InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Craiova

DREPTUL FAMILIEI. DIVORT. EFECTELE DESFACERII CASATORIEI ASUPRA NUMELUI SOTILOR SI EXERCITARII AUTORITATII PARINTESTI SUB IMPERIUL NOULUI COD CIVIL

(Sentinta civila nr. 15352 din data de 20.10.2011 pronuntata de Judecatoria Craiova)

Domeniu Familie (infractiuni si alte probleme in legatura cu familia) | Dosare Judecatoria Craiova | Jurisprudenta Judecatoria Craiova

      DREPTUL FAMILIEI. DIVORT. EFECTELE DESFACERII CASATORIEI ASUPRA NUMELUI SOTILOR SI EXERCITARII AUTORITATII PARINTESTI SUB IMPERIUL NOULUI COD CIVIL SENTINTA CIVILA NR. 15352/20.10.2011

      Prin cererea inregistrata pe rolul Judecatoriei Craiova  la data de 23.08.2011, reclamanta R. C. C.  a chemat in judecata paratul R.M. solicitand instantei ca prin hotararea ce va pronunta sa dispuna desfacerea casatoriei, pastrarea  numelui dobandit la incheierea  casatoriei de reclamanta, incredintarea minorei reclamantei, obligarea paratului la plata pensiei de intretinere in favoarea minorei si pronuntarea unei hotarari de divort nemotivate.
     In motivarea cererii, s-a aratat ca partile s-au casatorit in anul 2005 , casatorie  din care a  rezultat minora R. A. C.  nascuta la (_). Relatiile dintre soti s-au deteriorat  pe parcursul casatoriei  din cauza certurilor si conceptiilor diferite despre viata ale acestora. Minora a fost crescuta de reclamanta.
     In drept cererea se intemeiaza pe dispozitiile art.37 al.2 , ar. 38 art.40 , 96,107  /Cod Fam.si art.617 cpc.
     Cererea a fost legal timbrata.
     In sustinerea actiunii au fost depuse urmatoarele acte: certificatul de casatorie in original; certificatul de nastere in xerocopie al minorei.
           La data de  08.09.2011  reclamanta a depus precizare scrisa la actiune  in care s-a solicitat desfacerea casatoriei prin acordul partilor , fata de care instanta a dispus conform  art.613 indice 1 al.2 cpc  judecarea cauzei la Camera de Consiliu.
     In raport de precizarea scrisa la actiune, in conformitate cu art. 159 indice 1, alin.4/Cod Proc.Civ. - la prima zi de infatisare(08.09.2011),- din oficiu, instanta a verificat si stabilit ca este competenta cu solutionarea cauzei, conform temeiurilor de drept prevazute de art.1, pct.1, art. 607/Cod Proc.Civ.,(coroborate cu art 37 al 2 ,lit.a, art.38 alin.1, art.40 alin.1, art.42, Cod Fam).In baza art.131 alin.1/Cod Proc.Civ. instanta a dat sfaturi pentru impacare. Partile au insistat in desfacerea casatoriei.
      In conformitate cu cu dispozitiile art.613 indice 1 alin.3/Cod Proc.Civ. coroborat cu art.38 alin.3/Cod Fam., instanta  a procedat la verificarea in scris a consimtamantului liber si neviciat al fiecarui sot privind desfacerea casatoriei intemeiata pe acordul lor - luandu-li-se o declaratie comuna in scris in sedinta de judecata din 08.09.2011. Prin aceeasi declaratie comuna, partile s-au invoit si cu privire la capetele de cerere accesorii si anume: reclamanta sa pastreze numele dobandit la incheierea  casatoriei , minora sa fie incredintata spre crestere si educare reclamantei,  paratul sa-i plateasca acesteia o pensie lunara de intretinere in cuantum de 200 lei.
     Instanta avand in vedere dispozitiile art.38 alin.4/Cod Fam. care prevad ca la solutionarea cererii accesorii de incredintate minor din dosarul de divort trebuie sa se tina seama de interesele minorei, in conformitate cu art.129 alin.5 teza III/Cod Proc.Civ., a pus in discutie necesitatea administrarii probei cu efectuarea anchetei sociale cu care partile au fost de acord, aspect care a fost consemnat in incheierea de sedinta din 08. 09.2011.
     In conformitate cu dispozitiile art.158 coroborat cu art.42/Cod Fam si art.88 alin.1 pct.5 indice 1/Cod Proc.Civ. s-a dispus citarea autoritatii tutelare Consiliul Local Craiova, - fiind emisa adresa pentru intocmirea anchetei sociale,- scop in care s-a intocmit si depus la dosar referatul de ancheta sociala nr.134469/03.10.2011.
     Avand in vedere ca potrivit declaratiei comune data in scris in fata instantei, la data de 08.09.2011 ambele parti au consimtit la desfacerea casatoriei prin acordul lor ,instanta  constata ca sunt aplicabile dispozitiile prev . de art. 373 lit. a coroborate  cu art.374 al.1 cod civil ,in conformitate cu care divortul poate avea loc  prin acordul  sotilor ,la cererea ambilor soti sau a unuia dintre soti  acceptata de celalalt sot putand fi     pronuntat pe baza acordului ambilor soti, indiferent de durata casatoriei si indiferent daca exista sau nu copii minori din casatorie. 
     In raport de considerentele de mai sus,instanta apreciaza ca cererea precizata este  intemeiata,urmand a fi admisa  .
     Astfel, instanta urmeaza sa dispuna desfacerea casatoriei prin acordul partilor, casatorie incheiata la (_)  si inregistrata in registrul de stare civila al Primariei Craiova sub nr. (_)   .
     Tinand seama ca prin declaratia comuna data in scris in fata instantei partile s-au invoit ca reclamanta sa pastreze numele dobandit la incheierea casatoriei, instanta urmeaza ca in conformitate cu dispozitiile art. 383 al.1 cod fam ., sa ia act de invoiala partilor si sa incuviinteze ca reclamanta sa pastreze numele dobandit la incheierea casatoriei si anume: R. .
     Potrivit certificatului de nastere al minorei coroborat cu  referatul intocmit  de autoritatea tutelara Consiliul Local Craiova  reclamanta si minora R. A.  C. s-a nascut la (_)  si locuieste impreuna cu reclamanta intr-un imobil apartament   proprietatea parintilor reclamantei, imobil situat in Craiova, compus din 3 camere si dependinte,- dotat cu ceea este necesar unei bune gospodariri  si in care exista conditii bune de locuit si de viata, cat si pentru cresterea minorei. Minora este bine dezvoltata si ingrijita, subliniindu-se in referatul de ancheta sociala ca ambii parinti au manifestat interes fata de procesul de crestere si educational al minorei, alaturi de  bunicii materni ai minorei.  Paratul s-a mutat intr-o alta locuinta.  De retinut ca potrivit  declaratiei  comune  a partilor  data in scris in fata instantei  la 08.09. 2011 ,ambele  s-au invoit  ca minora  sa fie incredintata  reclamantei .
     Dupa intrarea in vigoarea a noului cod civil  la data de 01.10.2011  nu mai este prevazuta institutia incredintarii minorului ci aceea de autoritate parinteasca.
     Retinand interesul superior si legal al minorei in conformitate cu dispozitiile art. 263 cod civil, - prin prisma criteriilor de apreciere avute in vedere de instanta potrivit  dispozitiilor  prevazute de art.487, 488 si 493  cod civil ( ingrijirea sanatatii , dezvoltare fizica  ,psihica si intelectuala ,educatia  si invatatura ,orientarea si sfaturile necesare ,cooperarea , informarea ,protejarea si supravegherea copilului ) si tinand seama ca potrivit declaratiei comune in scris din data de 08.09.2011 partile s-au invoit ca minora sa fie incredintata reclamantei, - instanta urmeaza ca in raport de dispozitiile 396 al.1  si art 505 cod civil , in ceea ce priveste  raporturile dintre  parintii divortati si minor coroborate  cu art. 506  cod civil - sa ia act de invoiala partilor si sa incuviinteze exercitarea autoritatii  parintesti  a reclamantei  asupra  minorei R. A. C.  nascuta la (_)  .
     Avand in vedere ca ambii soti sunt responsabili pentru cresterea si educarea minorei -si retinand cu privire la acest capat de cerere invoiala partilor intervenita in cursul judecatii  potrivit declaratiei comune scrise, - instanta fata de dispozitiile art.613 ind.1 al.4 cpc . care prevad invoiala partilor privitoare la contributia la cheltuielile  de crestere, educare, invatatura ale minorei, coroborate si cu dispozitiile art.524,527 al.1 ,art.530 al.3  cod civil . - urmeaza sa ia act de invoiala  si sa incuviinteze ca paratul sa plateasca suma de 200 lei in favoarea minorei, -  cu titlu de pensie lunara de intretinere,- incepand cu data introducerii actiunii conform  art. 532 al.1 cod civil  ,respectiv 23.08.2011- de la care se prezuma starea de nevoie a minorei si pana la intervenirea unei cauze legale de modificare sau stingere a acestei obligatii.
     Intrucat  actiunea de divort  a fost formulata anterior  intrarii in vigoare  a noului cod civil nu sunt aplicabile dispozitiile art. 400 cod civil , referitoare la   locuinta minorei . Aceasta  deoarece  prin cererea de chemare in judecata  nu s-a solicitat  acest lucru si  avand in vedere  principiul procesual civil  al disponibilitatii  inseamna ca  instanta este  tinuta de limitele  investirii sale  determinate prin cererea de chemare in judecata , neputand hotari  decat asupra  a ceea ce  formeaza obiectul cererii  deduse judecatii.
        Conform art.619 alin. 6 cod proc. civ. introdus  prin Legea 71 /10.06.2011, instanta  la care hotararea de divort a ramas irevocabila o va trimite din oficiu serviciului  de stare civila  unde a fost incheiata  casatoria (_)".

     PENTRU ACESTE MOTIVE
     IN NUMELE LEGII
     HOTARASTE:
     
     Admite cererea precizata a reclamantei R. C. C. domiciliata in Craiova (_), in contradictoriu cu paratul R. M. domiciliat in Craiova (_) si autoritatea tutelara Consiliul Local Craiova.
     Dispune desfacerea casatoriei prin acordul partilor - casatorie incheiata la (_)  si inregistrata in registrul de stare civila al Primariei Craiova sub nr.(_)   .
     Ia act de invoiala partilor si incuviinteaza ca reclamanta sa pastreze numele dobandit la incheierea casatoriei   si  anume R. .
     Ia act de invoiala partilor si incuviinteaza exercitarea autoritatii parintesti a reclamantei asupra minorei R. A.  C.  nascuta la (_)  .
     Ia act de invoiala partilor si incuviinteaza ca paratul  sa plateasca minorei o pensie de intretinere in cuantum de  200 lei lunar  incepand cu data introducerii actiunii (_)  si pana la intervenirea unei cauze legale de modificare sau stingere a obligatiei de intretinere .
     Irevocabila privind divortul.
     Cu apel  in 30 de zile de la comunicare privind capetele de cerere accesorii .
     Pronuntata in sedinta publica , azi 20.10.2011.
     
     PRESEDINTE GREFIER

1
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Familie (infractiuni si alte probleme in legatura cu familia)

Ordin de protectie - Sentinta civila nr. 5C din data de 03.10.2012
Reincredintare minor - stabilire program vizita - Sentinta civila nr. 147 din data de 19.11.2011
Stabilire domiciliu minor - pensie intretinere - Sentinta civila nr. 141 din data de 19.01.2011
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 1111 din data de 10.11.2010
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 635 din data de 25.08.2010
Incredintare minor - Sentinta civila nr. 634 din data de 25.08.2010
Pensie intretinere major - Sentinta civila nr. 490 din data de 03.06.2010
Pensie intretinere - Sentinta civila nr. 223 din data de 15.04.2010
Divort - Sentinta civila nr. 160 din data de 11.03.2010
Pensie intretinere - stabilire pensie - Sentinta civila nr. 176 din data de 24.03.2010
Pensie intretinere - Sentinta civila nr. 26 din data de 14.01.2010
pensie intretinere - Sentinta civila nr. 429 din data de 07.10.2009
Majorare pensie - Sentinta civila nr. 313 din data de 17.06.2009
Recunoastere hotarare de divort pronuntata intr-un stat tert fata de cetatenia ambilor soti. Art. 166 din Legea nr. 105/1992 - Decizie nr. 77/R din data de 30.01.2014
Divort. Exercitarea drepturilor parintesti asupra minorilor dupa divort. - Decizie nr. 276/R din data de 12.03.2014
Legea nr. 272/2004. Delegarea exercitarii drepturilor si obligatiilor parintesti. - Decizie nr. 30/R din data de 14.06.2006
Stabilirea paternitatii. Valoarea probatorie a expertizelor medico-legale de stabilire a legaturii de filiatie. - Decizie nr. 24/R din data de 21.04.2006
Dreptul familiei. Pastrarea numelui avut in timpul casatoriei. Intelesul notiunii de „motive temeinice” pentru care instanta poate admite cererea. - Decizie nr. 50/R din data de 06.05.2005
Dreptul familiei. Ocrotirea minorului prin masura plasamentului in regim de urgenta. Necesitatea cenzurarii masurii si dupa luarea acesteia prin aplicarea principiului interesului superior al copilului - Decizie nr. 39-R din data de 25.03.2005
Drept civil. Exercitarea autoritatii parintesti dupa divort atunci cand unul din parinti locuieste in alta tara. - Decizie nr. 494 din data de 16.12.2014