InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Caracal

Ordin de protectie

(Sentinta civila nr. 343 din data de 04.02.2015 pronuntata de Judecatoria Caracal)

Domeniu Familie (infractiuni si alte probleme in legatura cu familia) | Dosare Judecatoria Caracal | Jurisprudenta Judecatoria Caracal

Prin cererea inregistrata pe rolul Judecatoriei Caracal sub nr_./207/2015, reclamanta I. D. a chemat in judecata pe paratul I.O.S., solicitand instantei ca prin sentinta ce se va pronunta, sa se emita un  ordin de protectie  impotriva paratului, pentru o perioada de sase luni, pentru a se apara de actele de violenta fizice si psihice exercitate impotriva acesteia,  de relele tratamente la care acesta  o supune atat pe reclamanta cat si pe minorele rezultate din casatorie.
In motivare, arata reclamanta ca a fost casatorita cu paratul si s-au despartit prin divort conform sentintei civile nr.3282 din 15.12.2014 pronuntata de Judecatoria Caracal in dosarul nr_./207/2014 fiindu-i incredintate acesteia spre crestere si educare minorele  I.N.D. nascuta in data de 12.06.2004 si I.A.D., nascuta  in data de 24.11.2008.
Sustine  reclamanta ca, dupa despartire paratul s-a mutat intr-o garsoniera, insa a pastrat o cheie de la apartamentul ce reprezenta domiciliul comun, unde revine cel putin odata pe zi provocand scandal, si instaleaza diferite dispozitive de interceptare si ascultare a convorbirilor.
Mai arata reclamanta  ca, paratul este cel care indeamna la violente pe minore impotriva acesteia. De asemenea, impune minorelor izolarea fata de familia materna , de comunitate si de prieteni,  interzicerea frecventarii institutiei de invatamant la care minora  I.N.D. a studiat dintotdeauna si impunerea unei alte scoli.
Precizeaza reclamanta ca,  paratul detine arma prin natura muncii sale, fiind subofiter la ordine  publica  in cadrul Politiei Caracal, arma pe care o afiseaza ostentativ si care evident  ii provoaca frica pentru siguranta sa si a copiilor, pe fondul relatiei tensionate  si  incordate cu paratul.
Din cauza paratului care este violent fizic si verbal, sustine reclamanta ca a fost internata in spital cu probleme cardiace, ultima internare fiind la Spitalul mun. Caracal.
Avand in vedere starea de pericol in care se afla reclamanta cat si minorele, se solicita evacuarea temporara a paratului din  imobilul  situat in  mun. Caracal, B-dul A. Caracalla nr_ Bl. _, sc.., et.. ap.., jud. Olt;  obligarea agresorului la pastrarea unei distante minime de 100 m. fata de  reclamanta si  de cele doua minore fata de apartament, de locul de munca al reclamantei  si de institutiile de invatamant pe care le frecventeaza minorele; interzicerea oricarui contact inclusiv telefonic, prin corespondenta sau in orice alt mod cu reclamanta si minorele;obligarea agresorului de a preda politiei armele detinute;  obligarea  agresorului de a urma consiliere  psihologica  in vederea solutionarii atitudinii necorespunzatoare fata de minorele si fata de reclamanta pentru insanatosirea acestor relatii in viitor.
In dovedirea celor sustinute reclamanta solicita audierea martorei M.M.D...
S-a depus la dosar sentinta civila nr. 3282 din 15.12.2014 pronuntata de Judecatoria Caracal in dosarul nr.3309/207/2014, cerere (fila 13 dosar) , adresa  din data de 03.11.2014.
La termenul din data de 28 ian.2015 a fost audiata martora M.M.D., a carei declaratie a fost consemnata si atasata la dosar.
S-a depus la dosar certificatul medico-legal din data de 26.01.2015, adresa din data de 03.11.2014, fisa UPU,  buletin de analize medicale, adresa din data de 02.02.2015 inregistrata sub nr.188760 la Politia mun. Caracal.
Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:
Reclamanta s-a casatorit cu paratul la data de 4 mai 2003, dupa care s-au despartit prin divort conform sentintei civile nr.3282 din 15.12.2014 pronuntata de Judecatoria Caracal in dosarul nr_./207/2014 , casatorie din care au rezultat minorele  I.N.D. nascuta in data de 12.06.2004 si I.A.D., nascuta  in data de 24.11.2008, carora le-a fost stabilita locuinta in domiciliul mamei acestora din mun. Caracal  B-dul A. Caracalla nr_ Bl. .., sc_, et_ ap_, jud. Olt;   
In ultima perioada de timp intre cei doi soti exista o stare tensionata generata de comportamentul agresiv al paratului.
Din depozitia martorei M.M.D., rezulta ca paratul are de mai mult timp un comportament agresiv, atat verbal cat si fizic, atribuindu-i reclamantei cuvinte si expresii injurioase, in prezenta minorelor.
De asemenea, din depozitia aceluiasi martor rezulta faptul ca, aceasta atitudine agresiva a paratului, ce este dublata de amenintari cu moartea la adresa reclamantei au determinat institutia  al carei angajat este  paratul si anume Inspectoratul de Politie Judetean Olt, unde acesta activeaza ca  agent sef de politie in cadrul Biroului Ordine Publica, Compartimentul Siguranta Publica si Patrulare din cadrul Politiei Mun. Caracal, sa-i suspende dreptul de a purta armamentul din dotare, aspect ce rezulta din adresa nr.188760/2.02.2015, acestei institutii.
Atitudinea violenta a paratului manifestata in aceasta perioada dupa pronuntarea sentintei de divort, fata de reclamanta, se coroboreaza si cu concluziile raportului medico legal nr.52/A.2 emis la data de 26.01.2015 de Serviciul Judetean de Medicina Legala Olt, ce atesta ca,  numita Ion Elena prezinta leziuni traumatice care au putut fi produse la data de 21.01.2015, prin lovire cu corpuri contondente, posibil si prin compresiune cu degetele.
De asemenea,  martorul M.M.D. a declarat instantei faptul ca, paratul reprezinta un pericol datorita violentei verbale, fizice si psihice pe care o exercita asupra reclamantei si datorita amenintarilor proferate la adresa acesteia.
Coroborand toate aceste aspecte ce rezulta  din materialul probator administrat in cauza,  instanta urmeaza sa admita in parte cererea de emitere a unui ordin de protectie, formulata de reclamanta I. D., impotriva paratului I.O.S..
In  conformitate cu prevederile art. 23 din Legea nr. 217/22.05.2003, ,, persoana a carei viata , integritate fizica sau psihica ori libertate este pusa in pericol printr-un act de violenta din partea unui membru al familiei , poate solicita instantei , ca in scopul inlaturarii starii de pericol, sa emita un ordin de protectie, prin care sa se dispuna cu caracter provizoriu, una sau mai multe dintre urmatoarele masuri sau obligatii :a ) evacuarea temporara a agresorului din locuinta familiei , indiferent daca acesta este titularul dreptului de proprietate ; b) reintegrarea victimei si , dupa caz a copiilor in locuinta familiei ; c) limitarea dreptului de folosinta al agresorului numai asupra unei parti a locuintei comune atunci cand aceasta poate fi partajata incat agresorul sa nu vina in contact cu victima ; d) obligarea agresorului la pastrarea unei distante minime determinata fata de victima , de copiii acesteia sau fata de alte rude ale acesteia, ori fata de resedinta, locul de munca sau unitatea de invatamant a persoanei protejate; e) interdictia pentru agresor de a se deplasa in anumite localitati sau zone determinate pe care persoana protejata le frecventeaza sau le viziteaza periodic; f) interzicerea oricarui contact , inclusiv telefonic , prin corespondenta sau in orice alt mod cu victima; g ) obligarea agresorului de a preda politiei armele detinute ; h ) incredintarea copiilor minori sau stabilirea resedintei acestora .
Din analiza dispozitiilor legale, rezulta  ca pentru a  se dispune  emiterea unui ordin de protectie  este necesar  sa se dovedeasca  existenta  unei stari de pericol pentru viata, integritatea  fizica sau psihica  ori libertatea unei persoane, stare de pericol care sa  fie  creata printr-un  act de violenta din partea  unui membru al familiei.
Instanta urmeaza sa constate ca situatia de fapt astfel cum este retinuta in baza probelor administrate in cauza, poate duce cu certitudine la concluzia ca in cauza exista posibilitatea reala ca reclamanta sa fie supusa in continuare unor violente domestice din partea paratului.
Pe cale de consecinta, instanta avand in vedere scopul pentru care a fost instituit prin lege ordinul de protectie, urmeaza sa admita in parte cererea formulata si sa emita ordinul de protectie, cu caracter provizoriu impotriva paratului si instituie ca masuri:
            - obligarea  paratului I.O.S., sa pastreze o distanta de minim 50 de metri fata de reclamanta si fata de locuinta acesteia situata  in mun. Caracal, B-dul A.Caracalla, nr_ BL_, sc_, et_, ap_, judetul Olt.
        . va dispune evacuarea temporara a agresorului din  imobilul - apartament bun comun, situat la adresa din mun. Caracal, B-dul A. Caracalla, nr_ BL_, sc_, et_, ap_, judetul Olt.
         . va interzice paratului orice contact telefonic prin corespondenta sau in orice mod cu reclamanta.
         . va obliga agresorul sa urmeze conciliere psihologica in vederea solutionarii  atitudinii necorespunzatoare fata de reclamanta.
         Aceste masuri au un caracter provizoriu  pe o durata de 6 luni de la data pronuntarii hotararii.
Hotararea se va comunica de indata structurilor Politiei Romane in a carei raza teritoriala se afla locuinta victimei - reclamante si a agresorului - parat - Politia orasului Caracal.
Cat priveste capatul de cerere prin care se solicita emiterea unui ordin de protectie si vis-a-vis de minorele I.N.D. nascuta la data de 12.06.2004 si I.A.D. nascuta la data de 24.11.2008, instanta urmeaza sa aprecieze ca in cauza nu se impune luarea acestei masuri restrictive si fata de cele doua minore,  avand in vedere ca, din materialul probator administrat in cauza, respectiv depozitia martorei M.D.M., nu rezulta ca, paratul ar avea o atitudine violenta verbala,  fizica, psihica si asupra copiilor, ci numai asupra mamei acestora.
Pe de alta parte,  paratul  I.O.S., tatal celor doua minore, nu este decazut din drepturile parintesti, minorele avand o legatura afectiva puternica cu acesta.
In ceea ce priveste onorariu oficiu in cuantum de 200 lei desemnat pentru parat,  acesta va ramane in sarcina statului, urmand a fi avansat din fondurile Ministerului de Justitie.
Postat 27.02.2015
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Familie (infractiuni si alte probleme in legatura cu familia)

Ordin de protectie - Sentinta civila nr. 5C din data de 03.10.2012
Reincredintare minor - stabilire program vizita - Sentinta civila nr. 147 din data de 19.11.2011
Stabilire domiciliu minor - pensie intretinere - Sentinta civila nr. 141 din data de 19.01.2011
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 1111 din data de 10.11.2010
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 635 din data de 25.08.2010
Incredintare minor - Sentinta civila nr. 634 din data de 25.08.2010
Pensie intretinere major - Sentinta civila nr. 490 din data de 03.06.2010
Pensie intretinere - Sentinta civila nr. 223 din data de 15.04.2010
Divort - Sentinta civila nr. 160 din data de 11.03.2010
Pensie intretinere - stabilire pensie - Sentinta civila nr. 176 din data de 24.03.2010
Pensie intretinere - Sentinta civila nr. 26 din data de 14.01.2010
pensie intretinere - Sentinta civila nr. 429 din data de 07.10.2009
Majorare pensie - Sentinta civila nr. 313 din data de 17.06.2009
Recunoastere hotarare de divort pronuntata intr-un stat tert fata de cetatenia ambilor soti. Art. 166 din Legea nr. 105/1992 - Decizie nr. 77/R din data de 30.01.2014
Divort. Exercitarea drepturilor parintesti asupra minorilor dupa divort. - Decizie nr. 276/R din data de 12.03.2014
Legea nr. 272/2004. Delegarea exercitarii drepturilor si obligatiilor parintesti. - Decizie nr. 30/R din data de 14.06.2006
Stabilirea paternitatii. Valoarea probatorie a expertizelor medico-legale de stabilire a legaturii de filiatie. - Decizie nr. 24/R din data de 21.04.2006
Dreptul familiei. Pastrarea numelui avut in timpul casatoriei. Intelesul notiunii de „motive temeinice” pentru care instanta poate admite cererea. - Decizie nr. 50/R din data de 06.05.2005
Dreptul familiei. Ocrotirea minorului prin masura plasamentului in regim de urgenta. Necesitatea cenzurarii masurii si dupa luarea acesteia prin aplicarea principiului interesului superior al copilului - Decizie nr. 39-R din data de 25.03.2005
Drept civil. Exercitarea autoritatii parintesti dupa divort atunci cand unul din parinti locuieste in alta tara. - Decizie nr. 494 din data de 16.12.2014