InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Bistrita

Actiunea civila in procesul penal este guvernata de principiul disponibilitatii prin urmare inculpatul pentru care s-a retinut circumstanta atenuanta a provocarii va fi obligat la repararea integrala a prejudiciului cauzat prin infractiune daca decla...

(Sentinta penala nr. 1240/2011 din data de 30.05.2012 pronuntata de Judecatoria Bistrita)

Domeniu Infractiuni prevazute in legi si decrete | Dosare Judecatoria Bistrita | Jurisprudenta Judecatoria Bistrita


SP nr.1240/22.09.2011

Actiunea civila in procesul penal este guvernata de principiul disponibilitatii prin urmare inculpatul pentru care s-a retinut circumstanta atenuanta a provocarii va fi obligat la repararea integrala a prejudiciului cauzat prin infractiune daca declara ca este de acord cu aceasta.

       Prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Tribunalul B-N nr. 323/P/2011, inregistrat la Judecatoria B sub dosar nr. 6435/190/2011 a fost trimis in judecata inculpatul AN, pentru comiterea infractiunii de vatamare corporala grava  prev. de art. 182, al. 2 C.penal cu aplic. art. 73, lit. b, C.penal.
In fapt, s-a retinut ca inculpatul este tatal partii vatamate ANS si locuieste in localitatea S, jud. B-N.
In seara zilei de 30.03.20l1, in jurul orelor 21,45 intre AA sotia inculpatului si AR, nora sa s-au iscat unele discutii telefonice bazate pe replici mai dure generate de la avere si mosteniri. Aceasta 1-a determinat pe ANS sa se deplaseze la domiciliul parintilor sai pentru a cere socoteala. Dupa ce a ajuns la casa parintilor, pe fondul si al consumului de alcool, partea vatamata a inceput sa-1 impinga si sa-l loveasca pe tatal sau.
Inculpatul a scapat din agresiune s-a retras in bucatarie iar de pe masa a luat un cutit si i-a aplicat o lovitura fiului cu cutitul in abdomen dupa care scandalul a luat sfarsit.
Partea vatamata a fost transportata la Serviciul de urgenta al Spitalului judetean B-N pentru acordarea de ingrijiri medicale, ramanand internata in perioada 30.03. - 12.04.2011 in cadrul Spitalului judetean B-N; partea vatamata a prezentat leziuni traumatice care s-au putut produce prin lovire cu corp taietor - intepator ca de exemplu cutit; leziunile au necesitat 30 - 35 zile de ingrijiri medicale pentru vindecare; leziunile suferite intrunesc caracteristicile medico-legale ale notiunii de punere in primejdie a vietii si pot data din data de 30.03.2011.
In timpul cercetarilor partile au realizat o impacare astfel ca partea vatamata ANS a refuzat sa dea vreo declaratie, neavand vreo pretentie penala sau civila.
Date fiind modalitatea si imprejurarile in care s-a comis fapta, respectiv ca inculpatul a fost atacat si lovit de fiul sau, urmeaza a se face aplicarea circumstantei atenuante a provocarii prev. de art.73, lit.b din Codul penal.
Asa cum rezulta din adresa (fila 47, 48) Spitalul judetean de urgenta B se constituie parte civila cu suma de 3.380,00 lei reprezentand cheltuielile de spitalizare pentru perioada internarii partii vatamate respectiv 30.03 -12.04.2011 iar Serviciul de Ambulanta  Judetean B-N se constituie  parte civila cu suma de 327,80 lei.
            Cutitul cu care inculpatul a lovit a fost ridicat de catre organele de politie urmand ca sa se dispuna confiscarea acestuia.
           In cursul efectuarii urmaririi penale, inculpatul a  declarat ca recunoaste si regreta faptele comise iar la termenul de judecata din data de 9 august 2011 a recunoscut in totalitate faptele retinute in actul de sesizare, a declarat ca este de acord sa plateasca suma solicitata de partea civila si a solicitat, in baza dispozitiilor art.320 ind.1 din C.p.p., judecarea cauzei in baza probelor administrate in faza de urmarire penala. 
            Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele :
In seara zilei de 30.03.20l1 in jurul orelor 21,45, intre AA, sotia inculpatului, si AR, sotia partii vatamate si nora sa, s-au iscat unele discutii telefonice motiv pentru care partea vatamata A N S s-a deplasat la domiciliul parintilor sai pentru a cere socoteala; ajuns acolo, acesta a inceput sa-1 impinga si sa-l loveasca pe inculpat, care este tatal sau. Inculpatul a scapat din agresiune s-a retras in bucatarie iar de pe masa a luat un cutit si i-a aplicat o lovitura fiului cu cutitul in abdomen.
Partea vatamata a fost transportata la Serviciul de urgenta al Spitalului judetean B-N pentru acordarea de ingrijiri medicale si a ramas internata in perioada 30.03.2011 - 12.04.2011. Din actele medicale rezulta ca a prezentat leziuni traumatice care s-au putut produce prin lovire cu corp taietor - intepator ca de exemplu cutit; leziunile au necesitat 30 - 35 zile de ingrijiri medicale pentru vindecare si intrunesc caracteristicile medico-legale ale notiunii de punere in primejdie a vietii.
            Partea vatamata nu a formulat pretentii civile insa s-au constituit parti civile Spitalul Judetean de Urgenta B cu suma de 3.380,0 lei si Serviciul de Ambulanta Judetean B-N cu suma de 327,80 lei.
Starea de fapt mentionata mai sus s-a retinut in urma coroborarii tuturor probelor in cauza si anume : procesul verbal de sesizare din oficiu (fila 5); procesul verbal de cercetare la fata locului si plansa foto aferenta (fila 6 - 18) ; raportul de constatare medico - legala (fila 23) ; declaratiile martorilor A R (fila 27) ; AA (fila 29) ; AAR (fila 23); BO (fila 35).
              Prezent in fata instantei, inculpatul a recunoscut integral fapta savarsita si a declarat ca regreta producerea acesteia.
         Fapta inculpatului de a produce leziuni traumatice asupra partii vatamate, prin lovire cu un cutit, ce au necesitat 30-35 zile de ingrijiri medicale si care au pus in pericol viata acesteia, sub stapanirea unei puternice tulburari sau emotii, determinata de provocarile partii vatamate, concretizate in lovituri aplicate si agresiuni, fapta  recunoscuta de catre acesta, savarsita cu vinovatie, intruneste, in drept elementele constitutive ale infractiunii de vatamare corporala grava, comisa in stare de provocare, fapta  prev. de art. 182 alin. 2  Cod penal, cu aplic. art. 73 lit. b Cod penal pentru care instanta il va condamna la pedepsa de 6 luni inchisoare, procedand la retinerea circumstantei atenuante legale prev. de art. 73 lit. b Cod penal,  raportat la art.76 lit.d C. pen. precum si a prev.art.320 ind.1 din C.proc.pen.
       La individualizarea pedepsei, instanta a avut in vedere criteriile generale de individualizare prev. de art. 72 Cod penal, respectiv pericolul social concret al faptei, persoana inculpatului, limitele speciale prev. de lege pentru fapta comisa reduse cu o treime prin aplicarea prev.art.320 ind.1 din C.proc.pen, imprejurarile concrete ale comiterii faptei, starea de provocare, lipsa antecedentelor penale, varsta inculpatului, faptul ca a recunoscut fapta inca din faza urmaririi penale si ca a declarat ca este de acord sa plateasa despagubirile solicitate de institutiile sanitare dar si consecintele faptei materializate in leziunile traumatice suferite, numarul zilelor de ingrijiri medicale necesitate pentru vindecare precum si faptul ca s-a pus in primejdie viata partii vatamate.
        Apreciind ca scopul pedepsei poate fi atins chiar fara privare de libertate (inculpatul a intrat pentru intaia data sub incidenta legii penale, recunoscandu-si sincer vinovatia) si, constatand indeplinite conditiile prev.de art.81 Cod penal, instanta va dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei inchisorii si, implicit a pedepselor accesorii conform art.71 al.5 Cod penal, stabilind un termen de incercare de 2 ani si 6 luni, potrivit art.82 Cod penal.
       Totodata, instanta va pune in vedere inculpatului prevederile art. 83 alin. 1 C.penal conform carora daca in cursul termenului de incercare cel condamnat a savarsit din nou o infractiune, pentru care s-a pronuntat o condamnare definitiva chiar dupa expirarea acestui termen, instanta revoca suspendarea conditionata, dispunand executarea in intregime a pedepsei, care nu se contopeste cu pedeapsa aplicata pentru noua infractiune.
       In baza art. 71 Cod penal instanta va interzice inculpatului drepturile prevazute de art. 64 alin. 1 lit. a teza a II-a si b Cod penal, iar in temeiul art. 71 alin. 5 Cod penal va suspenda executarea pedepselor accesorii pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei principale.
Instanta va lua act ca partea vatamata A N S , domiciliat in B, sat S,  judetul B-N, nu s-a constituit parte civila in cauza.
In baza art.313 din Legea nr.95/2006 modificata prin OUG nr.72/2006,il va obliga pe inculpat sa plateasca in favoarea partii civile-Spitalul Judetean de Urgenta B-N, suma de 3.380 lei, cu titlu de despagubiri civile, reprezentand cheltuielile de spitalizare ale partii vatamate A N S, internata in perioada 30.03.2011-12.04.2011, iar in favoarea partii civile Serviciul de Ambulanta  Judetean B-N  suma de 327,80 lei reprezentand contravaloare serviciilor medicale si de urgenta si transport medical asistat.
     In baza art. 7 din Legea nr. 76/2008, se va dispune prelevarea probelor biologice de la inculpat, dupa ramanerea definitiva a hotararii de condamnare.
          In baza art.118 lit.b din Codul penal instanta va dispune confiscarea de la inculpat a cutitului folosit la comiterea faptei.
         In baza art.191 alin.1 Cod proc.penala, il va obliga pe inculpat sa plateasca, in favoarea statului, suma de 400 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare din care 200 lei onorariu avocat din oficiu.

SP nr.1240/22.09.2011
1
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Infractiuni prevazute in legi si decrete

Vatamare corporala din culpa - Decizie nr. DP262/A/2008 din data de 31.03.2009
Plangere 278 Cpp - Sentinta penala nr. Sp263/2008 din data de 31.03.2009
TRAFIC DE DROGURI - Hotarare nr. 46 din data de 22.04.2015
Trafic interna?ional de droguri de risc - Sentinta penala nr. 9 din data de 22.01.2014
trafic interna?ional de droguri de risc - Sentinta penala nr. 9 din data de 22.01.2014
trafic interna?ional de droguri de risc - Hotarare nr. 9 din data de 22.01.2014
Evaziune fiscala. Folosirea cu rea credinta a bunurilor societatii in interesul propriu al administratorului - Sentinta penala nr. 47 din data de 31.12.2013
Trafic de persoane. Schimbarea incadrarii juridice. Inlaturare agravanta - Sentinta penala nr. 17 din data de 31.12.2013
Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de o persoana care are o inhibatie alcoolica peste 0,8g/l alcool pur in sange. Corecta apreciere a probelor privind determinarea valorii alcoolemiei . - Decizie nr. 70 din data de 23.02.2011
Evaziune fiscala ; Fals intelectual la legea contabilitatii ; Fals in inscrisuri sub semnatura privata ; Spalare de bani ; - Sentinta penala nr. 171 din data de 22.10.2008
Trafic de persoane . Schimbarea incadrarii juridice din forma simpla in forma continuata a infractiunii [legea 678 / 2001 ] - Sentinta penala nr. 40 din data de 19.02.2010
Reproducerea neautorizata pe sisteme de calcul a programelor de calculator piratate .Suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere .Obligarea inculpatului la plata contravalorii drepturilor de autor - Sentinta penala nr. 166 din data de 08.09.2010
Plangere impotriva rezolutiei / ordonantei procurorului de netrimitere in judecata .Inexistenta faptei de reproducere fara drept a unui model industrial [ legea 129/1992 ] - Sentinta penala nr. 180 din data de 28.10.2009
Executare lucrari de construire fara autorizatie Suplimentarea probatoriului .Trimiterea cauzei la procuror in vederea inceperii urmaririi penale - Decizie nr. 169 din data de 10.05.2010
Repunerea inculpatului in termenul de apel Desfiintarea in apel a hotararii si trimiterea cauzei spre rejudecare pentru nelegala citare a inculpatului - Decizie nr. 237 din data de 27.09.2010
Contestatie la executare [art 461 cpp] Inadmisibilitatea invocarii viciilor de procedura pe calea contestatiei la executare .Respingerea in recurs, a contestatiei la executare - Decizie nr. 181 din data de 17.05.2010
Trafic de droguri [ legea nr 143 / 2000 ] . Gradul de pericol social al faptei luat in considerare la individualizarea judiciara a pedepsei - Sentinta penala nr. 108 din data de 14.05.2010
Infractiunea de conducere autovehicul neinmatriculat si infractiunea de conducere a unui autovehicul cu numere false de inmatriculare . Concurs de infractiuni - Decizie nr. 155 din data de 21.05.2010
Taiere fara drept de arbori din fondul forestier si furt. Incadrare juridica in functie de R.I.L. 12 / 2008. Individualizarea pedepsei si latura civila - Decizie nr. 14 din data de 21.01.2010
Comert electronic . Legea 365/2002. Individualizare pedeapsa. - Decizie nr. 22 din data de 01.02.2010