InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Beius

evacuare

(Sentinta civila nr. 1391 din data de 26.11.2013 pronuntata de Judecatoria Beius)

Domeniu Proprietate privata | Dosare Judecatoria Beius | Jurisprudenta Judecatoria Beius

Pe rol pentru azi fiind judecarea cauzei civile formulate de catre reclamantul B. N. impotriva paratilor B. F., O. I., N. B. E. D., N. B. N. P., B. M., avand ca obiect evacuare.
La apelul nominal facut in sedinta publica se prezinta reclamantul B. N., reprezentanta acestuia av. Z. A., paratii - reclamanti reconventionali B. F. si O. I., reprezentantul paratilor - reclamanti reconventionali si al paratilor av. K. J. si martorii C. L., P. R. si C. V., lipsa fiind paratele.
Procedura de citare nu este legal indeplinita cu martorii C. L. si C. V.
S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de sedinta, invederandu-se instantei faptul ca pricina se afla la al patrulea termen de judecata; ca lipsa de procedura cu martorii C. L. si C. V., intrucat in cuprinsul dovezilor de inmanare nu s-a indicat numele si prenumele persoanei care a semnat de primirea  citatiilor, se acopera prin prezenta personala a acestora; faptul ca in sedinta publica inainte de deschiderea dezbaterilor reprezentantul Postului de Politie R. a depus la dosar procesele verbale de executare a mandatelor de aducere emise in cauza pe seama martorilor; faptul ca nu s-a solicitat judecarea cauzei in lipsa.
Instanta procedeaza la audierea martorilor C. V., C. L. si P. R. in temeiul art.311 C.pr.civ., sub prestare de juramant potrivit dispozitiilor art.319 al.1 C.pr.civ., declaratiile acestora fiind consemnate in procesele verbale atasate la dosar, dupa ce in prealabil au fost lecturate si semnate de catre acestia. 
Martorul C. V. prezinta instantei spre vedere o scrisoare medicala eliberata pe seama sa de dr. I. M., inscris din cuprinsul caruia rezulta faptul ca martorul C. V. a fost internat pe Sectia de recuperare a Spitalului Municipal din B., scrisoare medicala intocmita in 16.11.2013.
Martorul P. R. arata ca nu se va mai prezenta la instanta si faptul ca nu are de solicitat cheltuieli de judecata pentru termenul de azi.
Av. Z. A. arata ca nu are de formulat alte cereri sau de solicitat alte probe.
Av. K. J. depune la dosar procesul verbal incheiat la 22.01.2013 la Primaria comunei R., in fotocopie certificata pentru conformitate cu originalul, comunicand un exemplar din acesta cu av. Z. A. Totodata, av. K. J. mentioneaza ca din acest inscris rezulta de cand au aparut neintelegerile dintre parti.
Av. K. J. invedereaza si faptul ca singura pretentie ce face obiectul cererii reconventionale este doar suma de 7000 lei si capatul de cerere privind stabilirea dreptului de retentie.
Reclamantul arata ca nu a semnat procesul verbal de intelegere depus la dosar de av. K. J., aspect confirmat si de catre av. Z. A.
Av. Z. A. si av. K. J. arata ca nu au de formulat alte cereri sau de solicitat alte probe.
Nemaifiind alte cereri de formulat, probe de administrat sau incidente de solutionat, instanta in baza art.223 al.2 si art.392 C.pr.civ. inchide faza probatorie si deschide dezbaterile cu prioritate asupra exceptiei lipsei calitatii procesuale pasive a paratelor N. B. E. D., N. B. N. P. si B. M., invocata de catre acestea prin intampinare, iar mai apoi asupra fondului cauzei.
Av. Z. A. solicita respingerea exceptiei lipsei calitatii procesuale pasive a paratelor N. B. E. D., N. B. N. P. si B. M., mentionand faptul ca din probatiunea administrata in cauza rezulta ca aceste parate locuiesc la ambele imobile din litigiu. De asemenea, invedereaza ca din probatiunea administrata in cauza se poate retine ca paratii locuiesc intr-un imobil care nu le apartine si refuza eliberarea acestui imobil.
Solicita admiterea actiunii formulate conform petitului acesteia, reiterand cererile cu care a sesizat instanta.
Cu privire la intampinarea si cererea reconventionala formulata in cauza, solicita respingerea acesteia ca nedovedita, aratand ca neintelegerile intre parti au intervenit in cursul lunii _... 2012. In acest context arata ca subventia acordata de catre APIA in cuantum de __. lei este pentru tot anul _., insa pana in luna __ 2012 partile s-au gospodarit laolalta, apreciind astfel ca reclamantul nu poate fi obligat la plata catre paratii - reclamanti reconventionali a sumei de __ lei ce reprezinta subventie integrala acordata de APIA pentru tot anul _.... Solicita si acordarea cheltuielilor de judecata suportate in cauza de catre reclamant, precizand ca pana la sfarsitul dezbaterilor va depune documentele justificative.
Av. K. J. sustine exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a paratelor N. B. E. D., N. B. N. P. si B. M., solicitand admiterea acesteia, invederand faptul ca prin actiunea introductiva se solicita lasarea in deplina posesie si proprietate a imobilului nr. top. 5923/2 inscris in CF _.. R., reprezentand casa si teren, iar ca efect al acestei cereri, la capatul doi al actiunii se solicita evacuarea tuturor paratilor din imobilul respectiv. Astfel, arata ca din declaratiile martorilor audiati in cauza rezulta faptul ca cele trei fiice ale paratei - reclamante reconventionale B. F. locuiesc in loc. R., la nr. administrativ _., iar la imobilul de la nr. administrativ _.. acestea merg doar in vacante, dar nu lucreaza terenurile de acolo, astfel ca acestea nu au ce sa lase in deplina posesie si proprietate, motiv pentru care solicita admiterea exceptiei invocate.
In legatura cu actiunea in revendicare, solicita a se retine ca din declaratiile martorilor audiati in cauza rezulta faptul ca parata B. F. acolo s-a nascut, a crescut, s-a gospodarit, a ingrijit-o si inmormantat-o pe mama ei, astfel ca reclamantul nu are dreptul sa o alunge pe reclamanta reconventionala din acel imobil, unde aceasta a locuit toata viata. Considera ca in momentul de fata nu exista nici un motiv ca parata - reclamanta reconventionala B. F. sa paraseasca acel imobil, sustinand apararile din intampinare cu privire la aceste chestiuni.
Cu privire la cererea de evacuare, arata ca aceasta nu este intemeiata.
Totodata, in situatia in care se va admite cererea de evacuare, solicita admiterea cererii reconventionale si obligarea reclamantului - parat reconventional la plata catre paratii - reclamanti reconventionali a sumei de __. lei primita de la APIA cu titlu de subventie, mentionand in acest sens faptul ca despagubirile de la APIA se primesc in urma insamantarii terenurilor cu anumite seminte si in urma cresterii anumitor animale. De asemenea, mentioneaza si faptul ca aceasta a si fost intelegerea in fata primarului Comunei R., respectiv ca paratii - reclamanti reconventionali vor primi subventia acordata de APIA pentru anul __, aspect consemnat in procesul verbal depus la dosar. Precizeaza mai apoi faptul ca, paratii - reclamanti reconventionali au insamantat terenurile si au infiintat o livada de 100 de pomi fructiferi, asadar ei au ingrijit terenurile din litigiu.
Cu privire la testamentul dat de reclamant, arata ca reclamantul si-a testat averea in 3 parti intre fiicele sale, iar ulterior a revocat partea lui B. F., la insistentele unei alte fiice care urmareste sa obtina banii de la APIA.
Totodata, potrivit prevederilor art.2495 Cod civil solicita stabilirea unui drept de retentie pana la achitarea de catre reclamant a sumei de 7000 lei in favoarea paratilor - reclamanti reconventionali. Solicita si acordarea cheltuielilor de judecata justificate de onorariul avocatial.
In replica, av. Z. A. arata ca cererea de evacuare se justifica in conditiile in care, chiar si paratii - reclamanti reconventionali au recunoscut ca mai exista o casa in R. unde locuiesc fiicele paratei B. F. De asemenea, arata ca reclamantul este proprietar asupra imobilului pe care este situata casa din litigiu, recunoscand faptul ca acea casa nu este inscrisa in cartea funciara. In ce priveste testamentul facut de reclamant, arata ca acesta a fost facut pe casa, iar ulterior reclamantul a revocat acest testament, aceasta fiind proba ca pe acel teren exista casa.
In temeiul art.394 al.1 C.pr.civ., instanta inchide dezbaterile.
Dupa inchiderea dezbaterilor la termenul de azi, av. Z. A. a depus la dosar prin registratura instantei, in fotocopie certificata pentru conformitate cu originalul chitanta din data de 04.04.2013 privind plata onorariului avocatial.

INSTANTA

Deliberand asupra cererii de fata,
In baza actelor de la dosar, constata urmatoarele:
1.1. Pozitia procesuala a reclamantului:
Prin actiunea civila inregistrata la aceasta instanta la data de ___.., reclamantul B. N., a chemat in judecata pe paratii B. F., O. I., N. B. E. D., N. B. N. P., B. M., solicitand ca instanta sa pronunte o hotarare prin care sa dispuna:
- ca paratii sa-i lase in deplina proprietate si posesie imobilul nr. top. __.. si casa inscrise in CF __ R., asupra carora este proprietar, dispunand evacuarea paratilor din acest imobil, reprezentand casa si teren,
- cu cheltuieli de judecata.
In motivarea in fapt a actiunii reclamantul arata ca este proprietar tabular asupra imobilului nr. top. __. pe care este situata o casa, inscrise in CF __ R., imobil care figureaza la nr. administrativ _... Arata ca si paratii, respectiv familia formata din fiica - parata B. F., concubinul acesteia - paratul O. I., precum si cele trei fiice ale paratei de rd.1 - anume paratele de rd.3-5, au locuit cu el la imobilul mai sus indicat.
Reclamantul arata ca in data de ___, dupa ce a fost internat cateva zile in spital, la reintoarcerea sa acasa la nr. administrativ __, unde a locuit alaturi de parati, a gasit usa de la casa inchisa, fiind nevoit sa mearga peste noapte la o alta fiica a sa. A doua zi reintorcandu-se acasa, a gasit de asemenea usa inchisa si cu toate ca paratii erau acasa, nu i-au deschis locuinta, reclamantul fiind astfel nevoit sa se adaposteasca din nou in casa fiicei sale, iar astfel de la acea data si pana in prezent reclamantul arata ca locuieste alaturi de aceasta.
Ulterior, reclamantul arata ca intalnindu-se in sat cu paratii acestia ii adresau injurii si amenintari.
Dupa aproximativ 5 luni de zile de la incidentul mai sus expus, paratii B. F. si O. I. au mers la locuinta fiicei reclamantului, unde acesta locuieste si in prezent, solicitandu-i sa se intoarca alaturi de ei la casa situata la nr. administrativ __., insa reclamantul a refuzat.
Totodata, reclamantul arata ca a testat in favoarea fiicei sale B. F. terenul si casa de la nr. administrativ __., identificate prin nr. top. __. in CF __ R., testament pe care ulterior la revocat in data de __., ca urmare a incidentului expus mai sus.
De asemenea, reclamantul arata si faptul ca paratii mai au o casa in loc. rosia, care este proprietatea lor si care de asemenea le-a fost data de catre el pentru a locui in ea.
In drept reclamantul invoca prevederile art.555 si art.563 Cod civil.
In probatiune reclamantul a depus la dosar in fotocopii urmatoarele inscrisuri: buletinul de identitate, CF __ R., certificat de atestare fiscala nr_../_.., certificat de incadrare in grad de handicap, declaratia autentificata de BNP I. T. prin incheierea de autentificare nr_../__., testamentul autentificat de BNP I. T. prin incheierea de autentificare nr_.../__., cuponul de pensie aferent lunii __. 2013.
Cererea este legal timbrata cu suma de 29 lei potrivit chitantei seria __ nr___.. din 16.04.2013 (fila 5), cu suma de 1221,20 lei potrivit chitantei seria __ nr__.. din 09.05.2013 (fila 29) - reprezentand taxa judiciara de timbru si timbru judiciar in valoare de 0,30 lei (fila 4) si 3 lei (fila 28).
Prin incheierea de sedinta din data de __.. instanta a admis cererea de acordare a ajutorului public judiciar formulata de catre reclamant si a dispus reducerea taxei judiciare de timbru si a timbrului judiciar, revenite in sarcina reclamantului de la suma de __. lei taxa judiciara si __ lei timbru judiciar, la suma de __.. lei taxa judiciara (rest de achitat __. lei) si timbru judiciar de __ lei (rest de plata __. lei).
1.2. Prin raspunsul la intampinare si la cererea reconventionala depus la data de __.., reclamantul - parat reconventional a solicitat respingerea apararilor invocate de parati, respingerea cererii reconventionale, ca fiind nefondata si nelegala.
In motivarea raspunsului la intampinare reclamantul arata ca apararile paratilor sunt nefondate cand se solicita respingerea actiunii sale, in conditiile in care el este unic proprietar tabular asupra intregilor supraedificate situate pe nr. top.5923/2 inscris in CF _.. R.
De asemenea, arata ca cererea de respingere a actiunii sale fata de fiicele paratei B. F. este neintemeiata, deoarece atat actiunea de revendicare, cat si cea de evacuare, trebuie facuta fata de toti membrii de familie, chiar daca sunt minori, astfel ca nu se poate invoca exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a acestora.
Reclamantul arata ca toate apararile si sustinerile paratilor nu corespund realitatii, aspecte pe care le va dovedi cu martori.
In ce priveste testamentul dat de reclamant, acesta arata ca a revocat in intregime testamentul referitor la parata B. F., astfel cum se poate observa in declaratia autentificata sub nr__/__ de BNP I. T.
Reclamantul solicita respingerea cererii reconventionale ca fiind netemeinica.
In acest sens, reclamantul arata ca nu corespunde adevarului faptul ca paratii ar fi lucrat pentru el, iar in legatura cu banii primiti de la APIA, reclamantul arata ca aceste sume de acorda proprietarilor de terenuri agricole.
Totodata, reclamantul arata ca exista contradictie intre motivarea paratilor de respingere a actiunii sale si intre motivarea cererii reconventionale, in cuprinsul acesteia din urma recunoscandu-se ca exista casa si sustinandu-se ca ar fi inlocuit ciripele si ar fi efectuat alte lucrari, aspecte care nu corespund realitatii, care nu justifica un pretins drept de retentie.
Raportat la cele mai sus aratate, reclamantul considera ca paratii au ocupat abuziv si in lipsa sa cat a fost in spital, casa proprietatea sa.
In drept reclamantul invoca prevederile art.59 si art.205 C.pr.civ.
Alaturat raspunsului la intampinare reclamantul a anexat adeverinta nr_../__.. eliberata de Comuna R..
-/-
2.1. Pozitia procesuala a paratilor B. F., O. I., N. B. D., N. B. M., N. B. S.:
La data de __.. au depus la dosar intampinare prin care au aratat ca se opun la admiterea actiunii reclamantului, solicitand:
- respingerea actiunii ca fiind nefondata,
- in ceea ce le priveste pe paratele N. B. D., N. B. M. si N. B. S., s-a invocat exceptia lipsei calitatii procesuale pasive, aratand ca acesta nu folosesc imobilul din litigiu identificat cu nr. top. 5293/2 inscris in CF _. R., locuind la o alta casa situata in loc. R. la nr. administrativ _.,
- cu cheltuieli de judecata.
In motivarea in fapt a intampinarii, raportat la petitul actiunii reclamantului, paratii reitereaza aspectele referitoare la exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a paratelor N. B. D., N. B. M. si N. B. S.. Din analiza colii de carte funciara _.. R. rezulta ca imobilul nr. top. 5923/2 reprezinta fanete in postata __.., nefiind inscris nici un drept de proprietate in favoare reclamantului asupra vreunei case de locuit. In aceasta situatie, solicitarea reclamantului de a-i lasa in deplina posesie si proprietate casa si de a se dispune evacuarea lor din casa de locuit, apare ca fiind neintemeiata.
Se arata ca imobilul nr. top. 5923/3 din R. reprezinta intr-adevar proprietatea reclamantului, insa astfel cum se poate observa, casa nu este notata la cartea funciara. Acest lucru se datoreaza faptului ca pe acel imobil a existat o casa batraneasca, care a apartinut parintilor reclamantului, insa aceasta a fost demolata de reclamant si sotia acestuia def. B. S., paratii aratand ca ulterior au construit impreuna constructia care exista in prezent.
Parata B. F. arata ca acolo s-a nascut, a locuit, si-a intemeiat prima familie, a lucrat cot la cot cu parintii ei pamanturile si a adus imbunatatiri constructiilor. Arata totodata faptul ca, intre ea si sora, respectiv fratele sau a existat o intelegere deplina, potrivit careia urma ca ea sa ramana in gospodarie cu copiii ei, in conditiile in care ea a ingrijit-o pe mama lor si a inmormantat-o. In acest sens se arata ca s-a si intocmit un testament prin care reclamantul a si testat celor trei copii terenurile pe care acesta le detine, paratei B. F. testandu-i inclusiv terenul pe care il revendica. Ulterior, fiind influentat de sora paratei B. F., reclamantul a revocat partial testamentul autentificat sub nr_../___ de BNP I. T.
Se mai arata si faptul ca imobilul din litigiu reprezinta fanete, insa nu pe acesta este amplasata casa. Paratii arata ca in jurul casei detin circa 4 hectare de teren, din care pe o portiune este casa, curtea si gradina, pe circa 0,80 ha este arat si semanat secara, pe circa 0,70 ha este porumb, pe 0,30 ha sunt cartofi, pe 0,30 ha este ovaz, iar diferenta este folosita ca si fanate, precizandu-se ca toate terenurile au fost lucrare si sunt lucrate si in prezent de parata B. F. si concubinul acesteia O. I., acestia fiind cei care au cumparat samanta si au suportat toate cheltuielile.
In legatura cu sustinerile reclamantului, cum ca in toamna anului ___ cand a venit de la spital nu a fost lasat sa intre in casa situata in R., nr_.., parata arata ca nu corespund adevarului. Se arata ca reclamantul a mers la casa situata in R., nr_.., unde in prezent paratii locuiesc paratii cu cele trei fiice ale paratei B. F., casa fiind proprietatea paratei B. F.. Totodata, se arata ca la casa din R., nr_., paratii B. F. si O. I. stau doar in perioada verii, aceasta casa fiind situata in padure, acolo tinand animalele si lucrand pamantul in tot cursul anului.
Se precizeaza si faptul ca atunci cand reclamantul a venit de la spital nu a fost lasat sa intre, deoarece nu a fost auzit de catre acestea, astfel ca reclamantul s-a dus la casa surorii paratei B. F. - numita C. M., care l-a si influentat sa nu mai mearga acasa si sa deschida proces pentru evacuarea lor.
Totodata, paratii au formulat cerere reconventionala, prin care in contradictoriu cu reclamantul, au solicitat instantei:
- sa dispuna obligarea reclamantului - parat reconventional la plata sumei de 20.000 lei ce reprezinta subventia incasata de la APIA pentru terenurile lucrate si pentru animalele cu care este inregistrat la Primarie si reprezentanta APIA,
- sa stabileasca un drept de retentie asupra imobilului nr. top. 5923/2 inscris in CF _.. R., respectiv pe constructiile situate in localitatea R., nr_.., in favoarea paratilor - reclamanti reconventionali B. F. si O. I., pana la achitarea sumei de 20.000 lei din partea reclamantului - parat reconventional,
- cu cheltuieli de judecata.
In motivarea in fapt a cererii reconventionale se arata ca B. F. si O. I. au lucrat toate terenurile cu care reclamantul era inregistrat la Primarie in Registrul Agricol si cu care a fost inregistrat la APIA. De asemenea, acestia au crescut si ingrijit animalele, iar subventiile primite pentru anul _. si _.. au fost incasate de reclamantul B. N.
Se arata totodata faptul ca toate cheltuielile cu insamantatul, aratul, discuitul si recoltatul au fost achitate doar de catre acestia, reclamantul limitandu-se la a primi doar sumele de bani, cu titlu de subventii. De asemenea, hrana pentru animale, fanul, porumbul, ovazul au fost procurate tot prin munca paratilor B. F. si O. I., iar foloasele de care ar fi trebuit sa beneficieze in urma cresterii acestor animale au fost incasate tot de catre reclamant.
Mai mult, paratii - reclamanti reconventionali arata ca in ultimii trei ani au infiintat o livada, plantand circa 100 de pomi fructiferi altoiti, respectiv: meri, peri si ciresi. Totodata, acestia arata ca au facut aductiunea de apa la casa din padure, sapand un sant in lungime de aproximativ 100 de metri in care au introdus tub de polietilena. De asemenea, la casa au refacut acoperisul, inlocuind circa 500 de ciripe, contravaloarea acestor lucrari fiind cuprinse in suma solicitata in cuprinsul cererii, respectiv: 2500 lei valoarea ciripelor, 250 lei valoare furtunului de polietilena, mufe pentru aductiunea de apa, la care se adauga circa 3 zile de munca apreciate la suma de 300 lei, iar contravaloarea pomilor este apreciata ca fiind de 1000 lei.
Raportat la aceste aspecte, paratii considera ca sunt incidente in cauza prevederile art.1345, 1347, art.1639-1647 Cod civil.
In ceea ce priveste solicitarea privind stabilirea unui drept de retentie, avand in vedere prevederile art.2495 Cod civil, paratii considera ca sunt indeplinite conditiile prevazute de acest text de lege in vederea stabilirii dreptului de retentie pe teren si constructii, pana in momentul in care vor fi despagubiti.
In drept paratii - reclamanti reconventionali invoca prevederile art.200 al.1 C.pr.civ., art.1345, art.1347, art.1639-1647, art.2495 Cod civil, art.205, art.209 C.pr.civ.
Prin incheierea de sedinta din data de __. instanta a admis cererea de acordare a ajutorului public judiciar formulata de catre paratii - reclamanti reconventionali B. F. si O. I. si a dispus scutirea acestora de la plata taxei judiciare de timbru in cuantum de ___. lei.
-/-
In urma identificarii prezentei partilor in sedinta publica din data de ___, instanta a constatat ca parata de rd.5 se numeste N. B. E. D. La acelasi termen de judecata, reclamantul a aratat ca solicita evacuarea din imobilul situat la nr. administrativ _.., a tuturor paratilor, inclusiv a paratilor de rd.1-2 care ocupa efectiv imobilul si faptul ca in prezent el locuieste la o alta fiica, B. M., in loc. R., fara a cunoaste nr. administrativ; paratul - reclamant reconventional O. I. a aratat ca este de acord atat el, cat si sotia lui, cat si fetele (paratele de rd.3-5), ca reclamantul sa se intoarca acasa, precum si faptul ca nu doreste sa se mute impreuna cu sotia sa de la nr. administrativ _.., la nr. administrativ _.., ci ca reclamantul sa revina sa locuiasca la nr. administrativ _.. Totodata, reclamantul a aratat ca actiunea are ca obiect revendicare si evacuare, faptul ca nu uzeaza de procedura speciala, mentionand ca este o actiune tipica in revendicare, evacuarea fiind o consecinta a revendicarii, neinvocand prevederile speciale din Titlul XI - art.1033 si urmatoarele C.pr.civ.
Totodata, la termenul de judecata din ___. instanta a unit cu fondul cauzei solutionarea exceptiei lipsei calitatii procesuale pasive a paratelor N. B. D., N. B. M. si N. B. E. D., invocata de catre acestea prin intampinare.
Prin cererea de ajutor public judiciar depusa la termenul de judecata din ___.., paratii au aratat ca numele si prenume corecte ale paratelor de rd.3-5 sunt: N. B. E. D., N. B. N. P., B. M., anexand si certificatele de nastere ale acestora.
In sedinta publica din data de ___ parata - reclamanta reconventionala B. F. a aratat ca in prezent locuieste impreuna cu paratul O. I. - concubinul ei, precum si cu fiicele sale - N. B. E. D., N. B. N. P. si B. M., la nr. administrativ _. in loc. R.. Totodata, a aratat ca deoarece reclamantul era nemultumit cu modul in care paratii administrau gospodaria, respectiv datorita neintelegerilor, tatal ei - reclamantul, a plecat de un an de zile de la nr. administrativ _.., dupa ce in prealabil le-a cerut tuturor paratilor sa paraseasca imobilul din loc. R., nr_., lucru care nu s-a intamplat, astfel ca reclamantul s-a mutat la sora sa C. M. Mai apoi, parata a aratat ca reclamantul mai detine o casa in loc. R., la nr. administrativ _, casa ce este folosita de luni pana vineri de catre cele trei fiice ale sale, in vacantele scolare si la sfarsiturile de saptamana cele trei fiice locuiesc impreuna cu ea in R., la nr. _.. A copilarit in casa din loc. R., nr_., iar aproximativ din anul 1986 s-a mutat de acolo in loc. R., nr_. - imobilul din litigiu. Si pe perioada in care cele trei fiice locuiesc in casa de la R., nr_., acestea se gospodaresc singure, fara ajutorul ei sau al altor persoane, astfel incat casa de la nr_. este folosita doar de catre ele. Ar exista posibilitatea ca ea sa se mute in acea casa, dar intrucat acolo nu are pamant de lucrat, nu se stabileste acolo, ramanand in loc. R., la nr_., unde sunt si terenurile agricole. 
De asemenea, la acelasi termen de judecata, paratii O. I. si B. F., au aratat ca doar ei solicita achitarea sumei ce reprezinta subventia incasata de la APIA, asadar doar ei au calitatea de reclamanti reconventionali, doar ei sustinand aceasta cerere, iar raportat la cele aratate de catre APIA Bihor in adresa depusa la dosar, paratii - reclamanti reconventionali O. I. si B. F. au aratat ca isi micsoreaza catimea obiectului cererii reconventionale de la suma de 20.000 lei, la suma de 7.000 lei, potrivit prevederilor art.204 al.2 pct.2 C.pr.civ.
In sedinta publica din data de __. paratii - reclamanti reconventionali au depus la dosar in fotocopie certificata pentru conformitate cu originalul procesul verbal incheiat la __. la Primaria comunei R. - fila 149.
-/-
In probatiune instanta a incuviintat pentru reclamant proba cu inscrisuri, proba testimoniala (fiind audiati in acest sens martorii C. V. si B. D. - filele 131-132, 146 dosar), iar pentru parati  instanta a incuviintat proba cu inscrisuri, proba testimoniala (fiind audiati in acest sens martorii B. I., C. L. si P. R. - filele 133, 147-148 dosar) si proba constand in emiterea unei adrese catre APIA B. (raspunsul la aceasta fiind depus la fila 92 dosar).
-/-
            Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine in fapt urmatoarele: 
   I. In ceea ce priveste exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a paratelor N. B. E. D., N. B. N. P. si B. M., invocata de catre acestea prin intampinare., instanta o va respinge pe baza urmatoarelor considerente:
In cuprinsul cererii de ajutor public judiciar, parata - reclamanta reconventionala B. F. a aratat ca locuieste in aceeasi gospodarie cu O. I. si cu cele trei fiice ale sale.
De asemenea, in sedinta publica din data de ___. parata - reclamanta reconventionala B. F. a aratat ca in prezent locuieste impreuna cu paratul O. I. - concubinul ei, precum si cu fiicele sale - N. B. E. D., N. B. N. P. si B. M., la nr. administrativ _. in loc. R.
Din probatiunea testimoniala administrata in cauza, instanta retine:
- martorul B. I. D. a aratat ca in vacantele scolare cele trei fiice ale paratei B. F. locuiesc alaturi de aceasta la casa din padure,
- martorul C. V. a aratat ca fiicele paratei B. F. locuiesc cand la casa din localitate, cand la casa din padure.
Raportat la cele mai sus evidentiate, instanta retine din probatiunea administrata in cauza, faptul ca cele trei fiice ale paratei - reclamante reconventionale B. F. locuiesc la sfarsiturile de saptamana si in vacantele scolare, impreuna cu aceasta si cu numitul O. I., in loc. R., la imobilul cu nr. administrativ _, respectiv in casa ce formeaza obiectul actiunii.
        Din cuprinsul intampinarii si a cererii reconventionale (fila 49) rezulta ca paratii - reclamanti reconventionali nu contesta faptul ca imobilul-casa la nr. administrativ _.. este inscris in cartea funciara _.. R.
          Va retine instanta si prevederile articolului 36 din Codul de procedura Civila , potrivit caruia: " Calitatea procesuala rezulta din identitatea dintre parti si subiectele raportului juridic litigios, astfel cum acesta este dedus judecatii. Existenta sau inexistenta drepturilor si a obligatiilor afirmate constituie o chestiune de fond."
II. Referitor la actiunea formulata de catre reclamant si cererea reconventionala formulata in cauza de catre paratii - reclamanti reconventionali B. F. si O. I., raportat la probatiunea administrata in cauza, instanta retine urmatoarele aspecte:
In fapt:
Din cercetarea cartii funciare depuse la dosarului cauzei la filele 8-9, instanta retine urmatoarele:
- numarul topografic 5923/2 ce in natura reprezinta camp in ___, in suprafata de 9420 mp, este inscris sub AI-2 in cartea funciara __.. R., proprietar fiind sub B9 , reclamantul cu titlu de mostenire , potrivit certificatului de mostenitor nr. _./_. emis de BNP T. I., in dosarul cu nr. _./_..
Din adresa nr_./__ emisa de APIA - C. J. B. - fila 92, in privinta subventiei pentru teren, rezulta ca reclamantul B. N. a incasat sprijin financiar aferent cererii unice de plata pe suprafata pentru campania anului _.., in cuantum de 7006,82 lei, iar pentru campania aferenta anului _.. reclamantul nu a depus cerere unica de plata pe suprafata. In privinta subventiei pentru animale, reclamantul nu a beneficiat de sprijin financiar in perioada __...
Din declaratia martorilor audiati in cauza - filele 131-133, 146-147, instanta retine urmatoarele:
- martorul B. D. a aratat:
- reclamantul B. N. are o casa chiar in loc. R. la nr_.., casa ce este in prezent ocupata de cele trei fiice ale paratei B. F., cunoscand acest aspect intrucat le-am vazut mergand la scoala din acel imobil. De asemenea reclamantul B. N. mai detine o casa in afara satului R., la aproximativ 5 km, in padure. Aproximativ acum 5 sau 6 ani in aceasta casa s-a mutat si fiica reclamantului - parata B. F., impreuna cu O. I. - concubinul paratei B. F.. De aproximativ 3-4 luni, am aflat ca B. N. nu mai locuieste la casa din padure, ci la casa unei alte fiice din R. - numita C. M. Eu personal l-am vazut pe reclamant in casa fiicei sale C. M. Casa din padure este o singura constructie, cu cateva camere, nu are dependinte, iar terenul din jur este lucrat de catre B. F. si O. I., personal vazandu-i muncind pamantul. Stiu ca reclamantul are porci, vaci, oi si cai. Aceste animale sunt intretinute de catre paratii - reclamanti reconventionali B. F. si O. I., acestia ocupandu-se de animale si in prezent, intrucat au ramas in casa unde sunt si animalele. Paratii - reclamanti reconventionali B. F. si O. I. ar putea folosi casa de la nr. _., acolo unde locuiesc in prezent fiicele paratei B. F.. Animalele le avea doar reclamantul, aceste animale sunt in prezent in folosinta paratilor - reclamanti reconventionali, dar nu cunosc profiturile pe care le obtin dupa cresterea lor. In ultimii 5-6 ani i-am vazut doar pe paratii - reclamanti reconventionali cultivand efectiv pamantul si ingrijind animalele, intrucat reclamantul datorita starii de sanatate nu poate sa faca acest lucru. Acum 2-3 luni am fost chemat de catre B. F. si O. I. sa merg impreuna cu ei la C. M., acolo unde locuieste reclamantul, pentru a-l chema acasa. In prezenta mea paratii - reclamanti reconventionali i-au adresat invitatia sa se intoarca la casa din padure, in schimb reclamantul a refuzat. Ulterior, martorul a aratat ca B. F. a domiciliat in casa din padure, alaturi de parintii sai, inca din copilarie.
- martorul B. I. D. a aratat:
- reclamantul B. N. detine doua case: una chiar in interiorul loc. R. si o casa la padure, fara sa cunosc numerele administrative. Casa din sat este ocupata de cele trei fiice ale numitei B. F., ele locuind acolo pe perioada scolii, in vacantele scolare mergand la padure alaturi de mama lor. Stiu ca la casa din padure au locuit B. N., alaturi de B. F. si de O. I., B. F. locuieste acolo de cand eu ma stiu alaturi de tatal ei. In apropierea casei sunt terenurile agricole, lucrate de F. si de O. I.. Terenurile au fost lucrate si de catre reclamant, pana in momentul in care s-a imbolnavit, boala intervenind de multi ani de zile. Animalele eu stiu ca apartin numitei B. F., reclamantii reconventionali ingrijind animalele, respectiv: 2 cai, 3 vaci si vreo 20 de oi. In prezent, cam de un an de zile, reclamantul B. N. locuieste in satul R., la casa fiicei lui M.. O. I. locuieste alaturi de B. F. in casa din R. de la padure de circa 6 ani de zile. Eu stiu ca reclamantii reconventionali au stat atat la casa din sat, acolo unde in prezent locuiesc fiicele numitei B. F., cat si la casa din padure, unde au animalele si lucreaza terenurile.
- martorul C. V. a aratat:
- reclamantul B. N. detine doua case in raza localitatii R., una dintre case fiind situata chiar in localitate si una inafara localitatii la locul cunoscut "in padure", unde reclamantul a locuit pana in urma cu circa un an de zile cu fiica lui B. F. si cu O. I. - partenerul de viata al acesteia. B. F. are trei fete in persoana paratelor din prezentul proces, fete care locuiesc cand la casa din localitate, cand la padure. Stie ca aproximativ un an de zile B. N. nu mai locuieste impreuna cu F. si cu O. I., ci la o alta fiica a lui pe nume C. M.. Stiu ca B. F. si O. I. folosesc si casa din sat, cu atat mai mult cu cat aceasta este locuita de catre cele trei fiice ale paratei B. F.. Terenurile agricole de la padure au fost lucrate de catre O. I., in timp ce B. N. pastorea animalele de multe ori cu ajutorul uneia dintre fiicele paratei B. F.
- martora C. L. a aratat:
- B. N. are o casa in afara localitatii R., in padure, aceasta fiind cea mostenita de la parintii lui, unde a stat impreuna cu fiica cea mica B. F. si cu O. I.. De asemenea, mai are o casa si in localitatea R.. B. F., fiind cea mai mica dintre fiicele reclamantului, a crescut si a ramas in casa parinteasca, iar O. I. locuieste acolo de aproximativ 7 ani.
         Din ansamblul probatiunii cu inscrisuri si cea testimoniala administrata, rezulta ca reclamantul a locuit pina in urma cu aproximativ un an de zile  impreuna cu paratii -reclamantii reconventionali , la casa de la nr. administrativ __ , au folosit impreuna si terenurile aferente ,  proprietatea reclamantului . Din coroborarea probatiunii administrate rezulta ca paratii reclamanti reconventionali , nu justifica nici un titlu si nici un drept asupra imobilului din litigiu , proprietatea reclamantului , conform cartii funciare depuse la fila 8 din dosar.
In ceea priveste continutul dreptului de proprietate privata, potrivit prevederilor art.555 al.1 Cod civil instanta retine ca "Proprietatea privata este dreptul titularului de a poseda, folosi si dispune de un bun in mod exclusiv, absolut si perpetuu, in limitele stabilite de lege.", iar potrivit al.2 se retine ca "In conditiile legii, dreptul de proprietate privata este susceptibil de modalitati si dezmembraminte, dupa caz."
Astfel, primul alineat al art.555 din Codul civil defineste dreptul de proprietate privata, completand textul art.480 Cod civil din 1864, prin exprimarea continutului sau juridic (a celor trei atribute ale dreptului), respectiv posesia, folosinta si dispozitia, si prin evidentierea caracterelor juridice ale acestui drept real (este un drept exclusiv, absolut si perpetuu).
In ce priveste actiunea in revendicare, conform prevederilor art.563 Cod civil, se retin urmatoarele:
"(1) Proprietarul unui bun are dreptul de a-l revendica de la posesor sau de la o alta persoana care il detine fara drept. El are, de asemenea, dreptul la despagubiri, daca este cazul.
(2) Dreptul la actiunea in revendicare este imprescriptibil, cu exceptia cazurilor in care prin lege se dispune altfel.
(3) Dreptul de proprietate dobandit cu buna-credinta, in conditiile legii, este pe deplin cunoscut.
(4) Hotararea judecatoreasca prin care s-a admis actiunea in revendicare este opozabila si poate fi executata si impotriva tertului dobanditor, in conditiile Codului de procedura civila."
Actiunea in revendicare este, pentru prima data in legislatia noastra, consacrata legal prin norme generale (textul nu are corespondent in Codul civil din 1864) si calificata ca mijloc de aparare a dreptului de proprietate privata. In al.1 al art.563 din Codul civil, se contureaza in mod complet sfera persoanelor care pot avea calitatea de parat in actiunea in revendicare, alaturi de posesorul - neproprietar fiind mentionati si cei care detin bunul fara drept (detentori precari). Referirea la despagubiri vizeaza, in principal, dezdaunarea proprietarului de catre parat pentru intervalul in care, din vina acestuia din urma a fost lipsit de exercitiul dreptului sau. Si sub acest aspect, unul dintre reperele decisive este buna-credinta a posesorului.
Actiunea in revendicare este - ca regula - imprescriptibila (al.2 al.art.563 din Codul civil) putandu-se face distinctie insa, sub aspect achizitiv, intre situatiile diferite determinate de obiectul dreptului de proprietate (bun mobil sau imobil) pentru dobandirea acestuia prin efectul posesiei (a se vedea art.928 si urmatoarele Cod civil).
Cu privire la proba dreptului de proprietate asupra imobilelor inscrise in cartea funciara, conform art.565 din Codul civil instanta retine ca "In cazul imobilelor inscrise in cartea funciara, dovada dreptului de proprietate se face cu extrasul de carte funciara".
          Asadar , in cadrul actiunii in revendicare , instanta trebuie sa verifice urmatoarele chestiuni:
1. existenta dreptului de proprietate in patrimoniul reclamantului.  Din cuprinsul cartii funciare nr. _. R. , rezulta ca reclamantul este proprietar in cota de 1/1 parte asupra imobilului cu nr. topografic 5923/2. Fiind un imobil inscris in cartea funciara , dovada dreptului de proprietate al reclamantului s-a facut prin inscrisul de la fila 8, 9 din dosar.
2. faptul posesiei sau a detinerii  imobilului de catre paratii din cauza. Din pozitia procesuala a paratilor , exprimata prin intampinarea depusa (fila 49), precum si prin celelalte cereri , cererea reconventionala , cererea de ajutor public judiciar , din declaratiile martorilor audiati in cauza,  rezulta ca paratii  detin imobilul din  litigiu.
3. faptul ca paratii nu justifica nici un drept ca temei al posesiei , detentiei lor. Din ansamblul probatiunii administrate rezulta ca paratii nu contesta calitatea de proprietar al reclamantului , ei fiind tolerati in acel imobil. Faptul ca parata B. F.  a crescut in casa din litigiu , nu-i confera acestuia nici un drept , raportat la inscrisurile depuse de catre reclamant , drept care sa reprezinte o justificare a detentiei  imobilului.
           Pentru ansamblul acestor considerente , instanta gaseste intemeiata actiunea reclamantului , motiv pentru care o va admite , dispunand ca o consecinta si evacuarea paratilor din imobilul din litigiu.
In ceea ce priveste cererea reconventionala  instanta retine urmatoarele:
       Din adresa nr. _../__. (fila 92 din dosar) , rezulta ca in urma cererii depuse de catre B. N. , acesta a incasat subventia pentru teren , pentru campania anului _.. , in cuantum de 7006, 82 lei . Din cuprinsul acestui inscris nu rezulta pentru ce suprafata de teren a incasat reclamantul subventia , daca a incasat doar pentru terenul din litigiu , in suprafata de 9420 mp , sau si pentru alte terenuri , in conditiile in care din testamentul autentificat sub nr. _../__.  rezulta ca reclamantul are in proprietate si alte imobile-terenuri.
         Ca temei al obligarii reclamantului la plata sumei reprezentand subventia aferenta anului _.., paratii-reclamanti reconventionali au invocat , dispozitiile din Codul Civil reprezentand imbogatirea fara justa cauza , si anume prevederile articolului 1345 si urmatoarele din Codul Civil.
         Retine astfel instanta urmatoarele texte de lege:
"Art.1345
Cel care, in mod neimputabil, s-a imbogatit fara justa cauza in detrimentul altuia este obligat la restituire, in masura pierderii patrimoniale suferite de cealalta persoana, dar fara a fi tinut dincolo de limita propriei imbogatiri. "
Ori , din analizarea inscrisurilor depuse rezulta ca reclamantul nu s-a imbogatit fara justa cauza , in detrimentul paratilor -reclamanti reconventionali. Din faptul ca reclamantul a depus o cerere , a obtinut subventia pentru teren , in temeiul OUG 125/2006 si HG 224/2008 , instanta retine ca este indreptatit la aceasta suma de bani , nefiind dovedita lipsa justei cauze.  Paratii-reclamanti reconventionali , nu au contestat calitatea reclamantului de titular al subventiei , nu au justificat  nici un drept asupra subventiei pentru teren, astfel ca reclamantul nu s-a imbogatit in detrimentul lor . Faptul ca  paratii- reclamanti reconventionali  au lucrat terenurile din litigiu  , nu determina restituirea sumei de 7000 lei , in temeiul imbogatirii fara justa cauza , intrucat nu sunt indeplinite conditiile prevazute de articolul 1345 din Codul Civil. Retine instanta ca paratii- reclamanti reconventionali s-au bucurat de fructele imobilelor cultivate , acestia recunoscand ca isi asigura traiul in urma cultivarii terenurilor si a cresterii animalelor.
          Pentru ansamblul acestor argumente , instanta va respinge aceasta cerere.
In ceea ce priveste stabilirea dreptului de retentie asupra imobilului din litigiu , in favoarea paratilor-reclamanti reconventionali O. I. si B. F., instanta retine urmatorul text de lege din Codul Civil
ART. 2.495
    Notiune
   " (1) Cel care este dator sa remita sau sa restituie un bun poate sa il retina cat timp creditorul nu isi executa obligatia sa izvorata din acelasi raport de drept sau, dupa caz, atat timp cat creditorul nu il despagubeste pentru cheltuielile necesare si utile pe care le-a facut pentru acel bun ori pentru prejudiciile pe care bunul i le-a cauzat.
    (2) Prin lege se pot stabili si alte situatii in care o persoana poate exercita un drept de retentie."
Ori , paratii -reclamanti reconventionali nu justifica nici un drept de creanta nascut din raportul juridic analizat de catre instanta , in sarcina reclamantului nu s-a stabilit nici o obligatie legata de bunul imobil din litigiu , motiv pentru care aceasta cerere va fi respinsa ca nefondata.
In baza considerentelor mai sus expuse, instanta va admite in parte actiunea reclamantului B. N. si va respinge cererea reconventionala formulata de paratii - reclamanti reconventionali B. F. si O. I., potrivit dispozitivului prezentei hotarari.
In ceea ce priveste cheltuielile de judecata, retinand  faptul ca paratii -  reclamanti reconventionali B. F. si O. I. au pierdut procesul, in conformitate cu prevederile art.453 Cod procedura civila, ii va obliga sa achite in solidar reclamantului - parat reconventional B. N. cheltuieli de judecata in valoare de 500 lei, reprezentand onorar avocatial, conform documentelor justificative depuse la dosar (fila 151), vazand pozitia lor procesuala si natura raporturilor juridice dintre ei , potrivit art. 455 din Codul de Procedura Civila.
In baza art.149 al.3 C.pr.civ., instanta va obliga reclamantul - parat reconventional B. N. sa plateasca in favoarea statului suma de 10 lei cu titlu de cheltuieli de judecata, reprezentand contravaloarea fotocopierii inscrisurilor anexate actiunii introductive de catre reclamant, intrucat reclamantul nu le-a depus in exemplare suficiente, contrar dispozitiilor articolului 149 din Codul de Procedura Civila, instanta dispunand din oficiu fotocopierea lor, in temeiul textului de lege mai sus indicat. 
In baza prevederilor art.18 din OUG 51/2008 conform carora "Cheltuielile pentru care partea a beneficiat de scutiri sau reduceri prin incuviintarea ajutorului public judiciar vor fi puse in sarcina celeilalte parti, daca aceasta a cazut in pretentiile sale. Partea cazuta in pretentii va fi obligata la plata catre stat a acestor sume.", instanta va obliga paratii - reclamanti reconventionali B. F. si O. I. la plata in favoarea Statului Roman a sumei de 1252,70 lei, cu titlu de contravaloare ajutor public al carui beneficiar a fost reclamantul - parat reconventional B. N.
In baza prevederilor art.19 al.1 din OUG 51/2008 conform carora "Daca partea care a beneficiat de ajutor public judiciar cade in pretentii, cheltuielile procesuale avansate de catre stat raman in sarcina acestuia.", instanta constata ca ajutorul public judiciar in cuantum de 2542,40 lei, ai carui beneficiari au fost paratii - reclamanti reconventionali B. F. si O. I., ramane in sarcina Statului Roman.

PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE

Respinge exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a paratelor N. B. E. D., N. B. N. P. si B. M., invocata de catre acestea prin intampinare.
Admite in parte actiunea civila formulata de reclamantul B. N., impotriva paratilor B. F., O. I., N. B. E. D., N. B. N. P., B. M.
            Respinge cererea reconventionala formulata de paratii - reclamanti reconventionali B. F. si O. I., impotriva reclamantului - parat reconventional B. N.
Obliga paratii - reclamanti reconventionali B. F. si O. I. sa lase reclamantului - parat reconventional in deplina proprietate si linistita posesie imobilul nr. top. 5923/2 inscris in CF _.. R., reprezentand casa si teren.
Obliga paratele N. B. E. D., N. B. N. P. si B. M. sa lase reclamantului - parat reconventional in deplina proprietate si linistita posesie imobilul nr. top. 5923/2 inscris in CF _.. R., reprezentand casa.
Dispune evacuarea paratilor - reclamanti reconventionali B. F. si O. I. si a paratelor N. B. E. D., N. B. N. P. si B. M., din imobilul situat in loc. R., nr_., jud. Bihor, identificat prin nr. top. 5923/2 inscris in CF _. R..
Obliga paratii - reclamanti reconventionali B. F. si O. I. , in solidar , sa achite reclamantului - parat reconventional B. N. suma de 500 lei cu titlu de cheltuieli de judecata, conform documentelor justificative depuse la dosar.
Obliga reclamantul - parat reconventional B. N. sa plateasca in favoarea statului suma de 10 lei cu titlu de cheltuieli de judecata, reprezentand contravaloare fotocopiere inscrisuri. 
Obliga paratii - reclamanti reconventionali B. F. si O. I. la plata in favoarea Statului Roman a sumei de 1252,70 lei, cu titlu de contravaloare ajutor public al carui beneficiar a fost reclamantul - parat reconventional B. N.
Ajutorul public judiciar in cuantum de 2542,40 lei, ai carui beneficiari au fost paratii - reclamanti reconventionali B. F. si O. I., ramane in sarcina Statului Roman.
Cu drept de apel in termen de 30 zile de la comunicare, care se depune la Judecatoria Beius si se judeca de Tribunalul Bihor.
Pronuntata in sedinta publica, astazi 26 noiembrie 2013.

       PRESEDINTE ,                                                    GREFIER ,
            C. D.M. - judecator                                                         D. S. Red.C.M.
Tehnored.S.D., 9ex.
10 decembrie  2013
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Proprietate privata

Exercitarea in mod abuziv a dreptului de proprietate. Schimbare destinatie imobil. Acordul coproprietarilor - Sentinta civila nr. 265 din data de 04.06.2014
Despagubiri pentru lipsa folosintei unei suprafete de teren. - Decizie nr. 520 din data de 29.05.2012
Reconstituirea dreptului de proprietate privata - Decizie nr. 483 din data de 26.05.2011
COMPARARE DE TITLURI . ADMISIBILITATE - Decizie nr. 348 din data de 29.10.2009
Revendicare imobiliara - Sentinta civila nr. 309 din data de 26.01.2011
Revendicare imobiliara - Sentinta civila nr. 385 din data de 27.01.2011
Uzucapiune - Sentinta civila nr. 135 din data de 19.01.2011
Actiune in constatare - Sentinta civila nr. 38 din data de 12.01.2011
Uzucapiune - Sentinta civila nr. 1227 din data de 24.11.2010
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 1220 din data de 24.11.2010
Obligatia de a face - Sentinta civila nr. 292 din data de 28.04.2010
Uzucapiune - Sentinta civila nr. 488 din data de 03.06.2010
Uzucapiune - Sentinta civila nr. 567 din data de 23.06.2010
Modificare titlu proprietate - Sentinta civila nr. 603 din data de 26.11.2008
Granituire - Sentinta civila nr. 49 din data de 20.01.2009
Legea nr. 10/2001 pana la solutionarea notificarii formulata de antecesorii reclamantilor, instrainarea imobilelor vizate este interzisa, indiferent de modalitatea instrainarii. Instrainarea prin licitatie si adjudecare nu este exclusa de la aplicarea tex - Decizie nr. 20 din data de 22.01.2014
Admisibilitatea actiunii unei persoane in contradictoriu cu Primarul – Mun. B pentru obligarea acestuia de intrare in legalitate privind emiterea de parat a autorizatiei de constructie in conditiile legii. - Decizie nr. 3432/R din data de 25.06.2013
Succesiune. Acceptare, prin formularea cererii pentru reconstituirea dreptului de proprietate - Decizie nr. 827/R din data de 20.04.2012
Societati comerciale. Societate pe actiuni. - Decizie nr. 10/Ap din data de 05.02.2009
Societate comerciala. Societate pe actiuni. Convocare A.G.A. In aprecierea calitatii unei persoane de a cere convocarea adunarii generale nu intereseaza daca acea persoana va putea si vota in acea adunare generala persoanei. Art.119 alin.3 si art... - Decizie nr. 4/Ap din data de 22.01.2009