InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Calafat

SENTINTA PENALA Nr. 84

(Hotarare nr. 84 din data de 05.05.2011 pronuntata de Judecatoria Calafat)

Domeniu Furt | Dosare Judecatoria Calafat | Jurisprudenta Judecatoria Calafat

Dosar nr. 1203/201/2011                                                                                     art. 209 C.p.
R O M A N I A

JUDECATORIA CALAFAT JUDETUL DOLJ
CALAFAT
SENTINTA PENALA Nr. 84/2011
Sedinta publica de la 05 Mai 2011
Completul compus din:
PRESEDINTE Dorina Stoenescu
Grefier Marinela Zglimbea

Ministerul Public reprezentat de prim procuror Vasilica Chilom
de la Parchetul de pe langa Judecatoria Calafat
*

Pe rol, solutionarea actiunii penale pusa in miscare impotriva inculpatilor  SN,  pentru savarsirea infr. prev. de art. 208 alin.1, 209 alin.1 lit. g,i C.p.,  art. 20 C.p. rap. la art. 208 alin.1, 209 alin.1, lit.g, i C.p. aflate in concurs real prev. de art. 33 lit.a C.p., IGB si MCF, pentru art. 208 alin.1, 209 alin.1 lit. a,g,i C.p. cu aplic. art. 41 alin.2 c.p. si art. 99 si urm. C.p.
La apelul nominal facut in sedinta publica au raspuns:  inculpatul SN arestat in alta cauza asistat de avocat CG, inculpatii minori IGB si MC asistati de avocat VP, partile resp. civilmente IN si MI, partile civile I.I. Vacaru Nicolina Viorica, S.C. SMAN IMPEX SRL, SC MILAND SRL Calafat si martorul MSO, lipsa fiind partea resp. civilmente GG, partea vatamata SC Empresario SRL Calafat, I.I. Bumbaru Robert, I.I. Popa Lavinia, I.I. Geoge Dabuleanu Valentina, I.I. Dragnea Elena, I.I. Trandafir Natalia, martorii LD, CRA, DIS, MSE, PSD, CMA.
  Procedura completa.
S-a facut referatul cauzei de  grefierul de sedinta, dupa care inculpatii au aratat ca recunosc savarsirea faptelor retinute in actul de sesizare a instantei si solicita ca judecata sa se faca in baza probelor administrate in faza de urmarire penala.
Fata de aceste declaratii, instanta a procedat la audierea inculpatilor, s-au luat declaratii partilor vatamate prezente si apreciindu-se cauza in stare de judecata s-a acordat cuvantul in fond.
Reprezentantul Parchetului, dupa ce a facut o prezentare a starii de fapt si o analiza a probelor administrate, a aratat ca vinovatia inculpatilor este dovedita si a solicitat condamnarea inculpatului SN la o pedeapsa privativa de libertate, condamnarea inculpatilor minori la pedepse a caror executare sa fie suspendata conditionat si obligarea inculpatilor la cheltuieli judiciare si la despagubiri catre partile civile in masura in care au fost dovedite.
S-a mai solicitat sa se deduca din pedeapsa ce se va aplica inculpatilor minori  retinerea de 24 de ore si arestul preventiv.
Partile vatamate prezente, pe rand, au solicitat obligarea inculpatilor la despagubiri.
Avocat CG, pentru inculpatul SN, a solicitat ca la individualizarea pedepsei sa se aiba in vedere pozitia sincera a inculpatului si sa se faca aplicare prev. arrt. 320 ind.1 c.p.p.
Avocat VP, pentru inculpatii IGB si MCF, a solicitat sa se aiba in vedere la individualizarea pedepsei faptul ca inculpatii sunt minori, ca au dat dovada de sinceritate si sa se faca aplicare prev. art. 320 ind. 1 c.p.p,. art. 81 si 110 C.p.
Inculpatii, pe rand, in ultimul cuvant, regreta savarsirea faptelor.  
JUDECATA

 Prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Calafat nr. 1538/16.03.2011, au fost trimisi in judecata penala inculpatii  SN,  pentru savarsirea infr. prev. de art. 208 alin.1, 209 alin.1 lit. g, i C.p.,  art. 20 C.p. rap. la art. 208 alin.1, 209 alin.1, lit.g, i C.p. aflate in concurs real prev. de art. 33 lit.a C.p., IGB si MCF, pentru art. 208 alin.1, 209 alin.1 lit. a, g, i C.p. cu aplic. art. 41 alin.2 c.p. si art. 99 si urm. C.p.
In fapt, s-a retinut ca in noaptea de 3/4.11.2010, dupa ce a consumat bauturi alcoolice, inculpatul SN s-a deplasat pe str. A.I Cuza din Calafat la salonul de cosmetica apartinand SC Empresario SRL Calafat, a fortat cu mana usa de acces a salonului si din interior a sustras mai multe produse cosmetice cauzand un prejudiciu de 1674 lei care a fost recuperat prin restituire.
In seara de 15.12.2010, inculpatul a hotarat din nou sa sustraga bunuri de la magazinul apartinand I.I. Bumbaru Robert.
In acest scop, dupa lasarea intunericului, inculpatul s-a deplasat la magazin, a fortat zavorul ce asigura obloanele din lemn ale uneia din ferestre, apoi a spart fereastra. Zgomotul produs  a fost sesizat de martorul  MSO care a anuntat telefonic pe LD.
Inculpatii IGB si MCF se cunosc de mai multa vreme si au hotarat sa comita furturi pe raza municipiului Calafat.
In noaptea de 17/18.10.2010, cei doi inculpati s-au deplasat la magazinul ce apartinea partii  vatamate I.I. Geoge Dabuleanu Valentina, cu ajutorul unei rangi au fortat sistemul de inchidere si din magazin au sustras 66 pachete Cafea Elita, Fort, Iacobs, Fortuna, 71 pachete tigari Marlborro, Kent, Viceroy, Pall Mall, Monkey, 9 sticle coniac Unirea, Cavador si 2,8 kg carnati, cauzand un prejudiciu de 1471,2 lei, care a fost recuperat in parte.
In realizarea aceleiasi rezolutiuni infractionale si folosind acelasi mod de operare au actionat inculpatii in noaptea de 20/21.12.2010 cand au incercat sa sustraga bunuri din magazinul apartinand partii vatamate I.I.Popa Elena Lavinia. Desi au reusit sa rupa lacatele, inculpatii nu au patruns in interior intrucat usa magazinului nu a cedat.
In noaptea de 23/24.12.2010, inculpatii au patruns in magazinul apartinand partii vatamata I.I. Dragnea Elena de unde au sustras 75 pachete tigari diverse, o sticla de coniac si suma de 500 lei.
Prejudiciul produs a fost de 1334 lei si nu a fost recuperat.
In noaptea de 28/29.12.2010 inculpatii au fortat usa magazinului ce apartinea partii vatamate I.I.Vacaru Nicolina Viorica insa nu au reusit sa patrunda in  magazin intrucat sistemul de inchidere nu a putut fi inlaturat.
In noaptea de 2/3.01.2011 inculpatii au actionat asupra sistemului de inchidere al magazinului apartinand SC Sman Impex SRL Calafat insa nu au reusit sa patrunda in magazin.
In aceeasi noapte, prin acelasi mod de operare, inculpatii au patruns in magazinul partii vatamata I.I. Trandafir Natalia, de unde au sustras bunuri in valoare de 2069 lei. Prejudiciul a fost acoperit partial.
Inculpatii si-au continuat activitatea infractionala si in noaptea de 6/7.01.2011 cand au incercat sa patrunda in magazinul SC Miland SRL Calafat,fiind surprinsi de o patrula a politiei.
Din probele administrate in faza de urmarire penala, si anume declaratiile martorilor  MSO, LD, CRA, DIS, MSE, PSD si CMA coroborate cu recunoasterea inculpatilor, instanta a retinut urmatoarele:
Cu toate ca anterior SN a fost condamnat la mai multe pedepse in timpul minoritatii, a hotarat sa persevereze in conduita infractionala.
Astfel, in noaptea de 3/4.11.2010 dupa ce a consumat bauturi alcoolice si a devenit in stare de ebrietate, inculpatul s-a deplasat pe str. 1 Decembrie 1918 unde se afla salonul de cosmetica Baby Nails apartinand SC Empresario SRL Calafat pentru a sustrage bunuri. In acest scop, inculpatul a fortat cu mainile usa de acces a salonului s pana ce aceasta a cedat si din interior a sustras mai multe produse pentru ingrijirea unghiilor, a pielii, instrumente folosite in aceea activitatea, cauzand un prejudiciu de 1674 lei, care a fost recuperat integral prin restituire.
Cu produsele sustrase din salon pe care le-a pus in sacose, inculpatul a plecat spre domiciliu , fiind surprins de o patrula a politiei.
In seara de 15.12.2010, inculpatul a hotarat sa sustraga bunuri de la magazinul partii vatamate I.I. Bumbaru Robert.
In realizarea rezolutiunii infractionale, dupa lasarea intunericului, inculpatul s-a deplasat la magazin, a fortat zavorul ce asigura obloanele din lemn ale uneia din ferestre, apoi a spart fereastra. Zgomotul produs a fost sesizat de martorul MSO care recea spre casa si vazand ca inculpatul voia sa patrunda in magazin a anuntat-o pe partea vatamata si pa martorul LD. Sositi la fata locului, partea vatamata, martorul LD si MSO au plecat in urmarirea inculpatului, l-au retinut dupa care au sesizat organele de politie.
In drept, faptele inculpatului SN intrunesc continutul constitutiv al infr. prev. de art. 208 al.1, 209 al.1 lit,g, i c.p. si art. 20 c.p., rap. la art. 208 alin.1, 209 alin.1,lit.g,i C.p. aflate in concurs real prev. de art. 33 lit.a C.p.
Inculpatii IGB si MCF se cunosc de mai mult timp si profitand de faptul ca familiile lor i-au scapat de sub supraveghere, cei doi au hotarat sa comita mai multe furturi pe raza municipiului Calafat, urmand sa obtina bani din valorificarea bunurilor sustrase.
Imprejurarile in care cei doi inculpati au hotarat sa-si puna in aplicare rezolutiunea infractionala au fost favorizate si de faptul ca inculpatul IGB  era certat cu mama sa si locuia intr-o garsoniera inchiriata impreuna cu concubina lui GMA iar bunurile pe care le sustrageau urmau a fi aduse in aceasta garsoniera.
In realizarea rezolutiunii infractionale, cei doi inculpati s-au deplasat in noaptea de 17/18.12.2010 pe str. Traian nr. 5 unde functioneaza magazinul apartinand partii vatamate I.I. GDV si cu ajutorul unei rangi metalice au fortat sistemul de inchidere, au patruns in magazin de unde au sustras 66 pachete cafea Elita, Fort, Iacobs, Fortuna, 71 pachete tigari Marlboro, Kent, Viceroy, Pall Mall, Monkei, 9 sticle coniac Unirea,  Cavador si 2,8 kg carnati.
Bunurile sustrase au fost puse in mai multe pungi luate din acelasi magazin si transportate in garsoniera unde inculpatul IGB locuia cu concubina lui.
Bunurile au fost impartite intre inculpati si valorificate ulterior.
Prejudiciu produs a fost de 1471,2 lei, a fost recuperat partial prin restituirea unor bunuri in valoare 35,5 lei.
Partea vatamata s-a constituit parte civila cu suma de 1400 lei reprezentand contravaloarea bunurilor nerestituite.
In realizarea aceleiasi rezolutii infractionale si prin acelasi mod de operare au actionat inculpatii si in noaptea de 20/21.12.2010, cand au incercat sa sustraga bunuri din  magazinul apartinand partii vatamate I.I. Popa Elena Lavinia situat in Calafat.
Desi au reusit sa rupa lacatele ce asigura usa magazinului, inculpatii nu au patruns in interior intrucat usa nu a cedat.
Prin acelasi mod de operare au actionat inculpatii si in noaptea de 23/24.12.2010 cand au patruns in magazinul I.I. Dragea Elena de unde au sustras 75 pachete tigari Kent, Pall Mall, Dunhill, Viceroy, o sticla de coniac Coutoure si suma de 500 lei. Si aceste bunuri au fost duse de inculpati in garsoniera in care locuiau IGB si concubina lui si impartite de cei doi.
Prejudiciul produs a fost de 1334 lei si nu a fost recuperat iar partea vatamata s-a constituit parte civila.
Continuandu-si activitatea infractionala, in noaptea de 28/29.12.2010 inculpatii au fortat usa magazinului apartinand partii vatamate I.I. Vacaru Niculina Viorica Cu toata staruinta, inculpatii nu au reusi sa-si duca la capat rezolutiunea infractionala  intrucat sistemul de inchidere al magazinului nu a putut fi inlaturat.
In noaptea de 2/3.01.2011, in baza aceleiasi rezolutiuni infractionale, inculpatii au actionat asupra sistemului de inchidere a magazinului apartinand partii vatamate SC Sman Impex SRL Calafat situat pe str. 1907.
Inculpatii nu au reusit sa patrunda in magazin, conditii in care in noaptea respectiva s-au deplasat in zona Pietei Calafat cu gandul sa sustraga bunuri din alte magazine.
In aceeasi noapte, prin folosirea aceluiasi mod de operare, inculpatii au patruns in magazinul apartinand partii vatamate I.I. Trandafir Natalia de unde au sustras 10 brichete, 7 bricege, un cutit de vanatoare, un dispozitiv antisoc, o cutie guma mestecat, 60 pachete tigari Kent, mai multe pachete tigari Marlboro, Viceroy, Pall Mall, Dunhil, si suma de 260 lei.
Bunurile sustrase au fost duse in garsoniera in care inculpatul IGB locuia cu concubina , au fost impartite de inculpati si vandute apoi lui PSD brichetele si bricegele au ramas in garsoniera, iar in timpul cercetarilor au fost ridicate de organele de politie.
Prejudiciul produs a fost de 2069 lei si a fost recuperat partial, ramanand de recuperat bunuri in valoare de 1839 lei.
Partea vatamata s-a constituit parte civila cu contravaloarea bunurilor nerestituite.
In baza aceleiasi rezolutiuni infractionale, cei doi si-au continuat activitatea infractionala si in noaptea de 6/7.01.2011 au incercat sa patrunda in magazinul SC Miland SRL Calafat. Folosind acelasi mod de operare, cei doi inculpati au incercat sa rupa sistemul de inchidere al magazinului, moment in care au fost surprinsi de o patrula a politiei.
In drept, faptele inculpatilor IGB si MCF intrunesc continutul constitutiv al infr. prev. de art. 208 alin.1, 209 alin.1 lit.a,g,i C.p. cu aplic. art. 41 alin.2 c.p. si art. 99 si urm. C.p.
La stabilirea si aplicarea pedepselor instanta va avea in vedere gradul de pericol social al faptelor, pozitia sincera a inculpatilor pe timpul procesului penal, imprejurarea ca IGB si MCF sunt minori.
Se apreciaza ca o pedeapsa privativa de libertate pentru inculpatul SN si pedepse a caror executare sa fie suspendate conditionat pentru inculpatii IGB si MCF sunt de natura sa asigure preventia generala si speciala.
Din pedepsele aplicate inculpatilor minori IGB si MCF se va deduce retinerea de 24 de ore de la 7.01.2011 la 8.01.2011 si arestul preventiv de la 8.01.2011 dispus prin  incheierea nr. 1/8.01.2011 a Judecatoriei Calafat in baza careia s-au emis mandatul de arestare preventiva nr. 1/2011 pentru IGB  si mandatul de arestare preventiva nr. 2/2011 pentru MCF pana la 11.01.2011, cand Tribunalul Dolj prin incheierea nr. 3/2011 a respins propunerea privind arestarea preventiva formulata de parchet si a instituit masura preventiva a obligarii de a nu parasi localitatea pentru IGB si MCF.
Urmeaza sa se constate prejudiciul acoperit catre SC Empresario SRL Calafat, partial acoperit catre  I.I. Geoge Dabuleanu Valentina si I.I. Trandafir Natalia iar inculpatii minori vor fi obligati, conform art. 1000 alin.2 cod civ. in solidar cu parintii, la despagubiri catre II Geoge Dabuleanu Valentina, II Dragnea Elena, II Trandafir Natalia.
Inculpatii vor fi obligati la cheltuieli judiciare asa cum prevede art. 191 c.p.p.
In conformitate cu art. 71 alin.2 C.p. se vor interzicere inculpatilor drepturile prev. de art. 64 lit.a teza a II-a si lit.b C.p. iar in conformitate cu arrt. 71 alin.5 c.p. se va dispoune suspendarea executarii pedepsei accesorii pentru inculpatii minori IGB si MCF

PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE

In  baza art. 208 alin. 1, 209  alin. 1 lit.  g, i  cod pen. cu aplic. art. 320 ind. 1 c.proc.pen.
 Condamna pe inculpatul SN,  fara studii, fara ocupatie, cunoscut cu antecedente penale, la 2 ani  inchisoare  .
In baza art. 20 c.pen. rap. la art. 208 alin. 1, 209 alin. 1 lit.  g, i cod pen. cu aplic. art. 320 ind. 1 c.proc.pen. condamna pe inculpat la  1 an   inchisoare.
In baza art.33 lit. a , 34 lit. b cod penal dispune ca inculpatul sa execute pedeapsa cea mai grea, de  2 ani  .
In baza art. 71 alin.2 C.pen.  interzice inculpatului  drepturile prev. de art. 64 lit.a teza a II-a  si lit.b cod pen.
Constata prejudiciul acoperit.
Constata ca inculpatul este arestat in alta cauza.
In  baza art. 208 alin. 1 , 209  alin. 1 lit . a, g, i  cod pen. cu aplic.  art. 41 alin. 2 c.pen., art  99 si urmat. c.pen. , art.320 ind. 1 c.p.pen.
Condamna pe fiecare  dintre  inculpatii: IGB, fara ocupatie, absolvent a 8 clase, fara antecedente penale  si MCF,  zis Capatina, absolvent a 8 clase, fara ocupatie, fara antecedente penale,  la cate 1 an inchisoare.
In baza art. 81 si 110 c.pen. dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei pe termenul  de incercare de 2 ani.
Atrage atentia inculpatilor  asupra consecintelor  prev. de art. 83 c.pen.
In baza art. 71 alin.2 C.pen.  interzice inculpatilor  drepturile prev. de art. 64 lit.a teza a II-a  si lit.b cod pen. la implinirea varstei de 18 ani.
In baza art. 71 alin. 5 c.pen. dispune suspendarea  executarii pedepsei accesorii.
Deduce din pedeapsa  aplicata  inculpatilor  IGB si MCF  retinerea de 24 de ore de la 07.01.2011 la 08.01.2011  si arestul preventiv de la 08.01.2011  la 11.01.2011.
Constata prejudiciul acoperit catre SC Empresario SRL Calafat  si partial acoperit  catre I.I. Geoge Dabuleanu Valentina, I.I. Trandafir Natalia.
Obliga pe inculpatii minori IGB si MCF  in solidar si in solidar cu parintii la 1400 lei despagubiri catre I.I. Geoge Dabuleanu Valentina, catre I.I. Dragnea Elena,  la 1839 lei catre I.I. Trandafir Natalia din Calafat,.
Obliga  pe  inculpatul SN la 1000 lei  cheltuieli judiciare catre stat, din care          300 lei onorariu avocat oficiu catre B.A. Calafat.
Obliga pe fiecare dintre inculpatii IGB si MCF, in solidar cu reprezentantii legali, la cate 700 lei cheltuieli judiciare catre stat.
Sentinta cu drept de recurs in termen de 10 zile de la  comunicare pentru inculpatii minori, inculpatul arestat in alta cauza si de la pronuntare pentru cele prezente.
Pronuntata in sedinta publica de la 05 Mai 2011. PRESEDINTE,                                                                       Grefier,

Dorina Stoenescu                                                                 Marinela Zglimbea D.S./VP/2 ex.
 16 Mai 2011
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Furt

furt calificat - Sentinta penala nr. xxx din data de 17.09.2018
furt auto - Sentinta penala nr. 953 din data de 12.10.2018
tentativa de furt calificat - Hotarare nr. 1762 din data de 27.09.2018
furt calificat - Hotarare nr. 944 din data de 08.06.2017
Furt calificat (art.209 C.pen.) - Sentinta penala nr. 7 din data de 29.01.2014
Furt calificat - Decizie nr. DP245/A/2008 din data de 31.03.2009
Furt calificat - Decizie nr. Dp208/A/2008 din data de 31.03.2009
Furt calificat - Decizie nr. DP61/A/2008 din data de 31.03.2009
Furt calificat - Decizie nr. DP6/A/2008 din data de 31.03.2009
Plangere 278 Cpp. Inceperea urmaririi penale - Decizie nr. DP185/R/2008 din data de 31.03.2009
Furt calificat in forma continuata Pluralitatea actelor de executare .Gresita pronuntare a 2 solutii diferite de instanta de fond [ achitare si condamnare ] – inexistenta unei pluralitati de infractiuni .Inlaturarea in recurs a actelor de executare ... - Decizie nr. 37 din data de 17.02.2010
Furt calificat Neindeplinirea conditiilor suspendarii conditionate a executarii pedepsei - Decizie nr. 205 din data de 16.08.2010
Furt calificat . Imposibilitatea inculpatilor de a se prezenta la judecarea fondului si de a instiinta despre aceasta imposibilitate [.art 385 ind 9 , pct 21 ] Desfiintarea in recurs a hotararii instantei de fond si trimiterea cauzei spre rejudecare - Decizie nr. 214 din data de 14.06.2010
Furt calificat Concurs real de infractiuni Anularea suspendarii conditionate a pedepselor aplicate anterior - Decizie nr. 32 din data de 17.02.2010
Furt calificat Retinerea circumstantelor agravante la stabilirea pedepsei - Decizie nr. 18 din data de 27.01.2010
Retinerea corecta a starii de fapt si a vinovatiei fata de ansamblul materialului probator - Decizie nr. 52 din data de 03.03.2010
Furt calificat Violoare de domiciliu Aprecierea corecta a probatoriului administrat in cauza la stabilirea vinovatiei inculpatului si la incadrarea juridica - Decizie nr. 43 din data de 24.02.2010
Furt calificat in forma continuata . Unitate legala de infractiune .Excluderea actelor materiale inexistente . Pluralitate de inculpati .Inlaturarea achitarii unora dintre inculpati in apel - Decizie nr. 37 din data de 17.02.2010
Concurs de infractiuni .Contopirea pedepselor . Dozarea cuantumului pedepsei - Decizie nr. 1 din data de 06.01.2010
Furt calificat .- Taiere fara drept de arbori , art 108 , alin 1 , Legea 46 / 2008 Confiscare speciala , art 118, alin 4 , Cod Penal - Decizie nr. 2 din data de 13.01.2010