InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Buzau

SOLUTIONARE ACTIUNE CIVILA FORMULATA DE ALTE PERSOANE (COLATERALI)

(Sentinta penala nr. din data de 07.01.2010 pronuntata de Judecatoria Buzau)

Domeniu Chemare in judecata (actiuni, cereri) | Dosare Judecatoria Buzau | Jurisprudenta Judecatoria Buzau

Prin Rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Buzau nr. ... din ..., inregistrat pe rolul acestei instante sub nr. ... din ...,  s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a inculpatului NDV pentru savarsirea infractiunii de ucidere din culpa, infractiune prevazuta de art. 178, alin. 1, Cod penal.
Prin actul de sesizare a instantei se retine ca inculpatul NDV la data de 14.03.2008, a condus imprudent autoutilitara marca Fiat Doblo cu numar de inmatriculare ...., pe DN 2B, in comuna Galbinasi si a lovit din spate bicicleta pe care se deplasa victima IN, provocand decesul acesteia.
In cauza a fost introdus in calitate de reprezentant al partii vatamate-minor IV, numitul IC. In dovedirea calitatii de reprezentant legal, IC a depus la dosarul cauzei  Sentinta civila nr. ... a Tribunalului Buzau prin care s-a dispus plasamentul  copilului IV si Dispozitia nr. .... prin care s-a instituit curatela pentru minor si asiguratorul de raspundere civila auto, SC ALLIANTZ TIRIAC ASIGURARI SA, in baza politiei RCA-..., valabila de la 18.07.2007 si pana la 17.07.2008 (fila 56).
Fiul victimei, minorul IV, s-a constituit parte civila printr-un inscris depus la dosarul cauzei (fila) cu suma de 700 lei cu titlu de prestatie periodica lunara, incepand de la data decesului (...) si pana la majorat si cu suma de 150.000 lei daune morale.
IC, fratele victimei, s-a constituit parte civila printr-un inscris depus la dosarul cauzei (fila) cu suma 13.000 lei despagubiri civile pentru daune materiale reprezentand cheltuieli de inmormantare si pomeni pana la 1 an si 100.000 lei daune morale.
     Partea civila IC a depus la dosarul cauzei, in sustinerea laturii civile: cupon de pensie,  decizie privind acordarea pensiei de urmas pentru IV, copia carnetului de munca si a contractului individual de munca ale victimei IN si bonuri fiscale de achizitie alimente.
Audiat in cauza, inculpatul a recunoscut savarsirea faptei pentru care este trimis in judecata si a descris pe scurt modalitatea  producerii acesteia, in sensul ca nu a observat biciclistul de la distanta, l-a observat cu cateva momente inainte de impact si nu isi explica ce s-a intamplat de nu a observat biciclistul cu mai mult timp inainte.
In circumstantiere, inculpatul a depus la dosarul cauzei, adeverinta de student, anul II, la Universitatea Spiru Haret si declaratie conventie de plata a unor despagubiri catre partea civila IC.
In cauza, pe latura civila au fost audiati la propunerea partii civile IC, urmatorii martori:CTC, PI, DT si DD.
Analizand intregul material probator administrat in cauza, respectiv      declaratiile inculpatului date in cauza, declaratia martorului data in faza de urmarire penala, procesul verbal de cercetare la fata locului, raportul de expertiza tehnica auto judiciara, raportul medico-legal de necropsie si caracterizarea inculpatului prezentata in cuprinsul actului de sesizare, instanta  retine urmatoarele:
La  data de  14. 03. 2008, in jurul  orelor  09,15- 09,30, inculpatul NDV  conducea  autoutilitara  marca Fiat Doblo, proprietatea  partii responsabile SC Pedrollo SRL,  pe D.N 2B , in com  Galbinasi, in  directia Braila - Buzau.
Sectorul  pe drum  pe  care s-a  produs accidentul  se afla  la iesirea  din localitatea Galbinasi, este  in aliniament, fara declivitati, cu imbracaminte asfaltica, uscata, in  latime  totala de 7 m. Circulatia se desfasoara  in ambele  sensuri pe  cate  o  banda. Axul  drumului  este marcat longitudinal discontinuu  si exista acostamente delimitate  prin marcaj continuu.
In apropierea km 15 + 630 m, pe  fondul  neatentiei, autoutilitara condusa  de inculpat, cu o  viteza de 97km /h,  a lovit  cu partea  frontala dreapta  din zona  farului, suportul din stanga al portbagajului unei biciclete pe  care  se deplasa  victima IN. Bicicleta  circula  in  acelasi sens cu autoturismul, pe  marginea carosabilului.
Victima  a fost rasturnata  pe capota  motorului, iar  bicicleta a  fost aruncata in  dreapta, pe  taluzul santului lateral.  Victima a spart cu capul  parbrizul autoutilitarei, apoi a fost proiectata  inainte  spre  dreapta, cazand  in sant.
Decesul victimei, IN, s-a  produs  pe  loc. Moartea a  fost  violenta si  s-a  datorat  dilacerarii cerebrale si de trunchi cerebral, in cadrul  unui politraumatism  cu ruptura  completa de aorta toracica si alte leziuni viscerale grave ale organelor  toraco - abdominale.  Leziunile  s-au  produs  in  urma accidentului rutier si  au  legatura  de  cauzalitate  directa, neconditionata cu  decesul, asa cum rezulta din concluziile  raportul medico-legal de  necropsie.
Situatia de fapt astfel retinuta s-a stabilit prin coroborarea declaratiilor inculpatului cu declaratia martorului  SM, care a vazut in parte accidentul produs si cu toate celelalte probe administrate in cauza, respectiv concluziile raportului de expertiza tehnica auto judiciara din care rezulta ca victima,in calitatea sa de biciclist, nu a incalcat nicio regula de circulatie, iar conducatorul auto, inculpatul din prezenta cauza, a circulat cu o viteza superioara celei legale (70 km/h), incalcand astfel prevederile art. 50, alin.1 si art. 50, alin.4 din OUG nr. 195/2002 si a dat dovada de neatentie in conducere, incalcand prevederile art. 148, pct. 8 din Regulamentul de aplicare a OUG nr. 195/2002.
In drept, fapta inculpatului care a condus autoutilitara marca Fiat Doblo cu numar de inmatriculare ..., pe DN 2B, in comuna Galbinasi cu o viteza superioara celei legale si imprudent,  ocazie cu care a lovit din spate bicicleta pe care se deplasa victima IN, provocand decesul acesteia, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de ucidere din culpa prevazuta de art. 178, alin.1 si 2, Cod penal.
Fata de situatiile de fapt si de drept retinute, instanta, retinand vinovatia inculpatului NDV il va condamna pe acesta, in baza art. 178, alin.1 si 2, Cod penal, la o pedeapsa de  10 luni inchisoare pentru  infractiunea de ucidere din culpa savarsita in dauna victimei IN, in data de 14.03.2008.
La dozarea pedepsei instanta a avut in vedere criteriile generale de individualizare a pedepsei prevazute de art. 72, Cod penal  si anume: limitele de pedeapsa prevazute de textul de lege incriminator, imprejurarile savarsirii faptei, gradul de pericol social concret al faptei generat de urmarile acesteia, de regulile de circulatie incalcate, dar si persoana inculpatului care a avut o pozitie sincera pe toata durata desfasurarii procesului penal, recunoscand savarsirea faptei, aflandu-se la prima incidenta cu legea penala.
Fata de pozitia sincera a inculpatului, de faptul ca a despagubit in parte urmasul victimei, contribuind, in masura posibilitatilor la repararea prejudiciului produs de moartea victimei, instanta a retinut in favoarea inculpatului circumstantele atenuante  prevazute de art. 74, alin. 1, lit.a si c, Cod penal si a dat eficienta dispozitiilor art. 76, alin. 1, lit.c, Cod penal, coborand pedeapsa sub minimul special prevazut de lege.
In baza art. 71, Cod penal si a dispozitiilor Deciziei CEDO din cauza Hirst contra Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord instanta va interzice inculpatului pe durata executarii pedepsei ca pedeapsa accesorie,  doar drepturile prevazute de art. 64, alin.1, lit.a, teza a II-a (dreptul de a fi ales), si lit. b, c, Cod penal.
In ceea ce priveste modalitatea de executare a pedepsei, instanta apreciaza ca scopul acesteia poate fi atins si fara executarea acesteia in regim de detentie, deoarece inculpatul se afla la prima incidenta cu legea penala, a realizat pericolul faptei sale, este student anul II la Universitatea Spiru Haret si fiind indeplinite conditiile prevazute de art. 81,Cod penal va dispune suspendarea conditionata a  executarii pedepsei   pe durata unui termen de incercare de 2 ani si 10 luni, stabilit in conditiile art. 82, Cod penal.
In baza art. 71, alin. 5, Cod penal instanta va dispune suspendarea executarii pedepsei accesorii aplicata inculpatului, prevazuta de art. 64, alin.1, lit.a, teza a II-a, b, c, Cod penal,  pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei.
In baza art. 359, Cod procedura penala, instanta va atrage atentia inculpatului cu privire la dispozitiile art. 83 si art. 84, Cod penal a caror nerespectare poate atrage revocarea suspendarii conditionate a pedepsei aplicate prin prezenta sentinta si executarea ei alaturi de o noua pedeapsa aplicata pentru o alta infractiune savarsita cu intentie inauntrul termenului de incercare sau pentru neindeplinirea obligatiilor civile stabilite prin prezenta hotarare pana la expirarea termenului de incercare, situatie in care instanta va dispune revocarea suspendarii executarii pedepsei.
     Cu privire la actiunea civila,  partea civila, IC, fratele victimei, s-a constituit parti civile cu suma de 13.000 lei, reprezentand daune materiale legate de cheltuielile de inmormantare si de pomenirile ulterioare, conform obiceiurilor locului, pentru victima IN si cu suma de 100.000 lei despagubiri civile pentru daune morale.
     In dovedirea pretentiilor sale partea civila a depus la dosarul cauzei inscrisuri, bonuri fiscale  din perioada 15.03.2008-05.06.2008 (filele ...), care dovedesc achizitionarea de alimente, imbracaminte si alte materiale necesare inhumarii si au solicitat audierea martorilor CTC si PI, participanti directi la pregatirile de inmormantare si pomenirile ulterioare.
     Instanta, analizand materialul probator administrat in cauza, in latura civila, retine ca partea civila IC a efectuat cheltuieli legate de inhumarea si pomenirile ulterioare ale victimei IN asa cum rezulta din bonurile fiscale aflate  la dosarul cauzei, care dovedesc achizitionarea de alimente, imbracaminte si alte materiale necesare inhumarii si pomenirilor ulterioare. Din declaratiile martorilor CTC si PI, participanti directi la pregatirile de inmormantare si pomenirile ulterioare, a rezultat ca partea civila a organizat pomeniri in afara pomenirii de la inmormantare si la  6 saptamani,  3 luni, 6 luni, 9 luni si 1 an, pomeniri la care au participat un numar insemnat de persoane, si la care s-au cheltuit sume cuprinse intre 500 lei (pomenirile de la 3 luni si 9 luni) si 1500 lei (pomenirile de la 6 saptamani si 6 luni). Din declaratiile martorilor a mai rezultat ca obiceiul locului prevede ca la un an de la deces se face o pomenire mare, la care participa multe persoane si care costa, dupa experienta martorilor, care au organizat si ei astfel de evenimente, circa 4000 lei. Fata de cele retinute, instanta constata ca actiunea civila formulata de cele doua parti civile este intemeiata. Tot din declaratiile martorilor a rezultat ca partea civila a edificat o cruce la cimitir, locul inhumarii dar si la locul producerii accidentului, iar cheltuielile au fost in jur de 1500 lei pentru fiecare cruce edificata.
     Fata de cele retinute anterior, instanta apreciaza ca intemeiata, actiunea civila formulata de partea civila  privind cheltuielile de inmormantare si pomenirile ulterioare in suma de 8.000 lei  si numai in parte cele legate de ridicarea crucilor, in suma de 3000 lei.
In ceea ce priveste actiunea civila a partii civile IC, legata de daunele morale in cuantum de 100.000 lei, instanta retine ca  potrivit capitolului 19 din Rezolutia 75-7 a Comitetului Ministrilor Consiliului Europei   "in urma decesului victimei n-ar trebui sa se acorde o astfel de reparare altor persoane decat tata si mama, sot si sotie, logodnic si copiii victimei; chiar in aceste cazuri, repararea ar trebui supusa conditiei ca aceste persoane sa fi avut legaturi stranse de afectiune cu victima, in momentul decesului". Astfel, din probele administrate in prezenta cauza, nu a rezultat ca intre victima si partea civila, IC, sa fi existat relatii de afectiune deosebite, in conditiile in care fiecare avea propria familie si gospodareau separat. In aceste conditii instanta va aprecia ca nefondata actiunea civila privind repararea unui prejudiciu moral suferit de partea civila IC.
Partea civila IV, fiul victimei, s-a constituit parte civila cu suma de 700 lei cu titlu de prestatie periodica lunara, incepand de la data decesului (...) si pana la majorat si cu suma de 150.000 lei daune morale.
Din probele administrate in cauza, declaratiile martorilor DT si DD a rezultat ca victima mai realiza venituri din activitatile prestate ca zilier, in constructii, din activitatea de carausie si din exploatarea animalelor (doua vaci cu lapte). Din declaratiile acestora a rezultat ca acestea nu erau constante si nu s-a putut realiza o cuantificare a lor, raportat in timp. Mai mult, din analiza inscrisurilor depuse la dosarul cauzei (copia carnetului de munca si a contractului individual de munca ale victimei IN filele ...) rezulta ca victima a avut  temporar mai multe locuri de munca, fara a exista  o continuitate a acestora, in sensul ca alternau perioadele de lucru cu perioadele de somaj. Astfel, victima a fost angajata la SC Terra Grup in perioada ..., SC Miral Prod SRL in perioada ... si ELCO MULTISERVICE-CMM in perioada ..., data decesului, unde realiza un venit brut lunar de 500 lei. Din coroborarea declaratiei martorului DT cu inscrisurile aratate anterior, rezulta ca victima realiza venituri din activitatea de zidarie incepand cu primavara anului 2007, perioada in care aceasta nu avea un contract de munca, fapt care conduce la concluzia ca acesta nu realiza venituri mari in afara celor de la locul de munca ci aceste venituri erau realizate in perioada in care victima nu avea statutul de angajat cu contract de munca si acestea precum si cele din agricultura si carausie erau menite sa suplineasca lipsa veniturilor salariale din perioadele de somaj.
Fata de cele aratate mai sus, instanta va respinge cererea partii civile de obligare a inculpatului la plata unei rente lunare cu titlu de despagubire periodica in cuantum de  700 lei. La solutionarea acestei cereri, chiar in conditiile in care a rezultat ca victima realiza venituri constante  din salariu (500 lei lunar brut) si venituri suplimentare din alte activitati, instanta raportandu-se la acestea, a constatat ca victima nu realiza in nici un caz venituri de 2800 lei lunar, iar pensia de urmas in cuantum de 209 lei primita de fiul victimei din sistemul asigurarilor sociale (decizia de pensie de urmas-fila 24) depaseste cu mult  cota de 25% din veniturile efective ale victimei, la data decesului.
In ceea ce priveste cererea de obligare la despagubiri civile reprezentand daune morale pentru fiul victimei, in cuantum de 150.000 lei, instanta apreciaza ca aceasta este indreptatita, in conditiile in care  partea civila, minorul Ion Valentin beneficia doar de suportul moral si material  al victimei (fiind abandonat de mama la o varsta mica),  ca acesta se afla la varsta cand are cea mai mare nevoie de indrumare si consiliere, in ceea ce priveste alegerea unei cariere, adoptarea unui stil de viata si nu in ultimul rand de un control ferm din partea tatalui.
     In concluzie in ceea ce priveste, in solutionarea laturii civile, instanta, in baza art. 14, alin. 3, lit. b si alin. 5, Cod procedura penala  cu referire la art. 999 si 1000, alin. 3, Cod civil va obliga inculpatul NDV, in solidar cu partea responsabila civilmente  SC Pedrollo SRL si impreuna cu asiguratorul de raspundere civila auto, SC ALLIANTZ TIRIAC ASIGURARI SA la 11.000 lei despagubiri civile reprezentand daune materiale catre partea civila Ion Constantin si la 150.000 lei despagubiri civile reprezentand daune morale catre partea civila Ion Valentin.
Instanta, fata de argumentele aratate anterior, va respinge cererea partii civile IC de obligare a inculpatului la plata unor despagubiri civile reprezentand daune morale si  cererea partii civile IV de obligare a inculpatului la plata unei rente lunare cu titlu de despagubire periodica.
     Instanta va lua act ca inculpatul a platit partii civile, IC, suma de 4.500 lei cu titlu de despagubiri civile, asa cum rezulta din Declaratia conventie, autentificata  sub nr. ....din ... la BNI Visinoiu Elena   (fila ...).
Fata de culpa infractionala a inculpatului, instanta, in baza art. 191, Cod procedura penala, il va obliga pe acesta, in solidar cu partea responsabila civilmente  SC Pedrollo SRL la 350 lei   cheltuieli judiciare catre stat, din care 200 lei reprezinta onorariul aparatorului din oficiu desemnat de instanta inculpatului conform delegatiei nr. ... din .... (fila .... ). 
     In baza art. 193, alin.2, Cod procedura penala, instanta va obliga  inculpatul NDV, in solidar cu partea responsabila civilmente  SC Pedrollo SRL la 700 lei   cheltuieli judiciare catre partea civila IC, reprezentand onorariul aparatorului ales conform chitantei nr. ..., aflata la fila ..., dosar.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Chemare in judecata (actiuni, cereri)

DISCRIMINARE SI HARTUIRE MORALA IN CADRUL DERULARII RAPORTURILOR DE MUNCA. DAUNE MORALE. NETEMEINICIA CERERII DE CHEMARE IN JUDECATA. - Sentinta civila nr. 1752/LM/2009 din data de 14.05.2009
Neindeplinirea procedurii prevazute de art. 720/1 Cod proc. civila atrage respingerea cererii ca inadmisibila. - Decizie nr. 77/R din data de 23.03.2006
Cerere pentru recunoasterea tranzactiei formulate pe cale principala - Decizie nr. 186 din data de 25.06.2015
Restituire bursa de studii ca urmare a pierderii calitatii de student - Sentinta civila nr. 612 din data de 10.12.2014
Actiune in contencios administrativ avand ca obiect cererea de contestare a unui fapt negativ. Inadmisibilitate. Respingere recurs reclamant - Decizie nr. 1449/R din data de 25.04.2014
Drepturi revolutionari - Decizie nr. 173/R din data de 02.03.2010
Cheltuieli de judecata. Momentul de la care se datoreaza in caz de renuntare la judecata. - Decizie nr. 316 din data de 07.04.2006
Motive de recurs invocate dupa expirarea termenului prevazut de art. 303(1) Cod procedura civila - Decizie nr. 201 din data de 08.03.2006
Apel declarat peste termen de mostenitorul paratului nelegal citat - Decizie nr. 217 din data de 10.03.2006
Repunerea in termenul de exercitare a cailor de atac - Decizie nr. 184 din data de 02.03.2006
Compensare bugetara-situatii de inadmisibilitate - Decizie nr. 775 din data de 12.10.2004
Anulare act - Sentinta civila nr. 3761 din data de 13.05.2010
Hotarare care sa tina loc de act autentiv - Sentinta civila nr. 4692 din data de 17.06.2010
Internare medicala - Hotarare nr. 182 din data de 23.05.2011
Autoritate de lucru judecat - Hotarare nr. 1543 din data de 29.06.2011
Prescriptia dreptului de a cere executarea silita - Hotarare nr. 1598 din data de 05.07.2011
Perceptia dreptului la actiune in repararea pagubei pricinuite prin fapta ilicita - Hotarare nr. 1591 din data de 05.07.2011
Art. 248,215,292 CP cu aplicare Art. 33 lit A CP - Hotarare nr. 315 din data de 07.11.2011
Schimbare incadrare juridica - Hotarare nr. 3462 din data de 03.05.2011
Atribuire termen aferent DL 42/1990 - Hotarare nr. 2514 din data de 15.11.2011