InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Beius

pretentii

(Sentinta civila nr. 1049 din data de 12.09.2013 pronuntata de Judecatoria Beius)

Domeniu Pensii | Dosare Judecatoria Beius | Jurisprudenta Judecatoria Beius

Pe rol se afla judecarea cauzei civile privind pe reclamantul S.E.  . impotriva  paratului S. C.,avand ca obiect pretentii.
La apelul nominal facut in sedinta publica se prezinta: reprezentanta reclamantului,avocat C. M., paratul S.C personal si reprezentat de av. B.C., in baza delegatiei nr.. ,martorul R.A., lipsa fiind reclamantul.
Procedura de citare este legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de sedinta care invedereaza instantei ca la data de 9 iulie 2013, prin serviciul registratura al instantei, Inspectoratul de Politie al Judetului Bihor - Politia Municipiului Beius, a depus la dosar mandatul de aducere privind pe m. R. A., respectiv procesul verbal incheiat la data de 2 iulie 2013; la data de 12.09.2013, prin serviciul fax al instantei s-a depus la dosar de catre reclamant, o cerere de suplimentare a probatiunii testimoniale, solicitand audierea martorei P.S., inscris la care  a anexat copie de pe sentinta civila nr. _.iunie 2013 pronuntata de catre Judecatoria Beius in dosarul nr_.
Fata de cererea de suplimentare a probatiunii depusa la dosar de catre reclamant, arata ca nu are cunostinta de aceasta.
Instanta, fata de cererea de suplimentare a probatiunii, formulata de reclamant, avand in vedere termenul de judecata la care ne aflam precum si faptul ca reclamantul are aparator in cauza care a aratat ca nu a fost incunostintat de cele solicitate de catre reclamant, respinge cererea de suplimentare a probatiunii.
Se procedeaza la audierea martorului R. A, conform prevederilor art.196 C.pr.civ., sub prestare de juramant in forma prevazuta de art.193 al.1 C.pr.civ.,consemnarea facandu-se conform art.198 C.pr.civ., potrivit caruia martorul semneaza declaratia data, dupa ce a luat in prealabil cunostinta de continutul acesteia, declaratia fiind  atasata la dosarul cauzei.
Reprezentanta reclamantului, av. C.M., nu solicita alte probe.
Reprezentantul paratului, av. B.C.l, nu solicita alte probe.
Nemaifiind alte cereri de formulat sau probe de administrat, instanta considera cauza in stare de judecata, declara inchisa faza probatorie si acorda cuvantul pe fond:
Reprezentanta reclamantei av. C. M., solicita admiterea actiunii astfel cum a fost formulata si precizata; fara cheltuieli de judecata.
Reprezentantul paratului , av. B. C., solicita respingerea actiunii ca fiind neintemeiata si nefondata; cu cheltuieli de judecata reprezentand taxa timbru si onorariu avocat.  JUDECATORIA Asupra cauzei de fata, constata urmatoarele:
Prin actiunea inregistrata la instanta la data de 06 iulie 2012, sub dosar nr_../187/2012,  legal timbrata cu suma de 56,82 lei si  1,50 lei timbru judiciar, reclamantul S.E. a chemat in judecata pe paratul S.C. solicitand instantei ca prin hotararea ce va pronunta sa dispuna obligarea paratului la plata sumei de 1000 lei, cu titlu de pretentii.
In motivarea in fapt a actiunii,  s-a  aratat ca  in data de _ martie 2013, paratul S. C.a trimis o" reclamatie" C. N. de P, in care a afirmat ca reclamantul S. E.  nu este bolnav, astfel ca acesta nu este indreptatit sa beneficieze de pensie de boala.
Reclamantul a mentionat ca datorita acestei" reclamatii" a paratului, incepand cu data de 1 mai 2012, pensia i-a fost sistata, astfel ca nu a mai avut posibilitatea de asi asigura hrana, fiindu-i astfel prejudiciata sanatatea.
La data de 16.08.2012 reclamantul a depus la dosar o cerere prin care a solicitat acordarea ajutorului public judiciar, sub forma scutirii de la plata taxelor judiciare si asistenta juridica gratuita, iar la  data de 01.10.2012  a depus o cerere prin care a solicitat emiterea unei adrese catre Serviciul de Expertiza Medicala Oradea pentru a comunica instantei copia reclamatiei numitului S.C.., respectiv copia Deciziei prin care pensia de invaliditate a reclamantului a fost sistata.
De asemenea la data de 13.11.2012 reclamantul a depus la dosar un inscris prin care a aratat ca singurul sau venit lunar este o pensie de invaliditate in valoare de 439 lei, din care 100 lei plateste pensie de intretinere, iar restul sumei de 339 lei o foloseste pentru necesarul de resurse pentru consumul curent si a depus Declaratia autentificata sub nr. ../..2012, chitanta nr. _./22.10.2012, Ordinul de retragere numerar din data de 15.10.2012 emis de Cec Bank, factura nr. _./18.09.2012 emisa de RCS & RDS S.A., adresa emisa de Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii Bucuresti.
Astfel, prin Incheierea data in camera de consiliu din data de 22 noiembrie 2012, a fost admisa cererea de acordare a ajutorului public judiciar, formulata de catre petentul-reclamant  S. E. si s-a dispus scutirea sa de la ½ din cuantumul total al sumei reprezentand taxa judiciara de timbru si timbru judiciar cat si scutirea de la ½ din cuantumul total al sumei reprezentand onorariu avocat ales. 
Urmare a solicitarii instantei, la data de 27.11.2012, Casa  Locala de Pensii Beius a depus la dosar  adresa nr_./21.11.2012 prin care a aratat ca dl.S. E. figureaza in evidentele acestora cu dosarul de pensie nr.51894 si a mentionat ca pensia acestuia a fost sistata in baza adresei nr__./24.04.2012 emisa de Serviciul de Expertiza Medicala Oradea, iar la data de 28.11.2012, reclamantul a depus la dosar cerere de recuzare, aspect fata de care respectiva cauza a  fost scoasa de pe rol in vederea solutionarii acesteia.
 Prin Incheierea data in camera de consiliu din data de 08.01.2013, a fost anulata ca netimbrata cererea  de  recuzare  formulata  de  catre reclamantul S. E..
La data de 28.03.2013, prin registratura, paratul a depus la dosar un inscris prin care a solicitat acordarea ajutorului public judiciar sub forma asistentei juridice. 
La termenul de judecata din data de 28.03.2012, reprezentanta reclamantului a aratat ca a luat legatura cu reclamantul si acesta a solicitat acordarea unui nou termen de judecata, dupa data de 15.04.2013,  pentru a achita suma de 43 lei taxa judiciara de timbru si 1,50 lei timbru judiciar, avand in vedere ca dupa aceasta data primeste pensia.
 Prezent in instanta, paratul S. C. personal, a sustinut verbal inscrisul depus la dosar si a aratat ca solicita acordarea ajutorului public judiciar sub forma asistentei juridice.
La data de 25.04.2013 reclamantul a depus precizare de actiune, prin care a solicitat obligarea paratului la plata sumei de 2.600 lei, din care suma de 1.300 lei reprezinta pensia reclamantului pe lunile mai, iunie si iulie si suma de 300 euro (aproximativ 1.300 lei) reprezinta suma imprumutata de catre reclamant in vederea cumpararii alimentelor necesare supravietuirii sale
In motivarea in fapt a acestei precizari, reclamantul a aratat ca suma de 2600 lei reprezinta  pensia sa pentru lunile mai, iunie si iulie, iar suma de 300 euro reprezinta imprumutul pe care l-a facut  pentru a-si cumpara alimentele necesare supravietuirii, in urma sistarii pensiei.
In sedinta publica din data de 25 aprilie 2013, reprezentanta reclamantului a depus la dosar dovada achitarii taxei judiciare de timbru in valoare de 43 lei, timbru judiciar de 0,30 lei si dovada achitarii sumei de 100 lei, reprezentand onorariu partial asistenta judiciara gratuita si a  sustinut  verbal  precizarea de actiune depusa de catre reclamant.
Prezent in instanta, paratul a aratat ca renunta la cererea de acordare ajutor public judiciar, formulata la data de 28.03.2013.
 Tot la acest termen, avand in vedere ca prin precizarea de actiune, depusa pentru data de azi, reclamantul si-a majorat pretentiile fata de parat, instanta  a pus in discutie necesitatea depunerii la dosar a unei note de timbraj si achitarea taxei judiciare si a timbrului judiciar aferente acestei sume, astfel reprezentanta reclamantului a aratat ca se va conforma dispozitiilor instantei in acest sens, iar paratul  a aratat ca nu se opune.
Astfel, la data de 22.05.2013 reclamantul a depus la dosar nota de timbraj si dovada achitarii taxei de timbru in suma de 56,82 lei si timbru judiciar de 1,50 lei.
La data de 24.05.2013, paratul a depus un inscris, prin care solicita respingerea actiunii reclamantului.
 La termenul de judecata din data de  30 mai 2013 reprezentanta reclamantului a sustinut actiunea astfel cum a fost formulata si precizata, iar in probatiune a solicitat emiterea unei adrese catre Casa Judeteana de Pensii Bihor, pentru a comunica instantei, in copie, reclamatia depusa de catre parat, adresa prin care reclamantul a fost chemat la reexaminarea medicala si decizia emisa in acest sens.
Prezent in instanta, paratul a recunoscut faptul ca a cerut reexaminarea medicala a reclamantului in data de 3 martie 2012 cu toate ca reclamantul, oricum era programat pentru aceasta reexaminare in luna aprilie 2012 si in probatiune, a solicitat sa se dispuna o noua reexaminare medicala a reclamantului, avand in vedere acesta consuma bauturi alcoolice, desi sufera de pancreatita, in acest fel inrautatindu-si starea de sanatate.
La data de 17.06.2013 Casa Judeteana de Pensii Bihor a depus la dosar adresa nr. _/10.06.2013.
In cauza a fost incuviintata si administrata proba testimoniala fiind audiat in calitate de  martor numitul R. A., propus de catre reclamantul S.E
Analizand actiunea de fata prin prisma motivelor formulate si a probelor administrate, instanta retine urmatoarele:
Prin Decizia nr_.4/3.07.2012 Casa Locala de Pensii Beius a dispus sistarea drepturilor de pensie a reclamantului , incepand cu data de __, ca urmare a adresei Serviciului de Expertiza Medicala a Capacitatii de Munca  Bihor , deoarece reclamantul a fost citat pentru data de _. in vederea expertizarii medicale a capacitatii de munca si nu s-a prezentat.
Aceasta citatie a fost emisa ca urmare a reclamatiei depuse de catre paratul S. C.,dar si de catre numitul S. I. V. L.la data de 9.03.2012.
Dar reclamantul nu s-a prezentat nici in data de __ cand era programat la revizuirea anuala , aceasta programare fiind la o diferenta de cateva zile de cea stabilita in urma reclamatiei paratului.
In conformitate cu dispozitiile  art. 62 alin 1  din Legea 19/2000 actualizata  pensionarii de invaliditate sunt supusi revizuirii medicale, in functie de afectiune, la intervale de 6 - 12 luni, pana la implinirea varstelor standard de pensionare, la termenele stabilite de casele teritoriale de pensii, in cazul de fata acest termen fiind stabilit la data de 4.04.2012.
Serviciul de Expertize a trimis adresa catre Casa Locala de Pensii Beius numai la data de  24.04.2012 , respectiv dupa ce  reclamantul nu s-a prezentat nici la primul termen si nici la cel de al doilea termen  la care era programat conform dispozitiilor legale.
In aceste conditii instanta considera  ca este culpa reclamantului ca nu s-a prezentat  la Serviciul de expertize in nici una din zilele in care a fost programat si citat si mai cu seama in data de 4.04.2012 ,cand avea obligatia legala de a se prezenta, adresa acestui serviciu pentru sistarea pensiei fiind ulterioara acestei date ,respectiv, 24.04.2013.
In ce priveste sumele de bani pe care reclamantul le solicita, respectiv pretentiile ca urmare a pensiilor pe care nu le-a incasat si suma de 300 de euro pe care ar fi imprumutat-o, din probele administrate rezulta fara dubii culpa reclamantului pentru sistarea pensiei , iar din depozitia martorului audiat in cauza, rezulta ca acesta l-a imprumutat pe reclamant cu aceasta suma fara sa cunoasca motivul ,iar imprumutul a fost acordat in cursul anului 2013 si nu 2012, an in care reclamantul a avut pentru o perioada sistata pensia.
Retinand culpa exclusiva a reclamantului pentru sistarea pensiei  si avand in vedere principiul conform caruia nimeni nu poate invoca propria sa culpa in sustinerea intereselor sale , respectiv nimeni nu poate obtine foloase  ca urmare a propriei vine si nici nu se poate apara folosind un astfel de temei , instanta va respinge actiunea reclamantului si il va obliga pe acesta la plata cheltuielilor de judecata catre parat,cheltuieli constand in onorariu avocat conform actelor de la dosar.

PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE Respinge actiunea reclamantului  S. E., . impotriva paratului S.C. asa cum a fost precizata.
           Obliga pe reclamant la plata catre parat a sumei de 200 lei cheltuieli de judecata.
            Cu apel in 15 zile de la comunicare.
  Pronuntata in sedinta publica azi  12.09.2013.
PRESEDINTE,                                               GREFIER,
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Pensii

LITIGIU DE ASIGURARI SOCIALE. CUMULUL PENSIEI DE INVALIDITATE GRADUL III CU INDEMNIZATIA AFERENTA UNEI FUNCTII PUBLICE. CONTESTATIE DECIZIE DEBIT - Sentinta civila nr. 6617/97/2010 din data de 18.04.2011
Litigiu de asigurari sociale. Contestarea deciziei de respingere a cererii privind acordarea pensiei de serviciu in baza Legii nr.303/2004. Decizie de debit emisa de Casa de Pensii pentru recuperarea diferentelor de pensie. - Sentinta civila nr. 334/LM/2011 din data de 22.02.2011
Litigiu de asigurari sociale. Recalcularea pensiei prin valorificarea veniturilor realizate in acord global, in raport de considerentele Deciziei Inaltei Curti de Casatie si Justitie nr. 30/2009 - Sentinta civila nr. 1567LM/2010 din data de 02.11.2010
CUMULUL PENSIEI CU SALARIUL - Sentinta civila nr. 282/LM/2010 din data de 10.12.2010
PENSIE DE INVALIDITATE. POSIBILITATEA CUMULARII CU VENITURI REALIZATE DIN PRESTAREA UNEI ACTIVITATI IN BAZA UNUI CONTRACT INDIVIDUAL DE MUNCA. - Sentinta civila nr. 980/LM/2009 din data de 14.05.2009
Contestatie decizie de pensionare - Sentinta civila nr. 1180/LM/2007 din data de 28.12.2007
1. Decizie de stabilire a pensiei de serviciu in baza Legii nr. 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea. Conditii de acordare. - Decizie nr. speta 9 din data de 14.01.2008
4. Anulare Decizie pentru stabilirea pensiei pentru limita de varsta si munca depusa. Valorificarea indemnizatiei de conducere conform inregistrarilor din carnetul de munca. - Sentinta civila nr. speta 8 din data de 14.01.2008
Contestatie impotriva deciziei de revizuire a pensiei - Sentinta civila nr. 413 din data de 29.03.2012
Recalcularea pensiei cu luarea in calcul al veniturilor obtinute in acord global - Sentinta civila nr. 643 din data de 07.05.2012
Anulare decizie de debit emisa ca urmare a cumulului pensiei de invaliditate de gr. III. cu alte venituri. - Sentinta civila nr. 496 din data de 23.04.2012
Sume retinute din pensie reprezentand contributie de asigurari sociale in procent de 5.5%. - Sentinta civila nr. 405 din data de 21.04.2011
Contestatie impotriva Deciziei de pensionare - Sentinta civila nr. 230 din data de 01.03.2011
Abandon de familie. Modificarea sanctiunii in apel. - Decizie nr. 147 din data de 26.04.2010
Abandon de familie .Achitarea debitului restant la plata contributiei la pensia de intretinere in timpul procesului ,Suspendarea conditionata a executarii pedepsei - Decizie nr. 133 din data de 19.04.2010
Contestatie impotriva deciziei de recalculare a pensiei de serviciu - Sentinta civila nr. 1187 din data de 18.11.2010
Pensii - Sentinta civila nr. 629 din data de 17.07.2010
Pensii - Sentinta civila nr. 118 din data de 27.01.2011
Transformare pensie de serviciu in pensie de asigurari sociale - Sentinta civila nr. 1253 din data de 30.11.2010
Ajutor acordat militarilor la cu ocazia trecerii in rezerva - Sentinta civila nr. 1174 din data de 18.11.2010