentinta penala nr. 1870/21.08.2008 a Judecatoriei Baia Mare, definitiva prin neapelare, rest pe care il va contopi cu pedeapsa aplicata prin prezenta, rezultanta fiind de 10 ani inchisoare.
La individualizarea pedepsei aplicate inculpatului, instanta a avut in vedere pe de o parte gradul ridicat de pericol social al faptei comise, ce rezulta din modalitatile si imprejurarile in care cele doua acte materiale de furt calificat, au fost comise, respectiv: prin escaladare sau efractie din locuintele a doua parti vatamate, pe timp de timp de zi, infrangand astfel orice norma generala ce reglementeaza siguranta si ocrotirea proprietatii private.
Pe de alta parte, s-au avut in vedere si elementele ce caracterizeaza persoana inculpatului, respectiv faptul ca acesta este recidivist cu o "bogata" activitate infractionala, suferind nu mai putin de 15 condamnari anterioare la pedepse privative de libertate, toate aplicate pentru comiterea unor infractiuni de furt calificat, iar asa cum s-a aratat mai sus din ultima pedeapsa de 5 ani inchisoare a fost liberat conditionat la data de 20.03.2009, savarsind prima fapta pentru care a fost cercetat in prezentul dosar la mai putin de o luna de la liberarea conditionata, ceea ce denota ca modul de viata normal al inculpatului este de a persevera in activitati infractionale si nu acela de a respecta normele de convietuire sociala.
Apoi, s-a avut in vedere si faptul ca inculpatul, aflat in stare legala de detinere, a incercat sa se sustraga cercetarii judecatoresti si a parasit Arestul I.P.J. Maramures in cursul lunii mai 2009, fapt ce intareste concluzia ca acesta prezinta un grad ridicat de pericol social pentru ordinea publica.
Toate aceste elemente au contribuit la aprecierea ca, doar o pedeapsa al carei cuantum sa-l depaseasca pe cel al pedepselor anterioare va putea sa constituie o masura reala de constrangere si un mijloc eficient de reeducare al inculpatului.
In temeiul art.71 al.1 Cod penal, pe durata executarii pedepsei, interzice inculpatului dreptul prev. de art. 64 lit.a teza II din Codul penal, apreciind, in raport de natura si gravitatea infractiunii savarsite precum si de persoana inculpatului, ca este incompatibil sa-si exercite dreptul aratat mai sus.
In temeiul art. 350 al. 1 Cod procedura penala, instanta va mentine masura arestarii preventive luata fata de inculpat si in baza art. 88 Cod penal va deduce din pedeapsa, retinerea si arestul preventiv incepand cu 27.04.2009, la zi.
Constatand ca prejudiciul cauzat partilor civile S.O.R. si S.I.A.  nu a fost recuperat si apreciind justificate pretentiile acestora, instanta, in baza art. 14 Cod procedura penala raportat la art. 998 Cod civil, va obliga inculpatul la despagubiri civile dupa cum urmeaza:
- 5.900 lei catre partea civila S.O.R.,
- 5.000 lei catre partea civila S.I.A..
Vazand si dispozitiile art.191 Cod procedura penala. PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
          HOTARASTE:
    

Condamna pe inculpatul N.I.F., recidivist, arestat preventiv in arestul I.P.J. Maramures, pentru savarsirea infractiunii de furt calificat prevazuta de art. 208 al. 1, art. 209 al. 1 lit. i Cod penal, cu aplicarea art. 41 al. 2 si art. 37 lit. a Cod penal, la pedeapsa de 10 ani inchisoare.
In temeiul art. 61 Cod penal revoca liberarea conditionata cu privire la restul de 165 zile inchisoare ramas neexecutat din pedeapsa de 5 ani inchisoare aplicata prin Sentinta penala nr.1870/21.08.2008 a Judecatoriei Baia Mare, rest pe care il contopeste cu pedeapsa aplicata prin prezenta, rezultanta fiind de 10 ani inchisoare.
In temeiul art. 71 Cod penal, interzice inculpatului dreptul prevazut de art. 64 al. 1 lit. a teza II Cod penal.
In baza art. 350 al. 1 Cod procedura penala mentine masura arestarii preventive a inculpatului si in temeiul art. 88 Cod penal deduce din pedeapsa retinerea si arestul preventiv incepand cu 27.04.2009, la zi.
In temeiul art. 14 Cod procedura penala raportat la art. 998 Cod civil obliga inculpatul la despagubiri civile dupa cum urmeaza:
- 5.900 lei catre partea civila S.O.R.,
- 5.000 lei catre partea civila S.I.A.
In temeiul art. 191 Cod procedura penala obliga inculpatul la 600 lei cheltuieli judiciare in favoarea statului din care 200 lei reprezinta onorariul pentru aparatorul din oficiu care se va avansa din fondurile Ministerului Justitiei catre avocat P.S.
Cu apel in termen de 10 zile de la pronuntare cu inculpatul si de la comunicare cu restul partilor.
Pronuntata in sedinta publica din 26 iunie 2009.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Furt

furt calificat - Sentinta penala nr. xxx din data de 17.09.2018
furt auto - Sentinta penala nr. 953 din data de 12.10.2018
tentativa de furt calificat - Hotarare nr. 1762 din data de 27.09.2018
furt calificat - Hotarare nr. 944 din data de 08.06.2017
Furt calificat (art.209 C.pen.) - Sentinta penala nr. 7 din data de 29.01.2014
Furt calificat - Decizie nr. DP245/A/2008 din data de 31.03.2009
Furt calificat - Decizie nr. Dp208/A/2008 din data de 31.03.2009
Furt calificat - Decizie nr. DP61/A/2008 din data de 31.03.2009
Furt calificat - Decizie nr. DP6/A/2008 din data de 31.03.2009
Plangere 278 Cpp. Inceperea urmaririi penale - Decizie nr. DP185/R/2008 din data de 31.03.2009
Furt calificat in forma continuata Pluralitatea actelor de executare .Gresita pronuntare a 2 solutii diferite de instanta de fond [ achitare si condamnare ] – inexistenta unei pluralitati de infractiuni .Inlaturarea in recurs a actelor de executare ... - Decizie nr. 37 din data de 17.02.2010
Furt calificat Neindeplinirea conditiilor suspendarii conditionate a executarii pedepsei - Decizie nr. 205 din data de 16.08.2010
Furt calificat . Imposibilitatea inculpatilor de a se prezenta la judecarea fondului si de a instiinta despre aceasta imposibilitate [.art 385 ind 9 , pct 21 ] Desfiintarea in recurs a hotararii instantei de fond si trimiterea cauzei spre rejudecare - Decizie nr. 214 din data de 14.06.2010
Furt calificat Concurs real de infractiuni Anularea suspendarii conditionate a pedepselor aplicate anterior - Decizie nr. 32 din data de 17.02.2010
Furt calificat Retinerea circumstantelor agravante la stabilirea pedepsei - Decizie nr. 18 din data de 27.01.2010
Retinerea corecta a starii de fapt si a vinovatiei fata de ansamblul materialului probator - Decizie nr. 52 din data de 03.03.2010
Furt calificat Violoare de domiciliu Aprecierea corecta a probatoriului administrat in cauza la stabilirea vinovatiei inculpatului si la incadrarea juridica - Decizie nr. 43 din data de 24.02.2010
Furt calificat in forma continuata . Unitate legala de infractiune .Excluderea actelor materiale inexistente . Pluralitate de inculpati .Inlaturarea achitarii unora dintre inculpati in apel - Decizie nr. 37 din data de 17.02.2010
Concurs de infractiuni .Contopirea pedepselor . Dozarea cuantumului pedepsei - Decizie nr. 1 din data de 06.01.2010
Furt calificat .- Taiere fara drept de arbori , art 108 , alin 1 , Legea 46 / 2008 Confiscare speciala , art 118, alin 4 , Cod Penal - Decizie nr. 2 din data de 13.01.2010