InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Caracal

Ordonanta, familie-stabilire locuinta minor

(Sentinta civila nr. 306 din data de 23.01.2013 pronuntata de Judecatoria Caracal)

Domeniu Ordonanta Presedintiala | Dosare Judecatoria Caracal | Jurisprudenta Judecatoria Caracal

Prin cererea inregistrata sub nr. ../207/2012 , reclamanta C.R. a chemat in judecata pe paratul C. M., solicitand instantei ca pe cale de ordonanta presedintiala,sa se dispuna  stabilirea locuintei minorelor C.A.M. nascuta la data de 30.aug.2009  si C.C.I. nascuta la data de 25.02.20ll la mama reclamanta.
In motivarea actiunii , arata reclamanta ca a trait in relatii de concubina cu paratul din sept.2008 ,iar in luna oct.2011 s-au casatorit. Din relatiile acestora  de concubina si casatorie au rezultat minorele C.A.M. nascuta la data de 30.aug.2009  si C.C.I. nascuta la data de 25.02.20ll.
Arata reclamanta , ca in perioada casatoriei,au locuit in domiciliul parintilor paratului ,iar de la data de _.20012 ,data despartirii  in fapt a partilor ,din cauza comportamentului total necorespunzator al paratului  care era extrem de violent atat cu reclamanta cat si cu copii, fiind batuta si izgonita din domiciliul comun,reclamanta a parasit domiciliul fara a putea sa -si ia si copii  si si-a stabilit domiciliul in locuinta parintilor sai .
Precizeaza reclamanta ,ca este in interesul minorelor sa le fie stabilita locuinta in domiciliul actual al acesteia, ca minorele   sunt la o varsta frageda,sunt puternic atasate de aceasta, ca dispune de conditii bune si poate fi ajutata de parintii sai , in cresterea si educarea lor, iar daca ar ramane in domiciliul paratului, minorele nu ar beneficia de acelasi mod de viata,mai mult decat atat siguranta lor fiind pusa in pericol datorita faptului ca paratul are un frate , care locuieste in acelasi imobil care este bolnav psihic.
In drept, se invoca dispoz. art.400 C.civ.si art.58l C.p.c.
In dovedirea cererii s-au depus la dosar  copie carte identitate reclamanta,certificat de casatorie,certificate nastere minore, adresa nr_6/4.0l.2013 in cauza fiind audiat martorul S. A. a carui declaratie se afla consemnata si atasata la dosar.
Legal citat pentru termenul din data de 23.ian.2013, paratul,prin aparator  a solicitat respingerea  cererii formulate de reclamanta ,  apreciind ca nu  sunt indeplinite conditiile prev. de  disp. art. 581 c.pr.civ.  privind urgenta,  motivat de faptul ca  partile au pe rolul instantei    actiunea de divort  in care  se solicita si stabilirea locuintei minorilor ; cat priveste motivele  de violenta la care ar fi  supusi copii din  partea   unchiului lor  bolnav psihic,  acest aspect nu  prezinta relevanta intrucat minorii sunt in permanenta supravegheati de catre tatal lor, astfel ca nu exista nici un  pericol de acest fel.
In virtutea rolului activ,instanta a dispus efectuarea de anchete sociale la domiciliile partilor,iar reclamanta in dovedirea celor afirmate a solicitat instantei incuviintarea probei testimoniale cu martorul S. A.
Analizand actele si lucrarile dosarului instanta retine urmatoarele :
Sotii C. s-au casatorit la data de 7.nov.2009,iar anterior oficierii casatoriei acestora din relatia de uniune consensuala a celor doi, s-au nascut pe data de 30.aug.2009 minora C.A.M., iar pe data de 25.02.2011 minora C.C.I..
Constata instanta faptul ca relatiile dintre parti s-au deteriorat in urma cu luna noiembrie 2012,cand reclamanta a fost nevoita sa praseasca domiciliul conjugal , cele doua minore ramanand sa locuiasca in domiciliul tatalui din comuna  Daneasa, jud.Olt.
Desi, mama a incercat sa-si viziteze copii, aceasta nu a fost primita de parat, conform referatului de ancheta sociala minorele locuind in acelasi imobil si cu bunicul matern, un frate cu handicap al paratului si tatal acestora, familia intretinandu-se din pensia bunicului si a fratelui, cat si din cuantumul alocatiei de stat primita de cele doua minore.
Instanta, constata faptul ca in prezent sotii C. au promovat pe rolul instantei cerere de divort, cauza fiind inregistrata sub nr.6747/207/2012.
In materia raporturilor de familie, dispozitiile a.rt.613/2 C.p.c. prevad ca pe tot timpul procesului de divort, instanta poate lua masuri vremelnice cu privire la incredintarea copiilor minori,la obligatia de intretinere,la alocatia pentru copii si la folosirea locuintei.
In speta, instanta apreciaza ca sunt intrunite conditiile reglementate de art.58l C.p.c.,si anume: instanta va putea sa ordone masuri vremelnice in cazuri grabnice pentru pastrarea unui drept care s-ar pagubi prin intarziere.
Conform materialului probator administrat in cauza,instanta apreciaza ca cererea formulata de reclamanta C.R. este intemeiata,din urmatoarele considerente: De la data nasterii celor doua minore A. M. si C. I. si pana in cursul lunii noiembrie 2012, minorele in varsta de 3 ani si jumatate si respectiv 1 an si 11  luni, au fost crescute de mama , iar in prezent tatal acestora refuza sa-i permita mamei chiar si dreptul de vizita , cu toate ca mama a incercat sa aiba legatura cu acestea in perioada de timp de cand sotii sunt despartiti in fapt.
Instanta apreciaza,avand in vedere varsta frageda a minorelor, vis-a-vis de comportamentul tatalui, fata de impiedicarea mamei de asi vizita copiii, ca aceasta nu este o relatie benefica cresterii si dezvoltarii normale a celor doua minore,fapt pentru care de urgenta se impune stabilirea provizorie a locuintei minorelor,in domiciliul mamei acestora, pentru pastrarea unui drept care s-ar pagubi prin intarziere.
Pe de alta parte, instanta a luat act de faptul ca, conform depozitiei martorului S.A., paratul este angajat in munca, iar minorele in timpul cat acestea este plecat de acasa raman in grija bunicii paterne,in casa locuind si un frate al paratului cu handicap, astfel, instanta considera ca interesul minorelor impun provizoriu stabilirea locuintei acestora in domiciliul actual al mamei din comuna Ghimpati, sat Naipu, apreciindu-se ca, acestea pot beneficia in aceasta locuinta de o atmosfera benefica unei dezvoltari normale,minorele necesitand la o asemenea varsta prezenta obligatorie a mamei langa acestea, instanta raportandu-se si la faptul ca, copiii de la nastere si pana in cursul lunii noiembrie,au fost crescuti de mama.
Aceasta masura urmeaza a  fi luata provizoriu de catre instanta, pana la solutionarea irevocabila a dosarului ce are obiect divort,inregistrat pe rolul Judecatoriei Caracal sub nr_/207/2012.
Postat 31.01.2013

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Ordonanta Presedintiala

Ordonanta presedintiala - Decizie nr. 541 din data de 31.07.2017
Obligarea parintelui la exprimarea acordului de vointa in vederea parasirii teritoriului tarii a copilului minor - Sentinta civila nr. 734 din data de 12.12.2016
Conditii de admisibilitate. Efectuarea unor lucrari de intretinere imobil. Urgenta justificata prin producerea unui prejudiciu si cauzarea unor costuri suplimentare viitoare - Decizie nr. 947 din data de 02.12.2015
Suspendarea unei decizii de debit privind recuperarea sumelor incasate necuvenit cu titlu de prestatii de asigurari sociale pe calea ordonantei presedentiale - Sentinta civila nr. 434 din data de 22.04.2013
Suspendarea deciziei de recalculare a pensiei prin ordonanta presedentiala - Sentinta civila nr. 1110 din data de 09.11.2010
Neindeplinirea conditiilor de admisibilitate in cazul ordonantei presedintiale avand ca obiect evacuarea - Decizie nr. 533 din data de 08.07.2010
Neindeplinirea conditiilor ordonantei presedentiale - Decizie nr. 534 din data de 08.07.2010
Cerere de ordonanta presedintiala. Conditii de admisibilitate. - Sentinta civila nr. 45 din data de 16.01.2009
Ordonanta presedintiala pentru modificarea programului de vizitare a minorului. Neindeplinirea conditiilor ordonantei presedintiale. - Decizie nr. 96 din data de 11.02.2010
Ordonanta presedintiala - Sentinta comerciala nr. 1263/C din data de 13.10.2009
Incredintare minor - Sentinta civila nr. 1415 din data de 16.11.2011
Evacuare - Sentinta civila nr. 1276 din data de 09.12.2010
Ordonanta presedintiala - Sentinta comerciala nr. 55 din data de 30.04.2009
Ordonanta presedentiala de suspendare a hotararii adunarii creditorilor in procedura insolventei - Hotarare nr. 2367/sind din data de 04.09.2009
Insolventa- ordonanta presedentiala- suspendare organizare prima sedinta a adunarii creditorilor - Sentinta civila nr. 2367 din data de 04.12.2009
Insolventa- ordonanata presedentiala- ridicare interdictie blocare conturi debitor in perioada de observatie - Sentinta civila nr. 20/CC din data de 18.12.2009
Evacuare pe calea ordonantei presedintiale. Conditii de admisibilit - Decizie nr. 540/R din data de 23.08.2007
Luarea unor masuri urgente in cazuri grabnice pe calea ordonantei presedintiale. - Decizie nr. 13 din data de 13.01.2012
Ordonanta presedintiala. Inadmisibilitate. - Decizie nr. 337 din data de 14.02.2011
Ordonanta presedintiala. Obligarea societatii furnizoare de gaz sa incheie cu reclamantul contract de furnizare de gaze naturale. - Decizie nr. 373 din data de 29.04.2009